Page 1

u­ d l g b ø s t p t em rn illin il it en og ge og ter , vo r fo ks r ne

20 1 Ar 9 hj ra æ n

Program Efterår


Biblioteket i bevægelse Sprog og bevægelse hænger sammen. Det gør fysisk og mental sundhed også. Det er vi vist alle sammen efter­ hånden enige om. Hvad har det med et biblioteksprogram at gøre? tænker du måske. Men hvis du summer over den mangfoldighed, som vores halvårsprogram udtrykker på alle bibliotekerne tilsammen, kan bevægelser lige præcis være det, der på magisk vis binder det hele sammen. Til efteråret kommer professor Bente Klarlund til Jyllinge og fortæller om, hvor nyttigt det er bogstaveligt talt at gå en tur. Det holder op til 35 sygdomme fra døren. I Gundsømagle er det ikke selve det at gå, men mere at gå i dybden med ernæring og træning, der er på plakaten sammen med træner og kostvejleder Irene Pasby. Du kan gå i dybden med immigranter, der bevæger sig over store afstande, når den unge bibliotekar Gustav anbefaler bøger i en spændende booktalk. Eller rejse med Eventyrernes Klub til foredrag om fjerne egne og ­ufremkommelige steder i anledningen af, at de fylder 80 år. Kulturstrøget, som biblioteket er en del af, deltager i Golden Days-festivalens store tema 1989. Med en række arrangementer om at bryde muren ned. Om blokke i ­bevægelse og en verden, der fandt en ny orden. Når Alexander Hacke fra Einstürzende Neubauten og Lars Top-Galia fra Sort Sol snakker om musikscenen i Berlin sidst i 80’erne, hører vi om store bevægelser i musikken, bz’ere og punkmiljøet. Vores eget tema På sporet af arbejderen foregår også i noget med meget bevægelse, i togenes univers. Børnene skal løbe til Halloween i Gadstrup og Running banko i Jyllinge og lave sprogspilopper i flere af biblioteks­ byerne. Det bliver svært at sidde stille til Queen-foredraget i Viby, til gengæld kan du passende ligge på sofaen og høre Herbie Hancock-plader, som opvarmning til lytte­ klubben om ham i Roskilde. Det er også vigtigt, at du hviler eller fordyber dig med god musik, en god bog eller en af de mange biblioteks­ databaser, du kan tilgå hjemmefra med adgang til et over­ flødighedshorn af viden i form af artikler, magasiner, aviser, film og meget mere. For at få historien med og forstå dig selv og din omverden bedre. Det kan vi altid hjælpe dig med, hvis du snører skoene og går på biblioteket.

Claus Larsen, formand for Kultur- og ­Idrætsudvalget


1

ROSKILDE – Det sker

Indhold

3 Roskilde 29 Algade 31 33 Viby 43 Jyllinge 53 Gadstrup 57 Ågerup 63 Gundsømagle 73 Oversigt


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


4

Tronskifte og Olympiske Lege ROSKILDE

Det sker

– Mød forfatteren til to aktuelle bøger om Japan Japan-kenderen og journalist Asger Røjle Christensen er aktuel med to bøger Tenno – Japans kejserdømme i nutiden og Tokyo – en smeltedigel mellem gammel og nyt. Den første kom i anledning af tronskiftet den 1. maj. Den anden er et kulturhistorisk og personligt portræt af Tokyo, hvor Asger Røjle Christensen har boet igennem 12 år, og som skal være vært for OL 2020. Tirsdag d. 10. september kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.

Embedsmænd former ­virkeligheden Forfatter og journalist Jesper Tynell har skrevet bogen Mørkelygten – embedsmænd fortæller om politisk tilskæring af tal, jura og fakta. I den sætter han fokus på, hvordan embedsmænd i centraladministrationen former og sælger regeringens politik og hvordan afgørende dele bliver gemt væk og skaber et usandt grundlag for beslutninger. Hvad betyder det for vores demokrati, folkestyre og offentlighedens adgang til viden? Jesper Tynell arbejder på Orientering på DR P1 og har modtaget Blixen-prisen for bedste journalistiske bog. Arrangementet bliver afholdt i samarbejde med Journalistforbundets kreds på Sjælland og Sydhavsøerne. Tirsdag den 3. september kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Gratis billetter på roskildebib.dk/Detsker.

Køb billetter på roskildebib.dk/Detsker eller på biblioteket


5

ROSKILDE – Det sker

Inger Christensen er Årets K ­ lassiker 2019 Vi fejrer den store danske digter på Klassiker­ dagen. Forfatter Stine Pilgaard læser op af Inger Christensens digte og beretter om, hvordan de har fungeret som inspirationskilde for hende. Professor dr.phil. Isak Winkel Holm fortæller om digtsamlingen Alfabet og om, hvordan den kan læses som en profeti om den klimaforandrede verden.

Tirsdag d. 17. september kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.

Højtlæsningsklub Novellen er i højsædet i denne læseklub, hvor bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk hver gang læser en novelle højt. Vi taler om novellen undervejs og til slut, så det er den umiddelbare oplevelse ved teksten, vi forholder os til. Det er således en læseklub uden forberedelse. Højtlæsningsklubben kører i perioden fra den 17. september – 12. november, og vi mødes følgende dage:

Tirsdag d. 17. september Tirsdag d. 24. september Tirsdag d. 1. oktober Tirsdag d. 8. oktober Tirsdag d. 22. oktober Tirsdag d. 29. oktober Tirsdag d. 4. november Tirsdag d. 12. november Alle dage kl. 15.30-17 Gratis. Tilmelding på roskildebib.dk/DetSker. Tilmelding skal kun ske inden første gang og gælder hele perioden.


ROSKILDE – Det sker

6

Kaffe, kage og klassikere Drik din eftermiddags- eller aftenkaffe på biblioteket og hør om klassiske romaner. Bibliotekar Ann Luther Torp giver en introduktion til bogen og forfatteren, mens vi nyder en kop kaffe og dagens hjemmebagte kage. Kageopskriften er fra samme land som forfatteren.

Italo Calvino: Klatrebaronen Humoristisk og absurd roman om italienske Cosimo, der i 1767 beslutter sig for at leve sit liv i trækronerne. Kage: Mascarponekage. Mandag d. 30. september kl. 15.30-16.45 Tirsdag d. 1. oktober kl. 19-20.15

Ivan Turgenev: Forårsbølger Ung russisk adelsmand på dannelsesrejse i Europa i 1840 oplever både forelskelsens lys og mørke. Kage: Babkabrød med chokolade. Mandag d. 25. november kl. 15.30-16.45 Tirsdag d. 26. november kl. 19-20.15 Sted: Roskilde Bibliotek. Vi mødes ved ­bibliotekarbordet. Pris: 25 kr. pr. arrangement.

Sæsonens bøger med ost og vin – bogcafé i samarbejde med Osteknuden.dk

Læn dig tilbage og nyd en aften med gode bogtips og lækre råvarer. Bibliotekarerne Karen-Margrethe Revsbæk og Ann Luther Torp præsenterer 20 af sæsonens bedste bøger, mens Knud Vestbjerg Madsen fra Osteknuden.dk giver smagsprøver på oste og vine. Mandag d. 11. november kl. 19-21.30 Sted: Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.

Jorden rundt i 80 år med ­Eventyrernes Klub Gennem 80 år har 470 medlemmer i Eventyrernes Klub knyttet Danmark og den store verden tættere sammen gennem deres storslåede oplevelser i alle afkroge af jorden og himmelrummet. Rejseeventyrene er beskrevet i et pragtværk af en bog i anledning af jubilæet. Mød bogens redaktør Alex Frank Larsen og eventyreren John Andersen, den første, der har sejlet i kajak nord om Grønland. Onsdag d. 23. oktober: kl. 19.15-21 Sted: Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.


7

ROSKILDE – Det sker

­Fagfiktion: booktalk om ­immigration Immigration har været et gentagende motiv i ­litteraturen. Rejsen fra et sted til et andet. Selve rejsen, men også den rejse man foretager som ­menneske. Vær med til at udforske immigration som et tema både i skønlitteraturen og i faglitteraturen til en tematisk booktalk. Bibliotekar Gustav Lindberg Maindal præsenterer fem bøger og lægger op til en fælles ­diskussion efterfølgende. Torsdag d. 14. november 17-18.30 Sted: Roskilde Bibliotek. Hent din gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

DR ­Romanlæseklub 2019/2020 I DR Romanlæseklubben læser vi seks danske romaner, som er udgivet i 2019. Vil du være med? Skriv lidt om dig selv i tilmeldingen, så vi kan sammensætte gruppen så bredt som muligt. Bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk deltager i møderne og styrer debatten. Romanlæseklubben finder sted følgende seks gange: Onsdag d. 11. december Onsdag d. 8. januar Onsdag d. 5. februar Onsdag d. 4. marts Onsdag d. 1. april Onsdag d. 13. maj Alle dage kl. 19-21 Sted: Roskilde Bibliotek. Gratis. Tilmelding på mail: mellemreolerne@roskilde.dk senest mandag d. 18. oktober.

Strikkecafé som i gamle dage Vi afholder en bindestue i bedste hedestil med fortællinger som i 1800-­tallet. Dengang samledes folk for at strikke strømper af ulden fra de magre får, mens der blev fortalt historier og sunget viser. Den lokale historiefortæller Annemarie Krarup underholder, mens vi strikker. Du må gerne deltage, selvom du ikke har medbragt strikketøj. Mandag d. 7. oktober Tirsdag d. 5. november Begge dage kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.


8

ROSKILDE – Det sker

Ghost Walk Vi besøger de mest hjemsøgte steder i byen og får øjenvidneberetninger om mødet med byens spøgelser og ånder. Du hører bl.a. fortællinger om de uhyggelige hekse­ processer, om henrettelserne af uskyldige på torvet og om dem, der blev begravet levende som straf. Denne tur bringer dig med til den mørke side af Roskilde og dens historie.

Køb billetter på roskildebib.dk/Detsker eller på biblioteket

Torsdag d. 19. september kl. 19-20.45 Torsdag d. 31. oktober kl.19-20.45 Torsdag d. 28. november kl.19-20.45 Mødested: Roskilde Bibliotek, indgangen ved ­forhallen. Pris: 25 kr. Begrænset antal pladser. Turen slutter på Roskilde Bibliotek.

Forstå personligheds­forstyrrelser bedre Psykolog og ph.d. Mickey Kongerslev ­fortæller om, hvad personligheds­forstyrrelser er, og hvordan behandlingen foregår i ­psykiatrien. Der findes mange forskellige ­typer. Fælles for dem alle er, at du kan arbejde med de udfordringer, du oplever, og blive bedre til at håndtere dem. Derudover kan du høre en personlig beretning om at have en personlighedsforstyrrelse. ­Arrangeres i samarbejde med Psykinfo.

Onsdag d. 30. oktober kl. 19.15-21.30 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Tilmelding via www.regionsjaelland.dk/­ psykinfoarrangementer

Børn bliver gamblere i ­spilverdenen Gamblingindustrien har bevæget sig ind på gamingmarkedet. En del computerspil indeholder pengeaspekter, for eksempel køber du ”skins” i Fortnite, og der er direkte gambling i et spil som FIFA. Målgruppen i nogle af spillene er børn ned til 10 år. Center for Ludomani holder oplæg om problemet og giver jer forældre gode råd om, hvad I skal tage jer i agt for. Onsdag d. 13. november kl. 19.15-20.45 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.


9

ROSKILDE – Det sker

Events Autumn 2019 Pub Quiz at the library

Nordic Game Day

An international quiz in English; we will do it the traditional way. Bring family, friends, ­fellow students or colleagues and set your own team. If you come alone we will help you find a team. You can bring your own beverage or buy wine, beer and soda. The crisps/chips are on the house.

Come and play with us as we celebrate Nordic Games Day. There will be board games aplenty and volunteers will be there to teach you. So sit down, play games, and have fun. You can bring your own beverage or buy coffee, beer and soda. You can come and go as you please during the long event. Bring your family, colleagues and friends – or find new ones.

Thursday 19th of September at 19-22 Place: In The Café at Roskilde Library. Free, sign up to Susan Jessen Spiele susanjs@roskilde.dk

Expat dinner – Halloween The time has come for ghosts, zombies, the undead and all things creepy to roam again. Be safe at the library and bring your food for the joint buffet and your own beverage. The library provides tea and coffee. You don’t have to dress up, but it is the evening for it. All are welcome, Danes and Internationals alike – dead or alive. Tuesday 29th of October at 18.30-22 Place: Roskilde Library. Free, sign up to Susan Jessen Spiele susanjs@ roskilde.dk

Saturday 2nd of November at 11-20 Place: In the Café at Roskilde Library. Free, no sign up.

International Karaoke Night Come and sing your little heart out. We will set the stage and provide courage in the form of a well stocked bar with a slight Christmassy feeling, but you are welcome to bring your own beverage. Bring friends, fellow students and colleagues and make it a night to remember. Friday 13th of December at 18.30-22 Place: In the Hall at Roskilde Library. Free, no sign up.

Everybody is welcome, Danes and ­Internationals alike.


