Page 1

Digitaal werkboek Rosanne Hoogeveen


Inhoudsopgave

Google Personal Search Personal DNA Spiegel 10 antwoorden op 100 vragen Mindmap Black Boxes Lezing Ruud Boer Brandstimeline Merkanalyse Efteling Persoonsmerkanalyse John Green Merk-ik analyse Digitaal moodboard Analoog moodboard Lezing Jildou van der Bijl Typografie in het wild Vijf lettertypes Vijf logo’s Vijf magazinecovers Vijf magazinespreads Vijf visitekaartjes Grid Bezoek MOTI

6 8 10 12 14 16 18 19 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 42 44 46

Kleurencombinaties en tekstopmaak

48

Bijlagen: Merkstijldocument

50

Reflectieverslag

2

4

72


3


Google Personal Er was een eens meisje.. In 2004 maakte zij op Sims2.nl haar eerste internetaccount. Acht jaar later en ruim 300 accounts later kreeg zij de opdracht in haar eerste schoolweek zichzelf te googlen. Ziehier: het resultaat. Het verschil tussen de afbeeldingen van begin augustus en eind september 2012.

Augustus 2012

4


l Search Met op de reguliere zoekfunctie 569.000 resultaten – waarbij het echt héél jammer is dat Nick en Simon opduiken, doet toch afbreuk aan m’n imago – en 5.120 afbeeldingen met welgeteld twee foto’s van mij ben ik toch wel een beetje teleursteld. Ik blijf immers best anoniem door overal online mijn vaste gebruikersnaam Ciatach te gebruiken, die totaal niet op mijn naam lijkt.

September 2012

5


personal dna you are a concerned architect

6


how you relate to others

about you

you are concerned

you are an architect

Your understanding of others’ emotions, your sense of right and wrong, and your skeptical nature make you CONCERNED.

Your preference for concrete, visually pleasing things, combined with your confidence and your respect for order make you an ARCHITECT.

Your observations of your environment, in concert with your clearly defined worldview, leads you to be aware of the feelings of others.

You are logical and detail-oriented, which allows you to get things done efficiently.

Because you can read people well, and because you can understand their feelings, you are often bothered by others’ insensitive behavior. While you appreciate others’ emotional nature, you don’t think their emotional concerns should take precedence over their obligations to society.

You are quite sure of yourself, so that you tend to know the best ways of doing things. Your eye for aesthetic beauty and style indicates that you know a lot about design. Having a routine and sticking to it is important to you; you find comfort in tradition and familiarity.

You prefer to be in smaller groups, as big groups can occasionally get out of hand.

Self-reliance is something in which you take great pride—you are confident and down to earth.

Order and structure are somewhat important to you—you believe that people’s feelings are better protected when others are respectful and follow certain societal guidelines.

You have a basic faith in yourself in many areas of your life, allowing you to be self-assured when facing challenges.

You tend to share your feelings with a few individuals who are close with you, but otherwise you are a somewhat private person.

If you want to be different: Let your caring nature allow you to put more trust in people in general—you can have more faith in them without losing your valuable skepticism.

You prefer to have time to plan for things, feeling better with a schedule than with keeping plans up in the air until the last minute. You tend to believe that things happen for a reason, and that not everything is under our control.

If you want to be different: Try moving beyond the things that you find comfortable—open yourself up to a broader range of experiences. Question how much you know about things by imagining different possibilities.

Ik kan mij prima vinden in de uitslag. Ik heb de test al eerder gedaan en de uitslag is niet erg afwijkend. Bovendien heb ik de test naar waarheid ingevuld en zijn de antwoorden goed onderbouwd.

7


LEGEIPS Wat vinden anderen van mij?

Mattijn

Relatie, kent mij 2 jaar Slim ben ik het niet mee eens. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat deze discussie al een tijdje tussen ons gaande is. Dat hij mij lief vindt is toch wel fijn te weten. We hebben immers niet voor niets een relatie. Zorgzaam kan ik me nog wel in vinden, ik reageer op zijn kleine pijntjes. Van volwassen begrijp ik ook dat hij dat zegt. Hij ziet de strijd die ik met mijn ouders voer om mij los te vechten.

8


SPIEGEL Alexander

Vriend, kent mij 3 jaar Aantrekkelijkheid is een kwestie van smaak en ik ben ook niet zelfverzekerd genoeg te zeggen dat ik mooi ben. NaĂŻef klopt; ik geloof altijd in de goede kant van mensen, die ze niet altijd hebben. Manisch kan ik ook bij inkomen. Ik heb soms last van stemmingswisselingen, mijn humeur slaat spontaan om naar verschillende uitersten.

Mathijs

Broer, kent mij 18 jaar Extravert begrijp ik echt niet. Ik zie mijzelf voornamelijk als introvert persoon. Creativiteit is iets dat bij ons gezin in de genen zit. Maar als iemand een Photoshop creatie of een foto nodig heeft klopt diegene bij mij aan. Dat hij voor bijdehand kiest kan ik zeer zeker begrijpen. Mathijs is immers mijn grote broer en er is dus altijd wel sprake van enige concurrentie.

