Page 1

S

Drømmehusbogen

CD-ROM

– med inspiration og information bl.a. om nybyggeri og ombygning

– med inspiration og værktøjer

www.drommehusbogen.dk

p

i ec

al

i gu

de


Drømmehusbogen – en bog om at bygge hus Drømmehusbogen udgives i forlængelse af TV-serien på Danmarks Radio af samme navn, som sendes fra 29. september og 6 uger frem kl. 20.00 på DR1. Drømmehusbogen er inspiration til at skabe en bolig, der passer til familiens livsstil. Følg vejen til det fuldendte drømmehus fra valg af byggegrund og arkitekt til beslutninger om æstetik, funktionalitet og økonomi. En uundværlig håndbog på mere end 200 sider, fuld af unikke ideer og informationer om at bygge hus.

���������������������������� ������������������������ ���������������

Også på CD-ROM og Internettet Drømmehusbogen har sin egen hjemmeside, hvor universet fra bogen udbygges med endnu mere inspiration. Hjemmesiden er afsnitsopbygget, så du hurtigt kan finde frem til netop det, som interesserer dig. Sammen med bogen er der lavet en spændende interaktiv CD-ROM. CD-ROM’en er et værdifuldt supplement til bogen. Her finder du målrettet, lettilgængelig information, inspirerende billeder og film samt et væld af praktiske anvisninger om arkitektur, byggeri, finansiering, leverandører samt valg af samarbejdspartnere.

������������������������������ ��������������������������

� ����� �������������

���������������

����������������������

��������������

Elselskaberne i Danmark har samarbejdet med Drømmehusbogen omkring ideer og input til udvalgte afsnit.


INVESTERINGEN BETALER SIG Det kan ofte betale sig at vælge en lidt dyrere løsning, når man skal bygge sit drømmehus energimæssigt rigtigt, fordi investeringen oftest tjenes ind på de årlige driftsudgifter. Ved at tænke sig godt om kan forbruget i drømmehuset reduceres væsentligt ved at anvende energiruder, isolere godt og sørge for, at de hårde hvidevarer har så lille et energiforbrug som muligt. Man kan også udnytte dagslyset og solvarmen, så man ikke bruger så meget energi til kunstig belysning og opvarmning. Ønsker man store glaspartier, spiller det en rolle, hvordan huset vender. Man udnytter bedst dagslyset og solindfaldet ved at have mange store vinduer mod syd. PROFESSIONEL RÅDGIVNING Hvordan isolerer man bedst? Hvilke energiruder skal man vælge? Er man i tvivl om, hvordan man sparer energi, kan man få anbefalinger hos energiselskabernes rådgivere. Skal man eksempelvis lægge gulvvarme i badeværelset eller kælderen, kan man få rådgivning hos energiselskaberne om, hvordan man lægger gulvvarmeslangerne, og hvor meget isolering der skal anvendes. Der vil også kunne gives et overslag på energiforbruget. En undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut har eksempelvis vist, at vandbaseret gulvvarme med en god styring bruger omtrent den samme energi som opvarmning ved radiatorer. En kombination af gulvvarme med enkelte radiatorer vil være den energioptimale løsning.

2 DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

Den energirigtige bolig

3

Når man kommer hjem på en kold og grå regnvejrsdag, forventer man, at boligen er varm, lys og har hårde hvidevarer, så man ikke skal stå med hænderne begravet i opvask og vasketøj. Men det bruger alt sammen energi. Når man bygger drømmehuset, kan det derfor være en god idé at tænke over, hvordan man bygger og indretter huset, så man mindsker energiforbruget.

Lavenergiruder og velisolerede facader er med til at nedsætte energiforbruget i drømmehuset. www.energivinduer.dk


VARME En bolig kan have et stort og mere eller mindre synligt energiforbrug, og derfor bør man undersøge mulighederne, før man bygger drømmehuset. Det er eksempelvis halvt så dyrt at anvende naturgas/fjernvarme frem for elvarme i boligen, medmindre man benytter sig af en varmepumpe. Det kan være nødvendigt at anvende solafskærmning om sommeren for at minimere forbruget til ventilation af overskudsvarme. Hvis huset er bygget af mursten eller andre tunge materialer, kan man om natten have glæde af varmen fra solen, som er tilført huset om dagen gennem lagring i stenene.

