Page 1

C 100 M 60 Y0 K 20

25

Verschijnt huis-aan-huis in Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, Breedenbroek, IJzerlo, Suderwick (D), Voorst en Sinderen

RondomDinxperlo 2

5

Huzarenstukjes

Arena weer open

Haarwens

7

11

Leesproject

Geslaagde tijdrit

Melissa en Pepijn behalen 10 voor Duits!

DINXPERLO - Menno Hubregtse heropent de Achterhoek Arena nog dit jaar onder de nieuwe naam Club Xero.

DINXPERLO - Van maandag 21 juli tot en met vrijdag 29 augustus 2014 is het gemeentekantoor locatie Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo gesloten. Dit betekent dat burgers gedurende deze periode uitsluitend terecht kunnen bij het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 8 in Aalten. Tot uiterlijk 7 juli is het mogelijk een reisdocument en/of rijbewijs aan te vragen in Dinxperlo. Het afhalen van een eerder aangevraagd document kan tot 14 juli. Alle reisdocumenten en/of rijbewijzen die niet in Dinxperlo zijn afgehaald, liggen tot en met 29 augustus in Aalten.

Raadsbesluiten

AALTEN - De gemeenteraad heeft op dinsdag 10 juni 2014 unaniem de Jaarstukken 2013 vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de Voorjaarsnota, die een positief saldo van 760.000 euro laat zien. Het voorstel om in te stemmen met de kaders van de drie transities (Jeugdzorg, AWBZ, Participatiewet) werd door 13 van de 21 raadsleden gesteund. VVD, HMV, PP en Pvda stemden tegen. De overige raadsbesluiten staan op www.aalten.nl onder het kopje ‘bestuur en organisatie’.

De uitbater uit Hoog-Keppel heeft een huurcontract voor 5 jaar getekend met eigenaar Jan Hallen. Met een nieuw, moderner concept denkt hij de uitgaansgelegenheid weer rendabel te maken. Daarbij krijgt het interieur een restyling; het buitenterrein wil hij gebruiken voor evenementen. Hubregtse verwacht Club Xero uiterlijk in oktober te openen, indien mogelijk nog eerder.

Vakantiesluiting gemeenteloket

Jaargang 4 18 juni 2014

Vocaliste Foto: Frank Vinkenvleugel V.l.n.r. Melissa Striekwold, Resie Overgoor-Rexwinkel en Pepijn Richter DINXPERLO - Melissa Striekwold en Pepijn Richter waren vorige week woensdag supertrots. Ze maakten hun examen Duits foutloos en hoorden, net als alle examenkandidaten van Schaersvoorde Dinxperlo, het goede nieuws dat ze geslaagd waren. Hun diploma krijgen ze op 3 juli. Ook voor docent Resie Overgoor was het dubbel feest. ‘De leerlingen hebben over het algemeen de eindexamens goed gemaakt. We zijn erg trots dat we weer de 100 procent hebben gehaald. In de dertig jaar dat ik als docent Duits werk, zijn Melissa en Pepijn nummer 3 en 4 die een 10 behaald hebben. De anderen waren Nicole Aalbers en

Michelle Deckers.’ Melissa heeft een Duitse moeder en Pepijn een Duitse opa. ’Maar ze moeten het wel zelf doen’, benadrukt Overgoor. Ook Mehdi Kock scoorde uitstekend; ze had 1 fout en behaalde voor haar examen Duits een 9,6. Drie leerlingen kregen een 9, één leerling een 8 en bij 14 leerlingen prijkt straks een 7 op het diploma. Zeven leerlingen behaalden een 6. Overgoor: ‘We merken op onze locaties niet dat leerlingen minder vaak Duits kiezen. Ze komen er, denk ik, toch te vaak terloops mee in aanraking. Ze ervaren Duits niet echt als Fremdsprache.’ Zo goed als vroeger zijn leerlingen die aan de grens wonen niet meer. ‘Door de

digitale wereld is Engels een makkelijker vak geworden dan Duits.’ Alle leerlingen hebben in meer dan zes vakken (verplicht) eindexamen gedaan, een aantal met 7 vakken, velen met 8, een paar met 9 vakken en Mart Lieftink heeft in alle 10 vakken eindexamen gedaan; Nederlands, Engels, wiskunde, economie, Frans, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, nask (natuur- en scheikunde) biologie. Maatschappijleer staat ook op de eindlijst; dat vak sloten ze al in klas 3 af. Van de 30 examenkandidaten hadden er slechts 3 geen Duits in hun pakket. Zie ook de foto van de galatoer en het artikel over ‘Lezen wat ik wil’ op pagina 4 en 7.

DINXPERLO - Kleinkoor Vocaliste geeft op 29 juni 2014 een concert in de Dorpskerk te Dinxperlo. Aanvankelijk was de Grote kerk in Varsseveld als concertlocatie gekozen, daar vindt echter een wielerronde plaats.

Rommelmarkt DINXPERLO - De Zomer Avond Braderie van ondernemersvereniging Iodus wordt dit jaar uitgebreid met een rommelmarkt. De kosten van een kraam (met zeil) zijn 50 euro; een grondplaats is gratis. De markt duurt op 12 juli van 17.00 tot 22.00 uur. Aanmelden uitsluitend via info@lingerlo. nl of in de winkel van Lingerlo voor 1 juli (graag direct afrekenen).

Succesvolle wedstrijddag bij Represta in Eurohal DINXPERLO - Zaterdag 14 juni 2014 waren er individuele springwedstrijden in de Eurohal te Dinxperlo, georganiseerd door gymnastiekvereniging Represta. Al om 7.30 uur waren de eerste vrijwilligers en leden in de zaal. Om 8.00 uur mochten de gymnasten inturnen om een uur later aan de ochtendwedstrijd te beginnen, die in de middag werd afgesloten met de prijsuitreiking. Daarna begon de middagwedstrijd en rond 18.00 uur was de tweede prijsuitreiking. De concurrentie was groot. In totaal deden er rond de 170 gymnasten aan deze wedstrijden mee. Tegenstanders kwamen uit alle hoeken van Gelderland; Aalten, Hattem, Apeldoorn, en Lunteren.

Verse braadworst 1 kg

Aardbeien div. soorten uit Duitsland 500 g

Foto: PR 18 leden van Represta vertoonden hun springkunsten, op C, B of A-niveau, aan de jury en publiek. En met resultaat; er werden maar liefst 15 medailles binnengesleept.

Fa douchegel of deo div. soorten 250/150 ml

Zes medailles op het onderdeel minitrampoline, 7 op de airtumblingbaan en nog 2 op springtoestel met minitrampoline. Meer foto’s staan op www.represta.nl.

Geldig van 16.06. t/m 21.06.2014 •

Pepsi producten 1,5 l div. soorten + statiegeld

Donderdag, 19 juni wegens een feestdag gesloten!


2

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Rondom Dinxperlo

en iedereen es ll a or vo ts a la p en Wij hebb

VOORDELIGE OPSLAGRUIMTES

Smakelijke huzarenstukjes op Dinxpers orkestenfestival

V.a. 30 € / mnd (verhuizingen, archief, handel) NL gesproken • 06-22447451 • Theo Heitkönig

ACTIE

Zonnebril KIDS Collectie

ACTIE

U bent al geheel voorbereid voor Uw Vakantie? Voor U maar ; ook voor Uw KIDS?

Nu voor

€ 17,50

Voor kinderen zijn alleen de allerbeste Zonnebrillen goed genoeg. Hun gevoelige ogen moeten optimaal beschermd worden. De Polaroid KIDS collectie is stijlvol, comfortabel, allergievrij materiaal, gepolariseerd glas,voor alle leeftijden.

Met een leuke koker en volledige garantie van 1 Jaar.

ATTENTIE Gewijzigde OPENINGSTIJDEN: 24+25 Juni gesloten 26 tm 28 Juni geopend 1+2 Juli gesloten 3 tm 5 Juli geopend

BETER HOREN is AANWEZIG: Donderdag 26-6 in de middag Vrijdag 4-7 in de morgen

Spekkendijk 5 7095 AK De Heurne Tel 06-23 73 68 64 Spekkendijk 5 Het adres voor: 7095 AK De Heurne • Nieuwbouw Tel 06-23 73 68 64

• Verbouw Het adres voor: • Isolatie werkzaamheden van • Nieuwbouw o.a.: Dak, Wand, Plafond en • Verbouw • Isolatie werkzaamheden van Vloer o.a.: Dak, Wand, Plafond en • Vloer Van tekening tot oplevering • • VanStrak tekening opleveringwerk entotdegelijk • Strak en degelijk werk • Goed overleg • Goed overleg denkend • •MeeMee denkend in al uw in al uw bouwwensen bouwwensen

Wij wensen U Prettige Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2014.

Wij wensen U Prettige Kerstdagen5en een voorspoedig en gezond 2014. • Spekkendijk • 7095 AK De Heurne

• Telefoon (06) 23 73 68 64

Foto: Frank Vinkenvleugel DINXPERLO - Op zaterdag 14 juni 2014 vond het jaarlijkse gezamenlijke concert plaats van de orkesten uit de gemeente Aalten. In sportcentrum Het Blauwe Meer stonden twee podia opgesteld waarop Crescendo IJzerlo, Excelsior Barlo, Psalm 150 Dinxperlo, AdvendoLintelo en De Eendracht uit Aalten om en om plaatsnamen. Het werd

een prachtige, afwisselende avond vol fanfaremuziek, die helaas niet door heel veel publiek werd bezocht. Jan Nellestijn (componist/dirigent) beoordeelde alle orkesten en schreef een verslag van hun optreden, waarmee de orkesten in de toekomst hun voordeel kunnen doen. Tevens maakte hij de winnaars van de hoofdprijzen van de verloting bekend, waarmee deze muzikale avond tot een einde kwam.

