Page 1

Roskilde Bibliotekerne

Ă…rsberetning


Indhold Oplevelser mellem reolerne Læring hele livet Just make it! På forkant med fremtiden

REDAKTØR OG SKRIBENT Pernille Carneiro Iuel

› 05 › 09 › 13 › 17 › 21

‘1

Bibliotek - Nu med café

3›

FOTOS Forside: Roskilde Festival 2013. Læs mere om Roskilde Festival i artiklen side 18. Side 4, 6, 9, 11, 16 og 21: Copyright: Colourbox. KONTAKT adm@roskilde.dk 46 31 50 00 www.roskildebib.dk Dronning Margrethes Vej 14 4000 Roskilde Roskilde Bibliotekerne, maj 2014 Roskilde Bibliotekerne Roskildebib.dk twitter.com/roskildebib facebook.com/roskildebib instagram.com/roskildebib Idé og layout, Produktion: Grønagers Grafisk Produktion www.ggp.dk

“Fantastisk service - bare det var sådan i resten af samfundet. I burde have et skilt hvor der stod: Du forlader nu Roskilde Bibliotek - servicen bliver ringere fra nu af.” Mail fra en tilfreds borger i Roskilde


Bibliotek - Nu med café

I 2013 var børnene vilde med at læse serier. Blandt de mest populære var Kim Fupz Aakesons bøger om ­Vitello, Manu Sareens fortællinger om Iqbal Farooq, Luigi Garlandos historier om fodbolddrengen Tommi og Lene Kaaberbøls fantasy serie Vildheks.

Roskilde Bibliotek gennemgik i 2013 store forandringer. I efteråret blev det tid til at indvie de flotte rum, de nye områder for børn og børnefamilier og - ikke mindst - bibliotekets nye café. Alt i alt et mere moderne bibliotek i trit med både tidens og brugernes behov. Åbningen af det nyindrettede Roskilde Bibliotek var længe ventet og blev fejret med manér. Formand for Kultur- og Idrætsudvalget Birgit Pedersen ønskede borgerne tillykke med deres flotte bibliotek. I rummet for de 8-12årige, Boxen, var der kulørte drinks, fest og konkurrencer for børn. Mange børn i Roskilde havde selv været med til at komme med ideer til indretningen gennem workshops, så de kom også for at se det færdige resultat af deres inputs.

Brugernes eget bibliotek

‹‹4

Store puder til at slænge sig foran wii’en, et interaktivt spil på gulvet, hvor kroppens bevægelser aktiverer spillet, samt et krea-hjørne med plads til aktiviteter. Og så et møbel, hvor man kan kravle op og tage sig en stille stund med noget at læse i. Det var tydeligt, at ungerne selv havde været med til at bestemme. Leder af bibliotekets Team Rum og Kommunikation, Stine Staunsager, fortæller, Med Boxen har de større børn fået deres helt eget rum i biblioteket. Her er plads til kreative udfoldelser, computerspil og lektiecafe. Men rigtig mange foretrækker også bare at snuppe sig en rolig stund med favorit­ bogen eller idolmagasinet.

Januar Et af årets store hits i Jyllinge er babybio. Her kommer barslende fædre og mødre trillende for at få en velfortjent stund med en god film for voksne.

- ”Med Boxen har vi opnået noget af det meget vigtige ved omindretningen, nemlig at folk føler, at rummene er deres egne. Biblioteket skal være et sted, man kommer, fordi man godt kan lide at være her. Et sted, hvor man har lyst til at opholde sig, hvad enten man er sammen med nogen eller alene. Meget tyder på, at det er lykkedes. Der gik kun et øjeblik fra Boxen var indviet, til børnene kravlede op og satte sig i det nye møbel.”

Fortælleaften på Jyllinge Bibliotek er en kæmpe succes, og børn i nattøj kommer valfartende for at høre en god historie i stearinlysets skær.

