Page 1

Immersive Space

Werkboek Rosanne Hoogeveen 504363 C1F

1


Immersive Space

Wat betekent immersive space? Immersive space is de naam van een course die op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wordt gegeven. Maar immersive space betekent veel meer dan dat. Wanneer je het letterlijk vertaald naar het Nederlands wordt het ‘meeslepende ruimte’. Een ruimte die eigenlijk een dusdanig sterke sfeer uitdraagt dat je er in opgezogen wordt. “Een Immersive Space is een virtuele, interactieve wereld waar een gebruiker in kan duiken, en helemaal in onder kan gaan.” aldus de Studiehandleiding van het vak.

2


Voor mij is een immersive space pas een immersive space als je er echt in kan geloven. Mijn eigen definitie van immersive space is redelijk simpel: “Een immersive space is een wereld die zo realistisch is dat je er in gelooft. Of een wereld waar zj zo sterk in gelooft dat het realistisch is.”

“Een wereld die zo realistisch is dat je er in gelooft.” 3


Inhoudsopgave

4

Opdracht 1 Drie spaces Opdracht 2 Objecten in de ruimte Opdracht 3 Brainstorms Opdracht 4 Research Opdracht 5 Synopsis Opdracht 6 Foto-opdracht Opdracht 7 Teken een boom Opdracht 8 Storyboard Reflectievragen

6 12 14 26 27 28 30 32 42

Bijlagen

44


5


Titel

Drie spaces 6


Viktor&Rolf (website)

Oprichting modehuis: 1993 Site: www.viktor-rolf.com

Waarom is dit immersive? Bij het binnenkomen van de site kom je ook letterlijk het modehuis van de twee heren in. Er is min of meer een mogelijkheid rond te lopen door de muis over het scherm te bewegen. Er speelt een klassieke muziek die in de mooie akoestieke ruimte overal aanwezig is. Vormgeving Het wit is smetteloos en het gebouw is statisch. De vormgeving sluit aan bij hetgeen waar Viktor&Rolf voor staan; mode. Ik weet niet of het echt het modehuis van Viktor en Rolf is maar de uitstraling is zo dat het ook maar zo zou kunnen. De site adverteert zelf ook met “Welcome to the house of Viktor&Rolf �.

7


Droomvlucht (Efteling-attractie)

Jaar van opening: 1993 Duur: 6 minuten Filmpje: www.youtube.com/watch?v=zviAIIY6Bm0

Waarom is dit immersive? In de droomvlucht waan je je in een compleet andere wereld met elfjes en andere mytische wezens. Als kind zie je het verschil niet tussen robotelfjes en echte. Nu ik ouder ben en weet dat het nep is, ga ik nog steeds met zoveel plezier de droomvlucht in. Want als je er maar in wil geloven is het net echt. Vormgeving Net als het gehele volk van Laaf dat in de Efteling woont hebben de elfjes een redelijk bol hoofd. Zo passen ze ondanks de vleugels bij de familie en blijf je met je gevoel in het sprookjesbos. In de droomvlucht is het behoorlijk donker, in combinatie met spotlights en typische muziek.

8


9


Titel

10


Het Hoofdkwartier (project Leo Kannerhuis)

Duur: 8 minuten Info: www.leokannerhuis.nl/hoofdkwartier www.stapindewereldvan.nl

Waarom is dit immersive? “Het hoofdkwartier is een multimediaal theater gevormd door een groot hoofd van stalen stroken. In het hoofd is plaats voor negen mensen die door middel van beeld en geluid voor ca. 8 minuten mee worden genomen in de belevingswereld van een persoon met autisme.� - Leo Kannerhuis Vormgeving Van de inhoudelijk vormgeving kan ik helaas niks zeggen. Ik heb geen bezoek gebracht aan het hoofdkwartier. Maar het feit dat je letterlijk een hoofd in loopt vind ik een goede bijdrage aan de beleving. 11


Objecten in de ruimte

12


13


Brainstorms (Ruimtevragen) Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Mijn oude slaapkamer. Deze was voornamelijk geel. Ook hing er Nijntjesbehang. De kamer was ongeveer 4m2. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Mijn oude bed (geel), klapbureau (geel) en een boekenkast aan de muur (wit), mijn nachtkastje (groen). Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De wereld. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het konijnenhok. Dat heeft mijn vader zelf gemaakt en ik pas er opgevouwen precies in. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Als de sfeer er ontspannen is, of als er mensen of objecten zijn die ik leuk vind.

14

Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als de personen erin onbekenden voor mij zijn of als het er erg donker is. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Angst. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? New York bijvoorbeeld. Ik heb hier zoveel over gelezen, foto’s en films gezien dat je een idee hebt hoe het er daar aan toe gaat. Denk aan alle stadslichtjes en de hardrijdende, typisch gele taxi’s. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Zaken als het Vaticaan en Rome. Locaties waar alleen maar over verteld is en foto’s betekenisloos zijn omdat het vaak echt om het gevoel gaat dat alleen daar ervaren kan worden.


Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Ik kijk vrijwel geen enge films. Maar een enge ruimte uit het spel Gears of War kan ik me nog wel goed herinneren. Het spel gaat over een verlaten wereld. Wat wij in deze wereld tegenkomen zijn onder andere zogenoemde beserkers. Doodsbang was ik hiervoor. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie? Een scene van de film 500 Days of Summer speelt zich af op en heuvel in een park, met uitzicht over de stad. Het symboliseert heel mooi hoe je stil kan staan bij het moment terwijl de rest van de wereld gewoon doorgaat; een rustige plek met vaag op de achter grond het verkeer van daar beneden.

15


Brainstorms II (Ruimtevragen) Welke ruimte die jij kent zou je voor altijd kunnen blijven? In Vaucouleurs in Frankrijk. Een klein dorpje met alle faciliteiten maar ook de rust van het in-themiddle-of-nowhere zijn. Als je mocht kiezen, zou je liever in een realistische of een surrealtische wereld leven? Een realistische. Een surrealistische zou ik beangstigend vinden omdat ik alles probeer te rationaliseren. In welke fictieve wereld zou je graag leven? In die van de serie My Little Pony: Friendship is Magic. Niets is vrolijker dan deze gekleurde paardjes. Welke ruimte denk je nooit te zullen vergeten? Mijn ouderlijk huis natuurlijk. Welke ruimte breng je het meeste tijd door op het moment? Mijn studentenkamer in Arnhem, aangezien ik daar leef, eet en slaap.

16


17


Brainstorms III (Mindmaps)

18


19


Brainstorms IV(Mindmaps)

20


21


Brainstorms V(Mindmaps)

22


23


Brainstorms VI (Wereld ABC) Aarde Begin Cyclus Dagen Einde Familiegraf Geocaching Heden Idyllisch Jeugd Kansen Leven Moment Najaar Ontsnappen Puzzels Quarantaine Rouw Seizoenen Tijdreizen Uitzicht Verleden Wereld Xeno Yard 24


25


Research (moodboard)

26 Overige research te vinden in de bijlage.


Synopsis ABANDON ALL HOPE, YE WHO ENTER HERE Ergens in Engeland ligt een verlaten en vervloekt landgoed. Time is thrown into chaos. Ruimte 1 De eerste ruimte is de verlaten oprijlaan van het landgoed. Het is mistig, de lucht ziet zelfs wat donker. Het geheel toont een kalme angstaanjagendheid. Het laat zien dat het landgoed niet is wat het lijkt. Er is een klokkenboom, een schommel en zelfs Magere Hein is van de partij. Deze laatste gaat op zijn dooie gemak het gras aan het maaien wanneer er op hem geklikt wordt. De schommel wiegt en piept zachtjes in de wind. Ruimte 2 Wanneer het landgoed binnengegaan wordt komt met in de grote hal. Het stof en het duister maakt duidelijk dat het huis verlaten.. lijkt. Want wanneer er met de muis op voorwerpen wordt gegaan beweegt er vanalles. Er is een gangkast die niet toegankelijk is, maar die wel gruwelijke geluiden voortbrengt. De bezoeker wordt verplicht met de trap naar boven te gaan, of weer terug naar buiten.

Ruimte 3 Boven aan de trap is nog een kamer te vinden. Ook deze ruimte is duister, zachtjes verlicht met kaarsen. Er staan veel klokken, een boekenkast, en een tafeltje. Een aantal boeken in de kast zijn duidelijk klikbaar. Aan de waslijn hangen wekkers en foto’s. Ook is er een duister figuur die niet helemaal is wie hij lijkt te zijn. Vormgeving en overbrenging Wat ik met mijn ruimtes wil overbrengen is dat het vergaan van de tijd wel eens anders kan verlopen dan jij verwacht. Tijd kan letterlijk vergaan, gewoon verder gaan of er kan een gat in de tijd komen, zoals hier is gebeurd. Voor de spaces zijn stock-foto’s gebruikt van verschillende onderwerpen die tot op zekere hoogte bewerkt zijn zodat ze bij elkaar aansluiten in kleur. De stijl van de items blijft bewust zoals deze oorspronkelijk was, zodat het hele geheel een surrealistische uitstraling krijgt. Dat draagt bij aan het onderwerp van de ruimtes.

27


Foto-opdracht

28


29


Teken een boom

30


31


Storyboard (intro)

32


1. Hek. De toegangspoort opent wanneer er op geklikt wordt.

2. Vogels: De vogeltjes vliegen vanzelf eens in de zoveel tijd door het beeld. De raaf (3) op het hek kraait en beweegt ook zelf.

