Page 1

LEVEN.

1 Een vijand die vernietigd moet worden Karel Glastra van Loon over kanker Eerst Londen en dan op naar Kiev De Olympische spelen & het EK Iets te dippen bij voetbalavond Recept: guacamole met tortilla uitgelicht Leon Berkers (44) Vechten tegen mijn verslaving aan roken

EET GEVARIEERD, MAAR GENIET VOORAL

VAN HET

LEVEN


2


EDITORIAL

‘Hollands-Nieuwe’ Dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus was ons natuurlijk al bekend..

Enjoy!

Benthe Floor Raadsheer

3


4


5


Eerst Londen en dan... De Olympische spelen van 2012 vinden plaats in Londen. De zomerspelen van 2012 beginnen op 27 juli. Dit is de 27e editie van de zomerspelen. Deze spelen werden in 1896 voor het eerst georganiseerd. Londen is voor derde keer gekozen als organisator van de Olympische spelen. Hier is de stad uniek in. De vorige uitverkiezing is echter al meer dan 60 jaar geleden. In 1908 en 1948 werden de spelen als eerder in Londen gehouden. Dit sportevenement duurt van 27 juli tot en met 12 augustus 2012. Natuurlijk doet ook Nederland mee op de Zomerspelen 2012. Bij de vorige editie van de Zomerspelen, in 2008, won Nederland liefst 16 medailles. Zeven daarvan waren goud. Zullen we dit in 2012 evenaren, of zelfs verbeteren?

Nederlandse kanshebbers Tijdens dit toernooi zijn er 302 medaille evenementen. Dit is onderverdeeld in 26 verschillende sporten. Maar maken de Nederlanders hier nog een kans? Wij hebben wat kanshebbers op een rijtje gezet: Ranomi Kromowidjojo Op de 50 meter vrij zwemmen is Ranomi Kromowidjojo een kanshebber voor een medaille. In 2010 haalde Ranomi individueel succes. Ze zwom 53.4 op de 100 meter vrij en stond daarmee stipt eerste op de wereldranglijsten. Door een hersenvliesontsteking had ze een terugslag maar in september 2010 hervatte ze de training en in november van dat jaar won Ranomi vier gouden medailles. Nederlands mannen hockey team Het Nederlandse hockeyteam van de mannen doet het al jaren uitstekend. Na de gewonnen Olympische spelen van 1996 en 2000, volgden een zilveren plak in Athene en een 4de plaats in 2008. Daar willen de mannen zich in 2012 voor revancheren door die felbegeerde gouden plak binnen te slepen. Henk Grol Na zijn derde plaats in 2008 is judoka Henk Grol gebrand om hoger te eindigen in Londen. Tijdens dit toernooi is hij 27 jaar en zal hij het dus echt moeten laten zien. Na het winnen van de Super Wereldbeker in 2011 in Parijs, lijkt de gouden plak in Londen een prachtig vervolg van zijn carrière.

6


op naar Kiev!

SPORT

Het EK voetbal van 2012 wordt georganiseerd in Polen en Oekraïne. Dit werd in 2007 bekend gemaakt en dat kwam toch wel als een verrassing. Italië was een grote favoriet, maar kreeg niet de voorkeur. Voor zowel Polen als Oekraïne is het de eerste keer dat ze een groot voetbalevenement mogen organiseren. De speelsteden zijn keurig over beide landen verdeeld. Voor Oekraïne zijn dat Donetsk, Lviv, Kharkiv en Kiev. Voor Polen zijn dat Gdansk, Poznan, Wroclav, en Warschau. Dit EK is het laatste EK met 16 deelnemende landen. De finale van dit

grootste Europese sportevenement zal plaatsvinden in het Olympisch stadion in Kiev. Dit stadion biedt plaats aan 75.000 toeschouwers. In de afgelopen vijf jaar is in de stadions veel werk verricht om het op tijd klaar te stomen voor komende zomer. Ook veel hotels en restaurants moesten worden verbouwd, om aan de eisen van de landenteams te voldoen.

Kanshebbers Natuurlijk zijn er tussen de 16 deelnemende landen ook favorieten. We hebben ze hieronder voor je uitgelicht:

Spanje

Dit land wordt door vele gezien als dé kanshebber voor de titel in Polen en Oekraïne. Na de winst van het WK 2010 en het EK 2008 is dit team eigenlijk alleen maar beter geworden. Elke linie van dit team is voorzien van wereldspelers met onder andere Xavi, Iniesta en David Villa.

Duitsland

Duitsland heeft een geweldig team met jonge spelers. Talenten als Müller en Götze zorgen voor fantastisch voetbal. Buitengewoon goede spelers als Mesut Özil maken het plaatje compleet. En als het allemaal niet wilt vlotten, is er altijd nog ‘good old’ Miroslav Klose.

Frankrijk

Sinds de EK winst in 2000, heeft Frankrijk geen internationale successen meer geboekt. Hier moet volgens de Fransen snel verandering in komen, want dit kan zo niet langer. Bij Frankrijk lopen geweldige voetballers rond zoals Franck Ribèry en Karim Benzema.