ROSKILDE – Det sker

10

BEAT:LITT: Teaterkoncert Nick Cave ­revisited Nick Caves brutale og sorthumoristiske sange i intim dansk fortolkning. Aarhus Teater havde kæmpesucces med teaterkoncerten baseret på Nick Caves univers. Ved efterårets BEAT:LitT kan du opleve udvalgte numre samt få historien bag de danske fortolkninger. Skuespiller Thomas Bang, der er forestillingens idémand og har oversat Caves imponerende sangtekster, gæster biblioteket sammen med guitarist Anders Birk. Det bliver vildt, vrængende og vemodigt smukt. Onsdag d. 25. september kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 50 kr.

Vinylbingo – et strejf af Gasolin’ Den perfekte blanding af musik og quiz: Vinylbingo. Din brede musikparatviden bliver som altid testet. I anledning af Ragnarocks særudstilling garanterer vi, at der også er gode Gasolin-spørgsmål iblandt. Har du svarene og den helt rigtige bingoplade, er det dig, der råber BINGO og går hjem med lækre præmier. Onsdag d. 2. oktober kl. 19.30-21-30 Arrangører: Roskilde Bibliotekerne og Ragnarock. Sted: Caféen på Ragnarock – Museet for pop, rock og ungdomskultur. Pris: 30 kr. for første plade. Herefter 10 kr. pr. styk. Se mere på museumragnarock.dk


11

ROSKILDE – Det sker

Lytteklub Jazz: Herbie Hancock Vi sætter pickuppen ned på jazz- og funk­ pianisten Herbie Hancocks plader. Udover at have en enorm indflydelse på jazzens udvikling, har Hancock også påvirket hiphoppen, hvor lydbidder af hans musik er brugt i nye kompositioner. I dagens anledning er der kolde Hancockøl i baren. Tirsdag den 8. oktober 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Foto: Pix Gremlin

GuitarLab Tag dit instrument med til Guitarlab. Guitarbygger Tonny Larsen fra Roskilde Bibliotek lærer dig at tage kærlig hånd om din guitar eller bas. Vi sørger for værktøj og strenge og byder på en kop kaffe. Søndag d. 12. oktober kl. 12-17 Arrangører: Roskilde Bibliotekerne og Ragnarock. Sted: Caféen på ­Ragnarock – Museet for pop, rock og ­ungdomskultur. Gratis. Ingen tilmelding.


ROSKILDE – Det sker

12

Treffpunkt Berlin: Hacke × Top-Galia Mød de to legender Alexander Hacke fra tyske Einstürzende Neubauten og Lars Top-Galia fra Sort Sol i en talk, der tager os med tilbage til 80ernes Berlin, da byen stadig var delt af jerntæppet. Gennem musik, video, billeder og rock’n’roll-anekdoter fortæller de to stilskabende musikere om livet i den rå metropol, punkmiljøet og aktivismen. Arrangementet markerer 30-året for murens fald. Tirsdag d. 12. november kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 50 kr.

Køb billetter på roskildebib.dk/ Detsker eller på ­biblioteket


13

Sjostakovitj og belejringen af Leningrad Komponisten Sjostakovitj dedikerede sin 7. symfoni til Leningrad, der var langvarigt belejret under 2. verdenskrig. Forfatter og instruktør Sonja Vesterholt giver et indblik i musikkens særlige betydning for byens borgere og viser klip fra sin prisbelønnede dokumentarfilm Sankt Petersborg – musikkens by. Instruktør Rolf Heim fortæller om dukketeaterforestillingen Jernring, der handler om en families liv under belejringen. Arrangeret i samarbejde med Roskilde Teater, der viser Jernring d. 27. november kl. 19.30 på Lynghøj Teatersal. Onsdag d. 20. november kl. 19.15-21 Sted: Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr.

ROSKILDE – Det sker


Tema - Årgang 1989

14

Årgang 1989 Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren og Tyskland blev genforenet. I dag er det også 30 år siden, at World Wide Web blev født, De Grønne Bude begyndte at cykle rundt i København, og Schlüter ’fejede noget ind under gulvtæppet’. 1989 var et vendepunkt i verdenshistorien med et tydeligt ’før’ og ’efter’. Årets Golden Days Festival zoomer ind på ét enkelt år og én begivenhed, der ændrede Europakortet og skabte en helt ny verdensorden – og vi er med sammen med Kulturstrøget.

Se, smag, lyt og få 1989 helt ind under huden, når vi retter blikket mod en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på. For at belyse og forstå det, som var – men i lige så høj grad for at undersøge vores samtid og få øje på de mure, vi i dag løber panden mod, de fysiske såvel som de sociale. For hvad kan vi lære af 1989? Hvordan så vi ud, hvad læste vi og hvilke emner berørte os?


15

Tema - Årgang 1989

Fotoudstilling: Årgang ’89 – Ung i Roskilde Breakede du til Rapper’s Delight, malede graffiti på Frederiksborgvej eller trænede i Form og Figur på ­Københavnsvej? Måske var du bange for arbejdsløshed, atombomber og AIDS? Se eller gense 80’erne i billeder, når Roskilde ­Arkivernes fotoudstilling zoomer ind på nogle af de tendenser, der prægede ungdomslivet i 80’ernes Roskilde.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Arkiverne og Kreativt hus for børn undersøger tiden gennem workshops, film, foredrag og udstillinger. Fra litteraturen med postmodernistiske poeter som Strunge, punkere og autonome BZ’ere, graffitikunst, gamle spillemaskiner – til en telefonboks med litterær forbindelse til Europa bag jerntæppet. Vi ses på Kulturstrøget fra 6. - 22. september.

6. – 22. september Arrangør: Roskilde Lokalhistoriske Arkiv Sted: Ved hovedindgangen på Roskilde Bibliotek.

Temaet kører fra den 6. - 22. september på Roskilde Bibliotek og i Algade 31. Der er Golden Days på hele Kulturstrøget. Læs mere på Kulturstrøget.dk


Tema - Årgang 1989

Telefonboksen – Få litterær telefonforbindelse til Europa bag jerntæppet Kom på en tidsrejse ind i den litterære og kunstneriske undergrund bag jerntæppet. I telefonboksen kan du ringe til 80’ernes larm og rastløshed i Berlin eller lytte til avantgarde lydkunst fra østblokken. Du kan høre gamle optagelser med Michael Strunge og F.P. Jac, der fremfører deres storbydigte. Pia Juul og Pia Tafdrup læser nye digte op, skrevet specielt til telefonboksen og Golden Days Festival. Telefonboksen er skabt af Roskilde Bibliotekerne i samarbejde med Museet for Samtidskunst og forlaget Bag­gaardsbaroner. Støttet af Roskilde ­Kommunes Kulturpulje. 6. – 22. september Sted: Roskilde Bibliotek.

16

Filmisk fortælling om ­Berlinmuren Oplev Lasse Soll Sunde præsentere Berlinmurens historie gennem kortfilm, dokumentar og fiktion fra tiden, hvor Berlin var en opdelt by. Fra de første kortfilm skabt lige efter murens opførelse og frem til det oscarvindende drama De andres liv og komedien Goodbye Lenin. Lasse Soll Sunde er journalist og bor i København og Berlin. Torsdag d. 12. september kl. 19.15-21 Sted: Scenen, Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

psst... se også Treffpunkt Berlin: Hacke × Top-Galia Tirsdag d. 12. november kl. 19.15-21 på side 11.

For børn En dag i årgang 1989

Muren som legende univers

Oplev hvordan det var at være barn i 1980’erne. Du kan tage neonfarvet tøj på, låne bøger fra dengang, lave 80’er-krea og meget andet.

Et sanserum skabt af kunstnerkollektivet De Sceneste. Gå på opdagelse i et anderledes og legende univers, hvor temaet Muren møder en stemning fra 80’erne. Hvordan kommer du over muren? Hvad skjuler der sig bag? Og hvordan vil du sætte dit aftryk? For børn fra 4-10 år og deres voksne.

6. – 22. september Sted: Børn og Boxen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

7. – 19. oktober Tirsdag kl. 15-18, onsdag, fredag og lørdag kl. 10-14 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Gratis. Ingen tilmelding.


17

Tema - Årgang 1989

Workshop: ­ Graffitikunstner for en dag

Workshop: Design dit eget 80’er-badge

Vi har bygget en mur i vores have – ikke for at opdele, men for at lave sej gadekunst. Bliv udstyret med sikkerhedsudstyr og sprayflasker i alle farver og skab dit eget graffitiværk på muren. En anderledes kreativ workshop med graffitikunstner William Thystrup. Husk madpakke. For børn fra 8-13 år.

Sammen med designer Heidi Ahtola kan du designe dit helt eget badge til din rygsæk eller yndlingsjakke. 80’er-badges kan både være grafiske, cool, max pigede, helt crazy og give street credit. For børn fra 8-13 år.

Lørdag 7. september kl 10-14 Sted: Klosterparken, Algade 31 Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Historier fra ­dengang din mor og far var små Vi går på opdagelse i udstillingen Årgang ’89: Ung i Roskilde og taler om, hvordan det var, da mor og far var små. Vi leger en leg fra 80’erne og læser rim og gode historier fra den tid. For børn fra 3 år og deres voksne. Mandag d. 9. september Mandag d. 16. september Begge dage kl. 10-10.30 Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Tilmelding til boern@roskilde.dk

Læs mere om 1989 på kulturstrøg.dk

Lørdag 14. september kl. 10-13 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Bip Bip med Bobby Se hvordan Super Mario startede, mød hans store konkurrent Sonic og se nogle af de mere sjældne og mærkværdige konsoller og spil fra 80’erne. Bobby fra ”Ruben og Bobby” stiller en masse retro-spillemaskiner og gamle billedrørs-tv op, som du selv kan prøve. Se og hør, hvordan computerspillene har udviklet sig fra 1977 til 1995.  For børn fra 5 år og deres voksne. Lørdag d. 21. september kl. 10-14 Sted: Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.


ROSKILDE — Hjælp til it

18

Hjælp til it Driller computeren igen? Ved du at der er hjælp at hente på Roskilde Bibliotek.

Kender du Netværkstedet?

Bliv sikker på ­nettet

Her kan du arbejde på vores ­computere i fred og ro, så længe du vil. Vores vejledere kan hjælpe dig med det meste, fra filer, mails og digital selvbetjening, til problemer med din egen tablet, smartphone eller PC.

Vil du begå dig sikkert på nettet? Book 50 minutter med bibliotekar Line Schmidt Sørensen. I tager udgangspunkt i dine behov, som kan være at få styr på dine privatindstillinger på sociale medier, passwords eller vejledning i at gennemskue snyd og bedrag.

Netværkstedet er bemandet i Roskilde Biblioteks åbningstid.

Tirsdag d. 3. september Tirsdag d. 17. september Tirsdag d. 1. oktober Tirsdag d. 29. oktober Tirsdag d. 12. november Tirsdag d. 26. november Alle dage kl. 11.30 og 14 Sted: Roskilde Bibliotek.

Book en it-vejleder Du kan booke en it-vejleder i op til 50 minutter. Netværkstedets vejledere kan bookes torsdag kl.13-15, og vores frivillige it-vejleder, Preben Andreasen, kan bookes mandag og torsdag kl. 10-12. Du bestemmer, hvad du vil have hjælp til eller vil lære mere om.

Hent din billet gratis på roskildebib.dk/Detsker eller på biblioteket


19

Stærk på nettet – for forældre og unge En aften for forældre og unge i 8.-10. klasse, hvor I sammen bliver klogere på, hvordan I bedst og sikrest bevæger jer rundt på nettet. Mød en gruppe unge, der gennem egne erfaringer kan inspirere andre unge til at overveje, hvordan de bruger sociale medier. Bliv guidet igennem apps, der er populære blandt unge, og hør om, hvordan du som voksen bedst støtter dit barn i den digitale verden. De unge bliver også klogere på, hvorfor de skal have NemID og en digital postkasse og ikke mindst hvad de skal bruge det til. Og sidst ser vi på, hvordan I kan spotte fake news. Arrangeret i samarbejde med Klubberne og Borgerservice. Mandag d. 4. november kl. 19-21 Sted: Roskilde Bibliotek.

it-café med Roskilde ­Computerstue Kom til åben it-café i Netværkstedet, hvor vi sammen løser it-udfordringer. Tag gerne din egen pc, tablet eller smartphone med. Husk at medbringe relevante logins, passwords, nøglekort til NemId m.m. Arrangeres i samarbejde med undervisere fra Roskilde Computerstue. Fredag d. 30. august Fredag d. 27. september Fredag d. 25. oktober Fredag d. 29. november Alle dage kl. 10-12 Sted: Netværkstedet på Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

ROSKILDE — Hjælp til it

Skal du starte virksomhed eller forening? Vores digitale kontaktperson kan hjælpe dig videre, for eksempel med at oprette cvr.nr. eller bestille et medarbejder-NemID. Book en tid ved at skrive til Tonny Erik ­Larsen på tonnyel@roskilde.dk og find en tid, der passer dig. Tilbuddet er et samarbejde mellem biblioteket, virk.dk og Nets.

