Page 72

Fishing Pools The North part of the Magok Waterfront project is basically defined by the Flood Gate system and its own consequences, as the outside area, facing directly the Han River, the technical Dykes system and the Pump Station building. The first one is an artificial beaches system, divided in two parts by the canal and characterizing the entrance of the Magok area and creating the opportunity of interaction with the riverside for the visitors. The ground is modeled as one-meter high terraces, on both sides of the Expressway and its height decreases from the Expressway to the water and leans on one side of the Dyke walls. Several one-meter deep basins are dug in the terraces at different levels. This modeling action generates an ever-changing landscape: as the water level increases it gradually covers the terraces and fills the basins, producing a landscape characterized by a multiplicity of blue tonalities. When the water level decreases, the basins are still filled by the river water, creating an amphibious scenery of dry lands and pools. This river waterfront is meant to be a wild-green ecological area, where people can enjoy their spare time. A grassy surface and a variety of trees, bushes and aquatic plants create a colored landscape, where the soil may be a lawn in the upper part and a sandy shore in the lower one, where a bicycle path is set on right through the waterfront turning to south towards the Waterway System, passing under the Expressway. The dykes reinforcements define the entrance canal that introduces the visitors’ sailing from the Han River to the Magok Waterfront area, this canal is 90 meters wide in the first part, where it is closer to the river, and its shrinks to 70 meters in the lower part, where it reaches the floodgate.

7 0

Ecopolarity  

International Competition of ideas for the design of the new waterfront of Seoul (New Magok Waterfront, 2007-2008). The goal of the Interna...