Italië

Het Italiaanse voetbalelftal is enorm wisselvallig. Waar het in 2006 nog Wereldkampioen werd, werd het in 2010 (WK) en 2004 (EK) in de eerste ronde uitgeschakeld. Het team bestaat uit een combinatie van oude en jonge spelers, die samen zomaar een gooi naar de Europese titel kunnen doen.

7


Leon is 44 jaar oud en heeft twee kinderen van 12 en 14 jaar. Hij is getrouwd met zijn drie jaar jongere vrouw Bianca. Met het gezin wonen ze in Eindhoven. Leon werkte voorheen als financieel adviseur bij een grote bank in BelgiĂŤ.

8


INTERVIEW ‘Ik richt mij op het vechten tegen mijn ziekte, niet tegen mijn verslaving aan roken.’ Roken

Diagnose

9


Nieuwe gooi naar cyberbril, zal het deze keer lukken? tion. Iets wat je alleen bij Star Wars zag. Vele bedrijven hebben te creĂŤren. Nu doet Sony een nieuwe gooi met de cyberbril type zit maar dan lekker thuis op de bank. Deze cyberbril is verkrijgbaar

Hulp voor de zomer De zomermaanden zijn weer in zicht, ook al is het

pas maart we kijken uit naar de warme zomerdagen. Lekker in de tuin of naar het strand, de Beachbuddy zorgt voor een geweldige zomerdag! De Beachbuddy van Some Furniture is een soort van ergonomische strandhanddoek. Het kan gebruikt worden als zitje of mee te nemen en gemaakt van duurzaam materiaal. Gegarandeerd dat jij de hele zomer kan genieten.

FUN? wel is het de moeite waard om er eens naar te kijken. Met deze app kun je grote sApp-contacten. Zeker proberen dus!

We zijn allemaal verslaafd! neemt om even goed wakker te worden, is lijk veroorzaakt door ontwenningsverschijnselen. zaakt door ontwenningsverschijnselen. Als je snel last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

FEIT: Tijdschriften van vrouwen beginnen steeds meer op mannen tijdschriften te lijken!

10


GADGETS

73%

van de mannen die dit tijdschrift nu lezen, hebben stiekem al gekeken bij het vrouwen magazine!

#1 FILMS KIJKEN Tijdens de ziekenhuis uurtjes is het natuurlijk heerlijk om films te kijken. Ben je in bezig van een Ipad dan is deze app echt iets voor jou! Moviemarket app is een gratis app waar je altijd en overal de laatste films kunt bekijken. De app is gratis, helaas zijn de films dat niet. Voor een gloednieuwe film betaal je €9,99 en voor een wat oudere film € 4,99.

#2Move the box Move the box is een spel waar je geen genoeg van kunt krijgen! Het is een lastige puzzel met 168 levels. Eerst lijkt het spel nog erg makkelijk, na een tien levels gespeeld te hebben moet je echt beginnen met je hersenen kraken. De bedoeling van het spel is om met een paar bewegingen drie dezelfde kisten naast elkaar te krijgen. Wanneer dit gebeurd heb je het level voltooid. Het is een soort drie op een rij, maar dan anders!

FHM 500

Het schijnt dat mannen slecht kunnen wachten. Daarom komt de FHM nu niet in Februari met zijn kalender maar in Juli. In deze kalender staan de mooiste vrouwen van de zomer. Neem alvast een voorproefje op deze kalender en kijk op de site van FHM.

SAAAAAAAAI! Het is vervelend om tijdens ziekenhuis bezoeken vast te zitten. Je kunt nergens wat doen en moet lang wachten. Positivo heeft daarom voor jou een top drie ´leuke dingen doen wanneer ik mij verveel´ opgesteld!

#3Word wat? Wordfeud is de nieuwe hype in Nederland. Iedereen lijkt het wel met elkaar te spelen. Het is een online variant van het bekende bordspel Scrabble. Het is gratis te downloaden. Je kunt spelen tegen je vrienden, familie of tegen random mensen. Echt iets om uit te proberen en je raakt er geheid aan verslaafd!

11


12


LIFESTYLE COLUMN

“Ik ben journalist en schrijver, taal is belangrijk voor mij. Over kanker wordt vaak in oorlogszuchtige taal gesproken: het is een vijand die vernietigd moet worden. Als overtuigd pacifist voel ik me toch al niet op mijn gemak bij oorlogsmetaforen, maar ook los daarvan zou dat nooit mijn taal zijn. Ik denk eerder dat je vriendschap met je tumor moet sluiten. Tot een soort vreedzame coëxistentie moet komen. De tumor zal, zolang ik leef, nooit weg te krijgen zijn. Hij zal altijd sporen nalaten of tot een recidief leiden. Ik zit er dus de rest van mijn leven aan vast. Ik moét er dus wel vrede mee sluiten. Tegelijkertijd moet de tumor ook een beetje rekening met mij houden. Als mijn leven eindigt, eindigt immers ook het leven van de tumor.”

