Page 1

Peter Beense

‘Zij vertellen in hun muziek een verhaal, iets wat ikzelf ook graag doe’


g! n i t r Ko

Nu bij snackbar Stoot je hoofd niet, het familiepakket. Bij het bestellen van drie menu’s, krijgt u het vierde gratis! 2 MokumMagazine


Column Dan is het nu toch echt tijd voor mijn eigen mening over muziek uit de Jordaan. Mijn hele familie komt uit Amsterdam en een aantal zelfs uit de Jordaan. Zelf ben ik in Almere geboren, maar heb ik de Amsterdamse cultuur overgenomen van mijn ouders, zus, oma’s en opa’s. Het accent, mijn gedrag en ook de muziek. Dit is iets waar ik van jongs af aan al in aanmerking mee kom. Inmiddels ken ik alle nummers uit mijn hoofd en ga ik soms ongewild mee zingen met de tekst.

De muziek uit Amsterdam/De Jordaan is altijd geschikt op een feestje en dan wordt het altijd meegezongen. Maar is het muziek die ik opzet als ik alleen met mijn vrienden ben? Nee. Ik denk dat er toch een bepaalde leeftijd aan de muziek is gebonden. De muziek is zwaar en heeft rauwe teksten. Dingen waar je op je achttiende nog niet aan wil denken. Net zoals wij nu veel naar Hip Hop en Urban luisteren, omdat dat over thema’s gaat die nu in jouw leven zich afspelen. Ik denk dat dat meer onbedoeld gaat dan expres. Tijdens de feesten en uitgaansgelegenheden waar wij nu naartoe gaan, zullen ze ook niet snel iets draaien van Johnny Jordaan of Willy Alberti. Toch is het in mijn omgeving een soort pronkstuk. Als de familie bij elkaar komt spelen we muziek uit Amsterdam af. “Omdat je als Amsterdammer trots moet zijn waar je vandaan komt en wie je bent,” wordt dan tegen mij gezegd. Wordt deze muziek daarom misschien nog steeds grijs gedraait? Willen de Amsterdammers daarom dat deze muziek de beste blijft, omdat het uit Amsterdam komt? Is het trotsgevoel van een Amsterdammer zo groot, dat hij/zij zijn muzieksmaak erop aanpast? Timing is ook erg belangrijk met deze muziek. De echte populariteit begon na de Tweede Wereldoorlog, met zangers en zangeressen als Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen. De mensen leefden in armoede en konden zich vinden in de teksten over deze onderwerpen. Het werd een rage, maar niet een van korte duur. De muziek werd enorm goed ontvangen, niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland. De mensen konden zich met iemand associeren, iemand die over dezelfde problemen zong. De muziek heeft zich vast gekleeft aan een generatie en daarbij is het niet gebleven. De muziek wordt doorgegeven, generatie op generatie. Mensen groeien er mee op en worden er mee oud. Daarom zal deze muziek ook nooit verdwijnen, omdat het altijd zal worden doorgegeven met een boodschap.


Interview Peter Beense Peter Beense is een populaire volkszanger, die is geboren en getogen in Amsterdam. Tijdens zijn jeugd zong hij op zijn zolderkamer met een cassetterecorder en mengpaneel zijn eerste eigen liedjes in. Later werd hij fan van André Hazes en stortte zich volledig op de Nederlandstalige muziek. Hij werd bekend als zingende kelner in het Hof van Holland aan het Rembrandtplein. Daar werd hij ook ontdenkt door componist en producer Co van Raaijen. Die de meeste liedjes voor hem schreef en ook een album met hem produceerde. In 1985 kwam zijn eerste single uit en die behaalde de tipparade. Acht jaar later begon Peter Beense ook zijn eigen café, café Peter Beense aan de Korte Reguliersdwarsstraat. Inmiddels heeft hij zijn café verkocht en heeft het een andere naam. Naast zijn solocarrière is Beense sinds 2017 onderdeel van de zangformatie Echte Vrienden, samen met Frans Duijts en Django Wagner.

