Page 1

C 100 M 60 Y0 K 20

Verschijnt huis-aan-huis in Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, Breedenbroek, IJzerlo, Suderwick (D), Voorst en Sinderen

RondomDinxperlo 2

Sneeuwpop: record

Melden verloren spullen kan tóch in Dinxperlo DINXPERLO - Ook de publieksbalie in Dinxperlo is nu meldpunt voor gevonden en verloren voorwerpen, zo laat de gemeente Aalten weten. Eind december 2011 maakte de gemeente Aalten bekend dat het melden en innemen van gevonden voorwerpen niet langer een taak van de politie is, maar van de gemeente. In het betreffende persbericht werd vermeld dat de melding gedaan kan worden tijdens de reguliere openingstijden bij de publieksbalie in Aalten aan de Stationsstraat 8. Melden van gevonden en verloren spullen kan, naar nu blijkt, ook tijdens de reguliere openingstijden bij de publieksbalie in Dinxperlo aan de Raadhuisstraat 8 worden gedaan. Daarnaast kunnen verloren en gevonden spullen digitaal worden aangegeven via de website www.aalten.nl.

WSD zet alle huizen op internet DINXPERLO - Woningcorporatie WSD zet alle huizen op de internetsite www.wonenindeachterhoek.nl. Lees meer over dit initiatief op pagina 11.

5

Clemence leest voor

4 Jaargang 2 25 januari 2012

13 Care Travel in Voorst 16 SVD: hoe het begon

Speciale gast bij Hans Keupers ‘Anders met anderen’

Freek zingt Dinxpers

Heurnse fietspaden worden officieel DE HEURNE - Het college van B en W heeft verkeersmaatregelen vastgesteld met betrekking tot twee fietspaden in De Heurne. Beide paden worden voorzien van een verkeersbord G13, met het opschrift Fietspad. Het gaat om ’t Dieksken, het nieuwe pad tussen de Varsseveldseweg en Caspersstraat, dat is aangewezen als fietspad. Ook een vrij toegankelijk pad tussen de Gelkinkweg en Welskerveen wordt van het verkeersbord G13 volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens voorzien.

Hema Dinxperlo in spanning voor prijs

Freek de Jonge te gast in Hans Keupers ‘Anders met Anderen’.

DINXPERLO - Niemand minder dan Freek de Jonge is op 10 februari te gast bij troubadour Hans Keuper in zijn theaterprogramma ‘Anders met Anderen’. De bekende cabarettier waagt zich bovendien aan het Dinxperlose dialect, zo verklapte ex-Dinxperloër Hans Keuper tijdens een bezoek aan zijn oude basisschool De Wegwijzer. ‘Hij zou vorig jaar al komen, maar kreeg toen een longontsteking’, liet Keuper tijdens de Nationale Voorleesdag weten. Freek de Jonge kon

niet op zondag, dus is de theatershow voor één keer op vrijdag. Een dag ervoor komt De Jonge uit Frankrijk terug. ‘Op Vrijdag om 10.00 uur bekijken we wat we die avond gaan doen. We kennen elkaar bijna niet, maar politiek zitten we wel in dezelfde hoek’, grapt Keuper. Beide artiesten kunnen terugvallen op een enorm repertoire en een flinke dosis ervaring. Met die last-minute theatershow komt het dus wel goed. Verhalen zijn er om verteld te wor-

pr-foto: ringel goslinga

den, vindt Hans Keuper. Soms zijn ze bedacht, maar vaak ook wachten ze op hun ontdekking. Graag gebruikt hij muziek bij zijn verhalen. ’Freek neemt zijn gitarist mee en ik speel zelf ook nog een beetje op de piano. Ik heb een nummer van hem in Dinxpers plat vertaald, dat gaat hij in ieder geval zingen.’ ‘Anders met Anderen’ van Hans Keuper met gast Freek de Jonge is te zien op 10 februari in Schouwburg Amphion Doetinchem om 20.30 uur.

DINXPERLO - Het team van Hema Dinxperlo zit nog even in spanning. Op 24 maart krijgen ze te horen of ze de titel Beste Hema van Nederland in de wacht slepen. Vorige week trakteerde het Dinxperlose filiaal de klanten al op een pak koffie.

Luc en Gerben rijden 21.000 euro bij elkaar DINXPERLO - Voor het Jianderfonds rijden Luc Nederlof en Gerben Peet 21.000 euro bij elkaar. Zie pagina 7 voor een foto.

Bribus-directeur ei1ndigt als negende bij Dakar DINXPERLO - De eerste Dakar Rally van Bernhard ten Brinke resulteerde in een sensatie. De directeur van Bribus werd negende in het eindklassement bij de auto’s. Hoogtepunt was de vierde plaats in de twaalfde etappe; de beste prestatie van een Nederlander ooit. Met RondomDinxperlo blikt Ten Brinke terug op zijn Dakar-avontuur.

foto: Frank Vinkenvleugel

‘Het is een uitputtingsslag op je lichaam, op je auto en op het team’, vat de succesvolle autocoureur de Dakar Rally samen. Hij kocht de inboedel van een failliete sport-

school om zijn lijf in topconditie te brengen. ‘De laatste drie maanden heb ik vier keer in de week getraind met een personal trainer. Mijn gewicht daalde van 107 naar 86 kilo.’ Alle inspanningen waren de moeite waard. In Lima, Peru, werd de Dakar Rally-karavaan door duizenden uitzinnige fans opgewacht. Maar de ontvangst in woonplaats Zeddam was minstens zo indrukwekkend. Lees meer over deze toppres­ tatie op pagina 10.


