Page 1

Efter책rsprogram 2010


Indhold forord & billetter voksen musik smübørn tweens UNGE IT-kurser ageforce lokalarkiv udstillinger


Gadstrup Bibliotek Nyvvej 40 4621 Gadstrup Telefon: 46 31 85 34

Tilmelding og billetter

Mandag kl. 14-18 Tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 14-20 Lukket mellem jul og nytår

arrangementer

Gundsømagle Bibliotek Rosentorvet 8 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 10

billetsalg og tilmelding starter 14 dage før, arrangementerne finder sted. du skal bestille og afhente billetter til alle arrangementer – også de, som er gratis - med mindre andet er angivet. eventuelle billetpriser står nævnt ved de enkelte arrangementer.

it-kurser Tilmelding til roskilde biblioteks it-kurser i netværkstedet - ring på 46 31 50 70. Tilmelding til lokalbibliotekernes it-kurser - kontakt de lokale biblioteker eller kom forbi. du får besked, hvis en introduktion aflyses. vi ringer til dig dagen før eller på dagen. Husk at melde afbud, hvis du bliver forhindret, så andre kan få din plads. der aflyses ved for få tilmeldinger.

aldersgrænser ved børneteater børneforestillingernes aldersgrænser er fastsat af teatrene og skal sikre, at publikum får den bedst mulige oplevelse. det er derfor vigtigt, at aldersgrænserne overholdes. babyer kan ikke komme med til forestillingerne. slik under arrangementerne frabedes.

Kontakt denne folder er udgivet af roskilde bibliotekerne og udleveres fra bibliotekerne og borgerservice. Har du kommentarer eller spørgsmål, skriv til adm@roskildebib.dk eller ring på 46 31 50 11.

Få nyheder på mail Hver 14. dag kan du få nyheder om roskilde bibliotekernes arrangementer og services på mail. klik ind på www.roskildebib.dk - Tilmeld nyhedsbrev og se hvordan. roskilde biblioteksernes efterårsprogram 2010 Profilfoto: Jessica bicking Foto: colourbox Layout og tryk: grønagers grafisk Produktion 4

Mandag kl. 15-20 Tirsdag kl. 10-13 Torsdag kl. 15-20 Lukket mellem jul og nytår Jyllinge Bibliotek Bygaden 19 4040 Jyllinge Telefon: 46 31 82 30 Mandag, onsdag, torsdag kl. 14-20 Tirsdag kl. 10-16 Lørdag kl. 10 -13 Roskilde Bibliotek Dronning Margrethes Vej 14 4000 Roskilde Telefon: 46 31 50 00 Mandag - fredag Lørdag Søndag (15/9 - 15/4)

kl. 10 - 19 kl. 10 - 14 kl. 12 - 16

Viby Bibliotek Tofthøjvej 11 4130 Viby Sjælland Telefon: 46 31 73 72 Mandag, onsdag Tirsdag, fredag Torsdag Lørdag

kl. 14-20 kl. 10-12 kl. 14-17 kl. 10-13

Ågerup Bibliotek Gundsølillevej 2 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 07 Åbent Bibliotek - uden personale Mandag til fredag kl. 9-20 Lørdag kl. 9-14 Der er ikke adgang til biblioteket på søn - og helligdage. Åbningstider - med personale Mandag kl. 15-20 Tirsdag kl. 10-12 Torsdag kl. 15-20 Bemandet åbningstid mellem jul og nytår erstattes af ubemandet.


… til et efterår med oplevelser, inspiration og viden på Roskilde Bibliotekerne. Med over 620.000 besøgende om året er Roskilde Bibliotekerne den største kulturinstitution i Roskilde Kommune. Vi er et af landets seks udvalgte centralbiblioteker. Vi har et stort udvalg af tilbud og arrangementer for enhver smag – forhåbentlig også for din.

forord

Velkommen

Programmet hér er et resultat af, at vi har slået 3 foldere sammen, så du nu kun behøver én folder for at se, hvad vi tilbyder børn, unge, voksne og ældre. Vi håber, at den giver et godt overblik – og inspirerer dig til at sætte mange krydser i din kalender. I efteråret samler en del af vores arrangementer sig om to overordnede emner. Frem til september handler det om den store, vide verden. Med blandt andet foredrag om Afrika, fotoudstilling fra Bangladesh og bogcafe med smagsprøver fra Indien er der rig lejlighed for at blive klogere på verden uden for 4000 Roskilde. I årets sidste måneder sætter vi fokus på it-udviklingen. Blandt andet giver den populære tv-vært Nikolaj Sonne sin uforbeholdne mening om de nyeste it-gadgets, og du kan få hjælp til at bruge din nye digitale signatur, NemId. Roskilde Bibliotekerne danner desuden ramme om mange arrangementer og udstillinger tilrettelagt af byens foreninger, kulturaktører og museer. Klik ind på www.kulturbasen.dk og få det fulde overblik over, hvad der foregår. Husk, at du altid er velkommen til at komme forbi dit lokale bibliotek – også uden et planlagt formål. Her finder du et frirum til at læse, lære, mødes, blive inspireret – og endda blive overrasket. Vores mål er, at du aldrig går forgæves. Og måske får du noget andet med hjem, end dét du forventede, da du kom. Birgit Pedersen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget

5


Godt nyt fra Afrika Foredrag - udstilling - café

Klassikerdagen:

Karen Blixen og Afrika Foredrag ved Jørgen Stormgaard

kontinentet har alle bundrekorder i fattigdom, sult, krige, flygtninge, aids, korruption og klima. men landene i afrika leverer selv i disse vanskelige år nogle imponerende succeser. færre børn dør, flere kommer i skole, færre smittes med hiv/aids, og der er imponerende økonomisk vækst i flere lande. spørgsmålet er: er der håb på et kontinent, der normalt dømmes ude? christian balslev-olesen fortæller om 25 års succeser og fiaskoer med nødhjælp og bistand til nogle af afrikas brændpunkter. christian balslev-olesen har været chef i både folkekirkens nødhjælp og i fn, og er lige vendt tilbage efter 8 år i kenya og somalia. birgitte balslev-olesen samarbejder med afrikanske kunstnere og kvindegrupper, der laver kunsthåndværk. Hun udstiller og sælger kunst og kunsthåndværk fra kenya. den lokale fair-tradebutik karibu sælger kaffe, kage, chokolade og vin i forhallen allerede fra om eftermiddagen. torsdag d. 9. september kl. 19-21. Dørene åbnes kl. 18.30 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: 20 kr.

6

“Jeg har den Følelse, at for Fremtiden vil jeg, hvor i Verden jeg er, tænke om der er Regn ved Ngong”, skrev Karen Blixen. Det var sammen med afrikanerne, at hun fik udformet sin personlige livsfilosofi, der løber som en rød tråd igennem hendes bøger. Hendes nære forhold til de indfødte kan ses som en bekræftelse af hendes tro på, at det er i mødet mellem forskelligartede elementer, at den sande enhed bliver til. Tirsdag d. 21. september kl. 19-21 Sted: Voksenafdelingen på Roskilde Bibliotek Pris: 20 kr.


En aften i Berlin med Peter Wivel og Henriette Harris

onsdag den 13.oktober kl. 19 -21 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: 30 kr.

arabisk forfattercafé

med musik og smagsprøver fra mellemøsten Lever du dit liv som dig selv? Jette Nielsen, NLP Master Practitioner, kommer med forslag til at håndtere nogle af de svære valg, som du og andre står over for hver dag. Torsdag d. 7. oktober kl. 19-21 Sted: Ågerup Bibliotek Gratis

Jorden rundt på cykel 2006-2010 I april 2006 forlod Nicolai Bangsgaard Danmark for at begive sig ud på en ekspedition jorden rundt på cykel, solo og med sit liv pakket i 6 cykeltasker. 1.413 dage, 62.000 km, 53 lande og 6 kontinenter senere vendte han tilbage, efter at have tilbragt fire år nonstop på farten gennem verden.

