Lahme, Julia: BLOGbogen

Page 1

100 mm

20 mm

140+3 mm

Imus inimolorrum aut ulles molorepelis elicime siti aut que se com-

H

NetvĂŚrk H Eventyr H Business

ni autati doluptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

H

H quatione H num nosa dicidestem H errum est H vollorro consecea consequi H ipictor maximilibus Cat laut erupis

Julia Lahme

140+3 mm

Julia Lahme

Imus inimolorrum

aut ulles molorepelis elicime siti aut que se comni autati doluptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

Blog bogen

205 mm

H

100 mm

Imus inimolorrum aut ulles molorepelis elicime siti aut que se comni autati do-

Julia Lahme

Blog bogen Din

hands-on guide til blogging

H H Rosinante H

luptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

H

H quatione H num nosa dicidestem H errum est H vollorro consecea consequi H ipictor maximilibus Cat laut erupisBlogbogen

ďťż


Af samme forfatter

Hvor lagde jeg babyen? Sig farvel. Hvad præster ved om sorg Sandheder fra en løgner Holder du lige øje med mit diadem?


Julia Lahme

Blogbogen Din

hands-on guide til blogging

H Rosinante HIndhold

side 7

Indledning

side 10

Hvad vil du blogge om?

side 20

Hvad skal bloggen hedde?

side 32

Sådan opretter du en blog

side 45

Blogdesign, look og udtryk

side 61

Sådan skriver du et blogindlæg

side 79

Billeder på din blog

side 92 Læseren: Den vigtigste for din blog side 109

Det kan de sociale medier gøre for dig

side 123

Så tit skal du blogge

side 128

De uskrevne og de skrevne regler i blogland

side 136

Sådan ændrede blogging verden

side 144

Blogging og holdninger til verden

side 156

Blogging & business

side 177

Blog-life balance

side 187

Din fremtid – og bloggens

side 191 BlogordbogIndledning

Kære Læser, Da jeg begyndte at blogge i 2008, anede jeg ikke, hvad det medie kunne. Bloggen har hjulpet mig med de fleste store ting, der er sket siden da – og en masse mindre ting. Gennem min blog har jeg fået gode råd om alt fra barnesøvn til julegaver, fra hvornår børn må spise rosiner, til hvilke hoteller man skal bo på, når man besøger en ny by første gang. Den har givet mig nye venner og nye gode bekendte. Den har skaffet mig kunder til mit kommunikationsbureau, og den har ladet mig få en ventil for alt det, der trykker mig. På min blog har jeg debatteret ligestilling, sukkerpolitik og Dansk Folkeparti. Jeg har hørt fra mennesker, hvis holdninger og liv jeg intet kendte til, og bloggen har givet mig oplevelser, jeg ikke anede, jeg ønskede mig. Den har givet mig publikum til mine foredrag, den har givet mig granskende blikke, når jeg stod med min indkøbskurv i Netto, fra damer, der spurgte, om ikke jeg burde spise lidt færre kulhydrater. Bloggen er en del af mit liv, og det samme er det danske blogland i al sin mangfoldighed. Det fine ved denne sfære er nemlig, at der er plads til os alle, og at vi alle kan få ørenlyd, hvis vi gør os umage med det, vi gerne vil fortælle. En blog er et sted, hvor man deler: oplevelser, indtryk, holdninger, viden og muligheder. Det er denne verden, jeg gerne vil give dig et indblik i, men Blogbogen er mest af alt en brugsbog og en inspirationsbog. Hvad enten du sidder med papirbogen eller e-bogsudgaven, håber jeg i den grad, at det er det, du vil gøre: bruge den. INDLEDNING