2

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Kijk & vergelijk Zeker weten dat je goed zit

www.koenders-opel.nl

ASTRA 5 drs 1.4 16V Essentia Bouwjaar: 12-2004 KM stand: 119.487 Airconditioning, cruise control, LM velgen, radio/cd, elektrische ramen

Nu voor: € 5.895,=

Van € 6.895,=

Rondom Dinxperlo

Playbackshow brengt voetballers bij elkaar DINXPERLO - In een bomvolle zaal bij Old Dutch streden afgelopen vrijdag 21 acts om de prijzen tijdens de jaarlijkse Playbackshow van SVD. De eerste plaats bij de jeugd ging naar Los Angeles The Voices met Loop naar het licht. Bij de junioren was het Katy Perry met Hot and Cold die de zege in wacht sleepte en bij de senioren was de jury het meest onder de indruk van Black Eyed Pease met het nummer I Gotta Feeling. Bij de senioren werd er ook een nummer live gezongen, namelijk Grunn und Weiss door Joke Schreur. Zij werd begeleid door het eerste elftal van SVD en zelfs de voorzitter van DZSV stond bij dit nummer met een groen shirt aan op het podium. Dat hij uit volle borst meezong, wordt hem misschien nog heel lang nagedragen, maar tijdens de Playbackshow van SVD moet het allemaal kunnen. Het publiek hoeft overigens geen jaar te wachten op de volgende editie; tijdens het jubileumfeest is er een aparte jubileumplaybackshow.

ruim tweeduizend euro voor kenia

Recordbedrag Sneeuwpop ZAFIRA 2.2 16v Enjoy

Bouwjaar: 02-2006 KM stand: 82.336 Airconditioning, elektr. ramen en spiegels, 7 pers. uitvoering, cruise control

ACHTERGROND Door onze redactie

Nu voor: € 11.895,=

Van € 13.895,=

DINXPERLO - Upendo Children’s Home in Kenia mag een dezer dagen een overboeking van 2011 euro verwachten. Dat is het bedrag dat met de tiende editie van festival Sneeuwpop is opgehaald. Anke en Meike Geven, die als vrijwilliger in het weeshuis werkten, namen afgelopen vrijdag de cheque in ontvangst.

Bouwjaar: 03-2004 Km stand: 47.065 1ste eigenaar, stuurbekrachtiging, leder stuurwiel, LM velgen, dubb. airbags

Bouwjaar: 01-2011 Km stand: 29.828 Nieuwste model, Airconditioning, LM velgen, radio cd, electrische ramen en spiegels

AGILA 1.2 Maxx Nu voor: € 5.395,=

MERIVA 1.4 Turbo Edition Nu voor: € 15.475,=

Bouwjaar: 05-2002 Km stand: 54.749 Centrale deurvergrendeling, stuur in hoogte verst., elektr. ramen

Bouwjaar: 01-2010 Km stand: 52.757 Airconditioning, cruise control, radio/cd, electr. ramen, LM velgen

CORSA 3 drs 1.2 Comfort AUTOMAAT Nu voor: € 4.895,=

CORSA 5 drs 1.4i Edition Nu voor: € 11.395,=

In 2010 is vlakbij de stad Mombasa het Upendo Children’s Home gebouwd, dat aan 24 weeskinderen een thuis biedt. Dit jaar wil de hulporganisatie drie klaslokalen bouwen. Kinderen in Kenia krijgen alleen toegang tot basisonderwijs als ze peuter- en kleuteronderwijs hebben gevolgd. Armen kinderen vallen daardoor meestal buiten de

boot. Anke en Meike Geven hebben het weeshuis voorgedragen als goede doel voor Sneeuwpop 2011. Ze waren er vorig jaar als vrijwilliger actief en hebben met eigen ogen gezien hoe hard het Upendo Children‘s Home nodig is. ‘We hebben met de kinderen gezongen en spelletjes gespeeld. Puzzels en memorie lagen er wel in de kast, maar dat kenden ze niet’, legt Anke Geven uit. De hele familie heeft meegeholpen tijdens Sneeuwpop. Mede daardoor is volgens voorzitter Joost Hengeveld een ‘belachelijk groot’ bedrag opgehaald. Daarmee krijgen straks nog meer kinderen toegang tot onderwijs en dagelijkse maaltijden. Ook de rest van de familie Geven is inmiddels aangestoken. Wilfried Geven laat weten: ‘Deze zomer gaan we met z’n alleen naar Kenia om te helpen, waar dat kan.’ Meer weten over het goede doel? Ga naar www.upendohome. org.

APK € 29,= incl. alle toeslagen !!

voor alle merken personenauto’s, (gratis bij onderhoudsbeurt)

KOENDERS

Breedenbroek, Terborgseweg 42-44, (0315) 65 17 41, www.koenders-opel.nl Alle genoemde prijzen zijn excl. kosten rijklaar maken ad € 595,- (onderhoudsbeurt volgens fabrieksvoorschrift, poetsen en interieur reinigen, nieuwe APK, tenaamstellen kentekenbewijs, aanmelden G2 garantie en brandstof)zetfouten voorbehouden

V.l.n.r. Meike Geven, Joost Hengeveld en Anke Geven met de cheque van 2011 euro. foto: frank vinkenvleugel


3

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Ook dít staat bij ons in de showroom! Wilt u het anders? Wij maken het!