Foredraget bygger på nogle fantastisk flotte billeder og film samt egne beretninger fortalt med engagement, nærvær og menneskelig indsigt. Biblioteket serverer en forfriskning. Onsdag d. 29. september kl. 19–ca. 21 Sted: Viby Bibliotek Pris: 20 kr.

voksen

Journalistparret wivel og Harris har boet de sidste seks år i berlin, der efterhånden har genvundet sin plads som europas hjerte. Henriette Harris, der sidste efterår udgav bogen ”berlin berlin. skæbner, steder og historier”, fortæller om det historiske berlin. Hør om fortidens jødiske og om nutidens muslimske berlin. Peter wivel, der sidste år udgav bogen ”drabet på Petra kelly - en historie om murens fald”, fortæller om den aktuelle politiske situation, og om hvordan det delte Tyskland stadig er en hård, politisk realitet.

Zouhair Yassin Shlaiba er irakisk forfatter og bor nu i Roskilde med sin familie. Han fortæller om sin lærerige livsrejse. Hør uddrag af hans romaner og noveller. Tre af Zouhairs venner bidrager med deres erfaringer fra deres rejse gennem livet, som kunstnere og forfattere i forskellige lande. Fredag d. 17. september kl. 17-19 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Gratis

7


Indien i fest og farver Det magiske Norden - Højtlæsning i skumringstimen

Foredrag og fantastisk lysbilledshow ved Yadid Levy Yadid Levy har tilbragt 2 ½ år i Indien som journalist og fotograf. Han giver en kort introduktion til hindu-religionen, som er grundlaget for indernes livssyn, deres indstilling til livet og døden, og han forklarer kastesystemet. Dernæst kommer deltagerne med på en rejse rundt i Indien. Onsdag d. 27. oktober kl. 19.30–21.30 Sted: Jyllinge Bibliotek Pris 20 kr.

I anledning af Ordet i Norden er der højtlæsning og levende lys på bibliotekerne i hele Norden og de baltiske lande. På Roskilde Bibliotek er det bibliotekschef Mogens Vestergaard, der læser højt af ”Vølvens Spådom” fra Eddaen og dernæst fra den originale, svenske gyserroman af John Ajvide Lindqvist ”Lad den rette komme ind” fra 2004. Vi slutter med en sang fra Højskolesangbogen. Mandag d. 8. november kl. 19–20 Sted: Voksenafdelingen på Roskilde Bibliotek Gratis. Ingen tilmelding

8

Spillefilm er meget efterspurgte på biblioteket. Nu viser vi nogle af de bedste og mest anmelderroste film. Søndag d. 3. oktober Søndag d. 7. november Søndag d. 12. december Sted: Salen på Roskilde Bibliotek kl. 14 Mandag d. 20. september Mandag d. 25. oktober Mandag d. 29. november Sted: Viby Bibliotek kl. 16-17.30

Kom til havecafé

Bente Eriksen, pensioneret postbud fra Gadstrup, fortæller om sine haver siden 1958. Her får du lejlighed til at se hendes flotte have - og få gode råd, hvad enten du skal anlægge eller omlægge din have. Vi starter på Gadstrup Bibliotek og spadserer hen til Bentes have, som ligger lige i nærheden.

Film på bibliotekerne

Mandag d. 23. august kl. 19–ca. 21 Sted: Gadstrup Bibliotek Pris: 20 kr.

Mandag d. 27. september Mandag d. 25. oktober Mandag d. 15. november Sted: Jyllinge Bibliotek kl. 14 Gratis


Afternoon Tea

- med gode romaner

onsdag d. 1. december kl. 14.30-16 Sted: ågerup bibliotek Pris: 20 kr.

Strikke og hæklecafé

Annie Hoff, der i mange år har undervist på Frøbelseminariet, hjælper til og tager strikkemodeller med til inspiration. Onsdag d. 6. oktober kl. 19-21 Sted: Jyllinge Bibliotek Pris: 20 kr.

voksen

bibliotekar gitte Jacobsen fortæller om dejlige slægtsog kærlighedsromaner, mens du stritter med lillefingeren og nyder tebordet á la engelsk afternoon tea.

Kom til strikkecafé medbring dit eget strikketøj og få hjælp og inspiration af de andre deltagere. ved den første café kommer birgit schmidt fra gårdudsalget Tessebølle får og Pil. mandag d. 27. september kl. 15.30-17.30

mandag d. 25. oktober kl. 15.30-17.30 mandag d. 29. november kl. 15.30-17.30 Sted: ågerup bibliotek gratis. Ingen tilmelding

kristina schelde har de sidste 10 år strikket meget og vil gerne dele sin viden om strikning med andre. for begyndere, (27. oktober) for viderekomne, (24. november). medbring strikkepinde og garn / strikketøj.

onsdag d. 27.oktober kl. 19-20.30 onsdag d. 24. november kl. 19-20.30 Sted: viby bibliotek gratis. Ingen tilmelding

9


Fra den afrikanske savanne - bogcafé for alle sanserne du fornemmer de afrikanske trommer over savannen og den brændende sol, når 4 bibliotekarer fortæller om udvalgte romaner med afrika som tema. musik og lækre afrikanske smagsprøver skaber den helt rigtige stemning til en eftermiddag med fortællinger fra det store kontinent. Fredag d. 1. oktober kl. 16-17 Sted: voksenafdelingen på roskilde bibliotek gratis. Ingen tilmelding

Mød forfatteren Gretelise Holm For læsekredse og krimifans oplev den roman-aktuelle krimiforfatter gretelise Holm fortælle om sit forfatterskab og sine erfaringer med at diskutere romaner online med læserne. Hør også om litteratursiden.dk. 10

tirsdag d. 31. august kl. 19-21 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: 20 kr.


Hør om nye romaner og biografier – Når du alligevel er på biblioteket

Onsdag d. 8.september Onsdag d. 6. oktober Onsdag d. 3. november Onsdag d. 1. december Alle dage kl. 14-15.30 Sted: Viby Bibliotek Gratis. Ingen tilmelding

I biografsalens mørke… - bogcafé for alle sanserne Forførende fortællinger, spændende krimigåder, storslåede kærlighedshistorier. Vi kommer hele vejen rundt, når vi blænder op for en eftermiddag med film og fortællinger. Få historien bag filmen, når 3 af vore bibliotekarer fortæller om nogle af de romaner, som deres yndlingsfilm er baserede på. Fredag d. 26. november kl. 16-17 Sted: Voksenafdelingen på Roskilde Bibliotek Gratis. Ingen tilmelding

Smag på Indien bodil simon og Jytte Jensen fra roskilde bibliotekerne deler ud af deres begejstring for Indien. bodil serverer smagsprøver og fortæller om indisk mad og kogebøger. Jytte fortæller om dejlige, indiske romaner.

voksen

Bibliotekar Birthe Rasmussen fortæller om gode bøger og hjælper med at finde romaner, der passer til dig. Biblioteket serverer en kop kaffe eller te. Arrangementet er uformelt, og du kan komme og gå i den 1½ time, det varer.

kom og bliv inspireret, både kulinarisk og litterært.

Kom til bogcafé Bibliotekar Birthe Rasmussen fortæller om nyere slægtsromaner, historiske -, kærligheds-, kriminal - og spændingsromaner. Undervejs er der tid til at snakke om bøger – også dem du gerne vil anbefale til andre.

