Page 1

Kleinschalig Griekenland

Het huwelijk tussen groen en blauw

OVER HET EILAND VAKANTIEWONINGEN

L E F KA S

WANDELEN AUTORONDREIS VASTELAND

1

2019


Het eiland Lefkas

Porto Katsíki

Gýra Lefkas-stad (pag. 16)

WAA ROM LEF KAS?

Pefkóulia Ágios Nikítas

Lefkas is een eiland apart: het is een eiland dat eigenlijk geen eiland is. Door de verbinding met het vasteland via een lange pier en een pontonbrug, kunt u makkelijk een uitstapje maken naar de overkant. Zo heeft u de veelzijdigheid van een groot gebied in combinatie met de gemoedelijke eilandsfeer. De westkust kenmerkt zich door de bijna onwerkelijk azuurblauwe kleur van de zee. Aan de oostkant ligt een aantal dorpen naast elkaar langs de kustlijn. U heeft uitzicht op de baai waar een grote hoeveelheid kleine eilanden lijkt te drijven. Tijdens een tocht over Lefkas komt u ogen te kort met al die vergezichten. In Lefkas-stad heerst een gemoedelijke sfeer, er is meer sprake van een groot dorp dan van een stad. De lokale bevolking komt hier graag bij elkaar op het plein of aan de kade om te genieten van elkaars gezelschap en een goed gevulde tafel bij een van de tavernes.

Katoúna

Karyá Nikiána (pag. 20)

Nidrí

Póros Pórto Katsíki

Vassilikí (pag. 25) Sívota

Wij bieden vakanties aan in deze dorpen.

L E F KA S

Kariótes Lygiá

2


Het eiland Lefkas

Vasilikí

YASSAS! W ELKOM O P LEFKA S! Mijn naam is Stéfanos Stefánou, eigenaar van Ross Holidays, en ik nodig u graag uit op Lefkas. Ooit werd ik door een goede vriendin gevraagd of ik Lefkas niet wilde aanbieden aan mijn gasten. Ik was niet overtuigd van dit idee maar na een bezoek aan Lefkas wist zij me te overtuigen. Tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van. In deze brochure leest u precies waarom u naar Lefkas op vakantie zou willen gaan. Uw verblijf kan variëren van studio’s en appartementen tot vakantiewoningen en villa’s. Alles met één gemeenschappelijke deler: ze liggen in de buurt van een dorp of het strand, zonder de drukte te raken die op sommige bestemmingen heerst. Ross Holidays heeft zich de afgelopen 30 jaar gespecialiseerd in kleinschalig Griekenland. Inmiddels is ons aanbod uitgegroeid tot 29 bestemmingen, elk met zijn eigen karakter. Het aanbod is gevarieerd, van een strandvakantie tot een actieve invulling of een combinatie. De vakanties van nu worden, na 30 jaar, nog steeds aangeboden met mijn speerpunten van toen: kleinschalig en met een persoonlijke benadering. Mijn team reist regelmatig naar de bestemmingen en kan u daarom uit eigen ervaring een passend advies geven. Ook is het contact met de bestemmingen optimaal. Weten wij het antwoord op uw vraag niet, dan is deze snel gesteld aan een van onze collega’s in Griekenland. Wij zoeken altijd naar een weg om een bijdrage te leveren aan het slagen van uw vakantie.

Op Lefkas wordt u verwelkomd door reisleiding. Zij maken u wegwijs en u kunt bij hen terecht met vragen, het huren van een auto of het boeken van een excursie. Zij komen verschillende keren per week bij u in uw vakantiewoning langs en zijn telefonisch bereikbaar. In uw woning vindt u een informatiemap met alles wat er op Lefkas te beleven is. Als u door deze brochure bladert, kunt u er zomaar van overtuigd raken dat de Lefkas uw volgende bestemming moet zijn. Heel graag tot ziens op Lefkas! Een groet van Stéfanos Stefánou

3

L E F KA S


Het eiland Lefkas

Sívota

L EF KAS, TE MO OI OM WA A R T E ZI J N Lefkas is een eiland, maar tegelijkertijd ook een deel van het vasteland. Het is één van de Eptanísia, de Zeven Eilanden, en onderdeel van de Ionische Eilanden. Door de verbinding door middel van een landtong en een pontonbrug kunt u niet alleen het eiland ontdekken, maar ook het vasteland aan de overkant. Lefkas is ongeveer veertig kilometer lang en vijftien kilometer breed. Havendorpjes als Lygiá en Nikiána kennen een gemoedelijke gezelligheid, terwijl Nidrí het meest populaire dorp van de oostkant is. Het uitzicht is veelbelovend: een verzameling van eilanden liggen als groene vlekken in een blauwe zee. En aan de overkant ziet u de bergen van het vasteland. Het eiland is betrekkelijk klein en zó indrukwekkend, dat het eigenlijk verwonderlijk is dat het nooit grotere bekendheid heeft gekregen. Het heeft een uitbundige natuur en het contrast tussen de oost- en westkust is opvallend. De hoogste berg, de Eláti, is bijna 1170 meter hoog en bezaaid met dorpen. Nergens proeft u die Griekse sfeer zo goed als in dit gebied. De oudere bewoners zitten buiten op de stoep voor hun huis en bespreken het leven van alledag. Op de hellingen van de bergen groeien verschillende bomen, zoals cipressen en pijnbomen, maar de olijfboom is toch de meest geziene soort. Olijven zijn een belangrijke inkomstenbron op het eiland. De westkust bestaat uit steile en grillig gevormde klippen, met aan de voet helderwitte stranden, terwijl u aan de oostkust gezellige havendorpjes vindt, afgewisseld met kiezelstranden, hier en daar omzoomd met bomen.

zuiden. Naar de westkust of het binnenland zijn de mogelijkheden beperkt. De Griekse benaming voor Lefkas is Lefkáda. Dit is afgeleid van het Griekse woord ‘levkos’, dat ‘wit’ betekent. Oorspronkelijk heette alleen de kaap op de zuidwestpunt van het eiland zo vanwege de witte rotsen. Bovenop dit punt, waar nu een vuurtoren staat, stond ooit een tempel voor Apollo. Volgens de verhalen lieten priesters in de oudheid voor straf mensen van de zeventig meter hoge rotsen springen. Soms gebeurde dit als offer aan de god Apollo. Men beweert dat de dichteres Sapphó (7e eeuw v.Chr.), oorspronkelijk afkomstig van Lesbos, van de rots sprong vanwege liefdesverdriet. Er wordt al jaren gediscussieerd over welk eiland nou eigenlijk echt het thuiseiland van Odysseus is. De bewoners van Lefkas vinden natuurlijk dat Lefkas met deze eer mag strijken. Zij gaan de spreekwoordelijke strijd aan met het zuidelijker gelegen eiland Itháki. Volgens de Duitse archeoloog Dörpfeld tonen opgravingen aan dat Lefkas deze discussie toch echt hoort te winnen. Toch betwijfelen de meeste archeologen de theorie van Dörpfeld, hoe jammer dat ook is voor de bewoners van Lefkas.

Er rijdt een bus van de oostkust naar de stad of naar Vasillikí in het

L E F KA S

4


Het eiland Lefkas

Nikiána

H ET GEMOEDELI J KE AC HT ER LA ND Als u een tocht over het eiland maakt, ziet u hoe groen het is. Zelfs in de zomermaanden verliest Lefkas haar kleur niet. De tegenstelling van het groene binnenland en de omliggende blauwe zee is een lust voor het oog. Het eiland leent zich voor een rustige strandvakantie, maar zeker ook voor sportieve activiteiten. Tijdens deze tocht over het eiland, herkent u al snel de gemoedelijke sfeer. Het binnenland wordt gekenmerkt door valleien, watervallen en bronnen. Dorpen liggen verspreid over het binnenland en langs de kust. Het binnenland laat zich makkelijk ontdekken: het landschap is glooiend en er zijn diverse wandelroutes beschikbaar. Het boek ‘Lefkada ten voeten uit’ beschrijft in het Nederlands een aantal van deze routes. Het noordelijk deel van Lefkas is redelijk vlak. Dit deel kunt u dan ook op de fiets verkennen. Maak bijvoorbeeld een tochtje vanuit Lygá of Nikiána naar de stad. Dan kunt u ook een bezoek brengen aan het Fanoreméni-klooster.

staan enkele zogenaamde ‘volti’. ‘Volta’ betekent ‘boog’ en duidt op de constructie. Losse stenen werden in een boog geklemd en soms aangesmeerd met een mengsel van zand en water. Meer dan honderdvijftig ruïnes liggen verspreid over het plateau.

