Page 1

O v e r b o u w e n , l e v e n e n w e r ke n i n d e v e r n i e u w e n d e w i j k R o o m b e e k

Magazine April 2016

3. 4. 6. 8. 10. 12. 13. 14. 16.

Nieuw! Roombeek.nl TETEM - Toen en Nu Ondernemerschap Binnenkijker Kunst ontdekken Kind en wijk Een bijzondere bewoner AKI ArtEZ Kunstagenda


Handen uit de mouwen 2

Roombeek is erg veelzijdig. Zo zijn we in eerdere edities van Roombeek Magazine al ingegaan op de aantrekkelijkheid van de wijk voor wonen en toerisme. Onderwerpen zoals architectuur, kunst en opmerkelijke inwoners passeerden de revue. Maar er is meer. Naast wonen en toerisme heeft de wijk een andere belangrijke rol die veel mensen uit Enschede en omstreken naar de wijk trekt, die tot nu toe redelijk op de achtergrond is gebleven in dit magazine. Ook als werkplek is Roombeek namelijk één van de hipste locaties van Enschede. Daarom is in dit nummer speciale aandacht voor ondernemerschap in de wijk. Veel succesvolle bedrijven zijn hier opgebloeid of juist hierheen verhuisd vanwege de inspirerende omgeving. Een mooie bevestiging van de ‘getting things done’ mentaliteit die hier heerst sinds de wederopbouw. En misschien zelfs een inspiratie voor nieuwe initiatiefnemers. De mogelijke ‘opstapjes’ om hun ideeën en dromen werkelijkheid te maken zijn gevarieerd: van het vinden van verbinding met andere ondernemers via de ondernemersvereniging, tot een steuntje in de rug krijgen bij de kersverse start up community. Onder dit motto van ‘getting things done’ zijn we zelf op zoek naar mensen die ondernemende kriebels krijgen bij het lezen van Roombeek Magazine. Zo zijn we door een aflopende bijdrage aan de drukkosten vanuit ‘Jij maakt de buurt’ op zoek naar nieuwe manieren om het magazine te financieren, bijvoorbeeld via sponsoring. Ook andere initiatieven waarmee je een steentje bij kan dragen zijn natuurlijk welkom. Heb je een leuk onderwerp voor een artikel? Of lijkt het je wat om mee te helpen aan een nieuw wijkinitiatief: het ontwikkelen en onderhouden van de vernieuwde website www.roombeek.nl? Wij horen graag van je!

Eindredactie Indra Simons en Madzy Soetman roombeekmagazine@gmail.com


Nieuw! Roombeek.nl

Het online platform voor bewoners en bezoekers Tekst: Catriene van den Akker

Informatie over de wijk, het laatste nieuws en een actuele agenda. Dat is wat je vanaf nu op www.roombeek.nl kunt vinden. Want in navolging op het Roombeek magazine, is nu ook deze website nieuw leven ingeblazen. De redactie van dit magazine heeft de taak op zich genomen om de website compleet te vernieuwen. We zijn daarbij geholpen door Trendwerk, een internetbureau aan de Roomweg, dat zich heeft ingespannen om het ontwerp en de techniek te verzorgen. Op de website bieden

we informatie over de geschiedenis en het verhaal van Roombeek en geven we een overzicht van voorzieningen in de wijk. Ook een (culturele) agenda en interessante nieuwtjes zijn hier terug te vinden. Naast de inhoud is ook het uiterlijk van de website volledig aangepast. We hopen zowel voor inwoners van Roombeek als voor bezoekers aan onze wijk een nuttige informatiebron te zijn. Neem vooral een kijkje op de vernieuwde website. Aanvullingen en ideeĂŤn zijn van harte welkom, evenals interessante activiteiten voor in de agenda!

3


TETEM - Toen en Nu t Stassen

anne ndel Foto’s: Je

ru Tekst: Anne G

Textielmagnaat H.J. Rozendaal kon in 1915, toen hij opdracht gaf tot de bouw van De Twentsche Textiel Maatschappij, niet vermoeden dat dit gebouw ruim 100 jaar na dato jaarlijks bezocht zou worden door duizenden leerlingen. TETEM-1 – Toen De meeste inwoners van Roombeek kennen de rijke historie van de Twentsche Textiel Maatschappij. De eerste helft van de vorige eeuw waren gouden jaren voor de Enschedese textielindustrie. In hoog tempo werden hier voornamelijk dekens geproduceerd. Daaraan kwam in de jaren ’60 een eind. Er ontstond een overschot aan katoen in Europa. Het kon niet meer allemaal verkocht worden. TETEM-1, zoals dit gebouw officieel heet, kwam net als de andere textielfabrieken in Roombeek leeg te staan en raakte in verval. Doordat veel textielfabrieken ten tijde van de vuurwerkramp verloren gingen, groeide het besef om de gebouwen die de ramp overleefd hadden te behouden. En zo transformeerde TETEM van een vervallen fabrieksgebouw tot een luisterrijk, monumentaal complex voor herontwikkeling.

