Page 1

Victor og Rasmus


2

Victor Brandt Kristensen og Rasmus Rosenfeldt Tandrup

Grønland´s hvaler


3

Forfattere:Rasmus Rosenfelt Tandrup & Victor Brandt Kristensen Forlag : Falkenborgskolens Udgivet : 2014 1. udgave


4

Indhold 5 : Narhval 6 : Kaskelotten 7 : Blåhval 8 : Grønlandshval 9 : Finhvaler 10 : Hvidhval 11 : Vågehval 12 : 13 : Basilosaurus


5

Narhvalen Hannen har en stødtand den kan næsten blive op til 3 meter lang. Den kan bruge stødtanden til at slås om damerne. Hunnen har ikke nogle stødtænder. Narhvalen spiser hellefisk, polartorsk og blæksprutter.

5


6

Kaskelotten bliver 15-18 meter lang. Den har over 50 tænder i undermunden derfor kaldes det en tandhval. Tænderne kan blive 20 cm store. I overmunden har den kun sjældent tænder. Kaskelotten spiser fisk og blæksprutter.


7

Blåhvalen er det største dyr i verden der har levet på jorden. Den var også stører end dinosaurerne. Den kan blive op til 33 meter lang og veje 190 tons. Blåhvalen er et pattedyr. Blåhvalen er udbredt i de fleste af verdens have. Den mangler dog i Middelhavet, Østersøen, Rødehavet og Den Arabiske Golf. Blåhvalen er en bardehval. Blåhvalens føde består næsten kun af lyskrebs. Lyskrebsne bliver kun op til 6 cm lange og vejer 2 gram. Når blåhvalen æder, tager den en ordentlig mundfuld lyskrebs og vand.


8

I 300 år drev europæerne så stor jagt på Grønlands hvalen at den næsten blev udryddet. Men i dag er den fredet. Grønlands hvalen bliver op til 21 meter lang. Den har ingen tænder i munden derfor lever den af små krebsdyr og snegle. Som svømmer rundt i hav overfladen med sine barder kan den si vandet fra de små dyr. Barderne sidder i 2 rækker i overmunden i hver række er der over 300 barder. De længste kan blive over 4 meter lang.


9

En voksen finhval bliver 18-24 meter lang. Og vejer 80-90 tons. Hvalen er det næststørste dyr på jorden, idet kun blåhvalen overgår den. Finhvalen er én at de hurtigst svømmende hvaler og svømmer op til 32 km/t og nogle kommer helt op på 40 km/t.


10

Hvidhvalen kan blive op til 5 meter. Hannerne er større end hunnerne. Hannerne kan veje 1,5 ton og hunnerne omkring 1 ton. Nyfødte hvidhvaler er omkring 1,5 meter lange og vejer 80 kg.


11

V책gehvalen bliver op til 10 meter lang og vejer ca. 10 tons.


12

Basilosaurus var en af de første hvaler. Den levede ikke på grønland. For omkring 55 millioner år siden begyndte nogle af de pattedyr, der levede på landjorden, at rykke ud for at leve i vandet og så blev de til de første hvaler. To af de første hvaler var Basilosaurus og Durodon. Basilosaurus var lige så stor som kaskelothvalen.


13

———————————————————————————Forfattere : Ole Svarre Titel : Grønland—natur, dyr og planter Forlag : Gyldendalske boghandel nordisk forlag A.S Udgivelsesår : 1992 ———————————————————————————Forfattere : Christiane Gunzi Titel : Værd at vide om hvaler og delfiner Forlag : Flachs Udgivelsesår : 2001 ———————————————————————————Hjemmesider : http://europas-lande.dk/ ———————————————————–———————— Hjemmesider : http://verdens-dyr.dk/ ———————————————————————————Hjemmesider : http://www.greenland-travel.dk/ inspiration/naturoplevelser/hvaler-og-hvalsafari/ ———————————————————————————-


14

B

Basilosaurus

N

Narhval

Blåhval V F Finhval G Grønlands hval K Kaskelotten H Hvidhval

Vågehval


15

victor-og-rasmus-4-a-2  
victor-og-rasmus-4-a-2  
Advertisement