KATARÁKTIS Nidrí is de drukstbezochte badplaats van het eiland en ligt halverwege de oostkust. Winkels met souvenirs en kleding zijn er volop. In de haven kunt u kiezen uit de aanbieders van bootexcursies of op een van de terrassen gaan zitten voor een kopje koffie met uitzicht over de baai. Men maar iets verderop, in het achterland, heeft u de kans om de hectiek van een populaire badplaats achter u te laten. Vanuit het dorp kunt u een tocht maken naar de Kataráktis, dat letterlijk ‘waterval’ betekent. Bij het dorp Ráchi, dat drie kilometer landinwaarts ligt, klateren grotere en kleinere watervallen van de berg naar beneden. Vooral in april, mei en juni is er volop water. Als u met de auto naar Ráchi gaat, kunt u deze parkeren op de daarvoor bestemde plek en vervolgens te voet verder de watervallen ontdekken. Loopt u vooral door naar het hoogste punt. Hier stort het water vijftien meter naar beneden. Borden wijzen u waar u moet gaan.

De dorpen in het binnenland, verscholen in groene valleien en tegen rotsachtige berghellingen, hebben hun traditionele karakter weten te behouden. De architectuur van de huizen, de kerken met bijzonder gevormde klokkentorens en de wind- en watermolens zijn kenmerkend voor de sfeer van vroeger die hier nooit verloren is gegaan. De meeste kerken beschikken over rijke decoraties en kleurige iconen. Enkele van deze dorpen zijn Spanochóri, Kávalos, Karyá en Egklouví. Ondanks dat het eiland niet over opgravingen uit een ver verleden beschikt, kunt u toch overblijfselen van vroeger vinden. Ten oosten van het centrale plateau op Lefkas,

5

L E F KA S


Te beleven op Lefkas

Tákis Katopódis, eigenaar Fonografisch museum

HET MIDDEL P UNT VA N G EZELLI G HEI D De Grieken noemen zowel het eiland als de stad Lefkáda en zeggen soms ook liefkozend Chóra, dat dorp betekent. De sfeer van de stad is zeker dorps te noemen.De lokale bevolking verzamelt zich maar wat graag op het plein. Er zijn tavernes met terrassen en de kinderen trappen er een balletje. Als u op Lefkas aankomt, is de stad uw eerste kennismaking met het eiland. Deze ligt op de noordpunt en is de enige manier om via land het eiland te bereiken. In Lefkas-stad zijn talrijke, smalle straten en het centrum is alleen voor voetgangers bestemd. In het midden van de stad is het grote plein waar een gezellige drukte heerst. Het is de ontmoetingsplaats van de bewoners van het eiland. Als u een wandeling langs de haven maakt, ziet u de drukte van komende en vertrekkende zeilboten en jachten. Langs de haven is een ruime keuze aan tavernes.

man die door zijn vondsten vermoedde, dat Lefkas het thuiseiland van Odysseus zou zijn. U begrijpt dan ook wel dat de bevolking van Lefkas hem als een held beschouwt.

Fonografisch museum

Tijdens een wandeling door de stad ziet u niet alleen de kleurrijke huizen, maar ook een aantal kerken. Als u ze binnengaat, ziet u ook hier dat zij haast feestelijk gedecoreerd zijn. De wanden en de iconen in de Ágios Dimítrios-kerk en in de Ágios Mínas kerk zijn hier voorbeelden van. Iconen schilderen is een ambacht dat op Lefkas een lange geschiedenis heeft. In de stadsbibliotheek zijn verschillende iconen tentoongesteld. In een van de straatjes achter het centrum vindt u een atelier van een icoonschilder. U kunt hem hier aan het werk zien en hij vertelt u graag over de iconen.

In een van de straten van de stad huist het Fonografisch museum. Een verborgen vleugje nostalgie, want wanneer u over de drempel loopt, zet u een stap in het verleden. Rijen van fonografen, stapels oude ansichtkaarten, sieraden en zakhorloges op tafel. Over elke historische schat kan eigenaar Tákis Katopódis u een verhaal vertellen. Ooit begonnen als een persoonlijke verzameling, is het uitgegroeid tot een museum. Entree: gratis.

In het Archeologisch Museum vindt u onder andere de opgravingen die de Duitse archeoloog Dörpfeld deed. Hij is ook de

L E F KA S

6


Te beleven op Lefkas

VAN TOP TOT T EEN V ER SI ER D Het maken van traditionele kéndima, een geborduurd kleedje, heeft vanuit het bergdorp Karyá grote bekendheid gekregen. Dit is een van de tradities van Lefkas. Graag voegen we hier de traditie van kleding, vooral tijdens een huwelijk, aan toe. Ook deze worden vaak met de hand gemaakt. Karyá ligt midden op Lefkas en de huizen lijken geplakt tegen de berghellingen. Door de vele kerken die het dorp rijk is, lijkt het ooit het religieuze centrum te zijn geweest van verschillende kloosters. Wat het dorp echter een grotere bekendheid geeft, is het ambacht van borduren. Dit is hier tot kunst verheven. Meer dan 150 jaar geleden, in 1860, woonde er in Karyá een meisje genaamd Maria Stavráka. Net als alle andere vrouwen in het dorp werkte Maria op het land. Ze raakte gewond aan haar hand en kon haar werk niet meer doen. Stilzitten was niets voor het meisje en ze ontwikkelde een manier om haar tijd in te vullen. Ondanks haar beperking ten gevolge van het ongeluk, ontwikkelde ze een manier om te borduren. Andere vrouwen uit het dorp zagen de resultaten en namen haar techniek en motieven over. Aangemoedigd door al het enthousiasme, maakte Maria meer en meer borduursels. De handwerken van Maria bleven ook buiten Karyá niet onopgemerkt. Ver weg van Karyá hoorde ook koningin Olga van Griekenland over de kleedjes. Zij wilde deze ‘kéndima’ met haar eigen ogen zien en vertrok naar het bergdorp. Ze was onder de indruk en in 1912 richtte de koningin een school op waar alle vrouwen uit Karyá konden werken, onder leiding van Maria. De kleedjes kregen ook buiten Griekenland bekendheid.

In Nikiána ontmoeten we Spiridóula Vláchou. Van haar horen we over de traditie van de kleding op Lefkas. “Als klein meisje keek ik naar mijn moeder en oma die zich in ingewikkelde kostuums hesen. Ieder detail moest perfect zijn.” Nu kleedt Spiridoúla zelf vrouwen in traditionele kostuums. De details van de kleding zijn een afspiegeling van de status van de persoon. De traditionele trouwjurk is een van de meest dure en complexe kostuums die er zijn. Het kan wel twee uur duren voordat iemand helemaal is aangekleed. De bruidsjurk bestaat uit een lang wit shirt, een vest met een ‘stéka’, een licht stuk hout dat ondersteuning moet bieden, een onderrok voor meer ‘body’ en de jurk zelf. Daarnaast is er een krépi (sjaal), kefalopáni (sluier) en de fési (hoedje van fluweel). Uiteraard wordt dit alles nog aangekleed met broches en andere sierraden. Alles is pas af na het aandoen van witte handschoenen en sokken. “Het mooiste aan het kleden van mensen vind ik dat ik op deze manier de tradities in leven houd’, vertelt Spiridoúla. “Elke keer als ik iemand kleed, gaan mijn gedachten weer even terug naar het moment dat ik als klein meisje mijn moeder hielp met aankleden om naar de kerk te gaan. Hopelijk kan ik mijn kennis overdragen aan anderen, zodat deze tradities voor altijd blijven bestaan!”

7

L E F KA S


Te beleven op Lefkas

De salami van Lefkas

Linzen

EEN F EEST VOOR D E SMA A KPA PI LLEN De Griekse keuken is een samenspel van regionale ingrediënten, gemengd met de smaken van lokale kruiden, bereid volgens een oud recept dat van generatie op generatie is overgedragen. Drie Grieken vertellen graag over hoe hun eerlijke voedingsmiddelen worden gemaakt. GEURIGE KRUIDEN

“Als er een zuidelijke wind staat, dan open ik de deuren zodat de lucht bij de salami kan komen. Deze wind is namelijk vochtiger, en daar houden salami’s van! Maar bij een noordelijke wind blijven de deuren dicht. De temperatuur moet binnen dan op twintig graden blijven. Zo wordt de salami sterk van smaak en aroma.”

Het kweken van kruiden moet met veel zorgvuldigheid gebeuren. Daar weet Aspásia, een jonge vrouw uit Nikiána, alles van. Zij verbouwt oregano, tijm en ‘faskómilo’, een mediterrane saliethee. Deze kruiden vindt u in Griekenland overal aan de keukentafel en zelfs ook als medicijn. Het duurt wel zeven tot tien jaar totdat de planten volledig volgroeit zijn, waarna de plukkers ze met de hand uit de grond halen. En ook het drogen van de kruiden is niet snel gedaan. Machines komen er niet aan te pas; ze worden opgehangen en de lucht en het licht doen hun werk. Door dit zorgvuldige proces zijn de kruiden absoluut niet te vergelijken met wat u kunt krijgen in een willekeurige supermarkt. Aspásia levert haar kruiden aan kleine winkels onder het label Agrothen.