Mandag d. 1. november kl. 19-20.30 Sted: Gadstrup bibliotek Pris: 20 kr.

onsdag d. 3. november kl. 19-ca. 21 Sted: Jyllinge bibliotek onsdag d. 10. november kl. 19-ca. 21 Sted: viby bibliotek gratis

11


Rytmens rødder

Kan du huske Club Paramount? alle, der i sin tid havde deres gang i club Paramount, inviteres til en kop kaffe og en snak om dengang, man mødtes for at høre rock og beslægtede musikgenrer. samtalerne vil blive optaget og indgår i en historiestuderendes speciale. onsdag d. 1. september kl. 17-19 Sted: roskilde bibliotek. gratis Ingen tilmelding

rs Septembe blå så himmel er otek.

En foredragskoncert finn Poulsen fortæller, hvordan slavehandelen førte den afrikanske musik og kultur til nord- og sydamerika, hvor den blev blandet med europæisk musik og udviklede sig til det, vi i dag kalder “rytmisk musik” - gospel, blues, jazz, rock, m.m. Han giver bud på, hvad der har gjort

denne kulturblanding til et af vor tids mest frodige og livskraftige fænomener. foredraget krydres med sange og musik på guitar, mundharpe og stemme. onsdag d. 25. august kl. 19-21.30 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: 20 kr.

e bibli på roskild 10, sangaften tember 20 p e s . 2 2 n onsdag de - ca. 20.30 kl. 19 otekerne skildebibli o r r re e g n a anske Igen i år arr , hvor vi skal synge d en fteråret. en sangaft nyttet til e k r æ is – e sang otek. skilde bibli o r å p n le g sted: sa n tilmeldin gratis. inge

Julekoncert med Bente Kure,

Leif Ernstsen og Peter Abrahamsen

En vaskeægte julekoncert, hvor man efter koncerten vil få lyst til at kigge op efter snefnuggene. Kom og få varmen i en kold tid i selskab med de tre kompetente og scenevante musikere - og slip en stund for de lange

12

køer med julegaveindkøb. torsdag d. 16. december kl. 19.30 Dørene åbnes kl. 19 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Pris: 150 kr.


MUSIK FOR DE MINDSTE

Søndagsåbent med koncert og bogsalg

Søndag d. 19. september kl. 13-15 Sted: roskilde bibliotek Pris: 20 kr. Efterårets første

søndagså

bent

på Roskild fejres med e Bibliotek kl. 12-1 6 bogsalg m et ekstraordinært s tort ed kassere de m fra både V oksenafde aterialer lingen, Musikafde lin Børnebibli gen og oteket.

tiL DiG, DER Kan Li’ mUSiK nu har du adgang til et nyt site for musikelskere. Her kan du opleve udadvendt og innovativ musikformidling, der har fokus på dine behov og ønsker. klik ind og nyd den fulde musikoplevelse på www.BibZoom.dk

Syng og dans med Camilla tiedt Frith for børn fra 1 1/2 -5 år og forældre Fredag d. 8. oktober kl. 14-15.30 Sted: gadstrup bibliotek gratis

musIk

sigøjnerjazztrioen swing acoustique spiller deres egen blanding af franske, amerikanske og danske swingjazznumre fra 30’erne og 40’erne, samt egne kompositioner med inspiration fra bl.a. django reinhardt. Trioen består af: Peter Zeuthen (guitar), Jan møller (guitar) og karen gramkow (kontrabas).

FOR /RN BO Lille Sille Show med Ulla abdullas Cocobongo Band For børn fra 1-3 år og forældre Lørdag d. 25. september kl. 10.15-11 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: børn 20 kr. voksne 20 kr.

13


Oversigt – voksenarrangementer mÅnED august

Dato

tiD

EmnE

StED

14/8 23/8 25/8 31/8

11.00-15.00 19.00-21.00 19.00-21.30 19.00-21.00

ågerup bibliotek til sommerfest i gundsølille Idrætsforening kom til havecafé med bente eriksen rytmens rødder - en foredragskoncert v/ finn Poulsen for læsekredse og krimifans - mød forfatteren grethelise Holm

sportspladsen i ågerup gadstrup bibliotek salen på roskilde bibliotek salen på roskilde bibliotek

1/9

17.00-19.00

roskilde bibliotek

4/9 8/9

11.00-14.30 14.00-15.30

9/9 17/9

19.00-21.00 19.00-21.00

19/9 20/9 21/9

13.00-15.00 16.00-17.30

27/9 27/9 27/9 29/9

14.00 15.30-17.30 19.00-20.30 19.00-21.00

kan du huske club Paramount? fortællecafé om rockmusik v/ roskilde lokalhistoriske arkiv vær med til ageforce dag Hør om nye romaner og biografier v/ bibliotekar birthe rasmussen ’godt nyt fra afrika’ - foredrag, udstilling og café arabisk forfattercafé med musik og smagsprøver fra mellemøsten koncert med sigøjnerjazztrioen swing acoustique Hemmelig film klassikerdagen: karen blixen og afrika foredrag v/ Jørgen stormgaard Hemmelig film kom til strikkecafé septembers himmel er så blå, sangaften med danske sange Jorden rundt på cykel 2006-2010 foredrag v/ nicolai bangsgaard

1/10

16.00-17.00

fra den afrikanske savanne - bogcafé for alle sanserne

3/10 6/10 6/10 7/10 13/10 25/10 25/10 25/10 27/10 27/10

14.00 14-15.30 19.00-21.00 19.00-21.00 19.00-21.00 14.00 15.30-17.30 16.00-17.30 19-20.30 19.30-21.30

søndagsfilm – en historisk film Hør om nye romaner og biografier v/ bibliotekar birthe rasmussen strikke- og hæklecafé v/ annie Hoff lever du dit liv som dig selv? foredrag v/ Jette nielsen en aften i berlin med Henriette Harris og Peter wivel Hemmelig film kom til strikkecafé Hemmelig film strikkecafé v/ kristina schelde Indien i fest og farver - foredrag og lysbilledshow v/ Yadid levy

voksenafdelingen på roskilde bibliotek salen på roskilde bibliotek viby bibliotek Jyllinge bibliotek ågerup bibliotek salen på roskilde bibliotek Jyllinge bibliotek ågerup bibliotek viby bibliotek viby bibliotek Jyllinge bibliotek

September

Indgangen til roskilde bibliotek viby bibliotek salen på roskilde bibliotek salen på roskilde bibliotek roskilde bibliotek viby bibliotek voksenafdelingen på roskilde bibliotek Jyllinge bibliotek ågerup bibliotek salen på roskilde bibliotek viby bibliotek

oktober

14


mÅnED november

Dato

tiD

EmnE

StED

1/11

19-20.30

gadstrup bibliotek

3/11 3/11

14-15.30 19-21

4/11 7/11

19-21 14-15

7/11 8/11

14 19-20

kom til bogcafé bibliotekar birthe rasmussen fortæller Hør om nye romaner og biografier v/ bibliotekar birthe rasmussen smag på Indien – en anderledes bogcafé v/ bodil simon og Jytte Jensen Plusalderen. vi bliver jo bare ved. foredrag v/ monica krog-meyer ladegårdsmøllen - mellem digt og virkelighed foredrag v/ eva Tønnesen søndagsfilm – en japansk tegnefilm Højtlæsning i skumringstimen v/ bibliotekschef mogens vestergaard

10/11

19-21

13/11

10-14

15/11 15/11 24/11 26/11

14 19-20.30 19-20.30 16-17

smag på Indien – en anderledes bogcafé v/ bodil simon og Jytte Jensen arkivernes dag – vejr og klima åbent Hus i lokalarkivet og åbning af mølleudstilling Hemmelig film ”so ein ding” - gadget-sheriffen skyder på det hele! strikkecafé v/ kristina schelde I biografsalens mørke… - bogcafé for alle sanserne

29/11 29/11

15.30-17.30 16-17.30

kom til strikkecafé Hemmelig film

1/12 1/12 12/12 16/12

14-15.30 14.30-16 14 19.30

Hør om nye romaner og biografier v/ bibliotekar birthe rasmussen afternoon Tea med gode romaner v/ bibliotekar gitte Jacobsen søndagsfilm – en julefilm Julekoncert og andre godter med bente kure, leif ernstsen og Peter abrahamsen

viby bibliotek Jyllinge bibliotek salen på roskilde bibliotek roskilde lokalhistoriske arkiv salen på roskilde bibliotek voksenafdelingen på roskilde bibliotek viby bibliotek roskilde lokalhistoriske arkiv Jyllinge bibliotek salen på roskilde bibliotek viby bibliotek voksenafdelingen på roskilde bibliotek ågerup bibliotek viby bibliotek

December viby bibliotek ågerup bibliotek salen på roskilde bibliotek salen på roskilde bibliotek

billetsalg og tilmelding starter 14 dage før arrangementerne finder sted. du skal bestille og afhente billetter til alle arrangementer — også de som er gratis — med mindre andet er angivet.

