Page 1

GLAM CULT “IF YOU’RE GONNA BE TWO FACED AT LEAST MAKE ONE OF THEM PRETTY.”

Eindhoven Special


EINDHOVEN Ze maakte een film over haar leven met een donororgaanEn die film is één van de indrukwekkende werken die kunstenares Mariëlle van Meel laat zien op een expositie met donorkunst bij Yksi Expo op Strijp in EindhovenVan Meel zette een aantal activiteiten op onder de naam Donor Dsign Week Die overlapt de Donorweek en de Dutch Design WeekZelf heeft de Rucphense nu 22 jaar een getransplanteerde lever Op de expositie is onder meer een douchegordijn van infuuszakken te zien. De kunstenares vraagt regelmatig aandacht voor het belang van het beschikbaar stellen van organen. Van Meel legt uit: “Er zijn nog steeds te weinig organen en er sterven nog teveel mensen op de wachtlijsten. En ik wil ook de kwetsbaarheid van het leven laten zien en dat het niet vanzelfsprekend is.”Naast Van Meel leverden vijf andere Brabantse kunstenaars werken voor de expositie. Donderdagavond vindt er bij Seats to Meet, ook op Strijp, een debat plaats over de medische, technologische en ethische kanten van orgaandonatie. Verder is op het terrein van de Dutch Design Week een neppatiënt op een ziekenhuisbed te zien. Deze wacht op een donororgaan. Door het beantwoorden van kennisvragen kunnen mensen uit het publiek de wachttijd verkorten. Zo wordt het lot van de neppatiënt in handen van anderen gelegd. Bedoeling is ook hier om de noodzaak van donorregistratie duidelijk te maken.


3

Kunst mag best wat dichterbij komen! Met educatieve projecten en de beste en juiste samenwerking tussen culturele instellingen en scholen ontstaat in mijn ogen meer draagvlak voor de kunst en cultuur.

Frederique bruinick

Die belevenis is te danken aan onze creativiteit en gevoel voor kleur, vorm, materiaal en functionaliteit. Maar zeker ook aan de intensieve samenwerking met u als opdrachtgever én een diepgravend inlevingsvermogen in de doelgroep en de gebruikers.

Alissa van Asseldonk

Jalila Essaïdi We vergapen vaak op onze prestaties, maar niet om te zien hoe primitief onze ontwerpen werkelijk zijn. Het negeren miljoen jaar van trail and error.

Karina van Heck

Marijn de Kok

Marielle van Meel Iedereen komt een moment tegen dat het leven niet meer vanzelfsprekend is. De tijd staat dan “even” stil... Het leven is een wonder, al 20 jaar dankzij mijn DONOR en de medische wetenschap.

Met een vragende houding en een grote hoeveelheid verbeelding, Alissa’a werkt aan onderzoeksprojecten afkomstig uit haar eigen fascinatie, maar ook duidelijk geaard in de samenleving.

Veel van mijn werken zijn tijdelijk, je kunt het dus niet of moeilijk verkopen aan musea of kunstcollecties. Door een bijdrage van het fonds heb ik de ruimte gekregen om grotere installaties te maken en te laten zien aan een publiek.


5

Denk aan wanneer een kopje uit de handen van een collega glipt en je als het ware door het moment wordt gegrepen. Vaak maakt een dergelijk moment een ondeugende lach los. Kan hij het kopje nog opvangen of zal het in scherven neervallen? Deze gedachten gaan in luttele seconden door je heen.


6

Kom in aanraking met de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte. Het gaat om het waarderen van het moment


7

JE KUNT ONDERSCHEID MAKEN TUSSEN WAT JE DOOR DE BUITENWERELD ALS JUIST EN BELANGRIJK WORDT AANGEBODEN, EN WAT JE WERKELIJK NODIG HEBT EN WILT HEBBEN. JE KUNT JE BEPERKEN TOT WAT ECHT NOODZAKELIJK IS.


8

SHOWROOM DESQUE ONAF LISA WALBURG MISCHIEN NIET PERFECT MAAR DAARDOOR JUIST ERG AANTREKKELIJK.