Udnyttelse af dagslyset med godt lysindfald og lyse vægge, der reflekterer dagslyset ind i rummet, er både godt for familiens velvære og energiregningen. www.boliglys.dk

NATURENS VARME Man kan også opvarme boligen eller supplere den ved hjælp af jordvarme eller varme fra udeluften via en varmepumpe. En tredje mulighed er at anvende solvarme ved at sætte solfangere på taget.

5 DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

DAGSLYS Sollyset har større betydning for vores trivsel, end mange er klar over. Nyere forskning viser, at dagslyset indendørs er vigtigt for vores sundhed og velvære. Rigeligt med dagslys gør os kort sagt i bedre humør og medvirker til at gøre os mere inspirerede. Erfaringerne viser, at man ikke bruger dagslyset nok i vores boliger. Mange huse har for små vinduer, fordi man er bange for, at energiforbruget bliver for stort. Men det skal man ikke frygte, når man anvender energiruder. Placér dem mod syd, og sørg tillige for, at lyset kommer ind i rummet ved at lave ovenlys. Ved at lave lyse overflader i boligen bliver lyset reflekteret ind i rummet, og brugen af kunstigt lys minimeres. KUNSTIG BELYSNING En god belysning i et hjem skabes ved at bruge forskellige pærer og lamper. Spørgsmålet er, hvordan man bedst anvender dem? Alle lyskilder er ligesom hårde hvidevarer energimærket, så man kan se, hvor meget energi de anvender. Almindelige pærer og sparepærer spreder lyset. Sparepæren bruger en fjerdedel af den el, en almindelig pære bruger,

2 Nyttige energi links: WWW.ELSELSKABERNEIDANMARK.DK Her finder man den lokale energirådgiver, en række positivlister og andre gode elspare links. WWW.SLUKNU.DK Her finder man information om standby-forbrug. WWW.BOLIGLYS.DK Her finder man information om udnyttelse af dagslyset. WWW.A-PAERE.DK Her finder man lister over sparepærer. WWW.HVIDEVAREPRISER.DK Her kan man få et overblik over, hvilke hårde hvidevarer, der bruger mindst energi. WWW.SPAREL.DK Her finder man information om energieffektive produkter. WWW.ENERGIVINDUER.DK Her finder man information om energivinduer.

WWW.GRUNDFOS.DK Her finder man information om energipumper. WWW.SPAREVENTILATOR.DK WWW.SPAREPUMPE.DK WWW.SPAREMOTOR.DK Her findes positivlister på ovennævnte udstyr. WWW.ROCKWOOL.DK WWW.ISOVER.DK Her finder man information om isolering. WWW.SBI.DK Hos Statens Byggeforskningsinstitut er der råd om energirigtig byggeri og boligen. WWW.TEKNOLOGISK.DK Her finder man speciel viden om energimæssige forhold. WWW.ENS.DK Her finder man information om bygningsreglement for småhuse.


og kan med fordel bruges, hvor lyset ofte er tændt. Sparepærens farvegengivelse er knap så god og anbefales derfor primært til loftsbelysning, udendørs brug og i kældre. Det kan være en god idé at bruge sparepærer i børneværelset, da de ikke bliver varme. Halogenspots kan man bruge til belysning, som er direkte rettet mod et maleri eller en reol. Se flere detaljer i afsnittet om belysning i kapitel 11. På længere sigt vil diodelysbelysning (LED) være fremtidens lyskilde i boligen. Diodebelysning er både energibesparende og giver en god farvegengivelse. Man kan rekvirere den gratis pjece »Godt lys i boligen« hos Elselskaberne. Se mere på www.boliglys.dk og www.a-paere.dk

7

2

VAND I drømmeboligen er vandet perlende, og badet har den perfekte temperatur. Men priserne på vand er steget meget inden for de seneste år. Derfor er det en god idé at opsætte vandbesparende vandhaner, brusere og toiletter. Vaskemaskine og opvaskemaskine bør have et lavt vandforbrug samt fyldes helt op før start for at opnå det mindste vand- og energiforbrug. Kontakt dit elselskab, og få flere råd om vandbesparelser.

DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

HÅRDE HVIDEVARER Skal man anskaffe vaskemaskine, køleskab, opvaskemaskine eller ovn, kan man nemt vælge energirigtigt, fordi de hårde hvidevarer er energimærket. EU har lavet en mærkningsordning, som findes på alle hvidevarer. Mærkningen går fra A, som er det mest energirigtige og det, man bør købe, til G, som er det dårligste. Mærkningen af køleskabe og frysere går dog helt op til A++, som er bedre end A. Hvis man henvender sig til det lokale elselskab, kan man få produkt- og hvidevareroversigter. Se også www.hvidevarepriser.dk A-mærkede hårde hvidevarer er det bedste for energiregningen, når familien rykker ind i drømmeboligen. www.hvidevarepriser.dk


9

STANDBY-FORBRUG Apparater som tv, video og computere bruger en masse energi. De kan sluge meget strøm, selv om de er slukkede. Lysende displays på vaskemaskine, el-tandbørste, mikroovn er også eksempler på standby-forbrugende apparater. Derfor er det godt at slukke helt for disse apparater - hvis muligt - på stikkontakten for at nedsætte standby-forbruget. Overvejer man at købe nyt, skal man få oplyst standby-forbruget, som er det forbrug, der alene bruges til at holde apparaterne klar til at blive aktiveret. De røde og grønne lamper, som lyser på computeren eller fjernsynet, viser, at disse står klar. Det kan være en behagelig funktion, men hvis man kan få et apparat, hvor energiforbruget i standby-funktionen er meget lavt, så bør man købe det. Se mere på www.sluknu.dk Man kan rekvirere den gratis pjece »Gode elvaner« hos Elselskaberne, hvor der en mange forslag til, hvad familien kan gøre for at holde energiregningen nede. Find elselskaberne på www.elselskaberneidanmark.dk

Der må derfor ventileres mekanisk, helst med varmegenvinding og en tilknyttet varmepumpe - i modsætning til mange eksisterende boliger, hvor ventilation primært sker gennem sprækker i huset og utætte vinduer. HUSETS ENERGIMÆRKE Der stilles krav til, at alle én familiehuse, såvel nybyggede som eksisterende skal energimærkes ligesom køleskabe og biler. I energimærket, vil der være givet forslag til energimæssige forbedringer. Hvis man har behov for vejledning i forbindelse med husets energimærke, kan man henvende sig til sit lokale elselskab, der er meget villige til at hjælpe.

DEN ENERGIRIGTIGE BOLIG

BYGNINGSREGLEMENT Bygningsreglement for småhuse fokuser på at minimere el- og varmeforbruget. Der stilles skrappe krav til husets samlede energiforbrug. Man taler om bygningens energimæssige ydeevne, hvilket skal forstås som et krav til den enkelte bygnings samlede energiforbrug. Det er derfor vigtigt, at man fra starten får indtænkt energibesparelser i byggeriet og i boligen, da det på sigt vil være den økonomisk mest optimale løsning. I byggeriet bør man anvende energiruder, isolere godt, udnytte dagslyset m.m. I boligen bør man anvende A-mærkede hvidevarer, A-pærer samt overveje brug af solvarme- eller varmepumpeanlæg. Alle nye cirkulationspumper er energimærkede i klasserne A-G, hvor A står for laveste energiforbrug. Man kan læse mere om indholdet i bygningsreglementet på www.ens.dk VENTILATION De stadig “tættere” boliger stiller øgede krav til mekanisk ventilation af boligen af hensyn til indeklimaet og husets sundhed.

Husk at slukke på stikkontakten for apparater med standby-forbrug. Vælg apparater med lavt standby-forbrug, når der indkøbes nyt. www.sluknu.dk


........................................... EnergiMidt A/S Søndergade 27 8740 Brædstrup Fax 76 58 11 11 Tlf. 70 15 15 60 www.energimidt.dk ........................................... ELRO Elrovej 1 8900 Randers Fax 87 10 15 21 Tlf. 87 10 15 20 www.elro.dk ........................................... Energi & MiljøForum Thy-Mors Løvevej 5 7700 Thisted Fax 96 17 44 99 Tlf. 96 70 22 00 www.thymors.dk

Energi Fyn Sanderumvej 16 5250 Odense SV Fax 63 17 19 19 Tlf. 63 17 19 00 www.energifyn.dk

Energi Nord Over Bækken 6 9100 Aalborg Fax 99 36 99 99 Tlf. 70 15 16 70 www.energinord.dk

...........................................

...........................................

Energi Hobro Gettrupvej 3 9500 Hobro Fax 98 52 54 24 Tlf. 89 11 47 11 www.energihobro.dk

Energi Rådgivning Fyn Havnegade 120 5000 Odense C Fax 65 90 38 12 Tlf. 65 90 33 33 www.erfyn.dk

...........................................