7


Bogen her indeholder ingen facitliste på en god blog. Noget af det fineste ved denne kommunikationsform er nemlig, at der ikke er et mål. Der er intet resultat, du skal opnå. At blogge er en organisk proces, og som ved enhver anden givende kommunikationsform forandrer den sig, efterhånden som du modtager input fra din omverden. En blog er nemlig defineret ved at være i dialog med sine læsere, og efterhånden som dialogen opstår, vil dine læsere også lære dig noget; hvad, er ikke til at sige endnu. Bloggens opståen repræsenterer det signifikante øjeblik i kommunikationshistorien, hvor læseren blev lige så vigtig som afsenderen af et budskab, og hvor de etablerede og betalte mediers enetaler blev afbrudt. Nærhed med læserne blev pludselig ønskværdig i langt de fleste medier, og de mest succesfulde medier er i dag dem, der er bedst til at skabe netop den nærhed med sine læsere. Med bogen i hånden vil du komme hele vejen rundt om bloggen: design, ophavsret, titel, tekstforfatteri, og omkring nogle af Danmarks mest interessante bloggere. Du vil læse om bloggingens historie, dens oprindelse og en lille smule om fremtiden. Du vil også kunne læse om, hvordan du tager de bedste billeder, og om, hvorvidt man kan tjene penge på at blogge. Jeg håber, at du vil føle dig i godt selskab på din rejse rundt om bloggen. Til dig, der allerede har blogget længe, er bogen en måde at gennemgå din egen blog og blogging på – meget af det, der står her, har du allerede prøvet, og meget ved du allerede, men jeg håber, at bogen også kan give den erfarne blogger nyt input og nye, gode idéer til at anskue sin blog og sin blogging på.

8

INDLEDNING


Under tilblivelsen af denne bog har jeg interviewet en lang række danske bloggere, som alle har væsentlige inputs til det at blive og være blogger. Fælles for dem alle er, at de er kvinder, at de blogger, og at de har holdninger til det og til verden. Sagen er nemlig den, at der ikke kun er én stemme i blogland, og derfor kan der heller ikke kun være én stemme i denne bog. Blogsfæren er fyldt med kloge kvinder og mænd, mennesker, der giver, deler ud, gør sig tanker og deler deres liv, for at vi andre kan blive inspireret af dem. Blogland kommer fra alle dele og alle kroge af samfundet; der er finkultur, mode, mad og hverdag. Der er fester, politik, uenighed og rørende enighed. Der er mennesker, der skriver, så du får lyst til at springe i luften af arrigskab, og mennesker, der stryger dig blidt med hårene. Der er bloggere, der blogger om alt mellem himmel og jord, og dem, der kun blogger fra og om deres egen lille plet i verden. Der er en plet til alle i blogland, og jeg håber, at du får lyst til at flytte ind på din og bidrage med alt det, du kan, vil og tænker. God fornøjelse! Kærlig hilsen, Julia julialahme.dk

INDLEDNING

9


Kapitel 1

Hvad vil du blogge om? Det vigtigste at vide om blogs er, at vi aldrig følger en blog, men en blogger. Dette kapitel handler om, hvordan du kommer i gang med at blogge, og hvad du skal vide, før du går i gang. Hvis du allerede er en habil blogger, kan du bruge kapitlet til at gentænke indhold, genre og form på din blog.

Jeg har ofte mødt kommende bloggere, som har sagt til mig, at de meget gerne vil blogge. Men de ved bare ikke om hvad. Det er svært at vide, hvor man skal starte, når der er frit valg på alle hylder. Men du kan sagtens finde ud af det! Hvis du ved, at du har lyst til at blogge, men er lidt i tvivl om, hvad du egentlig gerne vil fortælle, er der fem ting, du skal overveje.

1. Blogging er ikke en konkurrence Blogging er som yoga. Præcis som i yoga er det en disciplin, der helt og holdent forholder sig til hvem, du er. Derfor er der ingen, som kan være bedre eller dygtigere end dig. Det allervigtigste ved blogging er, at du finder din form og dit hjørne at skrive fra. Det betyder også, at du ikke behøver at sammenligne dig med andre.

10

KAPITEL 1


2. Ærlighed Du kommer højst sandsynligt til at blogge i årevis, blive dybt afhængig af det og nyde det i fulde drag. Derfor skal du gøre dig selv den tjeneste at være ærlig over for dig selv. Mærk godt og grundigt efter, hvad det egentlig er, din blog skal bidrage med, og hvad det i virkeligheden er, du har allermest lyst til at skrive om. Hvis du ikke er SÅ modeinteresseret endda, så bliver du nok ikke mere glad for mode ved at blogge om det. Vær ærlig over for dig selv.