33


Storyboard (ruimte 1)

34


3. Vogels: De vogeltjes vliegen vanzelf eens in de zoveel tijd door het beeld.

4. Swing: De schommel aan de boom schommelt vanzelf zachtjes heen en weer.

6. Kloklinks; klokmid; klokrechts: De klokken draaien wanneer er op geklikt wordt.

5. Hein1: Magere Hein begint het gras te maaien als er op hem geklikt wordt.

35


Storyboard (ruimte 2)

36


7. Tennant: David Tennant zal naar je knipogen wanneer er op hem geklikt wordt. 8. Rozen; rozenrechts: De rozen vallen dood van het boeket af wanneer er op geklikt wordt.

9. Badwolfdoor: De deur licht op en maakt geluid wanneer er op deze geklikt wordt.

10. Kaarslinks2; kaarsmidden2; kaarsrechts2: Kaarsen kunnen worden aangestoken door erop te klikken. 37


Storyboard (ruimte 3)

38


11. Telefoon: De telefoon begint te rinkelen wanneer er op geklikt wordt. Opnemen is niet mogelijk.

12. Schatkist: Het schatkistje gaat bijna open als er op geklikt wordt.

14. Kaarslinks3; kaarsmiddenvoor3, kaarsmiddenachter3, kaarsrechts3: Kaarsen kunnen worden aangestoken door erop te klikken.

13. Teddy: De teddybeer wordt duivels met zijn laserogen wanneer je op hem klikt. 39


Storyboard (Outro)

40


15. Startover: Je tijd in het huis is op. Wanneer je op de ‘Start over’ button drukt begin je weer bij het begin.

41


Reflectievragen IDEEFASE

VORMGEVING

1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Ik laat me het liefst inspireren door anderen en geef vervolgens aan hun ideeen mijn eigen draai.

1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden. Ik vind voornamelijk perspectief een moeilijk iets. In mijn space heb ik een beetje valsgespeeld en me voornamelijk aan een enkel perspectief te houden.

2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik wilde graag een wat surrealistische wereld zodat ik niet met mijn gebrek aan Photoshoptalent in de knoei zou komen. Het aspect tijd kwam daarnaast terug in alledrie mijn bedachte werelden, waarna ik het meest brede idee van de drie heb gekozen. Tijdens de research kwam in een Magere Hein met grasmaaier tegen en ik dacht ‘Dit is hét!’. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik ben zelf lichtelijk geobsedeerd door het vergaan van de tijd, dus de keus lag redelijk voor de hand. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer procesmatig werken, ik ben redelijk snel begon met werken aan wat ik aan beeld in mijn hoofd had. 5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Nog steeds hetzelfde: “Een wereld die zo realistisch is dat je er in gelooft.” 42

2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet). Door verschillende objecten te gebruiken die juist door het verschil in stijl samen een geheel vormden. Ook door objecten in ruimtes her te gebruiken. 3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) In mijn movie heb ik meerdere referenties gebruikt naar verschillende aspecten van het vergaan van de tijd: Dr. Who (tijdreizen), de afbladderende roos van Belle en het Beest, Magere Hein en simpelweg klokken. 4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. Door om mijn wereld een hek neer te zetten. Mijn intro is een hek. Ga je door het hek, dan betreed je daar ook de wereld mee. Zo is er voor de gebruiker duidelijk een grens die hij overschreedt, waardoor hij snapt dat zijn mindset moet veranderen om de wereld te begrijpen.


5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? De algemene verhoudingen van de items ten opzichte van de achtergrond en de ruimte zijn prima gelukt. Ik had nog meer willen proberen met licht en schaduwen.

3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Bij de objecten die sowieso geluid maken (telefoon, grasmaaier, vogels) heb ik er voor gekozen deze erbij te doen. Een deur in mijn tweede ruimte heeft ook geluid, dit is weer een referentie naar Dr. Who.

6. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Hiernaast zie je dus de Magere Hein die ik als beginpunt van mijn space beschouw. Ik wilde daarmee ook graag in dezelfde sfeer blijven en heb ik verder ook met mijn research verder gezocht.

4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer geluiden toevoegen. Het geeft toch een extra dimensie als er allemaal dingetjes zijn die geluid maken.

7. Wat zou je de volgende keer anders doen? De volgende keer zou ik het mezelf wat moeilijker maken door bijvoorbeeld minder voor de hand liggende ruimtes te kiezen. MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? De gebruiker kan vrij rondklikken en merkt vanzelf wanneer er iets gebeurd. 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Navigaties zijn redelijk voor de hand liggend. Het zijn onder andere deuren, gaten en borden.

43


Research (Bijlagen)

44


45


Werkboek Immersive Space  
Werkboek Immersive Space  

Digitaal werkboek Immersive Space van student aan de HAN, opleiding BIM/CMD.

Advertisement