...........................................

Energi Horsens A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens Tlf. 79 29 29 29 www.enho.dk

Energicentret for Ringkøbing & Opland A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing Fax 97 32 54 80 Tlf. 97 32 35 85 www.rah.dk/energicenter

........................................... Energi Hurup Nygade 22 7760 Hurup Fax 97 95 15 22 Tlf. 97 95 10 92 www.hev.dk

Energicenter Aalborg Østerbro 9 Postboks 463 9000 Aalborg Fax 99 31 46 68 Tlf. 99 31 46 66 www.aalborg.dk/energicenter ........................................... Energicentret Randers Agerskellet 7 8900 Randers Fax 89 11 47 48 Tlf. 89 11 47 47 www.energi-centret.dk ........................................... Energicentret Viborg Bøssemagervej 8 8800 Viborg Fax 89 29 29 69 Tlf. 89 29 29 75 www.energi-centret.dk

...........................................

...........................................

Energicenter Vest Dalgas Allé 1 7400 Herning Fax 99 26 83 44 Tlf. 99 26 83 43 www.ecv.dk

Enervice A/S Novem Park 51 7500 Holstebro Fax 96 12 74 49 Tlf. 96 12 74 40 www.enervice.dk

12 ADRESSER

ADRESSER

FIND DIT ELSELSKAB

11

BOE, Brønderslev Og Oplands Elforsyning Saltumvej 22 9700 Brønderslev Fax 98 82 15 20 Tlf. 98 82 13 11 www.boe.dk


Enervision A/S Præstegårdsvej 9 6534 Agerskov Fax 73 90 32 01 Tlf. 73 90 32 00 www.enervision.dk ........................................... ENV/Energicenteret Nordvendsyssel Ørstedsvej 2 9800 Hjørring Fax 98 90 16 93 Tlf. 99 24 56 56 www.env.dk

Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørre Sundby Tlf. 99 31 94 61 www.aalborg.dk ...........................................

GEV Net A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted Fax 75 32 11 66 Tlf. 75 31 01 71 www.gev.dk ...........................................

Frederiksberg Forsyning Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Fax 38 18 51 99 Tlf. 38 18 51 00 www.frb-forsyning.dk

Han Herreds Elektricitetsforsyning A/S Stationsvej 200 9460 Brovst Fax 98 23 26 23 Tlf. 98 23 19 33 www.hhel.dk

Himmerlands Elforsyning Over Bækken 6 Boks 664 9100 Aalborg Fax 99 36 99 99 Tlf. 99 36 99 36 www.hef.dk ........................................... Korsør Forsynings A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør Fax 58 36 25 01 Tlf. 58 36 25 33 www.korsoerforsyning.dk

...........................................

...........................................

...........................................

...........................................

ADRESSER

ESS Elholm 1 6400 Sønderborg Tlf. 73 22 66 22 www.ess.dk ...........................................

Frederikshavn Forsyning A/S Fasanvej 1 9900 Frederikshavn Fax 98 42 59 90 Tlf. 96 22 54 26 www.forsyningen.dk

Helsingør Elforsyning Haderslevvej 25 3000 Helsingør Fax 49 28 39 13 Tlf. 49 28 39 10 www.hel-el.dk

Københavns Energi Ørestads Boulevard 35 2300 København S Fax 33 95 20 62 Tlf. 33 95 33 95 www.ke.dk

ESV, Elforsyningen Sydvendsyssel Strømmen 2 9400 Nørresundby Fax 96 32 02 01 Tlf. 96 32 02 02 www.esv.dk

...........................................

...........................................

...........................................

Faaborg Elforsyning A/S, Energi & Miljø Sundvænget 5 5600 Faaborg Fax 62 61 16 41 Tlf. 62 61 16 66 www.ffv.dk

Hillerød Elforsyning / El, Vand og Varme Ægirsvej 4 3400 Hillerød Fax 48 24 10 13 Tlf. 48 26 28 00 www.elvandogvarme.dk

Køge Elforsyning Torvet 1 4600 Køge Fax 56 63 16 96 Tlf. 56 67 64 00 www.kkeva.dk

14 ADRESSER

13


LEF, Langeland Elforsyning Spodsbjergvej 141 5900 Rudkøbing Tlf. 62 51 40 58 ........................................... Lokalenergi Skanderborgvej 180 8260 Viby Fax 87 54 06 96 Tlf. 70 22 42 77 www.lokalenergi.dk ...........................................