BRUG KULtURBaSEn

Roskilde Bibliotekerne danner ramme for mange arrangementer og udstillinger arrangeret af byens foreninger, kulturaktører og museer. Klik ind på www.kulturbasen.dk og få det fulde overblik over, hvad der foregår.

15


º V...NA

HOV HO Asguer Zap Teatershow

Hvor stor er lille? Er det altid bedst at få det, der er størst? Eller kan man også få noget ud af det, som er småt? Hvem narrer hvem? Er det den kloge, der narrer den mindre kloge eller omvendt? Spørgsmålene behandles på en sjov, musikalsk og artistisk måde i en hylende morsom historie. For børn fra 3-9 år og forældre Torsdag d. 7. oktober kl. 15-15.40 Sted: Jyllinge Skoles Teatersal Arrangør: Jyllinge Bibliotek Pris: Børn 20 kr. Voksne 20 kr.

Teatret Månegøgl viser En engel i min lomme Dybt nede i min lomme bor en lille engel med fine vinger på. ind imellem kravler hun ud af lommen og flyver op i himlen, højt op over skyerne, helt derop hvor historierne svæver rundt. Den lille engel samler historierne sammen igen og tager dem med ned på jorden til os, hvor de kan blive fortalt igen og igen.

16

For børn fra 3–6 år og forældre Fredag d. 15. oktober kl. 15- ca. 15.35 Sted: Viby Bibliotek Pris: Børn 20 kr. Voksne 20 kr.


Jytte Abildstrøms teater viser

Takt og Tone

For børn fra 4-9 år og forældre Lørdag d. 4. september kl. 11-11.40 Sted: Salen på Roskilde bibliotek

Pris: børn 20 kr. voksne 20 kr.

Teatret Patrasket viser Skæve historier kim fupz aakeson er nok en af vores mest elskede nulevende forfattere. skæve Historier er en forestilling skabt over en håndfuld af fupz bedste fortællinger. lige ud af posen, med oprørske kovendinger og et skævt smil fra kanariefuglen.

små børn

To læremestre inviterer indenfor for at dele ud af deres store viden om, ”hvordan mange, der er samlet på et sted, bør forholde sig for at vise mest mulig hensyn til hinanden”. Men ak! Man kan have de bedste hensigter, og alligevel kan det gå galt. Alligevel tør vi godt sige, at Takt og Tone giver det unge publikum et kærligt spark og en musikalsk flyvetur på deres videre færd ad livets landevej.

for børn fra 6 – 12 år og forældre onsdag d. 20. oktober kl. 11.00-11.55 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: børn 20 kr. voksne 20 kr.

17


E V R A L E N DEN SULT Det Ripensiske Teaterselskab viser Alfred og Manfred

Nørregaards Teater Kom med ind i pigens hemmelige hule og se, hvad der sker. Mandag morgen morgenmad. Måske marmelade? Et æble? Larven siger hej, tirsdag kigger den på mig, onsdag deler vi en blomme, torsdag sidder den i min lomme, fredag er den væk. Lørdag får den ondt i maven. Søndag sker der magi – en larve slippes fri. En poetisk historie frit efter Eric Carles billedbog om den sultne larve. 18

For børn fra 1½ - 4 år og forældre Pris: Børn 20 kr. Voksne 20 kr.

Lørdag d. 6. november kl. 10.15-10.45 og 11.30-12 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Tirsdag d. 16. november kl. 16-16.30 Sted: Gadstrup Bibliotek

alfred og manfred bor ved siden af hinanden bag en rød og en blå dør. eneste måde at kende forskel på alfred og manfred er, at den ene bruger hat, og den anden kasket. og når man er så ens, hvem skal så bestemme, hvad er bedst, rødt, blåt, stort eller småt? I en livlig dialog mellem alfred og manfred, og ikke mindst publikum, løses alt, så alle er tilfredse. for børn fra 3-8 år og forældre Lørdag d. 20. november kl. 11-11.45 Sted: salen på roskilde bibliotek Pris: børn 20 kr. voksne 20 kr.


ER

SØHoLm PaRK tEatREt ViS

ag Cirkelines fødselogsd Ingolf

vennerne cirkeline, frederik n forsvundne kaster sig ud i jagten på de r kaotisk, men rte fødselsdagskage. alt sta med at blive med nisses hjælp ender det moristisk en dejlig dag. en varm og hu elskede figurer. fortælling om de kendte og dre for børn fra 3-6 år og foræl torsdag d. 11. november kl. 15-ca.15.50 sal Sted: Jyllinge skoles Teater tek lio bib ge arrangør: Jyllin kr. Pris: børn 20 kr. voksne 20

Olsens Teater viser Trip Trap Træsko

Computerleg for de mindste kom og prøv nogle af de mange sjove spil på nettet, der især henvender sig til mindre børn. vi tager udgangspunkt i børnebibliotekets linksamling af spil for de mindste på www.roskildebib.dk/boern vi hjælper jer gerne med at komme i gang. for børn fra 3 år og forældre / bedsteforældre / børnehaver. tirsdag d. 5. oktober kl. 10-10.45 Sted: Jyllinge bibliotek tirsdag d. 5. oktober kl. 9.30-10.30 tirsdag d. 2. november kl. 9.30-10.30 Sted: netværkstedet på roskilde bibliotek

små børn

T E A M G I R ALD

gratis. Husk tilmelding!

Et stykke musikalsk dukketeater for de mindste om kyllingen, der med de nye træsko og med en lidt for stor spand drager ud i verden for at hente vand. For børn fra 1½ - 4 år og forældre Lørdag d. 13. november kl. 11-11.30 Sted: Gundsømagle Bibliotek Pris: Børn 20 kr. Voksne 20 kr. 19


” N E T F A R Y T ”EVEN Jeppe Lindhardt fra Roskilde Fortællerlaug fortæller nærværende historier i stearinlysenes skær. Kom gerne i nattøj, tag dit sovedyr med, dine forældre i hånden og få en god fælles oplevelse.

Højtlæsning i morgengryet

For børn fra 4-8 år og forældre Onsdag d. 13. oktober kl. 18.30 -19.30 Sted: Jyllinge Bibliotek Gratis

for 14. gang giver nordisk biblioteksuge den gamle, nordiske fortælletradition nyt liv og står bag højtlæsning for tusindvis af børn i de nordiske og baltiske lande på samme tid og på mere end 2000 lokaliteter. der læses højt fra islandske andri snær magnasons ”Historien om den blå planet”. for børn fra 5 år mandag d. 8. november kl. 10-10.30 Sted: salen på roskilde bibliotek gratis

Bip-bip… vil du med til børnearrangement? Få en automatisk sms-besked, når der er et børnearrangement på dit lokale bibliotek send en sms til 1999 med teksten bIb børn efterfulgt af dét område, du er interesseret i. det vil sige: bIb børnJY (for bibliotekerne i Jyllinge, gundsømagle og ågerup), bIb børnvI (for bib-

20

liotekerne i viby og gadstrup) og bIb børnro (for roskilde bibliotek). så vil du fremover få en smsbesked, den dag billetsalget eller tilmeldingen begynder til et arrangement.

sms-servicen er gratis, og det koster kun almindelig sms-takst at tilmelde sig. læs mere på www.roskildebib.dk/boern


Film for de mindste Roskilde Bibliotekerne har en masse gode film på plakaten for børn fra 3 år. Film for de mindste er en perlerække af film i alle genrer: Små finurlige tegnefilm, korte fiktionsfilm og inspirerende dokumentarfilm.