FEBRUAR 27.000 biblioteksbrugere over hele landet deltager i den største benchmark­ undersøgelse nogensinde. 94 % er tilfredse med bibliotekernes service, og historien trækker overskrifter i mange landsdækkende medier.

5›


At de unge har taget rummene til sig, viser sig også i Lektiecafeen. Her tilbyder frivillige unge fra Red Barnet hjælp til svære gloser og tørre tal hver mandag og onsdag eftermiddag. Kommer man forbi i dét tidsrum, emmer der af liv, og antallet af lektiehjælp-søgende skolebørn er steget markant.

Café med social profil Da brugerne i sin tid blev spurgt, hvilke ønsker de havde til nyindretningen, stod ”en café” øverst på listen. Også dét ønske blev indfriet i 2013. Roskilde Bibliotek ville gerne udvikle et sted med en social profil og indgik derfor et samarbejde med ITC - Center for Handikap Roskilde. I oktober måned kunne biblioteket slå dørene op for en café, der fungerer som beskyttet arbejdsplads for tre udviklingshæmmede. Her kan borgerne forsyne sig med kaffe, kage, juice og sandwich – og de gør det!

‹6

7› Med virkning fra den 22. april 2014 er det besluttet at udvide åbnings­tiden i caféområdet, så folk allerede kan hente deres reserverede materialer mellem kl. 8 og 10. Desuden står en ny legeplads i den tidligere japanske have for døren.

Et stort ønske blandt mange borgere gik i opfyldelse, da Roskilde Bibliotek i september måned åbnede en café. Caféen er blevet det nye tilholdssted for en bred del af den lokale befolkning, lige fra børnehavebørn og unge i studiegrupper - til ældre, der gerne vil læse avisen og tjekke op på dagens nyheder.

Den populære forfatter Anne Lise MarstrandJørgensen holder foredrag om sin medrivende roman ”Hvad man ikke ved”.

MARTS Et spektakulært litteraturarrangement finder sted - helt uden bøger. Der er fokus på den digitale litteratur, og folk strømmer nysger­ rigt til ”Bogen er bandlyst”.

Den lokale Peter Birk holder et utraditionelt billedforedrag om, hvordan han ser sin have som et maleri, hvor han kan male med sten og blomster.


OPLeVeLSeR MeLLeM ReOLeRNe

i september måned kunne man opleve udstillingen ”tegnede blogs” med fokus på de to populære tegnere maren uthaug og stine spedsbjerg, der begge er aktive bloggere. til ferniseringen kom stine forbi og gav et indblik i dén finurlige hverdag, der inspirerer hende til de sjove tegninger.

Mange går på biblioteket for at låne en bog eller få svar på et spørgsmål. Men de går herfra med meget mere. De støder måske på en udstilling med digital litteratur. De bliver inspireret til at lære mere om deres smartphone. Og pludselig lyder der musik fra Scenen. Et besøg på Roskilde Bibliotek er aldrig kedeligt! I 2013 nedsatte man, i forbindelse med en ny organisationsstruktur på Roskilde Bibliotekerne, et nyt team - team Oplevelse - der i fremtiden skal sikre biblioteket som et levende mødested for byens borgere. Det gav anledning til mange refleksioner over, hvad det er folk kan forvente at møde på biblioteket. Leder af team Oplevelse, Lunde Ljungberg, fortæller,

‹8

- ”Vi ønsker, at vores brugere skal blive klogere på sig selv og deres omverden. Det er ambitiøst, men også meget enkelt. For de oplevelser, du får på Roskilde Bibliotekerne, tager - på den ene eller anden facon - udgangspunkt i viden. en viden der kan være med til at berige din verden, en viden der overrasker og udfordrer dig til at komme igen og ikke mindst en viden, der inviterer dig til at spørge videre og efter mere.” I løbet af året var der flere spontane aktiviteter og koncerter. For eksempel fik de besøgende sig en positiv overraskelse, da anmelderroste Jacob Bellens i april gav koncert på bibliotekets scene. Blandt de andre store navne, folk kunne opleve, var forfatterne Naja Marie aidt og anne Lise Marstrand-Jørgensen samt musiker Naja Rosa koppel.

