Issuu on Google+

portfolio

rosika babakhanian


e d u c a t i o n illinois institute of technology university of california santa cruz

09/08-07/11 08/03-11/07

c o m p e t e n c i e s hand drafting sketching model making graphic presentation communication teamwork craftsmanship client relations

a b o u t

m e :

autoCad sketchup rhino3d 3D max revit adobe indesign adobe illustrator adobe photoshop microsoft office ecotect

I recently graduated with my master of architecture from the Illinois Institute of Technology. I am currently looking for an opportunity to join a design team where I can utilize both my academic and professional experience. By giving me the opportunity to join your team, I ensure to provide your team with added value and compelling creative assistance. I am equipped with the passion and the knowledge to resolve complex challenges. I am a quick learner and a solutions-oriented individual, with strong communication skills. I thrive in team-oriented environments, but also have a keen ability to take an authoritative role when such a need arises.


“Architecture is the will of an epoch translated into space.�

-Ludwig Mies van der Rohe


r e f o r m a t i o n

staircase installation

bird habitat

c e n t e r

interactive screen

a r t

c e n t e r

structural installation

p e r f o r m i n g

y o g a

f a c a d e


performaing art center


The Cranbrook Performing Art Center i s l o c a t e d in the Cranbrook education comm un it y i n B l o o m f i e l d h i l l s , M i c h i g a n . T h e n e w performing art center is to acco me da te t h e g r o w i n g e d u c a t i o n a l i n s t i t u t i o n . The project is located on a hill in th e center of four major schools, C r a n b r o o k A c ademy of Art, Cranbrook Art Muse um , C r a n b r o o k I n s t i t u t e o f S c i e n c e , a n d C r a n b rook House and Gardens. The driv in g concept o f t h i s p r o j e c t w a s t o c r e a t e a bridge and gathering point for stud en ts l o c a t e d i n t h e s c h o o l o n top of the hill, and those located on the bottom.


The p ro je c t w a s l o c a t e d o n a v e r y u n i q u e l y s h a p e d site, a l on g re c t a n g l e . T h e g o a l f o r t h i s p r o j e c t w as to crea te a c e r e m o n i a l e x p er i e n c e f o r t h e u s e r b y c r e ating a ser ie s o f e l e m e n t s t ha t f r a m e a n d p r e p a r e t h e m for the gr an d f i n a l e - t h e y o g a c o m p l e x . T h e g o a l w as to guid e t he u s e r t h r o u g h t h e s i t e b y a s t r e a m o f water that fl ow s t h r o u g h o u t t h e e n t i r e s i t e a n d w e a v e s all the di ff er e n t c o m p o n e n t s o f t h e s i t e t o g e t h e r .


The Piraeus tower competition called for a faรงade renewal of one of the most prominent tower in the city. The goal of the project was to create a faรงade which marks a new beginning for this tower. For this collaborative competition entry, ribbon of ETFE pillows was used to wrap the existing structure.

piraeus tower

faรงade reformation athens, greece


This project called for the c r e a t i o n o f a screen t h a t w o u l d transform t h e s p a c e . A rubber band screen was c r e a t e d o f 2000 i n d i v i d u a l rubber bands, woven together. The suspended neon stools i n t h e dynamic screen provoke t h e o b s e r v e r t o engage w i t h t h e s c r e e n .

interactive screen


suncatcher

structural installation chicago, il


The go al o f t h i s structural installation w a s t o e x plore the physical property of materials. T h e i n s t a l l a t i o n w a s e r e c t e d b y f i v e graduate students at IIT. It c on si st e d o f thirty PVC pipes r a i s e d i n t o a diagrid and twenty feet of ela st ic f a b r i c f o r m i n g tension rings.


mchenry library santa cruz, ca


This installation was a collaborative project commissioned by the McHenry Library UC Santa Cruz to bring the staircase to code and prevent children falling between the banisters.The project was executed by group of seven students. The installation lines the spiral staircase at McHenry Library up five flights of stairs. The concept was inspired by a cherry blossom tree located outside of the library. It consisted of 450 plexi-glass panels, transparencies and steel rod connections.


brush sculpture

bird habitat san francisco, ca


The project was commissioned by Golden Gate National Parks Conservancy, The Goldman Foundation and the National Parks Service. The goal of this collaborative project was to create a bird habitat to replace the removed ground cover at Lands End trailhead. The result was a 172-foot brush sculpture referencing the natural topography of the site. The project was created in collaboration with the Audubon Society and the National Parks Service.



p.o.r.t.f.o.l.i.o