Gå på opdagelse i vores digitale tilbud Roskilde Bibliotekerne giver dig fri adgang til et hav af digitale databaser, e-bøger, elektroniske opslagsværker, magasiner og meget mere. Alt hvad du skal gøre er at logge ind med dit cpr.nr og din pinkode. Du finder et overblik over vores digitale tilbud på roskildebib.dk/ebiblioteket og du er altid velkommen til at spørge en bibliotekar, hvis du skal bruge hjælp til at komme godt i gang.


ROSKILDE — Hjælp til it

20

Tre anbefalinger fra b ­ ibliotekaren Fri adgang til dem alle via roskildebib.dk/ebiblioteket, når du bor i Roskilde Kommune.

Koncertfilmenes Netflix Elsker du musik og film? Qello ­Concerts giver dig blandt andet ­adgang til mere end 1.500 fuldlængde koncertfilm og musik­ dokumentarer med både ikoniske og nye artister fra et bredt udvalg af genrer.

Dugfriske udgaver af alt fra The ­Economist til National Geographic RB Digital giver dig adgang til et mangfoldigt udvalg af engelsk­ sprogede tidsskrifter, og du kan læse lige så mange udgaver, når og hvor du vil. Nyeste udgave af et magasin udkommer på RB Digital samtidig med den trykte version.

Bliv klogere på naturen, miljøet, planeterne og dit helbred På Science in Context finder du spændende informationer fra det naturvidenskabelige område. Her er artikler, opslagsværker, tidsskrifter og aviser suppleret med billeder, ­videoklips og links til hjemmesider. En god database, hvis du interesserer dig for biologi, farvelære, astrologi, sundhed og meget mere.


21

ROSKILDE

Tilbud til ­studerende På Roskilde Bibliotekerne har vi plads til dig, din computer og alle dine spørgsmål

Vores hyggelige café sælger kaffe og kage til lave priser, og du kan hænge ud, lige så længe du har lyst. Se åbningstider på roskildebib.dk.

Har du brug for inspiration til din opgave?

Vores bibliotekarer hjælper dig med at finde frem til netop den information, du skal bruge. Du kan møde studievejledere fra Studievalg Danmark på Roskilde Bibliotek. Der er fri WiFi på alle vores biblioteker.

Vil du læse Wallpaper, The New Yorker eller Vogue? Der er gratis adgang til tusindvis af online magasiner via ­roskildebib.dk. Søg på Pressreader eller RBdigital. Spørg os, hvis du vil vide mere


22

ROSKILDE

Børn

Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læseudfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. En udfordring kan være at læse på hovedet. En anden kan være at læse i mørket med lommelygte. Udfordringerne er for alle familiens medlemmer. Hent et skema med dysten på jeres lokale bibliotek. Vi trækker lod om to familieture i biografen og lykkeposer. 2. – 30. september Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Trekronerdagen Du kan deltage i konkurrencer, lægge puslespil og spille kryds og bolle. Du kan blive oprettet som låner, få vores køreplan og høre sidste nyt fra bibliotekerne. Mød Roskilde Bibliotekernes bogbus og se hvad den har at byde på. Kig forbi. Måske møder du din nabo. Vi glæder os til at se jer. Lørdag d. 24. august kl. 11-14 Arrangør: Roskilde Bibliotekerne. Sted: Ved Trekronerskolen – Lysalléen. Gratis. Ingen tilmelding.


23

ROSKILDE – Børn

Familie­eftermiddag – mød en forfatter Børnebogsforfatter Kirsten Sonne Harrild, bla. kendt for Willi, Pjok & Petrine bøgerne, læser historier og giver inspiration til bøger, I kan læse derhjemme. Vores børnebibliotekar er også klar til at finde gode bøger, så I måske får lyst til at være med i vores Familiedyst. Vi slutter af med aftensmad, som vi sørger for. For børn fra 5 år og deres voksne. Torsdag d. 12. september kl. 16.30-18 Sted: Roskilde Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Sprogspilopper Vi skal lege med bogstaver, ord, rim og remser og høre en lille historie. Det bliver sjovt. Alle aktiviteter har en legende tilgang til sproget. For børn fra 3-6 år og deres voksne. Lørdag d. 5. oktober kl. 10.15-10.45 – Ingen tilmelding Mandag d. 7. oktober kl. 9.30-10 – Tilmelding på boern@roskilde.dk Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek. Gratis.

Spil-Dansk – En musikalsk troldehistorie Læs mere på side 68. Arrangeret i samarbejde med Roskilde Kulturskole. For børn fra 4 år og deres voksne. Lørdag d. 2. november kl. 10-10.50 Sted: Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Barselsarrangement: Sprog­spilopper med de ­mindste Det første år er vigtigt i dit barns sproglige udvikling. Vi giver tips til aktiviteter, hvor du leger med sproget. Vi skal rime, læse og lege med børnene – og synge en sang eller to. For babyer og deres voksne. Mandag d. 5. november kl. 10-10.30. Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Tilmelding til boern@roskilde.dk – senest lørdag d. 2. november.


ROSKILDE – Børn

24

Mød Sallys far – ­forfatteren ­Thomas ­Brunstrøm Thomas Brunstrøm fortæller om Sally bøgerne. Hør om de rigtige Sally, Eddie og Svend og hvor meget af handlingen, der er sket i virkeligheden. Forfatteren læser også højt af Sallys far bander og den nyeste Sallys far er langt ude i skoven. Du får en plakat og en autograf med hjem. På kreabordet kan du lave din helt egen bandekasse, hvis du har brug for det. For børn fra 4 år og deres voksne. Lørdag d. 9. november kl. 10.30-11.30 Sted: Roskilde Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Til fest med Pippi og de ­andre stærke piger i Norden Det er Nordisk Litteraturuge i uge 46 og det skal fejres med en fest. Vær med til Pippis fødselsdag, når vi læser ­historien højt, og tager på en guidet Pippi-­skattejagt på ­Kultur­strøget. Til sidst er vi gæster til fødselsdagsfesten i Algade 31. Mandag d. 11. november kl. 9 – Guidet tur Du kan selv gå turen og lave gaver i Algade 31 disse dage: Tirsdag d. 12. november kl. 16 Lørdag d. 16. november kl. 11 Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Tilmelding til boern@roskilde.dk.


25

ROSKILDE – Børn

Julenisserne og de andre Julenisser, skovnisser, husnisser og alle de andre nisser er her, men hvor kommer de fra? Hør om dem allesammen, når Roskilde Fortællerlaug så småt starter julen op med historier for børn og voksne. Måske kommer julemanden Julius d. 1. også forbi. Lørdag d. 30. november kl. 12-13.30 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Julehygge på biblioteket Vær med til at julepynte børnebiblioteket. Vi har ­skabeloner, materialer og jule­musik. Inden vi går i gang med at klippe og klistre, skal vi høre en jule­historie og synge en julesang. For børn fra 3-6 år og deres voksne. Mandag d. 2. december Mandag d. 9. december Mandag d. 16. december Alle dage kl. 9.30-10.30 Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Institutioner kan tilmelde sig til boern@roskilde.dk.

Kig og find i snelandskabet Kan du finde de sjove, finurlige ting og personer, der gemmer sig i snelandskabet? Så deltager du i julekonkurrencen om en præmie. Jo flere gange du er med, jo større er dine vinderchancer. 2. – 31. december Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.


26

Læselyst –g ­ ider dit barn ikke at læse? Vores børnebibliotekarer er klar til at finde bøger, som vi ved, dit barn vil ­elske.


27

Vi leger sproget ind med sprog­ spilopper og læser højt, for højtlæsning er altid populært. F.eks. får vi besøg af forfatter Kirsten Sonne Harild, som læser højt af sine bøger i Roskilde og frivillige læser højt på Ågerup Bibliotek. De yngste læsere kan få mod på at læse, når læsehundene Zen og ­Tikaani er på besøg og lytter tål­ modigt. Se mere på Læsehunden.dk De større børn og unge bliver ­inspireret, når bibliotekarerne ­anbefaler bøger til booktalks. Vi inviterer unge til ­Readathons, som involverer soveposer, pizzaer og mange timers koncentreret læsning. I sommerferien anmelder børn i ­Roskilde og over hele landet bøger, når kampagnen ­Sommerbogen kører.

Det hele er ikke bøger af ­papir Vi præsenterer børn og unge for digital litteratur, der udnytter medie­ teknologiens rige muligheder for interaktivitet og udspiller sig på skærme. På Roskildebib.dk får du det fulde overblik over vores mange tilbud. Her kan du nemt reservere bøger, musik, film og spil, eller hente dem digitalt på eReolen eller eReolenGO, som er specielt henvendt til børn.


Kreativt hus for børn – Algade 31

28


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


30

Kreativt hus for børn – Algade 31

Årgang 1989 – Muren Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren og Tyskland blev genforenet. I 2019 retter festivalen Golden Days derfor blikket mod det skelsættende år 1989, og vi er med.

Muren som legende univers Et sanserum skabt af kunstnerkollektivet De Sceneste. Læs mere på side 16.

Åbent tirsdag kl. 15-18, samt onsdag, fredag og lørdag kl. 10-14 Værksteder med krea-aktiviteter målrettet de 4-10 årige To sanserum

7. – 19. oktober Tirsdag kl. 15-18, onsdag, fredag og lørdag kl. 10-14 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Gratis. Ingen tilmelding.

Biografrum

Workshop: Graffitikunstner for en dag

Vekslende udstillinger på 1.sal

For børn fra 8-13 år. Læs mere på side 17.

Workshop og arrangementer med professionelle kunstnere

Lørdag 7. september kl 10-14 Sted: Klosterparken, Algade 31 Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Madpakkerum i kælderen Trampoliner og vandleg i haven instagram.com/algade31 facebook.com/algade31

Drop-in krea Temaet for vores værksteder fra ­september til november er ’Muren’. Du kan lave 80’er-symboler til din kasket, håndtasker, dekorere din egen mursten og meget mere. I ­december julehygger vi med at lave jule­ gaver og julepynt af genbrugsmaterialer. Følg med på vores Facebook-side og Instagram-profil for mere info. September-december Tirsdag kl.15-18, onsdag, fredag og lørdag kl. 10-14 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Gratis. Ingen tilmelding.

Workshop: Design dit eget 80’er-badge For børn fra 8-13 år. Læs mere på side 17. Lørdag 14. september kl. 10-13 Sted: Kreativt hus for børn - Algade 31. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Til fest med Pippi og de ­andre ­stærke piger i Norden Vi byder på højtlæsning, skattejagt på Kultur­ strøget og fødselsdagstema i anledning af Nordisk Litteratur­uge. For børn fra 4 -10 år. Læs mere på side 24. 11. november-16. november Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Gratis. Ingen tilmelding


31

Kreativt hus for børn – Algade 31

Barsel og bobler #1: Talk med Line Jensen

Barsel og bobler #2: Koncert med RebekkaMaria

Illustrator Line Jensen tegnede sig i­gennem sin barselskrise på Instagram (@Linejensen_­illu). Det blev til den anmelderroste billed­fortælling Hver dag starter det forfra og senere Det store regnestykke. Hør Line Jensen og børne­ bibliotekar Charlotte Holm Juul i en samtale med fokus på moderskab og følelsen af at ramme muren, idet moderskabet sjældent bliver, som man forestiller sig.

Intimkoncert og talk med RebekkaMaria med fokus på temaet ’Muren’ i forhold til moderskabet og hvordan dette kommer til udtryk gennem hendes musik. Musikformidler Anya Mathilde Poulsen stiller spørgsmålene. Onsdag d. 30. oktober kl.10.30-11.30 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Torsdag d. 26. september kl. 10.30-11.30 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Tegn flyvefisk med ­prisbelønnet ­illustrator Du kan lave lige præcis den allersmukkeste, vildeste højt flyvende flyvefisk, som flyver over mure, når Anna Jacobina Jacobsen holder tegneworkshop. Anna modtog i år Kulturministeriets Illustrator­pris for børne- og ungdomsbøger for billedfortællingen Ø. Hun har også skrevet og illustreret den smukke bog Mof og muren. For børn fra 6-10 år. Lørdag d. 12. oktober kl. 10-11.30 Sted: Kreativt hus for børn – Algade 31. Gratis. Ingen tilmelding.

Barsel & Bobler Nyt koncept for mødre og fædre på barsel Vi sætter fokus på barselboblen gennem kunstneriske udtryk. Vi serverer alkoholfrie bobler til arrangementerne.