POPULAIRE LINZEN De beste linzen van Griekenland, die zijn te vinden in het bergdorp Egklouví. Het zaad van deze linzen is klein en heeft verschillende kleuren: van donkerbruin tot lichtgeel en zwart tot licht met donkere vlekken. Dit maakt de linzen zó bijzonder, dat de gewassen vaak al verkocht zijn voordat ze worden verzameld. Gek genoeg kunt u, als u rondloopt door Egklouví, op het eerste gezicht helemaal niet zien waar de boeren de linzen verbouwen. Dit komt omdat ze groeien op een speciaal stuk grond, nét boven het bergdorp. Daar kan de grond extra lang het water vasthouden, ook als het een tijdje niet regent. De lokale linzen kunt u in vele variaties proeven in de restaurantjes van Egklouví. Probeert u zeker de ‘fakokeftédes’, een linzenmengsel gefrituurd tot een knapperige bal, ‘fakes soupa’, linzensoep of een salade met linzen.

KUNST VAN HET DROGEN Traditie staat ook centraal bij het ambacht van Dimítris Mbaloménos. Het maken van goede worsten heeft hij van zijn vader geleerd. Hij gebruikt varkensvlees van de dieren die verderop in de dorpjes worden gehouden. Er komen geen chemische stoffen aan te pas bij het verzorgen van de dieren en dit zie je direct terug in de structuur en de smaak van het vlees. “De kunst van het maken van een goede worst is het drogen”, vertelt Dimítris. Dit klinkt misschien simpel, maar dat is het niet.

L E F KA S

8


Te beleven op Lefkas

Kaap Doukáto

H ARTVERSCHEUR END E LI EFD E Verhalen vertellen dat de van oorsprong van Lesbos afkomstige dichteres Sapphó op Lefkas van de rotsen sprong. Zij kon haar liefdesverdriet niet aan en besloot op deze dramatische wijze een einde aan haar leven te maken. De geboortedatum van Sappho is officieel niet bekend, maar men vermoedt dat dit aan het begin van 7e eeuw v.Chr. geweest moet zijn. Sapphó werd geboren op Lesbos en had aristocratische ouders die politiek geëngageerd waren op het eiland. Nadat de jonge vrouw verliefd was geworden op een zanger, en ook nog zwanger van hem was, besloten haar ouders haar, om de schande voor te zijn, uit te huwelijken aan een rijke koopman. Zo was zij op haar viertiende getrouwd met een oude man die dacht dat zij zijn kind droeg. Vrij snel na de geboorte van haar dochter, stief haar man en werd het meisje bij haar weggehaald. Zij ging op zoek naar haar grote liefde en als een vrouwelijke Odysseus zwierf zij over de wereld. Onderweg beleefde zij talloze avonturen ook op liefdesgebied. Zo belandt zij onder andere op Lefkas, waar zij een grote liefde ontmoet. Phaon was een jonge veerman en beantwoordde haar liefde niet. Zij kon dit verdriet niet verkroppen en stortte zich van de rotsen bij Kaap Doukáto of Lefkáta, de uiterste zuidpunt van het eiland. Volgens kenners is dit slechts een romantisch verzinsel en sprong Sappho nooit van de rotsen, maar keerde na haar avonturen terug naar Lesbos.

Gedichten van vóór die tijd, verhaalden vooral over goden en ook uit hun naam. Een groot deel van de gevonden gedichten is verloren gegaan in de middeleeuwen. Het land werd toen vooral beheerst door de kerk en die had vanwege het feit dat zij mogelijk lesbisch of biseksueel was, weinig met haar op. Een deel van de gedichten is gevonden op papyrusrollen in Egypte, een land dat zij ongetwijfeld heeft bezocht tijdens haar zwerftochten over de wereld. Haar stijl van schrijven was elegant en zoetig. Het metrum van haar werk is bekend onder de naam de Sapphische strofe.

Als een vrouwelijke Odysseus zwierf ze over de wereld Kaap Doukáto, zoals de rots officieel heet, is een zestig meter uit zee oprijzende witte rots in het uiterste zuiden van Lefkas. Het was de schrik van veel zeelui en als het even kon, probeerden zij deze plek te ontwijken. Bovenop de rots was een offerplaats aan de god Apollo. Tegenwoordig kunt u de punt met de auto bereiken en heeft u er een weids uitzicht over de zee en op Itháki en Kefaloniá aan de overkant.

Zij schreef tal van gedichten, vaak ook over liefde tussen vrouwen. Het bijzondere aan haar lyrische gedichten is het feit dat ze een persoonlijke inhoud hebben en in de ik-vorm geschreven zijn.

9

L E F KA S


Te beleven op Lefkas

Emílios Kolíbas

OP PAD NA A R D E TOP Alle verhalen over de natuur op Lefkas hebben u wellicht warm gemaakt om dit te gaan ontdekken. In 2013 was de route door het Skaron-bos in het achterland van Nikiána nog onbegaanbaar. Emílios Kólibas heeft zich ingezet om het ongerepte stuk natuur toegankelijk te maken voor nieuwe bewonderaars. “Wij locals wisten natuurlijk al dat er op deze hellingen een prachtig stukje natuur verborgen lag”, vertelt Emílios, wandelgids voor de gasten van Ross Holidays, over de route door het Skarónbos. “Het gebied was net een ongeslepen diamant, de ongerepte natuur moest nog een beetje opgepoetst worden. Zo zou het een hele lading nieuwe wandelaars en natuurliefhebbers kunnen aantrekken.” Hij was de initiatiefnemer van het plan om de paden begaanbaar te maken. De wandelroute is nu een van de populairste van het gebied.

Príngkesi eilanden: Meganísi, Skórpios, Kálamos en Kástos. Aan land ziet u in de verte de roodbruine daken van de huisjes uit het kustdorp Nidrí. Een van de meest belangrijke bezienswaardigheden langs de route is volgens Emílios de zeldzame soort eikenboom, die altijd groen blijft: ‘Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De route biedt een overvloed aan flora en fauna!’ De populariteit van de bergroute is zó groot geworden, dat Emílios en zijn collega’s er nu ook wedstrijden organiseren. 1 kilometer voor de kinderen, maar u kunt ook 5, 13 en 23 kilometer lopen. “Op dit moment hebben we ongeveer vijfhonderd deelnemers. Elk jaar neemt het aantal toe, omdat de organisatoren en vrijwilligers er elke keer weer een speciaal evenement van maken.” Ieder huis in het dorp draagt op haar eigen manier bij aan het grote feest van de wedstrijd. “En als ik zie hoe blij de wandelaars worden van het beklimmen van de berg, het ontdekken van de kleine dorpen en van het verademende uitzicht aan de top, weet ik dat ik mijn passie voor dit gebied heb kunnen overdragen op anderen. Geweldig!”

De route, in totaal 23 kilometer, voert u langs de rustgevende flora en fauna van de omgeving. U start in Nikiána. De kronkelende onverharde paden leidden langs bomen en struiken in veel verschillende tinten groen. Onderweg passeert u kleine dorpen en kerken, zoals Koliváta, Aléxandros en Platistóma. Emílios: “Er is ooit een kaart ontdekt uit 1696, en sommige van deze dorpen werden toen al bij hun naam genoemd.” Wandelend door deze dorpen treedt u dus in de voetsporen van het verleden. Wanneer u het hoogste punt heeft bereikt, wordt u beloond met uitzicht over de azuurblauwe monding van de zee. Kleine eilanden liggen als groene kussentjes in het vreedzame water. Het zijn de eilanden die voor de kust van Lefkas liggen, de zogenaamde

L E F KA S

10


Te beleven op Lefkas

IN ALLE RU ST EN V R EEDZA A MHEI D Net buiten Lefkas-stad vindt u het Faneroméni-klooster. Het is een belangrijk religieus centrum en wordt bezocht door vele Grieken. Het torent uit boven de omgeving. Het uitzicht over de stad en de baai is haast magisch te noemen. Ook kunt u de bergen van het vasteland aan de overkant van hieruit zien. Het klooster van Panagía Faneroméni ligt op een heuvel, drie kilometer van de stad. Het werd gebouwd op de plek waar ooit de eerste tempel van Lefkas stond, die gewijd was aan Ártemis, tweelingzus van Apollo en godin van de jacht. De apostel Paulus stuurde in het jaar 63 een drietal predikers naar het eiland om daar het geloof te verkondigen. De eerste ruimtes van het klooster werden gebouwd in de 4e eeuw. Het klooster kreeg te maken met vele tegenslagen en is diverse keren opnieuw opgebouwd. De huidige vorm heeft het te danken aan de Venetianen in de 18e eeuw. Toch is het in de 19e eeuw nog tweemaal verwoest door brand. De bewoners lieten zich niet verslaan en bouwden het wéér opnieuw op in de stijl van de Venetianen.