Nieuwe collectie stoelen

En natuurlijk de bijpassende tafel!

Lage Heurnseweg 22 • De Heurne Tel. (0315) 65 29 39 www.demeubelvakman.nl • E-mail: demeubelvakman@hetnet.nl

foto’s: frank vinkenvleugel

Dialezing ‘Vogels in de winter’ DINXPERLO - De Dinxperlose Konijnen - en Pluimveefokkers Vereniging (DKPV) houdt op woensdag 1 februari voor haar leden en andere belangstellenden een dialezing over ‘Vogels in de winter‘. De heer Frans Witjes (IVN-gids) verzorgt deze dialezing in sportcentrum Het Blauwe Meer, Helmkamp 17 te Dinxperlo. Aanvang 20.30 uur, einde ongeveer 21.30 uur. Belangstellenden om deze avond bij te wonen kunnen zich voor 1 februari telefonisch opgeven bij secretaris Hans Seesink, telefoon 0315-243576. De entree is gratis.

Slagerij van Schie

Heelweg 37 (0315) 65 12 89 Aanbiedingen deze week: heerlijke stamppotten (hutspot, zuurkool, boerenkool): 500 gr €2,98 Duitse biefstuk: 4 x 125 gr €4,98 kip louisainasteak: 100 gr €0,98 malse rolladeschijven: 4 halen, 3 betalen Aanbiedingen geldig van donderdag t/m woensdag


4

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Familieberichten

C 100 M 60 Y0 K 20

Familiebericht opgeven? Kosten: 35 euro (tot 60 mm), 65 euro (tot 120 mm) • Mail de tekst plus uw factuuradres naar info@rondomdinxperlo.nl. U krijgt een proefdruk. • of ga langs bij het VVV-kantoor aan de Raadhuisstraat in het voormalige gemeentehuis.

Zorgen was haar leven. Na een leven vol liefde en zorg, waarin de ander altijd op de eerste plaats kwam, is heden plotseling overleden mijn innig geliefde en zorgzame vrouw

In Memoriam

Martijn * 26-7-1980 Elburg

Vaste lage prijs geldt voor alle familieberichten

† 3-2-2002

Johanna Rutgers - Veerbeek

Voor alle familieberichten in RondomDinxperlo geldt voor particulieren een vaste lage prijs. Tot 60 mm hoog €35 en van 60 tot en met 120 mm €65 (inclusief btw). Voor grotere familieberichten rekenen wij een vast laag bedrag per millimeter.

- Johanna Wilhelmina echtgenote van Herman Rutgers op de leeftijd van 84 jaar. Herman Rutgers 22 januari 2012

We houden van je, allemaal We missen je, elke dag We willen je zo graag zien, horen, vasthouden… “Jij bent weg, maar dichterbij dan ooit” Fam. Elburg Dinxperlo

Aaldersbeeklaan 79 7091 EC Dinxperlo Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren in het D.L.E. uitvaartcentrum, Kerkhofpad 10 te Dinxperlo, woensdag 25 januari van 19.00 uur tot 19.30 uur. De crematieplechtigheid zal worden gehouden op donderdag 26 januari om 16.20 uur in het crematorium Berkenhove, Romienendiek 2a te Aalten. Gelegenheid tot afscheid nemen is er vanaf 16.00 uur tot 16.15 uur in de afscheidsruimte van het crematorium. Condoleren is er na de plechtigheid in de koffiekamer. Liever geen bloemen en geen bezoek aan huis.

RondomDINXPERLO

Op vrijdag 3 februari 2012 hoop ik,

SMAAKT DEZE KRANT NAAR MEER? ADVERTEER!

Alwin Lankhof, 40 jaar te worden. Een ieder die mij hiermee wil feliciteren, is van harte welkom bij Zaal Bruggink (Caspersstraat 2) van 19.00 tot 23.00 uur te De Heurne. Alwin Lankhof Kalverweidendijk 18-11 7091 RN Dinxperlo

Mail André Veldhuis andreveldhuis@rondomdinxperlo.nl

Indien u geen persoonlijk bericht van overlijden mocht ontvangen, hoop ik u met deze kennisgeving toch te bereiken.

Uw NVM makelaar

Harmeling Inh. G. Kleinhesseling

Fietsen • Bromfietsen • Reparatie

Gazelle maaktmacht dromen waar!

Uw NVM makelaar

DEN: O B E G N A A UUR ONZE GEHEEL TE HBEKIJK

VERNIEUWDE WEBSITE

Träume wahr! b.v. Mugello S-Class z. B. Mugello S-Class macht macht Sportieve lichtgewicht met carbon, Shimano XT-27 versnelling-schakeling, Träume Träume Shimano XT lichtloopnaaf, Magura wahr! hydraulisch remsysteem en veel meer. wahr!