‘Een retourtje Nederland’ komt naar Bocholt BOCHOLT - Op dinsdag 17 juni 2014 is in het Medienzentrum van de Stadt Bocholt de tentoonstelling ‘Een retourtje Nederland’ geopend. De door de Stichting Cultuur en Grensgeschiedenis georganiseerde reizende tentoonstelling ‘Een retourtje Nederland’ is gewijd aan een grotendeels vergeten hoofdstuk van de Duits-Nederlandse betrekkingen na de Tweede Wereldoorlog: de gevolgen van de Nederlandse annexatie, onder meer in Suderwick. Op 1 augustus 2013 was het vijftig jaar geleden dat de Duits-Nederlandse grens opnieuw getrokken werd. Toen werd ook de Stichting Cultuur en Grensgeschiedenis opgericht, die met ondersteuning van tal van projectpartners en supporters de reizende tentoonstelling ‘Retourtje Nederland’ realiseerde. Te zien zijn veel zeldzame en originele voorwerpen uit de tijd van het

Nederlands bestuur, die nog nooit in een gemeenschappelijke context zijn gepresenteerd. De waardevolle bruiklenen weerspiegelen duidelijk de omwentelingen en veranderingen die de ‘Nederlandse tijd’ met zich mee bracht, met effecten die in de voormalige geannexeerde gebieden tot op de dag van vandaag nog aantoonbaar zijn. De tentoonstelling was al te zien in het ‘Haus der Niederlande’ in Münster en in het Nederlandse Sittard. Ruim 4500 bezoekers hebben ‘Een Retourtje Nederland’ tot nu toe bezocht. De tentoonstelling is van 18 juni tot en met 12 juli 2014 in Bocholt te zien in het Medienzentrum (Alter Bahnhof) aan de Hindenburgstraße 5. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Openingstijden: dinsdag, woensdag, vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur, donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Vakantiekrachten houden controle hondenbelasting DINXPERLO - De gemeente Aalten controleert gedurende de maanden juni, juli en augustus de hondenbelasting. Het gaat om een huis-aan-huiscontrole om vast te stellen of er hondenbelasting betaald wordt voor de hond(en) die men bezit. Voor de controle wordt een aantal jongeren ingezet. De vakantiekrachten hebben een legitimatiebewijs van de gemeente, waarnaar men altijd kan vragen. De controleur stelt enkele vragen over het wel of niet hebben van één of meer honden. Het is de bedoeling dat de vragen aan de deur worden afgehandeld. Treffen zij een hond aan die nog niet in het hondenbelastingbestand van de gemeente is opgenomen, dan krijgen hondenbezitters alsnog de gelegenheid om de verplichte aangifte te doen. Wie weigert, krijgt een boete.

Als de bewoner niet thuis is, maakt de controleur ter plaatse een beoordeling over het wel of niet aanwezig zijn van één of meer honden. Bij een vermoeden van de aanwezigheid van één of meer honden, waarvoor geen aangifte is gedaan, wordt een aangiftebiljet toegezonden. Dit aangiftebiljet moet binnen 2 weken ingevuld en ondertekend aan de gemeente worden teruggestuurd. Ook inwoners die geen houder zijn van een hond, zijn verplicht het aangiftebiljet terug te sturen. Bij verzuim volgt ambtshalve een aanslag met een eventuele boete. Voor meer informatie over de hondenbelasting, de controle of de aangifte kan men contact opnemen met de Gemeente Aalten, afdeling FBI, team Heffingen en GEO. Het team is bereikbaar op telefoonnummer


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

Rondom Dinxperlo

Bouwbedrijf Luijmes v.o.f. Terborgseweg 35 7091 HN Dinxperlo Tel. : 0315 652512 Fax : 0315 654979

Achterhoekse nachtbus doet ook Dinxperlo aan DINXPERLO - Met ingang van zaterdag 28 juni 2014 wordt de dienstregeling voor de nachtbus in de Achterhoek uitgebreid met een nieuwe route richting Zelhem en Hengelo (Gld.). Ook wordt de bestaande dienstregeling aangepast. Zo zal de nachtbus richting de gemeente Oude IJsselstreek ook Gaanderen, Dinxperlo en Aalten aandoen en komt de vroege rit (om 2.00 uur) te vervallen. Op Vrijdag rijden de nachtbussen alleen nog wanneer er in Doetinchem 16+ feesten worden gehouden. De nieuwe routes zijn het gevolg van het succes van de huidige nachtbus, die sinds

3

eind januari tussen Doetinchem en Oude IJsselstreek rijdt. Het aanbieden van de nachtelijke vervoersdienst is een initiatief van busmaatschappij Gelderesch Reizen en jongerenorganisatie JongAchterhoek. Ook wordt er actief samengewerkt met de Doetinchemse horeca. De nachtbus maakt uitgaansgelegenheden in Doetinchem voor een breder publiek bereikbaar en biedt daarnaast een alternatief voor de auto, waarmee voorkomen kan worden dat mensen onder invloed van alcohol het verkeer in gaan. Meer informatie over de nachtbus is te vinden via de speciale Facebook-pagina www. facebook.com/nachtbusachterhoek.

þ Nieuwbouw þ Aan- verbouw þ Metselwerk þ Tegelwerk þ Onderhoudswerkzaamheden þ Kozijnen - Ramen - Deuren in hout en kunststof þ Gevelbekleding in hout en kunststof

Opbrengst collecte epilepsiebestrijding 3948,33 euro DINXPERLO - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Dinxperlo, De Heurne, Breedenbroek en IJzerlo een bedrag van 3948,33 euro opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Van 2 tot en met 7 juni gingen in heel Nederland ruim 30.000 vrijwilligers op pad om huis-aan-huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig. Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen, die zich uit in aanvallen. Iedereen kan op elke leeftijd epilepsie krijgen en er kan niets worden gedaan om het te voorkomen. In Neder-

land leven 120.000 mensen met epilepsie en 30 procent van deze mensen blijft veel last houden van aanvallen. Het ontstaan van epilepsie is nog onbekend. Er is dus geld nodig voor onderzoek. Maar zeker ook voor voorlichting: veel mensen weten niets over de aandoening epilepsie. Naast het subsidiëren van onderzoek en het geven van voorlichting, organiseert het Epilepsiefonds vakanties voor mensen met epilepsie. Voor veel kinderen en volwassenen is dit de enige mogelijkheid om met vakantie te gaan. Ook verleent het fonds individuele hulp aan mensen met epilepsie. Wie de collectant heeft gemist, kan een bijdrage overmaken op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van 2 euro).

NATUURLIJK GENIETEN Al veel over de Farm &Country Fair gehoord maar er nog nooit geweest? Kom dan nu kennismaken met de leukste Fair van Nederland!

Tegen inlevering van deze advertentie krijg je ’s avonds vanaf 18.00 uur een korting van 50% op de toegangsprijs. Kinderen van 4 -14 jaar betalen de normale kinderprijs van € 5,-, kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Sacramentsdag en internationale processie op 22 juni DINXPERWICK - De traditionele, internationale sacramentsprocessie van de R.K. St. Michaelskerk uit Suderwick en De Goede Herderkerk uit Dinxperlo vindt dit jaar plaats op zondag 22 juni 2014. De dag wordt begonnen met om 9.00 uur een Eucharistieviering met medewerking van het gemengde koor van Breedenbroek/ Dinxperlo en het koor van St. Michael uit Suderwick. Zowel tijdens de viering alsook tijdens de processie wordt tweetalig gezongen en gebeden. Voorgangers zijn Pastor em. A. Drees en Pastoor P. Ambting. Aansluitend begeleidt de Harmonie St.

Antonius uit Breedenbroek de processie die via de Allee en de Emmastraat leidt naar het eerste loofaltaar in de tuin van woonzorgcentrum Dr. Jenny. Daarna trekt de processie verder over Duits gebied naar de overige drie loofaltaren. De slotceremonie vindt hierna plaats in de St. Michaëlskirche van Suderwick. Eenieder is van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit traditionele en feestelijke gebeuren. Na de slotceremonie volgt er een gezellig samenzijn in de Michaëlstreff te Suderwick met een hapje en een drankje. Bij bijzonder slecht weer vindt de processie aansluitend aan de Eucharistieviering plaats in De Goede Herderkerk.

Kom op vrijdag 20 of zaterdag 21 juni vanaf 18.00 uur kijken naar veelzijdige stands, bijzondere shows en mooie muziek. Kijk voor het programma en de deelnemers op

www.countryfair.nl.

Veel voordeel van Uw Slager Deze week in de aanbieding (woensdag t/m dinsdag)

Bospeen

0.79

Nectarines

2.49

Andijvie gesneden

0.89

Witlof-ei salade

2.29

per bos

10 stuks

500 gram 250 gram

Graag tot ziens!

Lage Heurnseweg 35 • 7095 AL De Heurne Tel: 0315-654412 info@groentekwekerij-smits.nl www.groentekwekerij-smits.nl

Barbecuetip ! Uit eigen worstmakerij Wraps met Verse worst grof Mozzarella (speciaal Veel voordeel van Uw gekruid) Slager Barbecuetip ! Wraps met Mozzarella

1.

98

Uit eigen worstmakerij per stuk Verse worst grof (speciaal gekruid)

Heerlijk fris en vers Kartoffelsalade

98 2.98 Barbecuetip 2. Ruime selectie aan

Heerlijk fris en vers Kartoffelsalade 500 gram

500 gram

Vleeswarenduo 98 Barbecuepakket 98 98 per stuk 1. 500 gram 2. 500 gram 2. Gebr.gehakt + Barbecuepakket 3 saté,shaslick,saus Bij 4 Kipspiesen Vleeswarenduo Barbecuetip Boterhamworst hamburger,worstje Gebr.gehakt + 3 saté,shaslick,saus Bij 4 Kipspiesen Boterhamworst hamburger,worstje Openingstijden: ma tot vr van 8.00 tot 18.30 uur, Bakjepiri-piri 98 98 Bakjepiri-piri 98 98 zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. 2x100 gram per persoon 2x100 gram 1. per persoon 4. Gratis Gratis Aanbiedingen geldig van19 juni t/m 25 juni

1.

Aanbiedingen geldig van19 juni t/m 25 juni

4.

Uw Slager Eric van Schie

Uw Slager Eric van Schie

Heelweg 37, Dinxperlo, Tel. 0315-651289 info@ericvanschie.uw-slager.nl

Heelweg 37, Dinxperlo, Tel. 0315-651289 info@ericvanschie.uw-slager.nl

zomerbloemen Zondag geopend

van 11.00 tot 16.00 uur.

Zo vindt u ons: rij vanuit Suderwick richting Bocholt. Net voor Spork slaat u linksaf de Lensings Esch in. De eerstvolgende straat links is de Emsingsweg, wij zitten op huisnummer 1.


4

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Familieberichten geboren Zo lief Zo klein Zo van ons Zo helemaal jij!

Rube 10 juni 2014 | 19.03 uur 3070 gram | 50 cm Roel Tuenter & Rianne Bulsink Broertje van Tess I. de Keijzerstraat 5 7091 GW Dinxperlo

geboren

Familiebericht opgeven? Kosten: 35 euro (tot 60 mm), 65 euro (tot 120 mm) • Mail tekst + uw factuuradres naar adverteren@rondomdinxperlo.nl. • Geen e-mail? Bezoek de VVV aan de Raadhuisstraat voor meer info.

IJzerlose jeugd in actie bij Gerard Tebroke Memorial

Dankbetuiging Helaas is het onmogelijk om ieder persoonlijk te bedanken voor het warme medeleven dat wij hebben ondervonden na het overlijden mijn lieve man, onze zorgzame vader en fijne opa

Bernard Westerveld Daarom willen wij op deze manier laten weten dat uw aanwezigheid, de bloemen, de lieve brieven en kaarten ons erg goed gedaan hebben en nog steeds een grote steun voor ons zijn. Mientje Westerveld – Polman Kinderen en kleinkinderen Dinxperlo, juni 2014

Foto: Kick Oort IJZERLO / AALTEN - Deze foto van de Junioren-wedstrijd van de Gerard Tebroke Memorial 2014

in Aalten werd ons gestuurd door Kick Oort. In beeld zijn enkele sportieve jongelui uit IJzerlo.