Karel Glastra van Loon (1962-2005), schrijver

13


MENSEN VERWACHTEN NIET DAT JE NOG BEHOEFTE HEBT AAN SEKS ALS JE KANKER HEBT. PARTNERS ZIJN ERG VOORZICHTIG EN DE KANKERPATIENTEN VRAGEN ZICH AF OF HET GEEN KWAAD KAN OM SEKS TE HEBBEN ALS JE KANKER HEBT. SEKSUOLOOG RIANNE VISSER HEEFT MAANDELIJKS EEN GESPREK MET KOPPELS WAARVAN EEN VAN HEN KANKER HEEFT. ZIJ GEEFT ANTWOORD OP ALLE VRAGEN OVER HOE JIJ ALS KANKERPATIENT HET BESTE KUNT OMGAAN MET SEKS TIJDEN DE KANKERPERIODE. Hoe komt het dat mensen minder seks hebben als een van de twee partners kanker heeft? -

is.” Hoe komt het dat je minder zin in seks hebt als je kanker hebt? -

kelijk. Dit is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het is allemaal even wennen,

Hoe kun je het beste je lustgevoelens uiten bij je partner? “Het belangrijkste in een relatie is praten. Dit -

-

-

-

Kan het kwaad om seks te hebben als je kanker hebt?

Welke problemen zullen zich waarschijnlijk voordoen tijdens de seks?

als je kanker hebt. Het is juist harts-

-

-

14


INTERVIEW -

moeilijk of bijna geen erectie krijgen.

somloop. Veel mannen krijgen ti-

Welke standjes kan je het beste doen?

langste vol k alleen als Het verschilt per persoon wat je het beste ku hebben vooral samen uitproberen wat het beste w

Is het schadelijk voor de toekomstige baby als mijn vriendin zwanger raakt als ik kanker heb? “Het wor -

“het is even wennen, maar uiteindelijk komt het allemaal goed!“

jij of je partner kanker heeft. Door je groter. komen om groeit. Ook helemaal ge

-

15


We nemen een huisdier! troost put uit hun huisdier. Misschien is dat wel precies wat jij nodig hebt. Een hond is, naast een gezellig maatje, ook een goede motivator om van de bank af te komen en wanneer het kan naar buiten te gaan. Minstens zo belangrijk: een hond maakt jou in de ogen van vrouwen aantrekkelijk en betrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van datingsite Lexa.nl.

Trouwen, een middel tegen kanker Volgens Amerikaanse onderzoekers heb je 14 procent minder kans om te sterven aan darmkanker als je getrouwd bent. Getrouwde patiënten hebben een grotere kans om in een vroeg stadium een diagnose te krijgen. Daarnaast zou je met een partner sneller achter problemen komen en hier ook eerder aan behandeld worden.

‘Kanker is topsport’

pagne hingen door het hele land vijf verschillende posters met daarop sportende kankerpatiënten. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat verantwoord sporten de kwaliteit van leven van kankerpatiënten bevordert. De campagne werd gelanceerd door Clémence Ross, oud staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Sport en bewegen helpt ernstig zieke mensen. Het zou goed zijn als alle kankerpatiënten die dat willen de mogelijkheid krijgen te sporten”, zegt Ross. Ieder jaar krijgen 90.000 Nederlanders kanker, ruim 22.500 patiënten geven aan te willen sporten. Als de begeleiding wordt vergoed, kunnen meer patiënten worden geholpen.

16


LIFESTYLE Er is Een Nieuwe Man Opgestaan! Lezen we de Sp!ts van vanmorgen en ja hoor, het staat er echt: er is sinds Maar... meer... metroman zijn, dan de uber- en de retroseksueel zijn, dat

who? Nou, dat stelt de brand manager van Smirnoff, en dat is Belen Llamazares. In Sp!ts zegt ze: “De moderne man is meer James Bond dan nou niet beter bij dan een mooi kaal hoofd en een stoere koltrui? Dus een geluk bij een erg ongeluk is nog dat de looks van een man die chemokuur ondergaat toch in de mode zijn! Maar waarom we Llamazares op haar mooie blauwe (?) ogen moeten geloven? Haar Smirnoff heeft dat op basis van de laatste consumententrends in 180 landen geconcludeerd. Dan moeten we wel.

Verlicht je stress en verlaag je bloeddruk dankzij deze 3 stress-fighters 1 Adem door één neusgat De zogenaamde Nadishudi neusgatwissel ademmethode heeft een krachtig en snel effect op je lichaam. De techniek gaat als volgt: houd je rechter neusgat dicht met je duim en adem in door je linker neusgat. Sluit voordat je uitademt je linker neusgat en adem uit door je rechter neusgat. In de Aziatische geneeskunde is het een erkend middel om je bloeddruk omlaag te

3 Drink druivensap Vrijwilligers die 8 weken lang elke dag 2 glazen (0,25 l) druivensap dronken, verDe onderzoekers meldden dat een stofje op de druivenschil helpt om de bloedvaten te verwijden en ze soepel te houden. Interessant dus om te onthouden.