Sportives „Leichtgewicht“ mit Carbon, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, Shimano XT Leichtlaif-Naben, MaguraHydraulik-Bremssystem u.v.m.

z. B. Mugello S-Class z. B. Mugello S-Class

„Leichtgewicht“ mit Carbon, SportivesSportives „Leichtgewicht“ mit Carbon, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, Gabel Shimano XT 27-Gang-Schaltung, XT Leichtlaif-Naben, ShimanoShimano XT Leichtlaif-Naben, Magura- MaguraHydraulik-Bremssystem Hydraulik-Bremssystem u.v.m. u.v.m.

n!n! roberete

u pt tes jeNtz

Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Sporker Str.Tel. 330•28Bocholt-Suderwick 74 / 8 30 Tel. 0049-2874 830 • zweirad-harmeling.de www.zweirad-harmeling.de

www.seesink.nl info@seesink.nl

Meniststraat 2b Dinxperlo Op het industrieterrein ‘De Rietstap’ gelegen bedrijfshal met diverse gebruiksmogelijkheden. Ind.: Bedrijfshal ± 225 m², kantineruimte met keukenblokje circa 20 m². Verd.: Via trap bereikbare verdieping met kantooren archiefruimte circa 25 m². Aanvaarding per direct. Huurprijs € 860,- excl, BTW / per maand.

Hogestraat 60 Telefoon: 0315 - 653119

Oplage: 6.100 stuks Uitgever Het Boekenschap Bladmanager Maarten Boland

andreveldhuis@rondomdinxperlo.nl

Redactie Maarten Boland

maartenboland@rondomdinxperlo.nl

Internet Helma Folman-ten Pas Fotografie Frank Vinkenvleugel Harrie Ligtvoet Fotografie Druk MDH Uitgeverij, Doetinchem Krant niet ontvangen? Voer het betreffende adres in op www.rondomdinxperlo.nl of bel AVO Verspreiding: 0314 - 394613

Fietsen

Seesink makelaars Hogestraat 60 Telefoon: 0315-653119

Huis-aan-huiskrant voor Dinxperlo, De Heurne, Lintelo, IJzerlo, Breedenbroek, Voorst, Sinderen en Suderwick (D).

Verkoop André Veldhuis

3-2-1972 3-2-2012

RondomDinxperlo

www.seesink.nl info@seesink.nl

n! ten! jestztet tes jetzt te Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Sporker Str. 33 • Bocholt-Suderwick Tel. 28 74 / 8 30 Tel. 0 28 74 / 8030 www.zweirad-harmeling.de www.zweirad-harmeling.de

Tips? info@rondomdinxperlo.nl Adverteren? 06-5884 9298 Wilt u een foto bijbestellen? De kosten zijn €7,50 per foto-afdruk voor eigen gebruik. Mail daarvoor direct naar onze fotograaf via het e-mailadres: foto@rondomdinxperlo.nl Disclaimer RondomDinxperlo is een uitgave van Het Boekenschap. De uitgever is niet aansprakelijk voor enige schade die voortvloeit uit het verschijnen en het niet verschijnen van deze krant. Voor onze advertenties gelden de Algemene Advertentievoorwaarden van Het Boekenschap, zie hetboekenschap.nl/advertentievoorwaarden.


5

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012 Rondom Dinxperlo

Clémence Ross leest voor

Nog effen dit... Gemeentenaam

voorlezen prikkelt de fantasie

We gaan nu het achtste jaar in van het verstandshuwelijk dat Aalten en Dinxperlo moesten aangaan. Er zijn mensen in onze gemeente die dat prima vinden. Die het helemaal eens zijn met het gevoerde beleid. Dat mag ook, geen probleem, dat is hun goed recht. Echter, de gemiddelde bewoner van de twee kernen heeft totaal niets met elkaar op. Men interesseert zich niet voor elkaar. Met als gevolg dat we als makke schapen achter de ram aanlopen en dingen laten gebeuren zonder te beseffen dat de achterban wel eens anders zou kunnen denken.

Clémence Ross houdt de aandacht tijdens het voorlezen vast op De Wegwijzer

DINXPERLO - ‘Ik ga voorlezen uit het boek Mama Kwijt. Het is spannend, maar het loopt goed af.’ Alle ogen en oren waren vanaf die zin op Clémence Ross uit Breedenbroek gericht. Zij twijfelde geen moment toen ze werd uitgenodigd om op 18 januari, Nationale Voorleesdag, te komen voorlezen op basisschool De Wegwijzer. ‘Het voelt een beetje als sinterklaas’, grapte de BN-er. ‘Die heeft er ook wel eens in gezeten’, antwoordde één van de kinderen met hoge stem. Nadat alle kinderen van groep 1 tot en met 4 een plek op de vloer hadden gevonden, ging het voorlezen echt van start. Ross zorgde op subtiele wijze voor interactie. ‘Hoe klinkt een uil?’, wilde ze weten. Het antwoord kwam direct en meerstemmig. Op zoek naar mama Aan de hand van populaire boek Mama Kwijt van de Ierse illustrator Chris Haughton trok ze de kinderen het verhaal in. Het kleine uiltje dat uit het nest valt, gaat op zoek naar zijn moeder. Even denkt hij dat de grote beer zijn moeder is. En ook de haas en de kikker zijn het niet. Maar het komt goed. ‘Hij wordt door zijn moeder met open armen ontvangen. Ze heeft tranen in haar ogen.’