Stijlvolle galatoer eindigt bij Schaersvoorde

Bandagistenpraktijk Marga Hendricksen Therapeutische elastische kousen Ook voor uw pedicure aan huis! Gratis huisbezoeken voor Elastische Kousen

Al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres voor Dinxperlo en omstreken Derksen Uitvaartzorg Beggelderdijk 37 7091 HE Dinxperlo Telefoon (0315) 652664 www.derksenuitvaart.nl info@derksenuitvaart.nl

DINXPERLO - De route was anders; de jaarlijkse galatoer van Schaersvoorde Dinxperlo had toch even veel stijl. De mooiste oldtimers werden van stal gehaald, evenals galajurken en kostuums.

Kerkstraat 1, 7091 CH Dinxperlo Tel.: 0315 - 651352 Info@dahendricksen.nl

Uitsluitend op afspraak

Terborgseweg 17 7084 AD Breedenbroek tel. 0315-651287 fax 0315-654131 e-mail: info@reusen.nl www.reusen.nl

Voor al uw: Nieuwbouw Verbouw en onderhoudswerken Agrarische bouw Bedrijfsgebouwen In het werk gestorte betonkelders

Foto: Frank Vinkenvleugel

lid van Bouwend

Nederland

En wie geen klassieke auto of cabrio kon ritselen, die pakte gewoon een crossmotor. Kijk op www.rondomdinxperlo.nl voor een filmpje.


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

5

Rondom Dinxperlo

Haar van negenjarige Suzet gaat naar de stichting Haarwensen Tekst: Karin Stronks DINXPERLO – De negenjarige Suzet Heijink heeft haar lange haar in één keer af laten knippen. Haar staart was 35 centimeter lang. De jonge Dinxperlose wilde dat met haar haren iets goeds gedaan zou worden, daarom heeft ze het gedoneerd aan de stichting Haarwensen. Suzet ging vorige week donderdag samen met haar moeder naar de kapper om het haar te laten knippen. Ze vond het wel een beetje spannend. Voordat ze naar de kapper ging heeft ze samen met haar moeder naar filmpjes gekeken over het knippen van lang haar en het maken van pruiken.‘Omdat ik mijn haar ging doneren hoefden we niet te betalen. Mijn haar werd eerst in een staart gedaan en daarna ingevlochten. Toen knipten ze het er in één keer af ’, vertelt Suzet. Ze was toch al van plan om de haren korter te laten knippen omdat het in de zomer fijner is om kort haar te hebben. ‘Ik wilde wel graag dat er iets goeds mee gedaan zou worden, dat heb ik met mijn moeder overlegd. Als het ergens voor gebruikt kan worden is het toch jammer om het weg te gooien. Daarom heb ik besloten om het aan stichting Haarwensen te geven zodat zij er een pruik van kunnen maken voor kinderen die door een ziekte of door medicijnen kaal zijn geworden!’ Suzet zit buiten aan de tuintafel, nu en dan haalt ze de handen door het korte haar. Ze draagt het nu op één lengte, het valt een eindje boven haar schouders. Haar moeder Judith vertelt dat het knippen en doneren van het haar helemaal op eigen initiatief van Suzet is gebeurd.

Foto: Harrie Ligtvoet Presentatie Op school heeft ze al leuke reacties gehad, juf Wilma vond dat het weggeven van de lange lokken echt bij Suzet paste. ’Ik heb het pas donderdagochtend op school verteld en diezelfde middag ging ik naar de kapper. Mijn vriendinnen Lianne en Julia vonden mijn korte haar ook mooi staan‘, zegt ze. ‘Binnenkort wil ik op school een PowerPoint presentatie geven over de stichting Haarwensen en hoe het gaat als er een pruik wordt gemaakt!’ De stichting Haarwensen, opge-

richt in 2007, is er voor kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Deze kinderen zouden er alles voor over hebben om weer met een volle haardos door het leven te kunnen. Maar goede haarwerken en pruiken zijn vaak peperduur en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekeraars vergoed. Stichting Haarwensen wil deze kinderen de keuze bieden uit een grote collectie pruiken van hoge kwaliteit, zonder dat daaraan

voor hen kosten verbonden zijn. De pruiken worden gemaakt van echt haar dat door volwassenen en kinderen aan de stichting geschonken wordt. Door te werken met echt Europees haar kan de stichting de mooiste pruiken aan de zieke kinderen schenken. Inmiddels zijn er al 546 kinderen blij gemaakt met een pruik.’ Voorbeeld Stichting Haarwensen heeft enkele spelregels opgesteld voor het doneren van haar, zo moet het langer zijn dan 25 centimeter en alleen

‘Wir müssen die zwischenmenschlichen Beziehungen pflegen’ NEUENRADE - Na 15 jaar burgemeester van Neuenrade te zijn geweest, legt Klaus Peter Sasse zijn functie vroegtijdig neer. Hij wordt opgevolgd door Toni Wiesemann, die tot voor kort zijn ‘stellvertreter’ was. Met de burgemeester van de voormalige partnergemeente van Dinxperlo blikken we kort terug op zijn regeerperiode en de vriendschap met Dinxperloërs. Met welk gevoel neemt u afscheid van Neuenrade? ‘Ich verabschiede mich nicht von Neuenrade. Ich verabschiede mich nach fast 15 Jahren vom Amt des Bürgermeisters. Ich bleibe meiner Stadt treu. Nach so vielen schönen Jahren als Bürgermeister scheide ich mit Wehmut aus dem Amt.’ Op welke behaalde resultaten bent u trots? ‘Es ist der schönste Erfolg der politischen Arbeit, zusammen mit dem einstimmigen Votum des Rates der Stadt und getragen von der gesamten Bevölkerung eine Gemeinschaftsschule/Sekundarschule als dreizügige Ganztagsschule eingerichtet zu haben. Das ist gut für unsere Stadt.’

Hoe heeft u de partnerschap met Dinxperlo beleefd? ‘Die Partnerschaft hat nicht an Wert eingebüßt. Durch die Veränderung der politischen Rahmenbedingungen (Zusammenlegung mit Aalten) und das Ausscheiden einiger Partnerschaftsfreunde durch Tod oder altersbedingt hat die Partnerschaft etwas an Intensität verloren. Vielleicht kann sich das in den nächsten Jahren wieder ‘erholen‘.’ Welke herinnering is het meest waardevol? ‘Etwas ganz Profanes: Fast immer haben wir in Neuenrade bei Beendigung eines Partnerschaftsbesuches gemeinsam gesungen: Junge, komm bald wieder!’ Hoe belangrijk zijn grensoverschrijdende contacten? ‘Auch wenn zunehmend die Meinung vertreten wird, in einem vereinten Europa hätten Partnerschaften ausgedient, bin ich völlig anderer Ansicht. Wir müssen die persönlichen, die zwischenmenschlichen Beziehungen pflegen. Denn wir können immer eine Menge voneinander lernen! Meinem Nachfolger gebe ich daher mit: Pflege Partnerschaften und Freundschaften. Sie sind eine

Foto: PR Bereicherung auch für das politische Leben!’ Opvolger Wiesemann kreeg bij de op 25 mei gehouden burgemeestersverkiezing maar liefst 80 procent van de stemmen. Sasse heeft

het volste vertrouwen in Wiesemann; die is volgens hem ‘pragmatisch, trocken, schnörkellos‘. ’Wenn Toni das sagt, dann weiß man, das ist so.’

natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom. Bovendien moet het haar soepel en zacht aanvoelen. Begrijpelijk natuurlijk. ‘Ik vind het heel goed van Suzet dat zij dit heeft gedaan, als gezond kind iets van zichzelf geven waar zieke kinderen mee geholpen kunnen worden. Wie weet zijn er meer kinderen en volwassenen die haar voorbeeld gaan volgen’, aldus Judith Heijink, moeder van Suzet. Meer informatie staat op www.haarwensen.nl.

Jaarverslag ROVA

DINXPERLO - Uit de door ROVA gepresenteerde jaarcijfers over 2013 blijkt dat maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen goed samen kunnen gaan met een sterk financieel resultaat. ROVA toont onder meer aan dat de doelstellingen van 50 procent afvalreductie en 75 procent afvalscheiding in 2020, zoals onlangs door staatssecretaris Mansveld verwoord in haar brief aan de Tweede Kamer, nu al in de praktijk haalbaar zijn. ROVA zorgt er daarbij voor dat de gemeentelijke afvalstoffenheffingen tot de laagste van Nederland behoren. Gemiddeld genomen gingen de inwoners in ROVA gemeenten 3,4 procent minder betalen aan afvalkosten. Het door ROVA ontwikkelde nieuwe afvalbeleid ‘omgekeerd inzamelen’ functioneert goed. De hoeveelheid restafval daalt met 30 procent en de hoeveelheid GFT is verdubbeld. Door het gescheiden inzamelen en hergebruik van papier wordt de kap van 400 hectare productiebos voorkomen. De volledige versie van het jaarrapport ROVA 2013 staat op http://jaarverslag2013.rova.nl.


6

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Vindertjes VRAAG & AANBOD

Heeft u overtollige huisraad? Zoekt u hulp in de huishouding of een klusser? Plaats dan een Vindertje in RondomDinxperlo. Opgeven kan tot en met vrijdag, uitsluitend via www.rondomdinxperlo.nl. Klik op de oranje banner en vul de advertentietekst van maximaal 5 regels in. Particulieren betalen 10 euro voor twee keer plaatsen (of één keer). Bedrijven betalen 20 euro voor twee plaatsingen van hun zakelijke Vindertje.. Voor uw belastingaangifte gaat u naar G. Schoppers. Tel.0315-653252 bgg 0612336201 TIP: de Laatste jaren geen aangifte gedaan. Controle door mij kan u zomaar DUIZEND euro opleveren *** Snel beter fotograferen? Schrijf je in voor een van de fotoworkshops Harrie Ligtvoet fotografie. Kijk op www.foto.je Ook voor de nieuwe cursusagenda. *** Pedicure aan huis! Gediplomeerd medisch pedicure bij u thuis. Heeft u voetproblemen? Bel voor info of afspraak. 06-33059780 *** Aromatherapie,Ontspanningsmassage, Klachtgerichte massage, Hotstones. €35 per uur / €45 per 1½ uur. Ramakers Natuurgeneeskunde/Massage De Heurne/Dinxperlo 06 42 43 75 49 *** Kruidenmagazijn.nl opent de ‘deuren’. Over enkele dagen gaat een nieuwe webwinkel met kruiden, specerijen en smakelijke selectie kruidenthee online. Kijk alvast op www.kruidenmagazijn.nl

Bijeenkomst over ‘kernenfoto’s’ op 25 juni DINXPERLO - Naar aanleiding van de gemaakte kernenfoto’s mogen Dinxperloërs mee ‘bomen’ over heden en toekomst van de kern Dinxperlo. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 juni 2014 om 19.30 uur in zaal Old Dutch aan de Maurits Prinsstraat 28 te Dinxperlo.