In de nieuwe vleugel is een museum ingericht. Het heeft een verzameling van manuscripten, werken van Ionische icoonschilders, religieus zilverwerk, kelken en kerkelijke gewaden. Ook is er een gastenkamer ingericht voor bezoekende pelgrims. Het klooster is opgedragen aan Panagía ofwel de Heilige Maagd Maria en het viert haar naamdag op Ágios Pnévmatos, bij ons bekend als de maandag van Pinksteren. Overigens valt deze maar één keer in de vier jaar gelijk met de dag die wij in Nederland kennen, omdat de Grieks Orthodoxe kerk een andere kalender hanteert. Het huidige klooster wordt bezocht vanuit heel Griekenland. Maar behalve een bedevaartoord is het ook zeker een plek van rust. Na het betreden van de grond via de fraai bewerkte poort, stapt u in een oase van rust. Binnen de muren vindt u behalve het klooster met het museum, ook een tuin met planten en bloemen en een soort van dierenboerderij met vogels, kippen, eenden, schapen en geiten. U kunt het klooster het hele jaar door bezoeken, van zonsopgang tot zonsondergang met uitzondering tussen 14.00 en 16.00 uur.

Het klooster heeft haar naam te danken aan een verschijning van een icoon van Panagía (Maria) aan twee monniken, na hun gebed. Deze icoon, geschilderd op hout, was als door God gemaakt en kon niet door mensenhanden zijn vervaardigd. ‘Faneróno’ betekent ‘onthullen’. De icoon die momenteel in het klooster hangt, is een replica van de oorspronkelijke icoon. In 2006 werd het klooster gerenoveerd en werd er een nieuwe vleugel aangebouwd. Het Faneroméni-klooster is het enige klooster op Lefkas dat nog steeds bewoond wordt.

11

L E F KA S


L E F KA S

12


De stranden van Lefkas

Het strand van Míkros Gialós

DE ST R A ND EN Als u van de zee houdt, dan bent u op Lefkas aan het juiste adres. Terwijl de oostkust beschikt over gemoedelijke kiezelstranden, is de westkust rijkelijk bedeeld met steile klippen met langgerekte stranden aan de voet. Door de witte bodem en het weerkaatsende licht, lijkt het water hier onnatuurlijk blauw. Enkele stranden op Lefkas hebben een Blue Flag gekregen voor de mooiste en beste stranden van de wereld. Neemt u zelf een kijkje welke u zou willen nomineren voor deze prijs. Voor een duik in zee zijn vlakbij de stad het Gíra-, het Ágios Ioánnis- en het Mólos-strand. Een langgerekte strook met zand en kiezels, variërend van druk met faciliteiten tot ‘voor u alleen’. Als u lang genoeg blijft, kunt u hier een kleurrijke zonsondergang meemaken. Bij het Mólos-strand staan enkele molens waarvan een is ingericht als bar. U heeft vanaf hier uitzicht op de zee met de wegzakkende zon. Is het zo laat nog niet? Dan wordt de lucht gekleurd door de zeilen van kite-surfers die hier naar hartenlust op en vooral ook boven de golven manoeuvreren.

Nidrí is de bekendste badplaats van het eiland en beschikt over een aantal stranden aan het begin en aan het einde van het dorp. Deze zijn uiteraard, zeker in de zomermaanden, wat drukker bezocht en beschikken over diverse faciliteiten. U kunt hier een bootje huren en de eilanden voor de kust gaan verkennen. In de baai van Sívota vindt u enkele kleine stranden. Veel zeilboten varen de baai in om het anker uit te gooien en even te genieten van het uitzicht. De kustlijn wordt gekenmerkt door inhammen en baaien. In iedere ‘kom’ ligt wel weer een lieflijk strand, bijvoorbeeld Míkro Gialós, Amoússa, Kástri en Agiofíli. Het zijn er teveel om op te noemen en we laten het aan u over om deze uitdaging aan te gaan. Het strand van Vasilikí strekt zich uit langs de hele baai. Het is een geliefde plek voor windsurfers. Langs de westkust vindt u het ene strand na het andere en het zal moeilijk zijn om aan te geven welke nou het mooiste is. Eigenlijk strijden ze allemaal om deze titel. Pórto Katsíki, Káthisma, Pefkoúlia komen sowieso in aanmerking. Rekent u wel op golven en een sterke onderstroming. In het midden van de westkust ligt het lieflijke Ágios Nikítas. Het autovrije dorp eindigt in een fijnzandstrand en vanaf hier kunt u met een watertaxi naar kleine stranden in de buurt.

De oostkust is een aaneenschakeling van kleine stranden. Een lange strook van zand met kiezeltjes, hier en daar onderbroken door een dorp of een taverne aan de waterkant. De kustweg loopt parallel aan de zee zodat u een plaatsje uit kunt zoeken. Neemt u gerust een van de afslagen, verscholen tussen het groen, want meer dan eens belandt u dan op een rustig strand. Nikiána en Lygiá beschikken over diverse van deze stranden. In de haventjes van beide plaatsen kunt u terecht voor een drankje of een maaltijd.

13

L E F KA S


Te beleven op Lefkas

DE KLEIN E EI LA ND EN VA N LEFKA S Het zicht op de zee vanaf Nidrí wordt gesierd door de vele groene eilanden die in het water lijken te drijven. Met een bootje, dat u zonder vaarbewijs kunt besturen, kunt u langs de eilanden gaan en hier en daar een zwemstop maken. Sommige eilanden zijn niet voor publiek toegankelijk. Voor de kust ligt een handjevol eilanden, waaronder Skórpios, Madoúri en Meganísi. Het eiland Skórpios is sinds 1963 privébezit van de familie Onássis. In 2013 heeft Athiná, kleindochter van Aristotéles Onássis, het eiland willen verkopen aan de dochter van een Russisch zakenman. Tot een akkoord kwam het niet, omdat het testament van Aristotélis vermeldt dat het eiland familiebezit moet blijven. Onássis kocht het eiland destijds voor een bedrag van € 10.000,-. Onássis ligt samen met zijn zoon Aléxandros, die bij een vliegtuigcrash om het leven kwam, en dochter Christina, die stierf aan een hartaanval ten gevolge van drugsgebruik, op het eiland begraven. Veel geluk kende de familie niet.

geboorte-eiland van de dichter Valaorítis (1824-1879). Zijn nazaten zijn nog steeds eigenaar van het eiland.

Aristotélis Onássis Aristotélis werd in 1906 geboren in het huidige Izmir, Turkije. Zijn ouders waren Grieken en woonden tot 1922 in Izmir. Na een ruzie met Griekenland werden de in Izmir wonende Grieken het land uitgezet en moesten al hun bezittingen achterlaten. Totaal geroyeerd vestigde de familie zich in Argentinië. Hier trad Aristotélis in de voetsporen van zijn vader en begon in de scheepvaart een naam op te bouwen. Hij wist een fortuin te verzamelen. Hij trouwde, verhuisde naar New York en kreeg twee kinderen. Na zijn scheiding had hij een affaire met de Griekse zangeres Maria Callas. En in 1968 trouwde hij met de weduwe Jacqueline Kennedy, tot groot ongenoegen van velen. Hij stierf eenzaam in Parijs aan de gevolgen van een spierziekte in 1975.

Het eiland Meganísi, dat ‘groot eiland’ betekent, doet haar naam geen eer aan. Zo groot is het namelijk niet, het heeft slechts drie dorpen. In de zomer leggen zeilboten graag aan in een van de baaien om te genieten van het uitzicht of aan land te gaan en de sfeer van het eiland te proeven. Hierbij het eten bij de tavernes niet te vergeten. Zij hebben hun terrassen onder de bomen die zorgen voor natuurlijke schaduw. Aan de zuidkant van Meganísi bevindt zich de grootste grot van Griekenland. De grot van Papaníkolis is zó groot, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een Griekse onderzeeboot zich hier kon verbergen. Madoúri is het

L E F KA S

14


Te beleven op Lefkas

MET DE WI ND I N D E ZEI LEN Als u van water en zon houdt, is zeilen geen moeilijke keuze. Zeker in het vaargebied rondom Lefkas komt u volop aan uw trekken. Talrijke beschutte baaien, gezellige havens en een verstrekkende, helderblauwe zee. Met haar bijna oneindig veel water en kustlijnen is Griekenland voor velen een ultieme zeilbestemming. Daar komt bij de dat de zon vaak hoog aan de hemel staat en het zeewater een aangename temperatuur heeft. De Ionische Eilanden zijn een geschikt vaargebied voor de recreatieve zeiler. De eilanden liggen relatief dicht bij elkaar, er is een veelvoud aan baaien en havens om aan te leggen en de wind waait gemiddeld vanaf het middaguur tot het einde van de middag. Deze is zelden heel krachtig, maar is wel voldoende om een leuke uitdaging aan te gaan.

zijn eigen tempo vaart en aanlegt waar hij wil. Aan het einde van de dag treft u elkaar in de afgesproken haven. De flottieljeleider vertrekt als laatste uit de haven en legt als eerste in de volgende haven weer aan. Zo zijn zij er altijd om eventueel een handje te helpen als het niet helemaal loopt zoals u wenst. Vaak worden er plannen gemaakt om samen te eten, maar dit is zeker geen verplichting. Vindt u ergens onderweg een plek waar u wel zou willen blijven? Een telefoontje naar de flottielje leider dat zij niet op u hoeven te wachten en u kunt gerust uw anker uitgooien voor een overnachting.