TETEM – In 2010 Die herontwikkeling dateert uit 2010, nog maar een paar jaar geleden. De verbouwing van het vijf verdiepingen tellende gebouw (met op de bovenste vier woonlagen luxe appartementen) kon beginnen toen Stichting TETEM Kunstruimte de begane grond aankocht van de projectontwikkelaar. En daarmee kwam een verbinding tussen kunst, cultuur en maatschappij tot stand! TETEM – Nu TETEM anno nu TETEM anno 2016 brengt een mix van traditionele en experimentele kunst in twee prachtige expositieruimtes. De tentoonstellingen en events komen veelal in samenwerking met (inter)nationale kunstenaars en instellingen tot stand. Ook in Roombeek wordt op het gebied van tentoonstellingen samengewerkt. Denk aan de jaarlijkse AKI Electrique exposities in TETEM, samenwerkingen met Dynamo Expo, WOWlab en de andere grote cultuurinstellingen in Roombeek; Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle. Jaap Drupsteen – The Rhythm Painter Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking is de expositie van Jaap Drupsteen, die vanaf 10 april te zien is in het Rijksmuseum. Jaap Drupsteen verwierf grote bekendheid met het ontwerp van een serie bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank ter waarde van 10, 25, 100 en 1000 gulden. Tevens ontwierp hij de buitenkant van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In het Rijksmuseum laat hij in de vorm van audiovisuele abstracties een perfect samenspel tussen beeld en geluid zien, onder de titel The Rhythm Painter.


lopende tentoonstellingen, waardoor een bezoek aan het museum voor een kind ineens een heel andere belevenis wordt! “Sommige kinderen uit de buurt zijn zo geïnteresseerd, zij lopen hier zelfs zonder ouders, maar samen met een vriendje of vriendinnetje naar binnen! Die nieuwsgierigheid en de prikkeling van de jeugdige fantasie, dat vinden we geweldig”, aldus Ella Buzo van TETEM. En zo is TETEM, samen met tal van partners uit de nabije omgeving, opnieuw het kloppend hart in Roombeek.

Later dit jaar, op 14 juli, opent hij als curator de Multi Solo in TETEM. De Multi Solo exposities zijn een begrip in de lokale kunstscène. De steeds wisselende curator, in dit geval Jaap Drupsteen, selecteert individuele kunstenaars die op zelfgekozen wijze participeren in een verzameltentoonstelling. Er is al een aantrekkelijke educatieve module in ontwikkeling om ook de jeugd in aanraking te brengen met deze expositie. Want ja, u las het goed in de inleiding: jaarlijks maken ruim 40.000 leerlingen gebruik van het educatieve aanbod dat TETEM in samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe en Museum TwentseWelle ontwikkelt! Roombeek Cultuurpark Educatie Onder de naam Roombeek Cultuurpark Educatie hebben het Rijksmuseum, TwentseWelle en TETEM in 2015 de handen ineengeslagen. Samen werken zij aan de ontwikkeling van een aantrekkelijk palet aan cultuureducatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. De kunsthistorische kwaliteiten van het Rijksmuseum in combinatie met de cultuurhistorische kennis van TwentseWelle en de mediatechnologische capaciteiten van TETEM hebben in relatief korte tijd geleid tot de ontwikkeling van ruim 200 educatieve modules, die gretig aftrek vinden bij basis- en middelbare scholen in Overijssel en omgeving. Aantrekkelijk, op maat gemaakt en vaak op locatie. De belevingswereld van kinderen De huidige maatschappij vraagt om creativiteit, samenwerking en flexibiliteit. Om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen is een breed educatief aanbod ontwikkeld, dat goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren. Waar moet een reclamefilm aan voldoen? Hoe maakt een mens door de eeuwen heen gebruik van water? Waar leven dieren? Zomaar wat vragen die worden beantwoord in de verschillende modules. En wat zo leuk is, veel modules sluiten aan bij

5


Ondernemerschap in Roombeek Er is flink wat leven in de brouwerij! Tekst: Madzy Soetman Foto’s: Indra Simons

Roombeek is opgebloeid tot een van de hipste werklocaties in Enschede. De wijk is inmiddels de thuisbasis geworden van vele bedrijven, en het stikt van de mooie initiatieven waarbij noaberschap centraal staat.

