Page 1

Ontwerprapport Immersive Space | Rosanne Raubun | c1j

Dansboerderij | 1


Inhoudsopgave Het idee 3 Drie voorbeelden van Immersive Spaces

4

40 vragen 6 Mindmap 9 Research Moodboard

10

Schetsen Storyboard

11

Maquette

15

Object vormgeving

16

Scenario

17

Reflectievragen

18

Navigatie

21

2 | Dansboerderij


Het idee Ik wil met mijn Immersive Space een koeien

dansboerderij laten zien! Op verschillende locaties op de boerderij. Gaande weg leidt de koe je rond in haar boerderij. Als titelscherm zie je een boerderij en je kunt wandelen in de boerderij (stallen) op de hooizolder en naast de boerderij. Boven op de hooizolder-disco komen de dansende koeien bijeen.

Dansboerderij | 3


Drie voorbeelden van Immersive Spaces Op welke website sta ik echt even stil? Ik heb een zoektocht gedaan naar de beste flash websites. Webdesign is mijn passie, daarom heb ik ook gekeken naar de beste websites. Ik heb verschillende stylen opgezocht en ga hierbij uitleggen waarom ik voor die immersive spaces heb gekozen.

Voorbeeld 1: Ik heb voor deze flash website gekozen, omdat je via een goed standpunt naar binnen kan kijken. Je kunt op elke kamer klikken, zodat je kunt inzoomen naar ĂŠĂŠn kamer. Elke kamer is eigenlijk een locatie, dit is de navigatie van de website. Het heeft een beetje het effect van het spel (The Sims), door al die figuren die in het huis zitten.

4 | Dansboerderij


Voorbeeld 2: Dit is een heel ander idee van een immersive space. Je bent zelf de hoofdpersoon in het verhaal. De bezoekers volgen ‘jouw weg’. De style is heel anders dan de figuren in het huis. Het straalt een warmte en een oude sfeer uit. De locatie is ook een tafel in plaats van een groot huis.

Voorbeeld 3: Dit is hetzelfde effect als de vorige immersive space, alleen geen tekening maar een foto. Ze gebruiken foto’s om een bewegend beeld te krijgen. De producten op de tafel gebruiken ze als button, waarop je kan klikken. Ze maken ook gebruik van videofragmenten. Je ziet een film afspelen, maar ondertussen wordt het beeld stop gezet door flash. Ik vind fotografie en film ook een mooie style en combinatie, om je eigen immersive space te maken.

Dansboerderij | 5


40 vragen 1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? We zijn in een dansboerderij met verschillende locaties: ‘Het boerderij, de stallen, buiten in de weilanden. 2. Wat zien we? Ingang van de dansboerderij met verschillende koeien, woonboerderij, stallen, weilanden 3. Is het een wereld die ik herken? Ja, mijn hobby is dansen en ik wil graag een Immersive Space bouwen wat dichtbij mij staat. Ik vind het moeilijk om dansende mensen te tekenen, daarom kies voor dansende dieren. 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Ja, lijkt op mijn vorige antwoord. Ik zat vanaf mijn 6e jaar al op dansen eerst jazz-dance daarna

6 | Dansboerderij

streetdance en hiphop. Om een beetje humor te krijgen in mijn Immersive Space heb ik ook voor dieren gekozen. 5. Voel ik me op mijn gemak? Ja, het is mijn hobby. Het is een uitlaatklep voor mij om even te ontspannen en plezier te maken.

9. Vind ik het hier leuk? Ja, dit is mijn hobby en sport. Ik hou van dansen en het grappig om te zien hoe dieren op een boerderij op verschillende dansstijlen dansen.

6. Komt de wereld mij vreemd voor? Ik kom niet vaak op een boerderij, ik woon wel bij vlak bij boerderijen en ik kan genoeg inspiratie opdoen.

10.Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Je wandelt door de dansboerderij heen. Je ziet verschillende ruimtes en je kunt in de ruimtes op verschillende producten/dieren klikken. De laatste ruimte is in de hooizolderdisco.

7. Denk ik dat het echt is? Nee, het kan niet geen echt zijn, want de dieren dansen niet op een boerderij.

11.Wie ben ik? Ik ben een koe karakter op een boerderij die als een gids de weg wijst.

8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Nee, ik het een vertrouwde omgeving met betrekking tot mijn hobby dansen.

12.Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Je kunt een vrolijke stemming want je gaat bewegen op muziek met koeien.


13.Welke objecten kan ik onderscheiden? Als het een rollover heeft kan je het object onderscheiden. Je hebt verschillende rollovers die uit de achtergrond springen.

18.Zie ik schaduwen? Buiten zie je de schaduw van dieren, stallen, bomen, struiken, fietsen, auto’s etc. Binnen zie je een ander soort schaduw van de lampen.