32


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


34

VIBY

Det sker

Viby Bibliotek

Hemmelig film Vi viser film i alle genrer, både de populære og de smalle, så der er noget for enhver filmsmag. Se hvilken film vi viser, to uger før på biblioteket. Alle er velkomne. Mandag d. 19. august Mandag d. 16. september Mandag d. 14. oktober Mandag d. 11. november Mandag d. 2. december Alle dage kl. 13.30 Sted: Viby Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Mød Ramsø­ egnens Lokal­ historiske Arkiv Merete Andersen fra Ramsø­ egnens Lokalhistoriske Arkiv besøger Viby Biblio­ tek. ­Merete medbringer ­billeder og andre arkivalier fra samlingen. Du kan lave aftale om besøg på arkivet og ind­levering af dokumenter og fotos. Fredag d. 13. september Fredag d. 11. oktober Begge dage kl. 10-12 Sted: Viby Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Personale mandag til onsdag og fredag til lørdag WIFI 7-22 Kaffeautomat Kreabord Bibliotekscafé hver mandag kl. 16-18 Book mødelokalet til dit arrangement eller hvis du skal holde et møde. Hør mere på biblioteket. På Viby Bibliotek kan du benytte PRINCH til at printe, scanne og­ ­kopiere i hele åbningstiden (7-22). ­Betal med betalingskort eller ­MobilePay. facebook.com/vibybibliotek

Nye bøger og konditorkager – bogcafé i samarbejde med Kjærs ­Kager Få smagsprøver på lækre kager og hør om 20 gode bøger fra 2019, når biblioteket inviterer til bogcafé i samarbejde med Kjærs Kager. Bibliotekarerne Karen-Margrethe Revsbæk og Ann Luther Torp giver dig boganbefalinger til din vinter­ læsning. Læs mere om Vibys lokale konditor på www.kjaers-kager.dk Mandag d. 28. oktober kl. 15-17.30 Sted: Viby Bibliotek Pris: 25 kr.


35

VIBY — Det sker

Foredrag om Queen Varm op til Queen Machine i Roskilde Kongrescenter med et underholdende foredrag fuld af anekdoter, billeder, videoklip og ikke mindst lyd. Radiovært og selvudnævnt Queennørd Morten Nielsen fortæller historien om det populære band et kvart århundrede efter den legendariske forsanger Freddie Mercurys død. Mandag d. 4. november kl. 19-21 Sted: Viby Bibliotek. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Arkivernes Dag Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv holder åbent i anledning af Arkivernes Dag. Mød Merete Andersen fra arkivet, som viser billeder og andre arkivalier frem. Du kan også se en lille fotoudstilling og deltage i en konkurrence om at stad- og stedfæste effekter fra arkivet. Dagen arrangeres i samarbejde med Ramsø Lokalhistoriske Forening. Lørdag d. 9. november kl. 11-14 Sted: Viby Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding. Foto fra Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv

Bog-bingo og ­fællesspisning Bingo om litteratur. Vi hjælper hinanden med at få pladerne fulde og samtidig blive lidt klogere på gode bøger. Du kan vinde flotte bogpræmier. Bagefter ­spiser vi sammen og fort­ sætter den hyggelige snak. Mandag d. 18. november kl. 16-19 Sted: Viby Bibliotek. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Roskilde på sporet Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin første jernbanestrækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. I udstillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. 5. – 28. november Arrangør: Roskilde Arkiverne. Sted: Viby Bibliotek


VIBY

36

Bliv sikker på nettet VIBY

Hjælp til it Netværkstedet rykker ud Book 50 minutter med Netværkste­ dets kompetente vejleder Herbert, som hjælper dig med dine store og små it-spørgsmål. Torsdag d. 26. september Torsdag d. 31. oktober Torsdag d. 5. december Alle dage kl. 10-13.30 Sted: Viby Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller ­roskildebib.dk/Detsker

Stærk på nettet – for ­forældre og unge En aften for forældre og unge i 8.-10. klasse, hvor I sammen bliver klogere på, hvordan I bedst og sikrest bevæger jer rundt på nettet. Mød en gruppe unge, der gennem egne erfaringer kan inspirere andre unge til at overveje, hvordan de bruger sociale medier. Bliv guidet igennem apps, der er populære blandt unge, og hør om, hvordan du som voksen bedst støtter dit barn i den digitale verden. De unge bliver også klogere på, hvorfor de skal have NemID og en digital postkasse og ikke mindst hvad de skal bruge det til. Og sidst ser vi på, hvordan I kan spotte fake news. Arrangeret i samarbejde med ­Klubberne og Borgerservice. Onsdag d. 20. november kl. 19-21 Sted: Viby Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller ­roskildebib.dk/Detsker

Vil du begå dig sikkert på nettet? Book 50 minutter med bibliotekar Line Schmidt Sørensen. I tager ud­ gangspunkt i dine behov, som kan være at få styr på dine privatindstillinger på sociale medier, passwords eller vejledning i at gennemskue snyd og bedrag. Tjek kalenderen på roskildebib.dk eller skriv til liness@roskilde.dk.


37

Musikmor inviterer til ­babymotorik og sang VIBY

Børn Barsels­ arrangementer Arrangementer til dig, som er på barsel og gerne vil mødes med andre nybagte forældre.

Luise Føns fra Babybandet alias Musikmor laver motorik og sang målrettet de aller­ mindste. Hun har lavet sit eget koncept og sange, som bygger på en sund motorisk og musikalsk udvikling. Hun er drevet af ønsket om at bringe børn og voksne sammen om musik og skabe tidslommer af nærvær. Tirsdag d. 8. oktober kl. 10.15-11.15 Sted: Viby Bibliotek. Pris: 25 kr.

Politisk ukorrekte råd til ­mødre Tag en pause fra barselsboblen sammen med den lokale forfatter Mie Møller Storm. Med udgangspunkt i sin bog Politisk ­ukorrekte råd til mødre fra 2018, fortæller Mie, hvordan hun navigerede i moder­skabet – en kontrast til omverdenens perfekte barsel på Instagram. Du vil helt sikkert gå hjem med et lille smil på læben. Babyer er velkomne. Tirsdag d. 24. september kl. 10.15-11.15 Sted: Viby Bibliotek. Gratis. Tilmelding på boern@roskilde.dk

Køb billetter på roskildebib.dk/Detsker eller på biblioteket


VIBY — Børn

For børn Høstfest – Det kan du på biblioteket Kom forbi biblioteket med børnebilletten i hånden og få en goodiebag. Vi har kreabord, udendørsspil og bog­ stablingskonkurrence for børn, hvor der er præmie til den, der laver den højeste stabel. Der vil også være mulighed for at slappe af i den populære babylounge.

38

Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læseudfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. Læs mere på side 22. 2. – 30. september Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Lørdag d. 31. august kl. 9-14 Sted: Viby Bibliotek. Pris: 30 kr. Køb børnebilletten hos Blomstersnedkeriet eller Jespers Cykler.

Andersens Kuffert Teater viser Kejserens nye klæder En skrædder lover kejseren tøj af et helt ­fantastisk stykke stof. Når kejseren tager ­tøjet på, kan han se, om undersåtterne er gode til deres arbejde eller om de er umåde­ lig dumme. For kun den som er klog og god til sit arbejde kan se tøjet. En forestilling fortalt frit efter H.C. Andersens kendte eventyr. Andersens Kuffert Teater er et energisk og inddragende børneteater. For børn fra 3-9 år og deres voksne. Lørdag d. 19. oktober kl. 11-11.40 Sted: Viby Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

En musikalsk troldehistorie Børn og voksne tager sammen på en ­musikalsk rejse med ordet og den gode historie i centrum. Fortællingen foldes ud i både bevægelse, musik og sang, så alle bliver en del af troldehistorien. Vi skal blandt andet møde en trold, en bjørn og en sød pige. Arrangeret i samarbejde med Roskilde Kulturskole. For børn fra 4 år og deres voksne. Tirsdag den 22. oktober kl. 10-10.50 Sted: Viby Bibliotek. Gratis. Tilmelding til boern@roskilde.dk med navn, antal børn og voksne samt mobil/mail.


39

VIBY — VIBY Børn

Kino Bambino Vi viser film i forskellige genrer for børn fra 3 år. Der er både skægge tegnefilm, korte fiktionsfilm og seje film.

Kino Bambino 1

Teatret Batida viser Verdens mindste historie Et musikalsk møde mellem en almindelig pige og en mærkelig pingvin, der kan stå på hovedet og fløjte. Alle børn får en lillebitte, illustreret bog med hjem. Med den i hånden kan historien genfortælles for de voksne. For børn fra 1½-4 år og deres voksne. Tirsdag d. 19. november kl. 10.30-11.05 Sted: Viby Bibliotek. Pris: 25 kr. Børn. Voksne 25 kr.

Arthotel viser sTORT og småt Kom med ind i en verden fuld af farver og musik. En fugl bliver tegnet og farvet orange. En fortælling begynder. Fuglen bevæger vingerne og flyver op mellem skyerne. Et par flotte røde sko begynder at danse, og vi danser med. sTORT og småt er en inter­aktiv forestilling fuld af overraskelser, livemusik og bevægelse. For børn fra 0-3 år og deres voksne Lørdag d. 23. november kl. 11-11.30 Sted: Viby Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Vi skal se en film om en muldvarp og alle hans venner. Sammen tager de ud på eventyr og oplever en masse spændende ting. Filmen er uden tale. Tirsdag d. 1. oktober kl. 10-10.40 Sted: Viby Bibliotek

Kino Bambino 2 Vi skal se fire film. Den første handler om vaske­tøjets hemmelige liv i vaskemaskinen. Den anden er en film om Aston, som p ­ asser på de ensomme sten, han finder på sin vej. I ­Cirkeline får vi en regnvejrshistorie om Klods­ mus, en musevariant af Klodshans. Til sidst skal vi se en film om Prik og Plet, som leger i snevejret. Tirsdag d. 12. november kl. 10-10.40 Sted: Viby Bibliotek.

Kino Bambino 3 Hr. Pind bor i familietræet sammen med sin kone Fru Pind og deres tre pindebørn. En morgen havner han i åen og driver langt væk fra sit træ. Mens hans familie leder efter ham, roder Hr. Pind sig ud i alle mulige eventyr og farer. Vil han mon nå hjem inden jul? Tirsdag d. 3. december kl. 10-10.30 Sted: Viby Bibliotek. For børn fra 3 år, deres voksne og børnehaver. Gratis. HUSK tilmelding til Viby Bibliotek.


Tema – Arbejderen

40

På sporet af ­arbejderen Kammerater! Fysisk hårdt arbejde har sat sine spor i både litteraturen, musikken og historien. Du får mulighed for at dykke ned i de vigtigste romaner, digte og sange, når vi i efteråret sætter fokus på arbejderkulturen. Arbejderromaner som Martin Andersen Nexøs Pelle Erobreren fra 1906 og Hans Kirks Fiskerne fra 1928 beskrev de barske forhold for samfundets hårdtarbejdende i landbruget og fiskeriet. Med 1970ernes monotone fabriksarbejde fik arbejder­ litteraturen ny vind i sejlene som et oprør mod de dårlige forhold. Men hvem er arbejderne egentlig i dag? Betydningen af begrebet arbejder skifter i takt med samfundets udvikling og er stadig genstand for politisk kamp. I november sætter vi begrebet under lup sammen med Margit Bech Vilstrup, samlingschef fra Arbejdermuset. Hun vil gøre os klogere på det moderne arbejderbegreb.

I starten af 1900-tallet blev Roskilde en betydningsfuld industriby. De Danske Spritfabrikker, store slagterier og Maglekilde Maskin­fabrik var industrielle højborge, der gav arbejdspladser, skatteind­ tægter og formede byen. I 1847 fik Roskilde, som den første by i Danmark, en direkte damptogs­forbindelse til København. ­Sammen med udvidelsen af industrihavnen gav det ­teknologiske nybrud gunstige vilkår for industrien i byen. Gå på opdagelse i gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen med Roskilde Lokalhistoriske Arkiv, når vores udstilling rejser rundt til lokalbibliotekerne.

Foto fra Roskilde Lokalhistoriske Arkiv


41

Roskilde på sporet Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin første jernbanestrækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. I udstillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. 4. september – 2. oktober Sted: Gadstrup Bibliotek. 4. – 30. oktober Sted: Gundsømagle Bibliotek. 5. – 28. november Sted: Jyllinge Bibliotek. 5. – 28. november Sted: Viby Bibliotek. 4. – 30. december Sted: Ågerup Bibliotek.

Tema – Arbejderen

Gåtur i fiskeriets historie

Berettercafé – ­Fiskerne & Fjorden

Fiskeri har historisk haft stor betydning for Jyllinge. Som del af vores arbejdertema giver Karsten Munkvad, tilknyttet Frederikssund Museum, en guidet tur på havnen og langs fjorden.

Kan du huske lugten af fiskegarn ved molen? Spjæt i vandet fra de livlige ål? Nyfangede fisk ved Jyllinge havn? Måske kan du, måske ikke. Til Beretter­caféen er alle med til at fortælle og høre om fiskerne og fjorden omkring Jyllinge.

Undervejs fortæller han om åle- og rejefiskeriet og dertil knyttede redskaber og både. Turen slutter med middag på biblioteket og tid til at tale om indtryk fra turen. Mandag d. 16. september kl. 16-19 Mødested: Jyllinge Bibliotek. Pris: 50 kr. Køb billet på biblioteket eller roskilde.dk/Detsker.

Berettercaféen er en samtale-salon, hvor vi finder de lokale historier, myter og rygter frem og deler med hinanden. Snak med om fisk og fjord, og vær en del af den lokale historie. Tirsdag d. 22. oktober 16.30-18.30 Arrangør: Gundsøegnens ­Lokalhistoriske Arkiv. Sted: Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Arrangør: Roskilde Arkiverne. Gratis. Ingen tilmelding.