6

Ondernemend Roombeek Eén van deze initiatieven is Ondernemend Roombeek. Van zelfstandige tot groot bedrijf, iedereen in de wijk kan zich aansluiten bij deze ondernemersvereniging. Met al meer dan negentig leden groeit de organisatie gestaag. En met goede reden: jaarlijks organiseert de vereniging meerdere interessante evenementen waar ondernemers elkaar treffen. Daarnaast kunnen ze ook regelmatig deelnemen aan ‘Lopende Zaken’, een wandeling langs andere ondernemers om zo elkaar (en elkaars bedrijf) beter te leren kennen. Ondernemend Roombeek biedt haar leden mogelijkheden om te netwerken en om kennis over te dragen. Een deel van de kracht zit ‘m daarbij in de diversiteit van vakgebieden van de leden. Dit leidt regelmatig tot mooie samenwerkingen. Niels Perik (Lijnrecht Reclamemakers) weet een hoop samenwerkingen op creatief gebied te benoemen. Maar soms komen ook samenwerkingen tot stand die voor een reclamebureau minder voor de hand liggend zijn. “Twee jaar geleden liep plotseling ons kantooraquarium leeg, waardoor de vloer bedekt kwam te staan met 2000 liter water. Zo liepen we flinke waterschade op aan onze apparatuur en vloerbedekking. Roelof Blauw (Tapijt- en Gordijn Centrale Mekkelholt) schoot ons direct te hulp en hielp ons in no time aan mooi nieuw tapijt.” De CeeCee Een groot deel van de bedrijvigheid in Roombeek is geconcentreerd op de Creatieve Campus: de CeeCee. Creatieve disciplines als design, ICT, reclame en media voeren hier de


boventoon. Om de bedrijven onderling te verbinden en om elkaar te ontmoeten organiseert de CeeCee verschillende evenementen. Bijvoorbeeld ‘Eitje Tik’, het drukbezochte maandelijkse ontbijt voor iedereen die op de Creatieve Campus werkt.

Niels Moshagen

De CeeCee Community Sinds eind vorig jaar heeft de CeeCee een nieuwe aanwinst. Een startup community heeft zich gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van Grolsch, dat nu is omgedoopt tot The Cee Spot. Kort door de bocht houdt deze CeeCee Community in dat beginnende ondernemers gebruik kunnen maken van verschillende werkplekken en faciliteiten. Maar het biedt meer dan alleen een plek om te werken. Mede-initiatiefnemer Niels Moshagen (Mindt) vertelt enthousiast over de voordelen van de community: “Samen werken in één ruimte leidt tot synergie. Je ontmoet elkaar, hebt het gezellig. De hele sfeer draagt positief bij aan je werk.” The Cee Spot is een plek waar creativiteit en technologie samenkomen. Een mooie aanwinst voor Twente, dat zich profileert als ‘de ondernemende high tech regio’. Het is echter niet vanzelfsprekend. “Slechts een klein deel van de afgestudeerden uit Enschede blijft plakken. Gek eigenlijk, want er is zo veel potentie. Dit viel niet alleen mij op, maar ook anderen in de wijk. Hette Elgersma (Axign), Arjan van Liere (Present Media) en ik kregen kriebels van soortgelijke initiatieven die we in het buitenland zagen. We wisten meteen: hiermee willen we iets doen.”

Naast ondernemers die elkaar op de werkvloer ontmoeten, trekt The Cee Spot bovendien andere bezoekers aan. “We stellen de locatie beschikbaar voor evenementen en bijeenkomsten, en we organiseren daarnaast zelf regelmatig borrels. We willen meer zijn dan een locatie door niet alleen ruimte te bieden, maar elkaar ook te inspireren. Daarom zijn we ook samenwerkingen aangegaan met bedrijven en partners, bijvoorbeeld via een mentorprogramma. Ervaren ondernemers geven op die manier advies aan de startups. Die actieve koppeling met partijen buiten de community onderscheidt ons echt van andere initiatieven.“ Er is dus veel in gang gezet. En in de toekomst? Wensen en ideëen zijn er al, maar Niels bekijkt de The Cee Spot vooral met een open blik. “Wij hebben de aftrap gemaakt, en we willen vooral dat hierdoor een ecosysteem ontstaat dat zich organisch verder ontwikkelt. Welke behoeftes ontstaan en wat hiervoor nodig is wijst zich dan grotendeels vanzelf. We zien nu bijvoorbeeld al dat door de komst van nieuwe leden en initiatieven de bedrijvigheid zich niet beperkt tot de kelder waar we begonnen, maar zich door het hele gebouw verspreidt. We hebben volop ideeën over wat we nog meer willen zien. Bijvoorbeeld een horecaplek waar ondernemers en leden van de CeeCee elkaar kunnen ontmoeten en kunnen relaxen. Om niet alleen de CeeCee Community, maar heel werkend Roombeek samen te brengen.”