Dinxpertjes C 100 M 60 Y0 K 20

Dinxpertje plaatsen? Mail tekst en factuuradres naar adverteren@rondomdinxperlo.nl, o.v.v. Dinxpertje. Kosten € 25 of € 40, afhankelijk van het formaat. Alleen voor verenigingen en stichtingen.

Vrijdag 20 juni a.s.

Vrijwilligersavond c.s.v. DZSV Start fietstocht 18.30u.

Wij denken aan bijvoorbeeld 10 diensten á 3 uur oftewel 30 uur per seizoen. Denkt u hier wil ik wel meer van weten, neem dan contact op met: Hildegard Schouwenburg. Vehnsweg 1, suderwick Voorzitter werkgroep museum Tel. 00492874585 Willem van Weelden. Wendelenkamp 15 Voorzitter werkgroep Kerkje Tel. 0315653618

Herengroep Represta bedankt Brandweer Dinxperlo voor de consumpties in Warstein.

Bertie Bussink. Polstraat 3 Voorzitter Stichting Bewaar ‘t Olde Tel. 0315653090

C 100 M 60 Y0 K 20

Fotografie Frank Vinkenvleugel Harrie Ligtvoet Fotografie

RondomDinxperlo

Huis-aan-huiskrant voor Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, IJzerlo, Breedenbroek, Voorst, Sinderen en Suderwick (D). Oplage: 6.200 stuks Uitgever Uitgeverij Achterhoek Bladmanager Maarten Boland Verkoop André Veldhuis

www.rondomdinxperlo.nl

door ruimere openingstijden, meer ten dienste zijn.

vrijwilligersgroep.

De gemeente Aalten wil de opbrengst graag met de burgers delen. Ook wil ze weten wie er kan bijdragen aan het verzilveren van de kansen. De boom staat symbool voor een Achterhoek waar het nu en in de toekomst goed wonen, werken en recreëren is. Een boom leeft en groeit en verandert gaandeweg het jaar, met het wisselen van de jaargetijden. BOOM staat ook voor de samenwerking van Burgers, Ondernemers, Overheid en Maatschappelijke organisaties. Samen willen ze anticiperen op de veranderingen in de bevolking: minder huishoudens, minder jongeren en meer ouderen.

Kijk voor het laatste nieuws rondom Dinxperlo op

Kerkje De Rietstap en het Grenslandmuseum

Hierdoor zoeken wij uitbreiding van onze

De afgelopen maanden heeft een lokale ambtelijke werkgroep (corporaties/ gemeente) gekeken naar de toekomst van de twee hoofdkernen Aalten en Dinxperlo en zich daarbij gericht op de woningvoorraad, maar ook op thema’s die veel met wonen te maken hebben, zoals de woonomgeving, de leefbaarheid, de aanwezigheid en bereikbaarheid van voorzieningen en de zorg. Daarvoor zijn de parels en puinhopen, de projecten en de kansen tot 2025 voor deze twee hoofdkernen in de gemeente Aalten in beeld gebracht. De gemaakte foto’s staan bekend als ‘kernenfoto’s’.

De informatieavond begint met een opening door wethouder Ted Kok. Daarna volgt een korte schets van de werkwijze van de werkgroep. Ook worden de resultaten van de werkgroep op hoofdlijnen toegelicht en een vervolgproces, ook in regionaal verband, wordt aangegeven. Daarna is er de gelegenheid om de kaarten en analyse te bekijken. De werkgroepleden zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Vooraf aanmelden is gewenst bij Marlijn ten Hove, telefoon (0543) 493134 (maandag tot en met donderdag aanwezig) of per e-mail: m.tenhove@aalten.nl.

De Stichting Bewaar ‘t Olde wil de bezoekers van het

andreveldhuis@rondomdinxperlo.nl

Redactie Maarten Boland

maartenboland@rondomdinxperlo.nl

Vormgeving Gerard te Hennepe

Druk Janssen Rotatiedruk, Gennep Krant niet ontvangen? Voer het adres met postcode in op www.rondomdinxperlo.nl. Heeft u geen internet? Bel AVO Verspreiding: 0314 - 394613. Tips? redactie@rondomdinxperlo.nl Adverteren? adverteren@rondomdinxperlo.nl Wilt u een foto bijbestellen? De kosten zijn €7,50 per foto-afdruk voor eigen gebruik. Mail daarvoor direct naar onze fotograaf: foto@rondomdinxperlo.nl. Disclaimer RondomDinxperlo is een uitgave van Uitgeverij Achterhoek. De uitgever is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het verschijnen en het niet verschijnen van deze krant. Voor onze advertenties gelden de Algemene Advertentievoorwaarden.


7

Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

Rondom Dinxperlo

Sssstttt! We lezen wat we willen

PRIJS

VERLAGINGEN Pindakaas

Parmezaanse kaas

500 g

200 g

van 3.29

v an 1.49

1.39

4%er 2 goedkop

Foto: Frank Vinkenvleugel DINXPERLO - Twee keer per week is het muisstil op Schaersvoorde Dinxperlo. Leerlingen en docenten lezen dan een boek of tijdschrift naar keuze. Zelfs de conciërge en de locatieleider doen mee. Doel van leesproject ‘Lezen wat ik wil’ is het vergroten van de woordenschat en het verbeteren de leesvaardigheid. ‘Samen met Amerikaanse kinderen behoren Nederlandse leerlingen tot de grootste leeshaters van de wereld’, vertelt orthopedagoog Anne Zegwaard. ‘In de onderbouw van de basisschool gaat het nog goed; daarna komt de kentering. De woordenschat ligt tussen de 5.000 en 30.000 woorden als ze van de basisschool af gaan. Om goed te kunnen leren in het VMBO-onderwijs zou je 17.000 woorden moeten kennen.‘ Veel leerlingen in het middelbaar onderwijs zien lezen als noodzakelijk kwaad. Ze lezen omdat het moet, niet omdat het leuk is. Pita Nowak, docent Nederlands, hoopt dat dit project daar verandering in brengt. Woordenschat ‘Nederlands heb je nodig bij alle vakken. Ook examens bestaan voor een groot deel uit lezen’, verduidelijkt Nowak. Ze begeleidt veel leerlingen bij het kiezen van de juiste boeken. En daar ligt de basis van leesplezier. ’Ieder boek begint saai. Geef het een kans; lees eens de eerste 30 tot 50 bladzijden door‘, tipt ze. ‘Op Boekenzoeker.org kun je ook ontdekken welk boek bij je past. En in de bibliotheek wordt ook begeleiding gegeven. Dan ontdekken leerlingen dat lezen leuk is. En de woordenschat gaat omhoog. De regering heeft bepaald dat de niveaus omhoog moeten; een ruime woordenschat helpt!’ Tijdens hun Keuze Werktijd (KWT) mogen de leerlingen werken aan vakken waar ze moeite mee hebben. Op dinsdag wordt de tweede helft van KWT sinds een week of 4 gebruikt om te lezen. Ook op vrijdag is er een leeshalfuur. Doordat iedereen meedoet, is er minder afleiding. ‘Het heeft een paar minuten nodig, daarna is het muisstil in de school’, weet Zegwaard. ‘De ouders hebben

Verschillende gemeenten, zoals Winterswijk, klaagden bij minister Kamp over de

13 %

volgens VARA Kas

er goedkop

sa*

een brief gehad, zodat ze weten wat er gaande is. De meeste ouders willen ook graag dat hun kinderen lezen; ze geven aan dat het is verwaterd.’

Patates frites

7-Granenontbijt

1.5 kg

300 g

Context De laatste 10 jaar gaat het leesniveau hard achteruit. Docenten van andere vakken klagen erover. Door veel te lezen groeit de woordenschat. Een moeilijk woord wordt zelden opgezocht in het woordenboek; vaak volgt de betekenis uit de context. Ook het technisch ‘begrijpend’ lezen verbetert. En leerlingen met dyslexie profiteren van de rust in de school. Zegwaard: ‘Vroeger werden kinderen met dyslexie bestempeld als dom; ze moesten achter in de klas zitten. De laatste 30 jaar is er meer begrip voor. Ze krijgen bijvoorbeeld ook een half uur extra tijd bij het eindexamen.’

v an 1.69

Een maand geleden begon ‘Lezen wat ik wil’ als experiment, nu is al zeker dat het project volgend schooljaar een vervolg krijgt. Leerlingen van klas 1 vullen dan een vragenlijst in om het leesplezier te meten. Aan het eind van hun middelbare school is er opnieuw een meetmoment, om te progressie in beeld te brengen. Icalin en Pieter zijn leerlingen die al door het leesproject enthousiast zijn geraakt. ‘Ik had er eerst niet veel zin in. Maar als ik nu een leuk boek heb, wil ik het meteen uitlezen’, vertelt Pieter. Momenteel stort hij zich op de boekenreeks Het Leven van een Loser. ’Ik leen ze van een vriend; hij heeft al die boeken.’ Leestafel Ook stripboeken en tijdschriften bevorderen de leesvaardigheid. De Donald Duck bevat zelfs meer moeilijke woorden dan een gemiddeld kinderboek. Icalin heeft door het project haar liefde voor spannende boeken en levensverhalen ontdekt. ’Eerst vond ik lezen irritant en moest ik aan het project wennen. Nu is het heel leuk. Mevrouw Nowak kent mijn smaak. Ik lees nu Als Niemand Kijkt over een meisje dat naar de balletacademie wil.’ Schaersvoorde Dinxperlo krijgt volgend schooljaar een leestafel in de aula, met kranten en magazines.

Hoorzitting over mobiel bereik grensstreek DE HEURNE - De Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden over de problemen met het mobiele netwerk in de grensstreek. De afgelopen tijd is er veel aandacht geweest voor het slechte bereik in de grensgemeenten.

3.19

dekking van het mobiele netwerk. Ook in De Heurne zijn veel klachten over slecht mobiel bereik, onder meer in relatie tot Hartveilig Wonen. RondomDinxperlo besteedde al vaker aandacht aan het onderwerp en de ingezonden klachten zijn inmiddels gedeeld met de gemeente Aalten. De hoorzitting in Den Haag wordt gehouden op woensdag 10 september.

v an 0.79

1.29 0.69

* Bron: uitzending VARA Kassa, 7 juni 2014

Vanaf woensdag 18-06-2014

10.1" Tablet PC MD 98641

16 GB

Schaduwdoek Tarp Afmetingen: ca. 420x350 cm

19.99

179.00

Campingtoiletvloeistof

Vliegers Diverse modellen.

2.5 l

6.49

4.99

Bloeiende planten

Orchideeën

Diverse soorten. Vanaf woensdag 18-06-2014.

Diverse kleuren. Vanaf zaterdag 21-06-2014.

