Page 1

Wout Roorda uitgever en organisator. Een historisch verslag van 1984 tot 2012.

In dit verslag komen we een aantal bekende ondernemers en bestuurders tegen die mee hebben gewerkt aan de vele publicaties, interviews, foto’s en journalistieke verhalen voor uitgeverij Roorda. Ze waren te zien in het Groninger Ondernemers Kontakt en Drents Ondernemers Kontakt, publicatie over bezoekers aan Roorda State en het Noordelijk export boek The Top of Holland.


1984

2012

Ondernemer, organisator en uitgever Wout Roorda was actief van 1984 tot 2012.

Roorda bracht ondernemers en bestuurders in beeld en met elkaar in contact om zaken te doen. Hij was uitgever en directeur van het Groninger en Drents Ondernemers Kontakt. Ook maakte hij reizen naar vele landen als actief ambassadeur en lobbyist, om het wonen, werken en leven in noord Nederland te promoten.


Daarnaast was Roorda initiator en secretaris van de verkiezing onderneming van het jaar in de provincie Groningen.

Initiator en organisator van de verkiezing ondernemer van het jaar in de provincie Drenthe. Initiator en directeur van de export promotie van noord Nederland; The Top of Holland.

Restaureerde het voormalig Raadhuis; Roorda State. Hier kwamen in de loop der jaren veel bezoekers.


Hoofdredacteur Lieuwe Hoekstra en uitgever Wout Roorda waren de bekende gezichten bij uitgeverij Roorda. Lieuwe overleed in 2006. Lieuwe had veel journalistieke ervaring en kennis opgedaan bij diverse dagbladen. Zijn komst naar uitgeverij Roorda was voor Lieuwe een belangrijke stap in zijn leven, naar een mooi avontuur. Het duo bouwde een groot netwerk op in het noorden. Wout en Lieuwe vulden elkaar goed aan. Wout Roorda denkt regelmatig terug aan de vele activiteiten, diners en gezellige bezoeken aan ondernemers en bestuurders, samen met Lieuwe. Maar ook aan de buitenlandse reizen met Lieuwe, zijn gevatheid en ook aan zijn gevoel voor humor heeft Wout Roorda goede herinneringen. Humor was ook duidelijk merkbaar in zijn schrijfstijl. Lieuwe (19432006) werd geboren in Leeuwarden en was naast journalist ook schrijfpen-verzamelaar en een echte BourgondiĂŤr. Hij woonde in Emmen en was daar in de gemeente tevens raadslid.


Wout Tj. Roorda (1955) geb. in Leeuwarden, maar woonde ook in Drenthe en Groningen. Zijn liefde voor Groningen en vooral de stad is goed te begrijpen. Hier begon alles voor hem. Hij was in 1980 een jonge ondernemer. Roorda was communicatief, commercieel en had daarnaast vele creatieve ideeĂŤn die goed werden ontvangen. Hij wist mensen te motiveren om met elkaar om de tafel te gaan. Hij was een goede lobbyist tot ver over de grens.

Links Wout Roorda als 12 jarige jongen. Foto in het midden het secretariaat van uitgever Roorda in 1990.


2018. Eerste pagina van een groot interview tijdens een bezoek aan Rusland in 1990. Rechts Wout Roorda. De tijd van hoop en vrede met Gorbatsjov. Met de komst van Poetin was het oude Rusland weer terug. Ook de veranderingen in Turkije, oorlogen in het Midden Oosten, kernenergie dreiging en wapen ontwikkeling zijn zorgelijk. De nieuwe tijd brengt ook terreur vanuit geloofs overtuiging en heeft nu niet alleen het Midden Oosten, maar nu ook de hele wereld in de greep. Vluchtelingen, honger en armoede, maar ook zorgen om de natuur, milieu en dierenwelzijn. Roorda hoopt op het gezonde verstand en de verantwoordelijkheid om beter met elkaar samen te werken aan een liefdevolle en betere wereld.


Eerste pagina van een uitgebreid verslag in het boek van Noordster uit 2013.


1987.Met dank aan het Dagblad van het Noorden.


1993.Eerste pagina van het grote interview met Luns.


Een pagina uit het grote reisverslag van Roorda aan Brussel en het Europees Parlement.


EĂŠn van de vele, door Roorda georganiseerde, tafel gespreken over de ontwikkelingen in de provincie Groningen en het noorden


Artikel uit het Dagblad van het Noorden; rechts Wout Roorda voor het Witte Huis USA. Rechtsonder Bert Engelhardt en Ben Kennedy met de uitgave van Roorda.


Presentatie van Roorda in het boek van Start.


1993 eerste pagina van een groot interview.


Alette Roorda reikt een paardendeken uit.


Met dank aan het Dagblad van het Noorden.


1998. Uitgever en bescherm heer Wout Tj. Roorda in zijn werkkamer te Roorda State.


Artikel uit d’ Olde Grieze, geschreven door Wout Roorda uit 1983. Uit de reeks bekende stadjers.