endnu engang toppede krimigenren over de mest lånte bøger i 2013. mest populær var Jussi adler-olsens Marco effekten, håkan nessers Slagteren fra Lille Burma og eugen Ruges I tider med aftagende lys. i den mere erotiske genre var også sylvia days Blottet for dig meget populær. indenfor faglitteraturen var det især Peter lund madsens Dr. Zukaroffs testamente og Jamie olivers kogebøger, der var bud efter.

APRIl Så skal der nørdes! Til guitar­lab kan man tage spaden med på biblio­ teket og udveksle fifs til, hvordan man vedligeholder og fikser sin guitar.

Med projekt Bog­start får småbørns familier i Æblehaven og Rønnebær­ parken besøg af to fra biblioteket. De får en bog­gave og tager rigtig godt i mod det nye tilbud.

9›


I 2013 indviede Roskilde Bibliotek et permanent udstillingssted for digital litteratur – faktisk det første af sin slags i verden. Den populære ”Poesimaskine” kom på tur til andre biblioteker, så mange nød godt af Roskilde Bibliotekernes mangeårige arbejde med nye litteraturformer.

STEm På BIBlIOTEKET I forbindelse med kommunal- og regionsvalget blev bibliotekerne i Roskilde, Jyllinge og Viby for første gang indviet som officielle valgsteder. Der var mange formalia og nye regler, som personalet skulle sætte sig ind i. Men tilbuddet faldt i god smag hos borgerne og blev populært blandt mange, som synes, det var nemt og bekvemt at stemme i forbindelse med en tur på biblioteket.

uNGEDEmOKRATIET

‹10

kommunalvalg er ikke lige frem hot stuff blandt unge, og stemmeprocenten plejer at være markant lavere end for den voksne del af befolkningen. Men det skulle der nu laves om på. Fra maj måned og frem til kommunalvalget i november stod Roskilde Bibliotekerne og ungiroskilde.dk bag en række møder, events og workshops, der skulle få flere unge i alderen 16-25 år til at engagere sig i lokalpolitik. Henover året bloggede unge mennesker om, hvorfor det er relevant at engagere sig i lokalpolitik, og projektet sluttede af med en stor fest på INSP! på selve valgdagen.

11 ›

lyD På KulTuRSTRØGET Når Roskilde Bibliotekerne planlægger arrangementer, sker det ofte i samarbejde og partnerskab med andre. et eksempel på dette er kulturstrøget, der er et samarbejde med Roskilde Museum, Roskilde Domkirke, Museet for Samtidskunst, Roskilde kloster og Roskilde kommune. Ideen er at samle byens mange kulturelle kræfter og ind imellem tilbyde borgerne en ekstraordinær kulturel oplevelse.

i 2013 blomstrede ideen om byttemarkeder. Roskilde Bibliotek greb tendensen i november måned. salen var proppet med mennesker, der tilsammen medbragte over 1 ton tøj og genstande. i alt fik 850 kg. nye ejere – resten blev afleveret til genbrug.

Sådan én fandt sted fredag den 22. marts. Her kunne man gå på opdagelse på kulturstrøgets kulturinstitutioner. Lagde man vejen forbi Roskilde Bibliotek, var der oplæsninger og musik, lækker suppe at varme sig på og – ikke mindst – man kunne høre forfatter amalie Laulund trudsø læse hele sin debutroman ”koordinater” højt. et særligt sammensat soundtrack til oplæsningen genlød i Rosenhaven under hele aftenen.

mAJ Hva’ så Roooskildeeee?! Johan Olsen fra Magtens Korridorer kommer forbi til en snak om, hvordan det er at optræde på Roskilde Festival.