14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? Als je buiten op het weiland staat, zie je de dieren dichtbij en het boerderij staat verder weg

19.Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Ja, binnen in het woonboerderij hebben ze schaduw, maar ook lichtstraling van de discolampen.

15.Hoe zien die objecten er uit? De objecten zijn de deuren, tuinhek, tractor, tuinobjecten bezem, grasmaaier, hooizolder, hooivork, hooi, voer, oude auto, ladder, bloemen, vijver, voerbak, bomen en kippenhok.

20.Kan ik ver kijken? Buiten kan je verkijken.

16.Welk moment van de dag is het? Met daglicht en het eindigt op een avond. 17.Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Licht komt van buiten van de zon en van discolampen.

21.Kan ik me bewegen (panorama)? Ja er zijn panorama beelden, want je wandelt van de ene ruimte naar de andere ruimte. 22.Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja, de koeien die je ziet trekken de aandacht. Dat zijn de hoofdrolspelers van de Immersive Space 23.Zie ik dingen waar ik op kan klikken? De objecten gaan bewegen als

je met de muis eroverheen gaat. De deuren en andere objecten brengen je naar de andere ruimtes. 24.Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Het object gaat bewegen als je er met de muis over heen gaat. De betekenis van een deur is dan ook betekenis dat je naar een andere ruimte gaat. 25.Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? In de hooizolderdisco treden verschillende koeien op in verschillende dansstijlen. Je ziet dan verschil in dans en muziek met verschillende dieren. 26.Zijn er dingen die bewegen? De verschillende koeien bewegen op hun eigen dansstijl. 27.Wat hoor ik? Bij ballet heb je klassieke muziek en bij streetdance hoor je meer hiphop muziek. Andere geluiden die je hoort zijn publiek, klappen, geklets, dierengeluiden en achtergrondmuziek.

Dansboerderij | 7


28.Wat kan ik doen? Ik loop globaal rond op de boerderij. Ik loop door de stallen heen en rondom de boerderij. 29.Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja, dat was de vorige vraag al. Ik ben eigenlijk een dier, maar ook publiek tegelijk. 30.Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Je loopt eerst op de boerderij (buiten) en dan ga je naar een stal toe en als laatste naar de woonboerderij waar het optreden zich bezig houdt. 31.Denk ik dat ik dan weer terug kan? Als je door dezelfde deuren weer terug gaat, dan kom je weer bij de uitgang. 32.Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Er zijn verschillende locaties waar dieren aan het oefenen zijn voor het optreden. Als je op de dieren klikt dan gaan ze plotseling bewegen.

8 | Dansboerderij

33.Heb ik zin om rond te kijken? Ja, als je van dansen houdt is het een leuke Immersive Space met veel verschillende soorten muzieken dansstijlen.

38.Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Ja, passie voor dansen en muziek met dieren wil ik graag delen met andere mensen.

34.Hoe komt dat? Door de vrolijke bewegingen en plotselinge geluiden.

39.Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) Ik wil graag mijn passie laat zien en ook de humor laten zien tussen verschillende dansstijlen met bijbehorende muziek. Het is leuk om naar te kijken.

35.Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Ja, want het is geen normale dansboerderij, maar een dansboerderij gefantaseerd door iemand. 36.Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Het kan bestaan, maar de dansende dieren bestaan niet. 37.Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja, het is een boerderij. Het heeft allemaal met elkaar te maken.

40.Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Je gaat misschien anders tegen verschillende dansstijlen aan kijken. Je gaat het vaker terugkijken, omdat je het grappig vind om te zien. Koeien zijn eigenlijk hele mooie dieren.


Mindmap

Dansboerderij | 9


Research Moodboard

10 | Dansboerderij


Storyboard Titelscherm

Dansboerderij | 11


Storyboard locatie 1

12 | Dansboerderij


Storyboard locatie 2

Dansboerderij | 13


Storyboard locatie 3

14 | Dansboerderij


Maquette

Dansboerderij | 15


Object vormgeving Mijn basis object voor mijn Immersive Space is de koe. Ik heb verschillende koeien vormgeven in dezelfde tekenstijl en kleuren. Het zijn wel drie verschillende koeien op een andere manier ge誰llustreerd.

16 | Dansboerderij


Scenario Intro: Op mijn titelpagina komt een boerderij met daarom heen een weiland. Je kunt verder navigeren op de boerderij, zodat de boerderij wordt ingezoomd. Daarnaast zie je ĂŠĂŠn koe dansen en die leidt je de weg naar binnen. Qua geluid hoor je achtergrondmuziek van binnen en koeiengeluiden van de koeien. Locatie 1: De eerste locatie is ingezoomd op de boerderij. Je kunt nu klikken op de ingang(deur) van de boerderij. Verder kan je de koe laten bewegen en kan je muziek maken van de gieter. Qua geluid hoor je de geluiden van de boerderij instrumenten, koeiengeluiden en achtergrondmuziek.