7


Binnenkijker

TETEM Loft, Stroinksbleekweg Tekst: Monica Meijer Foto’s: Indra Simons

De oude dekenfabriek TETEM staat al vanaf 1915 te pronken aan de Stroinksbleekweg, midden in Roombeek. Sinds de sluiting van de fabriek is men bezig geweest om dit karakteristieke pand een nieuwe bestemming te geven. Uiteindelijk lukte dat in 2009, TETEM kreeg een nieuwe invulling: 21 ruime, luxueuze appartementen, lofts en 3 penthouses. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk historische elementen behouden gebleven. De oorspronkelijke vorm van het gebouw bleef bijvoorbeeld volledig intact. Vanaf 2013 trokken de eerste bewoners in het gebouw, dat inmiddels op de

gemeentelijke monumentenlijst staat. Roombeek Magazine mocht voor de derde editie van de Binnenkijker op bezoek bij Rob Declercq en Sandra Coenders, bewoners van het eerste uur van één van de TETEM Lofts. Mooi licht Het opmerkelijke is dat Rob, zelf werkzaam bij IAA Architecten, het bureau dat de verbouwing van de TETEM Lofts realiseerde, pas in een later stadium interesse kreeg voor het project. “Een buurjongen had één van de lofts gekocht. Ik vertelde het Sandra en we zijn gaan kijken. Ondanks dat we net verhuisd waren naar de Alphatoren, waren we erg gecharmeerd van dit gebouw.” Sandra voegt toe: “Het licht is hier zo mooi.” Heimwee naar Enschede Naast zijn werk bij IAA Architecten heeft Rob een bureau voor grafische vormgeving, Decdesign, en houdt hij zich binnen TETEM Lofts bezig met allerlei zaken, zoals de inrichting


niet eerder meegemaakt. We komen samen voor themaavonden, waarbij we bijvoorbeeld een bepaald land centraal stellen. Dan kijken we een film en serveren we gerechten uit dat land.” Ook geliefd zijn de vrijdagmiddagen/avonden, wanneer de bewoners samenkomen om de week te bespreken. “Die traditie begon eigenlijk in de crisis. Het wordt wel iets minder nu veel mensen het drukker krijgen.”

van de hal, het verzamelen van informatie over het gebouw voor boekjes en het organiseren van feestjes. “Ik zit bijna nooit stil,” zegt hij, waarop Sandra lachend terugkaatst: “Ja, je zit wel stil, maar je bent altijd druk achter de computer.” Sandra werkt in kapsalon/galerie HaarKunst aan de H.B. Blijdensteinlaan. Sandra en Rob noemen zich echte Enschedeërs.”Ik heb altijd heimwee naar Enschede als ik op vakantie ben,” verklapt Rob. Toen het tweetal in 2011 in aanraking kwam met TETEM moest het nog getransformeerd worden. De eerste keer dat ze gingen kijken, was het slechts een karkas. Rob en Sandra hebben zo wel invloed weten uit te oefenen op de indeling van hun appartement op de derde verdieping. “Ik houd erg van koken, maar de keuken in het eerste ontwerp was veel te klein,” vertelt Sandra. Na opoffering van een slaapkamer - het appartement kent nu slechts één slaapkamer - is de keuken exact zoals Rob en Sandra voor ogen hadden.

Meer reuring Wat Rob en Sandra wel jammer vinden is dat er te weinig culinaire keuzemogelijkheden zijn. Daarnaast mag er nog wel iets meer georganiseerd worden in Roombeek “Kunst en cultuur zijn onmisbaar in ons leven. Het is niet voor niets dat mensen in grote steden juist die plekken opzoeken. Dat heb je hier ook, maar dan in het klein. Er is echter nog iets te weinig reuring.” Sandra merkt nog op dat de Vijvervrijdagen die in 2015 voor het eerst georganiseerd werden (bij de vijver achter de TwentseWelle, red.), een ontzettend goed initiatief vormden, maar ze vindt het jammer dat het zo laat in het seizoen viel en het weer het evenement daardoor parten speelde. Rob en Sandra: een ondernemend en bevlogen stel, al 45 jaar samen. Zij zijn in TETEM Lofts bijzonder op hun plek.