Grenzen tussen wonen, werken en recreĂŤren vervagen. De relatie tussen welzijn, ergonomie, productiviteit en vormgeving wordt steeds belangrijker. Dit vraagt om een originele inrichter die complexe projecten aandurft. De visie van Desque richt zich op drie aandachtsgebieden.

Het enige dat hetzelf


IS HET NODIG OM DE DEADLINE TE HALEN? LISA VAN WALEN ZAG HET ANDERS

KLOKGEBOUW EINDHOVEN HELEMAAL BOVENIN HET GEBOUW EEN APPART SFEERTJE MET KUNSTACHTIGE MEUBELS

Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/ privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle begrippen is het feit dat het Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt Anders werken als gevolg van

belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle begrippen is het feit dat het om ‘anders’ dan vroeger gaat. Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe

Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle begrippen is het feit dat het Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren,

Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle begrippen is het feit dat het Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt toegepast. Hoe je het ook noemt, een belangrijke overeenkomst tussen alle Anders werken als gevolg van belangrijke (mondiale) ontwikkelingen om ons heen. Deze hebben invloed op de wijze waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de fysieke inrichting. Het Nieuwe Werken, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken, Bewust werken, Het Nieuwe Organiseren, Organisatiegericht werken, Output gericht, Activiteit-gericht-werken, werk/privé balans, 24/7, productiviteit, verantwoordelijkheid en efficiency. Een veelheid aan termen wordt Anders werken als gevolg

lfde bijft is de verandering


10

ELKE VERANDERING IS EEN VERSLECH TERING, ZELFS EEN VERBETERING.


11

BEAUTIFULLY IMPERFECT.” by

Emilio Estevez

Stijl- en smaakkeuzes komen voort uit de cultuur van de organisatie en zeggen iets over kernwaarden, waar men zich prettig bij voelt maar ook over ’hoe men gezien wil worden’. Juist tegenwoordig is er grote behoefte aan een sterke en duidelijke identiteit van de organisatie.


12

‘I always find beauty in things that are odd? Imperfect they are much more interesting’


13

Fur coat The Sting Blouse Mango Necklace River Island


14


De perfecte huid, baan, echtgenoot en driezitsbank? Het bestaat al. In duizendvoud zelfs, als het om goederen gaat. Goedkope technieken maken vrijwel elk ideaal haalbaar en nog betaalbaar ook. Saai hè? We lijden in toenemende mate aan perfectie, in onze westerse samenleving. Spullen zijn goed, betaalbaar en af. Onze levensstijl is gericht op meer, want verzamelen is eigenlijk nog het enige dat we met onze creatieve vermogens hoeven te doen. Maken? Is al gebeurd. De overvloed van spullen die domweg goed genoeg en goedkoop zijn, heeft de laatste decennia veel veranderingen teweeg gebracht in ons leven. Niet alleen waarderen we de industrieel veroorzaakte perfectie van onze spullen niet meer, veel mensen zijn ook verontwaardigd of op z’n minst teleurgesteld als een voorwerp niet perfect is.

Hoe sta je er tegenover? Steeds meer voorwerpen worden zo uitstekend gemaakt dat we daaraan gewend, verwend en er enorm verveeld door raken. Van het hagelwitte

fectie is immers uitsluitend vol te houden door strikt levenloze voorwerpen.

designserviesgoed tot de genetisch gemanipuleerde aardappel: we schiepen het perfect. Zodra de invloed van ons gebruik of het weer op een voorwerp te zien is - een vingerafdruk, een vlek, een scheur, een ziekte - beschouwen we het voorwerp als ‘versleten’. Het is niet meer in oorspronkelijke staat, perfectie. Weg ermee. Kijken mensen er raar naar? Perfectie lijkt aantrekkelijk omdat het de gedachte aan verval en de dood buiten houdt. Zodra het duister zich aandient, in de vorm van slijtage, verwijderen we het uit onze samenleving. Zelfs oude mensen, met rimpelige lichamen, hebben we liever niet in ons blikveld. Het lijkt daardoor misschien alsof wij, mensen, de baas zijn over de materie, maar misschien heeft de materie wel van ons gewonnen. Ben je blij met jezelf? Die begerenswaardige staat van per-

Schoonheid is ook imperfect? De opwinding van het beleven ontstaat pas als er problemen zijn die opgelost moeten worden. Als er ontwikkeling kan worden gezien, verandering plaatsvindt, beweging ontstaat. Hoe loopt dit af? Wat was er eerst, wat gebeurde er toen en wat is er nu? Diefstal, rotweer, een verschrikkelijke huidaandoening en een sprinkhanenplaag!

