Page 1

http://europas-lande.dk/dan/lande/Gr%C3%B8nland/Natur/Dyreliv/Let/#para_1455

Forfatter Jakub og Laura


Isbjørn, fugle, nar-hval og slÌde-hund

Frederikssund 1


Dyr på Grønland Isbjørne, Fugle, Nar-hvaler og slædehunde By Frederikssund i Danmak Forfatter Laura Victoria Hansen og Jakub Michal Stojanowski Lavet 31/1-2014 Frederikssund.


Indhold Forside 1 Titelblad 2 Kolofon 3 isbjørne 5 fugle 6 nar-hvaler 7 slÌde-hunde 8 stik-ord 9 Bagside 10


Isbjørne er pattedyr. De lever på lande med meget is og sne for eksempel Grønland ,Nordpolen, Osv . Isbjørne bliver kønsmodne efter 3-4 år og parrer sig i marts-maj. De parrer sig kun hver tredje år. Hunnen er drægtig i 7-8 måneder og føder som regel to unger. Drægtige hunner tilbringer vinteren i selvgravede snehuler. Ungerne er meget små ved fødslen og blinde de første 2830 dage. Ungerne dier 1-2 år og klarer sig selv efter 2 -3 år. Ud over parringstiden og opfostringen af ungerne lever isbjørnen mest alene. De er aktive både om dagen og om natten. Isbjørnen er en god svømmer, men kan også bevæge sig hurtigt til fods. Den kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen. Alder: 25-30 år. Vægt: 300-500 kg. Længde: 160-280 cm. Højde: 120-140 cm. http://da.wikipedia.org/wiki/Isbj%C3%B8rn


Når hav-ørne er 5-7 år gamle, danner de normalt par. Efter en flyvetur, begynder de at parrer sig. Parret holder sammen resten af livet. Og de sørger for at finde en god plads til re- den Bytte De dyr, ørnen fanger, kaldes dens bytte

http://www.fugleognatur.dk/forum/ show_message.asp? MessageID=152565&ForumID=7 Reden bygges på en klippe elle et bjerg. Ofte lidt inde i landet men tæt ved sø, fjord eller å.. Reden er stor. Hele 2 meter på tværs. Den er bygget af små grene. Ørnene jager i et stort område omkring reden. Det er deres territorium.


En lang snoet stød-tand skyder op af vandet. Så kommer en grå ryg til syne. Der lyder et snøft. Nar-hvalen dykker igen ind under isen. Nogle nar-hvaler har en 2 meter lang stød-tand. Andre er dog helt uden. Nar-hvalen kan blive op til 5 meter lang. Den kan veje 1,6 ton. Det er det samme som en stor bil. Nar-hvalen har kun to tænder i munden. Hos hunnen er de gemt inde i tand-kødet.

https://www.lindebjerg-skolen.dk/Infoweb/Aviser/ visnyhed_ekstern.asp?AvisID=26&ID=131

nar-hval hvalens ryg har mange grå pletter. Maven er lys


Hundene får seler på Og bliver spændt for slæden

ersen.mono.net/8867/GR%C3%98NLANDSKE%20HUNDE

En lille forskel Når en slædehund løber, bøjer den halen op over ryggen. Det gør en ulv ikke.

en slæde-hund lugter 50 gange bedre end os. Og den oplever verden gennem dufte og lugte. På jagt-ture bruger hunden sine fine sanser. Den lugter, ser og hører. Når hundene er sammen snuser de meget til hinanden. De kender hinanden på lugten. Hunden ser ikke farver. Den er til gengæld god til at se langt.


Alder 5 Bytte 6 Farver 8 Jager 6 Kønsmoden 5 Par 6 Reden 6 Snehulen 6 tand-kød 7 veje 7


Kan du lide dyr? Vil du vide mere om isbjørne, fugle, nar-hvaler og slæde-hunde ? Så læs denne bog

dyr-paa-groenland-jakub-og-laura  
dyr-paa-groenland-jakub-og-laura  
Advertisement