Page 1

C 100 M 60 Y0 K 20

Verschijnt huis-aan-huis in Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, Breedenbroek, IJzerlo, Suderwick (D), Voorst en Sinderen

RondomDinxperlo 5

Toneeltalent

Vuil rapen als maatschappelijke stage

5

Fietsroute

11 De Grensruiters

Rommelmarkt is groot, maar behoudt gezellig karakter

Vriezenkamp pakt uit

Persberichten kunt u inleveren tot vrijdag 11.00 uur via redactie@rondomdinxperlo.nl foto: frank vinkenvleugel

Pagina 16

Gemeenteloket sluit tijdelijk DINXPERLO - Van maandag 9 juli 2012 tot en met vrijdag 17 augustus 2012 is de locatie Dinxperlo van de gemeente Aalten gesloten. Burgers kunnen tijdens deze vakantieperiode alleen terecht bij de afdeling Burgerzaken en het Zorgloket in de locatie Aalten (Stationsstraat 8). Dit geldt voor alle producten van deze afdelingen. Vanaf maandag 20 augustus 2012 is de locatie Dinxperlo weer in gebruik. De openingstijden van Burgerzaken locatie Aalten zijn: maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur en dinsdag van 13.30 uur tot 19.00 uur.

Schoolfeest met circus Tadaa

Iets te melden?

ARENTZ

Jaargang 2 27 juni 2012

12 Reünie CJV

DINXPERLO - Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolloopbaan 30 uur besteden aan maatschappelijke stage (MaS), oftewel vrijwilligerswerk. In dit kader sluit Schaersvoorde Dinxperlo op dinsdag 3 juli het schooljaar af met een MaS-ochtend. De leerlingen van Schaersvoorde gaan het dorp ingaan om zwerfafval op te ruimen. Gehuld in een veiligheidshesje zijn de Schaersvoorde-leerlingen op 3 juli in de weer met vuilniszakken en werkhandschoenen. Op die manier gaat Dinxperlo schoon de zomer in!

Heelweg 73 - 7091 BT Dinxperlo Tel.: 0315 - 65 1144

26

DINXPERLO - Van heinde en verre komen snuffelaars en goudzoekers naar de jaarlijkse rommelmarkt op de Vriezenkamp. Op 1 juli 2012 worden gebruikte spullen weer uitgestald op het erf en op de daaromheen liggende groenstrook. Buurvrouwen Debbie en Waltraud namen jaren geleden het initiatief. Ze zorgen ervoor dat de rommelmarkt zijn gezellige karakter behoudt.

‘Negentig plekken is het maximum. Meer kan gewoon niet’, vinden ze. ‘Wij zijn verantwoordelijk en we willen het met z’n tweeën blijven organiseren.’ Inmiddels zijn de buren goed op elkaar ingespeeld. Ieder heeft zijn eigen taken en door de goede voorbereiding loopt de markt op rolletjes. ‘We vinden het zelf ook leuk om rond te snuffelen’, vertellen Debbie en Waltraud. ‘En we hebben zelf altijd wat te verkopen. Dat lukt niet als er de hele dag

Regen teistert Farm & Country Fair

IJZERLO - Opnieuw zat het de organisatoren van de Farm & Country Fair niet mee wat het weer betreft. Het plattelandsevenement, dat van 22 tot en met 24 juni in IJzerlo werd gehouden, kreeg heel wat regen te verduren.

mensen bij ons komen met vragen.’ Het eerste jaar werd de rommelmarkt op de Vriezenkamp nog gepromoot met flyers. Tegenwoordig doet de tamtam zijn werk. ‘Een echtpaar uit Uithoorn staat ieder jaar met Pasen bij het Welinkbos met een camper. Dan komen ze al vragen wanneer de rommelmarkt is’, lacht Debbie. Lees verder op pagina 6.

Discussie over gelijkstroom en een internationaal feestje ISSELBURG - De hoogspanningsverbinding van 380.000 volt tussen Doetinchem en Wesel kan wel degelijk ondergronds, als er maar gelijkstroom op staat. Het voorkomt horizonvervuiling en duizenden dode vogels. Op 30 juni vanaf 15.00 uur is er bij restaurant Brüggenhütte een manifestatie om netbeheerders Tennet en Amprion onder druk te zetten.

Toch viel er genoeg te beleven voor de duizenden bezoekers, zoals een schitterende roofvogelshow en stuntende motoragenten. Veel mensen namen de modder op schoenen en broekspijpen voor lief. Een enkeling bracht laarzen mee. Kijk voor meer foto’s van de Farm & Country Fair 2012 op www. rondomdinxperlo.nl. foto: frank vinkenvleugel

DINXPERLO - Het laatste schoolfeest van de Ds. van Dijkschool vindt plaats op vrijdag 29 juni 2012. Het feest staat in het teken van een circusprojectdag. Met hulp van circus Tadaa, ouders, stagiaires en leerkrachten maken alle kinderen tijdens het circuscircuit ’s morgens kennis met circustechnieken. ’s Middags kiezen de kinderen één circustechniek. Ze gaan oefenen voor de voorstelling en worden verkleed en geschminkt. Ouders zijn om 14.00 uur welkom in de grote circustent op het schoolplein voor het bijwonen van de voorstelling.

Op de korte presentatie volgt een gezellig feest met ‘live muziek en lekkere biertjes’. Een ‘freileitung’ brengt gezondheidsrisico‘s mee,

doordat stof zich elektromagnetisch oplaadt. ‘De deeltjes zetten zich vast in de longen. Dat geeft een verhoogde kans op leukemie en longkanker’, legt Michael Kempkes van Isselburg21 uit. Zijn burgerinitiatief zet zich samen met de stichting Achterhoek voor 380 kV Ondergronds in voor ondergrondse aanleg. De boodschap: ‘Hoogspanningsmasten van 60 meter hoog zijn niet nodig. Ondergrondse aanleg is op lange termijn goedkoper.’ Kijk ook eens op www.achterhoekvoor380kvondergronds.nl.


2

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Rondom Dinxperlo

LAGE KM-STAND

Naam bekend Con Spirito-cd DINXPERLO – De naam voor de nieuwe cd van mannenkoor Con Spirito is bekend: Grenzeloze kerst met Con Spirito. De naam kwam naar boven dankzij een prijsvraag die het koor uitschreef.

AGILA 1.2 Edition Style Bouwjaar: 07-2009 Airconditioning, Km stand: 69.396 voorstoelen in hoogte verstelbaar, centr. vergr., LM velgen

Van € 8.245 Nu voor:

€ 7.495,=

CORSA 5 drs 1.3CDTI Ecoflex 111 Edition Bouwjaar: 12-2010 Belastingvrij en min. KM stand: 15.958 1:20!!!, cruise control, LM velgen, elektrische ramen en spiegels

Van € 14.945 Nu voor:

€ 13.945,=

ASTRA Stationwagon 1.6i 16v Business

CORSA 3 drs 1.2i Enjoy

Bouwjaar: 06-2009 Airconditioning, KM stand: 54.451 getint glas, navigatiesysteem, leder stuurwiel, parkeersensoren

Bouwjaar: 07-2007 1ste eigenaar, Nu voor: KM stand: 48.737 Airconditioning, radio/cd, LM velgen, el. Ramen en spiegels

Nu voor:

€14.445,=

ZAFIRA 1.8 Cosmo Bouwjaar: 06-2011 KM stand: 26.503

€7.895,=

ASTRA 5 drs 1.8i 16v Cosmo

E.C.C., Navigatie Nu voor: Europa , Leder interieur, LM velgen, el. Ramen en spiegels

€23.445,=

Bouwjaar: 04-2009 E.C.C., ergonomische Nu voor: KM stand: 78.931 stoelen, trekhaak, ideale caravantrekker!!

€13.845,=

INCLUSIEF AFMELDKOSTEN

Koenders Breedenbroek, Terborgseweg 42-44, (0315) 65 17 41 www.koenders-opel.nl Alle prijzen zijn exclusief kosten rijklaar maken ad 595 euro. (onderhoudsbeurt volgens fabrieksvoorschrift, poetsen en interieur reinigen, nieuwe APK, tenaamstellen kentekenbewijs aanmelden G2 garantie en brandstof) Druk- en zetfouten voorbehouden.

Het tweede deel van de opnames staat na de zomervakantie op het programma. Vervolgens vindt de officiële presentatie plaats in november. De verkoopprijs is vastgesteld op 15 euro en nu reeds is de voorinschrijving in volle gang. Een zeer toepasselijke surprise voor bijvoorbeeld Sinterklaas en/ of Kerst? Voor geïnteresseerden in deze tijdloze, internationaal opgezette, kerst-cd is op de website www.conspirito-dinxperlo. nl een bestelformulier aangemaakt. Bestellen kan ook bij één van de koorleden.

Training ’Je bibbers de baas’ DINXPERLO - Na de vakantie gaan veel kinderen naar groep acht. Dat is leuk, maar soms ook spannend. Omgaan met die spanning valt te trainen, laat Marianne Kleinhesselink van Zelf-ver-standig weten. Daarom start ze met de training ‘Je bibbers de baas’. ‘Als een kind op ziet tegen nieuwe dingen en het liefst er dus maar niet aan begint, of als een kind een toets moet maken en zich grote zorgen maakt, kan dat grote invloed hebben op het dagelijks leven’, zegt Marianne Kleinhesselink. Veel kinderen kijken uit naar CITO-toets in groep 8 en keuzes maken voor een nieuwe school. Dat geldt niet voor iedereen. De cursus Je Bibbers de Baas leert kinderen om zich bewust te worden van je angstige gevoelens. Ze leren ontspannen als ze ergens tegenop zien. Dit helpt om er gewoon aan te beginnen. In september 2012 start een nieuwe groep. Meer informatie staat op www.zelf-ver-standig.nl of bel met Marianne Kleinhesselink, 06 12838219.

