Page 1

FOKUS VIL DU OGSÅ SAMLE AFFALD PÅ ROSKILDE? side 10

FRISKPRESSE T

FES T I VA L AVIS

Camps: Veteranerne kommer ... og jomfruerne kommer også side 12-13

TIRSDAG 1. JULI 2008 · PRIS 10 KRONER Festivalvejret

Warm-up i varmen

Dag

Aften

Morgen

20°

10°

21°

Vejret i dag En del sol og tørt vejr. Temp. op til 21 grader.

Moment

side 2

Videnskaben har talt: Årets festival har vejrguderne med sig Bulletin

side 4

Swim Vaskeægte afstressning væk fra det hektiske campliv. Det er koldt, men dejligt at hoppe i badesøen.

Live

FOTO: RASMUS WENG KARLSEN

Anmeldt

Kiss Kiss Kiss

When Saints Go Machine

+ Sleep With All Your Friends · Vira · Le Fiasko · Slagsmålsklubben side 6-7

side 8


2 |

Orange press

tirsdag 1. juli 2008

Moment

Er publikum nogle miljøsvin? Nej, vores gæster er generelt ikke nogle miljøsvin. Men de har nok aldrig haft nok muligheder for at komme af med deres affald. Det får de i år. Kan der virkelig komme mere musik ud af færre mængder affald? Ja, der kan komme meget musik ud af mindre affald. Hvert år efter festivalen bruges et sted mellem 3 og 4 millioner kroner til bl.a. maskinel oprydning og til de foreninger, som efterfølgende samler det sidste affald op. Og så skal vi betale for at komme af med det. Så vores slogan er sandt nok. Når man køber en dyr billet, kan man vel forvente, at værterne selv sørger for at rydde op efter festen? Det kan man jo sige, men på mange andre festivaler, som også er dyrere end Roskilde, kan man blive bortvist for ikke at rydde op. Vi mener, at vi sammen med gæsterne afholder en 8-dages fest, og når man besøger sine venner til fester, så hjælper man da hinanden med at rydde op.

Læs mere om Less Trash More Music på side 10.

Videnskaben har talt. Årets Roskilde Festival har vejrguderne med sig I år bliver det lidt af en solskinshistorie, lyder det fra John Cappelen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI. Han og kollegaerne laver døgnet rundt vejrprognoser for Danmark, Grønland og Færøerne. I disse dage særligt fokus på Roskilde Festival. Og i modsætning til 2007 er der i år gode nyheder til festival-gæsterne.

Der er 95% chance for tørvejr frem til og med lørdag.

tør og varm luft fra øst,” forklarer John Cappelen. Han påpeger dog, at der rent teoretisk er en chance for skyer lørdag. Og søndag skal festivalgæsterne måske takke af med en byge. ”Søndag nærmer der sig en front med kølig luft nordfra. Det kan give regn og måske torden. Men det er svært at spå om, for det er langt ude i fremtiden,” siger John Cappelen. Folk, der undgår festival efter sidste års mudderbad, skal ikke skal frygte en gentagelse i år ”Det er ikke vejret, der skal holde dem tilbage,” fastslår John Cappelen.

Vi spørger Christine, 20 år, Holbæk Gør festivalen nok for at holde områderne pæne? Ja, jeg synes, de gør meget, men man kunne godt få flere øl for sit skrald, og det er ret ulækkert, at det starter så sent. Man er nødt til at gemme sit skrald, og det er irriterende, når man har en hel skraldesæk i flere dage, for den kommer til at lugte mærkeligt.

Bine Iversen

John Cappelen DMI

”Der er 95 % chance for tørvejr frem til og med lørdag,” siger John Cappelen, der spår sol og temperaturer på den rare side af 20 grader. Frygt ikke mudderbad Den vejrvidenskabelige forklaring lyder sådan her: ”Vi får et højtryk op over Skandinavien, og det giver

Vil du samle affald for øl? Ja, det vil jeg godt, men kun mit eget. Jeg gider ikke gå på jagt, så fattig er jeg heller ikke. Jeg har adskillige tyvere i min pung.

Vejret holder ikke nogen tilbage i år.

Rydder du op i din lejr? Ja, det gør jeg. Jeg er den eneste, som rydder op, men ikke andre steder. Det er det første, der sker om morgenen.

Her bor vi ...

15-årig anholdt med hash

foto: thomas kjær

Hvad gør Roskilde Festival så selv for at begrænse affaldet? Vi laver mange kampagner i år rettet mod vores gæster. Samtidig har vi indset, at vi selv måske ikke har været for gode til at rydde op internt. Det vil ske i 2008, hvor alle medarbejdere skal sortere deres affald og i det hele taget vise, at vi selv kan rydde op indendørs.

Solen slår sig løs

foto: mitzi pedersen

’Less Trash, More Music’ er navnet på en kampagne, der skal få publikum til selv at rydde op efter sig på Roskilde Festival. Hvorfor nu det? Orange Press spørger Jan Bechmann, ansvarlig for renovation og oprydning.

Efter flere år med temmelig lange publikumskøer ved hæveautomaterne kommer der flere til i år. I Pavilion-området finder du bl.a. 9 hæveautomater i et telt, og der er automater i servicecentrene på East og West. Ølboderne modtager gængse betalingskort og giver mulighed for at ”hæve over” med op til 300 kr.

foto: rasmus weng karlsen

Hvorfor rydder værterne ikke bare op?

Flere hæveautomater – kortere kø

De kommer ikke alle på én gang, men efterhånden begynder den store festivalby uden for Roskilde at tage form. Her ses Camping East få timer efter åbningen af campingarealerne. Grusgraven har igen taget en solid bid, men der er stadig god plads til alle dem, som ankommer i løbet af de næste par dage.

Hash er ulovligt – også på Roskilde Festival. Det opdagede en 15-årig dreng fra København, da han søndag blev anholdt af politiet på Roskilde Festival. Drengen havde medbragt omkring 120 gram hash. Han var desuden i selskab med en makker, der havde cirka 100 joints i en pose, oplyser vagthavende hos politiet, Bent Stavad Andersen. Hashen blev konfiskeret, og drengen og hans makker kan nu se frem til bøder på omkring 5000 kroner. Den 15-årige er overgivet til de sociale myndigheder på grund af hans unge alder.

Orange Press skrives, fotograferes og redigeres af Festivalredaktionen Udgiver Roskilde Festival, Havsteensvej 11, 4000 Roskilde Ansvarshavende Esben Danielsen Redaktion Thomas Lenler Olesen, Bine Iversen og Mitzi Pedersen Layout www.fingerprint.dk E-mail orangepress@roskilde-festival.dk Send sms rf avis + din besked til 1204 Send mms rf08 foto til 1204


E L E HLEDET ...?

U D R E S

L I B

ren e. Natu n n ø r g ur i det pekteres. Pæ re på t a es ib e k es og r kab og aktiv r ik k e s g r a o t f r d s e s u e g e , o ls ll s g e e s fæ Pæda g, dann kal san r oplevelser, in s r e t s e li jø og mil g, socia r øje fo rne ha m lærin e o g o ig g s a r d et dreje r er teter. D g. elv. De s ig s r f o med ke a og oms pstår ik de miljø jdet o n e r r e d t r a o e result et udf er arb ogens ag – i mbiner b o e k ls u e Pædag d r ann de, hvo rs udd 3 1 /2 å ktik og meto ra teori, p d og krop. ve med ho

og.dk

ledet

il Få hele b

G A B N E D ER ER VI

D – G O G IV PÆDA

BL

dag e a p v i l b . på www


4|

ORANGE PRESS

TIRSDAG 1. JULI 2008

Bulletin ! DAGENS T P! Skriv dit navn på forsiden af din programbog. Et nyt kan dog købes for 20 kr. i merchandise-boderne.

Agora G rocker med klimaet og gør på miljøvenlig vis dine handlinger bæredygtige. Du kan f.eks. fi nde ud af, hvordan du gør din brandert, din scoring eller din festival mere klimavenlig. Det er også her, du kan lade dig indrullere i pingvinhæren, der kæmper mod global opvarmning, eller opleve Viva la Renovations skralde-jam. Skulle du være mere mageligt anlagt, så tag en tur om bord på Noahs Park, og slap af i miljørigtige sækkestole. Feel free, feel green.

SMS “ROCKFEST” TIL 1231 (eller fra roskilde.lbi.dk hvis ikke du er fra DK) afstemninger, skriv

spil,

HighLights • • • •

Koldt, men lækkert ved Agora Swim ”Det er skidekoldt, men det er vildt nice.” Andreas, en ung festivalgæst, står i badeshorts med et vådt håndklæde i hånden.

Snobrød og det gode liv I strandkanten spilles der bordfodbold eller dases i sandet. Det er også muligt at koble af i de store sækkestole og magelige hængekøjer, der er at finde på stranden.

