Rönsy 2/2013

Page 10

10

Rönsy 2/2013

Asennosta lepoon Yleisen asevelvollisuuden lakkauttamista esittävä kansalaisaloite on saanut paljon huomiota. Luopuuko Suomi kohta asevelvollisuudesta? Itä-Pasilan harmauden keskellä lepäävä puutalo, Rauhanasema, on komea näky syksyisessä maisemassa. Se on Aseistakieltäytyjäliiton (AKL) ja Sadankomitean päämaja. Tänään on AKL:n uusien ilta. Ryhmä nuoria istuu sohvilla ja syö vegaaniruokaa. – Poliisikuulustelija oli tosi mukava. Ei tullut rikollinen olo, hymyilee nuori mies Vantaalta. Otto Absetz, 21, kieltäytyi sekä armeijasta että siviilipalveluksesta. Nyt hän odottaa kutsua oikeuteen totaalikieltäytyjänä. Suomessa totaalikieltäytyjät tuomitaan joko vankilaan tai kotiarestiin.

– Se on järjetön, sivistysvaltioon soveltumaton käytäntö, sanoo filosofian ja psykologian opettaja, kolumnisti Arno Kotro. – On irvokasta, että Jehovan todistajat saavat vapautuksen irrationaalisten myyttien pohjalta, mutta muut eivät saa vapautusta järkisyillä. Absetz on samaa mieltä: – Miksi toisten vakaumukset ovat tärkeämpiä kuin toisten? Onneksi ystävät ja sukulaiset ovat olleet kannustavia. Harvan mielestä tuomio vastaa rikosta. Absetzin mielestä nykyinen asevelvollisuus on kaiken oikeustajun, perustuslain ja ihmisoikeussopimusten vastainen.

Paikalla on myös Edistyspuoleen puheenjohtaja Roope Luhtala. Hän esittelee Ohi On -kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi. Hän on yksi aloitteen perustajista. Kampanja, jota ViNOkin tukee, on noteerattu laajasti sekä mediassa että Puolustusvoimissa. Aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino kirjoitti blogissaan, että ”turhaakin turhemmat ääriliikkeet ovat käyneet hyökkäykseen suomalaisen yhteiskunnan pyhimpiä arvoja ja rakenteita vastaan. Hansikas on heitetty, joten taistelu alkakoon.” Kansalaisaloitekampanjan mukaan taas “yleinen asevelvolli-

suus on kansantaloudellisesti kallis, epätasa-arvoinen ja realistisia uhkakuvia ajatellen vanhentunut puolustusratkaisu”. Länsimaissa asevelvollisuudesta on pitkälti luovuttu, viimeksi Ruotsissa (2010) ja Saksassa (2011). Keskustelua on käyty Suomessakin, mutta yksipuolisesti. – Vuoden 2010 Siilasmaan raportissa verrataan virheellisesti nykyisen asevelvollisuuden kustannuksia kokopäiväisistä sotilaista muodostettuun armeijaan, vaikka vertailukelpoinen vaihtoehto olisi vapaaehtoisista koottu reserviläisarmeija, toteaa Luhtala.

Roope Luhtala, Otto Absetz, Kaj Raninen ja Otto Lehto allekirjoittivat aloitteen asevelvollisuuden lakkauttamiseksi.