RenĂŠe

Agnes

Vriendin, kent mij 5 jaar Lief en vrolijk vind ik een begrijpelijke keuze. Lief, omdat je op de middelbare school de druk van de populariteit hebt, waardoor ieder zich altijd wat aardiger voordoey. De reden dat ze me voornamelijk vrolijk kent is omdat we met ons vriendinnenclubje natuurlijk alleen maar leuke dingen doen. Mijn perfectionisme is iets wat iedereen opvalt. Zeker als je op school in projectgroepen werkt. Met dat steekwoord ben ik het dus ook eens!

Moeder, kent mij 18 jaar Die kent me als supernetjes, omdat ik er zo ongeveer mijn hobby van heb gemaakt om mijn kamer netjes te houden. Lezen is van ons een gezamenlijke hobby. Voor elkaar even wat bibliotheek boeken halen hoort daar ook bij! Ze kent me als giebel, omdat ze me vaak hoort giechelen met mijn vriendinnen.

9


100 10 VRAGEN

10

ANTWOORDEN


2. Heb je een bijnaam? Wat is deze?

Ciatach. Dit Schots-Gaelisch en een naam die ik mijzelf gegeven heb. Het betekent ‘mooi, uistekend’.

93. Welk boek moet iedereen gelezen hebben volgens jou? Ik ben Raaf, door Iny Driessen & Thomas Goyvaerts

71. Heb je een diploma of certficaat behaald voor iets wat je belangrijk vindt? Zoja, voor wat?

Ik heb bij zwemles een B-certificaat gehaald. Geen diploma, omdat ik niet door het gat durfde te zwemmen. Toch ben ik er nog steeds trots op.

32. Wat vind je het mooiste geluid dat je kent? Het nummer Call Me van de band Shinedown.

80. Heb je een verzameling van iets? Van wat?

Ik verzamel op dit moment voornamelijk My Little Pony artikelen.

95. Hoe maak je jou gelukkig?

Geef mij iemand om mijn leven mee te delen. In een woord: partnerschap of binding.

31. Wie is je idool?

John Green. Zijn aanhangers zijn ”Nerdfighters”.

26. Wat doe jij het liefst op een vrije dag?

Die breng ik het liefst knuffelend met m’n vriendje door.

94. Waar ben je bang voor? Verlaten worden en spinnen.

25. Wat vind jij onrechtvaardig?

Na hard werken het resultaat door dingen buiten je macht niet kunnen bereiken.

11


12


13


CONCERNED

BLACK BOXES Beeld vijf van je eigenschappen uit in vierkantjes

CONCERNED

ARCHITECT

ARCHITECT

14


POTENT

MANIC

MANIC

PERFECTIONIST

PERFECTIONIST

15


Lezing Ruud Boer In september 2011 heeft Ruud Boer een lezing gegeven op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen over Brand Design. Ruud Boer is ‘Register Marketeer’, directeur van de Bataafsche Teeken Maatschappij èn schrijver van het boek Brand Design. Dit laatste boek wordt bij de HAN gebruikt als schoolboek, dus was het ook wel te verwachten dat wij de lezing moesten kijken, die was immers opgenomen. In de lezing worden veel voorbeelden en diagrammen gebruikt uit het boek en is daarmee een prima aanvulling. Maar het is meer dan dat: het verhaal van de heer Boer is dusdanig toegankelijk dat ook een leek zich er prima mee kan vermaken. Ruud Boer heeft zijn verhaal netjes in delen opgedeeld: 1. Brand Design 2. Merkinnerlijk 3. Merkuiterlijk 4. Merkgedrag 5. Brand Activation* 6. De Praktijk 7. Personal Branding** In anderhalf uur tijd heeft de beste man het voor elkaar gekregen elk aspect van bovengenoemde onderdelen te benoemen en - zeker niet te vergeten - ontzettend veel voorbeelden laten zien. Veel van deze voorbeelden zijn van mijn tijd en ik neem aan dat ook veel andere jongeren zich daardoor aangesproken voelen. Neem HEMA: dit merk wordt uitgebreid onder de loep genomen. We maken onder andere kennis met de visie, missie en het concept HEMA. Ook vertelt hij hoe de campagnes opgezet worden en kan ons in een paar enkele woorden vertellen waarom deze winkel velen van ons trekt. Af en toe maakt hij een uitstapje naar minder noodzakelijke onderwerpen wat zijn verhaal soms wat lang maakt. En soms gaat het weer net iets te snel. Maar aan alles is tot in detail aandacht besteed. Mijn eindconclusie is dat de lezing een zeer fijne remediatie is van het boek Brand Design. Het is niet alleen een aanrader voor degenen die het boek te dik vinden, maar voor iedereen. Ruud Boer is de man die je een groot “Oh zo zit dat!” gevoel geeft.