Pavilion Jr. Cinema YourSpace Radio

Pavilion Junior 13.30: Rumskib 15.00: Frednukes 16.30: Jong Pang 18.00: The River Phoenix 19.30: Riffelsyndikatet 21.00: Casiokids

Han har lige taget sig en dukkert sammen med nogle kammerater i den store badesø neden for Agora K. Flere unge springer ivrigt i vandet fra badebroen, iklædt badedragter, læderveste eller det bare ingenting. Men festivalgæsterne boltrer sig ikke kun i vandet.

program

09-06-2008 16:03:00

Vaskeægte afstressning

Lidt længere oppe på agoraen er der anlagt en beachvolleybane og lige ved siden af en lille fodboldbane.

nyheder

storskærm,

86x32_annonce_DK.indd 1

Om aftenen er der dej, pinde og bål, så folk kan fornøje sig med at lave snobrød ved ilden. Lidt længere oppe på agoraen er der anlagt en beachvolleybane og lige ved siden af en lille fodboldbane. Begge steder er der turneringstavler, så man løbende kan melde sig til en omgang bold. Michel Sebastian Christensen, der er ansvarlig for

FOTO: THOMAS ARNBO

kommer helt sikkert også i morgen.” STEFAN SINGH KAILAY

Find Swim Du kan få dig en dukkert eller en omgang fodbold på Agora K, der er placeret ned til den store badesø syd for Servicecenter Øst.

Scenetjek Navn: Roskilde Odeon. Hvad: Roskilde Odeon har hverken ekstravagant lyd- og lysshow. Til gengæld er Odeon som en gedigent rockclub, der uden omsvøb giver dig alt fra hæsblæsende rockbrag til intime koncerter. Simpelt og autentisk – helt som det skal være på en festival. Roskilde Odeon opstod i 2003. Der arbejder 170 frivillige på Roskilde Odeon, som kan rumme godt 5.000 publikummer. Hvor: Du finder Roskilde Odeon på det nordvestlige område af Festivalpladsen lige bag Astoria. Hvem: Clutch, CocoRosie, The Dillinger Escape Plan, Raunchy, Bonnie ‘Prince’ Billy m.fl. Trivia: Hele området omkring Roskilde Odeon satser på bæredygtighed. Al omkringliggende handel er enten fair trade og økologisk, og på selve scenen anvendes bl.a. elbesparende LED-lys.

Husk at maile hjem Slap da helt af. Warm-up-dagene kan bruges til fuld afslapning og grundige studier af programmet. Hængekøjerne foran Pavilion-teltet er populære hvilesteder i øjeblikket.

Mere om Roskilde ’08 på www.roskilde-festival dk

Roskilde Festivalradio 09-12: Op & Gok 12-15: Super Lo-Fi 15-17: Starfucker 17-20: Dynastiet 20-22: Aftenaffæren 22-09: Natflade

Vind hat med solceller

FOTO: TERJE SØRGJERD

Har du taget dit mobilanlæg med på festival? Onsdag kan du møde og dyste med andre mobilanlæg i den store Soundsystem – konkurrence. Det foregår på Agora P, også kendt som Roskilde People, hvor der fra klokken 14 vil være åbent for alle mobilanlæg -entusiaster og andre med hang til god lyd. Decibel-dysten varer frem til klokken 21 på Agora P.

aktiviteterne på Agora K, er overbevist om fordelene ved at slå et smut forbi søen. ”Det er meget afslappet hernede, og hvis man gerne vil slippe lidt væk fra det hektiske liv i Camp Hjernedød, så er det her det rigtige sted. Det er det gode liv, hvor man kan dase med en drink i strandbaren.” Andreas er enig: ”Det er den bedste måde at starte dagen på. Vi

Roskilde Cinema 10.00: The Simpsons Movie 12.30: Kill Buljo 15.00: Sigur Rós – Heima 17.30: I’m Not There 20.00: Blå mænd 22.30: The Upsetter 01.00: Sukiyaki Western Django YourSpace 14.30: YourSpace-quizzen

Den bedste måde at starte dagen på i øjeblikket.

Fede mobile anlæg

I BEC’s tre internetcaféer får du gratis netadgang. Du kan tjekke mails, se vejrudsigt, festivalprogram eller snakke over Skype. Internetcaféerne er placeret i campingområderne ved Servicecenter East og West.

til

FOTO: SANNE VINTER

Kæmp med pingvinhæren

RF08 PÅ DIN MOBIL:

RISØ har produceret en hat med påmonteret minisolcelle, der ved hjælp af solens stråler kan holde dig opdateret og afspille festivalmusik. Læg et smut forbi Agora G, hvis du har lyst til at vide mere eller ligefrem afprøve hatten. Denne fantastiske kreation kan også blive din, hvis du deltager i RISØs konkurrence tirsdag kl. 15.00 på Agora G.

Alternativ altergang Har du brug for at komme lidt væk fra det jordiske og op i de højere luftlag, tilbyder Roskilde Domkirke en anderledes treenighed: det talte ord, stilhed og musik. Under festivalen er der gratis adgang, og der vil i de kommende dage være dagligt andagt kl. 12. Stilheden kan du finde i et af kapellerne i kirkerummet, hvor der vil være bløde puder og næstekærlighed i form af vand og brød. Onsdag aften afholdes der natkirke fra kl. 20-23.30, hvor duoen Murders musikalske input kan forstærke stemningen.


tirsdag 1. juli 2008

|5

VĂŚk fra den virkelige verden?

Tank taletid pü nettet PHG´BEHBOHUJMPWFS NJPNVTJLOVNSF

Kan du ikke finde Cinema-teltet, er det nok fordi, det er flyttet en smule mod øst i forhold til sidste ür. Du kan dagligt se filmprogrammet her i avisen, og du kan lÌse meget mere om filmene i din programbog. Folkene bag Roskilde Cinema lover flere forpremierer og unikke oplevelser, som du garanteret ikke für ude i den virkelige verden.

Friskfanget fisk til lejren

Download bl.a. Lupe Fiasco som spiller pĂĽ Cosmopol torsdag kl. 20:45

Har du interesse for lystfiskeri, kan du fü lysten styret ved fiskesøen. Den findes ved Agora J Clean & Silent

Samtidig med den herlige afslapning kunne man jo lige bruge pusterummet pü at skaffe lejrens aftensmad pü en mandig gør-det-selvmüde. IsÌr hvis man er en gammel rotte som Jens Ole

�

Vi har vĂŚret her en halv time, og vi har allerede tre fisk ovre i posen. Jens Ole Festivalfisker

pĂĽ 21 fra Ă…lborg, der har fisket i en 12-13 ĂĽr. Han har medbragt sin egen fiskestang og madding samt vennen Martin, der ligeledes er fra Ă…lborg, men som mest er med som heppekor.

Den første ud af tre friskfangede fisk.

Gode lystfiskerhistorier �Vi har vÌret her en halv time og vi har allerede tre fisk ovre i posen,� fortÌller Jens Ole. Dagens fangst skal blive til et mültid for syv mennesker senere pü dagen. �Ellers inviterer vi bare nogle flere�, siger Jens Ole

selvsikkert. Han er selvfølgelig ogsü god for en lystfiskerhistorie: �Det var dengang min kammerat fangede en gedde pü en dobbeltkrog, og den sprÌllede sü meget, at han fik den ene krog i sin egen hals – stadig med den sprÌl lende gedde pü 3 kilo i den anden krog. Av!� Sü drabeligt er det svÌrt at forestille sig, at lystfiskeri er denne dovne solskinssøndag. Det vÌrste, der er sket indtil videre, er et par vüde bukseben. Men SÅ er der bid! Jens Ole hiver rutineret ørreden ind mod land. Den kÌmper, men alt er selvfølgelig tabt. Fisken für et par gok i hovedet og skylles for mudder, inden den bliver vist frem til fotografen. Smil! Har du ikke medbragt en fiskestang, kan du leje en i tre timer for 100 kr. ved fiskesøen.

TDC Click FĂĽ 300 kr. i taletid for kun

Katrine Villadsen

99

kr.

foto: sanne vinter

TDC har mere end 1 mio. hits klar til dig Sü nu behøver du ikke betale de sÌdvanlige 8-10 kr. pr. nummer. Med Click kan du hente sü mange numre, du vil. Og det koster dig ikke ekstra. Med Click für du 300 kr. i taletid for kun 99 kr.

Klik ind pĂĽ tdc.dk/click Click – tank selv taletid pĂĽ nettet tLSJPQSFUUFMTF tLSJPQTUBSU  TPNEVG´S LSUBMFUJEGPS t LSJ PQLBMETBGHJGU

0,49 kr. / pĂĽbegyndt minut 0,20 kr. / sms 0 kr. / abonnement 2,50 kr. / mms

Kampagnetilbuddet gĂŚlder v. oprettelse af Click t.o.m 31.07.08. PLAY giver, mens man er TDC-kunde, brugsret til musik til eget private brug downloadet fra dele af TDC Musik. Download via PLAY i udlandet er ikke tilladt. LĂŚs mere pĂĽ tdc.dk/musik 10014b

foto: sanne vinter

Vandet blinker til os i solen og overfladen brydes ofte af cirkler og plaskende haler. Der er liv dernede i fiskesøen.

Lyt mere


6 |

Orange press

tirsdag 1. juli 2008

Live

Uforglemmelig Fantastisk Udmærket

Lidt for slacket sleep with all your friends

overbevisende. Måske fordi den slackede attitude, som bandet bekender sig til både

musikalsk og på scenen, er en meget integreret del af udtrykket. Måske fordi de ikke har fundet den rette form.

