Page 1

Huis路jes路mel路ker (de ~ (m.), ~s) 1 iemand die vaak slechte huizen tegen woekerprijzen verhuurt

van het jaar 2005


Huisjesmelkers: profiteurs van de woningnood De woningnood is de laatste jaren weer helemaal terug. Vooral jongeren hebben te maken met het schrijnende tekort aan betaalbare woningen. Niet alleen studenten, maar ook starters staan jaren op een wachtlijst voordat ze eindelijk voor een woning in aanmerking komen. Hoeveel jongeren op zoek zijn naar een woning is moeilijk te meten, want er zijn er velen die zich niet eens inschrijven bij de gemeente. Zij gaan gewoon opzoek naar een particuliere verhuurder. Veel vraag en weinig aanbod. De ideale situatie om als particuliere verhuurder hoge prijzen te vragen en je huurders duidelijk te maken dat ze ‘geluk’ hebben. Zittende huurders vertrekken niet zo snel, want waar vind je immers nieuwe woonruimte? En daarbij geldt het adagium ‘voor jou tien anderen’. Tegen de achtergrond van veel vraag en weinig aanbod zijn er verhuurders die het erg bont maken: de huisjesmelkers. Het gedrag van deze huisjesmelkers bestaat vaak uit een combinatie van hoge huren, slechte service, slecht onderhoud en onduidelijke contracten. Omdat de positie van de huurders ronduit zwak te noemen is en de huisjesmelkers nauwelijks worden aangepakt blijven dergelijke praktijken voortbestaan. Het afgelopen najaar heeft de minister besloten huisjesmelkers hard te gaan aanpakken. In de praktijk blijkt het hier te gaan om het bestrijden van huisvesting van illegalen, niet misstanden door huisjesmelkers in de reguliere huursector. Hierdoor blijft het grootste deel van de huisjesmelkers nog steeds buiten schot, ten koste van huurders die geen kant op kunnen of durven.

De verkiezing ROOD, jongeren in de SP, looft dit jaar de eerste ‘huisjesmelker van het jaar’ trofee uit. Geen eervolle prijs, want de grootste profiteur van de woningnood is de winnaar. ROOD accepteert niet dat de huurders vogelvrij verklaard lijken terwijl de huisjesmelkers vrolijk hun bankrekening spekken. Huisjesmelkers verdienen het om uit de anonimiteit te worden gehaald, ze hebben zich te lang achter anonieme BV’tjes kunnen verschuilen. ‘De huisjesmelker van het jaar verkiezing’ richt de schijnwerper op de slechtste huisbaas van Nederland en wie zit daar nu op te wachten?

De nominaties De nominaties voor ‘de huisjesmelker van het jaar’ zijn verzameld via internet, door het verspreiden van de nominatiekaartjes en door het enquêteren van jongeren door leden van lokale ROOD-groepen. In het totaal zijn er tegen de zeventig nominaties verzameld, waarvan ruim vijftig door lokale groepen. Bij het persoonlijk inzamelen van de nominatiekaartjes is gebleken dat veel jongeren ontevreden zijn over hun huurbaas, de prijs van de huur of de staat van de woning, maar dat ze veel ergere gevallen wisten. “Ik ben blij dat ik een woning heb en die wil ik niet kwijtraken.” Of “Mijn huisbaas komt geregeld zomaar binnen wandelen, maar bij vriendinnen van mij is het nog erger. Nee, mijn huisbaas is niet de ergste”. Hieruit kan worden opgemaakt dat door huurders ronduit veel gepikt wordt. De indieners van de nominaties is beloofd dat zij anoniem konden blijven. Veel mensen waren bang dat de nominatie en eventuele winst van de huisbaas hen de woning zou kosten. Onder de genomineerden zijn niet alleen particuliere huurbazen te vinden, maar ook woningcorporaties werden genomineerd. Opvallend, want corporaties hebben een andere rol op de woningmarkt, dan een huisjesmelker die hoopt snel rijk te worden met wat pandjes.