www.boek-branddesign.nl www.als-jij-een-merk-zou-zijn.nl

*Het merk tot leven brengen ** Het merk Ik

16


17


N A

S D

BR

18

M I T

I L E

E N


Merkanalyse De Efteling bestaat 60 jaar! De afgelopen jaren is het park - ooit begonnen met enkel het Sprookjesbos - uitgegroeid tot gigantisch attractiepark. De Efteling heeft nu dus niet alleen een park, maar ook een theater, een golfbaan en een eigen hotel. Het merk Efteling heeft veel uiterlijke kenmerken. Iedereen kent de Holle Bolle Gijs “Papier hier!” en Langnek. Vaak zijn die zelfs nog bekender dan de in 1989 geintroduceerde nar Pardoes. Ook is er nog Jokie, de mascotte van het Carnaval festival. Alles in het park heeft zijn typerende geluid. Deze zogenoemde ‘Eftelingmuziek’ is in de souvenirswinkeltjes en in de webshop verkrijgbaar. Het park is geschikt voor elke doelgroep. Dit door de unieke attractiecombinatie waar het park voor staat. Desondanks zie je voornamelijk (groot)ouders met kinderen. De Efteling kun je je het beste voorstellen als een vriendelijke kaboutergids die je sprookjes verteld en spanning laat beleven. In de souvenirwinkel van de Efteling is genoeg te krijgen. Knuffels, cd’s, sleutelhangers, zaklampen en rugzakken. Ook daarin is de Efteling een kei. De communicatie van het bedrijf is ook sterk. Er zijn veel spotjes en reclamebanners die je pad dagelijks kruisen. De Efteling houdt ook netjes in het oog wat zijn bezoekers willen hebben. Ze verspreiden formulieren onder de bezoekers waarop deze hun mening kunnen geven. Toch is de Eftling niet in een merkanalyse samen te vatten. Het motto van Efteling is immers ‘Een wereld vol wonderen’.

19


Persoonsmerkanalyse

JOHN GREEN John Green is een Amerikaanse schrijver en videoblogger uit Indianapolis. Zijn video´s en boeken zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. De nadruk in dit verslag ligt echter op zijn video’s. Met zijn boeken heeft hij flink wat onderscheidingen en prijzen in de wacht gesleept. Ook zijn laatste boek The Fault In Our Stars heeft het ver geschopt en heeft enkele weken in de Best Seller lijst van de New York Times gestaan. Elke gereserveerde versie heeft hij gesigneerd. De video’s die hij maakt doet hij samen met zijn broer Hank Green op het kanaal Vlogbrothers (youtube.com/vlogbrothers). Vlogbrothers is het vervolg van het project Brotherhood dat de broers zijn gestart in 2007. Dat gehele jaar hebben de twee enkel contact gehad door middel van videoblogs aan elkaar gericht. Die ook op het netwerk Youtube zijn geplaatst. Na Brotherhood, dat een dusdanig groot succes bleek te zijn, maakten de broers in een video bekend een doorstart te maken onder de naam Vlogbrothers. Tegenwoordig zijn ze een grote naam in de community en werken ze veel samen met andere bekende Youtubesterren als Charlie McDonnell en Michael Aranda.

20

Merkuiterlijk Met zijn altijd rechtopstaande haar en zijn dikke bril heeft een beetje het uiterlijk van een verstrooide professor. Iets anders erg kenmerkend aan de verschijning van John is zijn stemgeluid. Naast zijn Amerikaanse accent praat hij op een


“Don’t forget to be awesome” is dé slogan John Green en zijn Vlogbrother. Ook de fans, de zogenoemde nerdfighters hebben deze slogan overgenomen. Ook is er een handgebaar ontstaan die de fans gebruiken. Deze gemeenschap is Nerdfighteria gedoopt. niet te geloven hoog tempo. Veel mensen moeten hier even aan wennen. Merkinnerlijk Green schooltiszijn en volgersschrijver door middel van informaJohn Green eenfans Amerikaanse en videoblogtieve en Indianapolis. toch humoristische video’senopboeken Youtube. ger uit Zijn video´s zijnWekelijks eigenlijk verschijnen er fimet lmpjes. Maar niet alleenDeopnadruk het Vlogbrothers onlosmakelijk elkaar verbonden. in dit hoofdkanaal. Door op de zijn tijd heen zijnMet er steeds meer verschilverslag ligt echter video’s. zijn boeken heeft hij lende onstaan. Er zijnengeschiedenislessen je flink kanalen wat onderscheidingen prijzen in de wachtmaar gesleept. kunt broers zienThgamen. Ookook zijnde laatste boek e Fault In Our Stars heeft het ver geschopt en heeft enkele weken in de Best Seller lijst van de Het bereik deze man is Elke zowelgereserveerde on- als offline.versie Dit door New Yorkvan Times gestaan. heeft dat tastbare materialen te koop zijn, zoals de merchandise hijer gesigneerd. maar ook zijn boeken natuurlijk. Online zijn zijn filmpjes het product. De video’s die hij maakt doet hij samen met zijn broer Hank Green op het kanaal Vlogbrothers (youtube.com/ De gehele communicatie van is hethet besdrijf Vlogbrothers gaat vlogbrothers). Vlogbrothers vervolg van het project over het internet. ook doorgaand opin het2007. ideeDat van gehele BrothBrotherhood datDit de broers zijn gestart erhood. De broers zijnenkel actiefcontact in de social Ze hebben jaar hebben de twee gehadmedia. door middel van een Tumblr, aan Facebook Twitter. zij opYouhun videoblogs elkaaren gericht. DieHierop ook opreageren het netwerk nerdfi Erg leuk is dat tegenwoordig ook veel zelfgetube ghters. zijn geplaatst. maakte materialen te verkrijgen zijn in de webshop. www.youtube.com/vlogbrothers www.dtba.com

