__MAIN_TEXT__

Page 1

HUSAVISEN SCT. JØRGENSBJERG PLEJECENTER

August 2019

Se mere fra ”Vi cykler til Paris” på side 12 Læs om sommerferiens historie på side 18 Husk Aktivitetsdagen d. 20. august! Se side 25 Besøg os på hjemmesiden sct-joergensbjerg.roskilde.dk, Instagram og Facebook


August2019

Indhold Måltider

s. 3

Kontaktinformation

s. 4

Praktisk information

s. 5

Leder: Mette har ordet

s. 6-7

Fødselsdag på Sct. Jørgensbjerg

s. 8

Månedens fødselarer

s. 9

Til Minde Om

s. 10

Månedens sang

s. 11

Juni måned på Sct. Jørgensbjerg

s. 12-17

Ferie til folket - historien om sommerferien

s. 18-19

Portræt af en beboer - Joan Truelsen

s. 20-22

Portræt af en medarbejder - Mød Hanne Andersen

s. 23

Vil du donere stauder til os?

s. 24

Aktivitetsdag d. 20. august

s. 25

Præstens beretning

s. 26-27

Kender du havens blomster

s. 28

Kommende arrangementer

s. 29

Bruger-pårørende-rådet

s. 30

Sjove fakta

s. 31

Aktivitetsplan April

s. 32-33

Aften Madplan April

s. 34-35

Bagsiden

s. 36

2


August 2019

Måltider Vi elsker gode måltider, og derfor kan vi hver dag nyde hjemmelavet mad fra vores eget køkken, som nu er 60-90% økologisk. Ønskekrukken Har du et ønske til et måltid eller en ret, så skriv det på en seddel og læg den i ønskekrukken i spisestuen. Så vil køkkenet gøre deres bedste for at opfylde ønskerne. Gæster Hvis du får gæster, kan du bestille mad til dem hos køkkenet senest kl. 12 to dage før. Så I kan spise måltidet sammen, hvor du plejer at spise eller i egen bolig. Betalingen trækkes fra klientkontoen. Priser for gæster Morgenmad: Frokost (kold mad): Aftensmad (varm mad, 2 retter): Smørrebrød (1 stk.): Lagkage (10 personer): Kringle (5 personer): Æblekage (8 personer): Øl / vand (flaske):

45 kr. 61 kr. 84 kr. 13 kr. 145,5 kr. 25 kr. 80 kr. 8 kr.

Måltiderne serveres Morgenmad: Frokost: Eftermiddagskaffe: Aftensmad: Aftenkaffe:

kl. kl. ca. kl. kl. ca. kl.

3

8-10 12.15-12.45 15-16 17.45-18.30 20-21


August2019

Kontaktinformation Redaktør på husavisen: Sidsel Villadsen Telefon: 46 31 60 60 Mail: sctjoergensbjerg@roskilde.dk

Instagram: sctjorgensbjergplejecenter Facebook: Sct. Jørgensbjerg Plejecenter

Ledelse Mette Otkjær, Centerleder

46 31 57 91

mettesot@roskilde.dk

21 18 21 81 22 28 93 06 24 90 72 16

sidselv@roskilde.dk

30 84 14 97

tekniksctjorgen@roskilde.dk

46 31 60 87 46 31 60 60 46 31 60 87

Michelley@roskilde.dk linervp@roskilde.dk helenbr@roskilde.dk

Aktivitet Sidsel Villadsen, musikterapeut Winnie Lykke Jørgensen, aktivitet Susanne Ringström, aktivitetsmedarbejder

susannering@roskilde.dk

Teknisk Service Jørgen Sander

Sygeplejersker Michelle Young - 1. sal og stuen Line Rikke Valentin - stuen Helen Breiner - aften

Social- og sundhedsassistenter Charlotte Pedersen Thea Frederiksen Anne Prip Ayse Yildrim

Sylvia Ayoko Annette Lykke Karstensen Kamilla Jensen Pekai Niamati

Social– og sundhedshjælpere Khalid Lahsnaoui Nez Lund Hanne Andersen (måltidsvært) Kawa Salimi Khoshi Sdiq Marie Louise Larsen (barsel) Connie Nielsen Srisuda Jensen Tove Petersen (måltidsvært)