En in een relatie? De vaas die nooit gebruikt wordt kan in alle rust perfect van vorm blijven. Een auto die altijd in de garage staat loopt nooit een deukje op en blijft prachtig in de lak zitten. Hoe gaat het dan verder? Kiezen voor leven betekent bereid zijn te veranderen, een deukje op te lopen. Wijs worden betekent verdriet verwerken, pijn voelen. Wie die donkere kant van het leven buiten wil sluiten, komt nooit tot volle bloei.

Kijk, dat is materiaal om prachtige vakantieverhalen mee te maken! Wat kunnen we voor spannends vertellen over de perfecte blikopener? ‘Gekocht. Twee vijftig.’ Het wordt pas interessant als we kijken naar het moment daarvoor. Het imperfecte moment dat de vorige blikopener het begaf. De zoektocht naar vervanging. De ontdekking van het juiste exemplaar, de aanschaf. Daarna: stilte. Geen beweging, geen ontwikkeling. Het moment waarin beweging zich aandient is Wabi Sabi. De kunst van wording. Een levenskunst, die uitnodigt om in alle eenvoud te accepteren wat het leven je brengt. Ook als het zeer doet.

De steen in de rivier wordt afgesleten door de voortdurende streling van het stromende water.


16

Een uitnodiging aan het toeval. Een ode aan de invloed van de natuur, een eerbetoon aan de dans van geschiedenis en toekomst, van dood en leven, van yin en yang. Bontgekleurde, perfect geschilderde zijden doeken, perfect lakwerk met adembenemende natuurtaferelen en andere schitterende, maar onbetaalbare voorwerpen, bepaalden daar aanzien en rijkdom. Wabi Sabi, de schoonheid van het imperfecte, was een uitstekend antwoord op die onbereikbare luxe goederen. Er ontstond een leefwijze waar de nadruk lag op de eenvoud. De cyclus van leven en dood, de invloed van de natuur, de afdruk op materie, van mens en goden. In bewaard gebleven haiku’s, schilderijen, pottenbakwerk, bloemschikkunst, muziek en dans toonde Wabi Sabi de weg terug naar menselijke bescheidenheid. Onze eigen samenleving, in deze tijd, schreeuwt eigenlijk om hetzelfde antwoord: Wabi Sabi. Wabi watte?

Zelfs oude mensen, met rimpelige lichamen, hebben we liever niet in ons blikveld. we gaan vooruit

Het verwijst naar weemoedig? verlangen, hoopvol verdriet dat erkent dat niets perfect is, niets blijvend en niets volmaakt, maar het leven evengoed betekenisvol is. De hele term ‘Wabi Sabi’ omvat een leefstijl van de wijzen, die elk betekenisvol moment waarnemen. Beetje een weerwolf? Die meedeinen met de veranderingen van de seizoenen en zich verbinden met de natuur en hun naasten, op een vriendelijke en dienstbare manier. Wabi Sabi voorwerpen In de klassieke Japanse cultuur worden Wabi Sabi voorwerpen afgebeeld of beschreven in een haiku. Hoe gaat het met autorijden? Voorwerpen die de invloed van weer en wind, ontwikkeling en afbraak tonen, ofwel ‘li’. Een steen, afgesleten op de bodem van de stromende rivier. Een bonsai boompje in een oude pot. Een stukje hout, door de wind en het zoute water uitgebeten en glad geworden. Maar net zo Wabi Sabi is een goedgebruikte leren damestas waarop de sporen van vergaderverveling en avondjes uit bewijzen dat het leven geleefd wordt in schoonheid en overgave, maar haar tanden zet in perfectie. Verwijd je iemand? Een prachtige pen, waar de opdruk van door intensief gebruik werd gereduceerd tot schaduw.