21


MERK IK ANALYSE Merkuiterlijk Zien: Meisje met rood haar, strakke rode en zwarte letters Horen: n.v.t. Proeven: n.v.t. Voelen: n.v.t. Ruiken: n.v.t. Taal: Nederlands Iconen: Rosanne Hoogeveen Merkinnerlijk Merkvisie: Leren onderwerpen om te zetten in beeld en taal Merkmissie: De missie van RedLOCK is het ondersteunen en vermaken van jongeren van 18-25 jaar Merkwaarden: Realistisch, hartstochtelijk Merkpersoonlijkheid: Een jonge emotionele vrouw, die haar hartstochten tot het uiterste probeert te volgen Merkbelofte: “because red is the new black!� Kernconcept: Manisch Merkgedrag Producten/diensten: Magazine, website Externe communicatie: Website, Twitter Interne communicatie: Communiceren met anderen/ervaringsdeskundigen Het bedrijf: Redlock

22


23


Digitaal moodboard

24


25


26


27

Analoog moodboard


28


Lezing Jildou van der Bijl Op 12 september 2012 heb ik de lezing

gevolgd van Jildou van der Bijl over het magazine LINDA. Deze eenenveertigjarige vrouw is hoofdredactrice van het tijdschrift en heeft ons een kijkje gegeven achter de schermen. Met een fijne stem is alles helder uitgelegd. Zodoende gaf de lezing een goed beeld waar bij een magazine allemaal om draait. Maar LINDA is meer dan een magazine. LINDA heeft een site, een app, LINDA specials en zelfs een boek. Het magazine is ook weer onderverdeeld in delen. Je hebt de gewone LINDA, LINDA wonen, maar ook LINDA mode. L’HOMO is ook van LINDA. Sinds dit jaar is er ook LINDA meiden. De merkwaarden van LINDA. zijn: beauty & brains, slim & sexy, open & optimistisch, lef & liefde en direct & gedurfd. Iets anders wat belangrijk is bij LINDA: alles met een knipoog. Overal zit een vleugje LINDA humor bij. Ook typerend aan de LINDA is het feit dat het altijd Linda de Mol is die op de cover staat. Als opener gaf Jildou een aantal quotes die haar inspireren. Deze kwamen ook telkens terug. In de lezing hebben we veel foto’s, covers en scans uit de bladen gezien. Deze gaven voor degenen die de LINDA nooit echt in hadden gekeken een goed beeld over de LINDA. Jildou had ook voorbeelden van fotoshoots die afgekeurd waren, en gaf daar ook de uitleg waarom. De LINDA hanteert namelijk een aantal regels om het merk écht LINDA te houden: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Hart en ziel, lef & liefde Beste mensen in het vak Geen concessie aan kwaliteit Herken kwaliteit Hou je aan je merkenwaardes Weet wie je bent en waar je naartoe gaat

8. Kleine dingen, groot effect 9. Denk vooruit 10. Ken je eigen piramide 11. Zonder wrijving geen glans 12. Alles wat je doet is marketing 13. Vernieuwen, vernieuwen, vernieuwen! 14. Denk groot LINDA maakt gebruik van een grotendeels vast team van fotografen (waaronder Erwin Olaf, FotoFloor en Mark de Groot) en stylisten. Deze laatsten werden helaas niet benoemd. Als een foto, of een pagina uit het blad wordt ‘opgeleverd’ zijn het vier mensen die besluiten wat er echt in het blad mag. Hier hoort Jildou dus bij, en bijvoorbeeld ook de chef beeld. Zijn ze niet tevreden, dan begint het hele proces weer overnieuw tot de LINDA feeling bereikt is. ________________________________ Wat vond ik het meest interessant aan de lezing? De uitleg over de cover ideeën. En dan die over de ‘Prinsessencover’ in het speciaal waarvoor de LINDA geprobeert heeft een echte kikker te boeken als model. Wat vond ik het minst interessant aan de lezing? Het gedeelte over de bodybuilders. Dat was ronduit smerig om te zien. Daarnaast het feit dat deze foto’s (en nogal een aantal andere) door LINDA zijn aangekocht en niet zelf zijn gemaakt vond ik jammer. Wat heb ik geleerd? Ik heb geleerd hoe een magazine bekeken wordt door de ogen van een hoofdredacteur en waar diegene allemaal mee te maken krijgt.