De fijnste plek in hun huis? Daar hoeven Rob en Sandra niet lang over na te denken. “Daar waar we nu zitten!” En daar is best in te komen. De eettafel biedt inderdaad niet alleen veel ruimte en licht om aan te eten, werken of lezen, ook het uitzicht is bijzonder fraai. De aanblik van onze mooie, groene wijk met haar markante gebouwen is inspirerend en maakt trots. Intens betrokken Ze zijn dan ook erg te spreken over het totale resultaat. “Alle mensen die hier wonen zijn erg tevreden, want allemaal hebben ze ook echt heel bewust gekozen voor een woning in TETEM. Iedereen heeft ook ‘iets’ met het gebouw.” De betrokkenheid van de bewoners van de TETEM Lofts is dan ook groot. Rob: “Zo intens als hier hebben we dat nog Sandra Coenders en Rob Declercq

9


Illustratie: Judith Hofmann


Kind en wijk Interview met Karlijn

Tekst: Gerda Zeijlstra Foto: Jeannet Stassen

Hoe heet je, hoe oud ben je en op welke school zit je? Ik ben Karlijn, ik ben 10 jaar en ik zit in groep 7 van de CBS Anna van Buren. In welke straat woon je en met wie? Mijn huis staat aan de Voortsweg en daar woon ik met mijn broertje Luuk, mijn zusje Felien, mijn moeder Gerdien en mijn vader Hugo.

12

Hoe ziet jouw straat eruit? De ene helft van de straat heeft nieuwbouw en aan de andere kant staan oudere huizen. Aan het eind van de straat is het Amelinksbos. Er komt hier best veel verkeer langs en ook de brandweer en ambulance. Soms ook de politie. Verderop in de straat is een snackbar (daar haalt mijn vader soms patat) en er is ook een speeltuintje, maar daar speel ik nooit. Ik ga meestal met mijn vriendinnen naar het speelpark aan de Lonnekerspoorlaan; soms voetbal ik er ook met mijn broertje. Wat doe je nog meer in jouw buurt? We spelen veel en we doen allerlei leuke activiteiten zoals Halloween en een kleedjesmarkt. Dat organiseren de bewoners zelf. Ook vierden we Oud- en Nieuw in een tent, met vuurwerk en zo. Wat vind je van het wonen in Roombeek? Ik vind het hier heel fijn wonen. Je kunt er veel spelen en het is er erg gezellig. Weet je iets van de wijk Roombeek van vroeger? Ja, ik weet dat er de Vuurwerkramp geweest is ... op 13 mei 2000. Soms praten we er op school over. Ook was er in de bieb een tentoonstelling. Mijn vader en moeder woonden toen ook in de wijk en moesten vijf dagen bij andere mensen logeren omdat ze niet in hun huis mochten. Stel dat je de burgemeester van Roombeek zou zijn. Wat zou je dan wel of niet veranderen? Ik zou meer groen langs alle straten maken met planten en gekleurde bloemetjes. En ik zou wat doen aan de kruising Hulsmaatstraat / Lonnekerspoorlaan. Die is gevaarlijk. Nu heb ik al met vriendinnen handtekeningen opgehaald voor een zebrapad, maar als ik de baas zou zijn dan zouden we (Luuk en ik) een brug over de weg willen om veilig over te steken. In het speelpark maak ik dan van die gekleurde muziekbogen waarop je kan dansen en waar kinderen iets op kunnen schrijven.


Een bijzondere bewoner Begeleid wonen en werken in beeld Tekst: Truus Harink Foto: Jeannet Stassen

Mensen van allerlei achtergronden vinden hun plekje in Roombeek. Zo zijn er kleinschalige initiatieven die begeleid wonen en werken in de wijk mogelijk maken voor jongeren. Roombeek Magazine maakte kennis met een van deze wijkgenoten. Wonen ... In haar gezellig ingerichte appartement aan de Schurinksweg woont Evelien Gerbers, 32 jaar. Evelien is opgegroeid in Haaksbergen, en woont sinds januari 2006 met negen anderen in een appartement aan de Schurinksweg. In het vrolijk ingerichte appartement valt direct haar (zelfbenoemde) ‘foto-etalage’ op. Dit schilderij met foto’s van haar familie is een blikvanger in haar kamer, omlijst met een bijzonder aandenken: een lijst van haar oma. ... en werken Als actrice werkt Evelien vier dagen per week in Theater KamaK in Hengelo. Samen met haar toneelgroep speelt zij de voorstelling ‘Touretteketet’ en repeteert ze alweer voor de volgende voorstelling: ‘Het Huis van Mak’. Enthousiast vertelt Evelien dat de KamaK-acteurs vandaag een workshop hebben gegeven en een deel van een voorstelling hebben gespeeld voor 80 kinderen van een basisschool. “Optreden