Karina Nielsen Kha Lam Cecilia Wrinkler Pearl Schimmel Conny Schønemann Delshad Rashid Maya Balterzen Liv Pedersen Bettina Jensen

Husassistenser Lise Hansen Birthe Kempf

Heidi Jørgensen

Ergoterapeut og fysioterapeut Kistine Bonde, Ergoterapeut Rino Caira, Fysioterapeut

46 31 60 60 46 31 60 60

kistinebo@roskilde.dk rinoc@roskilde.dk

46 31 60 51

madservicesctj@roskilde.dk

Køkkenet Madservice Sct. Jørgensbjerg

4


August 2019

Praktisk information Kontakt til sygeplejerskerne Der er sygeplejersker i huset på alle hverdage kl. 7.30-15. Det er dog lettest at træffe sygeplejerskerne på telefon efter kl. 9. Lav evt. en aftale med sygeplejersken på mail om et bestemt tidspunkt, hvor I har brug for at mødes.

Personaleinfo Vores dygtige social og sundhedsassistent Tine har søgt nye udfordringer fra 1. august. Vi ønsker dig held og lykke! Vi kommer til at savne dig! Sommeren er over os, og derfor vil der være flere afløsere i ferieperioden.

5


August2019

Mette har ordet Mette holder ferie for øjeblikket - derfor får i ikke en leder, men en dejlig sommersang 

Sommer og Sol Musik & Tekst: D.A Winther / P. Mynthe

Sommer, sommer og sol. Havet og blæsten og duft af kaprifol. Sommer, sommer og sol. En himmel så blå som viol. Når alting bli’r for kedelig, eller dagen bli’r for grå. Så bruger jeg min lille hem’lighed. En tosset lille remse jeg har hittet på, som handler om det bedste jeg ved. Sommer, sommer og sol. Havet og blæsten og duft af kaprifol. Sommer, sommer og sol. En himmel så blå som viol.

6


August 2019

Om morgen’ når jeg vågner og går hen og kikker ud, så kan det ske at regnen øser ned. Så smiler jeg og nynner glad en melodi, som handler om det bedste jeg ved. Sommer, sommer og sol. Havet og blæsten og duft af kaprifol. Sommer, sommer og sol. En himmel så blå som viol. Når vintermørket sænker sig, og alt er gråt i gråt. Så smiler jeg trods alt, fordi jeg ved. Det hjælper med en remse med banale små ord, som handler om det bedste jeg ved. Sommer, sommer og sol. Havet og blæsten og duft af kaprifol. Sommer, sommer og sol. En himmel så blå som viol. Sommer, sommer og sol. Havet og blæsten og duft af kaprifol. Sommer, sommer og sol. En himmel så blå som viol.

7


August2019

Fødselsdag på Sct. Jørgensbjerg Når du har fødselsdag vil vi fejre dig med fødselsdagssang og flag og ønske dig en dejlig dag.

Den sidste fredag i måneden fejrer vi alle månedens fødselarer til fredagscaféen. Her serverer vi lagkage og synger fødselsdagssange for fødselarerne. Dine pårørende er meget velkomne.

Her fortæller vi også lidt om fødselarernes livshistorie. Hvis du har særlige ønsker til sange, som skal synges eller historier som skal fortælles om dig, så fortæl det til Sidsel.

Vil du invitere gæster til din fødselsdag, har du mulighed for at booke et lokale i kælderen samt bestille mad, kage og kaffe i køkkenet senest kl. 12 to dage før. Kontakt Mette Otkjær for at booke lokale.

8


August 2019

Månedens fødselarer Vi siger tillykke til 

Ingelise Kanstrup d. 2. august

Niels Georg Olsen d. 12. august

Allan P. Steen d. 25. august

Erland Peder Namensen d. 25. august

Bertha Thye Petersen d. 27. august

9


August2019

Til minde om

Milly Aasted 24/7 1925 - 1/7 2019 Gerda Søndergaard Sørensen 23/9 1924 - 9/7 2019