Grote gevolgen door onzichtbare straling

Wifi zorgt voor ‘dronkenschap’ EHS-patiënten DE HEURNE - Steeds meer horecabedrijven en winkels bieden hun klanten gratis draadloos internet aan. Een sympathieke geste, behalve voor mensen die Elektro Hyper Sensitive zijn. Hun lichaam reageert op de onzichtbare straling met grote gevolgen. Ria Luttikhold uit De Heurne is één van de slachtoffers. Na vele omzwervingen voelde ze zich in De Heurne veilig voor de straling. Maar hoe lang nog? ‘We hebben anderhalf jaar in Ruurlo gewoond en deden de boodschappen bij een supermarkt, waar ze nu gratis Wifi introduceren. Mijn grote angst als EHS’er is dat ook Dinxperlo zal volgen, zoals op dit moment in zoveel steden en dorpen deze dienst gratis wordt aangeboden’, vertelt de Heurnse. Omdat haar lijf reageert op de straling van deze moderne communicatiemiddelen, betekent het dat ze straks nergens meer naar toe kan. Smartphone ‘Het is al heel moeilijk om nog maatschappelijk actief te zijn, omdat veel mensen en jongeren overal en altijd die vervelende smartphone aan hebben. Ook daar reageer ik fysiek flink op.’ Bij straling kan ze geen pen meer vasthouden, geen stap meer verzetten en geen woord uitbrengen: ‘alsof ik stomdronken

ben.’ Ria Luttikhold vindt het haar plicht om anderen te wijzen op de gevaren van straling, terwijl het een overheidstaak zou moeten zijn. Wifi staat voor draadloze dataoverdracht; digitaal gegevens versturen door de lucht via elektromagnetische straling. Wifi maakt het mogelijk om op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Het lijkt daardoor ideaal voor thuis, kantoor en school. Maar ook in winkels, bibliotheken, ziekenhuizen, vliegvelden, publieke gebouwen en staddelen. Wifi-straling is in tegenstelling tot tv- en radiostraling sterk genoeg om door beton heen te gaan. Gevaar? Op veel plekken zijn inmiddels Wifi-punten (hotspots) geplaatst, zodat gasten, klanten, scholieren en toeristen vaak gratis gebruik kunnen maken van draadloos internet. Omdat Wifi vrij nieuw is, zijn er nog geen studies gedaan naar de langetermijneffecten. Er zijn echter wel duizenden studies gedaan naar de gezondheidseffecten van mobiele telefoons en zendmasten. Uit die studies blijkt dat de straling van mobiele telefoons kanker kan veroorzaken. Luttikhold: ‘De frequentiegolf van Wifi is vergelijkbaar met de frequentie die nodig is voor mobiele telefonie!’

Grenszangertjes betoveren BSO De Wensboom

S j s c l M h v

D v

foto: pr

DINXPERLO - Op 18 juni kwam kinderkoor De Grenszangertjes optreden voor de kinderen van buitenschoolse opvang De Wensboom van Kinderopvang Humanitas in Dinxperlo. Er werd gezongen over en gedanst op het thema heksen. De kinderen van de BSO hadden de week ervoor al heksensoep gekookt en toverstokjes gemaakt. Het was een muzikale en gezellige middag.


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

= WIJN

-

t -

n

s

-

e r

e

-

n

n s

VAN DE MAAND =

Villa San Martino Rosso - Rosado – Bianco uit Veneto, Italië

Steeds meer mensen hebben gezondheidsklachten, zoals misselijkheid, hoofdpijn, algehele vermoeidheid, oorsuizingen, slapeloosheid en concentratieproblemen. In Frankrijk was dat al reden om Wifi en mobieltjes op scholen te verbieden. ‘Wifi straling gaat gewoon dwars door het menselijk lichaam heen. Deze straling tast celwanden aan. Wifi straling verstoort het natuurlijk energieveld van een lichaam wat kan leiden tot extreme vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.’ Vooral kinderen zijn kwetsbaar omdat hun zenuwstelsel en hersenen zich nog ontwikkelen. Op scholen met Wifi worden ze bestraald, maar ook in winkelcentra en thuis bij gebruik van laptop of tablet. ‘De router wordt niet uit-

geschakeld ‘s nachts en kinderen verblijven dan dag én nacht in de straling.’ Verschillende Europese landen hebben uit voorzorg maatregelen genomen om hun burgers tegen overmatige blootstelling van straling te beschermen. Overheid Landen als België, Duitsland en Engeland informeren hun bevolking over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd. Ook in Israël werd in maart 2012 een wet aangenomen, die bepaalt dat mobiele telefoons, maar ook reclame-uitingen, een waarschuwende tekst moeten bevatten. De boodschap van Ria Luttikhold is helder: Wifi is niet veilig. Meer informatie staat op http://stichtingehs.nl.

Zomerconcert van muziekvereniging Prinses Beatrix SUDERWICK - Op maandag 2 juli geeft muziekvereniging Prinses Beatrix haar jaarlijkse zomerconcert op het plein bij Harmeling en Da Claudio te Suderwick. Met dit concert sluit de vereniging het seizoen af om te gaan genieten van de vakantie.

de vierdaagse, het schoolfeest bij De Wegwijzer, het schuttersfeest en het gezamenlijke concert met harmonie Sint Antonius op vrijdag 29 juni bij Koenders in Breedenbroek. Aan het concert op maandag 2 juli werken mee het leerlingenorkest, slagwerkgroep en het A-orkest.

De maand juni was voor de muziekvereniging een drukke maand met

Aanvang concert 19.30 uur toegang vrij.

Superbingo in Dinxperlo op 4 juli DINXPERLO - Op woensdagavond 4 juli is er weer een Superbingo bij ontmoetingscentrum Ons Huis in Dinxperlo. De jackpot bij de Superbingo bedraagt 400 euro, ongeacht het aantal deelnemers. In de vakantieperiode vindt de wekelijkse bingo plaats op dinsdag in zaal Old Dutch aan de Maurits Prinsstraat 28. Dit is het geval op 17, 24 en 31 juli, 7 en 14 augustus. Aanvang zoals altijd om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 18.45 uur.

Fruitige droge wijnen voor elk moment! • Rosso: Merlot/Cabernet Sauvignon • Rosado: Merlot/Cabernet Sauvignon

20. 4.

00

Stuk

45

Ook voor andere geschenken met wijn, bier, whisky, enz bent u bij ons aan het juiste adres.

Wij maken er ook een leuk en origineel kadootje van!

TE KOOP Helft van een dubbele woning Molenstraat 2a Dinxperlo vraagprijs: € 187.500,- kk.

Heelweg 37 (0315) 65 12 89

Aanbiedingen geldig van donderdag t/m woensdag

6 Flaschen

• Bianco: Pinot Grigio

Slagerij van Schie

Aanbiedingen deze week: malse bieflapjes: 500 gr € 5,98 echte knakworst: 5 halen, 4 betalen voorgegaarde speklapjes (zonder zwoerd of knars): 100 gr € 0,98 eiersalade (uit eigen keuken): 100 gr € 0,98

3

makelaardij


4

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Familieberichten

C 100 M 60 Y0 K 20

Familiebericht opgeven? Kosten: 35 euro (tot 60 mm), 65 euro (tot 120 mm) • Mail tekst + uw factuuradres naar adverteren@rondomdinxperlo.nl. • Geen e-mail? Bezoek de VVV aan de Raadhuisstraat voor meer info.

Langzaam vervaagden herinneringen gleden gedachten weg en nam je afscheid van ons. Nu nemen we afscheid van jou. Bedroefd, maar dankbaar dat aan haar lijdensweg een eind is gekomen, delen wij u mede, dat rustig is ingeslapen onze lieve moeder en oma

Willemien Mastebroek - Veerbeek

Dankbetuiging Lieve mensen, bedankt voor uw overweldigende steun en medeleven tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn levenspartner, onze zorgzame vader en opa

Herman Massop Al die kaarten en brieven maar vooral uw aanwezigheid zullen wij nooit vergeten.

- Wilhelmina Bernarda Hendrika † 22 juni 2012 Guus en Ria Sanne - Chris Bregje - Remi Lieke - Maikel Rob - Sanne Arjanne en Jan Heelweg 49-2, Dinxperlo

Voor alle familieberichten in RondomDinxperlo geldt voor particulieren een vaste lage prijs. Tot 60 mm hoog €35 en van 60 tot en met 120 mm €65 (inclusief btw). Voor grotere familieberichten rekenen wij een vast laag bedrag per millimeter. Opgeven kan via adverteren@ rondomdinxperlo.nl. Vermeld de advertentietekst en uw factuuradres.

M. Berendsen - Stevens Kinderen Fam. Massop M. Wijers H. Bussink Kinderen Fam. Berendsen

weduwe van Ab Mastebroek * 10 februari 1928

Vaste lage prijs geldt voor alle familieberichten

Gaanderen, juni 2012

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de bloemen en kaarten tijdens mijn verblijf in het Slingeland Ziekenhuis en bij thuiskomst.

Correspondentieadres: Fam. G. Mastebroek Aaldershuuslaan 13 7091 RE Dinxperlo

Met vriendelijke groeten,

Er is gelegenheid tot bezoek en condoleren in het D.L.E. uitvaartcentrum, Kerkhofpad 10 te Dinxperlo op dinsdag 26 juni van 19.00 uur tot 19.30 uur. De afscheidsdienst zal worden gehouden op woensdag 27 juni om 11.00 uur in de Dorpskerk, Markt 2 te Dinxperlo.

Wim Frericks Kerkstaat 5 7091 CH Dinxperlo

Huis-aan-huiskrant voor Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, IJzerlo, Breedenbroek, Voorst, Sinderen en Suderwick (D).

B s

Oplage: 6.100 stuks Uitgever Het Boekenschap Bladmanager Maarten Boland Verkoop André Veldhuis

andreveldhuis@rondomdinxperlo.nl

Redactie Maarten Boland

maartenboland@rondomdinxperlo.nl

Internet Helma Folman-ten Pas Fotografie Frank Vinkenvleugel Harrie Ligtvoet Fotografie Druk Janssen Rotadruk, Gennep Krant niet ontvangen? Voer het adres met postcode in op www.rondomdinxperlo.nl. Heeft u geen internet? Bel AVO Verspreiding: 0314 - 394613. Tips? redactie@rondomdinxperlo.nl Adverteren? adverteren@rondomdinxperlo.nl of bel 06-5884 9298 Wilt u een foto bijbestellen? De kosten zijn €7,50 per foto-afdruk voor eigen gebruik. Mail daarvoor direct naar onze fotograaf: foto@rondomdinxperlo.nl.

PS De kapsalon is weer geopend.

Gelegenheid tot condoleren is er vanaf 10.30 uur in de kerk.

Disclaimer RondomDinxperlo is een uitgave van Het Boe-

De begrafenis zal aansluitend plaatsvinden op de nieuwe begraafpaats aan de Aaltenseweg.

kenschap. De uitgever is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het verschijnen en het niet ver-

Indien u geen persoonlijk bericht van overlijden mocht ontvangen, hopen wij u met deze kennisgeving toch te bereiken.

schijnen van deze krant. Voor onze advertenties gelden de Algemene Advertentievoorwaarden van Het Boekenschap, zie hetboekenschap.nl/advertentievoorwaarden.

Wegens familieomstandigheden zijn wij woensdag 27 juni de gehele dag gesloten.

Harmeling Fietsen

Sonntag 06.05.12 verkaufsoffen von 11-16 Uhr

Expert Mastebroek Hogestraat 59, Dinxperlo

Große Auswahl an Sommerblumen und Hortensien!

Na het overlijden van mijn vrouw, moeder en Oma

Riek Demkes-van Ottele

RondomDinxperlo

Steun de natuur

was het hartverwarmend om te merken dat er ook in verdrietige tijden zoveel mensen waren die met ons meeleefden. Graag willen wij iedereen hiervoor bedanken.

De natuur staat steeds meer onder druk. Natuurmonumenten stelt de natuur veilig. Uw steun is hard nodig. Word lid, dat kan al vanaf € 2,– per maand. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl

W.J. Demkes, kinderen en kleinkinderen

Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.