Anglofil gymnasiefest

Metaludladninger

Otto Lerche Soundvenue

vira Pavilion Junior Søndag kl. 15.00

til at forene til fælles nakkegymnastik og folkefest. Efterhånden som bandet fik spillet sig varmt og overkommet den indledende lydmudder og nervøsitet, gik alt som smurt. Dobbeltpedalen var på overarbejde, ligeså var bandets pink-hårede guitarist. Han fløj fra den ene ende af scenen til den anden, og allerede efter få numre fra bandets ep-debut ’Reccurance’ endte han i en crowdsurfing-tur hos publikum – uden at glippe en eneste akkord. Bandets tekniske evner, såvel som metalliske lyd, befandt sig dermed ikke milevidt fra mathcore-pionere Meshuggah eller de Roskilde-aktuelle Dillinger Escape Plan. Enkelte gange blev rytmerne så vanvittige og temposkiftene så pludselige, at den bamsede forsangers growlende vokalarbejde havde svært ved at finde sin plads i lydbilledet. Bedre fungerede han på den spritnye sang ’Black July’, hvor der blev skruet ned for farten og op for melodierne, og efter 50 minutters metal-fest fik det taknemmelige orkester spillet sig ind i den nye skole af smitsomme, danske metalorkestre.

kiss kiss kiss Pavilion Junior Søndag kl. 18.00

Adam Thorsmark Soundvenue

foto: thomas kjær

På scenen var der tre ting, der sprang i øjnene denne mandag eftermiddag, hvor Le Fiaskos spillede på Pavilion Junior: Musikernes musikalske overlegenhed, venlige ydmyghed og blomsterne på mikrofonstativerne. I musikken var det især bandets udprægede sans for alternativ sangskrivning, man hæftede sig ved. De otte musikere formår bedre end de fleste at tænke ud af boksen uden at glemme at tænke på melodien og lytteren. På de første tre numre vendte bandet opmærksomheden indad og blikket nedad i shoegazende numre, som satte min tålmodighed på prøve. Langsomt lukkede bandet sig dog op, lod små, fine og dissonante guitarfigurer vokse ud af tågen

og beviste langsomt den særlige evne til at plante melodi midt i et utilgængeligt vildnis af freejazz, saxofon galore, støj og postrock for til sidst at nå (ret høje) højdepunkter med numre som ’Lydia’ og ’Canapes on Cocktail’. Lige dér rakte bandet ud efter fem stjerner, nåede dem næsten, men snublede, druknede melodierne og de poppede elementer i løse, dronende passager af hypnotiserende og psykedelisk indierock, postrock og freejazz. De formåede ikke helt at vække sangenes kvaliteter til live og leve op til de forventninger, som uundgåeligt vokser i lytteren, der hører bandets poppede, melodiske og avantgarde postrock på hjemmestereoen. Otto Lerche Soundvenue

Rakte efter fem stjerner, men snuplede til sidst.

”Tivoli’s symforniorkester misser jeg, for der skal jeg se Mollycam.”

foto: Rasmus Wenk Karlsen

Ud af boksen

Hvad skal du ikke høre?

Tobias, 20 år, Holbæk

De prøvede, men til ingen verdens nytte. Tre glade publikummer stod side om side med armene om hinandens skuldre og forsøgte at lufte deres lange hår i takt. Med den københavnske metalkvartet Vira på scenen i en af koncertens mere rytmisk avancerede øjeblikke var headbangingforsøget dødsdømt. Dette – festivalens indtil videre mest morsomme syn for undertegnede – fortæller meget om Viras koncert: Uforudsigelig og teknisk, men samtidig med evnen

Slacket attitude, men uden den rette form.

”Jeg skal i hvert fald høre Slayer, Neil Young, Gnarls Barkley og Albertslund Terror Korps.”

foto: thomas kjær

Fyren ved siden af mig opdagede hurtigt, at han var helt alene. Som den eneste havde han i et anfald af kådhed smidt hænderne i vejret for at klappe i takt til musikken. Nu stod han igen med hænderne ned langs siden ligesom mig og de omkring 200 andre publikummer. Måske fordi det var pinligt. Måske fordi det var svært at få hænderne op over koncerten med Sleep With All Your Friends. Jeg tror, det var det sidste. Bandet står i massiv gæld til Clap Your Hands Say Yeah, og som hos amerikanerne var vokalen den skarpeste signatur. Morten Bruuns skæve, nasale og let skabede vokal gav den rimelig konventionelle rock lidt kant, men det skæve udtryk virkede tilstræbt. Sangene var gode, men synthesizerne virkede ofte underligt påklistret, og teknisk var bandet ikke heller

Pavilion Junior Søndag kl. 16.30

Nogenlunde Dårlig Katastrofal

foto: thomas kjær

Pavilion Junior Søndag kl. 13.30

le fiasko

Hvad skal du høre?

Orange Press bringer dagligt anmeldelser i samarbejde med:

Har vores lille land brug for en dansk version af Arctic Monkeys? Dét spørgsmål lyste gentagne gange frem på nethinden under koncerten med århusianske Kiss Kiss Kiss. Og efter 35 minutter i selskab med et par hundrede 15-19-årige er jeg ikke blevet meget klogere på spørgsmålet. For jo, det var festligt, amen, der var spilleglæde, men nej, hvor det haltede med nytænkningen. Første sang og sidste sang var de største syndere. Henholdsvis en snøvlende og decideret umelodiøs affære og til sidst et muzak-agtigt cover af The Doors’ ’Riders on the Storm’. Men derimellem var der bestemt lyspunkter at finde. Bandet fik deres sammenspil op at køre – fra symbiosen mellem de effektive mono-riffs fra side 1 i diskorock-ABC’en, til den groovy trommeslager, der givetvis har set en Arctic Monkeys-musikvideo eller to på MTV. Ikke mindst hittet ’Hector’ fik teltdugen til at lette. Men ligesom England næppe har brug for danske Factory45, når de har deres Babyshambles, bliver Kiss Kiss Kiss også nødt til at opdatere deres iPods med andet end anglofil danserock, hvis de vil ud over grænserne. Hvis det ikke er ambitionen, kan de sagtens fortsætte stilen til glæde for de mange unge fans og gymnasierne rundt omkring i landet. Adam Thorsmark Soundvenue


TIRSDAG 1. JULI 2008

Hvad skal du høre?

”Jeg glæder mig til at høre Kate Nash, Radiohead og Neil Young.”

Hvad skal du ikke høre?

Hvad skal I høre?

”Der er ikke nogen jeg tænker jeg bare skal undgå, jeg tager det lidt som det kommer.”

CECILIE, 19 ÅR, HOLBÆK

Fjollede festligheder

Kan man forvandle Pavilion Junior til et svedende dansegulv klokken halv otte på en mandag? Ja, næsten. Men også kun næsten. For selv om fraktioner af publikum kastede sig ud i noget, der lignede en ægte klubstemning, så forblev det for det meste ved lokale udbrud af befriende danseekstase. Men det var skam også mere end nok. For efter knap tre kvarter med københavnernes usvigeligt stilsikre og soulede electro-pop var der ikke længere nogen tvivl. When Saints Go Machine

”Sådan noget er der ikke! Sådan et negativt svar har vi ikke, rotter er glade.”

er meget mere end et klubband. Den pumpende bund af livetrommer, de rivende synths og afstikkere til techno og sågar acid house, var nemlig spædet op med den helt rette mængde Prince og popappel til at ramme bredt hos et hengivent publikum. Hvad enten man kom for de elektroniske referencer eller den gode melodi, blev man ikke skuffet. Og så var falsetsyngende Nikolaj Vonsild en uundværlig frontfigur, der fremstod cool, hvad enten han dansede som en afbleget Dave Gahan eller fik publikum til at pumpe deres næver mod teltdugens hvælving. Det tegner stort for københavnerne. NIKLAS KRIGSLUND SOUNDVENUE

SLAGSMÅLSKLUBBEN Pavilion Junior Søndag kl. 21.00

Siden de for otte år siden opstod som en synthpop-afstikker til prog-rock-bandet The Solbrillers, har Slagsmålsklubben vokset sig til et af de helt store kultfænomener på Sveriges alternative musikscene. De, der ikke vidste det, opdagede det helt sikkert, da der allerede en halv time før deres koncert i går stod en dedikeret fanskare og hujede mod den i anledningen guldbelagte scene. Alligevel stod optakten på ingen måde mål med den fest, der startede, da gruppens seks medlemmer entrede scenen iført skøre nu rave-kostumer. Lige fra han udbrød sit første ”kick this fuckin’ shit, motherfuckers”,

Well, we can’t compete with the music... Opening hours: Sunday - Thursday: 10am - 11pm Friday - Saturday: 10am - 12pm Københavnsvej 118 4000 Roskilde Ringstedgade 76 4000 Roskilde

Brud på traditionen Ikke en dansk åbner på Orange Scene

FOTO: RASMUS WENG KARLSEN

Pavilion Junior Søndag kl. 19.30

Hvad skal I ikke høre?