Ormens øje Den lille ridder Ernst i svømmehallen Mandag d. 27. september kl. 10 - ca. 10.45 Sted: Jyllinge Bibliotek

Mortens Badebold Manden der var akrobat Binke kan ikke flyve Tirsdag den 12. oktober kl. 10-10.34 Sted: Viby Bibliotek Inch’ Allah Hr. Wilders stjerne - kalder Katrine Tirsdag den 26. oktober kl. 10.15-10.55 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Sut Slut Finale Mis med de blå øjne Ballerina Tirsdag den 9. november kl. 10-10.34 Sted: Viby Bibliotek

Den lille gris flyver Rokketanden Hænderne op! Mandag d. 15. november kl. 10-ca. 10.45 Sted: Jyllinge Bibliotek Louise og Papaya – min usynlige veninde Der var engang en hund Lille far Tirsdag d. 23. november kl. 10.15-10.55 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Hvor ligger Juleland?

små børn

Krig og Kager Birdland – Dream a little dream of me Med tog i Indien Schhhh! Tirsdag d. 14. september kl. 10-10.35 Sted: Viby Bibliotek Mandag d. 25. oktober kl. 10-ca. 10.45 Sted: Jyllinge Bibliotek Gratis

Fløjteløs Ville og Vilde Kanin Pipungerne – mus på stribe Tirsdag d. 28. september kl. 10.15-11 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek

Snowys Jul Tirsdag d. 7. december kl. 10-10.40 Sted: Viby Bibliotek Tirsdag d. 7. december Kl. 10.15 – 10.55 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek

For børn fra 3 år og forældre / bedsteforældre / børnehaver. Alle film for de mindste er gratis. Husk tilmelding. 21


www.pallesgavebod.dk Palles Gavebod er et nyt fælles site for alle danske børnebiblioteker - fuld af sjov og ballade. Mød søde Randi, stræberen Kuno, sportsmanden Thomas Larsen, musikalske JohnJohn, kloge Søge og ærlige Ophelia. Du kan tjekke alle de ting ud, som du kan låne på dit lokale bibliotek. Du kan også oprette din egen profil og chatte med vennerne.

22

Mandag den 16. august inviterer Roskilde Bibliotek dig og dine venner til kæmpe åbningsfest fra kl. 14-18. Prøv blandt andet at chatte live med et par berømtheder… Vi glæder os til at se jer. Hilsen Palle & Co.


Store Nørd dag DR’s Store Nørder har designet 3 små, sjove forsøg, som du kan prøve kræfter med, når Roskilde Børnebibliotek inviterer til Store Nørd dag. Store Nørd dagen afholdes i samarbejde med DR Ramasjang og Palles Gavebod.

det store hit blandt børn og unge er japanske tegneserier, der læses bagfra. figurerne har typisk små næser, store øjne og meget tydelige ansigtstræk. amanda rasmussen viser, hvordan man tegner figurer med forskellige ansigtsudtryk. du får selv lov til at tegne manga figurer. for børn og unge fra 9-16 år torsdag d. 28. oktober kl. 16-18 Sted: Jyllinge bibliotek torsdag d. 18. november kl. 16-18 Sted: gundsømagle bibliotek gratis

Tweens

LÆR AT TEGNE MANGA

For børn fra 8–12 år og forældre Lørdag d. 25. september kl. 12.30-13.45 Sted: Roskilde Børnebibliotek Gratis. Ingen tilmelding 23


Oversigt – børnearrangementer mÅnED august

Dato

tiD

EmnE

StED

16/8

14.00-18.00

Palles gavebod - åbningsfest

roskilde børnebibliotek

4/9

11.00-11.40

børneteater: Takt og Tone

salen på roskilde bibliotek

14/9

10.00-10.35

film for de mindste

viby bibliotek

25/9

10.15-11

lille sille show med ulla abdullas cocobongo band

salen på roskilde bibliotek

25/9

11.30-13.00

store nørd dag

roskilde børnebibliotek

27/9

10.00-10.45

film for de mindste

Jyllinge bibliotek

28/9

10.15-11.00

film for de mindste

salen på roskilde bibliotek

5/10

9.30-10.30

computerleg for de mindste

netværkstedet på roskilde bibliotek

5/10

10.00-10.45

computerleg for de mindste

Jyllinge bibliotek

7/10

15.00-15.40

børneteater: Hov hov… nå

Jyllinge skoles Teatersal

8/10

14.00-15.30

syng og dans med camilla Tiedt frith

gadstrup bibliotek

12/10

10.00-10.34

film for de mindste

viby bibliotek

13/10

18.30-19.30

eventyraften med Jeppe lindhardt

Jyllinge bibliotek

15/10

15.00-15.35

børneteater: en engel i min lomme

viby bibliotek

20/10

11.00-11.55

børneteater: skæve historier

salen på roskilde bibliotek

25/10

10.00-10.45

film for de mindste

Jyllinge bibliotek

26/10

10.15-10.55

film for de mindste

salen på roskilde bibliotek

28/10

16.00-18.00

lær at tegne manga med amanda rasmussen

Jyllinge bibliotek

2/11

9.30-10.30

computerleg for de mindste

netværkstedet på roskilde bibliotek

6/11

børneteater: den sultne larve aldrigmæt

salen på roskilde bibliotek

8/11

10.15-10.45 & 11.30-12.00 10.00-10.30

Højtlæsning i morgengryet

salen på roskilde bibliotek

9/11

10.00-10.34

film for de mindste

viby bibliotek

11/11

15.00-15.50

børneteater: cirkelines fødselsdag

Jyllinge skoles Teatersal

13/11

11.00-11.30

musikalsk dukketeater: Trip Trap Træsko

gundsømagle bibliotek

15/11

10.00-10.45

film for de mindste

Jyllinge bibliotek

16/11

16.00-16.30

børneteater: den sultne larve aldrigmæt

gadstrup bibliotek

18/11

16.00-18.00

lær at tegne manga med amanda rasmussen

gundsømagle bibliotek

20/11

11.00-11.45

børneteater: alfred og manfred

salen på roskilde bibliotek

23/11

10.15-10.55

film for de mindste

salen på roskilde bibliotek

7/12

10.00-10.40

film for de mindste

viby bibliotek

7/12

10.15-10.55

film for de mindste

salen på roskilde bibliotek

September

oktober

november

December

24


G N I D N I SO E T HELE!

R PÅ DE E D Y K S N E F IF R E H -S T E G - GAD

mandag d. 15. november kl. 19–20.30 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Pris: 30 kr.

Nikolaj Sonne

Læs dine bøger på en e-læser Kom og prøv fire forskellige e-læsere med forskellige muligheder (Kindle, BeBook Neo, Ebook og Cybook Opus). Workshop med demonstration.

unge

Nikolaj Sonne har rig erfaring med, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Det gælder alt fra æggekogere og fjernsyn til smartphones, surroundanlæg og robotstøvsugere. Foredraget er en blanding af konkrete eksempler på det gode og en veritabel tour de force i rædselskabinettet med eksempler på ting, der aldrig burde have set butikkernes hylder eller din computers skrivebord. Nikolaj Sonne er kendt fra DR2-programmet ”So ein Ding”.