Tijdens het verhaal was het muisstil. Alleen het geritsel van drinkpakrietjes klonk tussen de geoefende voorleesstem van Clémence Ross door. ‘Ik heb vroeger veel voorge-

lezen aan mijn eigen kinderen. En nu lees ik regelmatig voor aan mijn kleinkind’, verklapte ze. Voor alle kinderen was er een miniuitvoering van het boek Mama Kwijt, inclusief

foto: Harrie Ligtvoet

een cd. Voorlezen ontwikkelt het taalgevoel. Ouders weten dus wat hen te wachten staat…

Sterk voorbeeld: de gemeentenaam. De totstandkoming ervan verdient, zachtjes gezegd, niet de schoonheidsprijs. Nu is er een burgemeester in Nederland die zelf aankaart dat de plaatsnaam niet ook de naam van de gemeente kan zijn: Dronten. ‘Door de gemeente een nieuwe naam te geven moet verwarring en onduidelijkheid over andere bijhorende plaatsen in één klap zijn opgelost’, aldus burgemeester De Jonge. Ook hier in het zuiden van de Achterhoek moet het mogelijk zijn dat een gemaakte beslissing achteraf wordt gecorrigeerd. Op die manier is het voor de gemiddelde burger mogelijk om een begin te maken met de acceptatie van de samenvoeging. Zelfs om een begin te maken met een liefdes­huwelijk? Hol ow goed! H. Eurneman h.eurneman@rondomdinxperlo.nl

Liborius- en Borckeshof-leerlingen naar talentklas Isala DINXPERLO / BREEDENBROEK - Op donderdag 19 januari gingen drie leerlingen van basisschool St. Liborius en een leerling van De Borckeshof naar de talentklas van het Isala College. Ze hebben behoefte aan een extra uitdaging en die vinden ze daar. Een beetje zenuwachtig en tegelijk superenthousiast keken de kinderen uit naar deze middag. Tijdens de eerste bijeenkomst stond de kennismaking met de andere talenten en de school centraal. ‘Aan het begin was het best wel een beetje eng, maar aan het einde helemaal niet meer‘, vertelt Jasmijn uit groep 8 van de St. Liborius. Na de ‘smalltalk’ werd er snel een start gemaakt met het thema ‘Onder en boven ons’. Door middel van een mindmap brainstormden ze hierover. Thuis en op de basisschool werken de leerlingen verder aan dit thema. Stichting Essentius, waarvan bei-

gen vaak geen goede leertechniek. Verderop in het onderwijs kunnen ze daar hinder van kunnen ondervinden. Binnen het thema ‘boven en onder ons’ wordt gewerkt aan inhoud en vaardigheden. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: het heelal, de bodem, het weer, zelfbeeld, mythologie en archeologie. Vaardigheden zijn: leren leren, samenwerken, ontwerpen, onderzoeken en presenteren.

Talenten van Dinxperlose en Breedenbroekse school zoeken de uitdaging elders.

de basisscholen deel uitmaken, en het Almende College, locatie Isala, zijn 19 januari 2012 gestart met de talentklas. Excellente leerlingen zijn

foto: pr

in de loop van groep 8 klaar met de stof en ze hebben behoefte aan extra uitdaging. Omdat ze zo gemakkelijk leren, hebben deze leerlin-

Evaluatie De rest van dit schooljaar krijgen de kinderen elke donderdag les op het Isala. Daarna is er een evaluatie van de talentklas, die ook de komende jaren een vervolg krijg. Tijdens de Open Avond op donderdag 1 maart op de St. Liboriusschool vertellen de kinderen zelf over de talentklas. Ook nieuwe ouders, die zich willen oriënteren op een geschikte basisschool voor hun kind, zijn deze avond welkom.


6

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012 ExSilent lanceert de Qleaf Pro, het eerste hoortoestel ter wereld met AIRTap functionaliteit. ExSilent maakt het kleinste

Beste HEMA

hoortoestel ter wereld, dit hoortoestel is een toestel voor in het oor.

van Nederland?

Nieuw is de Qleaf Pro met AIRTap functionaliteit. Deze functionaliteit maakt het voor de gebruiker van zo’n toestel veel makkelijker om tussen verschillende

HEMA Dinxperlo

luisterprogramma’s te schakelen, de

is genomineerd* voor de titel:

programmaschakelaar reageert op

Beste HEMA van Nederland

luchtdruk-wijziging door tegen het oor te tikken.

* Bekendmaking is 24 maart 2012

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw hoorspecialist: Van Berkel optiek-juwelier-audiospecialist Hogestraat 77 • 7091 CC Dinxperlo Tel. 0315-653410

HEMA Dinxperlo Hogestraat 15

KAU R E V S U A • G IN PRU O • LE • OPRUIM E L A S • Café - Cafetaria F AU K R E V S U A • U IMING ING • A M I U R P O • % E 0 ot•5SAL TF SVERKAU SVERK U ! A • g G n i N I t M r I ko PRU LE • OP Wilhelminastraat 7 • Dinxperlo • Telefoon (0315) 23 75 82 P A UF • SALEO•PO S • =OU F U A K R SVE G• N I M I UIMING • A U R P O • LE A S AND • A F U A M K R E SVERKA U AN D A NG • AUSVE • V G N N I E M I OPRU • P E DING ARI 2012 eetcafé!) O L E • A I S E L • B A F S U N • RKA AA KAUF R E FEBRUl en voor ons V S U A • G MIN r afhaa P o O • o v E ALE • OPRUI L n A S AUF • (gelde K R E V S U A • IMING ING • M I U R P O • E SAL SVERKAUF • Gezinspakket: SVERK U A • G N I M I U R P LE • OP • Schnitzel met €3 patat A UF • SALE • O S • F U A K R • AUSVE G N I M I U R P O OPRU • E L A S • F U ERKA K•ABal gehakt R E V S U A De voorjaarsmode komt al binnen, • MING • AUSV G UIMINin lingerie, R P O • E OP L •2 A dus houden we opruiming S E L • kroketten of frikandellen A S • F U ERKAUF • panty’s, hemdjes, A K R E V S herenondermode, U A G• MINen I U R P O • E pyjama’s loungewear. L A LE • OP A S • F U A K R USVE IMING • A ING • M I U R P O Lingerlo Lingerie Speciaalzaak • E L F • 3S• A Kerkstraat 7091 CH Dinxperlo SVERKAU SVERK U A • G N I M tel. 0315 - 655248 • info@lingerlo.nl I PRU LE • OP Biertje voor 1 euro A UF • SALE • O S • F U A K R E V S U Geldt tot 1 maart 2012 •A U R P O • OPRUIMING • F • SALE U A K R E V S U geschikt voor besloten feestjes en partijtjes. • AU Tevens uiterstVraag MING • A G N I M I U R P naar de scherpe tarieven! O • P E O L • A S E L • A F S U • VERKA KAUF R E V S U A • G UIMIN

