Page 86

Lake park The Lake is the second basin we have moving from Han River to the center of Magok, its water capacity is quite inferior to the marina’s one, but it may change depending on the activities performedthere.The lake park has a settled depth of about 2 meters (therefore the water surface is about 4.5 meters high) and an surface of about 116,000 square meters, its total volume comesout to be about 232,000 cubic meters, while the dug soilwill be used to create the four hills that define the project. The lake park is connected to the Magok green ways system by means of three canals, which take up the ones planned by the Han River Renaissance Project.Water circulation, and therefore the continuous water replacement, is secured by the twofold connection with the marina and the Han River, on the north direction, and canals system onsouth. This circulation is regulated by little pumps placed in the entrance of the canals, which branch off in Magok. The lake, besides connecting the Han River directly to the city, is related with the ground in different ways, according to the various nature of its shores: each one has a different function and they create a dialog between the inland and the lake, that is perceptible at the different observation scales. On the westside, the lake shores are harder,the water level passes immediately from 0 to 2 meters to allow the docking, whereas in the eastern zone the shores are weak, characterized by an inconstant slope and there is a natural vegetation system. The lake park is surrounded by a ring of cycle-pedestrian paths, branching off in different ways, according to the shores: on the west side, the subway station and the retail area face a strongly artificial waterfront, this is articulated on several levels which join the altitude of the exhibition centre (+9 mt) to the lake shore one (+ 4.5 mt).It offers pedestrian paths, snaking from north to south and from west to east, commercial spots and confined green bends enrich the design, moreover there is a floating quay for the docking of the little rowboats. On the south shore, the path is closed between the convention center artificial hill and the water basin, a linear walkway equipped with small rest stops connects the retail area and the urban park settled on the eastern shore. On the east side the landscape is more natural and the path gets more wiggly, settled 50 cm over the lake altitude andsnaked among groves of reeds and trees, up to define the pertinence area of the canoes house: the oxbow accommodates a coastline with a minimal slope where water doesn’t reach the depth of 50 cm, required for the immersion of watercrafts. Afterwards, proceeding northward and crossing the bio-pools, the walkway relates with the viaduct: a gradual slope allows reaching the street height, overtopping amongst the trees of the shore area, that is densely planted. As an alternative, it is possible to go on under the viaduct, along the lakeshore, to reach the marina. Some bridges connect the different shores, separated by canals. In particular, the one between the southern and the western shore is highly crowded because of the presence of the subway station, the exhibition centre and the convention centre, this passage is ensured by a sequence of wood arch bridges with various slopes which allow the diversification of pedestrians and cycles flows. Between the southern shore and the eastern one, the crossing points configure a

8 4

Ecopolarity  

International Competition of ideas for the design of the new waterfront of Seoul (New Magok Waterfront, 2007-2008). The goal of the Interna...

Advertisement