DANMARK MOD LANDMINER-ROTTERNE

Klubtricks i skjorteærmet WHEN SAINTS GO MACHINE

”The Dillinger Escape Plan – extreme metal, Tina D, Radiohead og Boom Clap Bachelors, det er sådan noget funk.”

|7

Forvoksede børn smurt ind i 90’er-rave-pastiche.

havde den afsindigt fjogede, men sært karismatiske frontfigur publikum i sin hule hånd. De seks svenskeres energiske sceneshow virkede noget påtaget, og musikalsk var det, de havde at byde på, til at overse, men folk var kommet for at feste. Og lige netop det egnede bandets hektiske nu rave sig glimrende til. I virkeligheden var Slagsmålsklubben nok mest seks

forvoksede børn, der dansede, stagedivede og smed med glow sticks til tunge beats og ligegyldige melodier smurt ind i en 90’er-ravepastiche af de mere forlorne. På den anden side gjorde de det med så megen timing og energi, at man bør tage dem for, hvad de er, og lade festen tale for sig selv. EMIL KRAGH-SCHWARZ SOUNDVENUE

En mangeårig tradition brydes, når det i år er færøske Teitur, der åbner Orange Scene torsdag eftermiddag. I de seneste år har det været et dansk band, der har haft fornøjelsen af at spille første koncert på festivalens største scene, men sådan bliver det altså ikke i år. For de, der holder af traditioner, er der måske trøst i, af færinger teknisk set er en lillebitte smule danske. Men sig det ikke højt – og slet ikke til færinger.

Hvad sy n e s du ? S

end din men ing til rf avis + din besked til 120 4


8 |

Orange press

tirsdag 1. juli 2008

Vidste du også, at ...

... Roskilde Festival har et af verdens længste urinaler. Det måler 850 meter. Skulle man ikke have lyst til den slags fællesskabsaktiviteter kan man bruge et af festivalpladsens 519 toiletter.

... 14 kilometer netværkskabel sikrer, at du kan tjekke din mail, bruge dankort-terminalerne og ringe hjem fra en telefonboks, hvis mobilen er død, opladeren itu og vennerne ikke er i nærheden

foto: Rockphoto

Vidste du, at ...

Årets festivalprogram vrimler med nogle af tidens hotteste kvindelige kunstnere. Tiden hvor kvinder i musikbranchen ofte var reduceret til kønne galionsfigurer eller stramt designede popstjerner er heldigvis en saga blot. Mød Cat Power, Beth Ditto, Santogold og Lykke Li

Cat Power Den fantastiske stemme har været en del igennem I mange år var amerikanske Cat Power berømt og berygtet. Berømt for sin særegne vokal, inderlige sange og overbevisende studiealbum – og berygtet for sine koncerter, der som regel gik op i snalret smalltalk ved klaveret mellem numrene, mens hals og nerver blev smurt med alt, alt, alt for mange whiskysjusser. Sidstnævnte ofte pinlige udskejelser var resultatet af et kuldsejlet kærlighedsforhold til hendes livs kærlighed: ”Jeg begyndte simpelthen at drikke for at udholde al den smerte i mig. Lige efter han gik fra mig, ville jeg bare dø. Alligevel forsøgte jeg hele tiden at overbevise mig selv om, at jeg havde det fint, for jeg havde ikke noget andet valg. Da jeg igen blev ædru for to år siden, forstod jeg, at jeg havde lidt længe nok, og at jeg på grund af min måde at reagere på var nedbrudt mentalt, åndeligt og helbredsmæssigt”. Om det skyldes en opvækst som skilsmissebarn med en evigt turnerende,

bluesspillende far er svært at sige, men igennem hele sit liv har Cat Power kæmpet med en indre rodløshed. ”Jeg har aldrig haft rødder et enkelt sted. Som 20-årig flyttede jeg til New York, som 22-årig flyttede jeg til Portland, som 26-årig flyttede jeg til South Carolina, som 28-årig flyttede jeg til Atlanta, så tilbage til New York og endelig til Miami for fire år siden.” Sart og sårbar Op- og nedturene professionelt såvel som privat har dog aldrig kunnet skjule, at den amerikanske sangerinde er begunstiget med en stemme af de helt særlige, og få kan som hende lyde sart og sårbar med en underliggende tone af noget mere dunkelt og sensuelt. Det har dog taget hende mange år at vænne sig til sin stemme: ”Først nu forstår jeg selv, at jeg faktisk ikke er så dårlig en sangerinde. Jeg er bestemt ikke perfekt, og jeg kan være meget hård ved mig selv, men alt i alt er jeg ikke dårlig. Jeg har forstået, at der er vigtigere ting at anvende al min energi på end at kritisere mig selv konstant. Nu er jeg taknemmelig for at have fået de muligheder, som livet har givet mig som sangerinde”. Dette års ’Jukebox’ markerer på flere niveauer en genfødsel for Cat Power. Her fortolker hun sange fra solide sangskriver-

kolleger som Hank Williams, Bob Dylan og Nick Cave med et overbevisende og yderst personligt album som resultat. Og da hun samtidig som noget nyt er begyndt at modtage positive liveanmeldelser, er der ingen undskyldning for ikke at frekventere hendes koncert på søndag. Kristian Schou/Soundvenue

Cat Power spiller søndag kl. 18.00 på Roskilde Odeon.

Vidste du det? Født Charlyn Marie Marshall den 21. januar 1972 i Atlanta, Georgia. Debuterede i 1995 med albummet ’Dear Sir’ men fik sit gennembrud med ’Moon Pix’ (1998). Har i alt udgivet otte studiealbum, heraf to med coverversioner af andre musikeres numre: ’The Covers Record’ (2000) og ’Jukebox’ (2008).

Beth Ditto Gossips frontkvinde leverer punkattitude med kærlighedshåndtag Hvis du synes, at musikbranchen er overbefolket af modeltynde frontsild uden selvstændige meninger, så er Beth Ditto undtagelsen, der bekræfter reglen. For den karismatiske, amerikanske sangerinde er alt andet end åleslank – og stolt af det. Hvilket man kan forvisse sig om, når hun sammen med kumpanerne i garagerock-trioen Gossip står på scenen på torsdag. På såvel som uden for scenen er Ditto berømt for sin slagfærdige facon og sine kontante udmeldinger om køn, seksualitet og modeindustriens dyrkelse af verdensfjerne kropsidealer. ”Mode er bullshit. Stil handler ikke om tøj og accessories, men om attitude”, som hun kæberystende klart formulerer det. Og som belønning for sin bramfrie konfrontationslyst placerede det engelske musikmagasin NME hende på toppen af sin ’Cool List’ i 2006. Endnu mere iøjnefaldende var hendes optræden i juni-udgaven af førnævnte magasin i 2007. Her prydede den splitternøgne frontkvindes fyldige krop forsiden til både stor begejstring og forargelse. ”Faktisk tror jeg, at flere kan acceptere mig, for den jeg er, bare fordi jeg turde.

Jeg ville blive arresteret for at smide kludene midt på gaden, men ikke i en bladkiosk”, har hun udtalt om det opsigtsvækkende foto. Live optræder Ditto ofte iført stramtsiddende kjoler med frit udsyn til både kærlighedshåndtag og hendes Jeg ville deodorantfri, blive ubarberede arresteret armhuler, for for at smide som hun siger: ”Jeg mener, at kludene punks normalvis lugter”. midt på netop den gaden, men Og trodsige ’do it ikke i en yourself’-ånd er tydeligt til bladkiosk. stede i Gossips Beth Ditto upolerede opkog af skarpskåren garagerock og stakåndet lo-fi-punk. Den konfrontationssøgende attitude går igen på gruppens hårdt pumpende gennembrudshit, ’Standing in the Way of Control’, hvor Bush-administrationens modvilje mod homoseksuelle ægteskaber

får et ordentlig fur af den erklæret lesbiske forsangerinde. Der er derfor lagt i ovnen til en sprængfarlig aften med drøje hug til firkantede traditionalister og kønsforskrækkede rock’n’rollere, når Gossip entrer Odeon. Be there or be square. Kristian Schou/Soundvenue

Gossip spiller torsdag kl. 21.30 på Roskilde Odeon.

Vidste du det? Gossip blev dannet i 1999 i Searcy, Arkansas af Beth Ditto (vokal), Brace Paine (guitar) og Kathy Mendonca (trommer). I november 2003 valgte Mendonca at forlade gruppen og blev erstattet af Hannah Bilie. Gruppen har udgivet tre studiealbum, ’That’s Not What I Heard’ (2001), ’Movement’ (2003) og ’Standing in the Way of Control’ (2006).


TIRSDAG 1. JULI 2008

... Roskilde Festivals pantsystem er ganske effektivt. Sidste år afleverede Roskilde Festivals gæster 1,5 million dåser. Husk at der gives pant for alle typer øldåser i de forskellige pantboder.

FOTO: KLAVS BO CHRISTENSEN/ROCKPHOTO

Vidste du, at

Vidste du også, at ... … der i år arbejder ca. 25.000 frivillige medarbejdere på festivalen. De frivillige kommer både fra Danmark og udlandet.