Mandag d. 11. oktober kl. 17–19 Sted: Jyllinge Bibliotek Tirsdag d. 12. oktober kl. 14–16 og torsdag d. 14. oktober kl. 17–19 Sted: ”Scenen” i Voksenafdelingen Onsdag d. 13. oktober kl. 14–16 Sted: Viby Bibliotek

25


Hent musik, film og spil gratis på nettet … og helt lovligt, for biblioteket har betalt for dig! Lær at hente film og spil til din computer. Musikken kan du tage med eller ”streame”. NB! Du skal være indmeldt som låner og bo i Roskilde Kommune. tirsdag d. 28. september kl. 17.00–18.45 Sted: Netværkstedet på Roskilde Bibliotek

For studerende: Lær at søge litteratur til din opgave

Få tre tips og 10 gode hjemmesider, du skal kende for at blive en haj til søgning og skrive bedre opgaver. Tirsdag d. 30. november kl. 17–18.45 Sted: Netværkstedet på Roskilde Bibliotek

Book en bibliotekar ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Har du brug for professionel hjælp til søgning? vil du lære mere om bibliotekets baser? vil du lære at hente musik, film og netlydbøger? skal du i gang med en større opgave? vil du have hjælp til ”det offentlige” på nettet? eller vil du bare have styr på rockmusikkens historie?

du kan få 1/2 times individuel, koncentreret vejledning. Henvend dig på dit lokale bibliotek, ring til tlf. 46 31 50 73 eller mail til voksen@roskilde.dk læs mere om tilbuddet på roskilde bibliotekernes hjemmeside, www.roskildebib.dk 26

Studerende


Oversigt med it-kurser Tid 17.00 - 18.45 17.00 – 18.45 10.00 – 12.00 17.00 – 18.45 17.00 – 18.45 17.00 – 18.45 17.00 – 18.45 10.00 – 12.00 9.30 -10.30 17.00 – 18.45 10.00 – 12.00 14.00 - 16.00 17.00 – 19.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 9.30 -10.30 17.00 – 18.45 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 17.00 – 18.45 17.00 – 18.45 14.00 – 16.00 10.00 – 12.00 17.00 – 18.45 17.00 – 18.45

Tilmelding til Netværkstedet - ring på tlf. 46 31 50 70 eller kom forbi Gundsømagle Bibliotek 15/9 Kom i gang med internettet 22/9 Søg bedre på internettet 29/9 Send post til hele verden 6/10 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 13/10 Hent lydbøger, film og musik gratis på nettet 27/10 Facebook og AgeForce – bliv opdateret Tilmelding på tlf. 46 31 81 10 eller ved bibliotekarbordet på Gundsømagle Bibliotek

10.00 –12.00 10.00 –12.00 10.00 –12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00

Dato Emne Jyllinge Bibliotek 13.9 Kom i gang med internettet 20.9 Søg bedre på internettet 1.10 Send post til hele verden 4.10 Facebook og AgeForce – bliv opdateret 5.10 Computerleg for de mindste 11.10 Hent lydbøger, film og musik gratis på nettet 11.10 Gadgets og grej – prøv en e-læser 29.10 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 1.11 Slægtsforskning – internettets muligheder – for begyndere

Tid 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 10.45 10.00 – 12.00 17.00 – 19.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00

Tilmelding på tlf. 46 31 82 30 eller ved bibliotekarbordet på Jyllinge Bibliotek Ågerup Bibliotek 23.9 Kom i gang med internettet 30.9 Søg bedre på internettet 7.10 Send post til hele verden 14.10 Hent lydbøger, film og musik gratis på nettet 4.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID

10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00 10.00 – 12.00

Tilmelding på tlf. 46 31 81 07 eller ved bibliotekarbordet på Ågerup Bibliotek Viby Bibliotek 3.9 Kom i gang med computeren 10.9 Kom i gang med internettet 8.10 Kom i gang med bibliotekets hjemmeside 13.10 Gadgets og grej – prøv en e-læser 15.10 Slægtsforskning – internettets muligheder – for begyndere 5.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID

14.00 – 15.30 14.00 – 15.30 14.00 – 15.30 14.00 – 16.00 14.00 – 15.30 14.00 – 15.30

Tilmelding på tlf. 46 31 73 72 til Birthe Rasmussen / Tracey Pavitt eller på Viby Bibliotek Gadstrup Bibliotek 15.11 Kom i gang med computeren 22.11 Kom i gang med internettet 6.12 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID

18.30 -20.00 18.30 -20.00 18.30 -20.00

It-kurser

Dato Emne Roskilde Bibliotek 1.9 Kom i gang med computeren 7.9 Kom i gang med internettet 9.9 Send post til hele verden - webmail 14.9 Søg bedre på internettet 16.9 For læseheste – ny inspiration på nettet 21.9 Facebook og AgeForce – bliv opdateret 28.9 Hent musik, film og spil på nettet 4.10 Få mere ud af dit bibliotek (søg, bestil og find) 5.10 Computerleg for de mindste 7.10 Har du svært ved at læse? ViTre 8.10 Hent lydbøger, e-bøger og sprogkurser på nettet 12.10 Gadget og grej – prøv en e-læser 14.10 Gadget og grej – prøv en e-læser 18.10 Tekstbehandling for begyndere 21.10 Kom i gang med computeren 25.10 Kom i gang med internettet 28.10 Søg bedre på internettet 2.11 Computerleg for de mindste 2.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 4.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 9.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 11.11 Bliv digital borger – betjen dig selv med NemID 16.11 Få mere ud af dit bibliotek (søg, bestil og find) 17.11 Skype – telefoni via nettet 23.11 Kulturbasen – en introduktion 25.11 Køb dine gaver, rejser og andre ting på nettet 30.11 For studerende – søg litteratur til opgaver

Tilmelding på tlf. 46 31 85 34 til Birthe Rasmussen eller på Gadstrup Bibliotek

27


Det digitale bibliotek Lær at blive digital borger

Mange ting klares hurtigere og nemmere via internettet, og det behøver ikke være svært. Vi hjælper dig med tips, råd og vejledning. Lær at betjene dig selv på Roskilde Kommunes nye selvbetjeningsside ”Min Kilde” eller på borger.dk. Hør også om NemID, og få hjælp, hvis du har problemer med at få det til at virke.

Få mere ud af dit bibliotek lær hvordan du henter spil, film, lydbøger, musik, e-bøger og sprogkurser fra nettet direkte til din computer – gratis og lovligt.

Har du (eller én du kender) svært ved at læse? vi starter med en kort introduktion til læseog staveprogrammet viTre og læsepennen c-Pen20. du kan stille spørgsmål og prøve programmerne. for alle, der har svært ved

28

at læse og skrive, samt deres pårørende. torsdag d. 7. oktober kl. 17-18.45 Sted: netværkstedet på roskilde bibliotek

Hør om nye funktioner i bibliotekssystemet. I løbet af efteråret får du mulighed for at anmelde, rate og diskutere bøger og andet i basen. kom og lær hvordan.


Bliv digital borger

HEnt LYDBØGER, FiLm oG mUSiK PÅ nEttEt

- Betjen dig selv med NemID

… både gratis og lovligt, for biblioteket har betalt for dig. Hent en lydbog til din mp3-afspiller eller hent en film til din computer. Musikken kan du tage med eller ”streame”. Downlån dine biblioteksmaterialer gratis og nemt.

som borger i roskilde har du mulighed for at betjene dig selv på mange områder. vi giver en rundvisning i dine mange muligheder og hjælper dig i gang. onsdag d. 6. oktober kl. 10-12 Sted: gundsømagle bibliotek

NB! Du skal være indmeldt som låner og bo i Roskilde Kommune.