Locatie 2: De tweede locatie is binnen in de boerderij. Je komt nu in de stalling van de koeien. Je ziet een koe van de ene kant naar de andere kant van de stal kruipen. Je kunt nu verder navigeren op de ladder naar de hooizolderdisco. Qua muziek hoor je koe lopen. De dieren bewegen ook als je met de muis er overheen gaat. Locatie 3: De laatste locatie is bovenin de hooizolderdisco. Hier bevindt de disco plaats met de harder muziek. De discobal draait rond en er zijn verschillende discolampen aanwezig. Alle koeien zijn aanwezig op het feest. Ze dansen allemaal op de muziek. De muziek is een vrolijk dansnummer.

Dansboerderij | 17


Reflectie | Ideefase 1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Ik begin altijd eerst met een mindmap en ga op de woorden door brainstormen. Vaak ga ik er dan even tussen uit en probeer ’s avonds of de volgende dag er nog een keer over na te denken. Meestal krijg ik die gekste ideeën als ik ga slapen of als ik er niet mee bezig ben. 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Mijn eerste idee was een dansschool als immersive space. Mijn passie en hobby is dansen en ik het leek mij leuk om een feestelijk en dans sfeertje op te zetten. Mijn immersive space moet wel vrolijk zijn met veel muziek. Achteraf vond ik het moeilijk om met mensen te werken voor mijn space, daarom heb ik voor 18 | Dansboerderij

dieren gekozen. Ik vond een dierenschool niet echt spannend genoeg, want welke dieren moet er dan komen? Daar heb ik voor een dansboerderij gekozen. Bij een dansboerderij schoten bij mij gelijk de leukste ideeën naar binnen. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Mijn visie heb ik hierboven al uitgelegd. Ik vind dansen erg leuk en ik wou graag ook wat humor in mijn space. Dit kon ik bereiken door koeien te laten dansen op een boerderij. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? De volgende keer zal ik misschien meer gaan nadenken, over meer details en verschillende dieren op de boerderij of misschien nog een andere spannende plek die niet bestaat.


Reflectie | Vormgeving 1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden Ik vind het moeilijk om te tekenen. Ik heb al enig ervaring in Illustrator, dus daar kon ik wel me weg in kwijt. Ik vind het moeilijk om met de losse hand te tekenen en via een Walcom pen, omdat ik goed in Illustrator ben overwin ik deze situatie. 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (waarom wel, waarom niet) Een dansboerderij bestaat natuurlijk niet voor dieren en vooral niet voor koeien. Dat vond ik immersiveness genoeg. 3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (waarom wel, waarom niet) Ja, mijn visie is wel overgebracht in de movie. Mijn idee was een dansboerderij en dat was het ook uiteindelijk geworden. Ik had alleen meer details en verschillende type koeien, maar dat vond ik later toch ingewikkeld om te maken.

4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. Mijn omgeving is de boerderij. Je komt niet in een applicatie. Je hebt zelf de mogelijkheid waar je naar toe mag gaan. 5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd Qua vormgeving en tekenstijl is mijn doel wel gelukt. Ik wou ook wel een kinderlijk en vrolijk stijltje neerzetten. De tekentechniek had wel beter gekund met misschien schaduw. 6. Wat zou je de volgende keer anders doen? De volgende keer zal ik misschien toch proberen om met de Walcom pen te tekenen en misschien wel met de losse hand. Dansboerderij | 19


Reflectie | Movie 1. Kan de gebruiker zelf zien/ ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, er bewegen al dingen automatisch maar vele details zijn buttons waarop je kan klikken. Ook komen bij de buttons ook vaak geluiden voor. 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja de eerste ruimte is te vinden achter de tuinhek en als je op de tuinhek staat gaat hij open. Voor de rest is de navigatie de deur en de ladder naar boven. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Bij de eerste twee locaties heb ik een rustig country muziek als achtergrondlied. Als effecten heb ik een koe geluid,

20 | Dansboerderij

brievenbus gaat open, water uit de gieter en ramen gaan open. Bij de tweede locatie is een stal waardoor een koe door heen loopt. Je hoort de koe lopen. Bij de derde locatie is de hooizolderdisco en daar hoop je een dansnummer. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zal de volgende keer eerder beginnen met de space, zodat ik nog wat dingen kon vragen in de les. Ik moest nu veel zelf uitzoeken en dat kostte veel tijd. De volgende keer zal ik meer muiseffecten in mijn space uitproberen, als je met je muis beweegt dat je scherm heen en weer gaat.


Navigatiestructuur Flash

Dansboerderij | 21


13 dec. 2011 | Dansboerderij | Immsp

22 | Dansboerderij

Ontwerprapport Dansboerderij  

Ontwerprapport