Santogold Alle forsøger at kategorisere denne sprælske popsensation, men ’good luck’, siger vi bare Roskilde Festival kan uden tvivl præsentere et af årets allervarmeste navne, når Santogold træder frem på Cosmopol på fredag. For den karismatiske, amerikanske Men Santi White, som gemmer sig bag det noget mere flashy kunstnernavn, er alt andet end en gennemsnitspopstjerne designet til hitlistesucces. Mange har beskrevet hende som en krydsning mellem M.I.A., Gwen Stefani og Karen O, men hendes stil er på ingen måde et produkt af et pladeselskabs fokus på cross-marketing. Jo, på nogle numre er hun bakket op af rå beats fra producere som Diplo og Switch, der også har leveret tracks til M.I.A.. Og jo, hun deler også Gwen Stefanis kærlighed til melodiøs new wave og til de store omkvæd, ligesom hendes vokal og

karisma nogle steder kan lægge sig tæt op af Yeah Yeah Yeahs-frontkvinden. Men Santi White insisterer på at have sin egen lyd. ”Jeg erkender, at jeg er en ny kunstner, og at de fleste mennesker ikke engang har hørt min plade endnu. Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan stå alene som en selvstændig kunstner. Men jeg synes, både M.I.A. og Karen O er fantastiske kunstnere, og Jeg erkenjeg er glad for der, at jeg at blive anset for at være er en ny kunstner, og musikalsk ligeværdig med at de fleste kvinder som dem,” forklarer mennesker White, der er en ikke engang erfaren kvinde har hørt min i musikbranmed fuld plade endnu chen kontrol over sit SANTI WHITE eget skib. Hun har tidligere udgivet plader med skapunk-bandet Stiffed og arbejdet for pladeselskabet Epic. Santogolds langsomme udvikling fra sidste års blog-buzz og undergrundshittet ’Creator’ til dette forårs magasin-forsider og en plads blandt P3’s Uundgåelige har

Lykke Li Den lille popfe kan blive en af Sveriges største eksportsucceser i år Det er en gammel sandhed, at danskerne har et mindreværdskompleks i forhold til den svenske musikscenes gennemslagskraft. Og nu er der kommet endnu en grund til at være misundelig på naboerne mod nordøst: Sangerinden Lykke Li står nemlig på tærsklen til et internationalt gennembrud med sine særegne, skæve og sjaskcharmerende popsange. Som barn rejste svenskeren rundt i verden med sine forældre og boede blandt andet fem år i Portugal, så hun er nærmest opflasket med Jeg vil gerne et internationalt udsyn. udenfor Og ambitioSverige. Det nerne rækker da også ud over går ikke at hjemlandets være der. grænser: ”Jeg vil gerne udenDer er for for Sverige. meget pis. Det går ikke at LYKKE LI være der. Der er for meget pis. Først er folk positive, men så kommer alt det negative. Lad mig være fri”. Inspirationen til at tænke stort, skide på janteloven og forfølge sin drøm kommer da heller ikke fra smörgåsen og köttbullernes hjemland: ”Jeg er lidt amerikansk i min tankegang. Jeg har nok set for mange ’The Making of’ i fjernsynet. Du ved, ”Madonna spiste kun popcorn i to år”. Jeg har været meget på. Mine venner er så slappe. Der er så mange chancer, de ikke tager. Det nytter ikke noget”.

|9

Så meget desto større er begejstringen for, at der nu endelig er kommet hul igennem til udlandet, hvor specielt USA er ved at få øjnene op for den lille svensker: ”Nu sker det endelig. Jeg besøgte en ven forleden, som mindede mig om, hvor deprimeret jeg var for nogle år siden. Jeg har jo prøvet længe og gået til mange auditions, hvor de ikke syntes, jeg sang godt nok. Men det føles godt at vide, at jeg har kæmpet for det”. Selvom hendes sange udstråler ubesværet, melodisk overskud, har det dog taget tid at fi nde frem til sangenes rette udformning. Men da hun teamede op med produceren Björn Yttling fra den svenske musikeksport-succes Peter Bjorn And John, fandt musikken endelig sin rette form – dog ikke uden sved og tårer: ”I starten græd jeg, når jeg var i studiet med Björn. Jeg har altid syntes, at jeg var god til at synge live, men i studiet hører man alt, og det blev ikke, som jeg ville have det. Jeg stiller høje krav til mig selv og kunne fi nde på at løbe skrigende ud af studiet”. Forhåbentlig ender det ikke så dramatisk, når Lykke Li giver koncert på lørdag på Odeon. Det mest sandsynlige udfald er dog

også, at hun drager fra Festivalpladsen med flere, nyvundne fans i bagagen. KRISTIAN SCHOU/ SOUNDVENUE

Lykke Li spiller lørdag kl. 23.00 på Roskilde Odeon.

Vidste du det? Født som Lykke Li Timotei Zachrisson den 18. marts i Stockholm. Debuterede i efteråret 2007 med ep’en ’Little Bit’. Debutalbummet, ’Youth Novels’, udkom i februar 2008 og er siden blevet udsendt i resten af Europa. Til august bliver det ligeledes sluppet løs på det amerikanske marked.

spundet mange kreative forsøg på at definere hendes lyd. Specielt fordi hendes lyd spræller så meget i nettet og spænder fra elektronisk hiphop over reggae til melodisk poprock. Og denne jagt på en definition kan nogle gange frustrere Santi White. ”Jeg tror, folk virkelig har brug for at have en referenceramme, når de lytter til nye kunstnere. Det er ikke nok bare at tage musikken og lyden for, hvad den er. Folk har behov for at kategorisere og klassificere den, før de kan forstå den. Jeg er dog sikker på, at min musik kommer til at overraske en masse folk,” slutter hun selvsikkert. KRISTIAN SCHOU/SOUNDVENUE

Santogold spiller fredag kl. 20.00 på Roskilde Cosmopol.

Vidste du det? Midt i denne kaotiske tid med megen opmærksomhed kan Santi White trække på sin store brancheerfaring. Hun har en fortid i midt-90’erne som A&R på pladeselskabet Epic, hvor hun blandt andet forsøgte at signe hiphop-legenden Mos Def uden held. Tiden på den ‘forkerte’ side af skrivebordet har White senere omtalt som ”ekstremt nedslående”.


10 |

TIRSDAG 1. JULI 2008

Attitude Anya Mathilde Poulsen, Musikjournalist Anya Mathilde Poulsen er musikjournalist i DR og forfatter til bogen ”Feminint forstærket - syv samtaler med kvindelige musikere”. Hun har været fast gæst på Roskilde siden 1988.

Piger der kan

Jeg kan ikke få nok af at betragte folk, og hvert år bliver jeg imponeret over mine medsøstres opfindsomhed i stil og udseende. Her er piger med hår i alskens farver og tøj sat sammen på måder, som den hotteste modeskaber ikke kunne overgå. En skøn reminder om, at det feminine er meget mere varieret end det, vi ser til daglig. Musikalsk er der også masser af spændende kvinder på årets festival. Men når det er sagt, så består de fleste bands stadig af firefem fyre, og de fleste dj’s er stadig ham med styr på teknikken. Det er ikke specifikt for Roskilde – sådan er det bare på musikscenen – besynderligt nok. Sidste år interviewede jeg syv kvindelige musikere til bogen ”Feminint forstærket”, og en af de pointer, der satte sig fast, kom fra Signe Høirup Wille-Jørgensen alias Jomi Massage. Hun sagde, at efter hendes koncerter kom der tit en håndfuld piger hen, som var overraskede over, at man kunne gøre det, hun gjorde, og lige så overraskede over, at det ikke var faldet dem ind. Kan det virkelig passe, at mange af vi piger – selv os der elsker musik – ikke lige forestiller os, at vi selv kunne stå på scenen og fyre den af ? I så fald kunne det jo passende være en anledning til at opleve nogle af alle de seje damer, der i løbet af festivalen viser, at vi i den grad kan. De fleste kender store navne som Cat Power og Tina Dickow, men søg bare lidt ned i rækkerne. Desværre er M.I.A. missing in action, men så er der jo de to søstre i CocoRosie, som fremlokker et gådefuldt univers, hvor man ikke

ved, om de vil forføre eller forgifte én. Personligt skal jeg også opleve The Gossips twistede punk-disco, leveret med kras attitude af den omfangsrige Beth Ditto.

Kan det virkelig passe, at mange af vi piger ikke lige forestiller os, at vi selv kunne stå på scenen og fyre den af? ANYA MATHILDE POULSEN

Blandt de nytilkomne kunne det være værd at tjekke Katie White i hype-sensationerne The Ting Tings og Mariam Wallentin fra sære svenske Wildbirds & Peacedrums. Og hvorfor ikke aflægge en visit hos Jomi Massage herself. Desuden behøver kvinderne jo ikke stå forrest for at vise vejen. 18th Dyes indierock bæres i høj grad af Heike Rädekers bas og vokal. Og nok er Kevin Shields genial, men My Bloody Valentines støjkatedraler blev også skabt af Debbie Googe og Bilinda Butcher. Og så er vi ikke engang nået til Joan As Police Woman, Lykke Li, Duffy, Santogold, Säkert! og Tone endnu. Der er inspirerende feminint input nok at afsøge – mange flere end nævnt her – så kom bare derud. Og hvis det afsætter et kim til selvudfoldelse, så grib det. Det er ikke uden grund, at en af de mange bøger om punken hedder ”One Chord Wonders”. Det behøver ikke være så svært. Man skal jo starte et sted, og hvem ved, hvad det fører til. Think less, act more. Måske er det dig, der står på Pavilion Junior til næste år.