3. Hvor skriver du fra? Hvad er dit udgangspunkt? Er du et særligt sted i livet, hvor det giver mening for dig at begynde at blogge? Står du ved et karriereskift, er dine unger blevet så store, at du har masser af tid, eller er de så små, at du trænger til et frirum, et sted, hvor du kan få luft? Er du på vej til at flytte til storbyen eller til provinsen? Står du der, hvor du har været de sidste femten år, og er du glad for det? Er du ved at starte en virksomhed, og har du brug for at få opmærksomhed omkring den? Laver du fantastiske grafiske tryk, og vil du gerne have, verden opdager dem, så du kan leve af din kunst? Prøv at forholde dig til, hvor i dit liv og i din tilværelse din blog begynder. Er der en særlig krog her – en udvikling, du har brug for at dokumentere? Så kunne det være den, din blog skulle handle om.

4. Hvad brænder du for? Din blog kan også tage udgangspunkt i en særlig interesse. Dyrker du triatlon, og vil du gerne have et sted, hvor du kan dokumentere kostplaner og fremskridt? Syr og strikker du, og vil du gerne diskutere teknikker og resultater? Brænder du for madlavning, erotiske noveller, frimærker eller noget helt fjerHVAD VIL DU BLOGGE OM?

11


de? Er dit politiske engagement så stort, at du bare MÅ give udtryk for dine holdninger, eller er du bare nødt til at blande dig i ligestillingsdebatten lige NU? Så er bloggen dit forum og dit medie, og det her er dit emnefelt.

5. Hvem vil du gerne i dialog med? Eller: Hvem skriver du til? Alle former for kommunikation er nødt til at ske i respekt for modtageren. I alt, hvad du gør, er du nødt til at tage modtageren meget alvorligt, og for enhver blogger betyder det at gøre sig klart, hvem man kommunikerer med. Noget af det, der kan slå en blog ihjel, inden du overhovedet er kommet i gang, er, at du kommer til at kommunikere til dig selv. Det er helt almindeligt at tro, at alle i hele verden er 31 år, gift med en dejlig mand og nybagt mor til verdens mest vidunderlige baby. Det er også helt almindeligt at tro, at alle, der læser med på ens blog, er 19 år og brænder for mode, hvis man selv gør det, eller at skrive en politisk blog ud fra den antagelse, at alle i hele verden er medlem af Liberal Alliance. Men vi er ikke ens, og du skal gøre dig klart, hvem du gerne vil have i tale. Er det dem, der i forvejen ved noget om det, du vil fortælle om? Eller er det nogen, du gerne vil lære noget? Er dine kommende læsere også mulige kommende kunder? Eller et forlag, der skal udgive dine tegneserier? Er dine læsere mødre ligesom dig? Men bor nogle af dem i en anden ende af landet end dig, hvorfor en nøje gennemgang af lige netop Vejles børnetøjsbutikker måske ikke er det fedeste? Gør dig klart, hvem du skriver til, og luk dørene til dit univers op for dem.

12

KAPITEL 1


Og nu: Skriv din Om-tekst For at dine læsere kan finde ud af, hvem du er, hvad du skriver om, og hvem du skriver til, er det vigtigt, at du skriver din Om-tekst. Det er den tekst, der ligger på de fleste blogs under overskriften »Om mig« eller »Om bloggen og mig« eller lignende. Se den som en kort og tilgængelig præsentation af dig selv, og husk at opdatere den, efterhånden som dine forhold, dine årsager til at blogge og din situation forandrer sig. Hvis du har landet drømmejobbet, er der jo for eksempel ingen grund til, at der står, at du er jobsøgende.

Sådan gør du: Skriv to linjer om #3, efterfulgt af to linjer om #4, og afslut med to linjer om #5. Vær kortfattet, præcis og tydelig.

Eksempel:

Jeg er 41, fraskilt mor til to, bor i en provinsby et sted i Danmark, hvor jeg elsker at være både sommer og vinter. Jeg er blevet opmærksom på problemerne i sundhedsvæsenet og har besluttet mig for at gøre noget ved den kroniske underbemanding på landets sygehuse. Jeg håber, at du, der læser med, vil tage stilling, debattere og diskutere med mig herinde, og at du, der har indflydelse på fordelingen af vores ressourcer, nu og da vil kaste et blik på min blog og måske endda lære noget nyt.