voor publiek is toch wel het leukst.” Evelien werkt inmiddels 13 jaar met veel plezier bij KamaK. Daarnaast werkt ze al 12 jaar iedere woensdag in de Plusmarkt in Haaksbergen. Ontwapenend laat zij zich ontvallen dat zij alles leuk vindt en het vaak moeilijk vindt om keuzes te maken. Vrije tijd en hobby’s Evelien verveelt zich nooit. Ze heeft talloze hobby’s zoals lezen, zelf verhalen schrijven en muziek luisteren. Ook emailt en appt ze graag, en volgt ze veel tv-series. Haar favorieten zijn GTST en Wie Is De Mol, en dat is zichtbaar in haar kamer. Net als een standaard met vele medailles. “Heb ik allemaal gewonnen met zwemmen”, vertelt zij trots. “Wedstrijdzwemmen doe ik al jaren, eerst in Haaksbergen en nu bij De Springplank. Elke dinsdagavond train ik voor de Special Olympics.” Trots “Waar ik het meest trots op ben? Op mij zelf en op mijn familie, daar word ik blij van” Ook is ze trots dat ze tante is en weer tante wordt. Zijn er dan eigenlijk dingen waar ze niet van houdt? “Ruziemaken vind ik niks.” Meteen erna voegt ze toe: “Ik heb ook nooit ruzie.”

Evelien Gerbers

15


De vuurwerkramp 15 jaar later Tekst: Anne Grundel Foto’s: Jeannet Stassen

AKI ArtEZ

Van underdog tot professioneel partner uring

abel Je el Foto’s: Ann

Grund Tekst: Anne

Sinds AKI ArtEZ in 2013 is gevestigd in de gerenoveerde textielfabriek TETEM 2, is de wisselwerking tussen de Academie voor Art & Design en de Universiteit Twente groter dan die was gedurende de 12 jaar dat de AKI gevestigd was op de Campus, aan de Hallenweg. Vreemde eend in de bijt “Toen wij nog op het terrein van de UT waren gevestigd, waren wij misschien best wel een vreemde eend in de bijt”, aldus Ina Bode, Hoofd Crossmedia Design en Moving Image. “Je moet je voorstellen dat wij onze kantine deelden met de opleiding Chemische Technologie, waar studenten gereguleerd werkten, volgens strakke planningen en deadlines. Wij waren anders, tegendraads, de underdog en riepen de gedachte op: ‘Kunst, wat kun je daar nou mee worden?’ Het contrast was groot, de afstand zelfs voelbaar.” Ze herinnert zich, vroeger zelf student aan de AKI en opgegroeid in Duitsland, dat ze haar eerste opdracht op een dinsdagochtend om 10.00 uur in moest leveren. Ze wist niet beter dan dat ze haar werk dan ook écht voor 10.00 uur af moest hebben en leverde keurig op tijd in. Als enige. Niet één van haar medestudenten had zich aan de deadline gehouden. Want waarom zouden ze? Een dag of een week later, daar keek niemand raar van op. Maar die tijd, die ligt inmiddels ver achter ons. WYSIWYG AKI ArtEZ heeft zich ontwikkeld tot volwaardige scholingspartner, waarbij zij nog altijd veel waarde hechten aan hun autonomie als kleinschalige academie. Zo min mogelijk structuren en controlesystemen, zo veel mogelijk gericht op de menselijke maat en op het initiatief van studenten en docenten. “Waar wij vroeger een soort van ‘black box’ waren waar af en toe iemand bovenuit sprong, zijn wij nu veel transparanter geworden. Wij leggen verantwoording af over onze resultaten, naar onze leerlingen, hun ouders en onze omgeving. Tegen de regels ingaan kan nog steeds bij ons, maar het behalen van vooraf gestelde doelen verliezen we daarbij niet uit het oog. Wat wil je bereiken? Wanneer wil je dat doel behalen? Wat is de noodzaak?


Binnen afgesproken kaders krijgen onze studenten heel veel ruimte en vrijheid om op autonome wijze creatieve concepten te ontwikkelen. En de verbeterde samenwerking met onze omgeving? Die blijkt uit verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de docenten die de AKI en de UT met elkaar delen, aan de jaarlijkse expositie AKI Electrique die in samenwerking met TETEM tot stand komt, of aan een gezamenlijke aanbesteding, waarbij zowel studenten van de opleiding Psychologie (UT) als de opleiding Crossmedia (AKI) betrokken zijn. What You See Is What You Get! Aan de slag voor Lowlands Zo werden we ook benaderd door Lowlands – het driedaagse festival dat eind augustus in Biddinghuizen plaatsvindt. Lowlands wil de binding met het jongere publiek versterken en heeft de AKI gevraagd om mee te denken over een nieuw concept om Lowlands op aantrekkelijke wijze bij jongeren onder de aandacht te brengen. Een geweldige opdracht voor onze eerste- en tweedejaars studenten. Het doel en de deadline staan vast, maar de invulling is vrij!”, aldus Ina. Timothy Op de AKI ArtEZ zitten nu zo’n 230 studenten. Eén daarvan is eerstejaars student Timothy. Hij groeide op in de Filipijnen, maar kwam eind 2010 naar Nederland waar hij voor het eerst kennis maakte met de AKI. Na een reeks omzwervingen (onder andere 3 jaar door Portugal), kwam hij in 2015 terug naar Nederland om te beginnen aan de opleiding Crossmedia Design.