7. Creëer een unieke beeldtaal

29


TYPOGRAFIE

30


in het wild...

Merkstijldocument

31


5 LETTERTYPES

DIE MIJ INSPIREREN

lettertype

p letterty

Dit lettertype heet Olde English. Ik heb het gekozen door zijn typerende uitstraling. Dit lettertype wordt naar mijn idee voornamelijk gebruikt voor ouderwetse Engelse pubs. En dat is gelijk de reden dat ik dit lettertype maar voor een doel zou gebruiken. Namelijk die pubs. Variant op dit lettertype wordt gebruikt in de anime Death Note.

tt e le er

typ e letter type let te r

Dit lettertype heet Comic Sans. En is het meest gehate lettertype in de (grafische) ontwerpwereld. Precies de reden dat ik deze heb uitgekozen! Origineel is Comic Sans gemaakt voor de tekstballon in een programma met de naam Microsoft Bob. Omdat het niet op tijd af was kwam het met Windows 95 mee. Maar wat er in die tijd nog niet was, was anti aliasing. En dat is een van de hoofdredenen dat het lettertype zo lelijk is. Dit lettertype wordt vaak nog gebruikt op de middelbare school, of voor gratis websites. Ook zit het veel in het populaire spel The Sims. Doel waarvoor je dit lettertype kan gebruiken: eigenlijk geen.

32

t y pe l ette


Dit lettertype heet Varsity. Want waar denk je aan als je dit lettertype ziet? De universiteit juist ja. Het symboliseert een beetje de jeugd voor mij. Dit lettertype zie je vaak terugkomen op baseball jacks en in schoolagenda’s. En daarom zou ik hem ook nergens anders voor gebruiken dan voor school of sport.

Dit lettertype heet Bonduelo Peek. Ik vind het mooi slank, licht en minimalistisch. Ik zou bonbons kopen als ze dit lettertype voor het merk gebruikten. Ik vind het luxueus overkomen. Juist door dat minimalisme. Een lettertype dat ik dus zou gebruiken voor sjieke zaken.

ertype

e

lettertype ��� ertyp t t e l �����

Dit lettertype heet Sigrid’s Handwriting. Het is dan ook haar handschrift sinds ze een keer de moeite genomen het in een lettertype om te zetten. Sigrid is mijn beste vriendinnetje en haar handschrift is mij vertrouwd. Dat is dan ook de voornaamste reden dat ik deze heb uitgekozen. Je zou dit lettertype kunnen gebruiken voor een persoonlijke en authentieke touch. Zowel online als offline.

33


Een symbolisch logo. Genaamd Mister Hope. Geboren uit inktvlekken. De maker beschrijft het als een man die over de horizon kijkt en zijn armen uitsteekt naar de sterren. Maar zonder die omschrijving kan je je eigen interpretatie geven. Dat maakt het logo abstracter, maar ook heel sterk. Logo voor een kinderpsychologencentrum met 5-10 jarigen om hun creativiteit te bevorderen. Ik vind dat door het gebruik van deze onschuldige dieren zachtheid uitgestraald wordt. De zachte kleuren benadrukken dit nog eens. Het woord ‘curious’ heeft een goede connectie met de houding van de dieren. Ze zijn niet bang voor elkaar maar juist nieuwsgierig.

34

Logo dat vanuit een ander project ontstaan is. Verder werd geen omschrijving gegeven. Ik vind het heel leuk dat beide afbeeldingen die gebruikt zijn in het logo er niet uitspringen, waardoor je óf het doodshoofd ziet óf de konijntjes. Het laat ook zien hoe je op een simpele doch orginele manier een verband legt tussen onderwerpen.


5 LOGO’S

DIE MIJ INSPIREREN

Logo voor een cateringsbedrijf. Ook deze vind ik erg origineel. Want er wordt (weer) een verband gelegd tussen twee onderwerpen die vrij weinig met elkaar te maken hebben. De keurkleuze houdt het rustig en is sprekend voor het zebradier.

Logo voor een hotel. De typografie, de trompetter en slierten zijn allemaal klassiek en geven dus samen een klassieke uitstraling. Je verwacht hier een vier sterrenhotel. De kleuren zijn mooi gekozen doordat ze dicht bij elkaar liggen, maar toch net andere tinten zijn.

35


S D A E R P S EN E N I Z R A E G R I A P S M N I 5 MIJ DIE

36


Architect

In eerste oogopslag had ik nog niet eens gezien dat het twee stoelen waren, wat ontzettend geweldig! De warme rode kleur (en mijn voorliefde voor deze ouderwetse soort stoelen) springt van de lichte, minimalistische, achtergrond af. Het lettertype draagt bij aan het eenvoudige ontwerp. Het is een redelijk vlak lettertype: weinig uitstekende letters. En al helemaal geen hoofdletter gebruik. Toch door de combinatie van twee stoelen is het een dynamisch plaatje.