17


Voetbal avond

Guacamole met tortilla Wat heb je nodig? 1 rijpe avocado tl. sambal 1 teen knoflook 1 sjalot citroensap peper zout

Hoe maak je het? 1. Snij de avocado over de lengte door midden en haal de pit eruit. Wanneer de avocado goed rijp is kan je de schil er zo aftrekken. Leg de avocado in een kom en prak hem met een vork fijn totdat je een mooi mengsel hebt. 2. Snij de sjalot in zeer kleine stukjes en doe het door het avocado mengsel. 3. Doe er een theelepel sambal bij, een snufje peper en zout en één kleine teen knoflook. Voeg daarna een paar druppels citroensap toe. Roer het geheel door elkaar. Serveer de tortilla’s in een aparte kom.

18

Je mag niet te veel tussendoortjes op een dag, maar wanneer je ’s avonds met een stel vrienden voetbal aan het kijken bent, wil je wat te snacken hebben. Eigenlijk moet je alle ongezonde dingen laten staan. Chips is uit den boze. Wat nu? Dan laat je toch gewoon gezonde snacks maken! Guacamole met tortilla’s voor je vrienden, jij combineert het met roggebrood. Binnen no time zijn ze om. Twee varianten, allebei even lekker.

Avocado op roggebrood

Wat heb je nodig? 1 rijpe avocado 2 plakken roggebrood 1 teen knoflook koriander olijfolie citroensap Hoe maak je het? 1. Snij de avocado over de lengte door midden en haal de pit eruit. Wanneer de avocado goed rijp is kan je de schil er zo aftrekken. Leg de avocado in een kom. 2. Pers het sap de citroen erover en doe de olijfolie en wat peper en zout erbij. Scheur de koriander blaadjes af en doe ze bij het mengsel. Prak daarna alles goed door elkaar met een vork. 3. Besmeer de plakken roggebrood met het mengsel en snijd ze in 6 gelijke stukken. Cocktailprikker erin om de plakken makkelijker op te pakken


VOEDING

Houtsmullerdieet Naast de dagelijkse medicatie kan je best een steen bijdragen aan je gezondheid, maar welk voedsel is nu goed voor je én smaakt behoorlijk? Het Houtsmullerdieet kan uitkomst bieden. Het is niet zo levensreddend als de man himself beweert, maar de gezonde ingrediënten die hij gebruikt zijn alles behalve slecht te noemen.

Affaire Hans Houtsmuller is internist en ex-kankerpatiënt. In de jaren ’90 meende hij zichzelf volledig te hebben genezen van huidkanker, door middel van zijn eigen dieet. Vanzelfsprekend deed die uitspraak stof opwaaien. Hij werd beschuldigd van kwakzalverij en een affaire was geboren. Toch wordt zijn dieet tot op de dag van vandaag aangeraden.

Gezonde ingrediënten Het Houtsmullerdieet bestaat vooral uit heel veel verse groenten, met name groene groenten en koolsoorten. Geen vlees, wel veel vis. Het liefst niet te veel zoet fruit, maar wel bessen, klein (bos) fruit en gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Er worden dus echt gezonde ingrediënten gebruikt. Verder alleen volle graanproducten zoals roggebrood en volkenbrood uit de Natuurwinkel. Voor het volledige dieet verwijs ik je graag door naar het boek van Dr. Houtsmuller uit 1997: Het dr. Houtsmullerdieet, voeding als sterk wapen tegen kanker. Dit boek is echt gericht op de ‘gewone mens’ en bestaat vooral uit makkelijk te begrijpen uitleg. (€ 52,50)

19


COLOFON LEVEN TEAM Leven 1e uitgave, voorjaar 2012. Copyright © 2012 R208A Redactie: Rosa Schindeler Benthe Raadsheer Stefanie van Raaij Sander van der Weegen Kiko Herts Gijs Kok Druk: www.WAARWEGAANPRINTEN.nl Omslagontwerp: Rosa Schindeler Vormgeving binnenwerk: Rosa Schindeler Lifestylemagazine ISBN 978-1234-56-7-8 http://www.levenhetmagazine.nl/overons.html Contact E-mailadres: Redactie@levenhetmagazine.nl Postadres: Postbus 1312 1056 GK Amsterdam Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

20


VOLGENDE KEER IN LEVEN: Uitgelicht: Geertje van Weert (42) heeft nu 4 maanden kanker

Lachen is gezond en helpt je Alpes d’HuZes here we come!

Lekkerste tussendoortjes

iPad 3, toevoeging of duur speeltje DE LENTE KOMT ER A AN!

‘Na vijf jaar kanker gaat Erik meedoen aan de New York City Marathon Sommige dagen wilde ik het liefste alleen maar slapen Ontkennen dat je een pruik draagt

BIJ U IN DE BRIEVENBUS


VOLGENDE KEER IN LEVEN: Uitgelicht: Geertje van Weert (42) heeft nu 4 maanden kanker

Lachen is gezond en helpt je Alpes d’HuZes here we come!

Lekkerste tussendoortjes

iPad 3, toevoeging of duur speeltje DE LENTE KOMT ER A AN!