Bent u een ervaren zeiler, dan kunt u zogenaamd bare boat een jacht huren. U bepaalt dan zelf waar u wilt varen; de zee is van u. Een ‘open zee vaarbewijs’ is hiervoor verplicht. De havenpolitie registreert uw gegevens na de incheck en uitleg kunt u op pad. Het zeiljacht ligt voor u klaar in de haven en alles is aan boord. Ondanks dat men vaak zegt dat het gebied rondom Lefkas ‘gemakkelijk’ is, blijft het een zee en moet u bedacht zijn op de onvoorspelbaarheid van de natuur.

Het is ook mogelijk om met een schipper aan boord te gaan varen. Zo voelt u zich, ondanks dat u geen zeilervaring heeft, toch de koning van de zee. De schipper kent de routes en in overleg vaart hij daar waar u wil. Na het zeilen nog een weekje aan land verblijven kan ook. Dat is een hele andere beleving dan vanaf zee en zo kunt u het binnenland ontdekken. Vraagt u naar de mogelijkheden bij ons team.

Heeft u wel ervaring, maar denkt u dat u toch af en toe wat hulp kunt gebruiken? Dan kunt u ook in flottielje gaan varen. U vaart dan individueel mee in een groep van boten. U krijgt een briefing over wat de plannen van de dag zijn waarna iedereen op

15

L E F KA S


Vakanties op Lefkas

Studio Erato

Villa Klío

V IL L A’S K L ÍO EN CH LÓI EN ST UD I O ER ATÓ, LEFKA S-S TA D Deze twee vrijstaande villa’s en een studio liggen in een vlakke omgeving, aan de weg naar Lefkas-stad. De woningen liggen verspreid in een verzorgde tuin met barbecue en een pergola. In het midden ligt het zwembad met rondom ligstoelen en parasols. De eigenaren wonen ernaast en zijn druk met het verzorgen van de tuin. Strand 1200 m – minimarkt 800 m – centrum 1700 m – airco – wifi – tv – 2-5 p

De vrijstaande studio Erató (2 p) beschikt over twee eenpersoonsbedden, een kitchenette, een eethoek en een badkamer met douche. Aan de voorzijde is een veranda.

Frósso en Spíros Kontogiórgis Frósso en Spíros zijn beide afkomstig van Lefkas. Zij kwamen van boerenfamilies en bouwden op deze plek hun huis waar zij hun dochters op lieten groeien. Later bouwden zij de villa’s naast hun huis en sinds deze af zijn, ontvangen zij de gasten van Ross Holidays hier. Frósso en Spíros zijn allebei inmiddels gepensioneerd en genieten van hun kinderen en kleinkinderen en de gasten die zij jaarlijks ontvangen.

De villa’s Klío en Chlói (2-5 p) hebben op de begane grond een woonkamer met zithoek met een sofa als slaapplaats voor de vijfde persoon, open keuken met eethoek, slaapkamer met een tweepersoonsbed en een badkamer met douche. De open trap leidt naar de vide met twee eenpersoonsbedden en een tweede badkamer met douche. Het terras grenst met een trede aan de tuin met het zwembad. Schoonmaak en bedlinnenwissel 2x per week, de handdoekenwissel is 3x per week, airconditioning (in de woonkamer) is exclusief. Om de hoek zijn fietsen te huur.

L E F KA S

Kijk voor de beschikbaarheid van deze villa's of de studio op rossholidays.nl of bel met ons team 024 642 48 48

16


Vakanties op Lefkas

VILLA SI R ÓCO, K A R I ÓT ES Tussen Lefkas-stad en Lygiá in Kariótes, liggen Villas Horizon, bestaande uit vier villa’s. Ross Holidays beschikt over Villa Siróco voor u. De villa is sfeervol ingericht en biedt onze gasten een comfortabel verblijf. In de tuin op diverse niveaus is een privé zwembad. Onder de pergola in de tuin is een buitenkeuken met een bank en een tafel met stoelen. Strand 1300 m – taverne/minimarkt 900 m – airco – wifi – tv – kluisje – 2-8 p

De villa (2-6 p + 2 kinderen) is bereikbaar via enkele treden. Er is een woonkamer met een zithoek, eethoek, decoratieve open haard, twee sofa’s die als slaapplaats dienen voor de eventuele zevende en achtste persoon, open keuken, op de grondverdieping een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een sofa uitgeklapt als slaapplaats voor twee kinderen (tot 12 jaar), badkamer met douche, tweede slaapkamer op de bovenverdieping met een tweepersoonsbed, badkamer met bad, balkon, dakterras en diverse terrassen rondom de villa. De slaapkamer op de benedenverdieping is ook van buitenaf bereikbaar.

Dyonísios en Efthýmios Stavrákas Vader en zoon zijn de eigenaren van deze vier villa’s, die zij bouwden op het land dat al sinds generaties in hun bezit is. Het is nu vijftien jaar geleden dat zij begonnen met het bouwen en verhuren van goede kwaliteit, zowel in de villa’s als de service aan hun gasten, en tot op heden hebben zij hier geen spijt van gehad. Veel van de gasten werden in de loop der jaren ook hun vrienden. Zij vinden het leuk om nu ook de gasten van Ross Holidays te mogen verwelkomen.

Schoonmaak en bedlinnenwissel 2x per week, handdoekenwissel 3x per week, airconditioning is inclusief, wasmachine, afwasmachine en een privé zwembad met rondom een terras met enkele ligbedden. Onder de pergola is een buitenkeuken met eethoek en barbecue. Lefkas-stad is op 2 kilometer afstand gelegen en in 10 minuten met de auto bent u er.

Kariótes is een klein dorp van een handjevol huizen, tussen Lefkas-stad op twee kilometer afstand, en Lygiá op een kilometer. Er zijn een supermarkt en enkele tavernes en langs de kust is een smalle strook strand voor een duik in zee.

17

L E F KA S


Vakanties op Lefkas

H U IZE R Ó D I , LYG I Á In de nabijheid van de gezellige vissershaven ligt Huize Ródi aan de rand van het dorp. De sfeervolle woning is ruim en comfortabel voor een zomers verblijf. U voelt zich hier als een Griekse familie op vakantie in het tweede huis in het dorp van de familie. Niet voor niets woont de familie hier in de wintermaanden zelf. Strand 400 m – centrum 450 m – airco – wifi – tv – 2-4 p

Het huis (2-4 p) beschikt over een woonkamer met zithoek, decoratieve open haard, open keuken, eethoek, toilet, open trap naar de eerste verdieping met een slaapkamer met een tweepersoonsbed en twee slaapkamers met een eenpersoonsbed en een badkamer met bad. Rondom de woning is een tuin met diverse terrassen.

Schoonmaak en bedlinnenwissel 2x per week, handdoekenwissel 3x per week, airconditioning is inclusief, een wasmachine, afwasmachine en in de tuin is een barbecue.

Maria en Thanássis Sboukis Sinds 2018 ontvangen Maria en Thanássis de gasten van Ross Holidays in hun voormalige woonhuis. Zij kochten destijds een oude woning en maakten er hun thuis van. Tot drie jaar geleden woonden zij hier het hele jaar door en hun drie kinderen groeiden op in deze gemoedelijke omgeving. Maria is werkzaam bij de lokale krant en Thanássis heeft een taverne in Exánthia.

Met en tussen de Grieken! Lygiá is een langgerekt dorp aan de oostkust van Lefkas. Langs het haventje hebben verschillende tavernes zich verzameld en verspreid door het dorp vindt u meerdere tavernes en kafenía. Ook zijn er wat winkeltjes. Het strand strekt zich uit langs het hele dorp en is vanaf verschillende punten bereikbaar. Het kristalheldere water rolt af en aan op het strand.

Kijk voor de beschikbaarheid van Huize Ródi op rossholidays.nl of bel met ons team 024 642 48 48

L E F KA S

18


Vakanties op Lefkas

H U IZ E MA R M A R Á , LYG I Á Huize Marmará ligt tegen de heuvels van Lygiá en heeft uitzicht over de omgeving en de zee. Er zijn een aantal studio’s die verdeeld zijn over de begane grond en de eerste verdieping. Ross Holidays heeft de beschikking over vijf studio’s. Aan de voorzijde is een zwembad met een terras en ligbedden rondom. Strand 200 m – centrum 1200 m – airco – wifi – tv – ontbijt mogelijk – 2-3 p

De studio’s A (2 p + 1 kind) beschikken over een tweepersoonsbed, een onderschuifbed voor een kind tot 12 jaar, een kitchenette, badkamer met douche en er is een balkon met zeezicht. Op de begane grond is het zeezicht onderbroken.

Evgénia and Vangélis Anyfantís Evgénia komt uit het tegenover gelegen Epiros en Vangélis is geboren en getogen op Lefkas. Zijn familie leverde marmeren bouwmaterialen, vanwaar de naam van deze studio’s. Zij kochten in 1990 dit stuk land en bouwden er de studio’s die zij sinds dien verhuren. De gasten van Ross Holidays verwelkomen zij altijd in de gerenoveerde en opnieuw gedecoreerde kamers.