Huffngton

Deze cover trok in eerste instantie mijn aandacht door de “OUR CHEMICAL ROMANCE”. Ik las dit namelijk verkeerd en dacht de band My Chemical Romance te zien. Helaas. Toch vind ik de covertekening erg tof bedacht. De tekenstijl spreekt mij ook aan. Ondanks dat het simpel is, is het toch zeer veelzeggend. En zeker dan met de tekst links ervan. De tekening is op zekere hoogte zelfs nog realistisch. De steeltjes zijn groen en de doodshoofdroosjes zijn rood. Mhh. Ik hou van realisme. De titel van het blad zegt me echter niets.

deze uitgave te lezen. Wat er namelijk nog meer in staat wordt eigenlijk compleet over het hoofd gezien doordat dit boven de titel staat.

The Portland Mercury

Deze cover heb ik aangeklikt door de schattigheidsfactor die het heeft. Wat is er verdorie nou leuker dan broccoli met een boomhutje erin? De typografie draagt goed bij aan de foto van deze (kinder)creatie, geschreven tekst vind ik altijd op drie manieren kunnen uitpakken. 1. Kinderachtig, 2. Persoonlijk, 3. Schattig. Hier vind ik het voornamelijk kinderachtig overkomen. Ondanks dat het mooi bij de boomhut past vind ik de titel van het magazine een heel stuk serieuzer overkomen door het strakke en snelle (schuine) lettertype. Daarnaast vind ik de kleuren ook niet erg levendig.

Bitchslap

Ik ben een kattenmens. In eerste instantie had ik deze cover overgeslagen onder het mom van “Oh een kat” maar de titel deed me wenkbrauwen optrekken. Wat was dit in hemelsnaam voor tijdschrift? (Overigens ook een prachting kattenportret hoor, daar niet van. Ook een beetje een bitchy blik, niet?) Op naar hun site: `We presenteren en verheffen nieuw talent, Volkskrant magazine en een eerbetoon aan de veteranen die de vorm De eerste Nederlandse cover die ik tegenkwam. van onze subculturen bepaalden, het verstrekken Lekker kleurrijk, lekker blauw. En simpel, waar ik van inzicht in de dingen die we graag zien zoals van hou. De uitroeptekens roepen bij mij vrolijkheid fotografie, mode, skate en sneeuw, design, muziek op. Wat blijkbaar niet de goede interpretatie is. Het en alledaagse onzin.´ Over deze cover wil ik meisje en de drie letters er naast zijn nou niet echt concluderen dat de titel het blad openslaan doet. het toonbeeld het van enthousiasme. Wat voor mij

37


DIE MIJ INSPIREREN

5 MAGAZINESPREADS 38

Deze gitaar valt op. Het is een rustgevende plaat, en het feit dat er maar twee kleuren zijn gebruikt draagt daar prima aan bij. De link tussen de tekst en de gitaar begrijp ik niet. Maar de spread is helaas ook te klein de rest van het artikel te kunnen lezen.

Wat mij eigenlijk voornamelijk aansprak aan deze spread was het feit dat de boom in het gras lijkt te staan. Verder begrijp ik natuurlijk de keus voor de kleur groen, want groen is millieuvriendelijk. De verdere typografie vind overigens vreselijk. De groene balk is kalm, en de rest past daar totaal niet bij.


Deze vond ik opvallend. De hele spread lijkt geverfd. Tof. Vaak lijdt het af als er midden in de tekst een kabouter, of welke vorm dan ook opduikt. Maar hier maak het de spread helemaal af.

Ook hier is er een sterk verband tussen de titel en de afbeelding. Men zal zelfs stoppen om te kijken naar al die kleine vogeltjes. En misschien zelfs een blik naar buiten werpen. De kleuren op deze pagina’s liggen bij elkaar, waardoor ze ook goed bij elkaar passen. Ze komen zelfs weer terug in de typografie.

Outsiders, staat er heel groot op de pagina links. De aandacht is in de spread is in twee verticale lijnen verdeeld. Als je begrijpt wat ik bedoel. De tekst heeft ook den nadruk bovenin liggen, zoals de foto. Beiden schreeuwen.

39


1

2 3

40

4

5


1.

Wat een orgineel kaartje! Op deze foto zie je ‘t niet goed, maar als je hem dichtvouwt staat er dus “Anni Kuan”. Het is een kaartje wat je door de moeite die erin zit wat langer vasthoudt dan een simpel wit papiertje.

2.

Druppels die net 3D lijken. Dit kaartje trekt je naar zich toe, ikzelf zou hem pakken om te willen weten of het ander materiaal dan papier is. De gele streep trekt de aandacht naar zich toe. Daardoor weet je gelijk waarover de visitekaart gaat.

3.

Deze vond ik in eerste instantie een zeer mooie duidelijke visitekaart. Je weet gelijk met wie je te maken hebt. Toch vind ik het jammer dat het compactcamera is. Ik vind dat geen professionele uitstraling hebben.

4.

Het kaartje van Dandelion Boutique. De afbeelding spreekt voor de naam van de boetiek. Dit kaartje trok mijn aandacht door de letterlijke sprankeling die erin zit. Deze is origineel gedaan en fleurt het hele kaartje op. Die heeft namelijk naar mijn mening wat sombere kleuren.