Je komt uit Amsterdam en bent een liefhebber van muziek. Laat je je inspireren door het Jordaanlied? “Ja, al heel mijn leven lang luister ik naar de muziek van zangers en zangeressen als Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen. Zij vertellen in hun muziek een verhaal, iets wat ik zelf ook graag doe. Het zijn liederen die op mijn buik staan geschreven en zorgen altijd voor een goede sfeer als je gezellig met je vrienden bent in het café. Het levenslied neem ik ook altijd mee in mijn eigen muziek, om een boodschap af te geven aan de mensen die luisteren.” Klopt het dat het Jordaanfestival jouw eerste grote optreden was? “Nee, niet helemaal. Mijn eerste grote optreden, op een groot podium. Was op een camping in Zandvoort, toen zong ik ook nog mee met andere nummers. Het heeft wel een grote rol gespeeld in mijn carrière, want het Jordaanfestival was een bekent evenement, waar mensen op afkwamen die of heel erg van muziek houden of wat in de muziek doen. Dat helpt voor je naam als zanger. Het Jordaanfestival zorgde altijd voor een onvergetlijke sfeer en ikzelf ben hier ook gegroeid als zanger.”


Is het Jordaanfestival dan ook echt evenement waar je het hele jaar naar uitkijkt? “Ja, zeker! Er hangt altjd zo een gezellige sfeer en er treden artiesten op die in hetzelfde genre zitten als jij. Wat het altijd erg leuk maakt, want dan is het makkelijker om je te verplaatsen in de artiesten. Toch is het Jordaanfestival wel veranderd in de afgelopen jaren. Eerst was altijd erg knus met vaak alleen maar Jordanezen. Alleen nu is het uitgegroeid tot iets veel groters, waar ook veel mensen van buiten Amsterdam op af komen. Dat is niet per se een vervelende verandering, maar het is niet als hoe ik hem herinner. Ook dit jaar sta ik gewoon weer op het Jordaanfestival, alleen heb ik het momenteel erg druk. Ik moet nu iets meer op mijn tijd letten.”

Je had ook je eigen café, hoe was dat? “Het is erg druk om zoiets te runnen en daarnaast ook nog eens op te treden. Daarom heb ik op een gegeven moment besloten om het te verkopen, omdat dat bijna niet te combineren was. Sinds ik het heb verkocht ben ik ook verhuist uit Amsterdam, omdat ik niet meer economisch verbonden was aan de stad. Toen ik nog de zaak had, moest ik wel vaak in de buurt zijn. Dat viel toen weg en heb ik het besluit genomen om ergens anders te gaan wonen.” MokumMagazine 5


Zou je ooit nog eens terugkeren naar Amsterdam? “Ja, zeg nooit, nooit. Want het blijft natuurlijk mijn stad en ik vind het nog altijd leuk om met mijn scootertje door de straten te rijden. Iets wat ik regelematig ook nog wel doe, terugkeren naar Amsterdam, maar met de auto is het bijna geen doen. Dus misschien later nog wel, maar op dit moment niet. Nu heb ik ook geen verplichtingen gekoppeld aan Amsterdam, wat ik eerst natuurlijk wel had met mijn zaak. Waardoor de keuze om te vertrekken op dat moment makkelijker werd.”

Wat kunnen we nog verwachten van je de aankomende tijd? “Ik heb net een nieuwe single uit, “Het mooiste deel van mij”. Het is een iets rustiger nummer dan normaal gesproken, maar soms moet ook de gezellige Amsterdammer tot bezinning komen en dat uit zich in het nummer. Binnenkort komt er ook weer een echte dijenkletser van mij uit, dus houdt dat zeker in de gaten. Ook ben ik begonnen in een neiuwe zangformatie, Echte Vrienden. Samen met Django Wagner en Frans Duijts. Het idee is ontstaan, omdat we elkaar vaak tegen kwamen tijdens onze schnabbels door het hele land en het op deze manier tot spraken kwam. We kennen elkaar ook uit vanuit het muziekvak. Het is een groots concert waar wij met ze drieën ons repertoire zullen voordragen. Rondom het concert zullen ook nog singles uitkomen van ons drieën samen.”


Hoe schrijf je een smartlap?

Een smartlap is een ander woord voor levenslied. In dit levenslied wordt er gezongen over iets wat er is gebeurt in jouw leven. Ik neem je nu mee door een 10-stappen plan over hoe je een smartlap zelf kan schrijven. Stap 1 Bedenk een thema voor je smartlap, het best kun je iets verzinnen wat je heb meegemaakt. Een gebroken hart of dat er iemand is overleden. Onthoud ĂŠĂŠn ding goed, het is iemand anders zijn schuld en jij heb er last van. Stap 2 Voor stap 2 gaan we een melodie uitkiezen. Mocht je zelf muziek kunnen compenseren, is dat nog leuker! Zo niet, kun je een bestaand nummer pakken. Stap 3 Verzin nu een tekst bij het thema wat je heb uitgekozen bij stap 1. Bij een gebroken hart bijvoorbeeld: Waarom deed jij mij dit aan? Waarom koos je voor die ander? Het is een dramatische boodschap voor het hele volk. Stap 4 Voor stap 4 heb je een pakkend refrein nodig. Iets wat meteen blijft hangen en zich een aantal keer herhaald in je lied. Stap 5 Verbindt de teksten nu met elkaar door het tweede couplet een gevolg te maken van het eerste couplet en sluit daarna weer af met je refrein. Stap 6 Nu je de tekst voor elkaar hebt en het nummer een goedlopend verhaal is. Is het tijd voor een echte videoclip. De verfilming van jouw tekst! Laat in de videoclip het verhaal wat jij vertelt in je smartlap zich afspelen.