HVAD VIL DU BLOGGE OM?

13


Bloggenrer Din blog er helt din egen, men blogs og bloggere forholder sig til hinanden. For at kunne lede læsere ind på din blog, og for at kunne udbrede kendskabet til den, er det vigtigt, at du ved, hvilke genrer du skriver dig ind i, for du bevæger dig automatisk ind i et community af genrebloggere, der linker til hinanden, kender hinanden og har stor indflydelse på hinanden. Det behøver på ingen måde at begrænse dig. Min egen blog begyndte som et sted, hvor jeg skrev om det at være mor. Og faktisk næsten kun det. Jeg skrev en klassisk mor-blog, og som de fleste forældre ved, er der rigeligt at fortælle om, når man har en lille størrelse. Efterhånden blev den lille større, og efterhånden begyndte det faktisk at blive jævnt kedeligt at skrive om Elias, der voksede, spiste, ikke sov, og om, hvordan og hvad han legede. Der begyndte at snige sig andre emner ind, efterhånden som jeg fik hovedet ud af moderskabet og ind i arbejdslivet. Jeg begyndte at interessere mig for andre ting og fik lyst til at dele ud af andre erkendelser end dem, man får, når ens barn pludselig selv kan tage sko på. Mit arbejdsliv forandrede sig også, og jeg gik fra at være lønmodtager til at være selvstændig. Derfor kom min blog også til at handle om det skift, og jeg brugte bloggen til at bygge min business op. Så fra at være et klassisk genreeksempel forandrede min blog sig til at være noget helt andet: Den blev en slags opslagstavle over mit liv og en opslagstavle for interaktion med de mennesker, jeg underviste, holdt foredrag for, og som jeg gerne ville arbejde for. Min blog er i dag i den grad en slags opslagstavle over ting, jeg synes er vigtige, sjove, pæne, inspirerende eller tankevækkende. Så måske er den mere end noget andet blevet en dagbog.

14

KAPITEL 1


Nogle vil hævde, at er der en idé, er der også en blog, og derfor kan man finde blog-fællesskaber om snart sagt alt. Men der er alligevel hovedstrømninger, genrer og interessefællesskaber, som de fleste blogs kan beskrives ud fra, og dem får du et indblik i her. Dagbogsbloggen. Er måske den oprindelige blog, fordi den er

en åben dagbog, hvor man skriver om sin gøren og laden. Dagbogsbloggen er dog ofte koblet op på en af de mange ­undergenrer, som for eksempel kan være mad, mode eller børn. Her skriver bloggeren hver dag om sine udfordringer og erkendelser, enten generelt eller i relation til et bestemt felt. Min egen blog er efterhånden vokset ind i et nyt liv som en genreløs dagbogsblog, men sådan har det bestemt ikke altid været. Det er min erfaring, at det er godt at begynde med én genre som udgangspunkt for sin dagbogsblog, og så kan man altid flytte sig et andet sted hen, hvis man skulle få brug for det. Det vigtigste at vide om blogs er nemlig, at vi aldrig følger en blog, men en blogger. Forfatterbloggen. Desværre er den ikke så almindelig, men de

forfattere, der behersker denne form for blogging, tillader ­deres læsere et unikt glimt ind i forfatterens værksted. I Danmark har vi kun ganske få eksempler på forfatterblogs, men i udlandet, og især i det engelsksprogede udland, er dette langt mere almindeligt. Her får læseren lov til at læse om, hvordan et værk bliver til, og til at følge forfatteren i hans/hendes ­arbejde. Det betyder, at forfatteren både har flere læsere til ­bogen, når den er færdig, og at læserne af både bog og blog har mulighed for at begribe, hvad der ligger bag den færdige bog. Eksempel: lottegarbers.dk HVAD VIL DU BLOGGE OM?