Hvil i fred

10


August 2019

Månedens sang Sensommervise Kirsten og Finn Jørgensen

"Melodien til “Sensommervise” kom for en gangs skyld før teksten. Finn havde komponeret en dejlig melodi, som han ofte spillede. Den melodi måtte have en tekst – og den skulle handle om sensommeren, som vi oplevede den ved skov og sø. Vi boede på den tid nær Bastebjerg Skov og Perlesø i Stubberup nær Borup. Daglige ture i skoven gav os inspiration til teksten". Vi ville gerne skrive en årstidssang, men den skulle samtidig have et nutidigt præg. Sensommeren er en årstid, som vi begge holder meget af, men den er samtidig en årstid, der fylder én med vemod, fordi sommeren er forbi, og den lange vinter venter. (Citat fra Kirsten og Finn Jørgensen, september 2014)

11


August2019

Juni måned på Sct. Jørgensbjerg Vi sluttede juni måned af med et brag af en fredag! D. 28. juni afholdt vi sammen med Seniorhøjskolen ”Vi cykler til Paris”.

12


August 2019

Juli måned på Sct. Jørgensbjerg Det er så dejligt at kunne gå ud i haven og plukke en smuk buket blomster eller bare nyde roen og freden.

13


August2019

Juli måned på Sct. Jørgensbjerg En onsdagstur gik til Lynghøjsøerne, som er et område med grusgrave ved Svogerslev. Det er et meget smukt sted med mange naturligt voksende planter og smuk udsigt over grusgravssøerne. Her fik vi en god kop kaffe, småkager og nogle gode grin i blæsevejret!

14


August 2019

Juli måned på Sct. Jørgensbjerg Mange dejlige sommermorgner er blevet tilbragt med morgenmad og hygge på terrassen ved spisestuen.

15


August2019

Juli måned på Sct. Jørgensbjerg Når vejret ikke er til udendørs hygge, kan man jo altid tage sig en lille konkurrence indendørs. En eftermiddag stod på ringspil og keglespil, og der blev både heppet og talt point sammen. Annette løb med sejren med flest point!

16


August 2019

Juli måned på Sct. Jørgensbjerg En onsdagstur i juli gik til Hedeland og Restaurant In - det var en meget varm dag, men vi var heldige at kunne sidde i skyggen og få en kølig brise, mens vi kiggede ud over golfbanerne.

17


August2019

Ferie til folket - Historien om sommerferien I en ikke fjern fortid var det kun de allerrigeste, der tog på ferie. Flertallet holdt aldrig fri. Selv børn knoklede, når de ikke gik i skole. De passede husdyrene, arbejdede i marken eller gravede tørv. Indtil midten af 1900-tallet voksede de fleste op på landet. For dem var ferie ikke en mulighed. De færreste kendte til at have fritid – det gjaldt både voksne og børn. Men i løbet af den første halvdel af 1900-tallet skete der en forandring i Danmark, som fik betydning for vores nuværende ret til at holde fri både fra skole og job: Landbrugssektoren svandt ind. Flere og flere unge fra landet flyttede ind til de større byer for at finde arbejde, når de var færdige med skolen. Mange fik job på fabrikker, der var åbnet i takt med, at industrialiseringen fik fat. De nye arbejdere organiserede sig i arbejderbevægelsens fagforeninger, som blandt andet kæmpede for at få nedsat arbejdstiden og senere for retten til ferie. I 1919 lykkedes det fagforeningerne at få arbejdstiden begrænset, så man kun skulle arbejde 50,5 timer om ugen og havde søndagen fri. Derefter begyndte arbejderbevægelsen at sætte fokus på det med at holde ferie. I 1938 sejrede fagforeningerne, da den første ferielov blev vedtaget. Loven gav alle danskere ret til to ugers ferie om året. Dengang blev den sommerferie, vi kender i dag, grundlagt, fortæller Lars K. Christensen, som har forsket i arbejderbevægelsens historie. I de kommende årtier fik fagforeningerne løbende forhandlet sig frem til mere og mere ferie. I 1979 fik de et krav om fem ugers ferie igennem. Kort efter fulgte en stor revision af ferieloven, så alle danskere fik ikke bare ret, men også pligt til at holde fem ugers ferie. Loven gælder stadig.