‘Na vijf jaar kanker gaat Erik meedoen aan de New York City Marathon Sommige dagen wilde ik het liefste alleen maar slapen Ontkennen dat je een pruik draagt

BIJ U IN DE BRIEVENBUS


COLOFON LEVEN TEAM Leven 1e uitgave, voorjaar 2012. Copyright Š 2012 R208A Redactie: Rosa Schindeler Ivana Batstra Lisanne Buurman Manon Kordes Rachel Gortzak Druk: www.WAARWEGAANPRINTEN.nl Omslagontwerp: Rosa Schindeler Vormgeving binnenwerk: Rosa Schindeler Lifestylemagazine ISBN 978-1234-56-7-8 http://www.levenhetmagazine.nl/overons.html Contact E-mailadres: Redactie@levenhetmagazine.nl Postadres: Postbus 1312 1056 GK Amsterdam Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieÍn, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

20


VOEDING

Zes voedingsadviezen voor jouw lichaam: Wat is nou het beste om te eten, hoe kan je zo goed mogelijk gevarieerd eten en hoe krijg je zoveel mogelijk vitaminen en de juiste voedingsstoffen binnen? Hier een paar belangrijke voedingsadviezen voor je op een rijtje. 1. Eet zoveel mogelijk biologisch geteelde groenten en fruit . zen groentesap per dag te drinken. 2. Gebruik zilvervliesrijst en peulvruchten als basis voor het warme eten. 3. Eet vette vis 2 tot 3 keer per week. Vette vis zoals zalm, makreel en zeepaling. Als je ernstig gewichtsverlies hebt eet dan vaker vette vis als tussendoortje. 4. Eet vooral geen vlees. In vlees zitten stoffen die de groei van kanker welijk bent, neem dan extra gember. Dat helpt namelijk ook tegen misselijkheid bij chemotherapie! van mineralen en spoorelementen tegen te gaan. Groene thee is een opwekkend middel, is kanker remmend en is een zeer sterke antioxidant.

Eet gevarieerd, maar geniet vooral van het leven

19


Recept van het seizoen Het Budwig papje Het bekende Budwig-papje van Johanna Budwig is nog steeds het ideale gezondheidshapje. Johanna vond het namelijk heel belangrijk dat mensen meer de zwavelhoudende eiwitten en de goede vetten tot zich nemen. Het is juist belangrijk dat men voldoende lijnzaadolie binnen krijgt. Deze olie is een bepaalde vitaminen voor een goede gezondheid. Lijnzaadolie kan in het lichaam worden omgezet tot EPA, dit is een soort visolie. Dit kan worden omgezet tot prostaglandines van de 3 serie, hetgeen stoffen zijn die kanker remmend werken, ontstekingsremmend en pijnstillend, antiallergisch, antireuma en anti-jeuk. De omzetting van lijnzaadolie naar visolie gaat niet altijd goed. Om die reden moet je extra visolie capsules tot je te nemen en meer vette vis eten. Mannen met prostaatkanker kunnen beter geen lijnzaadolie nemen. Vette vis is voor hen juist wel heel goed. Wat moet er allemaal in het originele Budwig-papje: -volle biologische kwark. (Niet gehomoniseerd) -1 eetlepel lijnzaadolie -vers geperst citroensap naar smaak -eventueel wat honing naar smaak -eventueel wat muesli toevoegen of fruit.

Wist je dat.. ...je ongeveer 350 gram groenten en fruit per dag nodig hebt? ...de antioxidantia die in fruit in grote getale aanwezig zijn, een grote bescherming bieden tegen kankers, hart en vaatziekten? ...een portie bosbessen net zo veel antioxidanten opleveren als vijf porties van andere soorten groente en fruit? ...vrouwen in een Italiaanse studie die het minste groente aten, 25% meer kans hadden op borstkanker dan vrouwen die op z’n minst 5 stuks per dag aten?

18


SPORT

LET’S GET PHYSICAL! Escada Sport

Verrassend: ontwerper Jonathan Saunders gaat aan de slag voor Escada Sport. ders gaat een lijn ontwerpen voor Escada Sport. De eerste ontwerpen zijn voor de resort collectie 2012 van het twintig kleurrijke items mét spannende lederen details. Dat belooft wat. hebben grote warenhuizen als Harrods en Selfridges al toegezegd de lijn van Sauders voor Escada Sport in te kopen en ook Net-à-

Women Win!

Misschien heb je ‘em al gezien: Nike heeft een t-shirt voor het goede doel. Voor elk verkocht t-shirt doneert Nike tien euro aan Women Win. Uit onderzoek blijkt: van sport wordt je niet alleen fit, maar ook geestelijk sterk. Women Win zorgt ervoor dat meisjes in arme landen kunnen sporten door te voorzien in veilige faciliteiten, coaches en sportmateriaal.

Puma

O.a. verkrijgbaar in de online Nike store, € 30.

nieuws dat ons gisteren ter ore kwam: sport- en samengewerkt met designers Jil Sander en Alexander McQueen.

17


LIFESTYLE

Dat vrouwen het winnen van de mannen is voor ons natuurlijk een feit. Maar je wist vast nog niet dat‌ Vrouwen per dag gemiddeld 7000 woorden gebruiken. Mannen daarentegen maar 2000. Mannen zich veel eerder zouden inschrijven op een datingsite dan vrouwen.