’t Centrum

DE BEZEM ERDOOR!

{

9 euro


7

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Sport in en rondom Dinxperlo

DZSV Mannen 17:00 DZSV 1 Ultse Boys 1 oefen w.s. 12:30 DZSV 6 AZSV 9 18:00 DVC Didam 11 DZSV 4 oefen w.s. Dames 14:30 Smerdiek DA1 DZSV DA1 Beker T. Klop (Scheidsrechter) Junioren 15:00 DZSV B1 Zelos B1 oefen w.s. 14:30 Dinxperlo A1D DZSV A1 J.M.W. Kemperman (Scheidsrechter) 14:30 Halle B1D DZSV B2D 11:00 DZSV C1 HC 03 C1 oefen w.s Pupillen 10:00 DZSV D1 AD ‘69 D1 verplaats 1-02-2012 18:30 8:30 DZSV D2GD AD ‘69 D2G 10:30 RKZVC E2 DZSV E1 8:30 DZSV E2 Grol E4 10:15 Ulftse Boys E4 DZSV E4 8:30 Grol F4 DZSV F1 11:15 KSH F1G DZSV F2 9:45 DZSV F3G Grol F8 9:45 DZSV F4 WVC-SKVW-Winterswijk F11G 9:00 Terborg MP2 DZSV MP1

Ajax-B Zaterdag 28 januari 2012 13:00 uur VVG’25 A2 – Ajax-B A1 14:00 uur Ajax-B C1 – Terborg C1 12:00 uur Ajax-B C2 – AZSV C4 10:00 uur Ajax-B D1 – SVGG D1 09:45 uur Ajax-B E1 – Varsseveld E1 11:15 uur Ajax-B E2 – SVGG E1 10:00 uur Dinxperlo E3 – Ajax-B E3 10:30 uur Grol F6 – Ajax-B F1 11:00 uur Ajax-B MP1 – Dinxperlo MP1 Zondag 29 januari 2012 11:00 uur Ajax-B 1 – Vosseveld 1 11:00 uur Ajax-B 2 – Dinxperlo 2

Prima start acrogym DINXPERLO - Zaterdag 21 januari organiseerde gymnastiekvereniging Represta de eerste plaatsingswedstrijd acrogym op d-e niveau. Gedurende de gehele dag streden duo’s en trio’s in de Eurohal te Dinxperlo voor een plek in de Regiofinale. Het publiek kwam massaal om de deelneemsters aan te moedigen. Als organiserende vereniging nam Represta met een groot deelnemersaantal mee aan deze eerste wedstrijd. Voor velen van hen was het de eerste wedstrijd in een nieuwe teamsamenstelling. Ondanks dit feit hebben alle deelneemsters van Represta goede oefeningen neergezet. Het damestrio E-niveau Maxime Simons, Demy Caspers en Britt van Ree werd beloond met een 3de plaats. Het damesduo D-niveau Laura Boland en Sanne van de Brink en het damestrio E-niveau Celine Hermans, Lynn Freriks en Sanne te Grotenhuis eindigden nipt naast het podium, hun oefeningen werden beloond met een vierde plaats. Over vier weken krijgen alle deelneemster nogmaals de kans om een plek voor de Regiofinale te bemachtigen.

Sportprogramma’s Voetbal 28 januari 10:00 uur SV Dinxperlo D1 uit tegen Ulftse Boys D1 14.30 uur SV Dinxperlo A1 DZSV A1 SVD Wedstrijden 4 februari 2012 Resultaten Represta: Damestrio E- niveau: Maxime Simons, Demi Caspers en Britt van Ree, 3de plaats Celine Hermans, Lynn Freriks en Sanne te Grotenhuis, 4de plaats Latisha Veer, Milou Veldhors en Noa Reusen, 5de plaats Marije Fisser, Aniek Holtslag en Noa Miggelbrink, 10de plaats Inge Walter, Ilse Hermans en Suzet Hijink, 11de plaats

Damestrio junior E-niveau: Judith MIggelbrink, Naomi-Sophie Vinkenvleugel en Jodie Scheuter, 7de plaats Damespaar D-niveau: Laura Boland en Sanne van de Brink, 4de plaats Damestrio D-niveau: Manon Freriks, Janien Reimes en Romy Maatkamp, 5de plaats Carlijn Veldhorst, Anouk van der Hoeven en Michaela Schilling, 9de plaats Lotte Wieskamp, Nienke Freriks en Anouk Eskes, 11de plaats Elize Rigter, Rianne Hebinck en Eva Schuurman, 12de plaats