Kampen om arbejderen Forestillingen om en arbejder som en faglært eller ufaglært lønarbejder, der tilhører en bestemt klasse og med til­ knytning til venstrefløjen, har været dominerende gennem det 20. ­århundrede. Begrebet arbejder skifter imidlertid i takt med samfundets udvikling, og arbejderen har været og er stadig genstand for politisk kamp. Foredrag ved Margit Bech Vilstrup, Ph.D. og samlingschef på Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. Torsdag d. 28. november kl. 19.15-21 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskilde.dk/Detsker.

Læs mere om temaet På sporet af arbejderen på roskildebib.dk


JYLLINGE

42


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


44

Jyllinge Bibliotek

JYLLINGE

Det sker Patchworkcafé

Personale mandag til lørdag WIFI 7-22 Kaffeautomat Kreabord Book mødelokalet til dit arrangement eller hvis du skal holde et møde. Hør mere på biblioteket. Gratis advokathjælp ved advokat Birgitte Wismer Pedersen mandag i lige uger kl. 17-18.30. Numre udleveres i ugerne op til kommende advokathjælp. Såfremt der ikke er flere henvendelser, lukker advokathjælpen kl. 18.

Sy patchwork i hyggeligt samvær med andre. Biblioteket byder på kaffe/te og småkager. Patchworkcaféen er arrangeret i samarbejde med Jyllinge Patchwork Forening. Torsdag d. 15. august Torsdag d. 12. september Torsdag d. 10. oktober Torsdag d. 14. november Torsdag d. 12. december Alle dage kl. 18-20 Sted: Jyllinge Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

På Jyllinge Bibliotek kan du b ­ enytte PRINCH til at printe, scanne og ­kopiere i hele åbningstiden (7-22). ­Betal med betalingskort ­eller ­MobilePay. facebook.com/JyllingeBibliotek

Hemmelig film Vi viser film i alle genrer, både de populære og de smalle, så der er noget for enhver filmsmag. Se hvilken film vi viser for voksne, to uger før på biblioteket. Alle er velkomne. Alle dage kl. 13.30 og 16 Sted: Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Mandag d. 26. august Mandag d. 23. september Mandag d. 21. oktober Mandag d. 18. november Mandag d. 9. december


45

JYLLINGE — Det sker

Gå – så går det nok

Strikke- og ­hæklecafé Medbring dit strikke- eller hækletøj og få hjælp og inspiration fra de andre deltagere i et par hyggelige timer. Biblioteket byder på kaffe/te og småkager. Torsdag d. 29. august Torsdag d. 26. september Torsdag d. 31. oktober Torsdag d. 28. november Alle dage kl. 18-20 Sted: Jyllinge Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Gåtur i fiskeriets historie

Foredrag med Bente Klarlund Når du går, nedsætter du din risiko for 35 forskellige sygdomme herunder kræft, demens og hjertesygdom. Du kan gå dig gladere, mere kreativ og til en bedre hukommelse. Overlæge og professor Bente ­Klarlund fortæller om alle de ­gevinster du får, når du snører skoene og går en tur. Torsdag d. 10. oktober kl. 19-21 Arrangør: Jyllinge Bibliotek. Sted: Laden, Bygaden 23, Jyllinge. Pris: 25 kr.

Berettercafé – Fiskerne & Fjorden Kom og vær med til at snakke om fisk og fjord, og vær en del af den lokale historie. Læs mere på side xx. Tirsdag d. 22. oktober 16.30-18.30 Arrangør: Gundsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Sted: Jyllinge bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Guidet tur på havnen og langs fjorden ved Karsten Munkvad fra Frederikssund Museum. Læs mere på side xx. Turen slutter med en fællesspisning på biblioteket. Mandag d. 16. september kl. 16-19 Mødested: Jyllinge Bibliotek. Pris: 50 kr. Foto fra Gundsøegnens Lokalhistoriske


46

JYLLINGE — Det sker

Nye bøger og lækre vine – bogcafé i samarbejde med BetterWine Bibliotekarerne KarenMargrethe Revsbæk og Ann Luther Torp p ­ ræsenterer nogle af årets bedste bøger, mens det lokale vinfirma BetterWine serverer ­forskellige vine. Læs mere om firmaet på www.betterwine.nu. Torsdag d. 24. oktober kl. 19-21.30 Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: 25 kr.

Bog-bingo og ­fællesspisning Bingo om litteratur. Vi hjælper hinanden med at få pladerne fulde og bliver samtidig lidt klogere på gode bøger. Du kan vinde flotte bogpræmier. Bagefter spiser vi sammen og fortsætter den hyggelige snak. Torsdag d. 21. november kl. 16-19 Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: 25 kr.

Køb billetter på roskildebib.dk/ Detsker eller på ­biblioteket

Spil Dansk – ­Folkeviser i nye klæder Læs mere på side 68. Mandag d. 28. oktober kl. 18.30-19.45 Sted: Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på roskildebib.dk/Detsker

Roskilde på sporet

Foto fra Roskilde Lokalhistoriske

Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin ­første jernbane­ strækning, som gik mellem ­København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den ­industrielle udvikling i byen. I ­ud­stillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. 5. – 28. november Arrangør: Roskilde Arkiverne. Sted: Jyllinge Bibliotek


47

JYLLINGEJYLLINGE — Hjælp — til It it

JYLLINGE

Hjælp til it Netværkstedet rykker ud Book 50 minutter med Netværkstedets kompetente vejleder Herbert, som hjælper dig med dine store og små it-spørgsmål. Torsdag d. 19. september Torsdag d. 24. oktober Torsdag d. 21. november Alle dage kl. 10-13.30 Sted: Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Stærk på nettet – for forældre og unge En aften for forældre og unge i 8.-10. klasse, hvor I sammen bliver klogere på, hvordan I bedst og sikrest bevæger jer rundt på nettet. Mød en gruppe unge, der gennem egne erfaringer kan inspirere andre unge til at overveje, hvordan de bruger sociale medier. Bliv guidet igennem apps, der er populære blandt unge, og hør om, hvordan du som voksen bedst støtter dit barn i den digitale verden. De unge bliver også klogere på, hvorfor de skal have NemID og en digital postkasse og ikke mindst hvad de skal bruge det til. Og sidst ser vi på, hvordan I kan spotte fake news. Arrangeret i samarbejde med Klubberne og Borgerservice. Onsdag d. 23. oktober kl. 19-21 Sted: i Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker

Bliv sikker på nettet Vil du begå dig sikkert på nettet? Book 50 minutter med bibliotekar Line Schmidt ­Sørensen. I tager udgangspunkt i dine behov, som kan være at få styr på dine privatindstillinger på sociale medier, passwords eller vejledning i at gennemskue snyd og bedrag. Tjek kalenderen på roskildebib.dk eller skriv til liness@roskilde.dk.


48

JYLLINGE

Børn

Mød biblioteket ved ­Jyllinge Festival 2019 Biblioteket står klar med konkurrence i bogstabling og fin præmie til højeste stabel. Du kan også slå dig løs ved kreabordet eller quizbattle med dine venner og naboer. Kig forbi og få en snak. Lørdag d. 17. august kl. 10-16 Arrangør: Jyllinge Bibliotek. Sted: Hellig Kors Park, Jyllinge. Gratis. Ingen tilmelding.

Juniorfestival Tilbring en dag på Jyllinge Bibliotek sammen med dine venner. Der er masser af DIY for jer mellem 8-12 år. Sammen med klubberne i Jyllinge laver vi en fed festival med workshops, aktiviteter og boder omkring biblioteket. Følg med på roskildebib.dk/Detsker, hvor det endelige program afsløres sidst i august. Lørdag d. 7. september kl. 11-14 Sted: Jyllinge Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Familieaften For børn fra 4 år og deres voksne.

Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læseudfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. Læs mere på side 22.

Den første aften dyster vi i running litteratur banko, som giver sved på panden. I grupper skal vi hurtigst muligt finde det rigtige svar og få banko. Onsdag d. 11. september kl. 17.30-19

Den anden aften designer vi t-shirts og muleposer med forskellige former for tryk sammen med billedkunstlærer Bettina Camilla Vestergaard fra Roskilde Kulturskole. Onsdag d. 6. november kl. 17-19

2. – 30. september Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Biblioteket sørger for aftensmad. Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr. Prisen er dækkende for hele arrangementet.


49

JYLLINGE — Børn

Teater Håndholdt viser ­Skrivebordet Alt fra skrivebordsskuffen tages i brug, når historien om morfar og barnebarn bliver fortalt med stempler, klipsemaskiner, sakse m.m. Du kan næsten dufte piberøgen. Der eksisterer et magisk rum dér, hvor børn og bedsteforældre mødes. På morfars skrivebord bliver alt levende lige for øjnene af dig. For børn fra 3-6 år og deres voksne.  

Det lille Turnéteater viser Den standhaftige tinsoldat

Lørdag d. 26. oktober kl. 11-11.35 Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

H.C. Andersens klassiske fortælling om Den standhaftige tinsoldat. Han drømmer om kærligheden og den skønne danserinde, men bliver blæst omkuld af skæbnen. Allige­ vel får han det, han ønsker sig allermest. Forestillingen er uden ord, så her kan alle være med. For børn fra 2-5 år og deres voksne. Lørdag d. 14. september kl. 11-11.35 Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Det Lille Verdens Teater viser Den lunefulde måne Big Bang-teori for de små. En efter en lyser stjernerne op, sol og måne indtager deres pladser og snart er universet skabt. Himmelrummets fantastiske fænomener bliver på en let og humoristisk måde gjort forståelige. For børn fra 1½-5 år og deres voksne. Fredag d. 18. oktober kl. 11-11.30 Sted: Jyllinge Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Køb billetter på roskildebib.dk/Detsker eller på ­biblioteket


JYLLINGE – Børn

Kino Bambino Vi viser film i forskellige genrer for børn fra 3 år. Der er både skægge tegnefilm, korte fiktionsfilm og seje film. Læs mere om filmene på side 39.

Kino Bambino 1 Tirsdag d. 1. oktober kl. 10-10.40 Sted: Jyllinge Bibliotek.

Kino Bambino 2 Tirsdag d. 12. november kl. 10-10.40 Sted: Jyllinge Bibliotek.

Kino Bambino 3 Tirsdag d. 3. december kl. 10-10.30 Sted: Jyllinge Bibliotek. For børn fra 3 år, deres voksne og ­børnehaver. Gratis. HUSK tilmelding til Jyllinge Bibliotek.

50


51

JYLLINGE


GADSTRUP

52


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


Gadstrup Bibliotek Personale tirsdag og torsdag WIFI 7-22 Kaffe tirsdag og torsdag Kreabord Book mødelokalet til dit arrangement eller hvis du skal holde et møde. Hør mere på biblioteket

Børn Gadstrup Dagen Mød Gadstrup Bibliotek, når vi fejrer Gadstrup Dagen, som afholdes i samarbejde med Gadstrup Idrætsforening. Kom og få en snak om bibliotekets tilbud. Lørdag d. 7. september kl 10-16 Sted: Ramsø Hallen, Ramsømaglevej 19, 4621 Gadstrup.

Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læse­ udfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. En udfordring kan være at læse på hovedet. En anden kan være at læse i mørket med lommelygte. Ud­ fordringerne er for alle familiens medlemmer. Hent et skema med dysten på jeres lokale bibliotek. Vi trækker lod om to familieture i biografen og lykkeposer. 2. – 30. september Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Foto fra Roskilde lokalhistoriske Arkiv.

Roskilde på sporet Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin første jernbane­ strækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. I udstillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. Arrangør: Roskilde Arkiverne. Sted: Gadstrup Bibliotek. 4. september – 2. oktober

Barkentins Teater viser Suttog Suttog handler om de ”store” livsværdier, når du ikke selv er så stor. En sort/hvid stum forestilling for de mindste om at spise, sove og bruge eller ikke bruge sut. For børn fra 1½-4 år og deres voksne. Torsdag d. 26. september kl. 11-11.30 Sted: Gadstrup Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.


55

De Onde – ond ­børnemusik Der er så mange gode børnebands, så her kommer det onde. De fire sortklædte super­ helte spiller håndspillet ond børnemusik, der kan få de artigste englebørn til at hoppe med på bølgen. De Onde er et energisk og frisk pust på den danske børnemusik-scene. Musikalsk bevæger bandet sig frit mellem jazz, rock’n’roll, brazil m.m. De Onde består af Peter Marott, Tobias Trier, Torben Westergaard og Carl Quist-Møller. For børn fra 5-9 år og deres voksne. Efter koncerten står en pølsevogn klar med pølser til børn og voksne. Lørdag d. 28. september kl. 11-13 Sted: Gadstrup Bibliotek. Pris: Børn 25 kr. Voksne 25 kr.

Køb billetter på roskildebib.dk/ Detsker eller på biblioteket

GADSTRUP – Det sker

Halloweenløb Deltag i det uhyggelige løb rundt i Gadstrup By, der står i Halloweens tegn. Det bliver ­arrangeret af foreningerne i Gadstrup, og en af posterne er på biblioteket. Kom og vær med. Torsdag d. 31. oktober kl. 17-21 Mødested: Brugsen i Gadstrup. Gratis. Ingen tilmelding – Mød bare op.

Kig og find i snelandskabet Kan du finde de sjove, finurlige ting og personer, der gemmer sig i snelandskabet? Så deltager du i julekonkurrencen om en præmie. Jo flere gange du er med, jo større er dine vinderchancer. 2. – 31. december Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.