5.

Dit vind ik echt een superleuk visitekaartje! Zowel het feit dat het vintage kleuren als de ouderwetse mixtape straalt iets cools uit. De mixtape maakt ook in een gebaar duidelijk wat de beste man doet. Daarnaast beschouw ik dit kaartje ook als een echt hebbedingetje. Ik zou hem aan m’n muur plakken zelfs al vond ik de muziek niet leuk.

41


G RI D

32

DIKKE TRANEN

36

Evelitae ra voluptatur autem dernatiis

RELLEN

INHOUD

Evelitae ra voluptatur autem dernatiis

42

6

GEVONDEN

14 Eri officietur as nostet litaest 28 Eri officietur as nostet litaest

hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima La que esedipsam quas et ad ut officit excersp rem eosame mo 20 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 24 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp

hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 32 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 36 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp


46

IN BED MET..

Evelitae ra voluptatur autem dernatiis

62

SPIJTIG

Evelitae ra voluptatur autem dernatiis

52

VOORSPELLEN Evelitae ra voluptatur autem dernatiis

38 Eri officietur as nostet litaest 52 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 46 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 48 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp

hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 56 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp 62 Eri officietur as nostet litaest hillupt atendis et et velitatiorum quaturit aspidessima quas et ad ut officit excersp

EN VERDER Ipsum lorem hip..............05 Ipsum lorem hap.............10 Ipsum lorem hop.............22 Ipsum lorem hep.............34

43


MYTHES ONTKRACHT

Gia nos et modi si dolorit atureius re reperovit eum erro cum fugitatia delest, as es que pe et eum est, omnis ex et volorro modis in rest am et, sitamet, incte ium quist, ute volorrum cusaperum volori doluptas enimus, ilia adio quia con ent volori rest

BLIJF VAN MIJN LIJF Temollaborem volor aut est molo omnimint alignat emolupt aquam, volum harunti as eria volestiam sit etusaperiat atem sequid quibusam as diae volorat urectem inus cus quatem nimusda aliquiduci beaquunt omnis molore

KAUWGOM MAG JE NIET DOORSLIKKEN auwHou die k ond. m gom in je et Voor je h het weet zit nk. aan de ba

44

Ndae inuscium sit fugia solum de nimint aborro es eium volorro coratet unt quae sustor a si odit restiunt atibusam experum quiam labo. Us sit iumet que nosame reruptas arcipsum nus est, neste verspientem quat. Obitibus ipis voles eturectotas voluptae omnimin

1


ZONDER JAS VAT JE KOU Necti ipiendi cipsuntibus sit. Ommoloru ntionse quidusame dias sapedit voluptat. Ces sundit, officab oribus est pa adit, ut arum inctur maionsed moditasitae perio core inveliquam latio. Porectis eribus. Vidistis sintias ea parum que postes dellor ma ilit, que mintis excepedit eosape volest elendipsum quis reprept ataque molupta qui dis earum faccull esseque

2

3

DE MEESTE WARMTE VERLIES JE VIA JE HOOFD Tis as ditat doloreriae cus con est et, to quam autet et et ut assitia cumquam fuga. Et qui doluptia delendi ut acilit eum sim harumqui temo con porruptur? Met vid mossunt et aperchilles ariatis suntius rendame nimpere stistiisit et adic torum expellaut idit voloribus dolupti iusdae et pa sandanieture dolut expedis arum rerundandis at que venecessus acient volo is

Bikini en muts zijn een prima combina tie

45


46


MOTI Donderdag 20 september 2012 ben ik met een groot deel van mijn klas naar het Museum of the Image in Breda geweest. Ook wel bekend als MOTI. Hier heb ik de volgende twee tentoonstellingen gezien:

100 Years Of Dutch Graphic Design Wij eisen geluk! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo weg van musea ben. Het internet is tegenwoordig mijn persoonlijke museum geworden. Maar toch ben ik blij dat we hier heen zijn gegaan. Grafisch design sluit immers mooi aan bij het vak Brand Design! Hiernaast een selectie foto´s van de dingen die ik het meest interessant vond. 47


6 kleurencombinaties

48


6 soorten tekstopmaak

49


BIJLA


AGE


Merkstijldocument


Inhoudsopgave Merkstatement Logo Logotoepassing

3 5 7

Kleuren Typografie

9 11

Beeld Visitekaartje Contact

13 15 18

2


3


Merkstatement

REDLOCK is een hartstochtelijke, nette, maar toch ondeugdende jongedame die in de bloei van haar leven is en jou aansteekt met haar levenslust.

4


Logo Het logoproces was een lastige. Het is erg moeilijk met een naam als REDLOCK om geen rood of slot te gebruiken. Wat je op hier ziet is dat in het proces het slot toch verdwenen is. Hierdoor komt de nadruk een stuk meer te liggen op de jongedame. De toepasbaardheid van het logo is hierdoor ook hoger te komen liggen.