Den Orange Blog er kun udtryk for skribentens mening. kommentarer modtages på orangepress@roskilde-festival.dk eller sms til rf avis + din besked til 1204.

Vær forberedt på, at Roskilde-sygen sætter sig i din krop allerede nu, og den forlader dig ikke igen, før du er træt, mæt, brugt og færdig med Roskilde for i år. Go’ festival!

Hvad sy n e s du ? S en

d din menin g til rf avis + din besked til 120 4

LÆST PÅ DR.DK

Fokus: Less Trash More Music

Modtaget via sms

Vil du samle affald for at få mere musik på Roskilde Festival? Det er i hvert fald, hvad festivalen går og drømmer om Du kan være med til at få mere musik på Roskilde Festival. Det er budskabet i affaldskampagnen Less Trash, More Music. Hvis festivalgæsterne hjælper med at samle affald, går overskuddet til mere musik. ”Her har vi hængt toiletpapiret, hvis man skal skide. Nedenunder står affaldssækken, og derhenne har vi placeret posen med alle øldåserne,” siger Philip Varnev. Philip Varnev er en del af Camp Hopla, som består af 14 fyre, der har tjek på indretningen af deres camp. Hver ting har sin plads under campens halvtag, og alle er enige om, at affaldssortering er nødvendig, hvis de skal holde deres camp ren. Derfor sætter de også pris på affaldskampagnen Less Trash, More Music. ”Vi rydder det op, der står på jorden. Lige nu ligger der en del, men det rydder vi op i intervaller,” siger de.

Hvis festivalfolkene gerne vil være med til at holde pladsen ren, vil vi på festivalen gerne give dem muligheden for at hjælpe. JAN BECHMANN ROSKILDE FESTIVAL

Folk er ligeglade De 14 fyre fra Camp Hopla efterlever i høj grad budskabet i årets affaldskampagne. Jan Bechmann styrer kampagnen og er ansvarlig for renovation på festivalen. For ham er det fedt, når folk gider gøre en indsats for at holde festivalpladsen ren. ”Hvis vi hjælper hinanden med at indsamle affald, skaber det mulighed for, at vi de kommende år kan bruge flere penge på musikken,” siger Jan Bechmann og understreger, at festivalen kan spare mange penge på at få alle deltagere til at hjælpe med at holde pladsen ren. Han har i mange år været med til at rydde op efter Roskilde Festival. Sidste år var han

FOTO: OLE NEIS NIELSEN

Ud over musikken har jeg altid elsket Roskilde Festival for publikums fantastiske kreativitet.

ORANGE PRESS

Tak til svedige kalkuner ”Jeg vil gerne sige 1000 tak til Camp Svedige Kalkun, for at de blev siddende i for - køen ved East indgangen i lørdags. Allerede ved 21-tiden begyndte folk at rykke i køen og presse på for at komme til at få armbånd. Min kæreste var gået for at hente mad lige inden, og der stod jeg helt alene, og han havde ikke nogen mobil! Vi havde nok ikke fundet hinanden, hvis de Svedige Kalkuner også havde rykket i køen. Men de blev på deres plads, og min kæreste fandt mig. Igen 1000 tak!! God festival til jer” KNUS FRA CAMILLA OG HENDES SULTNE KÆRESTE DER BARE SKULLE HAVE EN BUGGI BURGER”

Love’N Lollipop fest ”Der er kæmpe Love’N Lollipop fest i dj Alligator camp ved agora L. Onsdag klokken 22. ” Gutterne i Camp Hopla har tjek på lejren og rydder gerne op. Måske kan de skaffe mere musik og mindre affald til Roskilde?

med til at indsamle 36 tons affald, da festivalen var slut. ”Mange festivalgæster lader jo alt sammen ligge. De køber en festivalpakke med det mest nødvendige grej for 200 kroner, og den er de ligeglade med, når det hele er ovre. Så tager de bare hjem.” Vil gerne have støtte Ifølge Jan Bechmann er affaldskampagnen nødvendig, for at festivalområdet ikke skal ligne en kæmpe losseplads. Derfor er hans håb, at alle festivalgæster vil støtte projektet. ”Hvis festivalfolkene gerne vil være med til at holde pladsen ren, vil vi på festivalen gerne give dem muligheden for at hjælpe. Vi vil gerne have, at man hjælper hinanden,” siger Jan Bechmann. Selvom han ved, at nogle gæster har et afslappet forhold til flasker, paptallerkener og andet skidt på pladsen, er han sikker på, at mange er villige til at tage del i kampagnen, der byder på Øl for Affald-indsamling og skraldekampagne senere på ugen. Jan Bechmann håber, at affaldskampagnen får festivaldeltagerne til at forstå, at en renere festival kan skabe grobund for mere musik på Roskilde Festival.

”Mit håb er da, at gæsterne vil hjælpe til,” siger han. ”Man får jo bl.a. én kold øl for én fyldt pose affald som en del af kampagnen. Og øllene er altså kolde!” KRISTIAN K. KÆMSGAARD

Vidste du? • At oprydningen efter sidste års festival først sluttede den 18. maj i år? • At man kan spare cirka to millioner, hvis alle på festivalen samarbejder om indsamlingen af affald? • At overskuddet ville kunne bruges på mere musik eller til humanitære formål? • At man rundt regnet bruger 3-400.000 røde affaldsposer per festival? • At du fra på torsdag kan deltage i ’Øl for Affald’. Her vanker der kolde Tuborg i bytte for røde poser med affald. • At du på fredag kan deltage i et meget festligt skraldeoptog. Hold øje med avis, radio og sms i de næste par dage.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

HILSEN DJ ALLIGATOR CAMP

Latter vestkritik ”West - kritikken på side 13 (i mandagens avis, red.) er dybt latterlig. Kendere ved, at West har været The Place To Be i flere år. Bedre mad, flere events, let adgang til pladsen, flere svenske piger. Vest er for de dedikerede, Øst er for gamle mænd, der tror de er hippe. Og så er der kortere til øl på vest. Og bedre transport.” WEST 4 LYFE!

Skriv til Orange Press. Enten med en sms til rf avis + din besked til 1204 (gælder kun danske abonnementer) eller e-mail os på orangepress@roskildefestival.dk. badge_m_Rlogo.pdf

26/06/08

14:26


H T U R T F O T N E M O M E H T IN E F I L Y O J N E dagen

Mere liv i hver


12 |

Orange press

tirsdag 1. juli 2008

... Roskilde Festival, dvs. inklusive campingområder, parkering, festivalplads osv., dækker et areal på i alt 1.438.222 kvadratmeter. Det svarer til det samlede areal af 200 fodboldbaner og udgør Danmarks femte største ’by’.

foto: thomas kjær

Vidste du, at ...

Vidste du også, at ... … på den første Roskilde Festival i 1971 kostede en billet i forsalg kun 30 kr. Selvom det næsten er det samme som en guldøl i krus koster i år, blev der faktisk kun solgt 3.000 billetter.

Veteranerne kommer For nogle er den tætvoksende campingjungle ren rutine

Vi har selv medbragt tre lastbilbatterier – vi behøver sgu nærmest ikke engang at gå op på Festivalpladsen mere. Peter, festivalveteran

På græsset står resterne af en ramme øl. Et enkelt blik på denne lejrs beboere afslører, at det har været en hård nat.

Men Jacob og Peter har prøvet det før – rigtig mange gange! Peter kan prale af tolv fuldførte festivaloplevelser. Og Jacob topper i lejren med 14 års erfaring. ”Jeg var på Roskilde for første gang i 1994, og jeg har været her hvert år siden da uden undtagelse,” siger den udkørte veteran. Man sporer en slet skjult stolthed i stemmen. Og med god grund. Det er de færreste, der kan prale af et så trofast fremmøde, som disse herrer. Luksusveteraner De to veteraner går ikke af vejen for at uddele et par gode råd til mindre erfarne blandt publikum.

Jacob og Peter har prøvet det mange gange før.