Ã…GERUP

56


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


58

Ågerup Bibliotek Personale tirsdag og torsdag WIFI 7-22 Kaffe tirsdag og torsdag Kreabord

Hemmelig film Vi viser film i alle genrer, både de populære og de smalle, så der er noget for enhver smag. Se hvilken film vi viser, to uger før på biblioteket. Alle er velkomne. Torsdag d. 29. august Torsdag d. 26. september Torsdag d. 24. oktober Torsdag d. 21. november Torsdag d. 12. december Alle dage kl. 13.30 Sted: Ågerup Bibliotek. Hent gratis billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Book et mødelokale til dit arrangement eller hvis du skal holde et møde. Hør mere på biblioteket. Benyt biblioteksterrassen

Ågerup Sommerfest Mød Ågerup Bibliotek og få en snak om bibliotekets tilbud. Børnene dyster om at lave den højeste bogstabel af kasserede bøger og vinde en præmie. Lørdag d. 17. august kl. 11-15 Sted: Sportspladsen i Ågerup. Gratis. Ingen tilmelding.


59

Roskilde på sporet Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin første jernbane­ strækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. I udstillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. 4. – 30. december Sted: Ågerup Bibliotek

ÅGERUP – Det sker

For børn Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læse­ udfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. Læs mere på side 22. 2. – 30. september Sted: Alle Roskilde ­Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Hyggelig ­højtlæsning Frivillige læser højt for børn fra forskellige børnebøger og taler med børnene om bøgerne. At tale om det, du har hørt, er en rigtig god måde at øge ordforrådet på og gøre børnene klar til selv at læse. Biblioteket byder på saftevand og lidt sødt. For børn fra 5-8 år. Tirsdag d. 17 .september Tirsdag d. 24. september Tirsdag d. 1. oktober Tirsdag d. 8. oktober Alle dage kl. 16-17 Sted: Ågerup Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.


ÅGERUP – Børn

60

Kino Bambino Kom med til en hyggelig filmformiddag. Vi viser film i forskellige genrer for børn fra 3 år. Der er både skægge tegnefilm, korte fi­ ktionsfilm og seje film. Læs mere om filmene på side 39.

Kino Bambino 1 Torsdag d. 24. oktober kl. 9.45-10.25 Sted: Ågerup Bibliotek.

Kino Bambino 2 Torsdag d. 21. november kl. 9.45-10.25 Sted: Ågerup Bibliotek

Kino Bambino 3 Torsdag d. 12. december kl. 9.45-10.15 Sted: Ågerup Bibliotek. For børn fra 3 år, deres voksne og børnehaver. Gratis. HUSK tilmelding til Ågerup Bibliotek.

Det Lille Verdens Teater viser En rigtig nisse Ida er flyttet for sig selv, der er rod over det hele og fyldte kasser, der kun venter på at blive pakket ud. Julen bliver sprunget over i år, og pyt med det. Og dog – i det nye hus bor en rigtig nisse. Den elsker risengrød og er glad for, at der endelig er flyttet et ­menneske ind, så den igen kan få sin grød. Med nisselist får den Ida til at komme i julestemning og lave grød. For børn fra 3-8 år og deres voksne Lørdag d. 14. december kl. 11-11.30 Sted: Ågerup Bibliotek. Pris: 25 kr. Børn. Voksne 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Kig og find i snelandskabet Kan du finde de sjove, finurlige ting og personer, der gemmer sig i snelandskabet? Så deltager du i julekonkurrencen om en præmie. Jo flere gange du er med, jo større er dine vinderchancer. 2. – 31. december Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.


61

Ã…GERUP


GUNDSØMAGLE

62


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


Gundsømagle Bibliotek Personale tirsdag og torsdag WIFI 7-22 Kreabord Gratis advokathjælp ved advokat Birgitte Wismer Pedersen torsdag i lige uger kl. 17-18. Numre udleveres i ugerne op til kommende advokathjælp.

Historier om Gundsømagle Lokalhistoriker Ib Nielsen fortæller historier og viser billeder fra Gundsømagle/Østrup Sø og stemmeværket. Ib fortæller også om Gerebros historie og renoveringen af broen samt hovedvejsforløbet fra slutningen af 1600-tallet. Støttet af Gundsømagle Landsbyråd Torsdag d. 3. oktober kl. 19-20.30 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Pris: 25 kr.

Ernæring & træning Irene Pasby fra konsulentfirmaet Fityourfood har stor viden om kostens betydning for ­vores præstationer, helbred og vel­ befindende. Hun fortæller om kalorier, motion og hvordan du finder ud, hvad dit ernæringsbehov er. Støttet af Gundsømagle Landsbyråd. Torsdag d. 7. november kl. 19-20.30 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Pris: 25 kr.

Håndarbejdscafé Mød Else Manley fra Gundsø AOF til håndarbejdscafé, hvor du i hyggeligt samvær med andre får inspiration og hjælp til dit håndarbejde, hvad enten det er strik, hækling, broderi eller syning. Biblioteket byder på kaffe/te og småkager. Torsdag d. 29. august Torsdag d. 26. september Torsdag d. 24. oktober Torsdag d. 21. november Torsdag d. 12. december Alle dage kl. 16-18 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Køb billetter på roskildebib.dk/ Detsker eller på biblioteket


65

GUNDSØMAGLE – Det sker

Lilli Bune udstiller decoupage og collage Lilli Bune præsenterer nye værker og billeder i decoupage og collage. De smukke billeder udstilles sammen med dekorationer på glas og porcelæn. Decoupage er en kunst med billed­ illustrationer limet på en større eller mindre brugsgenstand. 2. – 28. august Sted: Gundsømagle Bibliotek.

Roskilde på sporet Mini foto-udstilling I 1847 fik Danmark sin første jernbanestrækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. I udstillingen viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen. 4. – 30. oktober Arrangør: Roskilde Arkiverne Sted: Gundsømagle Bibliotek.

Foto fra Roskilde Lokalhistoriske Arkiv


GUNDSØMAGLE

66

Tirsdagslæseklubben i Gundsømagle Første tirsdag i hver måned mødes læseklubben kl. 11-12.30 og snakker om månedens bog, og vælger bogen til næste gang. Biblioteket skaffer bøgerne.

Julemarked i Gundsømagle I anledning af det store julemarked på Centertorvet i Gundsømagle er biblioteket åbent med personale. Lav en julegave til én du holder af. Du bestemmer selv hvad, når vi hiver kreamaterialerne frem. For børn fra 3 år. Jonas Vind afholder origami-workshop for større børn & voksne kl. 10-12.

Læseklubben er åben og du er velkommen til at komme forbi og se, om det er noget for dig. Får du lyst til at læse den bog, der bliver gennemgået, kan du henvende dig til bibliotekaren. Biblioteket byder på kaffe/te og småkager.

Lørdag d. 30. november kl. 10-14 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Julekoncert med ­Spirekoret Koncert med Gundsømagle Kirkes Spirekor. Under ledelse af organist og korleder Lene Martinsen vil Spire­koret, med børn fra 0.-4. klasse, synge julesange. Biblioteket byder på saftevand og ­pebernødder. Torsdag d. 28. november kl. 16.15-17 Sted: Centertorvet ved Gundsømagle Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.


67

For børn Familiedysten Er det jeres familie der vinder vores læseudfordring? Vi har 29 udfordringer, som I har en måned til at klare. Læs mere på side 22.

GUNDSØMAGLE – Børn

Kig og find i snelandskabet Kan du finde de sjove, finurlige ting og personer, der gemmer sig i snelandskabet? Så deltager du i julekonkurrencen om en præmie. Jo flere gange du er med, jo større er dine vinderchancer. 2. – 31. december Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen ­tilmelding.

2. – 30. september Sted: Alle Roskilde Bibliotekerne. Gratis. Ingen tilmelding.

Teatergrad viser Verdens historier Det er aften i Danmark og sengetid for de fleste børn. Men ikke for pigen Soleima. Hun er nemlig biblioteks-alf og alfer har ikke brug for at sove. Men hun vil så gerne prøve det. Heldigvis bor Soleima på biblioteket, der bugner af bøger. Hun finder en bog om ­Sydkorea, hvor hun møder tvillingerne ­Min-Jun og Min-Jae – mon de kan lære hende at sove? For børn fra 2½ år-5 år og deres voksne.

Brætspilshygge Vi hiver Matador og andre brætspil frem, så du kan udfordre dine venner eller måske nogen du slet ikke kender, mens vi hygger og spiser popcorn. Kristina, en af Gundsømagles unge spil-entusiaster, deltager og har spændende spil med. Arrangeret i samarbejde med Gundsømagle Landsbyråd. For børn fra 6 år. Torsdag d. 17. oktober kl. 15.30-18 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Tirsdag d. 26. november kl. 10.30-11 Sted: Gundsømagle Bibliotek. Pris: 25 kr. Børn. Voksne 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.


Tema – Spil Dansk

68

Spil Dansk på Roskilde ­Bibliotekerne Folkeviser i nye klæder

En musikalsk troldehistorie

Koncert med Kulturskolens sangere og orkesterlinje, som spiller gamle folkeviser på nye måder. Traditionen tro slutter vi aftenen af med at synge sammen.

Børn og voksne tager sammen på en ­musikalsk rejse med ordet og den gode historie i centrum. Fortællingen foldes ud i både bevægelse, musik og sang, så alle bliver en del af troldehistorien. Vi skal blandt andet møde en trold, en bjørn og en sød pige. Arrangeret i samarbejde med Roskilde Kulturskole. For børn fra 4 år og deres voksne

Mandag d. 28. oktober kl. 18.30-19.45 Sted: Jyllinge Bibliotek Hent gratis billet på roskildebib.dk/Detsker

Tirsdag d. 29. oktober kl. 9-9.50 og kl. 10-10.50 Sted: Jyllinge Bibliotek. Gratis. Tilmelding til boern@roskilde.dk med navn, antal børn og voksne samt mobil/mail. Lørdag d. 2. november kl. 10-10.50 Mødested: Forhallen på Roskilde Bibliotek.. Gratis. Ingen tilmelding.


69

ABC-koncert med spirekorene Roskilde Domkirkes Spirekor samt Trekroner Skole og Kirkes spire- og børnekor synger sammen et uddrag af de finurlige tekster fra Halfdans ABC. Michael Bojesen har sat musik til teksterne. Tirsdag d. 29. oktober kl. 1717.45 Sted: Scenen på Roskilde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Barsel og ­bobler #2: ­Intimkoncert med ­RebekkaMaria Intimkoncert og talk med RebekkaMaria med fokus på vores tema Muren. Læs mere på side 31. Onsdag d. 30. oktober kl.10.3011.30 Sted: Algade 31. Pris: 25 kr. Køb billet på biblioteket eller roskildebib.dk/Detsker.

Tema – Spil Dansk

Skoleelever laver filmmusik De to anerkendte musikere Kaspar Kaae (Cody) og Michael Møller (Moi Caprice og The Mountains) holder workshop for to skole­ klasser. Med udgangspunkt i en kortfilm laver ­børnene deres egne lydbilleder. Workshoppen afsluttes med en samlet koncert på Gimle. Koncert fredag d. 1. november på Gimle kl. 10-12 Gratis.


Månedens Kunstnere

70

Roskilde ­Bibliotekernes Månedens Kunstner Roskilde Bibliotekerne udvælger hver måned en ­lokal kunstner som Månedens Kunstner. Vi til­ stræber at præsentere forskellige kunstarter. De sidste fem måneder af 2019 byder på akrylbilleder, tegning, broderi, foto og vævning. Nyd de små udstillinger, når du besøger vores fem lokal­ biblioteker.

August: Akryl

September: Tegning

Inge Torp Klinke bruger ruller, spartler og plastic­ poser til at male med og den såkaldte pouring-teknik. Hun tilsætter malingen et medium, hvorefter hun hælder farverne sammen og trækker dem ud på lærredet med et smalt redskab.

Kenneth Uglebjerg tegner og maler. Maleriet er først kommet til senere, og ­begyndte egentlig som en udfordring til ham selv. ­Tanken bag mange af ­billederne kan opsummeres i fire ord: positivitet, livsglæde, humor og omtanke. Månedens tegning handler om at huske at nyde livet, mens vi har det. Selvom vores hverdag er travl og stresset, er det vigtigt, at vi nogle gange stopper op og giver os selv en livs­ bekræftende pause. Noget der minder os om, at vi jo arbejder for netop at kunne leve livet.

Det giver fantastiske ­mønstre og organiske former. Inge arbejder ud fra en stemning og finder især inspiration i naturen. 7. august – 1. september Sted: Jyllinge Bibliotek. 4. – 25. september Sted: Ågerup Bibliotek. 2. – 29. oktober Sted: Viby Bibliotek.

4. – 29. september Sted: Viby Bibliotek. 2. – 28. oktober Sted: Gadstrup Bibliotek. 1. november – 2. december Sted: Ågerup Bibliotek.