Fredag d. 29. oktober kl. 10-12 Sted: Jyllinge bibliotek

mandag d. 11. oktober kl. 10-12 Sted: Jyllinge Bibliotek

torsdag d. 4. november kl. 10-12 Sted: ågerup bibliotek

onsdag d. 13. oktober kl. 10-12 Sted: Gundsømagle Bibliotek

Fredag d. 5. november kl. 14-15.30 Sted: viby bibliotek

tirsdag d. 2. november kl. 17-18.45 torsdag d. 4. november kl. 10-12 tirsdag d. 9. november kl. 10-12 torsdag d. 11. november kl. 17-18.45 Sted: netværkstedet på roskilde bibliotek

Betjen dig selv fra bibliotekets hjemmeside vi fortæller også om bibliotek.dk – danmarks fælles biblioteksbase. dit lånerkort (sygesikringsbevis) giver dig adgang til meget mere, end du finder på biblioteket. mandag d. 4. oktober kl. 10-12 tirsdag d. 16. november kl. 17-18.45 Sted: netværkstedet på roskilde bibliotek Fredag d. 8. oktober Sted: viby bibliotek

kl. 14-15.30

Netværkstedet på Roskilde Bibliotek I netværkstedet er der tyve computere til rådighed. På dem finder du programmer, der giver dig adgang til internettet, tekstbehandling og billedbehandling. du behøver ikke at have nogen forudsætninger for at bruge netværkstedets computere. I bibliotekets åbningstid er der vejledere, der kan

hjælpe dig med it og internet, hvis du har brug for det.

HEnt mUSiK FiLm oG SPiL PÅ nEttEt

det er en god ide at reservere en computer i forvejen. kom forbi netværkstedet eller ring på telefon 46 31 50 70. det er også her, du tilmelder dig roskilde biblioteks it-kurser.

tirsdag 28. september kl. 17-18.45

se mere på www.roskildebib.dk

HEnt LYDBØGER E-BØGER oG SPRoGKURSER PÅ nEttEt

IT-kurser

torsdag d. 14. oktober kl. 10-12 Sted: Ågerup Bibliotek

mandag d. 6. december kl. 18.3020 Sted: gadstrup bibliotek

Fredag 8. oktober kl. 10-12 Sted: Netværkstedet på Roskilde Bibliotek

29


Ageforce – et sikkert og enkelt netværk for dig over 50 AgeForce er et netværk for alle over 50, der gerne vil mødes på nettet og i virkeligheden. Ideen er at samle de mange stærke kræfter blandt voksne mennesker og skabe et forum, hvor interesser og aktive fællesskaber står i centrum. AgeForce.dk er enkelt at bruge, og der er ingen forstyrrende reklamer. Du kan: ❋ Oprette en gratis profil ❋ Udvide dit personlige netværk ❋ Dele interesser med andre ❋ Blogge – dele billeder og meget mere Prøv selv på www.ageforce.dk

Lær at bruge Facebook og AgeForce.dk Få hjælp til at oprette din egen profil på Facebook eller ageForce.dk. Du kan også stille spørgsmål, hvis du har andre nye begreber fra it-verdnen, der skal sættes på plads. Hvis du vil oprette en profil, skal du have en mail, du kan bruge på nettet.

30

meld dig eventuelt til kurset ”Send post til hele verden” – eller få hjælp i netværkstedet på Roskilde Bibliotek. tilmelding til netværkstedet - ring på tlf. 46 31 50 70 eller kom forbi.

Tirsdag d. 21. september kl. 17-18.45 Sted: netværkstedet på Roskilde Bibliotek Mandag d. 4. oktober kl. 10 -12 Sted: Jyllinge Bibliotek Onsdag d. 27. oktober kl. 10 -12 Sted: Gundsømagle Bibliotek


PLUSaLDEREn

Vi bliver jo bare ved!

I ”Plusalderen” gøres der op med myter og fordomme om alder. Monica Krog-Meyer, som er født i 1950, lader en række fagfolk komme til orde sammen med et panel af kendte og mindre kendte mænd og kvinder i plusalderen. De fortæller hver deres personlige historie om livet efter de 50. Der er en række gode råd om plusalderens udfordringer i privatlivet og på arbejdsmarkedet. Aftenen er tilrettelagt i samarbejde med AgeForce. Torsdag d. 4. november kl. 19-21 Sted: Salen på Roskilde Bibliotek Pris: 20 kr.

Køb dine gaver, rejser og andre ting på nettet

Nethandel stormer frem. Hør om, hvad du kan købe, hvor de gode tilbud er, og hvilke rettigheder du har, når du handler på nettet. Kort sagt: Fordele og faldgruber ved e-handel. Vi ser også på sikker betaling, når du nethandler Du skal kende internettet og kunne bruge mus. Torsdag d. 25. november kl. 17-18.45 Sted: Netværkstedet på Roskilde Bibliotek

VÆR mED tiL aGEFoRCE DaG Kom til fælles frokost sammen med andre 50+’ere. Medbring mad, drikkevarer og service, så sørger Roskilde Bibliotek for kaffe og kage. Hvis vejret er godt, spiser vi i Folkeparken – ellers på biblioteket. Har du lyst til at optræde, spille spil eller på anden måde præge dagen, er du meget velkommen. Du behøver ikke at være medlem af AgeForce. Alle over 50 år er velkomne. Læs mere på www.roskildebib.dk Lørdag d. 4. september kl. 11.30–ca. 14.30 mødested: Indgangen til Roskilde Bibliotek

ageforce

De gamle, det er ikke os! Synet på alder er under forandring i disse år. Eksperter taler om en helt ny livsfase. Radiovært på P4 Monica KrogMeyer præsenterer og diskuterer sin nye debatbog.

31


Det drejer sig om møller Roskilde Lokalhistoriske arkiv viser en udstilling om Roskildes mange vandmøller med tilhørende mølledamme, der var en vigtig del af bybilledet helt frem til starten af det 20. århundrede.

Udstillingen viser billeder af møllerne og fortæller derigennem historier, der knytter sig til møllesteder og -erhverv. Hvor lå møllerne, hvoraf vi i dag har kendskab til mindst 10 møller, i det gamle Roskilde? Udstillingen fortæller også historien om Veddelev Mølle og viser tegninger, fotografier, erindringer og gamle papirer fra mølleslægterne på egnen. Kom forbi og bliv lidt klogere på Roskildes møllefortid. Udstillingen er del af et større mølleprojekt med alle kommunens lokalhistoriske foreninger og arkiver. Anledningen er Arkivernes Dag, der i år har temaet ”Vejr og klima”.

Haraldsborg Mølle, J.P. Møller, 1823. Foto: Roskilde Museum. Maleriet tilhører Roskilde Museum.

Arkivernes Dag – Åbent Hus: Lørdag d. 13. november kl. 10-14 Udstilling: 13. november-30. december Sted: Roskilde Lokalhistoriske Arkiv

Ladegårdsmøllen – mellem digt og virkelighed Hør eva Tønnesen, leder af roskilde lokalhistoriske arkiv, fortælle om ladegårdsmøllen, der lå øst for byen, og dens ejere. Hør om møllerslægten mellerup, om familiens fraflytning efter vindmøllens brand og om deres bosættelse i roskilde by. Her lærte de forfatteren gustav wied at kende. forfatteren var ikke sen til at se de litterære

32

muligheder i sønnen, otto mellerup. derfor blev han model for Tummelumsen, hovedpersonen i ”livsens ondskab”. Søndag d. 7. november kl. 14-ca. 15. Sted: roskilde lokalhistoriske arkiv Pris: 20 kr.