”Den vigtigste accessorie på Roskilde er en god stol. Man skal have noget godt at sidde i, så man rigtig kan slappe af. Det er også en god idé at

Mere for pengene i Roskilde?

campingstol. Måske er veteraner også lidt dovne? Snart trækker Jacob og Peter ind i deres respektive telte for at få sig en tiltrængt eftermiddagslur. I aften skal der nemlig festes i Orange Camp – og her er både garvede Roskilderotter og unge festivalskønjomfruer velkomne. Stina Møldrup Sørensen foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Jacob og Peter slapper af under Orange Scene. Ikke den rigtige Orange Scene, men en imponerende miniaturemodel, som drengene har brugt flere år på at bygge.

pakke let. Man har alligevel aldrig brug for alt det lort, man slæber med,” siger Jacob. ”Og så er det cool at huske nogle ordentlige batterier, så man kan spille rigtig høj musik. Vi har selv medbragt tre lastbilbatterier – vi behøver sgu nærmest ikke engang at gå op på Festivalpladsen mere,” supplerer Peter og læner sig godt tilbage i den luksuriøse

Det er billigt at bo på Roskilde Festival. Det mener i hvert fald en rapport fra Yorkshire Bank i England, der har regnet på de britiske festivalgæsters udgifter og fundet frem til, at der spenderes noget i nærheden af 402 pund (ca. 3800 kr.) på en festival i det engelske. Det får briterne til at valfarte til Europa for at få et billigere festival-fix. De europæiske festivaler har bl.a. flere koncerter, gratis camping og mere solskin. Den britiske undersøgelse har næppe kigget på sidste års Roskilde-vejr, men i de seneste år er op mod 5 % af Roskilde Festivals gæster fløjet ind fra de britiske øer, hvilket er højere end antallet af tyskere.


TIRSDAG 1. JULI 2008

Hvad skal du høre?

”Jeg glæder mig vildt meget til at høre Beardyman, han er sådan en human beatbox og han er så sej til det.”

Hvad skal du ikke høre?

Jeg tror sgu ikke jeg gider høre Neil Young eller at Jay-Z lukker Orange. Ellers holder jeg alle muligheder åbne.

STEVNE, 19 ÅR, ROSKILDE

Hvad skal du høre?

”Jeg er rigtig, rigtig spændt på Teitur, der skal åbne Orange. Jeg er lidt spændt og nervøs, da det jo er anderledes musik.”

Hvad skal du ikke høre?

”Åh ha! De der Slayer skal jeg i hvert fald ikke høre – det er ikke lige min genre og prioritet.”

RØSKVA, 18 ÅR, NØRREBRO (HALVT FÆRING)

Jomfruerne kommer

! V DSTE DU...

Dagens Camp: Selvom det er første gang, er der styr på tingene Store forventninger Ingen af lejrens beboere har været på markerne i Roskilde før. Alligevel er de ikke i tvivl om, hvad de forventer sig af festivalen.

Det er første gang, at Albert, Rasmus, Signe og resten af deres venner fra Haslev Idrætsefterskole er på Roskilde Festival. Men otte timer i kø i de tidlige morgentimer søndag har ikke taget modet fra dem. ”Der blev lige pludselig skubbet rigtig meget i køen, og mange af os blev væk fra hinanden. Men de to første, der fik armbånd, løb ind og fandt en plads til os, så nu glæder vi os bare til at opleve festivalen,” fortæller 16-årige Rasmus fra sin stol midt i lejren i udkanten af Camping East.

Vi skal høre en masse musik og drikke en masse øl. ALBERT, NY PÅ ROSKILDE

”Vi skal høre en masse musik og drikke en masse øl,” siger 17-årige Albert, mens han knapper en øl op, og alle beboere giver en prøve på lejrsangen ”Flying”. Ingen i lejren vil indrømme, at der har været problemer med at få festivaltilladelsen fra forældrene derhjemme.

Men enkelte formaninger og gode råd har alligevel sneget sig med i rygsækken. ”Min far har givet mig nummeret på en læge, som han kender her på festivalpladsen. Hvis der bliver problemer, kan jeg jo bare ringe til ham,” fortæller Signe på 16 år. Flag og bajere Selvom hele lejren består af førstegangs festivalgæster, er der alligevel fuldstændig styr på traditionerne. Således bliver et flag med skriften ”H I S” (Haslev Idrætsefterskole) stolt vist frem, mens lejren endnu engang brøler løs på ”Flying”. Ingen festival uden øl, og heller ikke på dette punkt er efterskoleeleverne uforberedte. ”Mig og min veninde har stadigvæk 79 øl tilbage,

FOTO: SANNE VINTER

I omegnen af 20 elever fra Haslev Idrætsefterskole har trodset formaningerne fra far og mor og er taget på deres livs første Roskilde Festival.

| 13

Selvom det er første gang, er der styr på traditionerne.

så vi kommer ikke til at tørste,” siger Signe samtidig med, at endnu et par

...at Roskilde Festival bruger håndholdte mobile enheder i kampen mod skrald. I år bruger Roskilde Festivals renovationsmedarbejdere håndholdte PDA-mobiltelefoner, som skal hjælpe til at skabe et samlet overblik over skraldsituationen på festivalens campingarealer. Som led i en større indsats for løbende at rengøre Roskilde Festivals campingarealer vil de håndholdte enheder sørge for indrapportering om affaldssituationen. På den måde kan de affaldsansvarlige få et overblik over, hvor kritisk skraldsituationen er, og ophobning af fyldte sække undgås. Den løbende oprydning sker i samarbejde med publikum, som får udleveret affaldssække og opfordres til daglig rengøring af lejrene.

veninder melder deres ankomst i lejren. CHRISTIAN BØJE JENSEN

Klæd dig selv på til drømmejobbet En kort videregående uddannelse baner vejen for dig Med en kort videregående uddannelser fra Roskilde Handelsskole har du adgangskort til erhvervslivet eller til videre uddannelse. Her får du en god kombination af teori og praksis, og du bliver klædt på til at vælge, hvad fremtiden skal bringe for dig!

Datamatiker Er du datamatiker, kan du se frem til et alsidigt job inden for informationsteknologi, systemudvikling og -programmering, webdesign og webkonstruktion eller et job med multimedier i medie- eller reklamebranchen.

Markedsføringsøkonom Som markedsføringsøkonom får du adgang til jobs inden for mange brancher og kan arbejde med marketing, salg, eksport, information, reklame m.v. På længere sigt kan du for eksempel gøre karriere som marketingchef, salgschef eller projektleder.

Ønsker du en stærk international profil, tilbyder Roskilde Handelsskole også internationale klasser. Ansøgningsfrist 5. juli. Studiestart 1. september. Læs mere på www.rhs.dk, eller kontakt studievejleder Lene Just (8852 3281/lj@rhs.dk), hvis du har spørgsmål.

Roskilde Handelsskole · Bakkesvinget 67 · 4000 Roskilde · Telefon 8852 3200 · www.rhs.dk

Kom til informationsmøde på de korte videregående uddannelser på Roskilde Handelsskole!


14 |

ORANGE PRESS

TIRSDAG 1. JULI 2008

… Roskilde Festival har faktisk et regnvejrsberedskab! Efter at himlens sluser åbnede sig over Roskilde ’07, stablede festivalens ledelse et værn mod regn på benene. I samme sekund himlen trækker op til angreb, vil beredskabet folde en stor, imaginær paraply ud over festivalgæsterne. Den inkluderer bl.a. uddeling af flis og halm, og der hyggegaranti, hvis det igen skulle blive nødvendigt at indrette et scenetelt til sovesal for de teltløse Men det er ikke drivvæde miner det hele. For skulle solen bage ned over de udsatte gæster, er der ved samme lejlighed etableret solskinsberedskab! Her er tiltag som uddeling af solcreme bl.a. på to-do-listen. Dét kunne blive aktuelt!

FOTO: KLAVS BO CHRISTENSEN/ROCKPHOTO

Det bliver nok ikke aktuelt, men …

FOTO: MARIE JOENSEN

Skøjteløb i solskin På ICE er der god plads til både skøjteprinsesser og tidligere nøgenløbere Skøjtebanen ved Agora M er en af dette års festivals helt store attraktioner. Den er et gigantisk puslespil af plastikplader, legesyge festivaldeltagere og en masse skøjter. ’Skal vi lege?’ står der på maven af medarbejderne ved skøjtebanen nær indgang East. Og det er lige hvad vi skal. Af med skoene, på med skøjterne og så af sted. I år har Roskilde Festival for første gang etableret en 1000 kvadratmeter stor skøjtebane af plastik, som alle festivalgæster kan besøge gratis. Her er god plads – både til de rutinerede hockeyspillere og alle klumpedumperne med en skøjteprinsesse i maven.

”Jo mere fuld du er – desto mere falder du,” siger Hans Christian fra Herning – også kaldet Klip-klap. Han nyder isen med bar mås og skøjter lystigt omkring med flagrende, ædlere dele til alles store fornøjelse.

Jo mere fuld du er – desto mere falder du! HANS CHRISTIAN

Og han er god til det. Han forklarer, at han har gået til standarddans i tyve år, og at det er derfor, han bevæger sig så flagrende, let og harmonisk. På spørgsmålet om, hvorfor han er nøgen, kommer et helt logisk og prompte svar fra den gæve nudist:

”Jeg har været til Nøgenløbet tre år i træk, men jeg ved ikke, hvornår det starter, så jeg er nøgen allerede nu for at holde mig klar.” Skal vi lege? Thor Rigtrup Larsen er formand for foreningen ’Skal vi lege?’ – et netværk mellem de kreative uddannelser i Århus. På årets Roskilde Festival står foreningen for at arrangere lege og konkurrencer for festivalgæsterne på skøjtebanen. Hver dag fra klokken 14.00 er der skøjte-ringridning og Human Tetris for alle, der tør teste deres skøjte – evner og prøve kræfter med de overdimensionerede Tetrisbrikker. Og der er præmier til de dygtige og kreative, lover Thor Rigtrup Larsen. LOUISE SKØTT GADEBERG

1972 Køb og salg af lædervarer i samtidens frie former. Fotograf: ukendt

NU SOM BOG Hvis du i en ledig stund skulle have lyst til at stifte bekendtskab med nogle af de anekdoter, tidligere og nuværende festivalgæster har oplevet på Roskilde Festival, så er det oplagte køb Forlaget Radius’ ”Roskilde Stories”. Der er 250 sider og gode grin til flere timer. Den kan købes i merchandiseboderne til 99 kr.