15

Hij leidt ons rond door het gebouw en vertelt in vloeiend Nederlands wat hem zo aanspreekt aan de AKI: de open cultuur, de prachtige werkruimtes, de geweldige donkere kamers (AKI beschikt als enige opleidingsinstituut in Nederland over eigen kleurendoka’s!), de vrijheid, de internationaliteit en de intimiteit. Waar de ruimtes in het voormalige complex aan de Hallenweg heel groot waren, zijn die nu veel compacter. Het bevordert het onderlinge contact tussen de studenten, niet alleen van hetzelfde opleidingsjaar, maar ook overstijgend. Timothy weet het zeker: “AKI als underdog? Allang niet meer. De AKI biedt mij alle ruimte en kansen om mijzelf op professionele wijze te kunnen ontwikkelen!”

Timothy


Kunstagenda Rijksmuseum Twenthe 16

Gainsborough in his own words - t/m 24 juli De wereld van Thomas Gainsborough is de wereld van een modern genie en één van de grootste kunstenaars die Engeland gekend heeft. Zijn werk is vol van gevoeligheid, van sensibiliteit. Bij het Rijksmuseum Twenthe krijgt Thomas Gainsborough het podium waar hij recht op heeft. De Nieuwe Smaak - t/m 21 augustus Van Jacob Jordaens tot Damien Hirst en van Daubigny tot Jitish Kallat: dat is de tentoonstelling ‘De Nieuwe Smaak’. De kunst van het verzamelen in de 21ste eeuw neemt je mee langs vele hoogtepunten uit de collectie van zakenman en fervent kunstverzamelaar Geert Steinmeijer. Jaap Drupsteen: The Rhythm Painter - vanaf 10 april t/m 2 oktober Stel je een grote ruimte voor met twaalf kolossale, op wanden geprojecteerde, abstracte beelden. De licht hypnotiserende beelden pulseren mee op het ritme van zeven verschillende muziekstromen die gesynchroniseerd zijn op één tempo. Het beeld swingt, net als de muziek.

TETEM Kunstruimte SellFable City: Circuit Circus - t/m 1 mei SellFable City is een levende machine wereld die leeft op de energie van zijn bijzondere inwoners. Als een inktvlek kruipt het langzaam, maar zeker, onze wereld binnen. In Circuit Circus komt de SellFable City tot leven in de vorm van een tentoonstelling. Drawing Front: Teach me a new language - t/m 8 mei Kunstvereniging Diepenheim brengt het hedendaagse tekenen onder de aandacht met de landelijke tekeningenmanifestatie DRAWING FRONT. Kruisdijk/Kuilboer schept in TETEM met ’Teach me a new language’ een intervisueel universum van tekeningen in verschillende talen door diverse kunstenaars.


Prismare Dieuwertje Blok & Lisette van der Loo - De Kikkerkoning - Zondag 17 april, 14:30 uur Als de prinses haar gouden bal in de vijver laat vallen is ze erg verdrietig. Gelukkig wil de kikker haar bal wel opduiken, maar daar wil hij wel wat voor terug. Kan een prinses vrienden worden met een kikker? Verteld door Dieuwertje Blok, met Lisette van de Loo op piano. Andre Manuel, Ernest Beuving en Thijs Kemperink - Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers Deel 3 - Vrijdag 29 april, 20:00 uur Als het aan deze heren ligt, wordt nog dit jaar de Republiek Twente opgericht. Ze hebben de rest van Nederland nu lang genoeg op hun schouders genomen. Omdat absoluut niemand zat te wachten op Deel 2, besloot het illustere trio onmiddellijk door te gaan met Deel 3: Wir sind wieder da…

TwentseWelle Emoticon Expo - t/m 30 april Het is precies 175 jaar geleden dat de eerste officiële emoticon uit een typemachine rolde. Deze multimediale expositie laat zien hoe de emoticon in de loop der jaren veranderd en vermenigvuldigd is. Op de meest uiteenlopende manieren wordt de emoticon in beeld gebracht. Penelope en Odysseus - t/m zondag 26 juni Een prachtige tentoonstelling van Othilia Verdurmen met textiel, licht en geluid. Je stapt in een fascinerende wereld, een paleis en een onderwaterwereld, waarin het nog steeds actuele Griekse verhaal verteld wordt.