Goede voornemens? Ga sporten! DINXPERLO - Fitnesscentrum Ponsen aan de Europastraat 2a in Dinxperlo hield op zondag 15 januari open huis. Tijdens deze druk bezochte dag hebben mensen vrijblijvend kennis kunnen maken met de nieuwste trends op fitnessgebied, revalidatiemogelijkheden en wat betreft de groepslessen. Bezoekers konden zich een voorstelling maken van wat fitnesscentrum Ponsen allemaal te bieden heeft. Fitnesscentrum Ponsen is zeer tevreden met deze grote opkomst en interesse voor sport en gezondheid. Natuurlijk is de stap naar een gezonder en fitter leven nooit te laat, dus ook voor mensen die niet in de gelegenheid waren om op deze dag een kijkje te komen nemen of zich aan te melden, zijn er nog mogelijkheden om toch van de actie te profiteren! Wij staan altijd voor u klaar.

14:30; AD ‘69 B1 - Dinxperlo B1D; 13:30; Ajax B C2G - Dinxperlo C2; 11:15; Etten D1 - Dinxperlo D1; 9:00; Ulftse Boys E2 - Dinxperlo E1; 10:30; SDOUC E4 - Dinxperlo E2; 10:00; Dinxperlo E3 - AZSV E8; 8:30; Grol F4 - Dinxperlo F1; 11:00; KSV F2 - Dinxperlo F2; 9:30; Dinxperlo F3 - Varsseveld F8; 9:30; Dinxperlo MP1 - DZSV MP1; 13:00; Dinxperlo MC1 - Orion MC1; 9:30; KSV ME1 - Dinxperlo ME1; Oefenwedstrijden SVD: 29 januari 1e thuis tegen VIOD om 11:00 2e uit tegen AJAX B2 om 11:00 5 februari 1e thuis tegen Concordia Wehl om 11:00 2e uit tegen Varsseveld 3 om 10:00 19 februari 1e uit tegen BeQuick Z

Fitnesscentrum Ponsen begint het jaar met nieuwe spinningfiet­ sen. foto: frank vinkenvleugel

€ 21.000 voor Jianderfonds DINXPERLO - Na een vermoeiende Arctic Challenge kwamen Luc Nederlof en Gerben Peet zondagmiddag aan op de Markt in Lichtenvoorde. Ondanks een mislukte elandproef is hun missie geslaagd. Ruim 21.000 euro reden ze bij elkaar voor het Jianderfonds: top!

23 februari 1e uit tegen DZSV om 20:00


RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

8 C 100 M 60 Y0 K 20

Werken met plezier:

Dinxpertjes

groei en bloei

TONEELAVOND VVNF: Zaterdag 28 januari 2012

Fluitend naar je werk en trots op wat je elke dag doet? Lees hier hoe je je werkplezier kunt verhogen. Meer werkplezier betekent minder ziekteverzuim en beter presteren.

De Hengelose Toneelvereniging speelt het blijspel ‘Zeg nooit vis voordat ie in de pan is’.

Talenten, kwaliteiten en sterke kanten Werkplezier ontstaat als je doet wat je echt wilt en kunt, vanuit jouw wensen en talenten. Het is best een klus om uit te zoeken wat je kwaliteiten zijn, maar het goede nieuws is dat iedereen ze heeft! Vraag het eens aan de mensen om je heen en kijk welke overeenkomsten hun antwoorden hebben. Dit geeft waarschijnlijk een aardig beeld van je sterke kanten. Meestal zijn dit vaardigheden die jij heel gewoon vindt, juist omdat je er zo goed in bent en ze je makkelijk af gaan.

Waar: Ontmoetingscentrum Ons Huis Aanvang: 20.00 uur, Zaal open 19.30 uur. De toegang is gratis, wij willen u graag verwelkomen met een lekker kopje koffie. In de pauze houden we een verloting met –zoals altijd - leuke prijzen.

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Algemene Ledenvergadering

Verenigingen adverteren extra voordelig

van de Vereniging Viering Nationale Feest en Gedenkdagen Dinxperlo op woensdag 25 januari 2012 in Ontmoetingscentrum Ons Huis.

Voor verenigingen en non-profitinstellingen hanteren wij extra scherpe tarieven. Daarvoor is deze rubriek Dinxpertjes bedoeld. Een klein Dinxpertje (tot 60 mm) kost 25 euro, een groter Dinxpertje 40 euro exclusief btw. Een advertentie opgeven kan via ons reguliere adres: adverteren@rondomdinxperlo.nl. onder vermelding van uw factuuradres.

Opening Technische aanpassing statuten Sluiting

Werkpleziertip Wat aandacht krijgt, groeit. Alles wat jij gelooft, vreest, verwacht, hoopt en wenst, trek je aan. Wat wil jij het liefst aantrekken? Dis het vijfde artikel in een serie van zeven columns over werken met plezier. De volgende keer: passie en werkplezier. LifeCoach Tessa Dekkers Begeleiding bij keuzestress en loopbaanvragen naar rust en werkplezier. www.lifecoachtessadekkers.nl

LeT op! aalders b.v.

machine-/apparatenfabriek

Zorg dat Uw fiets weer klaar is voor het nieuwe seizoen. Profiteer nu van onze:

WINTERBEURT ACTIE! TIP: maak op tijd een afspraak, en de fiets is binnen 1 dag weer klaar! Altijd gratis leenfiets beschikbaar, ook elektrisch.

