Page 1

Søpapegøje af Jasmin Corca & benjamin lyngsø

1


2


Søpapegøjen Af Jasmin Corca & benjamin lyngsø

3


Indhold Kendetegn Føde Unger/Ìg Levested

S. 3 S. 4 S. 5 S. 6

4


Kendetegn Den har en kropslængde fra 28-34 cm og et vingefang på 50-60 cm. Hannen er lidt større og tungere end hunnen. Den er let genkendelig i sin yngledragt med det farvestrålende næb og det store hoved med grå sider. Den sorte halsring og orange ben er desuden karakteristiske træk for søpapegøjen. For svømmende og flyvende fugle er det tunge forparti, bryst, hoved og næb iøjnefaldende. Når den flyver, bliver frem på korte svirrende vinger. I dens vinterdragt er den mørkere og noget mindre, når næbpladerne er fældet.

Fakta boks Søpapegøjen stammer fra slægten Fratercula. Dens videnskabelige artsnavn er Fratercula arctica.

5


Føde Søpapegøjen lever overvejende af mindre fisk som brisling, tobis og sild og specielt i arktiske regioner også af krebsdyr. Som de andre alkefugle svømmer den under vandet primært ved hjælp af vingerne. Forældrefuglene kan ved hjælp af kroge inde i næbbet tage op til 10 fisk ad gangen med langt ude fra havet ind til kolonien. Søpapegøjen bruger sine vinger til at komme frem med under vandet og er derfor i stand til på kort tid at fylde næbbet med småfisk som ligger på tværs.

Fakta boks Underorden: Lari Familie: Alcidae (alkefugle) De arktiske regioner ligger i Grønland.

6


Æg og unger Kort tid efter parringen lægger hunnen et æg. Ægget er hvidt. Nu gælder det om at holde ægget varmt. Hannen og hunnen skiftes til at ruge på ægget. Efter 6 uger knækker ungen skallen på ægget med sit næb. Ungen er dækket af grå dun, dunene varmer godt.

Fakta boks Vægt: 320 til 550 g Ynglealder: 5 år Antal kuld: 1 Ruge tid: 39 til 43 dage Unge tid: 38 til 44 dage

7


Levested

Det meste af året lever søpapegøjerne ude i havet. De svømmer rundt i havet. Af til dykker de og fanger fisk. Er der ikke nok fisk, flyver de til et nyt sted.

På dette billede kan man se en hel søpapegøje flok.

I foråret trækker fuglene ind mod land. Her finder de nogle høje klipper tæt ved havet.

8


Madopskrifter på søpapegøjen Ingredienser: 4 søpapegøjer

Fyld: 200 200 250 0,5 4 150

g. g. g. tsk. g.

Magarine Sukker Hvedemel Bagepulver æg rosiner

Forklaring: Lundi: Vinger og hoved skæres af lunden. Al indmad tages ud siden renses fuglen. Sy hals og side samen.

Fyldet: Rør margarinen og sukker godt sammen, rør siden 1 og 1 æg i dejen, sil mel og bagepulver i, og til sidst røres rosinerne i dejen.

9


Lunden bliver nu fyldt med dejen, sy nu lunden sammen. Prik lunden godt hele vejen rundt. Put dem i kogende vand og godt med salt. koges i 1 1-½ time. man kan ogsü koge fylden, ved siden af i stanniol, i 4-5 pakker, som koges samen med lunderne. Lunde- fyld- kartofler kan ogsü spisen koldt.

10


Illustrationer Virklund.skole.Silkeborg.Dk s. 6 Da.Wikipedia.org s. 5 Da.board.bigpoint.com s. 4 Www.4sound.dk s. 7 overst

11


Forord Denne bog er skrevet, fordi der var et emne i skolen om Grønland og vi bestemte det skulle være om søpapegøjer, fordi vi godt kan lide fugle. Søpapegøjer lever forresten i grønland.

12


Ordforklaringer Forparti: forreste del i kroppen. Iøjnefalende: som vækker opmærksomhed og opsigt pga. særlige, markante træk, fx et specielt udseende eller særlige evner. Karakteristiske: for/ved NOGEN/NOGET.

13


2014 Jasmin & Benjamin, Frederikssund Falkenborgskolen Forlag: Microsoft publisher Udgave 1

14


Litteratur liste Internet sider: http://da.wikipedia.org/wiki/Lundehttp:// www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/ visopskrift.php?id=19036

Bøger: Dyr i Grønland 1 forfatter: Bering Peter og Bering Birgitte.

15


Stikord Kendetegn S. 3 Føde S. 4 Unger/Ìg S. 5 Levested S. 6 Madopskrifter S. 9/10

16


17


18

soepapegoeje-jasmin-og-benjamin-l  
soepapegoeje-jasmin-og-benjamin-l  
Advertisement