De studio’s B (2 p + 1 kind) liggen op de eerste verdieping. Ook hier een tweepersoonsbed met een onderschuifbed voor een kind tot 12 jaar, kitchenette, badkamer met douche. Het balkon kijkt uit over de bergen van Lefkas. Schoonmaak, handdoekenwissel 3x per week, bedlinnenwissel 2x per week, airconditioning is inclusief. Het zwembad aan de voorzijde is omringd door een terras met ligbedden en parasols. Er is een bar waar tegen betaling ontbijt, drankjes of een lichte snack geserveerd worden.

Lygiá is een langgerekt dorp aan de oostkust van Lefkas. Langs het haventje hebben verschillende tavernes zich verzameld en verspreid door het dorp vindt u meerdere tavernes en kafenía. Ook zijn er wat winkeltjes. Het strand strekt zich uit langs het hele dorp en is vanaf verschillende punten bereikbaar. Het kristalheldere water rolt af en aan op het strand.

Bekijk de virtuele tour van Huize Marmará op rossholidays.nl

19

L E F KA S


Vakanties op Lefkas

H U IZE EFI , NI KI Á NA Aan de voet van de heuvels, op een steenworp afstand van de zee ligt Huize Efi. De woning beschikt over verschillende studio’s en Ross Holidays heeft voor u de beschikking over de twee appartementen op de begane grond, grenzend aan een tuin. U staat binnen enkele minuten in het haventje van Nikiána. Strand 30 m – centrum 70 m – airco – wifi – tv – 2-4 p

Het appartement (2-3 p) heeft een woonkamer met sofa als slaapplaats voor de eventuele derde persoon, een keuken, eethoek, een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een badkamer met douche. Het terras grenst met enkele treden aan de tuin.

Chrístos Manolítsis De eigenaar van deze vakantiewoning heeft het beheer in handen gegeven van Christos Manolítsis, die ook de agent en de eigenaar van het autoverhuurbedrijf waar Ross Holidays op Lefkas mee samenwerkt. Samen met zijn dochter richtte hij de appartementen opnieuw in en zorgt hij dat alles in orde is.

Het appartement (2-4 p) heeft een woonkamer met sofa als slaapplaats voor de eventuele vierde persoon, een keuken, eethoek, een slaapkamer met een tweepersoons- en een eenpersoonsbed en een badkamer met douche. Ook hier is een terras dat met enkele treden grenst aan de tuin.

Nikiána is een van de kustdorpen aan de oostkust van Lefkas. De lange kuststrook is bezaaid met stranden. Deze variëren van smal tot breed, maar overal is er kristalhelder water dat kabbelend aanspoelt. Als u van snorkelen houdt, bent u hier op de juiste plek. In Nikiána, vooral in het haventje, vindt u verschillende tavernes. Er gaat regelmatig een bus naar de stad of naar het zuiden.

De schoonmaak en handdoeken/bedlinnenwissel 2x per week, airconditioning is inclusief. De tuin, met fontein en een zitje, grenst aan de beide terrassen is voor algemeen gebruik.

L E F KA S

20


Vakanties op Lefkas

H U IZE ALI SÁC HNI , NI KI Á NA Huize Alisáchni ligt pal aan zee en bestaat uit totaal vier appartementen. Ross Holidays beschikt voor u over de twee appartementen op de begane grond. Het grenst direct aan het rustige strand van Nikiána. De kuststrook is een aaneenschakeling van kleine strandjes. Voor een duik in zee hoeft u slechts uw terras te verlaten. Strand direct – centrum 100 m – airco – wifi – tv – 2-4 p

De appartementen (2-4 p) zijn comfortabel en smaakvol ingericht. Ze zijn gelegen op de begane grond en via enkele treden bereikbaar. Ze beschikken over een ruime woonkamer met zithoek, waarvan de sofa’s tevens als slaapplaats dienen voor de eventuele derde en vierde persoon, een keuken met eethoek, slaapkamer met tweepersoonsbed en een badkamer met bad en toilet. De appartementen beschikken over groot terras direct grenzend aan het strand van Nikiána.

Theológos Douvitsas Theológos studeerde economie en is ambtenaar bij de gemeente van Lefkas. Hij bouwde Huize Alisáchni op deze uniek locatie in 2006. Hij is ook de eigenaar van Huize Zoi waar hij sinds de jaren 90 gasten verwelkomd. Sinds enkele jaren helpt zijn zoon hem met het beheren van de woningen.

Schoonmaak en handdoekenwissel 3x per week, bedlinnenwissel 2x per week, airconditioning is inclusief.

Een duik in zee vanaf uw terras

Nikiána is een van de kustdorpen aan de oostkust van Lefkas. De lange kuststrook is bezaaid met stranden. Deze variëren van smal tot breed, maar overal is er kristalhelder water dat kabbelend aanspoelt. Als u van snorkelen houdt, bent u hier op de juiste plek. In Nikiána, vooral in het haventje, vindt u verschillende tavernes. Er gaat regelmatig een bus naar de stad of naar het zuiden.

Bekijk de video van Huize Alisáchni op rossholidays.nl

21

L E F KA S


Vakanties op Lefkas

H U IZE ZOÍ , NI KI Á NA Huize Zoí ligt aan een van de zijstraatjes van Nikiána, middenin het Griekse leven. De haven met verschillende tavernes is binnen handbereik. Ross Holidays heeft drie studio’s op de begane grond, via enkele treden bereikbaar, van de zes voor u beschikbaar. Hier verblijft u tussen en met de Grieken. Strand 100 m – centrum 100 m – airco – wifi – tv – 2-3 p

De studio´s (2 p + 1 kind) beschikken over een tweepersoonsbed, een sofa die dient als slaapplaats voor de eventuele derde persoon (kind tot 12 jaar), kitchenette, badkamer met douche en er is een balkon dat uitkijkt op de omliggende woningen. Een van de studio’s heeft in plaats van de sofabank een eenpersoonsbed (kind tot 12 jaar).

Theológos Douvitsas Theológos is zowel de eigenaar van Huize Zoí , als van Huize Alisáchni aan het strand van Nikiána. Hij studeerde economie en begon met het verhuren van Huize Zoi midden jaren 90. Hij is ambtenaar bij de gemeente van Lefkas. Sinds enkele jaren helpt zijn zoon hem met het beheren van de woningen.

Schoonmaak en handdoekenwissel 3x per week, bedlinnenwissel 2x per week, de airconditioning is inclusief.

Middenin het dorp

Nikiána is een van de kustdorpen aan de oostkust van Lefkas. De lange kuststrook is bezaaid met stranden. Deze variëren van smal tot breed, maar overal is er kristalhelder water dat kabbelend aanspoelt. Als u van snorkelen houdt, bent u hier op de juiste plek. In Nikiána, vooral in het haventje, vindt u verschillende tavernes. Er gaat regelmatig een bus naar de stad of naar het zuiden.

Bekijk de video van Huize Zoí op rossholidays.nl

L E F KA S

22


Vakanties op Lefkas

Appartement B

Appartement A

H U IZ E D I Á NA , NI K I Á NA Huize Diána heeft door de ligging op een heuvel, weids uitzicht over de omgeving en in de verte de zee. Het is gelegen aan de rand van Nikiána en heeft in de verzorgde tuin een zwembad met rondom een terras met enkele ligbedden. De vier appartementen zijn verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping. Op de bovenste verdieping woont de eigenaar met zijn vrouw. Strand 700 m – centrum 400 m – airco – wifi – tv – 2-4 p

Het appartement A (2-3 p) ligt op de eerste verdieping en beschikt over een woonkeuken met een eenpersoonsbed/sofa, kitchenette, eethoek, slaapkamer met tweepersoonsbed, badkamer met douche en er is een balkon.

Schoonmaak en bedlinnenwissel 2x per week, handdoekenwissel 3x per week, airconditioning is inclusief (type A en B in de slaapkamer en type C in de woon- en slaapkamer). In de tuin is een zwembad met een terras rondom met enkele ligbedden. Ook is er een barbecue voor algemeen gebruik in de tuin aanwezig. Vanwege de ligging tegen de heuvel, zijn de begane grond, de tuin met zwembad via treden bereikbaar.

De appartementen B (2-3 p of 2 p + 2 kinderen) liggen ook op eerste verdieping en beschikken over een woonkamer met keukenhoek, eethoek, sofabank met een onderschuifbed voor de derde persoon of de twee kinderen (tot 12 jaar), slaapkamer met tweepersoonsbed, badkamer met douche en er is een balkon. Een van de twee appartementen heeft zeezicht en het andere kijkt uit op de groene omgeving en het zwembad en heeft zijzeezicht.

Ilías en Evgénia Lambrópoulos Ilías en Evgénia wonen op de bovenste verdieping en zijn uw gastheer en gastvrouw tijdens uw verblijf. Na zijn maritieme opleiding werkte hij zich op tot kapitein. Hij laat maar wat graag weten dat hij hier trots op is. Evgénia is creatief en heeft de appartementen zelf gedecoreerd. Hun favoriete bezigheid is samen gaan vissen.