18


August 2019

Uden fagbevægelsen og den politiske bevægelse omkring den, især Socialdemokratiet, ville vi ikke have de fem-seks ugers ferie, vi har i dag. I lande, hvor fagbevægelsen står svagt, for eksempel i USA, har man stadig ikke lovmæssig ret til ferie, siger Lars K. Christensen. Samtidig med at danskerne begyndte at holde ferie både fra skole og arbejde, blev der behov for feriehuse, som var til at betale for almindelige mennesker. Hidtil havde rige danskere holdt ferie på badehoteller, i ferievillaer på landet, og nogle tog ud at rejse. Først fra 1939 fik flertallet mulighed for at tage væk på ferie, fordi fagbevægelsen og den socialdemokratiske regering etablerede fonden Dansk FolkeFerie. Nu hvor arbejderne kan holde ferie, skal de have noget at holde ferie i, sagde Thorvald Stauning, som var den første socialdemokratiske statsminister i Danmark i 1924-1926 og i 1929-1942. Dansk FolkeFerie byggede feriehytter, hvor arbejdere og deres familier kunne holde billige ferier ved de danske kyster. I de følgende årtier fik danskerne for alvor smag for ferier i takt med, at velfærdsstaten voksede, og at de fik flere penge mellem hænderne.

Arbejderklassen fik råd til at rejse til udlandet, da rejseselskaber som Tjæreborg og Spies i 1960'erne begyndte at sælge charterture blandt andet til Spanien og Grækenland. Og mange valgte også at bygge deres egne sommerhuse i Danmark. Især i 1960'erne og 1970'erne får man store udstykninger til sommerhuse. Antallet af sommerhuse stiger fra 5.000 til et par hundrede tusinde i løbet af et par årtier. Det var helt fantastisk og hænger i høj grad sammen med velfærdssamfundets udvikling, siger Nan Dahlkild til Videnskab.dk. (www.videnskab.dk)

19


August2019

Portræt af en beboer - Joan Truelsen - Skrevet af Joans datter Tine (juli 2019)

Den 1. juli fyldte Joan 74 år. Joan er født og opvokset i København, men flyttede i starten af 70’erne sammen med sin mand Jørgen og datter Tine til Gundsømagle lidt nord for Roskilde.

Her købte de en grund af den lokale bondemand og byggede hus. Joan er uddannet teknisk tegner, og tegnede selv deres drømmehus. Jørgen var ferm på fingrene og stod for det meste af byggeriet. I starten af 90’erne solgte Joan og hendes mand deres hus for at flytte til Roskilde. Her boede de i et dejligt hus i den vestlige del af byen indtil Joan flyttede ind på Sct. Jørgensbjerg Plejecenter i januar 2017. Selvom Joan er uddannet teknisk tegner, har hun haft mange jobbeskrivelser gennem sit arbejdsliv. Da Joan gik på pension, havde hun arbejdet mange år på Roskilde Universitet som studienævnssekretær på Institut for Geografi og Internationale Udviklingsstudier. Hun var meget glad for sit arbejde og for at være omgivet af de studerende, som hun havde et rigtig godt forhold til. Joan var bl.a. med til at planlægge de årlige feltture for de studerende og rejste selv med ud i verden på flere af turene bl.a. til Chile, Indonesien og Færøerne.

20


August 2019

Joan har altid elsket at rejse. Det ses tydeligt i Joans hjem, hvor der hænger fotografier fra mange af de steder i verden som Joan har besøgt. Joan elsker at opdage nye landskaber og møde nye kulturer. Det er blevet til mange rejser gennem årene både med venner og familie men også med sit arbejde. Meget positivt har rejserne også bragt nye venskaber med sig. Da Joan og hendes mand rejste til Peru for ca. 15 år siden kom de i snak med Pilar, der arbejdede som tjener på en fiskerestaurant i hovedstaden Lima. Pilar boede oprindeligt i regnskoven i Peru. Hun er uddannet ingeniør, men var for en kortere periode taget til hovedstaden på eventyr. Mødet med Pilar på fiskerestauranten i Lima udviklede sig til et sandt eventyr. Joan og hendes mand holdt nemlig kontakten med Pilar, der ganske få år efter deres møde flyttede til Holland for at gifte sig med en hollandsk mand. Sammen fik de sønnen Henk Gabriel, som netop er fyldt 13 år. Da Henk Gabriel blev født, blev Joan spurgt om hun ville være gudmor til drengen. Det ville hun selvfølgelig gerne, og det tilfældige møde i Lima endte med at blive en meget tæt og familiær relation som også resten af Joans familie nyder godt af. Så sent som i januar fik Joan besøg af den lille familie fra Holland.