Artikel uit d’Olde Grieze, geschreven door Wout Roorda uit 1983. Uit de reeks bekende stadjers.


Het wapenboek is een prachtig historisch boek geworden, met daarin met de hand beschilderde wapens. Hiermee kwam voor de makers een lang gekoesterde wens uit, mogelijk gemaakt door de uitgever en de drukker. (1999-2000).


1989


Uitgever Roorda organiseerde in vele gemeentes in Groningen en Drenthe feestelijke netwerk beĂŠĂŠnkomsten met ondernemers en bestuurderders.


Enkele vergader - en kantoorlocaties van organisatie bureau en uitgever Wout Roorda.


Intervieuw met Marijke (Mammeloe) uit tv serie Pipo tijdens een ontmoeting met Wout en Allette .


Intervieuw met Saartje en malle pietje uit de tv serie Swiebertje tijdens een onmoeting met Wout en Alette.


K.R.O Televisie opnames in Roorda State, tijdens een bezoek van de bekende Nederlanders, Remco Veldhuis en Richard Kemper. Wout en Alette Roorda zullen de bijzondere ontmoeting nooit vergeten.

Roorda State is nu niet meer te bezichtigen en er kunnen geen huwelijken meer worden voltrokken.


Hier zien we een goede vriend van Roorda, Anton Dull tot Backenhagen. Dull werkte ook samen aan een uitgave van Roorda, het heraldische werk “familie wapens in noord Nederland�. Roorda en Dull hielden contact met elkaar tot de markante en aardige Dull overleed. In het archief vinden we een uitgebreid brief wisselingscontact tussen Wout Roorda en Ton Dull.


Over Wout Roorda uit het boek; Het leven van een uitgever (1980-2012). Roorda is inmiddels al enkele jaren gestopt met zijn activiteiten en verhuisde. Hij heeft zich teruggetrokken uit het ‘circuit’. Hij wil niet geinterviewd worden, maar hiermee wel een overzicht uit zijn archief. Enige vorm van waardering heeft hij nooit ontvangen, ondanks zijn vele bijzondere acitiviteiten. Hij stak veel vrije tijd, geld in diverse maatschappelijke projecten. Roorda denkt met veel plezier terug aan zijn werk en niet vanuit het ego of met trots maar wel met dankbaarheid voor de goede en leerzame ervaringen, waarin hij aardige en liefdevolle mensen ontmoette.


Roorda was een gevoelsmens. Hij zei wat hij voelde en dacht. Hij hield niet van spelletjes en geroddel en liet zich nooit meeslepen met negatieve verhalen over anderen. ‘Vertel het waar ik bij ben’, is zijn motto wanneer er frustraties zijn. Doe water bij de wijn, neem je verlies, laat het los en leer van de ervaring en ga verder. Een levensles, luister naar je gevoel en blijf bij mensen die handelen uit rancune. jaloezie, geroddel, ver vandaan. De Boeddistische leer zegt; “Roddel stopt als het de oren van een wijze bereikt”. In dit verslag een selectie van mooie herinneringen en positieve verhalen uit de carrière van Roorda. Velen bezochten hem in Roorda State in een prachtige historische sfeer. Roorda was niet de man van toespraken, dat liet hij graag aan anderen over. Hij trad het liefst achter de schermen op, maar dat was niet altijd mogelijk als je van alles organiseerde.


Wout en Alette Roorda in Roorda State.

De vele foto’s met Roorda hadden maar één functie “het verhaal visueel overbrengen”. Ze waren gemaakt voor reportages of reisverslagen in kranten, magazines en boeken. Roorda ging niet graag naar recepties of bijeenkomsten, hij was een ‘doener’. Het ging hem om het verhaal, de historie en het persoonlijke contact met mensen. Altijd met oprechte interesse in de ander. Roorda was een optimist, hij was gastvrij, een doorzetter met een goed gevoel voor humor. Politieke ambities heeft hij nooit gehad. Mogelijkheden en kansen genoeg, maar hij bedankte daarvoor.


Nadat Roorda in 2012 stopte met zijn werkzaamheden, ging hij zich meer bezig houden met zijn interesse in geschiedenis, genealogie en de historie van de Roorda’s. Bovenal zijn grote liefde, zijn vrouw Alette Roorda-Winkel. Samen zijn ze een hecht team en onafscheidelijk. Alette groeide op met paarden, haar grote passie. Maar ook haar interesse in astrologie, spiritualiteit, de natuur/dieren en voeding houden haar en ook haar Wout bezig. De Roorda’s hebben een christelijk achtergrond, maar geloven ook in de Boeddistische leer; het leven is een rivier, ga niet tegen de stroom in, maar met de stroom mee”.


W & A Roorda in Roorda State.


Op de foto in het midden zien we W & A Roorda in Roorda State , voor een uitgebreide en prachtige reportage van Cees Stolk/ Dagblad van het Noorden. De foto van W&A is gemaakt door Jan Zeeman.


Groninger en

Drentse Archieven

Profile for Roorda Historie

Uitgeverij Roorda 1984-2012  

Uitgeverij Roorda 1984-2012