Appartement C (2-4 p) ligt op de begane grond en beschikt over een woonkamer met twee sofabanken, een keukenhoek met eethoek, een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een bank, een badkamer met douche en er is een terras dat grenst aan de tuin en het zwembadterras.

23

L E F KA S


De dorpen van Lefkas

SU RF PAR A D I J S VA SSI LI K Í Vassilikí ligt in het zuiden van het eiland. Ooit de haven voor grote schepen, maar deze leggen tegenwoordig allemaal aan in Nidrí. Dit tot genoegen van de meeste bezoekers die de rust hebben omarmd. Het zijn niet alleen de dorpelingen, maar ook de vakantiegangers die stellig beweren dat Vassilikí de gezelligste haven van het eiland heeft. Het dorp ligt aan een diepe baai aan de zuidkant van het eiland. Het beschikt over een langgerekt zandstrand en is omgeven door een weelderige, groene natuur. Niet ver van Vassilikí ligt het bekende strand van Pórto Katsíki. Ook andere kleine baaien zijn vanuit Vasilikí goed bereikbaar. Zo is er een wandelpad vanuit het centrum van Vasilikí naar de baai van Agiofíli. Op deze route kunt u de natuur in volle glorie bewonderen. In het achterland prijkt de top van de hoogste berg van Lefkas. De Elati-top heeft een hoogte van 1170 meter. Het is dan ook niet gek dat als u op deze berghellingen wandelt, u beloond wordt met de meest panoramische vergezichten.

Grote schepen leggen er niet meer aan in Vassilikí, maar jachten en vissersbootjes weten de haven nog wel goed te vinden. Het is een komen en gaan en de vissers brengen hun vangst al vroeg aan wal. Rondom de haven zijn diverse tavernes, bars en cafeetjes.

U wordt beloond met panoramische vergezichten Volgens de overlevering bestaat dit dorp nog geen tweehonderd jaar. Pas in 1835 zou zich hier voor het eerst een familie gevestigd hebben, de familie Kóliva. De oude naam van Vassilikí is Koliváta, naar deze familie. Een zoon van de familie werd verliefd op een meisje uit het naburige dorp Kondáraina. Na aanvankelijk verzet van de ouders van het meisje, werd de liefde toch bezegeld met een huwelijk. De jonge Kóliva en zijn ouders waren daarover zo opgetogen dat zij die plek de naam van het meisje gaven: Vassilikí.

De baai van Vassilikí is een paradijs voor zeilers en surfers. Door de ligging in een diepe kom, speelt de wind in de ochtend geen grote rol. Daardoor is het een ideale plek om te het windsurfen te leren. In de middag komen de fanatici aan bod; de wind steek vaak op en daagt de windsurfers uit de golven te bedwingen. Vanuit het dorp leidt een pad naar de baai, maar u kunt ook met een watertaxi gaan. Afhankelijk van het seizoen, vaart de watertaxi meerdere keren per dag heen en weer. De watertaxi gaat ook naar andere stranden en baaien in de buurt, bijvoorbeeld Agiofílli is een bestemming.

L E F KA S

Bekijk de video van Vassilikí op rossholidays.nl

24


Vakanties op Lefkas

Studio

Studio A (boven)

(beneden)

H U IZE QUEEN BAY, VA SSI LI KÍ Aan de rand van Vassilikí staat Huize Queen Bay. Deze eenvoudige vakantiewoning bevat drie studio’s en twee appartementen, verdeeld over twee verdiepingen. Voor het huis bevindt zich een gemeenschappelijke tuin met enkele ligbedden en een barbecue. De begane grond is via enkele treden bereikbaar. Het dorp en het strand zijn binnen handbereik. Strand 100 m – centrum 600 m – airco – wifi – tv – 2-4 p

Studio type A (2 p) beschikt over twee eenpersoonsbedden of een tweepersoonsbed, kitchenette en een badkamer met douche. De studio’s op de begane grond heeft een terras en de andere studio op de eerste verdieping een balkon.

Schoonmaak en bedlinnenwissel 2x per week, handdoekenwissel 3x per week, airconditioning is exclusief. In de tuin is een barbecue voor algemeen gebruik. In het dorp is een bushalte.

Studio type B (2 p) ligt op de begane grond en is iets kleiner dan de studio’s type A, maar heeft een ruimer balkon. Het beschikt over twee eenpersoonsbedden, een kitchenette en een badkamer met douche.

Spíros Kolivas Twintig jaar geleden kocht Spíros dit huis en richtte het in als vakantiewoning. In zijn jonge jaren werkte hij op cruiseschepen en leerde daar wat gastvrijheid verlenen is. Nu zorgt hij samen met zijn dochter Nicoletta en zoon Vasílis voor de woning en kijkt iedere zomer uit naar de gasten die Ross Holidays hem brengt.

De appartementen (2-4 p) beschikken over een woonkamer met kitchenette, een sofa met onderschuifbed als slaapplaats voor de derde en vierde persoon, slaapkamer met tweepersoonsbed en een badkamer met douche. Het appartement op de begane grond heeft een terras en het appartement op de eerste verdieping heeft een balkon met over de toppen van de bomen heen zeezicht.

Kijk voor de beschikbaarheid van Huize Queen Bay op rossholidays.nl of bel met ons team 024 642 48 48

25

L E F KA S


Thema's Lefkas

WAN DELVAKA NT I E OP LEFKA S Lefkas leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met Generation Travel hebben wij een driedaags wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het weelderige landschap en de panoramische vergezichten. 3 wandeldagen – transfers inclusief – Engelstalige gids – niveau B

De wandelgids brengt u op plekken die u zelf wellicht niet zou ontdekken en vertelt over alles wat u onderweg passeert. Panoramische vergezichten, weelderige hellingen en traditionele nederzettingen liggen op uw pad. Een goede conditie en een paar wandelschoenen zijn voldoende om deel te kunnen nemen aan deze wandelvakantie. U loopt op maandag, dinsdag en donderdag en de transfer van uw verblijfplaats naar het begin en terug aan het einde van de wandelingen is inclusief.

Nikiána Skaroús

Desimi

Maandag Nikiána - Skaroús Hoogteverschil: 650 m Wandeluren: 3 Dinsdag Desimi - Póros Hoogteverschil: 292 m Wandeluren: 4,5 Donderdag Skaroús – Kókini Eklessía - Koliváta Hoogteverschil: 630 m Wandeluren: 3

Kijk voor de data en de uitgebreide beschrijving van de wandelingen op rossholidays.nl

Kijk voor de uitgebreide beschrijving van dit wandelprogramma en de startdata op rossholidays.nl

L E F KA S

26


Thema's Lefkas

Ástraka, Épiros

AU TORO ND R EI S ZAG ÓR I A Als u meer wilt zien dan ‘alleen een eiland’ dan is Lefkas een uitstekende bestemming voor u. U kunt vanaf Lefkas makkelijk een bezoekje brengen aan het vasteland via de landtong, maar u kunt er ook voor kiezen om een autorondreis te maken. Wij hebben voor u een route samengesteld, waarbij u een bezoek brengt aan zowel natuurrijke gebieden als culturele hoogtepunten. Tweepersoonskamers met douche en toilet – **/*** hotels – inclusief ontbijt – routebeschrijving – reisboek

Zaterdag Terug naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar huis of naar een van de vakantiewoningen uit ons aanbod op Lefkas of in Parga voor een verlenging van uw vakantie.

Na aankomst neemt u de auto in ontvangst en rijdt u volgens de door ons toegestuurde route naar uw eerste hotel. Tijdens deze autorondreis over het vasteland van Griekenland reist u in 8 dagen langs hotels die wij voor u vooraf reeds hebben geboekt. U bezoekt onder andere de Zagória dorpen met hun karakteristieke uiterlijk en de boogbruggen, de indrukwekkende Metéora-kloosters en u rijdt door een weelderige natuur. Onderstaand is een suggestie en op verzoek kunnen wij ook een reis op maat voor u samenstellen.