Folk fra hele verden og lokale Roskilde­borgere møder hinanden, da der 25. maj er inviteret til expat brunch på Roskilde Bibliotek.


i 2013 var der på landsplan ½ mio. mennesker, der henvendte sig på bibliotekerne for at få hjælp til digital selvbetjening. Bibliotekerne har en meget vigtig rolle i forhold til at få danskerne med på den digitale vogn. og intet tyder på, at det stopper lige foreløbig.

LÆRING HeLe LIVet netværkstedet var fyldt op og it-kurserne populære som aldrig før. selvom internettet efterhånden har mange år på bagen, viser erfaringen, at rigtig mange borgere stadig gerne vil have en hjælpende hånd til at komme i gang. It-udviklingen er kommet for at blive, og med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er der lagt et øget pres for, at den almindelige dansker skal følge med. Roskilde Bibliotekerne har i mange år arbejdet for at ruste de lokale borgere til den digitale velfærd. 2013 blev ingen undtagelse.

IT-HJÆlP TIl mINDRE vIRKSOmHEDER Som noget nyt begyndte Roskilde Bibliotek at tilbyde lokale virksomheder i Roskilde og omegn hjælp til at få styr på digitale indberetninger og andre it-udfordringer. erhvervsstyrelsen og kulturstyrelsen stod bag tilbuddet som del af en større, landsdækkende indsats. Det er især kravet om digital post inden november 2014, der driller de små virksomheder, så tilbuddet om hjælp blev godt modtaget.

‹12

Mange ældre mennesker finder det svært at følge med udviklingen, og også for dem var der hjælp at hente. Med arrangementer som Get Online Week i marts måned og den årlige Seniorsurfdag blev der sat ekstra fokus på den ældre målgruppe. Derudover arrangerede Roskilde Bibliotekerne en række åbne it-caféer i samarbejde med Roskilde Computerstue, der hører under Ældre hjælper ældre og Ældremobiliseringen.

NETvÆRKSTEDET Da Netværkstedet i forbindelse med nyindretningen blev flyttet ned i underetagen var der en vis bekymring for, om borgerne nu kunne finde derned. De bekymringer blev gjort til skamme. Med omkring 600 brugere om ugen kunne man konstatere, at Netværkstedet var populært som aldrig før. kurser som ”tablets og apps – bliv’ opdateret” samt ”smarte mobiler” var blandt de mest populære og blev lynhurtigt overtegnet.

Din stemme bestemmer! Ungedemokratiet skydes i gang med en stor event på spillestedet Gimle. Borgmester Joy Mogensen er med og deler ud af sine erfaringer som ung politiker.

JuNI Der er festivalstemning over hele byen. I Rosenhaven er der blandt andet hængekøje hangout, så de unge mennesker ikke overanstrenger sig i varmen…

Bibliotekernes fælles musiktjeneste, Bibzoom, lancerer en ny app. Så nu er der mulighed for unikke musikoplevelser direkte på mobilen.

13 ›


Den nye generation vokser op med iPads, tablets og mobiler som en naturlig, integreret del af hverdagen.

Nyt på nettet I juni måned var det efter lang tids arbejde blevet tid til at lancere en ny hjemmeside. Systemet gav en række udfordringer, og det gav sved på panden i sommervarmen. Brugerne skulle lære nye (smut)veje på hjemmesiden. Men efterhånden løste de tekniske startvanskeligheder sig, og brug­erne fik en tidssvarende bibliotekshjemmeside. På den nye version af Roskildebib.dk finder man ”e-biblioteket”, der samler de mange tilbud – baser, sites og anden digital information – som biblioteket tilbyder. Blandt de mest populære er E-reolen, Netlydbog.dk og Filmstriben, som i 2013 for alvor fik fat i brugerne og viste sig som et dueligt alternativ til de kommercielle tilbud

‹14

15 › ”Biblioteket er for mig uundværligt Jeg er meget afhængig. Og kommer der flere gange om ugen, mest i Netværkstedet og avis- og tidskriftlæsesalen. Jeg har nu været efterlønner og pensionist i mere end 15 år. Og jeg vil nok fortsætte så længe jeg kan.” Kommentar fra bruger på Facebook



Ågerup Bibliotek udstiller Annette Pedersens samling af ønskedukker og barbiedukker med originalt tøj og tilbehør fra 1950’erne og 60’erne.