71

Månedens Kunstnere

Oktober: Broderi

November: Foto

December: Vævning

Jette Braun er inkarneret broderinørd. Hun har i mange år været fascineret af de gamle tekstile teknikker og deres muligheder. Hun elsker at brodere, både med og uden mønster og er fascineret af trådens magi, når den rammer stoffet.

Herbert Fabres Kristiansen har interesseret sig for fotografiet siden teenageårene. Han fotograferer ofte med sit mobilkamera, fordi billederne bliver taget i øjeblikket, når øjet fanges af et godt motiv, eller når lyset falder rigtigt. Efter­ behandlingen er vigtig fordi motivet dér kan fokuseres.

Når Karin Kaad Jørgensen væver, benytter hun uld fra familiens gotlandske får og mange andre materialer. F.eks. kamgarn, uldcrepe, høstbindegarn, bomuld, hør, silke, trykte reklamer og papirgarn, og kludetæpper væves af brugte klude­ strimler.

Jette Braun er uddannet tekstilformidler og cand. pæd. i materiel kultur­ didaktik. Hun har afsluttet Foras broderiuddannelse og deltaget i et utal af kreative kurser. 1. – 30. oktober Sted: Jyllinge Bibliotek.

Månedens kunstværk viser Roskilde Domkirke foto­ graferet fra Lille Maglekilde­ stræde. Herbert siger om værket: ”Det er et klassisk billede af domkirken, skudt i en moderne tid, men med hint til fortiden”.

2. – 28. november Sted: Viby Bibliotek.

1. – 27. november Sted: Gundsømagle Bibliotek.

4. december – 1. januar 2020 Sted: Gadstrup Bibliotek.

30. november – 1, januar 2020 Sted: Jyllinge Bibliotek.

Karin bruger gamle mønstre og teknikker i sin vævning, men ofte med andre materialer og farvesammensætninger end man gjorde tidligere. 1. december – 2. januar 2020 Sted: Viby Bibliotek.


Oversigt

72


Roskilde Algade 31 Viby Jyllinge Gadstrup Ågerup Gundsømagle Oversigt


74

Oversigt

Det sker August 15/8 18.00-20.00 Patchworkcafé Jy Jyllinge Bibliotek Bibliotek

17/8 11.00-15.00 Mød biblioteket ved Ågerup Sommerfest Åg Ågerup Bibliotek

10/9 19.15-21.00 Tronskifte og Olympiske Lege 
Foredrag ved Asger Røjle Christensen Roskilde Bibliotek 12/9 18.00-20.00 Patchworkcafé Jy Jyllinge Bibliotek

17/8 10.00-16.00 Mød biblioteket ved Jyllinge Festival Jy Hellig Kors Park, Jyllinge

12/9 19.15-21.00 Berlinmuren fortalt gennem levende billeder Roskilde Bibliotek

19/8 13.30 Hemmelig film Vi Viby Bibliotek

13/9 10.00-12.00 Mød Ramsøegnens ­Lokalhistoriske arkiv Vi Viby Bibliotek

● ●

24/8 11.00-14.00 Mød Bogbussen ved Trekronerdagen Trekroner

26/9 13.30 Hemmelig film Åg Ågerup Bibliotek

28/9 11.00-13.00 De Onde – ond børnemusik Ga Gadstrup Bibliotek

30/9 15.30-16.45 Kaffe, kage og klassikere:
Klatrebaronen Roskilde Bibliotek Oktober 1/10 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek

16/9 13.30 Hemmelig film Vi Viby Bibliotek

1/10 19.00-20.15 Kaffe, kage og k ­ lassikere: Klatrebaronen Roskilde Bibliotek

16/9 16.00-19.00 Gåtur i fiskeriets historie Jy Jyllinge Bibliotek

2/10 19.30-21.30 Vinylbingo – Gasolin’-edition Ragnarock

29/8 18.00-20.00 Strikke- og hæklecafé Jy Jyllinge Bibliotek

17/9 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek

29/8 16.00-18.00 Håndarbejdscafé med Else Manley Gu Gundsømagle Bibliotek

17/9 19.15-21.00 Klassikerdagen: Inger Christensen Roskilde Bibliotek

3/10 19.00-20.30 Historier om G ­ undsømagle Foredrag ved lokalhistoriker Ib Nielsen Gu Gundsømagle Bibliotek

29/8 13.30 Hemmelig film Åg Ågerup Bibliotek

19/9 19.00-20.45 Ghost Walk Roskilde Bibliotek

31/8 9.00-15.00 Kom forbi biblioteket til Høstfest Vi Viby Bibliotek

19/9 19.00-22.00 Pub quiz Roskilde Bibliotek

26/8

13.30 og 16.00 Hemmelig film Jy Jyllinge Bibliotek

● ●

● ●

September 1/9-30/9 Telefonboksen 
– Få litterær telefonforbindelse til Europa bag jerntæppet Roskilde Bibliotek 3/9 19.15-21.00 Embedsmænd former virkeligheden 
Foredrag ved Jesper Tynell Roskilde Bibliotek 7/9 10.00-16.00 Mød biblioteket på Gadstrup dagen Ga Sportspladsen i Gadstrup

● ●

23/9

13.30 og 16.00 Hemmelig film Jy Jyllinge Bibliotek

7/10 19.15-21.00 Strikkecafé som i gamle dage Roskilde Bibliotek 8/10 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek 8/10 19.00-21.00 Lytteklub Jazz: Herbie Hancock Roskilde Bibliotek

24/9 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek

10/10 18.00-20.00 Patchworkcafé Jy Jyllinge Bibliotek

25/9 19.15-21.00 BEAT:LITT – Teaterkoncert med Nick Cave revisited Roskilde Bibliotek

10/10 19.00-21.00 Gå – så går det nok ­Foredrag med Bente Klarlund Jy Laden, Bygaden, Jyllinge

26/9 18.00-20.00 Strikke- og hæklecafé Jy Jyllinge Bibliotek

26/9 16.00-18.00 Håndarbejdscafé med Else Manley Gu Gundsømagle Bibliotek

11/10 10.00-12.00 Mød Ramsøegnens Lokahistoriske Arkiv Vi Viby Bibliotek

12/10 12.00-17.00 GuitarLab Ragnarock


75 14/10 13.30 Hemmelig film Vi Viby Bibliotek

21/10 13.30 og 16.00 Hemmelig film Jy Jyllinge Bibliotek

22/10 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek 22/10 16.30-18.30 Berettercafé – Fiskerne & Fjorden Jy Jyllinge Bibliotek

23/10 19.15-21.00 Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub Roskilde Bibliotek 24/10 13.30 Hemmelig film Åg Ågerup Bibliotek

24/10 16.00-18.00 Håndarbejdscafé med Else Manley Gu Gundsømagle Bibliotek

24/10 19.00-21.30 Nye bøger og lækre vine 
– bogcafé i samarbejde med BetterWine Jy Jyllinge Bibliotek

28/10 15.00-17.30 Nye bøger og konditorkager – bogcafé i samarbejde med Kjærs Kager Vi Viby Bibliotek

November 2/11 11.00-20.00 Nordic Game Day! Roskilde Bibliotek 4/11 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek 4/11 19.00-21.00 Foredrag om Queen ved Morten Nielsen Vi Viby Bibliotek

5/11 19.15-21.00 Strikkecafé som i gamle dage Roskilde Bibliotek 7/11 19.00-20.30 Ernæring & træning ­Foredrag ved Irene Pasby Gu Gundsømagle Bibliotek

9/11 11.00-14.00 Arkivernes Dag Vi Viby Bibliotek

11/11 19.15-21.30 Sæsonens bøger med vin og ost – bogcafé i samarbejde med Osteknuden.dk Roskilde Bibliotek 11/11 13.30 Hemmelig film Vi Viby Bibliotek

12/11 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek

Oversigt 21/11 13.30 Hemmelig film Åg Ågerup Bibliotek

21/11 16.00-18.00 Håndarbejdscafé med Else Manley Gu Gundsømagle Bibliotek

21/11 16.00-19.00 Bog-bingo og fællesspisning Jy Jyllinge Bibliotek

25/11 15.30-16.45 Kaffe, kage og klassikere: Forårsbølger Roskilde Bibliotek 26/11 19.00-20.15 Kaffe, kage og klassikere: Forårsbølger Roskilde Bibliotek 28/11 16.15 -17.00 Julekoncert med Spirekoret Gu Gundsømagle Bibliotek

28/11 18.00-20.00 Strikke- og hæklecafé Jy Jyllinge Bibliotek

28/11 19.00-21.00 Ghost Walk Roskilde Bibliotek 28/11 19.15-21.00 Kampen om arbejderen Foredrag ved Margit Bech Vilstrup Roskilde Bibliotek

12/11 19.15-21.00 Treffpunkt Berlin: Hacke × Top-Galia Roskilde Bibliotek

30/11 10.00-14.00 Julemarked i Gundsømagle – Julekrea og origami­ workshop ved Jonas Vind Gu Gundsømagle Bibliotek

29/10 15.30-17.00 Højtlæsning Roskilde Bibliotek

13/11 19.15-20.45 Børn bliver gamblere i spilverdenen Roskilde Bibliotek

30/11 12.00-13.30 Julenisserne og de andre ved Roskilde Fortællelaug Roskilde Bibliotek

29/10 18.30-22.00 Expat dinner – Halloween Roskilde Bibliotek

14/11 18.00-20.00 Patchworkcafé Jy Jyllinge Bibliotek

30/10 19.15-21.30 Forstå personligheds­ forstyrrelser bedre – i sam­ arbejde med Psykinfo Roskilde Bibliotek

14/11 17.00-18.30 Fagfiktion: booktalk om immigration Roskilde Bibliotek

December 2/12 13.30 Hemmelig film Vi Viby Bibliotek

28/10 18.30-19.45 Folkeviser i nye klæder – koncert med Kulturskolen Jy Jyllinge Bibliotek

31/10 18.00-20.00 Strikke- og hæklecafé Jy Jyllinge Bibliotek

31./10 19.00-21.00 Ghost Walk Roskilde 31/10 17.00-21.00 Halloweenløb Ga Gadstrup Bibliotek

18/11

13.30 og 16.00 Hemmelig film Jy Jyllinge Bibliotek

18/11 16.00-19.00 Bog-bingo og fællesspisning Vi Viby Bibliotek

20/11 19.15-21.00 Sjostakovitj og belejringen af Leningrad Roskilde Bibliotek

5/12 19.00-20.45 Ghost Walk – Dagbladet Roskilde Bibliotek 9/12

13.30 og 16.00 Hemmelig film Jy Jyllinge Bibliotek

11/12 19.00-21.00 Romanlæseklubben Sort 12/12 13.30 Hemmelig film Åg Ågerup Bibliotek


76

Oversigt

Børne­ arrangementer

12/12 18.00-20.00 Patchworkcafé Jy Jyllinge Bibliotek

12/12 16.00-18.00 Håndarbejdscafé med Else Manley Gu Gundsømagle Bibliotek

August 17/8 11.00-15.00 Mød biblioteket ved Ågerup Sommerfest Åg Ågerup Bibliotek

13/12 18.30-22.00 International Karaoke Night Roskilde Bibliotek

17/8 10.00-16.00 Mød biblioteket ved Jyllinge Festival 2019 Jy Hellig Kors Park, Jyllinge

24/8 11.00-14.00 Mød Bogbussen ved Trekronerdagen Trekroner

Hjælp til it August 30/8 10.00-12.00 It-café med Computerstuen Roskilde Bibliotek September 3/9

11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek

17/9

11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek

29/10 11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek 31/10 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Vi Viby Bibliotek

November

4/11 19.00-21.00 Stærk på nettet – for forældre og unge Roskilde Bibliotek

September

Sep-dec Tir 15.00-18.00 Ons, fre og lør 10.00-14.00 Drop-in krea-aktiviteter Al Kreativt hus for børn – Algade 31

2/9-30/9 Familiedysten Alle bibliotekerne 6/9-22/9 En dag i Årgang 1989 Roskilde Bibliotek

19/9 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Jy Jyllinge Bibliotek

12/11

26/9 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Vi Viby Bibliotek

20/11 19.00-21.00 Stærk på nettet – for forældre og unge Vi Viby Bibliotek

7/9 10.00-14.00 Workshop: Graffitikunstner for en dag Al Klosterparken, Algade 31

21/11 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Jy Jyllinge Bibliotek

7/9 11.00-14.00 Juniorfestival Jy Jyllinge Bibliotek

26/11 11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek

7/9 10.00-16.00 Mød biblioteket på Gadstrup dagen Ga Sportspladsen i Gadstrup

● ●

27/9 10.00-12.00 It-café med Computerstuen Roskilde Bibliotek Oktober

1/10

11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek

23/10 19.00-21.00 Stærk på nettet – for forældre og unge Jy Jyllinge Bibliotek

24/10 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Jy Jyllinge Bibliotek

25/10 10.00-12.00 It-café med Computerstuen Roskilde Bibliotek

11.30 og 14.00 Bliv sikker på nettet Roskilde Bibliotek

31/8 9.00-14.00 Kom forbi biblioteket til Høstfest Vi Viby Bibliotek

● ●

29/11 10.00-12.00 It-café med Computerstuen Roskilde Bibliotek December 5/12 10.00-13.30 Netværkstedet rykker ud Vi Viby Bibliotek