Anerkannter Fachbetrieb für Verkaufen und Beraten

Grenzlandgärtnerei

HOVEN

Emsingsweg 1 • 46399 Bocholt-Spork Tel.: 0 28 71 / 444 93 So finden Sie uns: Hauptkreuzung Spork, Richting Suderwick, nach 300 m, 1. Strasse rechts in Lensings Esch, danach 1. Strasse links, Emsingsweg 1

Inh. G. Kleinhesseling

Fietsen • Bromfietsen • Reparatie

Gazelle maaktmacht dromen waar!

Träume wahr! b.v. Mugello S-Class z. B. Mugello S-Class macht macht Sportieve lichtgewicht met carbon, Shimano XT-27 versnelling-schakeling, Träume Träume Shimano XT lichtloopnaaf, Magura wahr! hydraulisch remsysteem en veel meer. wahr!

Sportives „Leichtgewicht“ mit Carbon, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, Shimano XT Leichtlaif-Naben, MaguraHydraulik-Bremssystem u.v.m.

z. B. Mugello S-Class z. B. Mugello S-Class

„Leichtgewicht“ mit Carbon, SportivesSportives „Leichtgewicht“ mit Carbon, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, Shimano XT Leichtlaif-Naben, Shimano XT Leichtlaif-Naben, Magura- MaguraHydraulik-Bremssystem Hydraulik-Bremssystem u.v.m. u.v.m.

n!n! roberete

u pt tes jeNtz

Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Sporker Str.Tel. 330•28Bocholt-Suderwick 74 / 8 30 Tel. 0049-2874 830 • zweirad-harmeling.de www.zweirad-harmeling.de

D l m v n l

D z t n fi m 2 r s

n! ten! jestztet tes jetzt te

Leuke

Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Tel. 28 74 / 8 30 Tel. 0 28 74 / 8030 www.zweirad-harmeling.de www.zweirad-harmeling.de

Lief!fietsen

vindt u bij:

Harm Takke Tweewielers Weverstraat 4 • Dinxperlo Telefoon (0315) 65 16 85 www.harmtakke.nl

E i


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

5

Rondom Dinxperlo

Breedenbroekse toneelvereniging streeft naar goede mix

Vovo zoekt toneeltalent BREEDENBROEK - De leden van toneelvereniging Vovo weten het zeker: er is veel acteertalent in Breedenbroek en omgeving. Het bereiken van die toneelspelers in de dop, is een ingewikkelde klus. Ook bühnevrees weerhoudt sommige mensen ervan om in het spotlicht te stappen. Helemaal niet nodig, weten Rita Rougoor en Jan Rongen. ‘Nieuwe leden worden bij Vovo snel opgenomen in de groep.’ Op dit moment bestaat de Breedenbroekse toneelvereniging uit acht dames en zeven heren. Dat beperkt de keuze uit nieuwe toneelstuk. Het is dus tijd voor een wervingsactie. ‘We zoeken mensen die actief en betrokken zijn. Zelf heb ik in mijn schooltijd toneel gespeeld en daarna jaren niet. Vier jaar geleden zag ik een advertentie in de krant’, vertelt Rita Rougoor. Ze heeft de smaak weer helemaal te pakken en is tegenwoordig ook bestuurslid. ‘Ik wilde weer wat voor mezelf! Bij Vovo voelde ik me welkom.’

Kneepjes Vovo staat voor ‘Van Ons, Voor Ons’. Dat geeft in een notendop weer waar de toneelvereniging voor staat. Uiteraard werken de leden toe naar een goede prestatie, maar ook het plezier is belangrijk. ‘Je moet je fijn voelen in de groep, anders kun je niet spelen’, zegt Jan Rongen. ‘Het hoeft niet allemaal perfect. We geven elkaar de kans om onze liefhebberij uit te oefenen. De regisseur is wel in staat om ons de kneepjes van het vak te leren.’ Vovo is groot geworden met blijspelen en kluchten. ‘Mensen komen om te lachen’, vertelt Jan Rongen. ‘Voor een toneelspeler is een geslaagd toneelstuk geweldig om te ervaren. Wij groeien als de zaal positief reageert.’ Een leescommissie selecteert in twee rondes het nieuwe toneelstuk, dat jaarlijks in januari wordt opgevoerd. Momenteel valt sowieso 40 procent van de stukken af, door een gebrek aan de juiste typetjes en karakters. Jong en oud zijn daarom nodig.

Vovo heeft allerlei typetjes nodig voor het spelen van een toneelstuk. Nieuwe leden komen er terecht in een warm bad. Lef De repetitieperiode is sfeervol en gezellig. Rongen: ‘Als dat uiteindelijk leidt tot een staande ovatie, kun je weer een half jaar vooruit. De statistieken bewijzen dat. Ik heb

nog nooit meegemaakt dat een speler na één jaar stopte.’ Eind augustus starten de repetities op dinsdagavond bij zaal Koenders. De nieuwe voorstellingen zijn op 12 en 20 januari 2013. ‘Lef kun je leren’,

foto: pr

sluit Rita Rougoor af. Ze geeft graag meer informatie via (0315) 653232 of gh.rougoor@planet.nl.

Feestelijke opening van studio Aladna FM

Nieuwe Fietsroute van de Maand DINXPERLO - Naast de drie Zomerfietstochten heeft VVV Dinxperlo een nieuw concept ontwikkeld; de Fietsroute van de Maand. Elke maand tussen juni en september is er een nieuwe fietsroute. De lengte varieert van 30 tot 40 kilometer. Bij elk routeboekje zitten kortingsbonnen van bedrijven, elke maand van andere bedrijven. De bonnen zijn alleen geldig in de desbetreffende maand. De fietsers zijn bij de Fietsroute van de Maand vrij om te kiezen wanneer ze gaan fietsen. De tweede route van de maand juli is ongeveer 30 kilometer en gaat via De Heurne, richting Ulft naar Engbergen, door het nieuwe natuurgebied, over de nieuwe brug, om Huis Hardenberg heen en via het fietspad langs de Aa-strang terug naar Dinxperlo. De bedrijven die deze maand meedoen zijn Restaurant Engbergen en De Sander. De route kost 2,50 euro per persoon en voor twee personen 4 euro. Vanaf 28 juni is de route tijdens de kantooruren te koop bij VVV Dinxperlo aan de Raadhuisstraat 8. Meer informatie via nummer (0315) 642050.

Medewerkers van Aladna FM steken de handen uit de mouwen, zodat de nieuwe studio in Aalten op 30 juni operationeel is. DINXPERLO - Aan de Lichtenvoordsestraatweg 2 in Aalten klussen vrijwilligers van lokale omroep Aladna FM dezer dagen om de studio op tijd klaar te krijgen. Op 29 mei ging de zender in de lucht met een aangepaste programmering. Op zaterdag 30 juni 2012 is de officiële aftrap van Aladna FM op de Markt in Aalten tussen 13.00 en 16.00 uur. Wethouder Henk Rijks verzorgt de opening. Daarna zijn er optredens van Sandra Vanreys, het Aladnakoor en de Plucker Muzikanten uit Dinxperlo.

foto: RondomDinxperlo

Eén van de mooie landschappen die de Fietsroute van de Maand in juli biedt.

Begin juni is het team van Aladna FM gestart met de verbouwing van het pand, waar voorheen Aalten Vooruit was gevestigd. Eerst

wordt de techniekruimte afgerond, die met tapijt en schuim goed is geïsoleerd. Gelijktijdig werken de handige vrijwilligers aan een presentatieruimte, waar straks ook de gasten worden ontvangen. ‘Er is zelfs genoeg ruimte om een bandje op te stellen’, laat Harry Deckert weten. Het mengpaneel en de studiocomputers zijn inmiddels binnen, klaar om te worden aangesloten. De zender draait al warm in de pitchkast, onderin de kelder van het pand. Eind mei is Aladna FM gestart met een programma vol muziek, dat wordt afgewisseld met nieuwsbulletin van Novum en jingles van de nieuwe omroep. ‘Straks is er ieder half uur een blok met lokaal nieuws’,

foto: maarten boland

laat Deckert weten. Jan van Zuidam vult aan: ‘In totaal hebben we zo’n tachtig vrijwilligers, verdeeld over een techniekgroep, een presentatiegroep en programmamakers. Vier mensen maken straks de tvkrant. Er zijn veel nieuwe mensen, maar ook radiomakers met ervaring. Aladna FM zoekt duidelijk een eigen geluid, dat ook gericht is op Dinxperlo.’ Lokale omroep Aladna FM is te ontvangen is op 107.2 in Aalten en op frequentie 105.9 in Dinxperlo. Na de officiële opening op 30 juni 2012 op de Markt in Aalten krijgen geïnteresseerden de kans om een kijkje te nemen in de studio. Meer weten? Kijk op www.aladnafm.nl.


6

C 100 M 60 Y0 K 20

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Dinxpertjes

Dinxpertje plaatsen? Mail tekst en factuuradres naar adverteren@ rondomdinxperlo.nl, o.v.v. Dinxpertje. Kosten € 25 of € 40, afhankelijk van het formaat. Alleen voor verenigingen en stichtingen.

Rommelmarkt Vriezenkamp Vervolg van voorpagina Ook de andere buren krijgen door de jaren heen steeds meer de smaak te pakken. ‘Bijna iedereen doet mee. En wie zelf niet verkoopt, stelt zijn carport wel ter beschikking aan iemand anders.’ De één verkoopt koffie, de ander ijsjes en een buurman braadt gehaktballen. Iedereen op de Vriezenkamp draagt een steentje bij. Buurtbewoners krijgen twee weken eerder de mogelijkheid om gratis een verkoopplek te reserveren. De plaatsen die overblijven gaan voor 5 euro per stuk naar verkopers van buitenaf. ‘Twee dagen nadat het in de krant heeft gestaan, zitten we meestal al vol. Dan moeten we nog tientallen mensen teleurstellen’, laat Debbie en Waltraud weten.

Auto- en brommercross Aalten 29 juni: 21.00 – 22.00 uur:Auto-avondcross 30 juni: 14.00 –18.00 uur : Brommercross 1 juli : vanaf 11.00 uur: autocross – RAMO-kampioenschap Voor informatie kijk op www.autocrossaalten.nl of bel 0623677335.

De rommelmarkt is ruim opgezet, zodat ook mensen met een kinderwagen of rolder er door kunnen. De spullen zijn van hoge kwaliteit. ‘We houden de markt altijd de week voor de schoolvakantie. Dan heeft iedereen nog zin om de zolder op te ruimen. Er zitten echt mooie dingen bij’, vindt Waltraud. Bewoners van de Aaldersbeeklaan krijgen een week voor de markt een briefje in de bus. Omdat het evenement slechts één keer per jaar plaatsvindt, nemen ze de parkeeroverlast voor lief. ‘Mensen uit de buurt vragen we met de fiets of te voet te komen.’ De rommelmarkt start om 10.00 uur. Debbie en Waltraud staan op 1 juli 2012 al om kwart over vijf klaar, terwijl ze de avond ervoor tot 21.00 uur in de weer zijn met afzetlinten. ‘Opbouwen mag vanaf 8.00 uur. Rond die tijd komen de eerste bezoekers al in de dozen neuzen.’ Waltraud heeft zelf 600 retro-kussens ingekocht, die voor 50 cent per stuk weggaan. De kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen. De gemoedelijke sfeer kenmerkt de Vriezenkamp. ‘De burenhulp is prettig. Als er wat is, kun je bij iedereen aankloppen.’