Vrouwen helemaal niet zo slecht autorijden als mannen beweren. Mannen maken namelijk 77% meer kans op een autocrash dan vrouwen. Er in je lippen 100 meer zenuwuiteinden zitten dan in je vingertoppen.

83% van de mannen vindt dat je dat nooit te oud bent om te flirten. Mannen gemiddeld 0.95 seconden naar onze ogen kijken, 0.85 seconden naar ons haar kijken en maar liefst 7 seconden naar onze lippen kijken.

Mannen beter slapen met hun partner naast zich, en vrouwen juist slechter.

Tip: komt hiermee het onderzoek naar borstkanker ten goede. Het is niet alleen erg leuk om 5 of

www.ladiesrun.nl

16


15


COLUMN ‘Ik ben Sheryl Crow, negen keer Grammy winnares, gescheiden, jurylid, TV-presentatrice en down-to-earth Amerikaanse moeder. Maar ook ik kreeg kanker.’ Het was echt een persoonlijke klap, want ik was pas net uit een relatie en dat maakte het moeilijker te doorgronden. Dat ik gediagnosticeerd was met kanker, ik. Een vriend van me vertelde mij dat een van de manieren om te wennen en de situatie te accepteren is om jezelf toe te staan om je emoties echt te ervaren. Als westerlingen hebben we geleerd gevoelens te onderdrukken. Het is altijd maar het manifesteert zich dan toch op een andere manier, of het nu stress is of het zich uit in ziekte. Dus mijn houding was om te rouwen, soms was ik bang en soms was ik woedend om deze situatie. Wel heeft die zwarte periode me ook geholpen om te leren nee te zeggen tegen mensen. Dat is al heel bevrijdend. Ik heb mijn tatoeages gehouden. Daarop werd de straling van de chemokuur opgesteld dus die zijn niet meer intact. Het is inderdaad een minder mooie plek op mijn lichaam maar het herinnert mij eraan dat ik echt moet leven en positief moet zijn. Ik ben nu soort van buiten de gevarenzone, dus ik denk er niet zoveel over na nu. Hoewel ik recentelijk mijn baarmoeder heb moeten laten kijken en dat erg angstaanjagend was. Ik was doodsbang en

14


GADGETS Sony strikes again Je kunt er niet alleen oneindig veel boektitels op bekijken en heb je dankzij de Wi-Fi mogelijkheid direct toegang tot het internet. En met het slanke formaat en een gewicht van slechts 168 gram ook nog eens harts-

GTST wanneer je wilt

Laat ons weten of jullie net zo enthousiast zijn als wij. Wij horen het graag! Ook voor suggesties, een idee of reacties mail ons via

Redactie@leven.nl of Twitter

mee @leven. Wij horen graag van jou!

13


Relaxen

De Hästens MindSpa is een audiovisueel pakket die ontspannen, mediteren en zelfs inslapen gemakkelijker maakt. Via de speciale bril en headset worden diverse geluiden en lichtsignalen gecreëerd. De bijzondere combinatie zorgt ervoor dat je volledig zen wordt of lekker

Slim Koken

Het Voedingscentrum

het maken van lekkere én gezonde gerechten. Via het menu eventuele allergieën. Favoriete recepten kunnen gemakkelijk opgeslagen worden. Daarnaast geeft de app tips om eten te bewaren, en wat je verder nog kunt koken met restanten van

Easy ice hier verandering in. Deze ijsjesmaker geeft je namelijk de mogelijkheid om je eigen ijssmaak te creëren. Limonadesiroop met stukjes verse aardbei, Chocomel gemengd met Fristi, je kan het nuten mogelijk. Lekker, én leuk. Vanaf ¤29,95 (Cook & Co.)

12


INTERVIEW

11


Als dat het geval is kan er een afspraak worden gemaakt voor de bestralingen. Over het algemeen geneest het erg snel. Ik ben niet bang voor de bestralingen. Ik ben nergens bang voor. Het moet gewoon gebeuren. Ik hoor verschillende verhalen, ik moet het gewoon zelf ondergaan. Daarna zie ik wel hoe ik me voel.’

Busje ‘In het ziekenhuis vertelden ze mij dat ik zou worden opgehaald met een busje of een taxi. Dat ligt eraan met hoeveel patiënten wij naar Alkmaar gaat reizen. Deze zou mij tijdens de bestralingen heen en weer reizen naar Alkmaar.’ Lachend vervolgt Nel: ‘Eigenlijk ben ik een jaar te vroeg. Volgend jaar komt er een bestralingscentrum in Hoorn. Dat is korter reizen voor mij.’ Nel is een nuchtere vrouw. ‘De bestralingen schijnen slechts twee minuten te duren. Daarna kan ik weer naar huis. Vijf weken lang moet ik heen en weer reizen voor twee minuten per dag.