Kop naam Intro Poruptat vitatur rerrum nonsequam, utMilitaquunt. Deliquis quibus porepta tiuntur sunt rehendigenem evenis et dolor


8 MokumMagazine

‘De grachten van de Jordaan’


MokumMagazine 9


‘Het Jordaanlied’ In de jaren vijftig onstaat er een ware rage rondom het vooroorlogse Jordaanlied. Dat destijds werd groot gemaakt door onder andere: Rotterdammer, Louis Davids en zijn vriendin, Margie Morris. In 1955 gaan Louis Noiret (Louis Schwart) en Henk Voogt (Henvo). Twee oude bekenden in het Jordaan-genre op zoek naar ‘de beste stemmen van de Jordaan’. De finaleavond in het Krasnapolsky levert een overduidelijke winnaar op. De zingende kelner Jan van Munsscher, bijgenaamd Johnny Jordaan. Krijgt iedereen plat met het lied ‘De parel van de Jordaan’. Helena Kok-Polder, beter bekend als Tante Leen, krijgt de tweede prijs.

Johnny Jordaan Johnny Jordaan was een Nederlandse zanger en vertolker van het levenslied. Hij is bekend geworden door zijn nummers over Amsterdam en in het bijzonder de Jordaan. Johnny Jordaan begon met zingen toen hij acht jaar oud was. Samen met zijn neef, Carel Verbrugge (Willy Alberti), zongen zij in cafés en op straat om geld bij elkaar te sprokkelen voor het gezin. Op negenjarige leeftijd verloor hij zijn oog in een stoeipartij met diezelfde neef. Sindsdien leeft hij verder met een glazen oog. De naam Johnny Jordaan gebruikte hij vanaf zijn veertiende, toen hij in zijn vrije tijd regelmatig ging optreden in lokale cafés. Na de oorlog kreeg hij een baan als zingende kelner in het Amsterdamse café De Kuil. 10 MokumMagazine


In 1955 was zijn absolute doorbraak, nadat hij de wedstrijd won ‘De beste stemmen van de Jordaan’ wat in leven was geroepen door Louis Noiret. Daarna bracht hij zijn eerste single uit ‘De parel van de Jordaan’ met op de B-kant ‘Bij ons in de Jordaan’, composities van Louis Noiret. De liedjes werden gedraaid in een radioprogramma van de AVRO. De singles verbraken alle records en hij werd plotseling een nationale beroemdheid. Toch werd hij pas in 1961 gedraaid door andere omroepen als de AVRO. Daarvoor werd hij geboycot door andere omroepen. De VARA vond zijn repertoire ordinair en ongeschikt voor de PvdA- stemmende arbeider. Maar Johnny Jordaan ging niet goed met zijn geld om en kwam in de financiële problemen. In 1962 opende hij met zijn goede vriendin Tante Leen, een café in de Batavierenstraat te Rotterdam. Dat relatief goed liep, totdat hij het café moest sluiten door belastingschulden. Hij vertrok naar Antwerpen om ook daar een café te beginnen, maar hij kreeg heel snel last van heimwee en in 1968 zorgde Tante Leen ervoor dat hij terug kon komen naar zijn geliefde Amsterdam. De platenmaatschappij betaalde zijn belastingschulden en hij maakte een nieuw nummer, Een Pikketanussie. Opnieuw bleek zijn muziek onwijs po pulair, hij toerde zelfs door landen als Australië en Nieuw-Zeeland. In 1970 ging het bergafwaarts met de gezondheid van Johnny Jordaan. In korte tijd kreeg hij een lichte hersenbloeding en een aantal hartinfarcten. In 1972 nam hij afscheid met een televisieshow, waar hij op het eind het lied zong ‘Bedankt, lieve mensen’. Eind 1988 kreeg hij opnieuw een hersenbloeding en op 8 januari overleed hij op vierenzestigjarige leeftijd. Na de dood van Johnny Jordaan werd geld ingezameld voor een standbeeld. Bij de onthulling van het beeld op de kop van de Elandsgracht, begon een actie om dit stukje straat naar de zanger van het Jordaanlied te noemen. Eind 1995 ging het verzoek in vervulling en werd het “pleintje” omgedoopt tot het Johnny Jordaanplein.