STERK in waterwerk !

ie t c a

p , tw) m b r l o P dro-foo80 (inc Hy af € 1 van

Beggelderdijk 39 (ingang winkel Helmkamp) 7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888 www.tki-dinxperlo.nl

Maatwerk in: Pompen en tuinberegening Loodgieterswerkzaamheden Sanitaire installaties CV aanleg en onderhoud Airconditioning Elektrawerkzaamheden Schrikapparatuur

RECLAME SERVICES VOOR AL UW RECLAME-UITINGEN INDUSTRIESTRAAT 12 DINXPERLO 0315-346027 INFO@J2M.NL

Het adres voor nieuwbouw, renovatie en onderhoud van:       

CV – installaties Loodgieterswerk Airconditioning Elektrotechnische installaties Winkel met doe-het-zelf Brandmeldinstallaties 24-uur service

Molenweg 5 – 7084 AX Breedenbroek

0315-617555

WWW.J2M.NL

• SPANDOEKEN (+FRAMES)

• VLAGGEN/BANIEREN

• AUTOBELETTERING

• RAAMBEPLAKKING

• RECLAMEBORDEN

• GEVELBELETTERING

• RECLAMEZUILEN

• BEWEGWIJZERING

• PRESENTATIESYSTEMEN

• LICHTBAKKEN

Z

B t z A v o s e t d g v a

‘ v h t v m r h o z e g ‘ k e z

D E d v d K o


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

7

Nog effen dit...

Rondom Dinxperlo

MILJONAIR

Harmonie en fanfare slaan handen ineen Zomerconcert voert van oost naar west BREEDENBROEK - ‘Oost west, thuis best’ is het thema van het zomerconcert dat harmonie Sint Antonius en algemene muziekvereniging Prinses Beatrix geven op vrijdag 29 juni. Symbolisch staat Dinxperlo voor het oosten en Breedenbroek voor het westen. Met hun repertoire bestrijken de orkesten echter een veel groter gebied. Dat doen ze op het terras voor zalencentrum Koenders vanaf 20.00 uur. ‘De dirigenten Mark Golub en Bart van den Goorbergh verzorgen bij het concert de presentatie. Het klikte meteen tussen die twee’, vertelt voorzitter Maureen Huls van harmonie Sint Antonius. ‘Ze dirigeren afwisselend. Als ze niet voor het orkest staan, spelen ze zelf mee op klarinet en trompet.’ Voor het zomerconcert worden harmonie en fanfare samengevoegd tot één groot orkest van 70 muzikanten. ‘Dat gebeurt al wel bij het Oranjekorps op Koninginnedag. Maar bij een regulier concert is het heel bijzonder’, laat Huls weten. De wereld rond Er is uiteraard flink gerepeteerd om de twee orkesten in elkaar te schuiven. ‘De klanken lopen door elkaar, dat is ook voor ons heel verrassend. Klarinetten mogen natuurlijk niet ondersneeuwen door de bugels,

foto: pr

daar zorgen de dirigenten voor. Bij de hoge tonen komen de klarinetten er gelukkig wel bovenuit.’ Mark Golub komt oorspronkelijk uit de Oekraïne. Volksmuziek uit dat land in het oosten staat dus op het programma, maar ook het westerse ‘New York’ en Nederlandse muziek. Samen met de bezoekers gaan Sint Antonius en Prinses Beatrix de wereld rond. ‘We willen de mensen die komen een complete voorstelling bieden. Ze kopen een kaartje voor een

avond uit’, vindt Maureen Huls. Zowel de serieuze als een speelse kant van Sint Antonius komen bij de concerten aan bod. ‘Bij de vorige Olympische spelen hadden we voor de pauze een serieus deel. Na de pauze liepen een paar muzikanten met zwemvliezen rond. Dat past ook bij ons.’ Wat er dit jaar gebeurt, dat laat ze nog in het midden. In ieder geval is er bijzondere kleding te zien. Bedankje Het zomerconcert is een bedank-

je aan de donateurs, maar ook fietsers die toevallig langsrijden mogen spontaan aanschuiven. Het publiek zit op het terras bij zaal Koenders, het orkest neemt plaats op de Terborgseweg. De straat wordt voor de gelegenheid afgezet. Het zomerconcert op 29 juni 2012 duurt van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur met tussendoor een pauze. ‘Het orkest is te groot om bij regen naar binnen te verhuizen. We hopen dus dat het droog blijft!’

Wie droomt er niet van miljonair te worden? Niet in marken of in guldens maar in euro’s! Je zult maar wat grond hebben en deze onverwacht tegen een goede prijs kunnen verkopen. Je kunt blijven wonen, maar je moet wel accepteren dat je op termijn uitkijkt over een binnenzee. Een hoeveelheid water waar je niet om hebt gevraagd, niet nodig hebt en al helemaal niet wilt hebben dat het er is. Misschien denkt je, och, als het water er eenmaal is ben ik er toch niet meer. Ik hoef nu niet meer te werken en kan nu in luxe leven. En als ik er toch nog ben en de Kiesabbau is gereed maak ik er het beste van: een hengeltje, een steigertje, een bootje. Zou dat niet een normale gedachtegang zijn van iemand die nu in deze situatie verkeert? Op het eind wordt jouw grond toch gewoon onteigend. Gewoon afwachten, niks doen, het geld komt toch wel. Toch gebeurt het dat mensen dit terzijde schuiven. Dat mensen zich belangeloos inzetten voor de goede zaak. Voor behoud van het natuurlijk evenwicht en tegen een nog grotere kapitaalvorming van een commercieel bedrijf. Alleen al dit feit is het waard het Dinxperwick-initiatief onvoorwaardelijk te ondersteunen! Hol ow goed! H. Eurneman h.eurneman@rondomdinxperlo.nl

C 100 M 60 Y0 K 20

Vindertjes Heeft u overtollige huisraad? Zoekt u hulp in de huishouding of een klusser? Plaats dan een Vindertje. Opgeven kan uitsluitend via www.rondomdinxperlo. nl. Klik op de oranje banner en vul de advertentietekst van maximaal 5 regels in.Voor 20 euro plaatsen we uw Vindertje twee keer. Zoekt u hulp in de huishouding? Dinsdag- of woensdagmorgen? Mag ook via de PGB!! Neem dan contact met mij op. Mijn telefoonnummer: 0613308339 Gevraagd: lieve oppas aan huis ik werk onregelmatig, vroege en late diensten ca. 12/20 uur p.w. Voor info: 06-21860049 Liefst bellen na 19.00 uur

Vanaf 2 juli 2012:

15% subsidie

Voor informatieavond zonnepanelen zie Rondom Dinxperlo week 27.

De slag om Dinxperlo, boek over de oorlogstijd. 10 euro. Geen verzendkosten. In nieuwstaat. Sms naar: 06-51760020 M, Zag je in alle kranten staan, leuke herinneringen had ik daar aan. Na onze spannende avond @P8, ben jij het waar ik de hele week aan dacht. -X- Je Royal Flush


8

C 100 M 60 Y0 K 20

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Serviceberichten

Met eten speel je niet. Met speel je niet. Met keukenideeën wel. keukenideeën wel. Met eten speel je niet. Met keukenideeën wel.

Medisch en zorg Huisartsenpraktijken • R F W Schuurman en D Teunissen, Nieuwstraat 2/A, Dinxperlo, Tel: 0315651041 • Valk vd en Boer De Huisartsenpraktijk, Burg Haverkampstraat 7, Dinxperlo, Tel: 0315-652203

Sensire Dinxperlo • Sensire thuishulp, wijkzorg, nachtzorg, verpleging en verzorging. Tel. 0900-88 56 (10 ct/min, 24 uur per dag) Info: www.sensire.nl

D

Sensire Maatschappelijk Werk • Tel. 0900-6228 724 (10ct/min) Voor spreekuurtijden kijk op www. sensire.nl. E-mail: info@sensire.nl

Huisartsenpost Doetinchem • Telefoon (0314) 32 98 88 • Bereikbaar: alleen op afspraak, weekend, avond en nacht. Bel tijdens kantooruren uw eigen huisarts.

Z

Verloskundigen • Verloskundigen Praktijk Ulft Telefoon (0315) 64 19 05, Spoedlijn (06) 51 61 52 02. Telefonisch spreekuur: ma 13.30-14.30 uur, diwo-do: 13.00-17.00 uur

Escura Apotheek • Telefoon (0315) 65 24 25, bereikbaar: ma t/m vr van 8-18 uur en zaterdag van 10-12.

Alarmlijn politie, brandweer en ambulance Telefoon: 112, bereikbaar: 24 uur per dag

Careaz Dr. Jenny • Veensgracht 1, 7091 BR Dinxperlo. Tel. 0315-657500, info@careazdrjenny.nl. Voor vragen over wonen, maaltijden, dagverzorging, thuiszorg en vrijwilligerswerk.

Diergeneeskundig Centrum De Slinge Telefoon (0543) 47 33 40

Ook voor de vervanging van uw bestaande keukenapparatuur bent u bij ons aan Een goede keuken adres! leeft van goede ideeën. En daarvan hebben we er het juiste Een maandagochgoede keuken leeft van goede ideeën. En daarvan hebben we er Menzis • De Menzis-bus staat iedere

Careaz Thuiszorg • Voor al uw vragen m.b.t. thuiszorg en huishoudelijke verzorging. Careaz Thuiszorg, tel 0544 - 397010. Website www.careaz.nl

Yunio Jeugdzorg • Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg, tel. (0900) 9864, 24 uur per dag

een heleboel. Met uitgebreid advies en een professionele planning

Doetinc

Aladnaweg

Buurtzorg • Buurtzorg is voor verpleging en verzor-Een goede tend van 09:00 uur tot van 10:30goede uureen op de parkeerplaats keuken leeft ideeën. En daarvan hebben we er wij heleboel. Met uitgebreid advies ensamen een met professionele planning verwezenlijken u op basis van uw ideeën uw droomging 24 uur per dag bereikbaar via tel. 06-20611818. aan de Minister Ringersstraat in Dinxperlo. keuken. Laat u inspireren en persoonlijk door ons adviseren. een heleboel. Met uitgebreid advies en een professionele planning verwezenlijken wij samen met u op basis van uw ideeën uw droomElke maandagmiddag houden wij inloopspreekuur in Komt u gerust eens langs! U bent van harte welkom. de bibliotheek te Dinxperlo van 15.30-16.30 uur. verwezenlijken wij samen met ukeuken. op basis vanuuw ideeën uw Laat inspireren endroompersoonlijk door ons adviseren. eg

gw keuken. Laat u ininspireren en persoonlijk door ons Komt u gerust eensadviseren. langs! U bent van harte welkom.