August Katrine fra DR’s Lille Nørd gæster Folkeparken, og flere tusinde strømmer til for at danse og synge med.

Efterårets strikkesæson skydes i gang, og resten af året bliver der nørklet på livet løs på bibliotekerne i Ågerup, Gundsømagle og Jyllinge.


Just make it! I USA vrimler det med dem, og herhjemme er de også begyndt at komme - de såkaldte makerspaces. I 2013 tog Roskilde Bibliotekerne pulsen på det nye fænomen og så nærmere på, hvad bibliotekerne kan lære af dem i fremtiden. Sæt mennesker sammen, der har lyst til at skabe noget i fællesskab - og gå så i gang! Omtrent sådan kunne en meget forenklet opskrift på et makerspace lyde. Overalt i verden mødes folk i kældre for at nørde med it, folk samles til repair-café og giver nyt liv til ting, der er gået i stykker, og folk udveksler kreative ideer på nettet.

Lokalsamfundets Innovationsrum Sammen med Aarhus Biblioteker og Borgerservice modtog Roskilde Bibliotekerne i 2012 støtte fra Kulturstyrelsens Udviklingspulje til et toårigt projekt med titlen Lokalsamfundets Innovationsrum. Projektet fik til opgave at udvikle strategier og koncepter for, hvordan bibliotekerne kan kvalificere folkebibliotekernes arbejde med det performative rum og arbejdet med innovation.

‹16

I starten af 2014 igangsatte Kultur- og Idrætsudvalget ”Bibliotekernes rolle i lokalsamfundet”. Projektet skal se på muligheder for samarbejde mellem borgerservice, bibliotekerne og lokale community centre. Projektet afsluttes ved udgangen af 2014.

SEPTEMBER En dyrlæge fortæller om kaniners adfærd, pasning og fodring. Det bliver årets mest populære arrangement på Ågerup Bibliotek, og ekstraarrangementet bliver også udsolgt.

Lokalsamfundets Innovationsrum førte til en studietur i USA, hvor kulturen med makerspaces er startet og stadig er længst fremme. I de amerikanske makerspaces, der også hedder hackerspaces, er der meget fokus på teknik og it. Flere makerspaces herhjemme har også investeret i 3D printere, som de stiller til rådighed for borgerne. Men ikke Roskilde Bibliotekerne. Hér ville man i stedet fokusere på at skabe fleksible rammer, hvor borgernes egne kompetencer kan bringes i spil. I løbet af 2013 blev det til flere konkrete bud på, hvordan biblioteket kan blive dét sted, hvor borgerskabte ideer udvikles og realiseres. Der blev eksperimenteret med forskellige metoder, og arrangeret folkelaboratorier, hvor det gjaldt om at afprøve bibliotekerne som ramme for borgernes ideer, kreativitet og skabertrang.

Den populære krimiforfatter Gretelise Holm gæster Jyllinge Bibliotek og kommer vidt omkring i sit foredrag med titlen ”Jesus, pengene og livet”.

En ny læsekreds starter op på Roskilde Bibliotek. Her handler det om at lytte til højtlæsning og derefter bidrage til en fælles samtale.

17 ›


Guitarlab Et konkret eksempel var de såkaldte guitarlabs, som fandt sted flere gange i løbet af året. Her blev lokale borgere inviteret til at dukke op på Roskilde Bibliotek lørdag formiddag - med deres guitar, vel at mærke. Så mødtes guitarentusiaster og tunede, stemte og udvekslede ”tips og tricks til spaden”. Det krævede ikke den store forberedelse, men det gav deltagerne et stort udbytte og beviste, at biblioteket var et oplagt sted at mødes.