15


Webshopbloggen. Der findes efterhånden næppe en bedre

­ åde at SEO-optimere på, altså at få mere trafik på sit site, m end gennem en blog. Rigtig mange smukke webshops ligger øde hen, fordi de mangler opmærksomhed. En blog koblet til shoppen gør en kæmpe forskel og kan være enormt inspirerende, samtidig med at vi som kunder og læsere får et særligt indblik i butiksejerens holdninger til det, han eller hun ­sælger. Eksempel: damernesmagasin-shop.dk Kulturbloggen. Kulturbloggeren er ham eller hende, der fortæller om teater, vedkommende har set, musik, vedkommende har hørt, og kulturelle arrangementer, vedkommende har deltaget i. Anmeldelser vil typisk være fast inventar, og rigtig mange af den type blogs er efterhånden blevet lige så vigtige for kulturbranchen som de traditionelle anmeldelser i aviser. Eksempel: gregersdh.dk Litteraturbloggen. Du kan finde anmeldelser af den nyeste lit-

teratur både til børn og voksne på de mange litteraturblogs, der efterhånden findes. De er interessante at følge, fordi de mange anmeldere ofte er almindelige læsere som du og jeg, og som uden de store dikkedarer fortæller, hvorfor du skal læse en bog. Eller hvorfor du skal lade være. Eksempel: bogblogger.dk Modebloggen. I takt med at blogging blev mere og mere ud-

bredt, og ikke mindst i takt med at digitalkameraer blev til at købe for menneskepenge, eksploderede antallet af modeblogs, og de har fået en enorm gennemslagskraft. Modebloggere er kvinder og piger (og enkelte mænd), som deler deres passion for mode og stil med alle os andre. Fordi de kan linke direkte 16

KAPITEL 1


til webshops, og fordi man på en blog kan publicere, hvad man ser, med det samme, overhaler de store modeblogs mange modemagasiner i indflydelse. Hvor et magasin har en produktionstid på op til tre-fire måneder, kan en blogger sidde ved et modeshow og med det samme vise os, hvad der rører sig. Eksempel: trineswardrobe.dk Den anonyme blog. I princippet kan den anonyme blog handle

om alle de ovenstående emner – afsenderen er blot anonym. Som oftest er der en grund til at vælge anonymiteten, for den giver anledning til at mene og sige det, der måske ellers er forbudt i bloggerens liv. Chefen, manden og samfundet kan blive revset, uden det har personlige konsekvenser, og de ­inderste følelser kan blive blotlagt. Eksempel: infotainer.dk Bolig-/designbloggen. Genren befolkes ofte af mennesker ud-

dannet inden for designfagene, som gerne vil vise deres idéer frem, men der drives også masser af indretningsblogs skrevet af folk, der blot har en glødende interesse for indretning, arkitektur eller design. Kan handle om bloggerens eget hjem eller om andres, om nye designs eller tendenser. Eksempel: thesweetspot.dk/blog Madbloggen. Madblogs har utallige undergenrer, for alle lige

fra topprofessionelle kokke til den glade amatør kan have en madblog, og alle har forskellige smagsløg eller kulinariske »trosretninger« og behov. Gode billeder er afgørende for en madblog, og det er en god idé at gøre noget ud af æstetikken – for den følges med appetitten. Eksempel: atastylovestory.com

HVAD VIL DU BLOGGE OM?

17


Morbloggen. Dækker som begreb oftest den slags blog, der

­ pstår før, under eller efter en fødsel/barsel. Handler om o fami­lieliv, unger, hverdag og alt, hvad dertil hører, og den er oftest personlig og intim. En morblog drejer sig om dig og ­dine børn, og det er derfor vigtigt at overveje, hvor tæt på du vil gå, når du fotograferer og fremstiller din nære familie. Eksempel: frahovedtilpen.com Kreabloggen. For alle dem, der selv syr, hækler, strikker, laver

smykker eller på anden vis bruger hænderne og gerne vil vise kreationerne frem. Dækker alle fra hyggestrikkeren til den professionelle designer, syerske eller formgiver, der bruger bloggen som virksomhedsplatform. Kreabloguniverset er stort, inspirerende og mangfoldigt, og det er en god idé at være opmærksom på, om der er copyright på de designs, du inspireres af. Eksempel: marapytta.blogspot.dk Fotobloggen. Har ikke nødvendigvis et emne eller et tema,