Zie voor de uitgebreide beschrijving van deze autorondreis rossholidays.nl Konítsa Pápingo

Zaterdag Aankomst op Préveza - Áno Pediná (ca. 155 km) Zondag Áno Pediná en omgeving Maandag Áno Pediná - Pápingo (ca. 35 km) Dinsdag Pápingo en omgeving Woensdag Pápingo - Ioánnina - Pérama-grot - Métsovo (ca. 118 km) Donderdag Métsovo en omgeving Vrijdag Métsovo - Parga of Lefkas (ca. 200 km)

Ano Pedina Ioánnina

Tsépelovo Métsovo Metéora

Parga Préveza

Nikópolis Lefkas-stad

27

L E F KA S


Thema's Lefkas

Ágios Lavréntios (Pílion)

STEFAN OS’ BI J ZO ND ER E R EI ZEN Griekenland heeft zoveel mooie dingen te bieden, en soms weet u die misschien niet altijd direct te vinden. Daarom heb ik naar mijn eigen idee, meestal uit ervaring en soms volgens wens, bijzondere reizen voor u samengesteld. Deze zijn als combinatie te boeken voor een speciale prijs. Lefkas – autorondreis vasteland – Pilion

Een vakantie waarin u 3 totaal verschillende gezichten ziet van Griekenland. Uw reis begint aan de westkust, op het eiland Lefkas. Behalve de Venetiaanse invloeden, staat Lefkas bekend om turquoise zee langs de witte kustlijn. U reist via het groene hart naar de andere kant van Griekenland. Daarbij brengt u een bezoek

aan onder andere de Zagória met de boogbruggen en dorpen die op lijken te gaan in hun omgeving, en de Metéora-kloosters. Deze kloosters zijn met de hand gebouwd op rotsen van meer dan zeshonderd meter hoogte. Via het meer van Plastíras rijdt u door naar het weelderige en groene Pílion. Een bestemming die niet ontdekt is door de massa, maar de vakantiebestemming is van de Grieken zelf. Een ideale afsluiter van een indrukwekkende reis.

Ano Pedina

Métsovo

Stéfanos Stefánou Ik reis veel door Griekenland en zie nog steeds bijzondere dingen onderweg. Wilt u dit ook ervaren? Kijkt u dan bij Stefanos’ bijzondere reizen op rossholidays.nl. Misschien ziet u daar wel de combinatie die u ook zou willen maken.

L E F KA S

Lake Plastiras

Lefkas

28

Kala Nera


Thema's Lefkas

Corfú-stad

DE COMBINAT I ES MET LEFK A S De Ionische Eilanden liggen niet ver van elkaar en er zijn goede onderlinge bootverbindingen. Onderstaand geven we u een aantal suggesties om eilanden te combineren. In de afzonderlijke brochures vindt u meer informatie over de betreffende bestemmingen. LEFKAS MET ÉPIROS

TREKKING OP HET VASTELAND

De aanblik van Parga is met recht pittoresk te noemen. Het is gebouwd tegen de hellingen en heeft een wirwar van smalle straatjes, en wordt omringd door mooie stranden.

Behalve wandelen op Lefkas, kunt u een trekking maken in Zagória. U loopt gedurende acht dagen van plaats naar plaats. Voor uw bagage wordt gezorgd. Kijkt u voor de beschrijving en de data op rossholidays.nl

LEFKAS MET CORFÚ De Venetiaanse sfeer in Corfú-stad is duidelijk zichtbaar in de kleurrijke straten en sierlijke gebouwen. De natuur is kleurrijk met olijfbomen, pijnbomen en cipressen. Daarnaast is de Pantokrátorberg een blikvanger.

Vraag ons team naar alle mogelijkheden 024 642 48 48 Corfú Igoumenítsa

LEFKAS MET KEFALONIÁ

Parga

De groen beboste hellingen worden door een witte strook strand gescheiden van de helderblauwe zee. De variatie in het landschap, het relatief vlakke Lixoúri en het bergachtige Aénos, zullen verrassen. Steeds wordt u op uw tocht vergezeld door panoramische uitzichten.

Prèveza

Lefkas

LEFKAS MET ZEILEN De zon, de zee en de wind spelen hun spel en u kunt hieraan meedoen. De vele eilanden voor de kust maken van dit gebied een zeilparadijs.

Kefaloniá

29

L E F KA S


Kleinschalig Griekenland Ross Holidays

D E S P ECIAL ISTISCH E KEUZE VA N R OSS HO LI DAY S Onze kleinschalige bestemmingen hebben elk een eigen charme. Maar overal geldt dat de bewoners gastvrij en vriendelijk zijn. De bestemmingen worden uitgebreid beschreven op onze website en in veelal afzonderlijke brochures. Met plezier sturen wij u deze op verzoek toe.

CORFU EN PAXOS Cultuur en goudgele stranden

EPIROS Gezelligheid en natuurrijk

Thassos

LEFKAS Het huwelijk tussen groen en blauw

KEFALONIÁ Een feest voor uw camera

ITHÁKI Gevoel van thuiskomen

Limnos Corfú

Épiros

Pilion

Paxos

Alónissos

ZÁKYNTHOS

Skópelos

Een aangename verrassing

PÍLION, SKÓPELOS EN ALÓNISSOS Unieke combinatie van bergen en zee

Lesbos

Évia

Itháki Kefaloniá

EGEÏSCHE EILANDEN De bloemen van het oosten

Skyros

Chios

Pelopónnesos Argolis

Zákynthos

CYCLADEN, ÉVIA EN SKÝROS Een verzameling om van te dromen

Andros Tinos

Kéa Kythnos

Messinía

Samos

Syros

Kimolos

PELOPÓNNESOS Een vakantie vol herinneringen

Milos

KÝTHIRA

Kýthira

Het Griekenland van toen

WEST-KRETA

West-Kreta

Iedere dag wat anders

ZUID-KRETA Het andere Kreta

Zuid-Kreta

Gaat uw voorkeur naar een bestemming met uitgestrekte stranden? Of liever naar een natuurrijk eiland met wandelmogelijkheden? Kijkt u een naar ons aanbod en misschien vindt u een bestemming waar u eens heen zou willen gaan. Zeilen, wandelen, eiland hoppen, autorondreis of heerlijk met een boek op het strand, u

L E F KA S

vindt het in ons aanbod. Ons team kent de bestemmingen veelal uit eigen ervaring en vertelt u hier graag meer over. Dus komt u er niet uit of mist u iets in onze informatie? Bel ons dan gerust, mail ons, stuur een what’s app bericht of post iets op onze Facebook pagina. Wij zullen u zo spoedig mogelijk een antwoord geven.

30


Kleinschalig Griekenland Ross Holidays

Wij helpen u graag met een persoonlijk advies

VAKANTIE BOEKEN?

GOED VERZEKERD

Bent u enthousiast over wat u gelezen heeft in onze informatie en zou u op vakantie willen gaan naar een van de woningen uit ons aanbod? Onze specialisten staan klaar om u te helpen. Wij werken in een sfeervolle ambiance op ons kantoor in Wijchen en doen ons best zoveel mogelijk klanten een mooie vakantie te bezorgen. Ons team bezoekt regelmatig de bestemmingen en kan u daarom, uit eigen ervaring, een persoonlijk advies geven. De deur van ons kantoor staat altijd open. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 9 uur ’s morgens tot half 9 ’s avonds en op zaterdag van 9 tot half 6.

Uiteraard gaat u goed verzekerd op reis! Wij kunnen u van dienst zijn bij het afsluiten van een annulerings- en/of een reisverzekering via de Europeesche, autohuur (vooraf of ter plaatse) en het boeken van excursies (ter plaatse). Op de meeste bestemmingen wordt u verwelkomd door reisleiding.

GROOT IN KLEINSCHALIG GRIEKENLAND

Keuze uit 184 vakanties op 29 bestemmingen Een team van specialisten voor een persoonlijk advies 15 hostesses voor uw ontvangst Beoordeeld door gasten met gemiddeld een 9,2 Al ruim 30 jaar onder leiding van Griekse eigenaar Stéfanos Stefánou

ONLINE Via rossholidays.nl boekt u 24 uur per dag eenvoudig uw vakantie op uw eigen gemak. Wij nemen vervolgens altijd telefonisch contact met u op.

ZONDER ZORGEN Ross Holidays is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden, ANVR en het Calamiteitenfonds. Zie voor hun voorwaarden de betreffende websites sgr.nl/garantieregeling, anvr.nl/consumentenvoorwaarden en calamiteitenfonds.nl/ garantieregeling. Wij voldoen aan de gestelde eisen voor duurzaam toerisme, conform de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren.

TELEFONISCH Wij adviseren u graag. Via 024 642 48 48 helpen onze reserveringsmedewerkers u graag en boeken de vakantie voor u.

BIJ ONS IN WIJCHEN Boekt u liever bij ons aan de balie? Op de Kasteellaan 28c in Wijchen bent u van harte welkom om onder het genot van een kop koffie uw vakantie te zoeken en boeken.

De inhoud en vormgeving van deze brochure zijn beschermd door het auteursrecht en mogen dientengevolge niet zonder toestemming door

EVEN MAILEN

derden gebruikt worden.

Laat uw wensen achter op info@rossholidays.nl en wij zoeken uit wat wij voor u kunnen betekenen. Daarna nemen wij contact met u op, telefonisch of via de e-mail, wat u wenst.

Fotografie: voornamelijk door Giórgos Agapíou Vormgeving: BYRON Reclamebureau

31

L E F KA S


Kasteellaan 28c Postbus 513

6600 AM Wijchen 024 642 48 48

@ross_holidays

Info@rossholidays.nl www.rossholidays.nl

/rossholidays

youtube.com/ross_holidays_griekenland

Profile for Ross Holidays

Lefkas  

Het huwelijk tussen groen en blauw

Lefkas  

Het huwelijk tussen groen en blauw