Hack en bog! Også på årets Roskilde Festival var Lokalsamfundets Innovationsrum til stede med et makerspace. Her inviterede man festivalfolk indenfor til at plante, bygge, lodde, skære, konstruere – kort sagt skabe lige, hvad de havde lyst til. Og de gjorde det. Makerspacet på Festivalens campingplads udgjorde et meget populært alternativ til de ellers attraktive liggestole og siddepladser i solen. Tilbuddet om at ”hack’e en bog” førte vilde kreationer af kasserede bøger med sig.

‹18

19 ›

Den alsidige brug af bibliotekets rum viste sig også, da muligheden for rådgivning på Roskilde Bibliotek blev udvidet i 2013. Ved årets udgang var det både retshjælp, studievejledning, Like My Life, LOF og Headspace man kunne møde på biblioteket.

Som del af den nye organisation kommer personale fra Roskilde Bibliotek ud og arbejder på lokalbibliotekerne. Borgerne tager heldigvis godt i mod de nye ansigter!

Lokale 50+’ere markerer den årlige Age­ Force dag ved at spise frokost og tilbringe en hyggelig eftermiddag sammen.

OKTOBER En kat dukker op på Roskilde Bibliotek og bliver det helt store samtaleemne. Det lykkes at finde ejeren via Face­ book, og ikke et øje er tørt, da de to genforenes.


PÅ FoRkant med FRemtiden At være centralbibliotek handler om at servicere og indkøbe materialer til regionens mange biblioteker. Det handler også om at rådgive og yde kompetenceudvikling på højt niveau. For at gøre det, er man nødt til at følge med udviklingen – og allerhelst være et skridt foran. en af Roskilde Centralbiblioteks højt prioriterede opgaver er at udvikle og facilitere kompetenceudvikling for områdets bibliotekspersonale. tilbage i 2009 satte man for alvor ind på it-området ved at etablere de såkaldte ”rullende multimedielabs” – store kufferter pakket med alt, hvad hjertet kunne begære af moderne it-udstyr. kufferterne blev stillet til rådighed, så medarbejdere på alle regionens biblioteker kunne blive fortrolige med det sidste nye indenfor it. I 2013 tog man fat på at opdatere succesen med de rullende multimedielabs. Men denne gang var det 3Ddoodler, Sphero 2 og Lego Mindstorms, der blev pakket ned og sendt på rundtur til regionens biblioteker.

involveRing

‹20

Roskilde Centralbibliotek lægger stor vægt på at involvere regionens biblioteker og medarbejdere. Det sker ud fra ideen om, at bibliotekernes service simpelthen bliver bedre, når man inddrager de mange kompetencer, der findes rundt omkring i regionen. Da konceptet for de rullende multimedielabs skulle opdateres, rekrutterede man da også otte ”multimedieagenter” fra hele regionen til at køre projektet i fællesskab. Medarbejderne tog pulsen på it-udviklingen og var som led i arbejdet på studietur til Nordeuropas største elektronikmesse, IFa, i Berlin. en række medarbejdere fra regionens biblioteker, de såkaldte multimedieagenter, fik sig én på opleveren, da de var på trendspotting på den store elektronikmesse i Berlin, iFa.

Post Danmark lancerer et nyt tilbud, så mange borgere i Roskilde Kommune fremover kan få leveret materialer fra Roskilde Bibliotekerne direkte på deres egen adresse.

et skRidt FoRan at være centralbibliotek handler i høj grad om at følge med i udviklingen - og allerhelst være et par skridt foran. Leder af team CB og Projekter, Christine Bruun, fortæller, ”Vi lægger stor vægt på at opsøge de nye tendenser og handle hurtigt på dem. Der ligger et kæmpe potentiale i at turde afprøve nyt, også inden det er blevet kendt af den almindelige borger. For kun på den måde kan vi yde dén service, som vores brugere med rette forventer af os – nemlig at vi følger med tiden.”

