Page 8

uitgelicht

Dunya en Zomercarnaval gaan samen verder, waardoor er dit jaar een megafeest ontstaat rond het Schouwburgplein, de Coolsingel en het Hofplein. Zes dagen lang is er muziek, dans, theater en poëzie op podia, pleinen en in theaters in de stad.

rotterdam unlimited Manu Chao & La Ventura op podium Hofpleinfontein Tekst: Ellen Mannens

Gelukkig is klagen en terugkijken op wat er was niet de stijl van het organiserende Ducos. Op het fundament van iets ouds kun je iets heel mooi nieuws opbouwen, zo weten we in Rotterdam. En zo ontstond Rotterdam Unlimited. Een zesdaags festival in het hart van de stad. Het idee getuigt van lef. Dunya en Zomercarnaval gaan samen verder, waardoor op 15 en 16 juni een megafeest ontstaat rond het Schouwburgplein, de Coolsingel en het Hofplein. Een feest dat op 11 juni al wordt gestart en waar iedereen zijn eigen route kan uitstippelen. ‘De een gaat van een liveoptreden op een van de drie podia naar een salsafeest en eet tussendoor snel een hapje. De ander gaat naar de Doelen en daarna naar een sterrenrestaurant. Iedereen kan op de website zijn eigen festival samenstellen’, legt Claudia Raven van Ducos uit.

8

---

agenda rotterdam --- zomer 2013

‘De bands die we programmeren brengen allemaal verschillende culturen bij elkaar. En de vertrouwde elementen van Zomercarnaval komen ook terug. Vrijdag de Battle of Drums en zaterdag de parade van het Zomercarnaval.’

Met een eigen route wordt meteen voorkomen dat bezoekers door de bomen het bos niet meer zien. Het programma van Rotterdam Unlimited is namelijk nogal uitgebreid. Expres, want kruisbestuiving is de rode draad van het festival. ‘We hebben niet voor niets gekozen voor de naam Rotterdam Unlimited. Afgekort is het RU, ofwel ‘are you’. De vraag is dus: are you in? We proberen andere partijen zo veel mogelijk enthousiast te maken om ook mee te doen.’ Daarbij is alles mogelijk. Tot de verbeelding sprekende namen als het HipHopHuis en TopNotch hebben zich al aangesloten bij Rotterdam Unlimited, evenals Poetry International. ‘Zij hebben hetzelfde doel als wij: breng cultuur naar buiten, maak het toegankelijk voor iedereen. Dus is er in de Rotterdamse Schouwburg het Poetry Café, waar dichters langskomen, maar ook songwriters die vertellen over hun teksten. Ondertussen houdt het Hiphophuis een presentatie op het Schouwburgplein, waar naast dans ook aandacht is voor poetry in de vorm van spoken word. Aan de andere kant van het plein vindt in de Doelen een concert plaats als ode aan de Rotterdamse componist Hubert de Blanck. Onbekend in Nederland, maar een held in Cuba (zie kader)’.

foto Bas Czerwinski

Eerlijk is eerlijk. De groei was er een beetje uit bij Dunya en Zomercarnaval. Dat kan gebeuren als je de dertig gepasseerd bent. Bij de een had het te maken met de grenzen van Rotterdam Centrum, bij de ander met de grenzen en mogelijkheden van Het Park bij de Euromast.

Uitagenda zomer 2013  

Uitagenda Rotterdam is hét gratis culturele uitgaansmagazine van, voor en over Rotterdam. Dit zomernummer is de eerste editie van het gerest...