(Fra venstre: Pilar, Joan, Henk Gabriel, Inger (Joans mor))

21


August2019

(fortsat) Joan har altid været meget kreativ – super god til at tegne og senere kastede hun sig også over maleriet. Hun er en ørn i køkkenet og har tryllet det skønneste mad frem – noget som venner og familie har nydt godt af. Og så har Joan altid været humørbomben og familiens midtpunkt. Det mest karakteristiske ved Joan er nu hendes store hjerte og gæstfrihed, som bl.a. har betydet, at Joan og hendes mand gennem årene har åbnet deres hjem for unge mennesker. De har i kortere og længere perioder været værtsfamilie for udvekslingsstuderende fra Holland, Brasilien og Bolivia – men også værtsfamilie for Margrethe fra Grønland, som gennem venskabsbysamarbejdet mellem Roskilde og Nanortalik, boede nogle måneder i Gundsømagle hos Joan og Jørgen i slutningen af 70’erne. Joan har et stort netværk. Mange venner er gamle naboer og kolleger, men de fleste venskaber har Joan nu skabt gennem de mange aktiviteter som hun har dyrket bl.a. badminton, golf og petanque. Joan og hendes mand var bl.a. med til at stifte petanqueklubben ’G77 Petanque’ i Gundsømagle, som Joan var formand for i flere år. Joan nød bl.a. at arrangere kampe mod andre klubber i både Danmark og i udlandet. Petanque-klubben tog gerne til Sverige og syd for Danmarks grænser for at spille venskabskampe mod andre klubber. De fik ikke alene spillet petanque, men også lært en masse nye mennesker og steder at kende.

Selvom Joan har en meget lille familie, er hun privilegeret stadig at have sin mor Inger på 94 år, som ofte kommer på besøg hos Joan.

22


August 2019

Portræt af en medarbejder Mød Hanne Andersen - Social og sundhedshjælper Jeg har været frisør i 25 år med egen salon, men kunne ikke tåle farver og permanentvæske til sidst. Jeg skulle finde på noget andet, og vidste bare at det skulle være noget med mennesker, for det synes jeg selv jeg var god til  Jeg startede ny uddannelse og var her på stedet som elev. Efter endt skoletid kom jeg tilbage til Sct. Jørgensbjerg og har været her 7 år til november.

Jeg arbejder fast som aftenvagt / måltidsvært og er super glad for dette. Jeg har stadig lidt dagvagter, når der er brug for mig.

23


August2019

Vil du donere stauder til os? Vores gürdhave ser lidt tom ud, og der er nÌsten ikke flere stauder tilbage. Derfor vil vi meget gerne modtage stauder, hvis du har nogen i din have, du vil dele. Vi vil gerne tage imod dem i sidste uge i august og første uge i september. Aftal nÌrmere med Susanne eller Sidsel

24


August 2019

Aktivitetsdag Igen i år vil vi gentage succesen og afholde aktivitetsdag

Tirsdag den 20. august 2019 Her skal vi konkurrere, grine og vi skal hygge os med pølsevogn og god underholdning. Programmet for dagen er som følger: Kl. 10. 00 Kl. 12.00 Kl. 13.00

Opstart af aktiviteter på parkeringspladsen Frokost v/ gammeldags pølsevogn Mulighed for middagslur i Hyggekrogen

Kl. 14.30

Kaffe i spisestuen

Kl. 14.45

Underholdning ved tryllekunstner Daniel Thomsen i spisestuen til eftermiddagskaffen

Kl. 16.00

Tak for i dag

Arrangementet er for beboere, pårørende, frivillige og andre med tilknytning til Sct. Jørgensbjerg Plejecenter Dagen er gratis for beboerne og koster 150 kr. for pårørende Vi glæder os til at se jer!