3.99

Rozen*

Zonnebloemen*

22 stelen, lengte: 40 cm.

10 stelen.

1.99

* Prijzen geldig t/m 22-06-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

4.99

3.99

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


8

C 100 M 60 Y0 K 20

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Serviceberichten Medisch en zorg Huisartsenpraktijken • R F W Schuurman en D Teunissen, Nieuwstraat 2/A, Dinxperlo, Tel: 0315651041, www.schuurman-teunissen.praktijkinfo.nl • Valk vd en Boer De Huisartsenpraktijk, Burg Haverkampstraat 7, Dinxperlo, Tel: 0315-652203 Huisartsenpost Doetinchem • Telefoon (0314) 32 98 88 • Bereikbaar: alleen op afspraak, weekend, avond en nacht. Bel tijdens kantooruren uw eigen huisarts. BENU Apotheek Dinxperlo • Telefoon (0315) 65 24 25, bereikbaar: ma t/m vr van 8-18 uur, zaterdag en zondag gesloten. Careaz Dr. Jenny • Welzijn, (kleinschalig) wonen, (thuis)zorg, maaltijden, (dag)activiteiten, dementie en vrijwilligerswerk. Tel.nr. (0315) 657500, consulenten@careaz.nl, www.careaz.nl Careaz Thuiszorg • Persoonlijke verzorging, verpleging, maaltijden, huishoudelijke hulp, veiligheid en gemak. 24/7 bereikbaar via tel.nr. (0544) 397010, consulenten@careaz.nl of www.careaz.nl. Buurtzorg • Buurtzorg de beste zorg : Buurtzorg is persoonlijk en professioneel voor verpleging en verzorging aan huis, We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 06-20611818.

Voor vragen kunt u bij ons terecht op afspraak op kantoor of bij u thuis. Info: www.buurtzorgnederland.com Sensire Dinxperlo • Wijkzorg, nachtzorg, verpleging, gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorging. Tel. 0900-8856 (10 ct/min, 24/7) Adres: Nieuwstraat 1 Sensire diëtist Tel. 0900 - 3438435. www.sensire.nl Sensire Maatschappelijk Werk • Tel. 09006228 724 (10ct/min) Voor spreekuurtijden kijk op www.sensire.nl. E-mail: info@sensire.nl Verloskundigen • Verloskundigen Praktijk Ulft Telefoon (0315) 64 19 05, Spoedlijn (06) 51 61 52 02. Telefonisch spreekuur: ma 13.30-14.30 uur, di-wo-do: 13.00-17.00 uur Alarm politie, brandweer en ambulance: 112 Diergeneeskundig Centrum De Slinge Telefoon (0543) 47 33 40 Yunio Jeugdzorg • Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg, tel. (0900) 9864, 24 uur per dag Terminale zorg • Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Zuid-West Achterhoek ondersteunen mensen in laatste levensfase. Tel. 0315-338111, coördinator Janette Alink.

Overige service VVV DInxperlo - Raadhuisstraat 8, 7091 AE Dinxperlo. Open: ma-vr van 10.00-12.00 uur en van 13.30-16.30 uur. Op zaterdag alleen van 10-12 uur. Bioscoopbonnen en VVV-cheques buiten de openingstijden via Boland Schoenmode. Figulus Welzijn - Locatie Dinxperlo: Terborgseweg 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 0315-655282 e-mail: a.visser@figulus-welzijn.nl. website: www.figuluswelzijn.nl Wetswinkel - Eénmaal per twee weken (even weken) op dinsdag van 18.30-20.00 uur, locatie: Figulus Welzijn. Terborgseweg 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 0315-65 52 82 Huiswerkbegeleiding - Huiswerkbegeleiding nodig? Meer informatie bij Dini Veerbeek. www. huiswerk-dinxperlo.nl

Samen bouwen aan uw toekomst.

Bouwen, samen met Klomps. Klomps bouwbedrijf is gespecialiseerd in bouwen voor wonen, werken, leren en zorgen. Bouwen doe je samen, dat weten we uit ervaring. Iedere woning, iedere verbouwing of renovatie staat in dienst van de mensen die er gaan wonen, werken of verblijven. U heeft uw ideeën, plannen, wensen en dromen. Wij combineren deze graag met onze vakmanschap, kennis en ervaring. Dat verstaan we onder “samen

Begrafenisvereniging De Laatste Eer Uitvaartverzorger: R. Derksen, Beggelderdijk 37, tel. 0315-652664 Politiebureau Dinxperlo - De politie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur aan de Raadhuisstraat 4, Dinxperlo. Buiten deze tijden alleen op afspraak. Telefoon (0315) 61 70 20, b.g.g. (0900) 88 44. Polizei Suderwick - Politie Suderwick bereikbaar via tel.nr. 02874-98 94 80. Bibliotheek Dinxperlo - Nieuwstraat 47, Dinxperlo, 0315-653100. Open: Ma: 14.00 uur - 17.00 uur, di 14.00 uur - 20.00 uur, wo 14.00 - 17.00 uur, do 10.00 uur - 12.00 uur, vr 14.00 uur - 20.00 uur. Speel-o-theek Dinxperlo - openingstijden: woensdag 9.30 - 11.00 uur en 14.00 - 16.00 uur, vrijdag 18.30 - 20.00 uur

bouwen aan uw toekomst!”

www.klomps.nl

n e j t , t Snuu

van de wee k

Kerkdiensten RK-kerk De Goede Herder Dinxperlo Zondag 22 juni 9.00 uur Eucharistieviering met aansluitend Sacramentsprocessie. Voorgangers: Pastor Drees (Suderwick) en Pastoor Ambting. m.m.v. kerkkoren uit Suderwick, Breedenbroek en Dinxperlo en Harmonie St. Antonius. Protestantse Gemeente Dinxperlo Zondag 22 juni 2014, Dienstcollecte: Diaconaal werk 9.30 uur Heurnse kerk, ds. P.Bochanen, oppasdienst, kindernevendienst Evangelisch Ref. Kirche Suderwick Sonntag 22.06.2014 10.15 Uhr Kindergottesdienst 10.30 Uhr Gottesdienst mit Taufe, Pfr. Burkhard Lehmann. Gemeinde St.-Michael, Suderwick Donnerstag, 19.06.2014 – Hochfest Fronleichnam 10.00 Uhr Hl. Messe (geänderte Gottesdienstzeit!) Sonntag, 22.06.2014 09.00 Uhr Hl. Messe in De Goede Herder, anschl. Fronleichnamsprozession

Klomps bouwbedrijf Meniststraat 2 Dinxperlo tel. 0315 65 70 00 fax 0315 65 17 77 info@klomps.nl

Mittwoch, 25.06.2014 09.00 Uhr Hl. Messe, besonders für unsere Senioren, anschl. gemeinsames Frühstück im Michaelstreff H.H. Petrus en Paulus Breedenbroek Niet ontvangen Vrije Baptistengemeente Dinxperlo De Vrije Baptistengemeente houdt iedere zondag 10.00 uur een dienst in gebouw De Bron, Ottenshof 9 Dinxperlo. Er is zondagsschool en crèche. Voor inlichtingen: (0315) 651320 of (0315) 654871 of www.baptistendinxperlo.nl Christengemeente Dinxperlo Elke zondag dienst om 9.30 uur met avondmaalsviering; aansluitend toespraak uit de bijbel. Er is zondagsschool en crèche. Woensdag 19.30 uur gebedsdienst aan Kerkhofplein 7. Informatie: (0315) 652336 of www. christengemeentedinxperlo.nl. De Christelijke Gereformeerde Kerk Berkenhovestraat 9, 7122 ZX Aalten. Iedere zondag zijn de diensten om 9.30 uur en 15.00 uur o.l.v. predikant ds. R.Bikker. Er is oppasdienst voor de kinderen.

Adverteren in deze krant? adverteren@rondomdinxperlo.nl

Foto: Frank V

inkenvleugel

Het snuutjen van deze week is Ebbe Nederlof. Hij was samen met moeder Aline onderweg om na het boodschappen doen zijn 2 zusjes op te halen van school.


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

9

Kunst en cultuur

Nieuwe expositie in Breedenbroekse Galerie 21 vanaf 21 juni BREEDENBROEK - Van 21 juni tot en met 13 juli 2014 exposeren Misha Melkonian met schilderijen, Thea Molenbroek met houten, bronzen en stenen beelden en Maryan Bömer met sieraden in Galerie 21 aan de Terborgseweg 21 in Breedenbroek.

IJZERLO - Op vrijdag 20 juni aanstaande geeft de Nederlandse boer het ja-woord aan de Nederlandse burger op de Farm & Country Fair in IJzerlo.

Misha heeft een opleiding gevolgd aan de Kunstacademie te Yerevan, de hoofdstad van zijn geboorteland Armenië. In 1995 kwam hij naar Nederland. Misha werkt in diverse stijlen. Zijn voorkeur gaat uit naar een enigszins realistische weergave. Hij heeft hierin een geheel eigen stijl ontwikkeld; opvallend daarbij is de bijzondere sfeer. Misha werkt met inkt en olie-, aquarel- en acrylverf. Beelden Thea heeft een opleiding organische vormgeving en diverse beeldhouwcursussen gevolgd. Zij werkt met verschillende materialen zoals hout, speksteen andere steensoorten. Ook met koper bewerken, bronsgieten en smeden heeft ze ervaring. Zij begint met het materiaal te werken, en door intensief en geconcentreerd contact te houden met het materiaal ontstaat er gaandeweg een vorm. Het belangrijkste voor Thea is dat de lijnen kloppen en dat er evenwicht is in het beeld. Haar werk is voornamelijk abstract.

Hiermee wordt het startschot gegeven voor de 1e verkiezing van De Agrarisch Ambassadeur van Nederland (DAAN). De man/ vrouw die deze titel in 2015 krijgt opgespeld, zal gedurende een jaar optreden als hét gezicht van de agrarische sector in Nederland. Aan deze ambassadeur de eer om de agrarische sector en de maatschappij nog dichter bij elkaar brengen. Hij/ zij wordt het aanspreekpunt voor de media, organisaties, instellingen en voor alle inwoners van NL. Foto: PR Maryan’s enthousiasme voor edelsmeden begon tijdens een cursus op het Creatief Centrum te Zevenaar. Haar voorkeur gaat uit naar strakke vormen. Zij werkt met zilver en verwerkt daarin goud, titanium en staal. De laatste tijd werkt zij

ook met een harde zwarte kunststof genaamd volkern. De sieraden van dit materiaal worden gefreesd en gedraaid op een speciale machine. Maryan heeft begeleiding van edelsmid Ann Blommaart uit Doetinchem.

De openingstijden van Galerie 21 zijn vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.30 uur. Locatie: Terborgseweg 21 (hoek Den Dam) in Breedenbroek. Zie ook www.galerie-21.nl.