Omgeving ‘Mijn kinderen en man hadden het er moeilijker mee als mijzelf. De oudste en de jongste praten niet. De middelste heeft het meteen op school verteld. Zij kreeg ook uitstel van proefwerken rond de uitslag en de operatie. Erg fijn. Ook haar mentor stuurde mij nog een sms voor de operatie. Het eerste wat mensen denken is vaak toch ‘O jee, je gaat dood.’’ De telefoon in huize Reijn staat roodgloeiend. ‘Iedereen wil weten hoe het met je gaat. Ook krijg ik veel visite, erg lief allemaal, maar ook vermoeiend.’

verzorgende in een verzorgingshuis. Ook de bewoners zijn erg lief, ze vragen vaak hoe het met me gaat. ’ ‘De omgeving is eigenlijk het meest geschrokken. Zelf zit ik er middenin. Ik ben vrij nuchter. Wil alles zien en alles weten. Ik vind het wel interessant allemaal. Sommige mensen zijn bang en hebben overal pijn. Ik heb er nog geen ervaring mee en ga er met open vizier in. Ik heb er nog geen duidelijk beeld van. Ik ga het allemaal ervaren.’

Toekomst ‘Als ik klaar ben met bestralen wil ik weer aan het werk gaan. Het ligt er natuurlijk aan hoe ik mij voel, maar als het goed gaat wil ik het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag. Ik heb dan geen zin om weer veel thuis te zitten. Tijdens de bestraling is dit niet mogelijk. De bestraling vindt plaats op verschillende tijdstippen.’

‘Dat is een fabeltje.’ Nel maakt ook gewoon toekomstplannen, al voordat zij wist wat de uitslag was. ‘Wij gaan deze zomer lekker met het gezin naar Turkije. Het is de eerste keer voor ons. Het is daar dan de heetste periode. Ik had gehoord dat je na de bestraling niet in de zon mocht. Dat is een fabeltje. De arts vertelde mij dat het sowieso niet goed is om veel in de zon te zitten. Voor mij niet zo heel erg, ik zit toch meestal in de schaduw.’

Borstkankerfeitjes: 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. aantal mensen met borstkanker oploopt van

Het hele huis hangt vol met lieve kaartjes. ‘Allemaal gekregen. Ook nog heel veel bloemen en een heerlijke appeltaart.’ ‘Mijn collega’s hebben ook heel lief gereageerd. Ik kan nu langs komen wanneer ik wil en nog een beetje werken. Ik werk als

93.187 in 2009 tot ongeveer 140.000 in 2020. 75% van de nieuwe patiënten is ouder dan 50 jaar.

10


Nel Reijn-Kok is 46 jaar en getrouwd met Jan Reijn. Eind januari werd bij haar borstkanker geconstateerd. Jan en Nel zijn gelukkig getrouwd en hebben drie kinderen van 17, 15 en 12 jaar oud. Toen Nel het laatste weekend van januari onder de douche stond en zich afdroogde, voelde zij ineens een knobbeltje. ‘Ik droogde mij af, en voelde ineens een knobbeltje. Op zondagen is de huisarts altijd gesloten, dus ging ik maandag naar de huisarts toe. Die verwees mij eigenlijk direct door naar het ziekenhuis. Vanaf dat moment kom je eigenlijk in een molen terecht.’

Onderzoeken ‘Eerst was er de mammografie, daar werd een foto gemaakt van mijn borsten. Daarna kwam er nog een echo en een punctie. Vanaf dat moment is het wachten op uitslag. Dat duurde een week. Ik kon me haast niet voorstellen dat het fout was, dat er een kwaadaardig gezwel in mijn borst zat.’ Een week later kreeg Nel de uitslag. ‘Ja, toen moest ik weer terug naar het ziekenhuis. Daar vertelden zij mij dat het goed was. Ik kreeg een borstbesparende operatie. Dat adviseren ze eigenlijk altijd. Als het niet nodig is, waarom zouden ze dan meteen je borst eraf snijden?’

Operatie ‘De operatie vond ik een geweldige ervaring. Je weet toch dat het moet gebeuren. Dan wil je het liefst zo snel mogelijk het knobbeltje eruit hebben.’ Na de operatie hield Nel nog wel pijn over. ‘Ik heb nog steeds wel pijn. Er zit een snee van 10cm aan de bovenkant van mijn borst. Ook zit er nog een snee aan de onderkant.’ Bij de operatie werd er gebruik gemaakt van een radioactieve stof. ‘Ze spoten een blauwe

INTERVIEW

vloeistof in mijn borst. Een beetje de haarkleur van Lady Gaga.’ De operatie vergde wel de nodige energie. ‘Ik was erg moe na de operatie. Je weet ook dat je nog een week moet wachten op de uitslag. Dat was ook vermoeiend. Je wilt het gewoon weten.’ Ook deze uitslag was positief voor Nel. Er waren geen uitzaaiingen. Een opluchting.