17

JANNKE; DE SCHOONHEID VAN IMPERFECTIE IS HOE JE ER MEE OM GAAT. AL VIND JE HET ZELF LELIJK VINDEN ANDERE HET OOK LELIJK LEER HET ACCEPTEREN DAN ZAL JE ZIEN DAT HET MAKKELIJKER IS OM ER MEE OM TE GAAN.

Fotografie Rosanne tekst Iris van Visagie Esther

Verbeek Langen Koster


18


Jimmy Robert (geboren 1975, Guadeloupe, Frankrijk) woont en werkt in Brussel, België. Robert heeft verschillende internationale prijzen waaronder ontving de follow Fluxus-Na Fluxus Grant (2009) en de Andrei en Nicholas Tooth Award (1999). Zijn werk is opgenomen in verschillende solo-exposities en festivals waaronder Kaaitheater, Brussel (2013).

Vis a Vis

Robert behandelt vragen van grenzen: van zijn lichaam, van de media die hij gebruikt, van ons begrip van tentoonstellingen en de verschillende disciplines zijn werk omvat. In het centrum van Draw the Line is een opdracht prestaties van projecten die binnen deze installatie van nieuwe en vroegere werk bij The Power Plant plaatsvindt. Trekken aandacht van de Lijn op de prestaties spreekt tot de stijgende interesse in performance kunst onder kunsthistorici , curatoren en toonaangevende musea . Prestatie is een integraal medium voor beeldende kunstpraktijk , stroomversnelling

tijdens de jaren 1960 en 1970 toen kunstenaars afgestapt van het object in het voordeel van “ happenings “, “ acties “ en “ interventies. “ Zulke termen elke theatrale betekenis aan een medium te beschrijven afwijzen dat de gebaren , merken en effecten geproduceerd door het lichaam bewegen en het uitvoeren van in de ruimte verkent . In het afgelopen decennium , heeft de prestaties van een nieuw soort institutionele positie , waarbij grote instellingen worden steeds meer elementen die de prestaties werk in hun publieke programmering en tentoonstellingen gerealiseerd . Tijdens dit

moment van heropleving , worden kunstenaars en curatoren zowel geconfronteerd met moeilijke vragen over de relatie tussen een live performance werk en de bijbehorende documentatie of tentoonstelling . Teken de lijn pakt deze vragen : na prestaties Robert’s , zal tekst en sculpturale resten in de galerie blijven voor de duur van de tentoonstelling om de beweging te zien in zijn live werk roepen . prestaties robert’s in combinatie met haar resterende efemere zal worden vergezeld door zijn sculpturale installatie Reprise (2010). Foto het werk referenties Canadese kunstenaar Jeff Wall’s Een plot-

selinge windvlaag (na Hokusai), 1993, die vier figuren fysiek reageren op een sterke wind vangt. De samenstelling in het werk van Wall’s is een recreatie van Japanse schilder en graficus Katsushika Hokusai (1760 - 1849) houtsnede Ejiri in de Provincie Suruga (Sunshu Ejiri), 1830-1833. De theatraliteit in de beweging van de cijfers in beide werken fungeert als uitgangspunt voor Robert’s Reprise. Hier vangt hij in grootschalige foto’s de bewegingen van danser Shiho Ishihara met gebaren vergelijkbaar met die bij Hokusai en Wall’s stukken.