Laan v an kob us

R

erh Nijv

seveld

Aladnaweg

rsseveld eg service Va se N318 Komt u gerust Rotonde w eens langs! U bent van harte welkom. veldse DoOverige etinchresm ng straatw i R / Varssev eg eg eld w N318 Vars Rotonde hem / Va

AALTEN

g

Laan v an kob us

g

swe

eid

AALTEN

swe

Huiswerkbegeleiding - Huiswerkbegeleiding nodig? Meer informatie bij Dini Veerbeek. www. huiswerk-dinxperlo.nl

eid

Wetswinkel - Eénmaal per twee weken (even weken) op dinsdag van 18.30-20.00 uur, locatie: Figulus Welzijn. Terborgseweg 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 0315-65 52 82

erh Nijv

se 8, 7091 AE VVV DInxperlo - Raadhuisstraat sestra ng atweg Begrafenisvereniging De Laatste Eer dri n Dinxperlo. Open: ma-vr eg van 10.00-12.00 uur en ‘t Boske wGe Uitvaartverzorger: R. Derksen, Beggelderdijk 37, tel. eOp B s van 13.30-16.30 uur. zaterdag alleen van 10-12 o uwpla ng i n 't ko 0315-652664 r aat bus uur. Bioscoopbonnen en VVV-cheques buiten de nd rstr uijte Ge ‘t Boske R e openingstijden via BolandBoSchoenmode. .d uwpla Adm Dinxperlo - De politie is bereikbaar Politiebureau n 't ko t bus traa op maandag t/mijvrijdag ters van 10.00 tot 12.00 uur aan Figulus Welzijn - Locatie Dinxperlo: Terborgseweg u R de Raadhuisstraat 4, Dinxperlo. Buiten deze tijden . de 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 0315-655282 e-mail: Adm alleen op afspraak. Telefoon (0315) 61 70 20, b.g.g. a.visser@figulus-welzijn.nl. website: www.figulus(0900) 88 44. welzijn.nl

´t Boske 5 · 7122 TH Aalten Tel. 05 43 - 47 28 55 · Fax 05 43 - 47 76 55 www.aalten.mhkkeukenexpert.nl

www.keukencentrum-graafschap.nl ‘t Boske 5 • 7122 TH Aalten • T (0543) 47 28 55 • F (0543) 47 76 55 info@keukencentrum-graafschap.nl ´t Boske 5 · 7122 TH Aalten E-mail: info@keukencentrum-graafschap.nl ‘t Boske 5 • 7122 TH (0543) 285555· Fax • F05 (0543) 76 55 05 43 -47 47 28 43 - 47 47 76 55 ´t Boske 5 · 7122 THAalten Aalten • TTel. E-mail: www.aalten.mhkkeukenexpert.nl Tel.info@keukencentrum-graafschap.nl 05 43 - 47 28 55 · Fax 05 43 - 47 76 55 www.keukencentrum-graafschap.nl www.aalten.mhkkeukenexpert.nl www.keukencentrum-graafschap.nl info@keukencentrum-graafschap.nl www.keukencentrum-graafschap.nl

info@keukencentrum-graafschap.nl www.keukencentrum-graafschap.nl

Polizei Suderwick - Politie Suderwick bereikbaar via tel.nr. 02874-98 94 80. Bibliotheek Dinxperlo - Nieuwstraat 47, Dinxperlo, 0315-653100. Open: Ma: 14.00 uur - 17.00 uur, di 14.00 uur - 20.00 uur, wo 14.00 - 17.00 uur, do 10.00 uur - 12.00 uur, vr 14.00 uur - 20.00 uur.

Kerkdiensten RK-kerk De Goede Herder Dinxperlo

Zondag 1 juli 10.00 uur Woord en Communieviering, voorganger pastor v.d.Ploeg m.m.v. dameskoor 13.00 uur Doopviering door diaken Peters

Protestantse Gemeente Dinxperlo

Zondag 1 juli 2012, uitgangscollecte jeugdwerk/prot. kerk JOP 9.30 uur Dorpskerk, ds. H. Veer, oppasdienst, kindernevendienst

Evangelisch Ref. Kirche Suderwick

1. Juli 2012 10.30 Uhr Gottesdienst mit Abendmahl mit Pfarrer Burkhard Lehmann

Gemeinde St.-Michael, Suderwick

H.H Petrus en Paulus Breedenbroek Donderdag 28 juni 18.30 uur avondmis in de dagkapel, celebrant: Pastoor Kloosterman. Zaterdag 30 juni 19.00 uur eucharistieviering met medewerking van het Herenkoor. Celebrant: Pastoor Smits

Vrije Baptistengemeente Dinxperlo

De Vrije Baptistengemeente houdt iedere zondag 10.00 uur een dienst in gebouw De Bron, Ottenshof 9 Dinxperlo. Er is zondagsschool en crèche. Voor inlichtingen: (0315) 651320 of (0315) 654871 of www.baptistendinxperlo.nl

Vergadering van Gelovigen Dinxperlo Elke zondag dienst om 9.30 uur met avondmaalsviering; aansluitend toespraak uit de bijbel. Er is zondagsschool en crèche. Woensdag 19.30 uur gebedsdienst aan Kerkhofplein 7. Informatie: (0315) 652336 of www. christengemeentedinxperlo.nl.

De Christelijke Gereformeerde Kerk

Berkenhovestraat 9, 7122 ZX Aalten. Iedere zondag zijn de diensten om 9.30 uur en 15.00 uur o.l.v. predikant ds. R.Bikker. Er is oppasdienst voor de kinderen.

GPL-Metaal Las en constructiewerk Laswerk van staal,rvs en aluminium Constructiewerk – plaatwerk balkonhekwerk – ballustrades – trappen Sierhekwerk – poorten Stalen lateien – balkstaal – profielstaal

Adverteren in deze krant? andreveldhuis@rondomdinxperlo.nl

Gesmeed hang en sluitwerk Industriestraat 12 7091 DC Dinxperlo www.gpl-metaal.nl

+ 31(0) 651153454

D h V d


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

Kunst en cultuur

Zomerconcert Dr. Jenny Duitse seniorendansgroep valt in de smaak

‘Wij houden van Holland!’

foto: frank vinkenvleugel

DINXPERLO - Een pakkend thema voor een schoolfeest bedenken, is soms een hele klus. Openbare basisschool De Wegwijzer maakte deze keer een schot in de roos. Vrijdagmiddag stond het hele plein in het teken van ‘Ik hou van Holland’. De spellen hadden uiteraard een Hollands tintje en ook de lekkernijen. Muziekvereniging Prinses Beatrix speelde vrolijke noten, nadat de klompendansers van De Klepperklumkes het schoolfeest hadden geopend. Het was ouderwets gezellig, hebben we ons laten vertellen.

DINXPERLO - Vanwege de harde wind moest het zomerconcert dat het Dr.Jenny woonzorgcentrum in samenwerking met het Bültenhaus organiseerde, afgelopen zaterdag naar binnen worden verplaatst. Daar genoten Nederlandse en Duitse gasten alsnog van koor Vision, zangeres-gitarist Andrea Neuhaus en een seniorendansgroep uit Bocholt. Van die laatste groep maakte Frank Vinkenvleugel deze foto.

Wij ruimen onze voorjaars- en zomercollectie op! Alle topmerken nu met

* uitgezonderd basisartikelen en nieuwe collectie

Vero Moda - EDC - Pieces - Dept - Vila - Esprit - LTB Geisha - Punky Fish - Sisters Point (nieuw!) Ambika - Havaianas (nieuw!)

Jack & Jones - PME Legend (Pall Mall) - Esprit Men No Excess - Amiri - Havaianas (nieuw!) Hogestraat 6 Dinxperlo | 0315 - 652225

Hogestraat 27 Dinxperlo | 0315 - 655080

9


10

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

1965 - 1982

De Achterhoekse amateurtop is niet langer haalbaar Voetbalcub SV Dinxperlo viert in 2012 het 90-jarig bestaan. In verschillende artikelen blikt RondomDinxperlo terug op de geschiedenis van deze Dinxperlose vereniging. Deze keer staat de periode 1965 - 1982 centraal.

N

a de degradatie in 1964 uit de eerste klasse speelde het eerste elftal van SV Dinxperlo nog jarenlang in de tweede klasse. Ondanks het feit dat een aantal belangrijke spelers na de degradatie de schoenen aan de wilgen hingen en een zware blessure van topschutter Fredy Schuurman bleek het voor SV Dinxperlo geen probleem om zich op het tweede niveau te handhaven. Men was zelfs nog een aantal keren dicht bij een kampioenschap in de tweede klasse maar uiteindelijk bleken ROHDA Raalte (in 1969) en Eilermark (1970) toch te sterk. SV Dinxperlo was een graag geziene gastheer voor profclubs. En die hadden het in die tijd niet eenvoudig tegen ons eerste elftal. Zo gingen het tweede elftal van Twente, met de gebroeders Van de Kerkhoff, met een 4-2 nederlaag naar huis en werd er ook eens gewonnen van FC Wageningen en De Graafschap. Bij de invoering van de hoofdklasse in 1973 was SV Dinxperlo voor het laatst dicht bij promotie naar de tweede klasse. Een vierde plaats volstond maar dankzij een 1-0 nederlaag tegen AWC in Wijchen werd het uiteindelijk een vijfde plaats. In deze periode moest het eerste elftal opnieuw verjongd worden. Eduard Schreur vertrok naar De Graafschap en een aantal andere geroutineerde spelers stopten met het spelen in het eerste elftal. Deze gedwongen verjonging kon SV Dinxperlo niet meer opvangen. In 1975 degradeerde de ploeg als nummer 11 uit de tweede klasse en een jaar later werd ook in een beslissingswedstrijd van Grol verloren. Voor 3000 toeschouwers in Lichtenvoorde degradeerde SVD voor het tweede achtereenvolgende seizoen. In de jaren erop kon het eerste elftal zich in de vierde klasse handhaven en groeide het uit tot een (sub)topper. In het seizoen 1979-1980 bleef men, na een matige start, heel lang ongeslagen. In Zieuwent werd vervolgens met 0-0 gelijk gespeeld waardoor het kampioenschap van de vierde klasse een feit was. In de derde klasse werd men in het eerste jaar nog vierde maar in het tweede seizoen kwamen de problemen. Zo was er het probleem met trainer Hatumena die de enige trainer is in de geschiedenis van SV Dinxperlo die het seizoen niet af mocht maken. Een ander probleem was de disciplinaire schorsing van één van de spelers en de onvrede van de spelers over deze beslissing en kreeg het eerste elftal te maken met een blessuregolf. De ploeg eindigde uiteindelijk als laatste met degradatie tot gevolg. De derde klasse in sindsdien niet meer bereikt. Overgang van Gielink naar Welink Begin jaren zeventig kwam het bericht van de gemeente Dinxperlo aan SV Dinxperlo dat zij de grond waarop het SVD complex was gevestigd, gebruikt zou gaan worden voor nieuwbouw. Dat leidde destijds tot nogal wat beroering binnen de vereniging. Niemand wilde het gezellige sportpark ‘t Gielink verlaten met zijn karakteristieke tribune en zijn aarden wallen aan de overzijde van het hoofdveld. Op dit veld waren