15

........................................... Maribo Elforsyning Forsyningsafdelingen Maribo Brovejen 8 4930 Maribo Tlf. 54 78 03 22

NRGI Construction A/S Grenåvej 55 8200 Århus N Fax 86 75 42 66 Tlf. 87 39 04 04 www.nrgi.dk

Ravdex A/S Strandvangen 2 5300 Kerteminde Fax 63 32 11 44 Tlf. 63 32 11 33 www.ravdex.dk

...........................................

...........................................

...........................................

Nakskov Kommunale Elforsyning Stavangervej 13 4900 Nakskov Fax 54 95 12 65 Tlf. 54 91 00 91 www.nakskov.dk

Nyborg Forsyning & Service A/S Gasværksvej 2 5800 Nyborg Fax 63 31 50 01 Tlf. 63 31 50 00 www.nfs.dk

Roskilde Elforsyning Betonvej12 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf. 46 31 38 00

...........................................

...........................................

NESA A/S Nesa Allé 1 2820 Gentofte Tlf. 72 10 20 30 www.nesa.dk

Næstved Elforsyning Ærøvej 2 4700 Næstved Fax 55 78 51 60 Tlf. 55 78 51 50 www.naestved.dk

........................................... NOE Energicenter Skivevej 120 7500 Holsterbro Fax 97 40 44 02 Tlf. 97 42 14 88 www.noe.dk

........................................... Odense Energi Klosterbakken 12 5100 Odense C Fax 66 13 23 72 Tlf. 65 43 21 00 www.oe-net.dk

........................................... SE Energi Brårupvej 50 Postboks 27 8700 Skive Fax 97 51 15 17 Tlf. 97 52 46 44 ........................................... SEAS-NVE Service A/S Slagterivej 25 4690 Haslev Fax 70 29 25 05 Tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk

16 ADRESSER

ADRESSER

Læsø Kommune Net Doktorvejen 2 9440 Læsø Fax 98 49 14 06 Tlf. 98 49 13 00 www.laesoe.dk

MES Midtjyllands Elektricitetsforsyning Dørslundvej 44 7330 Brande Tlf. 97 18 03 77 www.mes.dk


Struer Forsyning Jyllandsgade 1 Postbox 96 7600 Struer Fax 97 84 01 25 Tlf. 96 84 22 30 www.struerforsyning.dk

Ærø Elforsyning Net A/S Skolevej 11 5960 Marstal Fax 62 53 29 07 Tlf. 62 53 12 82 www.aeroe-energi.dk

...........................................

...........................................

Sydfyns Elforsyning Fåborgvej 64 5700 Svendborg Fax 62 20 15 16 Tlf. 62 21 27 71 www.sydfynsel.dk

Vejle Oplands Strømforsyning Amba Florasvej 2 7182 Bredsten Fax 75 88 18 44 Tlf. 75 88 12 11 www.vos-el.dk

Østkraft Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne Fax 56 93 09 71 Tlf. 56 93 09 30 www.oeskraft.dk

...........................................

...........................................

Sydvest Energi Ravnevej 12 6705 Esbjerg Ø Tlf. 76 14 88 00 www.sydvestenergi.dk

Vestforsyningen Novem Park 51 7500 Holsterbro Tlf. 96 12 73 00 www.vestforsyning.dk

...........................................

...........................................

Sæby Kommunale Elforsyning Sophus Falcksvej 2 9300 Sæby Tlf. 98 46 23 95

Vordingborg Elnet Færgegårdsvej 3 4760 Vordingborg Fax 55 35 37 01 Tlf. 55 35 37 00

...........................................

17

18

ADRESSER

ADRESSER

TRE-FOR Entreprise A/S Kokbjerg 30 6000 Kolding Fax 79 33 34 64 Tlf. 79 33 34 35 www.tre-for.dk

Køb Kaffemaskiner hvidevarer  

Her kan du købe Kaffemaskiner online til de laveste priser på nettet - hvidevarer.me samler udvalget og giver dig Kaffemaskiner billigt - de...

Køb Kaffemaskiner hvidevarer  

Her kan du købe Kaffemaskiner online til de laveste priser på nettet - hvidevarer.me samler udvalget og giver dig Kaffemaskiner billigt - de...