Højt skum i Roskilde Øl var tidligere danskernes nationaldrik, og hver by havde sine egne bryggerier. Der var nu oftest tale om hvidtølsbryggerier, således også i Roskilde. Lokalarkivet har allieret sig med en samler, der har stillet sine ølreklamer, etiketter og andre billedmaterialer fra byens bryggerier til rådighed for udstillingen. 11. september-5. november Sted: Roskilde Lokalhistoriske Arkiv

På Roskilde Lokalhistoriske Arkiv kan du få hjælp til at finde oplysninger om bygninger, virksomheder, mennesker og begivenheder i bøger, kirkebøger, foreningsarkiver, folketællinger, på fotos, kassettebånd og film.

Læs mere om Lokalarkivets samlinger og databaser på www.roskildebib.dk/lokalhistorie

Begynderkursus for dig, som vil søge efter din slægt. Efterhånden findes der meget slægtshistorisk materiale på nettet. Hør om internettets mange muligheder, få de gode webadresser og lær, hvad du kan bruge dem til. Vi hjælper dig i gang. Fredag d. 15. oktober kl. 14-15.30 Sted: Viby Bibliotek Mandag d. 1. november kl. 10-12 Sted: Jyllinge Bibliotek

Historien om Karen Olsdatter Stræde Roskilde har mange små hyggelige stræder, som rummer hver deres spændende historier. Hør Lokalarkivet fortælle om Karen Olsdatter Stræde. Vi kender ikke den dame, der har lagt navn til gaden, så hun kan være alt fra glædespige til agtværdig borgermadam! 3. juli-27. august Sted: Roskilde Lokalhistoriske Arkiv

lokalarkIv

Åbningstider: Mandag og onsdag 14-19 Tirsdag, torsdag og fredag 10-14 Første lørdag i måneden 10-14 og efterfølgende søndag 12-16 (kun i perioden 15.9–15.4).

Slægtsforskning - internettes muligheder

33


Respekt tak!

FOTOUDSTILLING MED KLIMAVIDNER FRA BANGLADESH Udstillingen viser en serie portrætter taget i Bangladesh i november 2009 på en rejse for Folkekirkens Nødhjælps ungdomskampagne SlutSult.Nu. Det er mennesker, der hver dag lever med konsekvenserne af klimaforandringerne helt inde på livet. Trods ubegribelige vanskeligheder formår de at bevare den menneskelige værdighed. Alle de portrætterede personer har modtaget katastrofehjælp fra Folkekirkens Nødhjælp. De bor i et område af Bangladesh, der blev hårdt ramt af cyklonen Aila i sommeren 2009. Området har igennem Folkekirkens Nød-hjælp modtaget fødevarehjælp, tæpper, fiskenet, vandbeholdere, og andet. Hjælpen har givet dette stolte folk en ny chance for at få ”et liv før døden”. 3. - 17. september Sted: Voksenafdelingen på Roskilde Bibliotek

PASVALYS VENNER Udstillingen fortæller om Pasvalys, Roskilde Kommunes venskabsby i Litauen, og er arrangeret af Pasvalys Venner. Foreningen har i de sidste 16 år stået for støtte- og udvekslingsarbejde mellem det tidligere Gundsø Kommune og Pasvalys. 2. august - 2. september Sted: Gundsømagle Bibliotek 4. oktober - 6. november Sted: Jyllinge Bibliotek

MY WORLD IMAGES Center for Kultur og Udvikling (CKU) arrangerer MY World IMAGES i september. CKU arbejder med kulturelt samarbejde med udviklingslandene. IMA-GES-festivalerne har siden 1991 udfordret, underholdt og oplyst et dansk publikum. Festivalerne foregår i 13 større byer rundt omkring i landet, blandt andet i Roskilde, hvor der er arrangementer på Museet for Samtidskunst, Stændertorvet, Musicon, Hedegårdenes Skole og Roskilde Bibliotek. Se hele programmet på www.images.dk

34

2. december - 20. december Sted: Ågerup Bibliotek

Glasudstilling

Lise Rosenkilde Carlsen fra Jyllinge udstiller glaskunst udført ved koldglasteknikker. Lise viser et udvalg af sin produktion af bl.a. fade, dyr og lysestager – en del i klare stærke farver. 7. september–2. oktober Sted: Jyllinge Bibliotek 5. oktober–28. oktober Sted: Gundsømagle Bibliotek 2. november–30. november Sted: Ågerup Bibliotek

Udstilling af kurdiske tæpper og kelim ahmet Yalol udstiller nogle af de flotteste tæpper fra sin samling af kurdiske tæpper og kelim. kurderne har haft vævning og forarbejdning af tæpper som tradition og håndværk altid. Tæpperne er vævet af uld og hår fra forskellige dyr og silke, som de havde adgang til, idet silkevejen gik igennem de kurdisk befolkede områder. 13. august - 2. september Sted: voksenafdelingen på roskilde bibliotek


Udstillinger m.m. EmnE

PERioDE

EmnE

Roskilde Bibliotek

Jyllinge Bibliotek

3/7-27/8

karen olsdatter stræde

7/9-5/10

glasudstilling v/ lise rosenkilde carlsen

13/8-2/9

kurdiske tæpper og kelim

6/9-11/9

bogsalg

3/9-17/9

fotoudstilling med klimavidner fra bangladesh

4/10-6/11

Pasvalys – roskilde kommunes venskabsby i litauen

4/9-8/9

club Paramount

8/11-20/11

børnetegninger om miljø

6/9-19/9

”my world” i børnehøjde. børn og unge fra center avnstrup har lavet deres bud på ’my world’ sammen med den lokale kunstner alison michell

22/11-23-12

Juleudstilling: børnehaverne har julepyntet

30/11-23/12

lån en julegave på biblioteket

1/12-22/12

find den skjulte julenisse i bibliotekets lokale

11/9-5/11

øl og bryggerier i roskilde

19/9

ekstraordinært bogsalg kl. 12-16

Ågerup Bibliotek

13/11-30/12

vandmøller i roskilde

2/9-23/9

det kan man også samle på: fagforeningsemblemer v/ Jørgen a. Jensen

Gundsømagle Bibliotek

6/9-16/9

bogsalg

2/8-2/9

Pasvalys – roskilde kommunes venskabsby i litauen

27/9-4/10

strikke-udstilling

1/9-30/9

Pergamentkunst med pergamano v/ birthe schiøler larsen

5/10-25/10

Pergamentkunst med pergamano v/ birthe schiøler larsen

6/9-16/9

bogsalg

2/11-30/11

glasudstilling v/ lise rosenkilde carlsen

5/10-28/10

glasudstilling v/ lise rosenkilde carlsen

2/12-20/12

Pasvalys – roskilde kommunes venskabsby i litauen

1/11-25/11

malerier med serigrafi v/ rie frederiksen

30/11-23/12

lån en julegave på biblioteket

30/11-23/12

lån en julegave på biblioteket

30/11-23/12

Juleudstilling: børnehuset Hyldekær har julepyntet

Gadstrup Bibliotek 2/8-31/8

akrylmalerier af kisser weber Hansen

23/8-23/9

fdf spejderne udstiller

2/9-28/10

origami v/ bernice Petersen

ORIGAMI Den amerikansk fødte Bernice Petersen udstiller sine kunstneriske origamibilleder. Origami stammer fra Kina og er papirfoldningskunst, der har været dyrket i Japan i et par tusinde år. Sted: Gadstrup Bibliotek 2. september – 28. oktober

Viby Bibliotek 1/9-30/9

malerier af nanna Jensen

2/11-30/11

det kan man også samle på: fagforeningsemblemer v/ Jørgen a. Jensen

MALERIER AF NANNA JENSEN Nanna Jensen fra Kvanløse har malet i over 10 år. Hun startede med at male akvarel, men er gået over til at male med akryl. Sted: Viby Bibliotek 1. september–30. september

udsTIllInger

PERioDE

35


www.roskildebib.dk


Efterårsprogram 2010  

Oplevelser, inspiration og viden på Roskilde Bibliotekerne. Find arrangementer for voksne og børn og introduktionskurser til IT og internet....

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you