MokumMagazine 11


Jordaan Festival Het Jordaan Festival speelt ook een grote rol in de geschiedenis van het Jordaanlied. Vele artiesten die wij vandaag de dag kennen, hebben bij het Jordaan Festival voor het eerst op een groot podium gestaan. Namen als: AndrĂŠ Hazes, Glennis Grace, Wolter Kroes, Peter Beense en Marco Borsato. Het is een combinatie tussen bekende artiesten, met een gevestigde naam en talenten die er van dromen om voor een groot publiek op te treden.

In september is het weer zo ver. Het begon allemaal op de Elandsgracht, toen verhuisde het naar de Westermarkt en inmiddels vindt het plaats op de Appeltjesmarkt. Grootser dan ooit. Maar een paar jaar geleden was daar opeens het Elandsgrachtfestival, een week voor het Jordaanfestival. Waar ook artiesten optraden, die ook een week later op het Jordaanfestival stonden. Nu heeft het Elandsgrachtfestival zijn naam verandert naar het Jordaanfestijn. Waar het Jordaanfestival natuurlijk niet zo blij mee is en volgens Jordaanfestival organisator Jan de Bie, is dit het gevolg van frustratie bij de horeca op de Elandsgracht. De organisator was zelfs zo boos dat hij artiesten heeft opgebelt om te melden dat zij een keuze moeten maken, waar zij wilen optreden. Want op beide festivallen zou hij niet toestaan. Maar de organisator van het Jordaan Festijn, Mick Harren vertelt dat alles is goedgekeurd door het merkenrecht bureau. Beide organisatoren zeggen dat zij beiden voorop hebben staan om de bezoekers te amuseren. Die natuurlijk niks te klagen heeft met twee Jordaan feesten achter elkaar. Beide feesten zorgen er in ieder geval wel voor dat de muziek zich blijft voortbestaan en nieuwe talenten nog steeds worden ontdekt in dit genre. 12 MokumMagazine


Omdat het nieuwe voetbalseizoen eraan komt, op elk paar kicksen minimaal 10% korting. Mis het niet! MokumMagazine 13


Top 10 nummers uit de Jordaan De Jordaan kent veel volkszangers, Rene Forger, Koos Alberts, Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti. Al deze artiesten zingen ook graag over hun liefde voor de Jordaan. Van al deze bekenden zangers, is er een top 10 gemaakt van beste nummers uit de Jordaan! 10. De Geveltjes van Amsterdam – Tante Leen 9. Pruimenpap – Johnny Jordaan 8. Zo zo zo is de Jordaan – Johnny Jordaan 7. Saberiosia – Tante Na 6. Oh Johnny – Tante Leen

14 MokumMagazine


5. Aan de Voet van die Ouwe Wester – Willy Alberti Het liedje ‘Aan de voet van die ouwe Wester’ gaat over de Westerkerk die midden in de Jordaan staat. De kerk is een soort centraal punt en boegbeeld van de Jordaan. Veel Jordanezen hebben de kerk dan ook lief, vandaar dat er een speciaal nummer over geschreven is. 4. Tulpen uit Amsterdam – Herman Emmink Amsterdam staat bekend om zijn tulpen. In vroegere tijden was Amsterdam de handelsplek voor tulpen en bloemen. Het imago van Amsterdam zal voor altijd associaties oproepen met bloemen en in het bijzonder tulpen. Dit lied uit de Jordaan is speciaal geschreven over Tulpen uit Amsterdam. 3. Geef mij maar Amsterdam – Johnny Jordaan 2. Een pikketanussie – Johnny Jordaan Een piketanussie wilt zeggen een borrel jenever. Dit is de drank bij uitstek die wordt gedronken in de Jordaan. De Jordaan zit vol met gezellige oude kroegjes en daarbij is jenever naast bier de meest bestelde consumptie. Johnny Jordaan schreef speciaal een liedje over deze alcoholische versnapering. Tegenwoordig drinkt de Amsterdamse jeugd liever Wodka en Rum. 1. Bij ons in de Jordaan – Johnny Jordaan

MokumMagazine 15


16 MokumMagazine

Rory de Meijer MR3A

2.4_Magazine_RorydM_MR3A  

Magazine voor mijn examen opdracht op het Mediacollege

2.4_Magazine_RorydM_MR3A  

Magazine voor mijn examen opdracht op het Mediacollege

Advertisement