‘Er zit een snee van 10cm aan de bovenkant van mijn borst.’ ‘In de tussentijd was ik wel al bezig met het zoeken van liedjes voor mijn begrafenis. Je weet het natuurlijk nooit. Er spookt af en toe wel door je hoofd dat het fout kan zijn. Hoewel de gedachte dat het niet kon toch wel overheerste.’ Na de operatie is nog wel het nodige zichtbaar. ‘De blauwe vloeistof die ze in mij spoten zie je nog steeds zitten. Het ziet er niet uit als een blauwe plek, meer lichtblauw. Veel mooier. Ook kon ik het terug zien aan mijn urine, dat was ook blauw.’ ‘De nazorg in het ziekenhuis was goed geregeld. De oncoloog verpleegkundige stond vaak aan mijn bed om te vragen hoe het met mij ging. Zij heeft mij alles duidelijk verteld. Ik vond het geweldig geregeld. Ze bieden ook nog psychiatrie aan, maar dat was voor mij niet nodig. Nu moet ik twee keer per jaar op controle. Dit vind ik erg fijn, zo kan er snel worden gezien of er niks mis is.’

Vervolgbehandeling Nu is het wachten voor Nel. ‘Over drie weken heb ik een intake gesprek in Alkmaar. Daar gaan ze kijken of de wonden zijn genezen.

9


8


LIFESTYLE

BEAUTY Niet alle soorten chemotherapie leiden tot haarverlies. Je kunt te weten komen of deze bijwerking voor jou opgaat door ernaar te vragen bij de arts of verpleegkundige. Krijg je er wel mee te maken, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het haar van te voren kort te laten knippen, leuke sjaals en hoeden kopen waarmee je je hoofd mooi kunt bedekken of alvast een pruik te zoeken in de kleur en structuur van je eigen haar. Of ga voor een totale metamorfose door te kiezen voor een pruik in een andere structuur of kleur. We leven in de 21e eeuw, we mogen !

Haarverlies. Een bijwerking waar je mee te maken kunt krijgen bij chemobehandelingen. Rond de derde week na de eerste behandeling begint het haar dunner te worden of uit te vallen. Ook op andere delen van het lichaam kan het haar verloren gaan, zoals in het gezicht. Een andere bijwerking die kan op treden is het krijgen van een droge, gevoelige huid of een bleke huidteint. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen te vinden om deze bijwerkingen te verdoezelen.

Kapperszaken genoeg die ervaring hebben met het aanmeten van pruiken. In elke plaats is er wel een te vinden. Wil je een pruik in dezelfde kleur en structuur als je eigen haar? Maak dan van tevoren een afspraak bij de kapsalon, zodat je het gewenste model kunt laten maken. Veel webwinkels hebben zich gespecialiseerd in het verkopen van mutsjes, bandana’s, hoeden en sjaals om het hoofd mooi te bedekken. Voor deze laatste categorie zijn vele manieren om te knopen. De modekleur voor deze zomer varieert van wit tot licht pastel. Koop een van de bovengenoemde accessoires in deze kleurtinten en je bent klaar voor de zomer.

7


EROP UIT!

Een van de nadelen van het hebben van minder energie is dat het moeilijk is om een dagje erop uit te gaan, laat staan om op vakantie te gaan. Zomaar een vakantie boeken gaat even niet zo makkelijk. Er moet namelijk over van alles worden nagedacht. Vragen als: kan ik het aan om in een vliegtuig te stappen waar mensen om mij heen zitten die bacteriĂŤn bij zich dragen en heb ik de energie om op vakantie te gaan zijn daarom belangrijk om te stellen aan je arts. Toch zijn er genoeg leuke uitstapjes en vakanties voor mensen met wat minder energie of mensen die (medische) begeleiding nodig hebben.

Scooter speurtocht Een uitkomst voor iedereen die niet lange afstanden kan lopen maar toch Amsterdam wil verkennen. De Super Scooter Speurtocht in Amsterdam wordt georganiseerd door het bedrijf Mokum Events en bestaat uit een Puzzeltocht door de binnenstad. Rij de Jordaan in, ga grachten over en los opdrachten op. Kijk op amsterdam.mokumevents.nl voor meer informatie.

Ik ga op vakantie en neem mee... Vakantie voor de wat zwakkere mensen vraagt om veel voorbereiding, zodat er een bepaalde zekerheid is dat alles goed is geregeld. De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV) kan je hier een handje bij helpen. Vakantieadressen die zijn aangesloten bij de NBAV voldoen aan alle kwaliteitseisen en voorwaarden om een aangepaste vakantie mogelijk te maken en de eisen zijn afgeleid van de ANVR reisvoorwaarden en voorwaarden van de SGR. Op de website Infotheek Oncologie vind je meer informatie en kun je bekijken welke vakantiebestemmingen er beschikbaar zijn.

6


5


4


EDITORIAL

‘Hollands-Nieuwe’ 3


2


LEVEN.

1

Geleerd gevoelens te onderdrukken

Recept van het seizoen

Nel Reijn-Kok (46)

EET GEVARIEERD, MAAR GENIET VOORAL

VAN HET

LEVEN

Leven.1  

De file zoals hij uiteindelijk gedrukt moet worden, dus de helft op z'n kop en de helft rechtop. *Foto's van Gijs moeten nog ingevoegd worde...

Leven.1  

De file zoals hij uiteindelijk gedrukt moet worden, dus de helft op z'n kop en de helft rechtop. *Foto's van Gijs moeten nog ingevoegd worde...