Page 1


E LLE N S A RK


Af samme forfatter: Veronika lyder som harmonika Sommerdrenge


titel EllensArk.indd 1

14/04/14 14.32


Ellens ark © Rebecca Bach-Lauritsen og Høst & Søn/ROSINANTE&CO , København 2014 1. udgave, 1. oplag, 2014 Omslagsillustration: Et udsnit af værket »Illustration for a Lost Tale« af Julie Nord. Værket tilhører Aros’ samling. Fotograf Anders Sune Berg. © Julie Nord/billedkunst.dk Omslagsdesign: Jette Aagaard Enghusen Bogen er sat med Utopia hos Christensen Grafisk og trykt hos Livonia Print, Riga ISBN 978-87-638-3304-2 Printed in Latvia 2014 Enhver kopiering fra denne bog må kun ske efter reglerne i lov om ophavsret af 14. juni 1995 med senere ændringer.

Forfatteren ønsker at takke Statens Kunstråd for støtte til arbejdet med denne bog.

Derudover ønsker forfatteren at takke Hald Hovedgård for ­arbejdsro.

Høst & Søn er et forlag i ROSINANTE&CO Købmagergade 62, 3. | Postboks 2252 | DK-1019 København K www.rosinante-co.dk


Entré En entré er et sted, man kommer ind. En entré er et sted, hvor man hænger sin jakke og smider sin taske. En entré er ikke et sted, hvor man ligger på maven med hovedet drejet mærkeligt og blod ud af øret.

5


Første gang Første gang David døde, var det en leg. Ellen pressede ham ind mod muren, satte en finger i panden på ham og hviskede BANG DU ER DØD! David gled ned på jorden, lod tungen hænge ud af munden og vendte det hvide ud af øjnene. Bagefter spiste de kiks på taget af legehuset.

6


Sidste gang David døde tit. Hele tiden. Blev ædt af et forhekset vild­ svin. Blev slagtet af en kampdværg med ti arme og ti sværd. Faldt ned fra en klippetop og druknede i en vandpyt. Mor blev lige træt hver gang. For død er ikke noget man leger! Og hun sagde, at nu var det slut! Nu var det sidste gang! Sidste gang David døde, var det sidste gang. Og ingen leg.

7


Dødsfald David faldt ned ad trappen. Man kan dø på langt vildere måder. Men man kan også dø helt hverdagsagtigt på et flisegulv. Man dør lige meget af den grund.

8


Mandag Ellen kom hjem fra skole. Hun åbnede døren ind til huset. Den var ikke låst. David var hjemme. Han er hjemme en time før Ellen om mandagen. Mandag er ugens første dag. Der kommer flere dage efter den.

9


Kontaktbog Ellen har ikke vĂŚret i skole siden i mandags, fordi

10


Fordi Far skal skrive i Ellens kontaktbog. Han står ved køk­ken­ bordet. Jeg skal gå, siger Ellen. Hvad skal du, siger far. I skole, siger Ellen. Ja, siger far, du skal i skole. Du skulle bare lige skrive, siger Ellen. Yes, siger far. Far skal skrive: Ellen har ikke været i skole siden i mandags, fordi hendes lillebror er død.

11


Cykel Hvis man én gang har lært at cykle, glemmer man det aldrig. Ellen kigger på sin cykel. Den er blå. Hun kigger på kæden og gearet og håndbremsen og tager støttebenet op. Når man én gang har lært at holde balancen på en cykel, glemmer man det aldrig. Man sætter sig op på den og cykler og tænker ikke over det. Ellen tager støttebenet ned. Og går i stedet for.

12


Billedkunst Og du fortsætter bare, hvor du slap, siger Jette. Du var jo godt i gang før din ... før det ... du var jo godt i gang. Ellen kigger på det, der ligger foran hende. Hun rækker hånden op. Ja, siger Jette. Er det min, den her, siger Ellen. Ja, siger Jette. Ellen kigger igen. Rører ved leret med fingrene. Hun rækker hånden op. Ja, siger Jette. Er du sikker på, at det er min, den her. Leret er tørt og gråt. Jette klapper Ellen på armen. En masse små klap. Du skal bare fortsætte, hvor du slap, siger Jette. Ellen ved ikke, hvor hun slap. Hun har aldrig set den før.

13


Geografi Et jordskælv er en rystelse af jordens overflade. I de sidste 100 år er over en million mennesker døde i jordskælv. Jordskælv opstår, når kontinentalplader flytter sig. Kontinentalplader er stykker af jordskorpen. Et jordskælv får et tal på Richterskalaen. Jo værre skælvet er, jo højere er tallet. Ellen kan godt lide, at det får et tal. At der er en skala for, hvor frygteligt det er.

14


Fliser Ellen hænger sin jakke og smider sin taske. Dybt under Ellen ligger jordens egne fliser i et mønster, der ikke er så firkantet som det i entréen. Fliserne støder imod hinanden. Så skælver jorden, hvor man står. Alting forrykkes. Skifter en lille smule plads. Glassene på hylden bevæger sig ud mod kanten. Sømmene glider ud af væggene, og rammerne med billeder falder på gulvet. Det får et tal på Richterskalaen og kommer i fjernsynet. De viser billeder af ødelagte huse og fortæller, hvor mange der er døde. I entréen var der kun én, der døde, og de siger ikke noget i fjernsynet. Men man skælver, når man står der.

15

Bach lauritsen - Ellens ark (læseprøve)  
Bach lauritsen - Ellens ark (læseprøve)  

Ellen har mistet sin lillebror. Han faldt ned ad trappen. Man kan dø på langt vildere måder. Men man kan altså også dø helt hverdagsagtigt....