25


August2019

Præstens beretning Sommerhilsner Jeg holder meget af ordene i Iben Krogsdals salme her. Den viser det store i det nære. Hun bringer store ord i forbindelse med vores menneskeliv. Her digter hun om opstandelsen. Og rokker lidt ved vores tanker og forestillinger, tror jeg, når hun siger, at opstandelsen er lige her, lige nu. Det er det en salme fuld af håb og trøst og tro. Opstandelsen er allerede nu. Lige her hvor du og jeg lever, og hvor hver dag rummer sine små mirakler. På den måde vidner hverdagen om det himmelske. Det er godt at huske på, på de angstgrå dage. Og det er sandelig også godt at lægge sig på sinde på livets store glædelige dage. Vi skal ikke frygte hverken dagen i dag eller den dag, der bliver vores sidste. Men leve og leve på udkig efter de små mirakler. Snuse dem ind som duften fra en sommerblomst, lægge den på tungen som smagen af de dejligste krydderier, lade den brede sig som smilet, når vi ser hinanden i øjnene og ved at ja, lige nu, her er godt at være. Med Iben Krogsdals salme ønsker jeg jer en rigtig dejlig sommer! Sogne- sygehuspræst Ulla Britt Sørensen

26


August 2019

Opstandelsen er lige her. Du står ved siden af det menneske der planter et frø ved vintergraven uden vanter. Opstandelsen er lige her. Du er den store ånde bag ved vore planer der blæser liv i mere end vi aner. Opstandelsen er lige her. Du går med mennesker der smiler lidt generte til en der pludselig kigger op og ser det. Opstandelsen er lige her. Du går med sagte skridt hos dem der bærer andre og alt til trods bliver ved og ved at vandre. Opstandelsen er lige her. Du ser vi ligger angstgrå i de værste stunder du lægger dine stærke arme under Opstandelsen er lige her. Du sker når mennesker der vakler tæt på sorgen igen kan se og smile: sikken morgen! Opstandelsen er lige her. Du er din himmel når den blæser gennem sjæle som mærker dig og endelig kan knæle. Opstandelsen er lige her. Du er når vi kan give alt det liv tilbage som nogen tog fra os på onde dage.

27


August2019

Kender du havens blomster?

28


August 2019

Kommende arrangementer Sæt kryds i kalenderen! Aktivitetsdag d. 20. August kl. 10.30-16 Underholdning med Stine og Martin d. 10. september Matador teaterforestilling d. 24. september kl. 15 i spisestuen Underholdning med Jeanette Ulrikkeholm d. 1. oktober kl. 14.30 i hyggekrogen Teaterforestillingen ”Viceværten - jul” d. 17. december kl. 15 Birthe Kjær koncert d. 18. februar 2020 kl. 15

29


August2019

Bruger- og pårørenderådet Plejecenter Sct. Jørgensbjerg Bruger – Pårørende Formand Helle Petersen

Birthe Aagaard

Tlf.: 40 98 65 50 Mail: helleogsteen@privat.dk

Tlf.: 20 80 86 53 Mail: bigaard@hotmail.com

Næstformand Kirsten Jacobsson Tlf.: 50 56 91 70 Mail: kirsten.jacobsson@webspeed.dk Kasserer Inge-Lise Soelberg

Finn Erik Christensen

Tlf.: 26 25 69 85 Mail: ingesoel@hotmail.com

Mail: agnesfinnerik@mail.com

Charlotte Aaholst

Suppleant

Tlf.: 22 84 12 87 Mail: c.aaholst@mail.dk

Bente Johnsen

Beboere Margit Jacobsen, Møllehusvej 118, Lejl. 25, 4000 Roskilde

Inger Holm, Møllehusvej 118, Lejl. 35, 4000 Roskilde

Ingelise Kanstrup, Møllehusvej 118, Lejl. 37, 4000 Roskilde

Øvrige Repræsentant fra ældrerådet:

Centerleder:

Dorthe Friis Tlf.: 22 64 30 96 Mail: dsf30a@gmail.com

Mette Signe Otkjær, Tlf.: 46 31 57 91 Mobil: 20 51 45 50 Mail: mettesot@roskilde.dk

Sekretær: Anette G Jensen, Mail: anettegj@roskilde.dk

30


August 2019

Sjove fakta 1.

En snejl kan sove i op til tre år.

2.

Fingeraftrykket fra en Koala er næsten identisk med et menneskes.

3.

I byen New York i USA er der flere folk med italienske rødder end der er italienere i Rom og flere folk med irske rødder end der bor irer i Dublin.

4.

Tungen er den eneste muskel i vores krop, der kun er vedhæftet i en side.

5.

Igennem et helt liv vil en mand oftere have hikke end kvinder.

6.

Elefanter kan ikke hoppe.

7.

Et næsehorns horn er lavet af hår.

8.