Indrukwekkende concertreis van cantorij PG Dinxperlo DINXPERLO - De cantorij van de Protestantse Gemeente Dinxperlo maakte van 6 tot en met 9 juni 2014 een concertreis naar de Eifel. Jan en Elly van Ballegooijen schreven een reisverslag, waarvan de redactie van RondomDinxperlo de onderstaande bewerking heeft gemaakt.

‘De volgende dag gingen we naar Geleen. We hebben daar meege-

Er zijn vanuit Agrarisch Nederland vele prachtige initiatieven om de maatschappij te betrekken bij de diverse en boeiende sector. Deze initiatieven zijn vaak gericht op één deelsector, bijvoorbeeld de Open Boerderijdagen (melkveehouders), Stap in de Stal (varkenshouders) of Kom in de Kas (tuinbouw). De initiatiefnemers van DAAN juichen deze mooie initiatieven toe. Onze ambassadeur kan de aandacht voor deze evenementen nog sterker maken en verbinding leggen tussen deze agrarische initiatieven. De ambassadeur kan natuurlijk niet zomaar even aangewezen worden. Daar gaat een zorgvuldige selectieprocedure aan vooraf, met een deskundige vakjury én publieksjury. ‘We zoeken naar een vrouw of man die representatief is voor de sector, een frisse kop, die altijd puur vanuit het hart communiceert. Iemand met inlevingsvermogen en het belangrijkste: iemand met passie voor de sector en voor Nederland!’, laten de initiatiefnemers weten.

‘Op vrijdagmorgen 6 juni vertrokken we met de bus richting Herzogenrath. Na een korte tussenstop kwamen we in Ahrweiler aan. We kregen er een rondleiding door een wijnkelder; uiteraard hebben we ook verschillende wijnen geproefd. Naarmate we meer soorten hadden geproefd, werd ook het geluidsniveau hoger! De gids moest ons met een bel tot stilte moest manen, om iets over de volgende wijn te kunnen vertellen. Daarna hebben we het stadje bekeken en een terrasje gepikt.’ Exact op tijd kwamen de zangers en zangeressen op hun bestemming aan. ’s Avonds repeteerden ze nog even in de kapel. ‘Wat een akoestiek! Het dak ging eraf. Daarna veel gezelligheid buiten! De volgende dag gingen we eerst naar Aken. We maakten onder leiding van een gids een toer door de stad en daarna hebben we de oude binnenstad bekeken, waaronder de Dom. We mochten daar ook nog zingen voor veel publiek!’ Het gezelschap bezocht ook Monschau en ‘s avonds was er een barbecue, gevolgd door gezellige spelletjes leuke Achterhoekse verhalen.

Ja-woord tussen boer en burger

Het podium voor de aftrap van de verkiezing wordt geboden door de Farm en Country Fair in Aalten. Het hoger doel van de Farm en Country Fair is namelijk al sinds de eerste editie (1995) om de boer en burger dichter bij elkaar te brengen. In juni 2015 wordt de eerste Agrarisch Ambassadeur van Nederland bekendgemaakt.

Foto: PR werkt aan een protestantse kerkdienst. Tijdens de dienst begon het te regenen en bij het begin van de preek onweerde het heftig! Dit hoorde - voor ons gevoel - gewoon bij Pinksteren. Na afloop van de dienst was het weer stralend weer. We zijn vervolgens richting Maastricht gegaan, waar we een gedeelte van de oude stad bekeken. Later hebben we nog een rondvaart over de Maas gemaakt.’ ‘Joost heeft ons daarna een mooi gedeelte van Zuid-Limburg laten zien, waarna we bij een ambach-

telijke ijsboerderij aankwamen. Terug in Herzogenrath konden we bijna direct aan tafel. Op ons programma stond nog een optreden, dus er werd weer gerepeteerd. Toen wij klaar waren met de repetitie, wachtte ons nog een verrassing: er had zich een schaduwkoor gevormd van onze partners. Zij onthaalden ons met een zanghulde!’ Het laatste optreden was in Horn, in het tehuis waar de vader van Joost woont. Er kwamen veel bewoners naar het concert. Voor het koor was

dit ook een hoogtepunt. ‘Ondanks de hitte hebben we heel fijn gezongen. Elske speelde ook nog grandioos op het orgel. Je zag aan de mensen dat ze het geweldig vonden. Wij kregen na elk muziekstuk applaus, maar het grootste compliment was de stilte tijdens de muziek! In De Heurne stond al een ontvangstcomité op ons te wachten met koffie en wat lekkers. Enkele thuisblijvers hadden daarvoor gezorgd, samen met de beheerders van de Heurnse kerk.’ Jan en Elly kijken al uit naar de volgende reis.

Zomeravond op het water

ULFT - Op een warme zomeravond vertrekt de Iesselganger voor een vaart over de Oude IJssel. Passagiers kijken naar de oevers en horen liedjes van streekzanger Ben Lukassen. Gastvrouwen serveren een hapje en een drankje. De midzomertochten zijn op 21 juni en 5 juli, afvaart 20.30 uur bij DRU Cultuurfabriek. Reserveren verplicht via www.ijsselvaart.nl.


10

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Sport in en rondom Dinxperlo

De Zwoegende Zwagers bedwingen 3 keer de Mont Ventoux Tekst: Karin Stronks BREEDENBROEK – Tweede Pinksterdag, 9 juni 2014, was het zover, na maanden van voorbereiden beklom het team Zwoegende Zwagers samen met 800 collega klimmers de kale berg Mont Ventoux. In een zinderende hitte van rond de 35 graden werd de solitaire Franse berg door de drie zwagers drie keer bedwongen. Naast hun eigen fysieke resultaat doneerden zij maar liefst € 5000,euro aan het Nationale Multiple Sclerose Fonds. Dènis Elting uit Breedenbroek, Dinxperloër Raymond Reusen en de in Maastricht woonachtige Fred Neevel hadden een persoonlijke reden om aan het sportieve evenement voor dit goede doel mee te doen. Susan Neevel, zus van Fred, getrouwd met Raymond en schoonzus van Dènis, lijdt aan deze vooralsnog ongeneeslijke ziekte. Na maanden van trainen, sponsoren zoeken en de Zwoegende Zwagers website, Facebook en Twitter update houden vertrokken de drie gezinnen met de zwagers op woensdag 4 juni naar Frankrijk voor de ultieme uitdaging: het beklimmen van de Mont Ventoux.

Hulpposten Op 9 juni, ’s morgens om 7.00 uur, gingen de sportievelingen van start om drie keer de 1911 meter hoge kale berg te bedwingen. De Zwoegende Zwagers en hun gezinnen waren diep onder de indruk van de gehele organisatie en de geweldige sfeer en saamhorigheid. ‘De klim gaat vanaf drie verschillende locaties naar de top. Twee klimmen zijn 21 kilometer lang, de laatste is minder steil maar wel langer; 27 kilometer. De organisatie was echt perfect, elke 10 kilometer was een hulppost ingericht en werd ons drinken of verzorging aangeboden. Zonder deze service hadden we het echt niet gered. Zo veel drinken kun je gewoon niet meenemen. Bij deze posten wachtten we elkaar op, daarna gingen we elk in ons eigen tempo weer verder’, vertelt Dènis. Raymond vult aan: ’Eerst was ik een beetje verontwaardigd als een vrijwilliger aanbood om even mijn fiets aan te nemen. Bij de tweede klim gaf ik hem al graag af! Tijdens de eerste afdaling kwamen we de wandelaars tegen die aan het klimmen waren. Omdat we allemaal naambordjes opgespeld hadden spoorden ze ons echt persoonlijk aan! Heel indrukwekkend.’ De

vrouwen en kinderen van de Zwoegende Zwagers kregen diep respect voor hun mannen en vaders. Dènis zegt: ‘Het was zo ontzettend warm en de Mont Ventoux biedt totaal geen beschutting. Er groeit bijna niets en het is rotsachtig. Onze kinderen begrepen nu heel goed waarom papa zo vaak ging fietsen om te oefenen. Ze hadden heel goed door dat je deze prestatie niet neer kunt zetten zonder te trainen.’ Dankbaar Susan voegt toe: ’Ik was zo ontroerd en trots dat mijn man en mijn beide zwagers aan deze uitdaging gingen beginnen, we hebben er super veel tijd in moeten stoppen. Veel sponsoren hebben ons gesteund, zowel bekenden als onbekenden hebben giften gedaan, waar we heel dankbaar voor zijn. Er is totaal 600.000 euro opgehaald dit jaar, wij hebben bijna 1 procent van het totaalbedrag overgemaakt.’ Het geld dat werd binnengehaald bij ‘Klimmen tegen MS’ komt direct bij het Nationale Multiple Sclerose Fonds terecht, er zijn geen tussenpersonen bij betrokken. Sfeer ‘Deze actie is heel laagdrempelig. Er is een minimumbedrag van 500 euro inleg per deelnemer vereist,

KEMPERS MEUBELEN STOPT!

T E O WEG M S ALLE ! T I O O N F O U N KORTINGE N TOT WEL

7 0%

KOM L ANGS EN GR IJP UW KA NS

en p o g a d n Nu: elke zo r! u u 7 1 2 van 1 Openingstijden: di - wo - do: 10 - 18 uur vr: 10 - 20 uur za: 10 - 17 uur zo: 12 - 17 uur

Foto: PR maar hoe vaak je de Mont Ventoux beklimt is niet van belang. Iedereen heeft een andere uitdaging of andere mogelijkheden. Mensen die MS hebben en 1 kilometer lopen doen net zo hun best dan degenen die drie keer de berg

op fietsen. Waardering is er voor iedereen die meedoet met de actie. Daardoor is de sfeer zo goed en zo waardevol. Je bent daar allemaal voor hetzelfde doel: in beweging komen tegen de ziekte MS’, weet Raymond te vertellen.

Fietsdagen Gendringen REGO - Van 18 tot en met 21 juni worden in Gendringen door de VVV Oude IJsselstreek de 30ste Gendringse Fietsdagen georganiseerd. Zoals elk jaar gebeurt dat in samenwerking met de ondernemersvereniging Gendringen (OVG). Voor het eerst, na een test vorig jaar, zonder uitpijlen, maar wel heel duidelijk uitgeschreven. De start is elke dag van 16.00 uur tot

19.00 uur en men kan binnenkomen tot 22.00 uur (bij café Te Pas). Op zaterdag starten ze tussen 11.30 uur en 13.00 uur en wordt het festijn om 16.00 uur afgesloten met een grote verloting. Vorig jaar waren er zo’n 400 deelnemers. De route van donderdag gaat ‘rondom Dinxperlo’. Deze route is gemaakt door Johan Westerveld van camping de Küper uit Breedenbroek.