● ●

7/9-21/9 Tir 15.00-18.00 Ons, fre og lør 10.00-14.00 Muren som legende univers – Et sanserum skabt af kunsterkollektivet De Sceneste Al Kreativt hus for børn – Algade 31


77 9/9 10.00-10.30 Historier fra dengang din mor og far var små Roskilde Bibliotek 11/9 17.30-19.00 Familieaften: Running litteratur Banko Jy Jyllinge Bibliotek

12/9 16.30-18.00 Familieeftermiddag – Mød en forfatter Roskilde Bibliotek 14/9 10.00-13.00 Workshop: Design dit helt eget 80’er-badge Al Kreativt hus for børn – Algade 31

14/9 11.00-11.35 Teater: Den standhaftige tinsoldat Jy Jyllinge Bibliotek

16/9 10.00-10.30 Historier fra dengang din mor og far var små Roskilde Bibliotek 17/9 16.00-17.00 Hyggelig højtlæsning Åg Ågerup Bibliotek

21/9 10.00-14.00 Bib-Bib med Bobby Ågren – 80’er elektronik dag Roskilde Bibliotek 24/9 10.15-11.15 Barselsarrangement: Politisk ukorrekte råd til mødre Vi Viby Bibliotek

24/9 16.00-17.00 Hyggelig højtlæsning Åg Ågerup Bibliotek

26/9 11.00-11.30 Teater: Suttog Ga Gadstrup Bibliotek

26/9 10.30-11.30 Barsel og bobler #1: Talk med Line Jensen Al Kreativt hus for børn – Algade 31

28/9 11.00-13.00 Børnejazz og pølser Ga Gadstrup Bibliotek

Oktober 1/10 10.00-10.40 Kino Bambino 1 Vi Viby Bibliotek

1/10 10.00-10.40 Kino Bambino 1 Jy Jyllinge Bibliotek

1/10 16.00-17.00 Hyggelig højtlæsning Åg Ågerup Bibliotek

5/10 10.15-10.45 Sprogspilopper Roskilde Bibliotek

Oversigt November 1/11 10.00-12.00 Koncert: Skoleelever laver filmmusik med Kasper Kaae og Michael Gimle

7/10 9.30-10.00 Sprogspilopper Roskilde Bibliotek

2/11 10.10-11.00 Spil Dansk: Musikalsk historiefortælling Roskilde Bibliotek

8/10 10.15-11.15 Barselsarrangement: Babymotorik og sang med Musikmor Vi Viby Bibliotek

5/11 10.00-10.30 Barselsarrangement: Sprogspilopper med de mindste Roskilde Bibliotek

8/10 16.00-17.00 Hyggelig højtlæsning Åg Ågerup Bibliotek

6/11 17.00-19.00 Familieaften: Tryk på t-shirts og poser Jy Jyllinge Bibliotek

● ●

12/10 10.00-11.30 Tegn flyvefisk med illustrator Anna Jacobina Jacobsen Al Kreativt hus for børn – Algade 31

17/10 15.30-18.00 Brætspilsdag Gu Gundsømagle Bibliotek

18/10 11.00-11.30 Teater: Den lunefulde måne Jy Jyllinge Bibliotek

19/10 11.00-11.40 Teater: Kejserens nye klæder Vi Viby Bibliotek

22/10 10.00-10.50 Musikalsk historiefortælling Vi Viby Bibliotek

24/10 9.45-10.25 Kino Bambino 1 Åg Ågerup Bibliotek

26/10 11.00-11.35 Teater: Skrivebordet Jy Jyllinge Bibliotek

29/10 9.00-9.50 og 10.00-10.50 Spil Dansk: Musikalsk historiefortælling Jy Jyllinge Bibliotek

29/10 17.00-17.45 Spil Dansk: ABC-Koncert Roskilde Bibliotek 30/10 10.30-11.30 Barsel og bobler #2: Intimkoncert med RebekkaMaria Al Kreativt hus for børn – Algade 31

9/11 10.30-11.30 Lær Sallys far at kende – Thomas Brunstrøm Roskilde Bibliotek 11/11-16/11 Nordisk Litteraturuge: Fest med Pippi Roskilde Bibliotek og Algade 31 12/11 10.00-10.40 Kino Bambino 2 Vi Viby Bibliotek

12/11 10.00-10.40 Kino Bambino 2 Jy Jyllinge Bibliotek

13/11 19.15-20.45 Gambling – Når børn bliver forbrugere og gamblere i den digitale spilverden Roskilde Bibliotek 19/11 10.30-11.05 Teater: Verdens mindste historie Vi Viby Bibliotek

21/11 9.45-10.25 Kino Bambino 2 Åg Ågerup Bibliotek

26/11 10.30-11.00 Teater: Verdens historier Gu Gundsømagle Bibliotek

30/11 12.00-13.30 Julenisserne og de andre ved Roskilde Fortællelaug Roskilde Bibliotek 30/11 10.00-14.00 Julemarked i Gundsømagle Gu Gundsømagle Bibliotek


78

Oversigt December 2/12 9.30-10.30 Julehygge på biblioteket Roskilde Bibliotek 2/12-31/12 Julekonkurrence: Kig og find i snelandskabet Alle bibliotekerne 3/12 10.00-10.30 Julekino Bambino 3 Vi Viby Bibliotek

3/12

10.00-10.30 Julekino Bambino 3 Jy Jyllinge Bibliotek

9/12 9.30-10.30 Julehygge på biblioteket Roskilde Bibliotek

Udstillinger August 2/8 – 28/8 Lilli Bune: Decoupage Gu Gundsømagle Bibliotek

7/8 – 1/9 Månedens Kunstner – Inge Torp Klinke: Akryl Jy Jyllinge Bibliotek

7/8 – 1/9 Ulla Preuss: Quilt Vi Viby Bibliotek

4/10 – 30/10 Iben Klitgaard: Læder Gu Gundsømagle Bibliotek

4/10 – 30/10 Roskilde på sporet – Mini foto-udstilling Gu Gundsømagle Bibliotek

November 1/11 – 27/11 Månedens Kunstner – ­Herbert F Kristiansen: Foto Gu Gundsømagle Bibliotek

12/12 9.45-10.15 Julekino Bambino 3 Åg Ågerup Bibliotek

September 4/9 – 25/9 Iben Klitgaard: Læder Ga Gadstrup Bibliotek

14/12 11.00-11.30 Teater: En rigtig nisse Åg Ågerup Bibliotek

4/9 – 25/9 Inge Torp Klinke: Akryl Åg Ågerup Bibliotek

2/11 – 27/11 Gitte Nielsen: Fiberbeton Jy Jyllinge Bibliotek

4/9 – 27/9 Camilla L. Bengtsson: Blæktegning Jy Jyllinge Bibliotek

2/11 – 28/11 Jette Braun: Broderi Vi Viby Bibliotek

● ●

16/12 9.30-10.30 Julehygge på biblioteket Roskilde Bibliotek

● ●

4/9 – 29/9 Månedens Kunstner – Kenneth Uglebjerg: Tegning Vi Viby Bibliotek

4/9 – 30/9 Ulla Preuss: Quilt Gu Gundsømagle Bibliotek

4/9 – 2/10 Roskilde på sporet – Mini foto-udstilling Ga Gadstrup Bibliotek

6/9 – 22/9 Fotoudstilling – Årgang ’89: Ung i Roskilde Roskilde Bibliotek Oktober 1/10 – 30/10 Månedens Kunstner – Jette Braun: Broderi Jy Jyllinge Bibliotek

2/10 – 28/10 Kenneth Uglebjerg: Tegning Ga Gadstrup Bibliotek

2/10 – 28/10 Ulla Preuss: Quilt Åg Ågerup Bibliotek

2/10 – 29/10 Inge Torp Klinke: Akryl Vi Viby Bibliotek

1/11 – 2/12 Kenneth Uglebjerg; Tegning Åg Ågerup Bibliotek

● ● ●

5/11 – 28/11 Roskilde på sporet – Mini foto-udstilling Vi Viby Bibliotek

5/11 – 28/11 Roskilde på sporet – Mini foto-udstilling Jy Jyllinge Bibliotek

30/11 – 1/1 2020 Herbert F Kristiansen: Foto Jy Jyllinge Bibliotek

December 1/12 – 2/1 2020 Månedens Kunstner – Karin Kaad Jørgensen: Vævning Vi Viby Bibliotek

4/12 – 30/12 Roskilde på sporet – Mini foto-udstilling Åg Ågerup Bibliotek

4/12 – 1/1 2020 Jette Braun: Broderi Ga Gadstrup Bibliotek

4/12 – 1/1 2020 Evi Apostolou: Oliemaleri Gu Gundsømagle Bibliotek


79

Oversigt

Tilmelding og billetter Arrangementer Du kan købe din billet på biblioteket eller printe den via roskildebib.dk/DetSker. Bemærk, du skal også hente eller printe billet til gratis arrangementer. Aldersgrænser ved børneteater Børneforestillingernes aldersgrænser er fastsat af teatrene og skal sikre, at publikum får den bedst mulige oplevelse. Det er derfor vigtigt, at aldersgrænserne overholdes. Babyer kan ikke komme med ind ved forestillingerne. Slik under arrangementerne frabedes. Kontakt Denne folder er udgivet af Roskilde Bibliotekerne og udleveres fra bibliotekerne og Roskilde Turistbureau. Har du kommentarer eller spørgsmål, skriv til adm@roskildebib.dk eller ring på tlf. 46 31 50 11. Tilmeld nyhedsbrev Få nyheder om Roskilde Bibliotekernes arrangementer og services på mail. Tilmeld dig på roskildebib.dk Følg os på facebook Få nyheder og inspiration direkte på din væg. Du kan også følge livets gang på biblioteket både på Instagram og Twitter, hvor vi hedder @roskildebib.

Roskilde Bibliotekernes efterårsprogram 2019. Oplag: 3600 stk.


80

Oversigt

Adresser

Roskilde ­Arkiverne

Bogbussen Se køreplanen på roskildebib.dk eller ring på tlf. 46 31 50 00. Du kan også hente bogbussens køreplan på biblioteket. Bog­ bussen kører ikke mellem jul og nytår. Kreativt hus for børn – Algade 31 Algade 31 4000 Roskilde Åbningstider Tirsdag Onsdag Fredag Lørdag

kl. 15-18 kl. 10-14 kl. 10-14 kl. 10-14

Gadstrup Bibliotek Nyvej 40 4621 Gadstrup Telefon: 46 31 85 34 Åbningstider med personale Tirsdag kl. 13-19 Torsdag kl. 10-16 Gundsømagle Bibliotek Rosentorvet 8 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 10 Åbningstider med personale Tirsdag kl. 10-16 Torsdag kl. 13-19

Jyllinge Bibliotek Bygaden 19 4040 Jyllinge Telefon: 46 31 82 30 Åbningstider med personale Mandag kl. 14-19 Tirsdag kl. 10-16 Onsdag kl. 14-19 Torsdag kl. 14-19 Fredag kl. 10-16 Lørdag kl. 10-14 Roskilde Bibliotek Dronning Margrethes Vej 14 4000 Roskilde Telefon: 46 31 50 00 Mandag - fredag kl. 10-19 Lørdag kl. 10-14 Søndag (15/9 - 14/4) kl. 12-16 Selvbetjent åbent kl. 8-10 i caféområdet på hverdage. Lukket på Helligdage. Viby Bibliotek Tofthøjvej 11 4130 Viby Sjælland Telefon: 46 31 73 72 Åbningstider med personale Mandag kl. 14-19 Tirsdag kl. 10-16 Onsdag kl. 14-19 Fredag kl. 10-16 Lørdag kl. 10-14 Ågerup Bibliotek Gundsølillevej 2 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 07 Åbningstider med personale Tirsdag kl. 13-19 Torsdag kl. 10-16

Gundsøegnens ­Lokalhistoriske Arkiv Bygaden 19 4040 Jyllinge Telefon: 46 31 80 25 Åbningstider Torsdag kl. 10-12 kl. 13-16 Ramsøegnens ­Lokalhistoriske Arkiv Byvejen 16, Dåstrup 4130 Viby Sjælland Telefon: 46 19 37 10 / 23 26 36 79 Åbningstider Torsdag

kl. 14-18

Roskilde Lokalhistoriske Arkiv Dronning Margrethes Vej 14 4000 Roskilde Telefon: 46 31 50 93 Åbningstider Tirsdag Torsdag

kl. 10-15 kl. 10-15

Alle ­biblioteker ­undtagen ­Roskilde ­Bibliotek har selvbetjent åbent 7-22 alle dage.


ALLETIDERSBIBLIOTEK

roskildebib.dk

Profile for Roskilde Bibliotekerne

Roskilde Bibliotekernes efterårsprogram 2019  

De seks biblioteker i kommunen byder på børneteater, fællesskaber om bøger, familieliv, strik, tænkepauser om store emner og foredrag om det...

Roskilde Bibliotekernes efterårsprogram 2019  

De seks biblioteker i kommunen byder på børneteater, fællesskaber om bøger, familieliv, strik, tænkepauser om store emner og foredrag om det...

Advertisement