Det tager et dovendyr 2 uger at fordøje et måltid mad.

9.

Kænguruer kan ikke prutte.

10.

Ca. 50% af orangutanger har brækkede knogler fordi de ofte falder ned fra træerne.

11.

Det tager et menneske i gennemsnit 7 minutter at falde i søvn.

12.

En enkelt hjerne i mennesket generer flere elektriske impulser i løbet af en dag end alle verdens telefoner gør på et år.

13.

Kvinders hjerter slår hurtigere end mænds.

14.

Et menneske glemmer i gennemsnit 90% af alle drømme inden man vågner.

15.

Når du bliver rød i kinderne bliver din mave også rød.

16.

Et gennemsnitligt 4 årigt barn spørger omkring 150 gange på en dag.

17.

Ca 7% af hele verdensbefolkning er venstrehåndede.

31


August2019

Aktivitetsplan August 2019 Der tages forbehold for ændringer/fejl i programmet

Torsdag

1.

Morgensang kl. 10 i hyggekrogen Rend og hop kl. 14

Fredag

2.

Brunch kl. 10.15 Fredagscafe kl. 14.30

Lørdag

3.

Søndag

4.

Mandag

5.

Siddende gymnastik i hyggekrogen kl. 10.30 Petanque i den lille gårdhave kl. 14.30

Tirsdag

6.

Rend og hop kl. 10 Cykling med Susanne og Gudrun kl. 10.30 Gudstjeneste kl. 15 i spisestuen

Onsdag

7.

Kor i spisestuen kl. 10.30 Ud i det blå med Sidsel kl. 13.30 til Ro’s Torv

Torsdag

8.

Morgensang kl. 10 i hyggekrogen Rend og hop kl. 14

Fredag

9.

Brunch kl. 10.15 Fredagscafe kl. 14.30

Lørdag

10.

Søndag

11. Iben Palm fortæller Små søde troldehistorier i hyggekrogen kl. 14.30

Mandag

12. Siddende gymnastik i hyggekrogen kl. 10.30 Banko i spisestuen kl. 13.45

Tirsdag

13. Rend og hop kl. 10 Tur ud af huset med Sct. Jørgensbjergs Venner kl. 10-16 (Tilmelding til Susanne) Yoga i hyggekrogen kl 16

Onsdag

14. Kor i spisestuen kl. 10.30 Ud i det blå med Sidsel kl. 13.30 ud i naturen

32


August 2019

Torsdag .

15. Morgensang kl. 10 i hyggekrogen Rend og hop kl. 14

Fredag

16. Brunch kl. 10.15 Fredagscafe kl. 14.30

Lørdag

17.

Søndag

18.

Mandag

19. Siddende gymnastik i hyggekrogen kl. 10.30

.

Petanque i den lille gårdhave kl. 14.30

AKTIVITETSDAG kl. 10-16

Tirsdag

20.

Onsdag

21. Kor i spisestuen kl. 10.30 Ud i det blå med Sidsel kl. 13.30 til Skoemagerkrogen

Torsdag

22. Morgensang kl. 10 i hyggekrogen Rend og hop kl. 14

Fredag

23. Brunch kl. 10.15 Fredagscafe kl. 14.30

Lørdag

24.

Søndag

25.

Mandag

26. Siddende gymnastik i hyggekrogen kl. 10.30 Banko i spisestuen kl. 13.45

Tirsdag

27. Rend og hop kl. 10 Cykling med Susanne og Gudrun kl. 10.30 og 14.30 Yoga i hyggekrogen kl 16

Onsdag

28. Kor i spisestuen kl. 10.30 Ud i det blå med Sidsel kl. 13.30

Torsdag

29. Morgensang kl. 10 i hyggekrogen Rend og hop kl. 14

Fredag

30. Brunch kl. 10.15 Fredagscafe og fælles fødselsdag kl. 14.30

Lørdag

31.

33


August2019

Aften MADPLAN August 2019 Der tages forbehold for fejl og ændringer i madplanen

Torsdag 1. Fredag

2.

Lørdag

3.

Søndag 4.

Sommersuppe Med spidskål og gulerødder Kyllingefrikadeller Med tzaziki, stegte kartofler og tomatsalat Farseret blomkål Med skysovs og agurkesalat Koldskål Med kammerjunkere Mørbradgryde Med bacon, cocktailpølser og drueagurk Sherryfromage Med chokolade og nødder Kalvesteg Med skysovs og broccolisalat med rødløg og rosiner Hindbærdessert Med flødeskum

Mandag 5.