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

11

Sport in en rondom Dinxperlo

Geslaagde tijdrit van Wieler-Tour-Club Dinxperlo SINDEREN - De organisatoren, Wim Kraaijenbrink en John Verbeek, kijken terug op een zeer geslaagde en goed verlopen tijdrit voor de clubleden van de WielerTour-Club Dinxperlo. De wedstrijd vond plaats op woensdag 11 juni op Sinderen. De deelnemers liepen in leeftijd uiteen van 29 tot 70 jaar, waarbij een ieder naar eigen kunnen de 23,5 kilometers onder de pedalen wegtrapte. De meeste renners die deelnamen aan de tijdrit, gingen voor een snelle tijd en sommigen wilden hun conditie testen. Zelfs een tandem onder de racefietsen was present. Het enthousiasme van de deelnemers was fantastisch zowel voor, tijdens als ook na de race tegen de klok. En de vrijwilligers zorgden, als verkeersregelaars, ervoor dat andere verkeersdeelnemers op tijd werden gewaarschuwd. WTC Dinxperlo legt het accent op de gezamenlijke toeren in het weekeinde, zowel voor de wielrenliefhebber als ook voor de ATB/ MTB-er. Echter ook op de woensdagnamiddag om 13.00 uur vertrekken er twee groepen liefhebbers en op de dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur is er training. De tijdrit en de jaarlijkse clubdagen zorgen voor een binding binnen de club. Meer informatie staat op www.wtc-dinxperlo.nl.

Foto: Harrie Ligtvoet

Biljarttrio grijpt naast de beker in Doetinchem

Favorita dames 1 doet een stapje terug DINXPERLO - Na een tweetal lastige seizoenen, waarin veel spelerswisselingen aan de orde waren, heeft Favorita besloten om het eerste damesteam volgend seizoen niet meer op nationaal niveau uit te laten komen. Na het afgelopen seizoen besloten opnieuw een aantal speelsters de vereniging te verlaten.

Foto: Frank Vinkenvleugel V.l.n.r. Henri Sins, Stef Bolwerk en Tonny Stroet DE HEURNE - Vol goede moed vertrokken drie mannen van biljartvereniging Ons Genoegen vorige week woensdag naar Doetinchem voor de bekerfinale tegen Waldeslust 2. In de reguliere competitie van de klasse C2-3 werden

ze kampioen, echter de Doetinchemse biljarters bleken een maa tje te groot. Ze verloren de bekerfinale met 5 tegen 2. Een winstpartij was er voor Tonny Stroet. Stef Bolwerk miste de winst

op een haartje. Hij stond hele partij voor, maar kwam aan eind 1 carambole tekort. Henri was niet in goede doen en verloor heel dik van derde speler van Waldeslust-2. De heer Haci Gorgulis was niet sowieso te stuiten met een gemiddelde

van 3.18, de hoogste score van de avond. ‘We kijken toch terug op een geslaagd biljartseizoen, door als kampioen te eindigen in de libre klasse C2-3 en doordat we in de bekerfinale hebben gestaan’, laten de mannen weten.

In de daaropvolgende periode is Favorita er niet in geslaagd om een team op de been te krijgen dat tweede divisie-waardig is. Dat heeft geleid tot het besluit om te proberen tweemaal van speelrecht te ruilen en te proberen een plek in de promotieklasse te verkrijgen. Favorita betreurt deze gang van zaken, maar ziet op dit moment geen andere oplossing. Als vereniging kijken we terug op een aantal mooie jaren op nationaal niveau met ons eerste damesteam, waarbij de kwartfinale van de nationale beker en de promotie naar de eerste divisie als mooie herinneringen blijven. Vanuit de jeugd zal er weer opgebouwd worden om wellicht in de toekomst weer terug te keren op nationaal niveau.


12

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Rondom Dinxperlo

Niek Haarling is schutterskoning van Voorst die zich een jaar lang schutterskoning mag noemen met aan zijn zijde koningin Noortje Radstake. Bij het vogelknuppelen voor de dames was de uitslag als volgt: Linda Strilwold, hals; Carla Coenen, linkervleugel; Liza Strikwold,

Foto: Frank Vinkenvleugel VOORST - De hechte gemeenschap van Voorst heeft weer een vermakelijke Pinksterkermis achter de rug, boordevol tradities. Bij het vogelschieten voor de heren raakte

rechtervleugel; Sonja Strikwold, staart; Anneke Radstake, romp en daarmee knuppelkoningin. Bij het vogelschieten voor jeugd tot 18 jaar was de uitslag: Celine Koetschruiter, hals; Karlijn Brus, linkervleugel; Cas van Hal, rechtervleugel; Ruud Keizer staart; Celine Koetschruiter

romp en daarmee werd ze Jeugdkoningin. Een pluim was er voor de jubilarissen. 25 jaar lid zijn Stephan Fisser, Olaf Brus en Robert Epping, 40 jaar lid zijn Paul Duking, Harrie Roelofs en Theo Venneman, 50 jaar lid is Jan Hendriksen en Theo Schepers vierde zijn 60-jarig jubileum.

    

Rene Schepers de hals. Rob Winters ontfermde zich over de linkeren rechtervleugel, terwijl Harrie Miggelbrink de staart eraf schoot. De romp was voor Niek Haarling,

              

Ruesink Financieel Advies Uw financieel adviseur voor hypotheken, levensverzekeringen, pensioenen en sparen Vast aanspreekpunt voor al uw financiën Vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek Persoonlijk advies afgestemd op uw wensen

 Email: geraldo@ruesinkfinancieeladvies.nl

   

Bezoekadres: Aaltenseweg 2, Dinxperlo Tel. nr 0315-65 16 66

advertorial

Harm Takke Tweewielers wederom bij de 50 beste van Nederland! DINXPERLO - In de Fietsmarkt 50 BESTE lijst van 50 toonaangevende fietsenzaken in Nederland staat Harm Takke Tweewielers voor de tweede keer tussen gerenommeer-

de namen. Volgens Fietsmarkt zijn het die fietsenwinkels die de kop boven het ‘maaiveld’ uitsteken en daarom, vanuit de branche, een oprechte pluim verdienen.

SPARTA ION® RXS+

T/M 19 JULI

E-BIKE VAN HET JAAR

5 JAAR GARANTIE T.W.V. € 159

Foto: PR ION RX ®

ION RXS ®

+

Verkrijgbaar bij uw Sparta dealer: Harm Takke Tweewielers Weversstraat 4 7091CM DINXPERLO www.harmtakketweewielers.nl

sparta.nl

+

Dezelfde techniek, ander model.

“Het voorbeeld van een actieve zaak die zich richt op de grote commerciële middengroep, met een uitgebreid assortiment, nuchter en kundig personeel, een warme en gezellige uitstraling van de winkel en een overtuigende propositie.” Wij danken u als klant en leverancier voor deze waardering, hier zijn we super trots op.

We zijn elke dag bezig om de klant maximaal fietsplezier te kunnen leveren. Dat ziet u terug in de service, we leveren omtrent op maat metingen (fiets, schoenen, zadels), haal breng service, professionele werkplaats, gediplomeerde monteurs!


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

13

Rondom Dinxperlo

Stomende bands stelen show op PinkRock

Gemeenten werken samen aan veiligheid AALTEN - De gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk hebben samen een nieuw Integraal Veiligheidsplan (IVP) opgesteld voor de periode 2014-2017. De vier gemeenten werken samen aan dezelfde prioriteiten op veiligheidsgebied.

Foto: Frank Vinkenvleugel DINXPERLO - Ook editie 2014 van PinkRock is er één die thuishoort in de categorie blijvende her-

inneringen. Maar liefst 9 bands beklommen op Eerste Pinksterdag het podium naast café De Sander

in Dinxperlo. De muziekgroepen stonden uiteraard in de schijnwerpers, maar de bezoekers droegen

Fietstocht en lezing ‘Rondje Aalten’ IJZERLO - Op vrijdag 27 juni 2014 is er een lezing en fietstocht met uitleg over het ontstaan van het landschap rondom Aalten. De lezing vindt plaats bij ‘t Dorpshuus in IJzerlo, waar ook de excursie start. De lengte van de fietstocht 30 kilometer en de spreker annex excursieleider is Dick Brus.

Enkele reacties van deelnemers aan de lezing en de excursie: ‘Ik kijk nu met heel andere ogen naar het landschap’, ‘Nooit geweten hoe die hoogteverschillen in het landschap zijn ontstaan, mooi verhaal’, ‘Ik wist al dat het bij Barlo en Dale mooi was, nu snap ik ook waarom’. De lezing is op vrijdag 27 juni om

20.00 uur. De fietstocht is op zondag 29 juni van 13.30 tot 17.00 uur. De kosten zijn voor de lezing 5 euro (inclusief consumptie) en voor de excursie ook 5 euro (inclusief consumptie). Deelname aan de lezing is niet noodzakelijk voor excursie. Aanmelden kan via ac@ijzerlo.nl, Bea Hoftijzer (0543) 466333. Zie ook www.ijzerlo.nl.

Fietstocht Reumapatiëntenvereniging Oost-Achterhoek BREEDENBROEK - Op zaterdag 7 juni 2014 hield de Reumapatiëntenvereniging Oost Achterhoek haar jaarlijkse fietstocht, uitgezet door Jan Korten, met aansluitend een lunchbuffet. Ook niet-fietsende leden konden hieraan deelnemen. In totaal gingen een kleine 30 mensen vanaf Restaurant Koenders in Breedenbroek op weg en via Voorst, Anholt en Dinxperlo kwam men na zo’n 27 kilometer weer terug bij het vertrekpunt. De afwisselende tocht ging onder meer over een kermis en door een hooiland. Onderweg was er een pauze ingelast en daar werden ze getrakteerd op een versnapering en een pakje drinken, aangeboden door de Albert Heijn uit Lichtenvoorde. Theissen Tweewielers had voor deze tocht 3 elektri-

ook een flink steentje bij aan de prima sfeer. De foto van Frank spreekt boekdelen…

Zanddagen in Lintelo met volop activiteiten LINTELO - Van 16 tot en met 19 juli 2014 staat Lintelo weer in het teken van zand. Voor jong en oud zijn er allerlei activiteiten, zoals, zandkastelen bouwen, zandvoetbal, fietstocht, demonstratie van de brandweer, beachvolleybal en als afsluiting de beachparty. Nieuw dit jaar is de ‘zandloop’ voor kinderen en volwassenen. Kinderen van 4 tot en met 9 jaar lopen 1 kilometer, de groep van 10 tot en met 15 jaar 2 kilometer en iedereen

Vogels zijn de weg kwijt…

Foto: PR sche fietsen beschikbaar gesteld, die door de leden van de reumaver-

eniging konden worden uitgeprobeerd.

In het IVP zijn de taken van de gemeenten, politie en brandweer beschreven. Prioriteiten zijn: woninginbraken, jeugdoverlast, alcohol- en drugsoverlast, (huiselijk) geweld, fietsendiefstal, verkeersveiligheid en zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie. Voor Winterswijk zijn woninginbraken, fietsendiefstal en verkeersveiligheid nieuw als prioriteit. Dit is onder meer naar aanleiding van de samenwerking met de drie andere gemeenten. De vier gemeenten zijn tot deze samenwerking gekomen door ontwikkelingen bij zowel de politie als de brandweer. Het Robuuste Basisteam Achterhoek Oost van de politie en het Cluster Brandweer Achterhoek Oost verzorgen beide vanuit hun eigen taken de veiligheid in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Door voor elke gemeente gelijke prioriteiten te stellen kan effectiever worden samengewerkt aan veiligheid in Achterhoek Oost.