men skiller sig ud ved at være billedbåren eller med meget lidt tekst. Afsenderen er både amatørfotografen og den professionelle, der vil vise, hvad de kan. Husk at være særligt opmærksom på copyright. Eksempel: yvonnekone.com/blog/ Illustrations-/kunstbloggen. Ligesom der er fotoblogs, er der

også visuelle blogs, der baserer sig på andre former for illustration – herunder dem, der i stedet for at skrive illustrerer deres blogs med tegninger af hverdagens liv. Flere kunstnere bruger naturligvis også deres blogs som portfolio og salgs­ platform. Eksempel: stinestregen.dk

18

KAPITEL 1


Sports-/sundhedsbloggen. Mange bruger bloggen som tracker,

altså som dokumentation af deres resultater, nye opdagelser og udvikling, ligesom der findes flere slanke- og sundhedsblogs, der dokumenterer bloggerens forsøg på en sundere livsstil. Frekvens er en vigtig faktor, hvis en personlig udvikling eller rejse skal være interessant. Så husk at blogge ofte. Eksempel: naturazin.dk Politiske/debatterende blogs. Flere aviser har bloggere til­

knyttet, som har en bestemt politisk holdning og gerne ­kommenterer på samfundsrelevante begivenheder på ­ugentlig basis, ligesom en klummeskribent ville gøre det. ­Politiske sites, interesseorganisationer og NGO’er har også ­ofte bloggere tilknyttet. Men der findes også personlige ­politiske blogs, der oftest har et debatskabende formål og ­derfor er afhængige af interaktionen med læserne. Eksempel: annesophia.blogs.berlingske.dk Personaen. At blogge som en (semi-)fiktiv persona giver den

samme mulighed som at blogge anonymt. Så længe man har en anden maske på, kan man sige, hvad man ønsker, i den form, man nu ønsker det. Ingen ved, hvad der er sandhed, og hvad der er fiktion. Eksempel: bitterfissen-bethany.dk

HVAD VIL DU BLOGGE OM?

19


100 mm

140+3 mm

komme i gang. Bogen er en guldgrube af tips og tricks, how-to guides, tekstforfatterskole, inspiration og idéer, som er lige til at bruge. Og så rummer den interviews med nogle af Danmarks mest inspirerende bloggere, som blogger for sjov og for alvor om alt fra mode til politik og om livet selv – set fra lige netop deres sted.

Er du ny i Blogland?

Hvad vil du blogge om? H Find din bloggenre

H Sådan opretter du din blog H Blogdesign H Det gode blogindlæg H Billeder på bloggen H Skrevne og uskrevne regler

Julia Lahme

Blogger du allerede? (f. 1977) har

sit eget kommunikationsbureau, hvor hun

Bliv en endnu bedre tekstforfatter H Dig og

din læser H Blogging og sociale medier

H Blogging og business H

140+3 mm

H

Netværk H Eventyr H Business

Julia Lahme

Blogbogen er til dig, der blogger, og til dig, der drømmer om at

14,5 mm

H

Blog-life balance H Bloggen og din fremtid

sammen med sine kollegaer rådgiver virk-

205 mm

somheder om PR og branding. Hun har skrevet flere bøger, herunder bestsellerne Hvor lagde jeg babyen og Sandheder fra en løgner, og har en omfattende foredrags- og kursusvirk-

i modebranchen og som chefredaktør. Mød Julia på hendes blog www.julialahme.dk

H

Blog bogen

somhed, bl.a. om blogging. Julia Lahme er uddannet etnolog og har tidligere arbejdet

Julia Lahme

Blog bogen

H „Blogging er som yoga. Præcis som yoga er det en disciplin, der helt og holdent forholder sig til den, du er. Derfor er der ingen, som kan være bedre eller dygtigere end dig. Det allervigtigste ved blogging er, at du finder

Din

hands-on guide til blogging

H Omslag: Alette Bertelsen / aletteb.dk Foto: line thit klein

100 mm

H Rosinante H

din form og dit hjørne at skrive fra.“

H