Hakkebøf Med skysovs, bløde løg og agurkesalat Vafler Med brombærsyltetøj og flødeskum

Tirsdag 6.

Hjemmerøget laks Med hollandaise, grøn salat og citron Is Med karamelsauce Porresuppe Skinkefarsbrød Med fransk sennepssovs Sommergryde med kalv Blomkål ,ærter, gulerødder og agurkesalat Rødgrød Med fløde

Onsdag 7. Torsdag 8 Fredag Lørdag

9.

Frikadeller Med stuvet blomkål og rødbeder Panna cotta Med pærekompot 10. Stegt kylling Med skysovs, grøn salat med fløde/citron dressing Svesketrifli Med flødeskum

Søndag 11. Hamburgerryg Med aspargessovs og sommergrønt Ymerfromage Med jordbærsovs Mandag 12. Svensk pølseret Med frisk klippet purløg Bærsuppe Med tvebakker Tirsdag 13. Røget makrel Med kartoffelsalat,agurk, tomat og purløg Pandekage Med æble/blommemarmelade Onsdag 14. Medister Med stuvet ærter og gulerødder og surt Æblegrød Med fløde Torsdag 15. Broccolisuppe Med bacon Kogt kalv Med flødepeberrodssovs, marineret bønnesalat

34


August 2019

Fredag Lørdag Søndag Mandag

Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Lørdag Søndag Mandag Tirsdag

Onsdag Torsdag Fredag Lørdag

16. Fiskeanretning Med salat, dressing og brød Kødboller Med hvidvinssovs og grøn salat 17. Skinkeschnitzel Med skysovs, brasede kartofler og fine ærter Blommer i rom Med råcreme 18. Oksesteg Med skysovs, perleløg, tyttebær og franske kartofler Citronfromage Med flødeskum og chokoladepynt 19. Tomatsuppe Med kødboller Stegt kalvelever Med champignonsovs, bløde løg og agurkesalat 20. Lammegryde Med squash,ingefær,tomat og persillekartofler Fersken Med makronflødeskum 21. Krebinet Med stuvet sommerkål og rødbeder Cognacmousse Med nøddekrokant 22. Stegt rødspætte Med persillesovs, citron og rysteribs Koldskål Med kammerjunkere 23. Grønærtesuppe Med cremefraiche og bacon crisp Forloren and Med skysovs, broccoli og asier 24. Kalvefrikassè Med agurkesalat og hakket persille Æblekage Med flødeskum 25. Flæskesteg Med skysovs, sommergrønt og agurkesalat Italiensk is Med cocktailbær og chokolade 26. Snitte/ gravad laks Dilddressing og cherrytomat Boller i karry Med løse ris og dampet ærter 27. Hønsekødssuppe Med boller og urter Kogt kylling Aspargessovs, smørdampet gulerødder, grønt drys 28. Lasagne Med grøn salat og dressing Stikkelsbærgrød Med fløde 29. Paneret flæsk Med hvid løgsovs og agurkesalat Æblesuppe Med ingefær og kold flødeskum 30. Tarteletter Med høns i asparges Hvid fisk Med persilletapanade, hvidvinsovs og gulerødder 31.

Gullasch Med kartoffelmos og asie Rombudding Med kirsebærsovs

35


August2019

Bagsiden Hørt under morgenmaden Conny: ”Pyh, hvor er her varmt - det kunne da være dejligt med en swimming pool med koldt vand! Frank: ”Med tolv mand?!?” Conny: ”Nej, med KOLDT VAND!” 

Månedens citat ”For megen lærdom kan knække selv den friskeste” - Pippi (Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump) Astrid Lindgren 1945

36

Bidrag til husavisen Har du et godt indslag, en historie, en god nyhed, en vits, nogle billeder eller andet, så send det til Sidsel på sidselv@roskilde.dk eller giv hende en lap papir senest d. 25. i måneden.

Profile for Roskilde Kommune

Husavis August 2019 Sct. Jørgensbjerg Plejecenter  

Husavis August 2019 Sct. Jørgensbjerg Plejecenter  

Advertisement