Page 1


Hans og Grete final.indd 2

9/14/2015 2:59:20 PM


Hans og Grete final.indd 3

9/14/2015 2:59:23 PM


Hans og Grete final.indd 4

9/14/2015 2:59:26 PM


Hans og Grete

Hans og Grete final.indd 5

9/14/2015 2:59:29 PM


Hans og Grete er oversat fra engelsk af Camilla Christensen efter Hansel and Gretel Copyright © 2014 by Neil Gaiman and TOON Books/Candlewick Press Published by agreement with Ia Atterholm Agency Denne udgave: © Høst & Søn / ROSINANTE & CO, København 1. udgave, 1. oplag, 2015 Illustrationer: John Kenn Mortensen Omslagsgrafik: Lars Rosenquist Bech-Jessen / bogmager.dk Sat med Alegreya af Lars Rosenquist Bech-Jessen / bogmager.dk og trykt hos Livonia Print Riga ISBN 978-87-638-3957-0 Printed in Latvia 2015

Enhver kopiering fra denne bog må kun ske efter reglerne i lov om ophavsret af 14. juni 1995 med senere ændringer. Tegner ønsker at takke Statens Kunstfond for støtte til arbejdet med bogen Høst & Søn er et forlag i ROSINANTE & CO Købmagergade 62, 3. · Postboks 2252 · DK-1019 København K Rosinante-co.dk

Hans og Grete final.indd 6

9/14/2015 2:59:32 PM


NEIL GAIMAN

Illustreret af John Kenn Mortensen På dansk ved Camilla Christensen

HØST & SØN

Hans og Grete final.indd 7

9/14/2015 2:59:35 PM


A

lt det her skete for lĂŚnge siden, i din

bedstemors tid eller i hendes bedste­fars tid. For lÌnge siden. Dengang vi alle sammen boede i udkanten af den store skov.

Hans og Grete final.indd 8

9/14/2015 2:59:38 PM


Hans og Grete final.indd 9

9/14/2015 2:59:41 PM


D

engang var der en skovhugger. Han fældede træer. Han huggede grenene

af træerne, og han huggede træstammerne og grenene i stykker til brænde, som han trak på en kærre ad den nærmeste vej ind til byen. Arbejdet med at fælde træer gjorde ham sulten. Skovhuggeren fandt sig en køn, ung kone, der hjalp ham så godt, hun kunne. Hun lavede mad til ham, og hun trøstede ham på alle måder, og det forbavsede dem ikke, da hendes mave begyndte at svulme op kort tid efter, at de var blevet gift. Og om vinteren, da sneen lå højt, fødte hun en pige. Barnet blev kaldt Margaret, som de forkortede til Grete. To år senere fødte skovhuggerens kone en dreng, og ham kaldte de Hans, og fordi navnet ikke kunne forkortes, blev han ved med at hedde Hans. Hans og Grete gik ikke i skole, for skolerne lå langt væk fra skoven, de boede ved, og skoler kostede penge, som skovhuggeren ikke havde nok af, for man tjener ikke ret mange penge ved at fælde træer og trække af sted med brændestykker på en kærre. Men deres far lærte dem om skoven, og deres mor lærte dem at sy, lave mad og gøre rent. Og selv om deres mor sommetider var bitter og havde en skarp tunge, og deres far sommetider var gnaven og ivrig efter at komme væk fra deres lille hjem, tja, det tog Grete og Hans sig ikke af, så længe de kunne lege i skoven, klatre i træer og vade over åer, og så længe der stod friskbagt brød, æg og kogt kål på bordet. Når deres far solgte meget brænde, købte han kød til familien på markedet: Et fedthalefår eller en ged, der travede af sted efter kærren på vej hjem, eller måske en klump råt oksekød, der dryppede af blod og var sort af fluer eller gul af hvepse, og de aftener var der fest i familien. Der var kaniner i skoven, ænder i skovhuggerens dam, og høns gik og skrabede i jorden bag skovhuggerens hytte. Der var altid mad. Det var i de gode tider, før krigen, før hungersnøden.

Hans og Grete final.indd 10

9/14/2015 2:59:44 PM


K

rigen kom, og med den kom soldaterne – sultne, vrede, bange mænd, der

kedede sig og på vej forbi stjal kålen, kyllingerne og ænderne. Skovhuggerens familie var ikke sikker på, hvem der sloges mod hvem, hvorfor de sloges, eller hvad de sloges om. Men på den anden side af skoven blev marker brændt af, hvedemarker blev forvandlet til slagmarker, og bønderne blev dræbt eller gjort til soldater og marcherede væk. Og snart havde mølleren ingen korn, han kunne male til mel, slagteren havde ingen dyr at slagte og hænge i sit vindue, og man sagde, at man kunne få en hvilken som helst pris, man forlangte, for en fed kanin. Snart rådnede grøntsagerne på markerne, roer, gulerødder og kartofler, for der var færre og færre mennesker til at grave dem op. Og det regnede og regnede, så de eneste, der kunne spise sig mætte på de marker, var sneglene.

Hans og Grete final.indd 11

9/14/2015 2:59:47 PM


S

kovhuggerens hytte lå langt fra krigen, men skovhuggeren, hans kone og

Grete og Hans mærkede alle sammen krigens virkninger. De spiste suppe kogt på runkne kålblade, som børnene dyppede deres gamle, stenhårde brød i, og hele familien gik sulten i seng og vågnede endnu mere sulten. Børnene sov på stråmåtter. Deres forældre sov i en ældgammel seng, der engang havde tilhørt skovhuggerens bedstemor. Hans vågnede om natten med en skarp, tom smerte i maven, men sagde ingenting, for han vidste godt, at der ikke var ret meget at spise. Han holdt øjnene lukket og prøvede på at falde i søvn igen. Når han sov, var han ikke sulten. Han hørte sine forældre tale sammen i mørket. ”Vi er fire,” sagde hans mor. ”Fire munde at mætte. Hvis vi bliver ved på den måde, dør vi alle sammen. Uden de ekstra munde at mætte har du og jeg en chance.” ”Det kan vi ikke,” svarede skovhuggeren hviskende. ”Det ville være grusomt at gøre det, at dræbe vores børn, og jeg vil ikke være med til det.”

Hans og Grete final.indd 12

9/14/2015 2:59:49 PM


”Slippe dem, ikke dræbe dem,” sagde skovhuggerens kone. ”Ingen har sagt noget om at dræbe nogen. Vi tager dem med dybt ind i skoven og slipper dem løs. De skal nok klare sig. Måske tager en venlig sjæl sig af dem og giver dem mad. Og vi kan altid få flere børn,” tilføjede hun praktisk. ”Måske bliver de spist af en bjørn,” sagde skovhuggeren modløst. ”Vi kan ikke gøre det.” ”Hvis du ikke spiser,” sagde hans kone, ”er du ikke i stand til at svinge en økse. Og hvis du ikke kan fælde et træ eller trække brændet ind til byen, sulter vi ihjel. To døde er bedre end fire døde. Det er matematik, og det er logik.” ”Jeg er ligeglad med din matematik og din logik,” mukkede skovhuggeren. ”Men jeg kan ikke sige mere til det.” Og Hans hørte kun tavshed fra forældrenes seng.

Hans og Grete final.indd 13

9/14/2015 2:59:52 PM

Gaiman HANS OG GRETE (Læseprøve)  
Gaiman HANS OG GRETE (Læseprøve)