de grootste successen behaald en daar moesten we blijven spelen. Ook was er aan het eind van de jaren 60 nog enige verbeteringen aan het complex gerealiseerd zoals een betere verlichting van het hoofdveld en een uitbreiding van de kantine. SV Dinxperlo zou zich, samen met DZSV, moeten gaan vestigen op het zogenaamde Eurocomplex waar de Eurohal al gebouwd was. De gemeente kon de subsidies en het te verdienen geld met de verkoop van de grond niet laten liggen en zo moest er uiteindelijk door ons verhuisd worden. Er werd een ruilcontract gesloten tussen de gemeente Dinxperlo en de Stichting Algemeen Sportcentrum Dinxperlo (SASD, opgericht in 1959) die onder meer het hoofdveld van SV Dinxperlo in beheer had. Dit ruilcontract werd destijds ondertekend door de burgemeester van Dinxperlo en door de voorzitter van de SASD en werd vastgelegd bij de notaris. Dat deze akte nog steeds rechtsgeldig is blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter van 6 juni jl. waar in staat dat SV Dinxperlo de gemeente nog steeds aan haar verplichtingen, opgetekend in deze akte, kan houden. Het complex dat uiteindelijk ‘t Welink zou gaan heten kreeg drie speelvelden en een oefenveld. De enige en nog steeds te horen kritiek was dat het oefenveld te krap was waardoor al snel één van de speelvelden gebruikt moest gaan worden als trainingsveld. De SASD was verplicht een tribune te (laten) bouwen. De kleedkamers werden gebouwd onder de tribune, de bestuurskamer achter de tribune. De voormalige schoolgebouwen op het complex werden verbouwd tot kantine en jeugdhonk. In 1980 was het nieuwe complex één van de modernste van de regio. Met het symbolisch overhandigen van een bal door burgemeester Van As aan onze toenmalige voorzitter, dhr. Meex, werd het complex in 1980 officieel geopend. Jubilea In 1972 werd het vijftig jarig bestaan gevierd met een grootste receptie en een feestavond. Ook werd een jubileumboekje uitgegeven. Hetzelfde gebeurde met het 60 jarig bestaan van SV Dinxperlo. Alleen werd dit jubileum opgeluisterd met een drieluik van AZ op ons sportcomplex. AZ oefende tegen De Graafschap, GA Eagles en een streekelftal. AZ was destijds onder de indruk van ons nieuwe sportcomplex. In 1982 was er ook een groot internationaal voetbaltoernooi dat begon op een vrijdag terwijl de finales werden gespeeld op zondagmiddag. Onze talentvolle A-junioren, die in de competitie nog twee maal hadden gewonnen van de Graafschap A, moesten het opnemen tegen regionale selectieteams. Ze behaalden zeer verdienstelijke resultaten tegen deze selectieteams. Met deze talentvolle groep zou SV Dinxperlo 1 binnenkort weer in de Achterhoekse amateurtop spelen zo was de verwachting. Helaas konden die verwachtingen niet worden waar gemaakt.

SV Dinxperlo

D

D e h f w r d T R m d l b o

L l w v h v p a k

A P v s p v t 2

Opening sportpark. Voorzitter Meex ontvangt symbolisch een bal van burgemeester Van As bij opening in januari 1980.

H G w t b h E r v O

A

B r M s b g fi h Met muzikale begeleiding van Beatrix worden de kampioenen ingehaald door SV Dinxperlo.

V n r D ‘ i v z g

S 2 t v e

Fans wachten de voetballers op...

V E D e r h k


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

11

Sport in en rondom Dinxperlo

Dubbel feest bij De Grensruiters DINXPERLO - Bij rijvereniging en ponyclub De Grensruiters was het afgelopen zaterdag dubbel feest. Maar liefst vier jubilarissen werden gehuldigd en vervolgens reikte het bestuur de prijzen van de clubkampioenschappen uit. Terwijl Henk Smits, Paul Reusen, Rolf Schwagmeier en Bertie Lammers in twee koetsen eerst werden rondgereden door Dinxperlo, stelden de andere ruiters zich bij de manege op voor een warme ontvangst. Langs de erehaag betraden de jubilarissen de versierde rijhal, waar ze werden toegesproken door vicevoorzitter André Keuper en wethouder Ted Kok. Die laatste wist te vertellen dat bij de familie Smits het paardenvirus in het bloed zit. Niet alleen Henk maar ook zijn zonen en kleinkinderen zijn ermee besmet. Appelschimmel Paul Reusen rijdt paard sinds zijn vijftiende jaar. Zijn Gelderse appelschimmel stond overdag voor de ploeg en werd daarna opgepoetst voor paardrijles. Hij was van 1992 tot en met 2000 voorzitter en sinds 2010 opnieuw. Het internationale karakter van De Grensruiters begon bij Rolf Schwagmeier uit Suderwick, die vijftig jaar geleden lid werd. Via zijn bedrijf Rosch is hij ook succesvol in het fokken van paarden, met merrie Estana als topper. De vierde jubilaris die een unieke oorkonde in ontvangst nam, was Bertie Lammers. Ook hij reed op een echt werk-

De jubilarissen kwamen per koets aan bij manege ‘t Hesselink, waar ze werden opgewacht door tientallen ‘grensruiters’. foto’s: frank vinkenvleugel

paard. Prestaties bleven niet uit: met het viertal werd hij in 1957 in Tiel Gelders Kampioen in de klasse licht. Kampioenstitels in de jaren ‘58, ‘59 en ‘62 volgden daarop. Meer lezen over het jubileumfeest? Kijk dan op www.rondomdinxperlo.nl.

Uw lokale leverancier voor

Aloys loopt marathon Berlijn

Brandblussers & Service Noodverlichting

BREEDENBROEK - Op zondag 30 september reist Aloys Geven af naar Berlijn om daar de 39e Marathon van Berlin te lopen. Hij hoopt de afstand van 42 kilometer en 195 meter af te leggen binnen de vier uur. Met zijn deelname hoopt hij genoeg geld bij elkaar te lopen voor een duofunfiets voor het Dr. Jenny woonzorgcentrum. C1000 helpt een handje met een emballageactie. Van vrijdag 29 juni tot en met zaterdag 14 juli kunnen klanten van C1000 hun flessenbon deponeren in speciale collectebussen naast de automaat. De totale opbrengst wordt toegevoegd aan de actie ‘Aloys Geven uit Breedenbroek loopt de marathon in Berlijn‘. De duofunfiets maakt het voor cliënten van de verpleegafdeling van het Dr. Jenny woonzorgcentrum mogelijk om er eens lekker op uit te gaan, samen met een medewerker of vrijwilliger.

T-ISS

produced by T-ISS

BHV / EHBO / BLUS Cursussen Ontruiming & Vluchtweg Plattegrond 440 woorden

Persoonlijke Veiligheidsmiddelen

foto: pr

Samen met zijn supportersclub gaat Breedenbroeker Aloys Geven op zondag 30 september 2012 naar Berlijn. Aloys loop niet voor het eerst. Al twee keer eerder voltooide hij de marathon van Rotterdam. Nu is het tijd voor een hoger doel; het liefst iets sportiefs, maar dan voor anderen. ‘Veel mensen kunnen niet meer zelfstandig fietsen. Maar de duofunfiets met elektrische ondersteuning geeft mensen de mogelijkheid om er weer lekker op uit te gaan.’ Vrijheid Even naar de (klein)kinderen. Of een rondje Dinxperlo. De duofunfiets maakt dat mogelijk. Dat geeft meer vrijheid dan de rollator of de rolstoel. Voor aanschaf van de duofiets is 7.500 euro nodig. Aloys gaat er helemaal voor. De komende weken en maanden loopt hij dagelijks rondom Dinxperlo en Breedenbroek in zijn groen-zwart gesponsorde outfit. Iedereen die hem wil helpen zijn doel te bereiken, kan de lege flessenbonnen doneren. Direct geld storten kan ook. Een gift is welkom op (Rabo) bankrekeningnummer 1362.26.728 t.n.v. A. Geven.

Helmkamp 32 / 34 - 7091HR Dinxperlo Tel: 0315 656061 - Fax: 0315 656063 www.tissafe.nl - www.t-iss.com services@t-iss.com - info@t-iss.com ISO 9001/2008

Saving You.......


12

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Historie

Reünie CJV roept sterke kampvuurverhalen op DE HEURNE - Naarmate de jaren verstrijken, worden de herinneringen aan belevenissen in de jeugd flink aangedikt. Nu CJV De Heurne voor het vijftigste jaar op rij gaat kamperen in Eibergen, komen veel van die sterke verhalen boven. Op zolders is naar oude foto’s gezocht. En zelfs stoffige notitieboekjes met kampliederen zijn teruggevonden. Dat zorgt ongetwijfeld voor een feest der herkenning in het Heurnsebos op 18 augustus 2012.

Het kamp van de CJV in Eibergen in vroeger jaren. archieffoto’s: pr

‘In 1963 hebben Derk en Leis Beernink het plekje gevonden tijdens een fietstocht’, weet medeorganisator Hanneke Gerritsen. ‘De CJV heeft toen de familie Ten Brinke gevraagd of ze er mochten kamperen. Datzelfde jaar zijn ze al gegaan.’ De favoriete kampeerplek was destijds dun bebost. Erg geschikt dus voor de legertent. Elektriciteit was er toen niet en zelfs tegenwoordig kamperen de CJV’ers zonder stroom. ‘Voor de muziek nemen we een radio mee met batterijen’, vertelt Hanneke. De kampeerders waren al die jaren meer dan welkom bij de familie Ten Brinke. Zij merkten zelf op dat dit de vijftigste editie wordt. Het liefst hadden ze een reünie in Eibergen gehouden, maar de leiding van de CJV verwacht dat dan de drempel te groot is. Daarom worden op 18 augustus, direct na een kampweek,

de tenten opgebouwd in het Heurnsebos. ‘De hele uitrusting komt hier in het bos te staan; twee slaaptenten en de keukentent.’ Fototocht De reünie begint met een vrije inloop, gevolgd door een welkomstwoord. In het bos kunnen de CJV’ers kampspelletjes doen en in het jeugdgebouw is een expositie. ‘We laten enkele vergrotingen maken van de leukste foto’s. Verder staan er banken en statafels in het bos, zodat mensen elkaar op hun gemak weer kunnen ontmoeten’, zegt Hanneke Gerritsen. ‘Arie Westendorp neemt misschien zijn gitaar mee voor een muzikaal intermezzo.’ Het primitieve karakter van de kampeerweken is gebleven. Het gat in de grond heeft plaatsgemaakt voor een toiletwagen. De smoezelige schuimmatrasjes zijn vervangen door luchtbedden. De beleving is na vijf decennia hetzelfde. ‘Als we aankomen op de fiets, trekken de jongeren een sprintje om als eerste een plekje te veroveren in de tent. Voorin de tent is de mistfavoriete plek, want dan loopt iedereen over je heen’, lacht Hanneke. Vooral de jongere groepen hebben behoefte aan een programma. Bekertjes water zoeken bijvoorbeeld, met een blinddoek voor. En ook het dorpsspel in Eiber-

gen, op drie kilometer fietsen van het kamp, is traditie. Kortom, er is genoeg om over te keuvelen tijdens de reünie op 18 augustus. Van de 900 mensen die door de jaren heen bij de CJV hebben gezeten, heeft zich nog maar een handvol opgegeven. Maar dat komt uiteindelijk wel goed, denkt de organisatie. ‘Binnen de CJV zijn heel veel vriendengroepen ontstaan, die komen zeker.’ Entreekaarten zijn voor 5 euro te koop bij de organisatie (Wim Klompenhouwer, Stegerdijk 8a, Gert Rougoor, Lage Heurnseweg 11; Rieki Wildenbeest Spekkendijk 12) of bij bestuursleden thuis (Jan-Willem Smits, Caspersstraat 2b; Martijn Hengeveld, Het Rabelink 36; Hans Lammers, De Klumpender 47). Kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen en ze worden vermaakt.