Omdat onze natuurtuin nog jong is, hebben we verschillende nestkasten opgehangen voor onder andere de kool- en pimpelmezen, grote bonte specht, holenbroeders als roodborst en steenuil. Zelfs een echte huiszwaluwentil is geplaatst met de gedachte ‘je weet het maar nooit’. Maar ook de insecten zijn niet vergeten: er staat een groot insectenhotel en er hangen zogenaamde ‘duokasten’ voor zowel solitair levende bijen als lieveheersbeestjes. Wat blijkt na een inspectierondje in de buurt van al deze kasten? De steenuilnestkast is leeg, jammer genoeg, maar

van 16 jaar en ouder loopt 5 kilometer. Inschrijven kan tot en met 4 juli onder vermelding van naam en leeftijd via info@kulturhuslintelo.nl. Voor de beachvoetbal en beachvolleybal kan men zich opgeven tot en met 14 juli. Nieuw is ook de zomermarkt waar ondernemers staan met streekproducten, groente, fruit, ijs, bloemen en planten en nog veel meer. Voor de kinderen is er bijvoorbeeld ponyrijden en een draaimolen. Meer informatie staat op www.kulturhuslintelo.nl.

in het voorportaal van deze kast broedt een koolmees. De hoge huiszwaluwtil is voor het derde jaar bewoond door verschillende paartjes huis- en ringmussen. Maar het meest bijzonder is toch wel de ontdekking bij de duokast. Daar worstelt een paartje pimpelmees zich door de schuine plankjes (waarachter lieveheersbeestjes zich schuil zouden kunnen houden) met rupsen in de bek naar binnen. Blijken ze daar een nestje met jongen in te hebben, die we inmiddels al goed kunnen horen. Weer eens verrast door de natuur loop ik glimlachend verder door ons paradijsje. Anna Kemp / NatuurlijkBUITEN, Sinderen


RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

“BETAALBAAR WON

EN

& SLAPEN BIJ MSM ” VOL TROTS WILLEN WIJ ONZE

N J I L L E B U E M E W U NIE U TONEN.

uit om samen met Wij nodigen u daarom van harte te vieren. ons de opening van

AAN

M E E R DA N

100

Glass Hoekcomb. Van € 1895,- voor...

Pavlov Hoekcomb. Van € 1059,- voor...

RELAXFAUTEUILS IN VEEL VERSCHILLENDE

NG

T KOR

ING

ELKE ZONDAG

GEOPEND!

KO R

10% KORTING 15% KORTING 20% KORTING 25% KORTING

TIN

TIN

G

Wandkast Cavalier zoals op toonzaal van € 1169,- voor...

DRAAI UW EIGEN

KORTING!!! Niet geldig in combinatie met andere acties.

Industrieterrein IJsselweide

VA N 1 2 . 0 0 - 1 7 . 0 0 U U R

M.u.v. de maanden juli en augustus

Ambachtstraat 3 • 7071 CJ Ulft • tel. 0315-683966

A LT I J D D E B E S T E K W A L I T E I T & S E R V I C E

18.000 M2 WOONINSPIRATIE

KO R

25%

EDEN! VRAAG NAAR DE MOGELIJKH

%

ING

L W O O N P R O G R A M M A’ S A L EN! N A A R W E N S A A N PA S S

10

T KOR

B I J O N S K U N T U O P V E EELS

NG

NAAR WENS?

15

20%

NÉT NIET HELEMAAL

15% K O RTI

Zoals op toonzaal van € 2155,- voor...

ING

ORT K %

10%

2.5-zitsbank Dove

tot 25% • Elke kopende Draai uw eigen korting • Oplopend tje t.w.v. € 10,meubelklant krijgt een mooi presen

10%

20%

TI KOR

G

NG

MATEN EN UIT VOERINGEN

K O R TI

14

*Vraag naar de voorwaarden. *Actie is geldig tot 30-06-2014

GRATIS WIFI VOOR KLANTEN

WWW.MSMWOONBOULEVARD.NL


Woensdag 18 juni 2014 • RondomDinxperlo

15

C 100 M 60 Y0 K 20

Win een diner voor 2 bij

Beeldpuzzel van Huub

Vroeger kochten Romeinse politici stemmen met gratis graan en bezoek aan gladiatorengevechten. Met ‘brood en spelen’ paaiden zij het volk net als Braziliaanse heersers nu met het WK Voetballen. Zoals de vroegere gladiatoren strijden beroepsvoetballers nu om hun tegenstander uit te schakelen. De broodvoetballers spelen om den brode en daarom gaat het letterlijk weer om ‘brood en spelen’. Het volk schuift thuis voor de buis met boterhammen op schoot en geniet van zijn brood en spel.

Puzzel In de tekeningen hiernaast van Huub Coenen zitten weer tien verschillen. Kruis / streep ze aan in één van de plaatjes en lever de puzzel uiterlijk zaterdag om 12.00 uur in bij VVV Dinxperlo of boekhandel Heezen. Een e-mail met een afbeelding van de puzzel sturen naar e-mailadres puzzel@rondomdinxperlo.nl mag ook. Uit de juiste inzendingen trekken we een winnaar. De prijs is een etentje voor twee personen bij restaurant Engbergen. Maximaal 1 inzending per lezer. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Winnaars krijgen automatisch bericht.

Oplossing puzzel week 24

Winnaar vorige week: M. te Grotenhuis, De Klumpender 1, 7091 TP Dinxperlo

Rondum Dinxpers Huuksken

Ook in De Heurne Lintelo beginnen we met een Pension-boerderij Nieuwfantasiekaart in Rondum Rensink, J.G. Obbink, Dinxpers Huuksken, Sondernweg 11, Lintelo. verstuurd 1 augustus November op 1967. 1912 aan mejuffrouw Wie kentop deze kinderen? Seesink ’t Loor in Voorst (Gendringen).

Ben.

Ben

In de rubriek Rondum Dinxpers Huuksken verschijnt elke veertien dagen een foto of prentbriefkaart. De kaarten komen uit de collectie van verzamelaar Ben Maandag, Burg. Schepersstraat 1, Dinxperlo. Wie meer weet over onderstaande kaart, kan bij hem terecht, ook voor het beschikbaar stellen van archiefmateriaal. Telefoon (0315) 65 34 49.

Agenda voor RondomDinxperlo Wekelijks • Weekmarkt op vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur • Rommelmarkt Beatrixhal op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur • Iedere dinsdag bingo bij zaal Old Dutch. Aan vang 20.00 uur, zaal open 18.45 uur. • Dorpswandeling met gids op ma, di, woe, do, vrij en zat. Zie www.vvvdinxperlo.nl. • VVV Fietsroute van de maand van juni t/m sept. Maandelijks een nieuwe route van 35 45 km. 4 euro incl kortingsbonnen voor 2 pers.

leden en niet/leden in het schuttersgebouw. Kosten: Gratis. Frühschoppen met Vesterswalder muziakanten, uithalen voorzitter. Vaandelhulde Dr.Jenny en rondje rotonde, afsluitend Koningsbal m.m.v. Bedrock

Woensdag 18 juni BEWEGEN - Smokkeldorpswandeling o.l.v een gids. Opgave voor 12 uur bij VVV kantoor Dinxperlo, start 13.30 uur. Kosten: Volw. 4 euro, kind t/m 12 jaar 2,50 euro (incl.herinnnering). Meer info via tel. (0315) 642050, info@vvvdinxperlo.nl, www.vvvdinxperlo.nl

Zaterdag 12 juli MUZIEK - Festival BroekRock in Breedenbroek naast zaal Koenders

Zaterdag 28 juni Schuttersfeest - Tamboerkorps, vogelschieten, vogelknuppelen, jeugdschieten, uithalen fladder en vogelkoning, Schuttersbal m.m.v. Bedrock vanaf 10.30 uur. Kosten: gratis voor leden en niet-leden.

Zondag 20 juli TUIN - Open tuin vanaf 10.30 uur. Organisatie: Landschapstuin ‘t Meihuus. Doelgroep: Iedereen. Locatie: Terborgseweg 19, Breedenbroek, Breedenbroek. Kosten: Euro 3,00. Meer info via telefoonnummer: 0315653173, wim.duitshof@ planet.nl, www.meihuus.nl. Een deel van de entreegelden wordt aan een goed doel besteed.

Zondag 6 juli MUZIEK - Chr.gemengde zangvereniging Vriendschap uit IJzerlo geeft een koffieconcert in het Dorpshuus te IJzerlo. Aanvang 11.00 uur, zaal open 10.30 uur. De toegang is gratis.

MARKT - Zomer Avond Braderie in het centrum van Dinxperlo. Tientallen kramen van lokale Iodus-ondernemers en marktkooplieden van buiten Dinxperlo. Diverse optredens 20 t/m 22 juni en activiteiten. Tevens City Beachtoernooi door FAIR - Farm & Country Fair. Beurs voor ieder- Favorita. een die houdt van mooie producten, lekker eten, mooie shows, bijzondere dieren, akoesti- MUZIEK - Het Chr. Heurns Mannenkoor geeft sche muziek vanaf 10.00 uur aan de Dinxper- het jaarlijkse zomerconcert in de grote schuur losestraatweg in IJzerlo. Kosten: 15 euro (4 - 14 van boerderij ‘t Vorster, Lage Heurnseweg 30 jaar 5 euro). Meer info via www.countryfair.nl. in De Heurne. Ook De Optimisten uit Breedenbroek werken weer mee. Na afloop napraVrijdag 27 juni ten met hapje en drankje. Aanvang 20.00 uur. Schuttersfeest E.M.M. Dinxperlo vanaf 18.30 Toegang gratis. uur in het schuttersgebouw. Kosten: Gratis. Meer info via tel. 0315-652470, r.vreemann@ Zondag 13 juli emmdinxperlo.nl, www.emmdinxperlo.nl. MARKT - Rommelmarkt op de Vriezenkamp Fladderschieten heren en dames. in Dinxperlo van 10 tot 15 uur.

Zondag 29 juni Schuttersfeest E.M.M. vanaf 10.30 uur voor


16

RondomDinxperlo • Woensdag 18 juni 2014

Voor meer aanbiedingen ga naar: www.jumbosupermarkten.nl/acties

P

Gratis parkeren! facebook.com/jumbosupermarkten

a1e7018e-eeb3-42fa-b715-a2b0293dbbb6.indd 1

Jumbo, Dinxperlo, Heelweg 73

16-6-2014 9:35:50

Week25-RondomDinxperlo-18juni2014  

Online editie van huis-aan-huiskrant RondomDinxperlo week 25 (18 juni 2014)

Advertisement