Dynamo Expo De Q. Bies Spring Show Expositie - Zaterdag 9 april t/m 30 april Esther de Jong Expositie - Zondag 8 mei t/m 10 juni Fête de la Nature Natuurfestival - Zaterdag 21 mei Meer informatie? Kijk op www.dynamo-expo.nl

Openingstijden Rijksmuseum Twenthe TwentseWelle TETEM Kunstruimte Dynamo Expo Huis van Verhalen Prismare Theater

Dinsdag Dinsdag Maandag Woensdag Dinsdag Maandag

t/m Zondag t/m Zondag t/m Zondag t/m Vrijdag t/m Vrijdag t/m Vrijdag

11:00 11:00 11:00 13:00 14:00 09:00

-

17:00 17:00 17:00 17:00 16:30 17:00

17


Colofon Indra Simons Is fotograaf en woont/werkt in Roombeek. Voorliefde voor het fotograferen van mensen in hun eigen omgeving. Initiatiefnemer van dit magazine en bestuurslid van Ondernemend Roombeek. www.isifotografie.nl

Madzy Soetman Woont in Roombeek, werkt als freelance tekstschrijver en communicatiespecialist. Is altijd creatief bezig, en is daarom ook met veel plezier zowel auteur als eindredacteur van Roombeek Magazine.

18

Monica Meijer Ik ben geboren en opgegroeid in Enschede. Met veel plezier woon ik nu alweer ruim vijftien jaar in Enschede Noord. Aan de rand van Roombeek heb ik een eigen bedrijf: LODICAAS Online Communicatie. www.lodicaas.nl

Gerda Zeijlstra Sinds 2007 woon ik in Roombeek, waar we ‘zelf’ een huis gebouwd hebben. De wijk heb ik in mijn hart gesloten en doe dan ook graag mee met de verschillende wijkactiviteiten. Verbinding met buurt- en wijkbewoners vind ik heel belangrijk en ik hoop dat dit tijdschrift hier iets aan bijdraagt.

Truus Harink Geboren en getogen in Zenderen. Vele jaren met veel plezier gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds vijf jaar wonen wij met genoegen in de wijk Roombeek. Nu heb meer vrije tijd heb en ik vind het leuk om een steentje bij te dragen aan het tot stand komen van het Roombeek-magazine.


Jeannet Stassen “Licht is mijn lievelingskleur.� Autonoom fotograaf, voornamelijk werkend aan projecten met een sociaal karakter. Een voorliefde voor natuurlijk licht en een zwak voor een mooi klassiek portret. www.jeannetstassen.nl

Catriene van den Akker In 1997 naar Enschede gekomen voor de studie Communicatiewetenschap, woont nu sinds 2011 met plezier in Roombeek. Werkzaam bij Enschede Promotie, waar ik mij inzet om de stad verder op de kaart te zetten. En dat doe ik ook graag voor Roombeek!

Annabel Jeuring 1977 / Fotograaf / Bestuur Dynamo Expo / Moeder van Isolde, Jade en Hidde / Zen-master en van nature lui.. Door elke situatie op een natuurlijke manier te benaderen, leg ik de wereld vast zoals die is. www.annabeljeuring.nl

Anne Grundel In 2005 de opleiding Communicatiewetenschap aan de UT afgerond en sindsdien in Enschede blijven wonen. Inmiddels samen met man en 3 kinderen in ons zelfgebouwde huis in Roombeek. Freelance tekstschrijver sinds 2015. Spreken we iets af? Dan houd ik me aan mijn woord. www.annehoudtwoord.nl

Judith Hofmann Sinds 2008 ben ik werkzaam als grafisch ontwerper & illustrator vanuit het voormalige transformatorhuis van de katoenspinnerij Bamshoeve. Mede-initiatiefnemer van Dynamo Expo - een gedeelde expositieruimte voor actuele kunst en vormgeving - en een studioruimte. www.judithhofmann.com

Marieke Bosman Door de week werk ik als online marketeer bij AlienTrick in Hengelo. In mijn vrije tijd doe ik graag iets creatiefs zoals fotograferen en verzorg ik de vormgeving van Roombeek Magazine.

19


Vrienden van Roombeek Magazine Ondernemend Roombeek TETEM Kunstruimte AKI ArtEZ TwentseWelle Rijksmuseum Twenthe Concordia

Jij maakt de buurt Wist u dat de muzikale vijvervrijdagen bij de Twentse Welle mogelijk zijn door de inzet van het wijkbudget van Roombeek? Heeft u ook een goed idee om Roombeek mooier te maken? Bijvoorbeeld door het gezamenlijk opzetten van activiteiten of het uitvoeren van werkzaamheden om mensen te verbinden? Kijk dan eens op www.jijmaaktdebuurt.nl. “Jij maakt de buurt!� is van en voor alle inwoners van Enschede die samen hun eigen buurt mooier willen maken!

Roombeek Magazine april 2016  
Roombeek Magazine april 2016  
Advertisement