Wie denkt dat huisjesmelkers alleen actief zijn in grote steden met veel studenten loopt achter de feiten aan. Ook uit Alkmaar, Zeist, Weert, Zwolle en Noordwijkerhout kregen wij nominaties binnen. Zelfs daar kunnen de huisjesmelkers hun zakkenvullen door de bestaande woningnood. In Alkmaar betaal je voor acht vierkante meter 400 euro per maand en voor een appartement in Zwolle dat volgens het puntensysteem maximaal 400 euro mag kosten wordt 600 euro gerekend. Klagen het niet uitvoeren van reparaties levert je niet alleen in Amsterdam bedreigingen op van de huisbaas; ook in Weert komt een huisbaas na een klacht van de huurders ‘verhaal’ halen. Beide huurders hebben andere woonruimte gezocht, omdat zij zich zo bedreigd voelden. Een zeer veel voorkomende klacht zijn de kleine lettertjes in de huurcontracten en de berekening van de ‘vaste’ lasten (inclusieve huur). Een huurbaas in Alkmaar weet het wel heel bont te maken: haar huurders krijgen de borg niet terug als zij zélf de huur opzeggen én ze betalen 70 euro per maand voor Canal+ en shampoo. Wie denkt met inclusieve huur ‘nergens meer naar om te hoeven kijken’ komt in Groningen bedrogen uit: geen gas en elektra meer door achterstallige betalingen van de huisbaas. En in Zeist is de elektriciteit zo slecht aangelegd dat er een paar keer in de maand geen stroom is. Verwaarlozing van de woningen is een zeer veel gehoorde klacht. Schimmel na het negeren van lekkage in Zeist, het ontbreken van blusapparaten in een brandgevaarlijke woning in Noordwijkerhout, een lekkende gasgeiser in Amsterdam, de kapotte ruit in de voordeur in Groningen die drie maanden op vervanging moest wachten. Het zijn maar enkele voorbeelden uit de inzendingen. De klachten top drie ziet er als volgt uit: 1. Slechte contracten, met extra (service) kosten en kleine lettertjes. 2. veel te hoge huren 3. achterstallig onderhoud

De Jury De jury van de verkiezing bestaat uit: • Arda Gerkens, SP Tweede-Kamerlid. Woordvoerder volkshuisvesting • Jonathan Mijs, voorzitter Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) • Renske Leijten, voorzitter ROOD, jongeren in de SP Onder leiding van de juryvoorzitter Gerkens is de jury tot een eensluidend oordeel gekomen over de winnaar van de huisjesmelker van het jaar 2005 verkiezing. De huisbaas viel op door meerdere nominaties (6) en de vele klachten. Het is juist de samenstelling van de klachten geweest waardoor duidelijk werd dat de winnaar een echte huisjesmelker is. Niets ontbreekt; van het schenden van de privacy, slecht onderhoud, bedreigingen, onbereikbaarheid tot het vragen van extreem hoge huren. De huisjesmelker van 2005 is dhr. Meijer van Bakaro BV uit Amsterdam.

De klachten: • Meneer Meijer schendt de privacy van zijn huurders, hij of zijn klusjesmannen komen onaangekondigt op inspectie, hiermee overtreed hij de wet.


De klacht: “Soms komt hij zonder afspraak z’n huurders inspecteren en staat dan ineens in je kamer (ja, met de sleutel.) En dat is al heel vervelend, dat ie zich niet aan de wet houdt dat je een afspraak moet maken, nog vervelender is dat 'z’n mannetjes' (timmerlui, loodgieters etc etc) ook allemaal van alles de sleutel hebben.” • Meneer Meijer komt zijn wettelijke plicht tot reparaties en onderhoud niet na. Reparaties laten heel lang op zich wachten, een tot andehalf jaar is geen uitzondering, als ze al worden gedaan. De klachten: “Zowel in de keuken, in mijn kamer, als die van een huisgenoot lekten de ramen langs de plinten. Het tocht daardoor enorm in huis. Hij beloofde ergens in mei 2004 (!!!) om deze voor de winter te repareren. Het is nu 1,5 jaar later en de ramen lekken nog steeds” “Het slot op de derde verdieping, waar drie woningen gebruik van maken is al tijden half stuk en heeft soms kuren. Het is ons allemaal al eens gebeurd dat je thuiskomt en het slot niet wil opengaan. Best lullig als het je 's nachts gebeurt. Maar hoe vaak we erover gebeld hebben, ik weet het niet meer. Het is nog niet gemaakt” “Door lekkage heb ik schimmel. Ik bel daar al twee jaar over. Ik ben al ruim tien jaar trouwe huurder.” • Meneer Meijer is totaal onbereikbaar wanneer het gaat om zaken waar hij voor moet zorgen zoals onderhoud. De klacht: “Meneer Meijer is voor reparaties volledig onbereikbaar. Om hem te spreken kost het je voor minstens twee weken lang 40 keer op een dag bellen” • Bij afsluiting van het contract en overlegging van de borg wordt 70 euro aan administratiekosten gerekend. • Bij verandering van huurder komt meneer Meijer de wettelijke plicht van leeg opleveren niet na. De klacht: “inspecties van woningen bij doorverhuur doet hij niet. De nieuwe huurder moet maar hopen dat de vorige er geen teringzooi van heeft gemaakt, want de meeste nieuwe huurders zijn al erg blij met een vaste woning in de stad.” • Brandgevaarlijke situaties worden zelfs na vele klachten van de bewoners tot wel een jaar op hun beloop gelaten. De klacht: “We hadden een lekkende gasgeiser in ons huis. Het was werkelijk levensgevaarlijk, altijd ramen open en zo min mogelijk of koud douchen. We wachten nog steeds op reparatie.”

Huisjesmelker van het jaar - 2005  
Huisjesmelker van het jaar - 2005  

Huisjesmelkers: Profiteurs van de woningnood.

Advertisement