Læs i morgen ... Flere anmeldelser og knaldhård festmusik ud på de sene timer - både fra Balkan og London.

Der er ikke så langt fra nøgenløb til nøgenskøjteløb.

Roskilde trivia 1 De fire medlemmer af Kings og Leon har en særlig ting tilfælles (udover at være hankønsvæsner). Hvilket? 2 Hvad hedder den lille landsby øst for Camping East? 3 Hvor mange kilo affald producerede hver festivalgæst i dagligt gennemsnit i 2007? A) 2 kilo B) 5 kilo C) 10 kilo. 4 Denne singer/songwriter har lavet covers af Massive Attack, The Knife og Joy Division. Hvad hedder han? 5 Hvad hedder foreningen, der arrangerer Roskilde Festival?

Genbrug Orange Press

Kyllingen

Lav Orange Press om til en oppustelige kylling – den er nem at lave! Læg et stykke slik indeni og forær den til en, du holder af. 1

Lav en kvadrat. Marker midten. Fold hjørnerne ned. 4

Vend.

Se svarene nederst på siden. 7

Fold spidsen indvendigt til modsatte hjørne. 10

2

Toppen foldes bagom ned til midten. 5

Fold næbbet op og buk bagom. 8

Fold vingen op. Gentag bagpå.

3

Fold hjørnerne lidt ned. 6

Marker skråfolden.

9

Fold vingen tilbage. Gentag bagpå.

11

Fold bundhjørner ind. Pust ind i ryggen.

TAK TIL HANS DYBKJÆRS ORIGAMISKE KNOW-HOW – FOLD MERE PÅ PAPIRFOLDNING.DK

Svar: Efternavnet Followill (Caleb, Nathan og Jared er brødre, og Matthew er deres fætter). 2: Vor Frue. 3: 5 kilo (tal ifølge festivalens miljøgruppe). 4: José González. 5: Foreningen Roskilde Festival.


VERDEN IFØLGE METROXPRESS

TIRSDAG 1. JULI 2008

To tiltalt for hue-drab på Anton

Det skulle være sket i dag. Men de unge må vente til næste uge, før de kan flytte ind i deres nye Ungdomshus på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Ifølge Ritzau er Fonden Jagtvej , som står bag overdragelsen, i gang med gøre huset klar til dets nye brugere. »Vi flytter lige så stille ind og begynder at indrette huset, men der er ingen faste planer endnu,« siger ‘Esther’ fra Ungdomshusets pressegruppe til Ritzau. METROXPRESS

To mænd på  og  år skal i retten for drabet på Anton Njie Hansen på Strøget i København i januar. Han var på vej hjem fra byen, da han blev passet op. »Du har to muligheder: Enten giver du os huen, eller også ruller vi dig for den,« sagde de ifølge anklageskriftet. -årige Anton nægtede og fik flere knytnæveslag, et knivstik i hjertet og tre i højre ben med en springkniv. Retssagen begynder den . november. Det skriver Ritzau. METROXPRESS

Europas bedste spillere kåret

METROXPRESS

-årige Xavi Hernandez fra Spanien var EM’s bedste.

Unge lever på gaden Unge på kant med forældrene skal bruge deres underskrift for at få hjælp En varm seng kan være svær at finde, hvis man er ung og hjemløs. På landets herberger skal man nemlig være over 18 år for at få husly for natten, mens værestederne for unge ifølge lovgivningen skal have en underskrift fra forældre eller værge, før de kan tilbyde overnatning. Det skriver avisen Hus Forbi. Peter Szølløsi, leder af institutionen Tjek-Punkt, oplever, at unge med manglende kontakt til skole og familie må sove i blandt andet togvogne. »Det er min opfattelse, at der højst er 10 unge under 18 år i København, der er helt uden kontakt til nogen, men vi møder mange med ‘sofaproblemer’. Sidste år havde vi cirka 600 henvendelser fra unge, hvor det handlede om, at de ikke havde nogen bolig,« siger han til Hus Forbi. I det døgnåbne rådgivningscenter Døgnkontakten får centerleder Laila Walther også besøg af unge, der GADEBØRN.

COLOURBOX

HÆDER. Den spanske midtbanespiller Xavi Hernandez er kåret til EM’s bedste spiller. Det europæiske fodboldforbund, Uefa, som står bag udnævnelsen, har også udtaget 23 spillere til EM’s All Star-hold. Det er ifølge Ritzau: Iker Casillas, Carlos Marchena, Carles Puyol, Marcos Senna, Xavi Hernández, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta, Fernando Torres, David Villa (Spanien), Yuri Zhirkov, Konstantin Zyryanov, Andrei Arshavin, Roman Pavlyuchenko (Rusland), Philipp Lahm, Michael Ballack, Lukas Podolski (Tyskland), Edwin van der Sar, Wesley Sneijder (Holland), Bosingwa, Pepe (Portugal), Gianluigi Buffon (Italien), Hamit Altintop (Tyrkiet), Luka Modric (Kroatien).

Barske herberger På landets herberger skal man være  år for at få husly. Det skyldes, at der på herbergerne sover mange voksne mennesker med en barsk baggrund, som man ikke ønsker, at de unge skal involveres i. KILDE: HUS FORBI

Væresteder kan byde unge på te eller et bad. Til natten må de ud.

mangler tag over hovedet. Sidste år havde centret mellem 1.500 og 2.000 henvendelser. »Her kan de få en kop te eller et bad, men skal de overnatte, kan det ikke foregå anonymt. Vi skal have foræl-

drenes samtykke. De unge, der slet ikke har lyst til kontakt til forældre eller sociale myndigheder, er svære for os at hjælpe,« siger Laila Walther til Hus Forbi. Også Pigegruppen i Saxogade, der er et københavnsk 2606_Tuborg_Festival_add

projekt for udsatte piger mellem 13 og 18 år oplever piger, der bor på gaden. »Der bor maks 50 piger på gaden lige nu. De opholder sig rundt omkring i shoppingcentre, hos veninder eller på Christiania. Kommer de hos os, gør vi alt for at hjælpe dem videre. Vi har hjulpet piger, der har levet på gader og stræder, men vi kan heller ikke gøre noget, uden at deres forældre er inde over,« siger leder af Pigegruppen Gyda Heding til Hus Forbi. MILLE MARIE CHRISTENSEN/ 26/06/08

METROXPRESS 13:48 Side 1

TUBORG BADGE KONKURRENCE

UFFE WENG/SCANPIX

Åbning af Ungdomshuset udsat

��

Lad stubbene stå – og scor løs Kvinder vil have mænd med skægstubbe Mænd har altid brugt oceaner af tid på at finde vejen til kvindehjertet. Og nu har forskningen afsløret, hvor – næsten – alle kvinders bløde punkt ligger: i mandens skægstubbe. Ifølge psykologer fra Northhumbria University i Storbritannien scorer mænd med skægstubbe flere point hos kvinderne end de glatbarberede og fuldskæggede. Et klart flertal ville vælge ham både som sexpartner og til forelskelse, kærlighed og ægteskab. Stubbene fremhæver den nedre del af kæben, som signalerer modenhed. ‘Skægstubbe er blevet seksuelt udvalgt og forbundet med maskulin succes på trods af truende og aggressive signaler. Glatbarberede ansigter sender i stedet et signal om passivitet og seksuel umodenhed’, fremgår det af rapporten, der er trykt i magasinet Personality and Individual Differences. NØGLEN.

NIELS THIMMER/METROXPRESS

PRÆMIER: 20 Nokia 5310 100 Tuborg Festival Kit 1000 Tuborg Solskærme

Få et badge og scan det i Tuborgteltet, ved pavilion Junior. Du kan se med det samme om der er gevinst.

Roskilde Højskole åbner snart! Kom ned i YouSpace området og fortæl os, hvad du mener vil gøre Roskilde Højskole til et spændende sted - vi trækker lod om 2 billetter til Roskilde Festival 2009 blandt de bedste idéer!

www.roskildehojskole.dk

Badges udleveres enten af din “Orange Press” avissælger eller ved Tuborg Wake-Up Call på campingområderne Bemærk: Dit badge kan bruges én gang om dagen. Der er ny vinderchance hver dag.


Nutella

Nutella

Nutella Nutella

Remoulade

Remoulade

http://www.roskilde-festival.dk/fileadmin/user_upload/documents/aviser/2008-0701  

http://www.roskilde-festival.dk/fileadmin/user_upload/documents/aviser/2008-0701.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you