5


6


7


Logotoepassing Gebruik altijd de originele kleuren. Welteverstaan de RGB kleurnummers #E5201C en #0000. Gebruik geen andere lettertypes dan voorgeschreven. Plaats het logo niet op een achtergrond die de zichtbaarheid ervan zou verminderen. Verklein het logo, indien nodig, tot enkel formaten waarin het logo herkenbaar is. In dezelfde verhoudingen. Scheidt het logo enkel van de tekst wanneer dit het product ten goede komt. Gebruik niet een van de prototypes of oude logo’s van REDLOCK. Verstoor het logo niet door andere elementen. Het logo mag alleen voor professionele doeleinden gebruikt worden.

8


Kleuren Rood en zwart zijn de

leidende kleuren van het merk.

Op het moment dat deze kleuren niet matchen bij het product kan er gebruikt gemaakt worden van de andere kleuren op het palet. Uitzonderingen zijn toegestaan in overleg met de CEO.

C 4, M 99, Y 100, K 1

C 31, M 8, Y 69, K 25

C 32, M 100, Y 100, K 48

C 0, M 69, Y 48, K 0

C 75, M 68, Y 67, K 90

9


10


Typografie Headers staan op een pagina altijd boven in de pagina. Dit mag ook op de rechterpagina van de spread zo zijn. Headers zijn bij voorkeur rood of zwart. Typografie wordt alleen uitgevoerd in voorgeschreven kleuren. Artikelen in bijvoorbeeld een magazine beginnen met een vergrote letter.

Header / Bold Header / Bold 11

rood Conden zwart Conden


Normale tekst wordt geschreven met Minion pro, regular, 11 pt. Subkoppen worden met Minion Pro, bold, 14 pt, geschreven. Highlights worden met Myriad Pro, bold condensed geplaatst. Grootte is afhankelijk van de ruimte. Voor deze soorten tekst mogen alle kleuren uit het palet gebruikt worden.

/ Myriad nsed / 60 / Myriad nsed / 60

Pro pt Pro pt

12


Beeld

13


14


15


Visitekaart

Het visitekaartje. 85 mm bij 55 mm. Altijd gedrukt op 300 grams houtvrij wit natuurkarton. De dame is van mat plastic, 1 mm dik.

16


17


Contact

Costerweg 5 6702 AA Wageningen Nederland 0317-416797 0614840610 info@redlock.nl

18


Reflectie Course: Brand design

Gelijk hard aan de slag. Na een tussenjaar is dat best even wennen. Maar Brand Design bleek een ontzettend leuk vak te zijn. Na acht weken is het tijd voor reflectie. De kennis waar ik deze course inging waren wat basisvaardigheden in Photoshop. Erg leuk was dan ook te werken met twee andere Adobe programma’s erbij. Voor theorie en praktijk hadden wij verschillende docenten. Hierdoor liepen de praktijk en theorie soms door elkaar. Wat fijn was, was de vrijheid waarmee gewerkt kon worden. Naast dat het voor wat verwarring zorgde – bij bijvoorbeeld het magazine – gaf het ook de mogelijkheid langer te schetsen en je ideeen verder uit te werken. Dat heeft mij erg geholpen. Maar ook de goede steun die ik van mijn docent, Marieke de Vogel, heb gekregen. Vanaf het moment dat we dingen in Indesign zijn gaan ontwerpen heb ik ervoor gekozen veel kleur te gebruiken. Mijn eigen stijl is erg minimalistisch en ik ben er snel toe geneigd in het het zwartwit en met veel witruimte te werken. Ik durf te zeggen dat ik hier in gegroeid ben. Dit is zowel terug te zien in mijn digitale werkboek als mijn magazine. Wat ik echter minder vond was het feit dat ik min of meer verplicht werd schetsen te maken. Dat is namelijk niet mijn manier van werken. Ik heb er dan ook in mijn schetsboek voornamelijk voor gekozen om er dingen in te plakken en daarmee een ‘moodbook’ te creeeren. Hierin ben ik wel goed geslaagd. Wat een goede stok was om actief bezig te blijven met brand design was de integratie met de sociale media. Je werd getriggert tot onderzoek, inspiratie vinden en leerzame filmpjes kijken als aanvulling. Mijn blog en twitter timeline ben ik dan ook tevreden over. Het magazine ben ik ook erg tevreden over. Ik durf te zeggen dat ik er genoeg tijd aan heb besteedt en genoeg werk aan heb gehad. Achteraf zie je altijd kleine dingen die je misschien anders had willen doen. Ook ben ik ontzettend blij dat mijn presentatie goed is gegaan. Het heeft ook mijn eigen enthousiasme voor mijn ik-merk Redlock weer een boost gegeven. Hierdoor heb ik besloten dat ik het merk en zijn naam echt wil gaan gebruiken. Al met al een hele fijne en creatieve course om het eerste jaar aan de HAN te beginnen.


Werkboek Brand Design  

Digitaal werkboek Brand Design van student aan de HAN, opleiding BIM/CMD.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you