Gundsømagle Bibliotek får besøg af en usædvanlig standhaftig cyklist. Dorthe Aagaard fortæller om, hvordan det var at cykle 4.750 kilometer til Gibraltar.

Den årlige (u)hygge spreder sig, da expats og andre, som foretrækker det engelske sprog, inviteres til at fejre haloween med vampyrer, zombier og spøgelser.

På Viby Bibliotek sætter man fokus på den nuværende politiske situation i Burma med et foredrag, der også trækker spor til landets kultur og historie.

21 ›


Foto FRa elektRonikmessen iFa i BeRlin

BiBliotekets Rum en af de markante tendenser i 2013 var bibliotekernes arbejde med at re-tænke bibliotekernes fysiske rum. Roskilde Bibliotek var selv gennem en større omindretning, og centralbiblioteket iværksatte også et omfattende kompetence forløb med titlen ”Bibliotekets rum - nye metoder til små og store indretningstiltag”. udviklingsforløbet kombinerede kompetenceudvikling indenfor brugerorienteret design, innovationsprocesser og konceptudvikling med udvikling af konkrete projekter og tiltag i bibliotekernes egne rum. Forløbet mundede ud i en bog fuld af både baggrundsviden og tips til konkrete løsninger.

ddB tÆnketank

‹22

et af de hotte topics i biblioteksverdenen i 2013 var udviklingen af DDB – Danskernes digitale bibliotek. Visionen for Danskernes Digitale Bibliotek er at skabe en fleksibel og effektiv platform til formidling af digitale materialer, at øge udbredelsen og anvendelsen af digitale bibliotekstilbud og at fremme borgernes muligheder for selv at skabe indhold. Men hvad kommer DDB til at betyde for den enkelte medarbejder for fagligheden og den daglige praksis på bibliotekerne? Det satte Roskilde og Greve Bibliotek sig for at undersøge. I løbet af 2013 oprettede de en DDB-tænketank og inviterede til fire workshops med dialog og fælles tænkning. Workshops’ne satte fokus på henholdsvis skønlitteratur, faglitteratur, musik og børnebibliotek, så der blev lejlighed til at diskutere og stille spørgsmål indenfor de forskellige fagområder. De mange inputs blev skrevet sammen til fire artikler og bragt videre til DDB til videre udvikling.

den årlige tilfredshedsundersøgelse af Roskilde centralbibliotek bød igen i 2013 på positive tilbagemeldinger: 94 % er tilfredse/meget tilfredse med ydelser og tilbud under kompetenceudviklingen. 93 % er tilfredse/meget tilfredse med ydelser og tilbud under materialeoverbygningen (udvalg af titler, håndtering/flow af materialer, ekspeditionstid, o.l.).

23 ›

94 % er tilfredse/meget tilfredse med ydelser og tilbud under rådgivning og samordningen (rådgivning og vejledning, samt især netværksdannelse og faglig sparring).

Roskilde Centralbibliotek sa tte i 2013 fokus på det højaktuelle fænomen nudging. I starten af 2014 modtog man 250.000 kr. til projektet ”Nudging: Nye greb i det selvbetjente biblioteksrum”. Projektet handler om at anvende nudging tilgangen til at udvikle ejerskab og aktiv deltagelse i de fysiske biblioteksrum.

Niels Jonassen holder foredrag om bilens historie på Gundsømagle Bibliotek. Der kommer udelukkende mænd – på nær én kvinde!

Den populære børnebogs figur, Totte, besøger Ågerup Bibliotek og spreder genkendelse og glæde blandt de 2 ­ 5årige og deres voksne.

Roskilde Bibliotek har besøg af Roals Als. Der bliver trukket lod blandt deltagerne og én går hjem med en originaltegning af den populære satiretegner.

DECEmBER Sæsonen for hemmelige film afsluttes på Jyllinge og Viby Bibliotek – som altid med fulde huse og udsolgte billetter.


Roskilde Bibliotekerne årsberetning 2013  

Årsberetning 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you