20

VIS A VIS Gezicht tegenover Gezicht

Jimmy Robert Vis-à-vis is de eerste grote museale solotentoonstelling in de Verenigde Staten van het werk door Brusselse kunstenaar Jimmy Robert. Geboren in Guadeloupe, een gebied overzee van Frankrijk, werd Robert opgevoed en opgeleid in Europa in de jaren 1980 en 1990-een tijdperk waarin vragen van het burgerschap en de vertegenwoordiging werden fel bevochten. In plaats van het creëren van opvallende politieke kunstwerken, Robert neemt zijn signalen van culturele figuren

uit het recente verleden-avant-garde schrijvers, filmmakers, beeldend kunstenaars-die niet alleen pioniers in hun respectievelijke kunstvormen waren maar ook behendig op subtiele wijze het registreren van de trauma’s en de effecten van hun sociale omstandigheden. Robert’s zorg voor het lichaam, zowel persoonlijk en politiek-naast zijn interesse in de poëtische mogelijkheden van vergankelijke materialen verenigt veel van zijn werk, dat varieert in de media van fotografie, film en video aan

de beeldhouwkunst en collaboratieve prestaties. Robert maakt meestal gebruik van fotografische portretten als uitgangspunt voor zijn werken op papier, voorzichtig afbreken van verdeeldheid tussen de twee en drie dimensies, beeld en object. In sommige gevallen Robert maakt gebruik van gevonden foto’s die hij tranen, collages, tapes, en verfrommelt voordat ze digitaal scannen en pinning ze aan de muur. In andere gevallen, Robert neemt nieuwe foto’s in zijn atelier en propt ze in houten

kisten of laat ze op de galerij vloer. Uitbreiding in de ruimte van de galerie, deze werken een relatie aan het lichaam van de kijker, terwijl het benadrukken een gevoel van vergankelijkheid. Evenzo wordt Robert’s sculpturen ofwel gemaakt van hout gebaseerde materialen of geven de illusie van papieren formulieren en spelen vaak met noties van waarde en duurzaamheid. formulieren en spelen vaak.


21

Robert’s films en video’s overbrengen van een gevoel van de gewone in hun schaal, onderwerp en materiaal. In grote lijnen geïnspireerd door de Franse New Wave, wordt de kunstenaar ook sterk beïnvloed door feministische filmmakers als Marguerite Duras en Chantal Akerman. Van een even intieme register, Robert’s dans en performance werkt waarde gebaar en kans op uitgebreide choreografie, verwijzend naar Fluxus en het Judson Dance Theater. Om een van de werken in deze tentoonstelling te creëren, Robert presteert met performer, choreografe Maria Hassabi leven in de galerijen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Naomi Beckwith, Marilyn en Larry Fields conservator bij het Museum of Contemporary Art Chicago.


AL GEHOORD? Deze drie helden gaan samen de winkel onder handen nemen, aan de hand van een thema. Rond deze thema’s, zoals Heroes of Lighten Up, wordt de zaak dan ingericht. Middenin de winkel loopt een catwalk voor modeshows. Naast bijzondere kleding van bijvoorbeeld Eley Kishimoto, die verder nergens in Nederland te verkri-

You Are Here conceptstore

ELEY KISHIMOTO Het is een conceptstore vol kleding en design, gestart vanuit de gedachte dat in Eindhoven veel talent rond loopt maar je voorheen nergens hun werk kon bewonderen. Om de beste ontwerpers van kunst en kleding toch een podium te bieden, lanceert You Are Here elke vier maanden een nieuw thema. You Are Here kiest drie heroes uit: een kunstenaar.

Eleykishimoto.com

LEVEN IS EEN FEEST Naast kleding verkoopt You Are Here ook zeefdrukken en andere kunst. Achterin de zaak zijn grote muurschilderingen te zien die ook regelmatig worden ververst. De winkel wil veel variatie en eigenzinnigheid bieden. En de ambitie is groot. De You Are Here conceptstore wil topkwaliteit van topontwerpers uit Eindhoven en de rest van Nederland een plek geven die nu nog ontbreekt.

SIS by Spijkers

PIECES OF ME Helden van het moment zijn: kunstenares Julie van Zessen, die overheerlijke kitsch collages maakt. Ontwerpduo, met hebberigmakende designs en modeontwerpster Sanne Jansen, met schattige ruiten rokjes en geprinte bloesjes. De dames Willemijn de Wit en nia.

Heroes of Lighten Up


23

YOU ARE HERE

GA ER HEEN EN BELEEF HET!


24

September 5th - 11th

wool week amsterdam 2014 www.campaignforwool.nl

PATRON: HRHTHE PRINCE OFWALES

Clamcult  
Advertisement