N

Foto’s ‘Wij zijn op zoek naar foto’s uit verschillende jaren. Zijn er nog foto’s die wij mogen gebruiken tijdens de reünie, dan kunnen ze worden afgegeven bij Jolanda Klompenhouwer, Lage Heurneseweg 64 in De Heurne of bij Annie Ormel, Polstraat 11 in Dinxperlo. Iedereen krijgt zijn foto’s terug!’ Meer informatie staat op www.cjvdeheurne.nl of bel met Hanneke Gerritsen op nummer (0315) 652231. Een kamplied uit 1973 staat op de website www. rondomdinxperlo.nl.

Dinxperlose foto’s uit de sixties gezocht

J

DINXPERLO - Sixties in de Achterhoek. Wat gebeurde er allemaal in dat decennium, wat was het gesprek van de dag in die tijd? De belangrijkste herinneringen worden opgehaald in de Achterhoekse Kroniek van de Jaren 60. Samensteller Willy Hermans heeft de 875 meest spraakmakende krantenartikelen geselecteerd, die een treffend tijdsbeeld schetsen. Hij is nog op zoek naar een paar mooie Dinxperlose foto’s uit de jaren 60.

R g i v l k z t h p ‘ A l v p t

Opmerkelijke zaken komen in de kroniek aan het licht, zoals twaalf gevallen van moord en doodslag. Drie Achterhoekse paters werden in de Kongo vermoord, maar ook in de streek zelf ging het een aantal malen mis. In Laren en Doetinchem vond een koelbloedige moord plaats. Een Doetinchemmer stak in Arnhem iemand aan het mes en een Zutphenaar pleegde een moord in Zweden. In het decennium veranderde veel. Niet alleen uiterlijk door bouw van zwembaden, sporthallen, bejaardenhuizen en grote nieuwe wijken. De jeugd schopte tegen de oude garde aan en kwam in opstand. Halbstarken veroorzaakten overlast in Zutphen, Doetinchem en Winterswijk, bromnozems terroriseerden Ruurlo, Varsseveld en Aalten. De Achterhoek liep met popmuziek zelfs voor op de rest van Nederland: in 1967 was de eerste beatmarathon in Doetinchem en Lochem had het eerste openluchtfestival. De mannenkoren uit Ulft en Etten zongen

in heel Europa en namen hun eerste langspeelplaat op. Devotie en promotie Op kerkelijk gebied rommelde het ook; in Neede werd een pastoor ontslagen, in Groenlo werd de benoeming van een pastoor ingetrokken nog voor hij begon. Prachtige sportprestaties waren er van paardrijder Gerrit Mensink, roeier Herman Suselbeek (zilver op de Olympische Spelen) en tennistalent Lidy Jansen Venneboer. Op voetbalgebied scoorde De Graafschap wisselvallig in de tweede divisie en werd betaald voetbal in 1962 pas na een beslissingswedstrijd veilig gesteld. De amateurclubs WVC, Dinxperlo, AZC en Be Quick wisten de hoogste (1e) amateurklasse te bereiken, maar doorgaans duurde het verblijf niet lang. Bijna 100 verkeersslachtoffers Dodelijke ongevallen waren aan de orde van de dag; de onveiligheid op de wegen en rails was enorm. Vijftig

tot negentig doden per jaar in het Achterhoekse verkeer! Hoog water in 1960 en 1966 trok veel ramptoerisme, net als een windhoos in 1966 en grote branden bij kasteel Ulenpas in Hoog-Keppel, de SORBO in Vorden, panden aan de burgemeester Van Nispenstraat in Doetinchem, hotel Leemreis in Hengelo en de Herwalt-fabriek in Lichtenvoorde. Ondertussen groeide de bevolking. De welvaart nam toe en daardoor ook de behoefte aan consumptiegoederen. Auto, televisie, telefoon en platenspeler werden gemeengoed. Ieder huishouden werd aangesloten op waterleiding. Boek De kroniek bevat veel foto’s die passen bij de nieuwsberichten. Hieronder unieke exemplaren uit de collecties van fotografen Zeylemaker, Fischer en het Erfgoedcentrum. Ook historische verenigingen en particulieren verleenden hun medewerking. Kroniek van de Achterhoek is een uitgave van Het Boekenschap en is te bestellen via www. kroniekachterhoek.nl. Auteur Willy (W.J.M.) Hermans (1957) staat bekend als kroniekschrijver van de Achterhoek. In 2010 publiceerde hij de bestseller Achter de coulissen, in 2001 verscheen ‘Daar, midden in de Graafschap’ en in 1993 tekende Willy Hermans de geschiedenis van de Hengelose voetbalvereniging Pax op. De Achterhoekse Kroniek vult hij graag aan met fraaie foto’s uit Dinxperlo. Mail naar: willyhermans@hetboekenschap.nl

Dinxperlo in de sixties; een gloednieuw politiebureau.

Het buurtschapshuis op Sinderen.

Archieffoto’s: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

I s w h l m d d d d w g m e

O n t d i t D P w p


n s

n ft l

n

-

Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

13

Historie

Nét geen gouden jubileum • Ruim 49 jaar na de bouw wacht sloophamer voor Ds. van Dijkschool

DINXPERLO - Na de zomervakantie van 2012 fuseert de Ds. Van Dijkschool met ‘t Welink tot de nieuwe basisschool De Bosmark. Het schoolgebouw aan de Maurits Prinsstraat, dat nagenoeg 50 jaar dienst deed, wordt snel daarna gesloopt. Op 30 juni 2012 kunnen alle oud-leerlingen en -leerkrachten nog even door de gangen slenteren om herinneringen op te halen. Ben Maandag verzamelde voor de reünie oude foto’s, documenten en krantenartikelen. RondomDinxperlo nam alvast een kijkje bij de expositie.

t

‘D

e

s

, -

t e

d .

e oudste leerling zal nu rond de 61 zijn, want de school heeft 49 jaar bestaan’, zegt directeur Gerrit Jan Houwers, terwijl hij met Ben Maandag het archiefmateriaal bestudeert. De opening van de Ds. Van Dijkschool met v.l.n.r. Ds. Van Dijk, bur’De eerste steen is gelegd op 29 gemeester Stam, ambtenaar financiën Helmink, schoolbestuurder augustus 1962 door voorzitter Van Boland en schoolhoofd Thoomes. Dijk zelf.’ Later dat jaar, in augustus, archieffoto’s: scholenarchief maakte kunstschilder Wim Mulder uit Otterlo het kunstwerk op de gevel, dat door gemeente Aalten als ‘kenmerkend mozaïekkunstwerk uit de jaren zestig’ is aangemerkt. De officiële opening van de Ds. Van School Dorp Eerst nog even genieten van de Dijkschool had plaats in 1963. Er In het notulenboek van 4 juni 1958 oude school, samen met iedereen ging een voorbereidingstijd van vijf staat: ‘Naar aanleiding van het die er geleerd en gewerkt heeft. jaar aan vooraf. advies van de Burgemeester over ‘Er hebben zich 175 mensen aantoegezegde bouwterreinen nieuw- gemeld’, weet Houwers. ‘De ervabouw School Dorp is dit met de ring leert dat er vaak wel drie keer diverse eigenaren besproken en zo veel mensen komen. We roepen definitief vastgelegd en hebben iedereen op om zelf oude foto’s mee deze zich verbonden tot sept 58 te brengen’, zegt Houwers. ‘Op die deze percelen voor hier genoemde manier blijven ze in eigen beheer en prijs voor ons te willen reserveren: hoeven we het materiaal niet terug E.H. ter Horst f 200,-, J.H. Luimes te sturen.’ De reünie is een vrije f 7850,- terwijl notaris Weenink dit inloop zonder vast programma op met de erven Klomps zal regelen 30 juni van 16.00 tot 21.00 uur. In voor de prijs van f 3000,-.’ enkele lokalen draaien video’s van afscheidsavonden en schoolfeesten. Ook van de algemene ledenver- Ook zijn fotoalbums op dvd gezet. gadering op 6 april 1960 werden notulen gemaakt: ‘De heer Sale- Uitdaging mink vraagt, vooruitlopend op de Directeur Gerrit Jan Houwers blijft schoolbouw, over de wijze van aan- als stafmedewerker één dag per besteding van dit werk. Kan dat week aan De Bosmark verbonden. onder plaatselijke aannemers? De Daarnaast gaat hij een nieuwe uitmeningen hierover lopen nogal uit- daging aan op de christelijke basiseen. Wel wil men het graag plaatse- school in Barlo voor drie dagen per lijk houden, of, in elk geval onder week. De reünie voelt een beetje Protestantse aannemers.’ Uitblijven als zijn afscheid. ‘Ik heb met ontvan de Rijksgoedkeuring zorgde zettend veel plezier op de Ds. Van voor een jaar vertraging. Uiteinde- Dijkschool gewerkt. Ik ben trots op lijk kreeg bouwbedrijf Klomps de de kinderen, ouders en collega’s. Zij opdracht. Naamgever werd domi- hebben de school gemaakt tot wat nee T.A.G. van Dijk, die in 1948 het nu is!’ Intern begeleider Rieky was geïnstalleerd als predikant in Tuenter, gespecialiseerd in leerlinDinxperlo. genzorg voor kinderen met zorgvragen, gaat mee naar de school in Draadloos Barlo, die ook onderdeel is van de Gerrit Jan Houwers trad in 1990 in Accent Scholengroep. dienst, toen Rien Korevaar er directeur was. Hij heeft sinds 2006 een Opening directiefunctie. ‘Toen ik in 1973 Het gebouw van de nieuwe school de studie afrondde, was hier geen De Bosmark aan de Europastraat werk. Daarom heb ik in Voort- wordt opgeleverd op 3 juli. Twee huizen op de Veluwe gesollici- dagen erna gaan alle leerlingen in teerd’, herinnert Houwers zich. Bij een lawaaioptocht naar de nieude overstap naar de Dinxperlose we locatie. De lessen starten op school, kreeg hij alle ruimte om zijn 20 augustus, de eerste dag van het ervaring met computersystemen te nieuwe schooljaar. ‘De kinderen benutten. ‘De Ds. Van Dijkschool krijgen op donderdag al vakantie, was de eerste school in Nederland zodat de leerkrachten alle spullen rink op 7 september 1948 trouwde met laptops en een draadloos inter- kunnen inpakken. Het verhuizen met Willem Bulsink. Het materinetsysteem. In de nieuwe school De van alle meubels gebeurt op 13 en Bosmark gaan we nog veel verder 14 augustus.’ De officiële opening aal is onlangs door mevrouw Wikmet computers’ kerink-Bulsink geschonken aan van de nieuwe school is op 3 oktohet museum. ber 2012. Meer informatie over de nieuwe school: www.bosmark.nl.

Jurk van parachutestof REGIO - Tot 12 augustus 2012 gaat het cultuurproject ‘Gelegerd in Gelderland’ op tournee langs verschillende plaatsen in Gelderland. Bij het Grenslandmuseum komt op 21 en 22 juli de Bandritzer 561 te staan, een reizende multimediashow. Op 5 juli wordt in het Grenslandmuseum te Dinxperlo de expositie geopend over ‘De laatste dagen van maart 1945’. Al eerder is er in Aalten wat te beleven. Van 26 tot en met 28 juni vinden daar speciale activiteiten plaats voor jong en oud bij de Aaltense Musea. In museum Markt 12 kunnen mensen beleven hoe het dagelijks leven wordt beïnvloed als je geen vrijheid meer hebt en de bezetter de lakens uitdeelt. Markt12 is een huis met verhalen over gewone mensen die keuzes maken in ongewone tijden. Hoe reageerden mensen op de verschillende maatregelen van de bezetter? Gingen ze in verzet of werkten ze mee? En wat waren de gevolgen van die keuze? Zie voor de meest recente informatie www.aaltensemusea.nl. Ook is er een kleine expositie Vernuftig Hergebruik van oorlogsmateriaal door de gemeenschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de eerste jaren daarna was textiel alleen op de bon verkrijgbaar. Dat maakte mensen creatief. In de Projectruimte in de centrale hal worden enkele voorbeelden geëxposeerd van dames- en meisjeskle-

ding van in en net na de oorlog. Zo zien we de nationale bevrijdingsrok die direct na de oorlog gedragen werd. Van parachutestof werd onder meer een trouwjapon gemaakt, waarin Jo Wikke-


RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Café - Cafetaria

Café - Cafetaria

’t Centrum

’t Centrum

Wilhelminastraat 7 • Dinxperlo • Telefoon (0315) 23 75 82

Wilhelminastraat 7 • Dinxperlo • Telefoon (0315) 23 75 82

! d n ke

Gezinspakket:

e e W zaterdagavond n e g a d rij

ur u 0 3 .

01 t o t .30

Elke v

0 van 2

l o v = vol EURO-knallers:

Biertje

€1,-

• • • • • • • •

€ 3 patat + 4 kroketten of 4 frikandellen

6 euro

halve haan met patat óf schnitzel + patat óf saté + patat

4 euro

Kinderpatatje + mayo Frikandel Kroket Bami Nasi Kalfskroket Goulashkroket Kaassoufflé

{

14

€1

Op zondag: Biertje voor 1 euro

Tevens uiterst geschikt voor besloten feestjes en partijtjes. Vraag naar de scherpe tarieven!

Tevens uiterst geschikt voor besloten feestjes en partijtjes. Vraag naar de scherpe tarieven!

Uw Professionele Partner Voor Tuin & Park

Maximale capaciteit bij minimale krachtsinspanning

    

ZERO-TURN: Ervaar het nieuwe maaien !

Varsseveldsestraatweg 87 7122 NR AALTEN Tel. 0543 - 46 14 44

              

   


Woensdag 27 juni 2012 • RondomDinxperlo

15

C 100 M 60 Y0 K 20

Win een diner voor 2 bij

Puzzel

Rekenpuzzel RondomDinxperlo Wegens het grote aantal inzendingen bij onze vorige rekenpuzzel, gaat deze puzzel op herhaling. Vul de ontbrekende getallen in. De nummers vallen tussen 2 en 31. De getallen in elke horizontale rij vormen samen het totaal in de rechterkolom. Hetzelfde geldt voor de getallen in de verticale kolommen en ook diagonaal. Lever de ingevulde puzzel uiterlijk aanstaande zaterdag om 12.00 uur in bij de VVV of boekhandel Heezen. Een foto ervan e-mailen kan naar puzzel@rondomdinxperlo.nl. Onder de juiste inzendingen verloten wij een etentje voor twee personen bij restaurant Engbergen.

Winnaar vorige week:

Fam. Besems, Julianastraat 76, 7091 BH Dinxperlo

Uut de kökken van de Achterhoek Kersentuin de Wendelenhutte

In 2006 begon Astrid Selman als hobby met het aanplanten van haar kersenboomgaard. Nu heeft ze een L-vormige boomgaard van 1 hectare groot. De bomen worden vanaf de bloesem tot en met het plukseizoen overdekt met speciaal doek. Dit doek beschermt de bloesem en vruchten tegen regen en vogelvraat. Astrid heeft verschillende rassen kersenbomen. Van heel vroege rassen tot laatbloeiers. Zij kan hierdoor 8 weken kersen plukken. Naast de verkoop van vers geplukte kersen maakt maakt zij ook kersensap, jam en kersen op sap.

Ingrediënten

Deeg: 300 gr bloem 1 zakje gist 1 theel zout 50 gr boter 100 ml melk 2 eetl rietsuiker 1 ei Vulling: 750 gram pitloze kersen 1 zakje vanillesuiker sap van 1/2 sinaasappel 2 eetl kirsch 2 eetl custard paneermeel

Kersenvlaai

Bereidingswijze

• Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Doe de gist in het kuiltje en strooi het zout over de rand van de bloem. • Smelt de boter in een pannetje. Haal de pan van het vuur en voeg de melk en suiker toe. Vervolgens ook het ei loskloppen in de vloeistof. • Roer de vloeibare massa door de bloem en kneed het deeg enkele minuten goed door tot een elastische massa. • Dek de kom af met een natte doek en laat een half uur rijzen. • Verwarm ondertussen de kersen in een pan samen met de vanillesuiker, de kirsch en het sinaasappelsap (tegen de kook). • Doe de custard erbij en laat enkele seconden koken. Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen. • Oven voorverwarmen op 200 graden. Neem een taartvorm van 24 cm, vet deze in met boter en bestrooi met wat paneermeel. • Rol nu het deeg uit tot 1/2 cm dikte. Bekleed de onderkant en zijkanten van de vorm met het deeg. Bewaar een beetje, voor de reepjes later over de taart. • Doe vervolgens de vulling in de vorm. Maak van het restje deeg wat reepjes. Drapeer de reepjes over de taart en bak de taart in 30 minuten gaar.

Kersentuin de Wendelenhutte vindt u aan de Brassendijk 4 in Lintelo. Winkel aan huis open (t/m begin augustus) ma t/m vr 9 - 20 u za: 9 - 17 u. Op de Brusse heeft de kersenvlaai nu als onderdeel van het dessertbuffet!

Agenda voor RondomDinxperlo Wekelijks • Weekmarkt op vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur • Rommelmarkt Beatrixhal op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur • - Bingo in Ons Huis op woensdagavond om 20.00 uur • VVV Fietsroute van de Maand met kortingsbonnen van juni tot en met sept. • - VVV Dorpswandeling met gids op ma, di, woe, do, vrij en zat. Na afloop koffie met gebak. Kosten 10 euro p.p. excl. 15 euro reservering. www.vvvdinxperlo.nl.

Maandag 2 juli MUZIEK - Zomerconcert van Prinses Beatrix op het plein bij Harmeling en Da Claudio te Suderwick. Aanvang 19.30 uur, toegang vrij. Aan het concert werken A-orkest, leerlingenorkest en slagwerkgroep mee. SPORT - Van maandag 2 juli t/m vrijdag 6 juli 2012 houdt de Reddingsbrigade Dinxperlo de jaarlijkse Zwemvierdaagse in zwembad Het Blauwe Meer. Woensdag 4 juli FEEST - De Algemene Heurnse Oranje Vereniging (AHOV) houdt van woensdag 4 juli 2012 t/m zondag 8 juli 2012 het jaarlijkse Oranjefeest, beter bekend als ‘Heurns Feest’.

Vrijdag 29 juni MUZIEK - Zomeravondconcert door harmonie Sint Antonius uit Breedenbroek in samenwerking met muziekvereniging Prinses Beatrix. Meer informatie op www.sint-antoZaterdag 7 juli nius.nl. MARKT - Zomeravond Braderie door ondernemersvereniging Iodus in Dinxperlo van Zaterdag 30 juni 18.00 tot 23.00 uur. SPORT - Van zaterdag 30 juni tot en met zondag 8 juli 2012 houdt volleybalvereniging Zondag 8 juli Favorita Dinxperlo het jaarlijkse Beachvolley- SPORT - Op zondag 8 juli 2012 vindt de baltoernooi op de Markt. Bocholter Inline Skate Tour 2012 plaats. FEEST - Kapel Sinderen 350 jaar. Ontvangst met koffie vanaf 18.30 uur. Om 19.00 uur een Vesperdienst. Vanaf 19.45 uur feestelijk programma met muziek en zang. Zondag 1 juli MARKT - Jaarlijkse rommelmarkt op de Vriezenkamp van 10.00 tot 15.00 uur. MUZIEK - Koffieconcert van chr.gem. zangvereniging Vriendschap in het Dorpshuus te IJzerlo. Aanvang 11.30 uur, zaal open 11.00 uur. Entree 5 euro inclusief koffie.

Zaterdag 14 juli MUZIEK - Het Chr. Heurns Mannenkoor houdt samen met smartlappenkoor ‘Szinderende Smart’ een zomerconcert op Het Vorster, Lage Heurnseweg 30. Entree gratis. MUZIEK - Tweede editie van mini-festival Broek Rock in Breedenbroek bij zaal Koenders. Zaterdag 21 juli HISTORIE - Op zaterdag 21 juli en zondag 22 juli 2012 vindt het evenement Gelegerd in Gelderland - Erfgoedfestival Zomer 2012 in Dinxperlo plaats.


16

RondomDinxperlo • Woensdag 27 juni 2012

Heelweg 73 - 7091 BT Dinxperlo Tel.: 0315 - 65 1144



ARENTZ Roomboter gevulde koeken



   



  





 







  



 Vers gebakken

4 stuks     



2.88 

 

Boerenmetworst vers gesneden

    

0.

99

100 gram

1.34





00 2.



  







    







 

 

  



 



 

    







 





 

     





 C1000 Arentz, Heelweg 73, Dinxperlo 

  





Week26-rondomdinxerplo-26jun2012  

Rondom Dinxperlo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you