T +31(0) 315 65 11 67 E info@aalders-bv.nl W www.aalders-bv.nl

In de maanden januari en februari

20% korting* op

onderdelen en accessoires.

*Alleen in combinatie met een onderhoudsbeurt.

met een uitgebreid machinepark zijn wij specialist in het verwerken van roestvast staal, staal en aluminium.

bed ri on o

jf

L

1. 2. 3.

Inzetten Als je je bewust bent van je kwaliteiten is het de kunst om je werkzaamheden zoveel mogelijk hierop aan te passen. Je kan op deze manier meer en beter werk verzetten. Wat doe je met taken waar je niet goed in bent (en waar je misschien wel van wakker ligt)? Vraag collega’s om je te helpen, wie weet zijn dit juist dingen waar zij goed in zijn. Niemand wordt blij van taken die te moeilijk of makkelijk zijn. Jij bent de enige die kan aangeven of je teveel of te weinig uitgedaagd wordt in je werk.

WILDENBEEST Breedenbroek (0315) 61 72 59

GESPECIALISEERD IN: (MINI) KRAAN EN SHOVELWERK CONTAINER TRANSPORT INCL. AFVOERMOGELIJKHEDEN *NIEUW:BOBCAT MET STOBBENFREES DEN DAM 1A • 7084 AT BREEDENBROEK TEL: 06-55840410 MAIL: INFO@LOONBEDRIJF-WILDENBEEST.NL WEBSITE:WWW.LOONBEDRIJF-WILDENBEEST.NL

Harm Takke Tweewielers Weverstraat 4 • Dinxperlo Telefoon (0315) 65 16 85 www.harmtakke.nl

Nieuw! Nu ook 4 seizoenen / winterbanden! Nu €32.50 Speciaal voor in de gladde tijden!


9

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

FCD/’t Sportcafé pakt in de slotfase de winst in Lochem DINXPERLO - Na twee verliespartijen heeft FCD/’t Sportcafé de eerste zege na de winterstop dan eindelijk te pakken. In Lochem werd er in een spannende wedstrijd met 4-5 gewonnen van LZVV/Bousema 2. FCD trad in sporthal De Beemd aan met een gelegenheidsselectie. Vier vaste krachten, te weten Dominique Scheepers, Ramon Radstaak, Rob Overgoor en Kevin Nieuwenhuis, hadden elders een verplichting. Zodoende moest er een beroep worden gedaan op het grote aantal reserves, waarvan uiteindelijk Michel Luijmes, Timo Kleinhesselink en Jeffrey Simons meededen. Voor de pas 17-jarige Jeffrey was dit het debuut voor FCD/’t Sportcafé.

Workshop Hulp bij Autopech voor dames LINTELO - Hoe is het om als vrouw in de winter of op de late avond aan de kant van de weg te staan met een kapotte of stomende auto? Om enigszins hierop voorbereid te zijn, organiseert Kulturhus Lintelo speciaal voor dames een workshop Hulp bij Autopech. Tijdens deze avond komt aan bod: band verwisselen, oliepeil controleren, wat te doen bij een lege accu en meer. Deze workshop is op locatie en vindt plaats op donderdag 9 februari om 19.30 uur. De kosten voor deze workshop zijn 12,50 euro p.p. inclusief koffie/thee. Opgave via mail info@kulturhuslintelo.nl.

In het najaar werd er van deze tegenstander nog met 9-6 gewonnen in de eigen Eurohal. Uiteraard bood dat geen enkele garantie voor de return. Vanaf het eerste fluitsignaal zette FCD LZVV onder druk en kreeg het in de beginfase enkele kansen, maar dit leverde nog geen doelpunt op. Het was dan ook tegen de verhouding in dat de Lochemse ploeg na zeven minuten spelen een 1-0 voorsprong nam. Dit gebeurde nadat de bal in de defensie van FCD tot twee keer toe niet werd weggewerkt. FCD wilde dan ook zo snel mogelijk de verdiende gelijkmaker forceren. Deze viel in de tiende minuut, toen Mark Spoor aan het einde stond van een vloeiende aanval en in de lange hoek binnen schoot. Hiermee brak een sterke fase aan

van de mannen van Jan Bussink. De 1-2 liet logischerwijs niet lang op zich wachten. Een inzet van Timo Kleinhesselink werd gestopt door de doelman, waarna de bal voor de voeten stuiterde van Arjan Wolsink, die in plaats van zelf te schieten de bal breed legde op Mark Spoor die zo zijn tweede van de avond kon maken. De verwachting was dat FCD zou doordrukken en snel uit zou lopen. Het tegenovergestelde gebeurde echter, want de goede nummer 10 scoorde met een hard diagonaal schot: 2-2. Dit was tevens de ruststand. In de tweede helft ging FCD op zoek naar een hernieuwde voorsprong. De 2-3 viel vrij kort na rust. Het was Michel Luijmes die een gaatje wist te vinden in de hechte defensie en via de onderkant van

de lat binnen schoot. Na deze goal wilde FCD de voorsprong vergroten om zo de wedstrijd min of meer te beslissen. LZVV toonde ondanks de achterstand nog steeds weinig aanvallende intenties. Na een foute combinatie tussen Mark Spoor en Arjan Wolsink kwam LZVV zo waar weer op gelijke hoogte: 3-3. Hiermee riep FCD het leed over zich af want na deze gelijkmaker volgde er een slechte fase, waarin LZVV zo maar op voorsprong had kunnen komen. Gelukkig hield doelman Barry Mateman de Dinxperloers middels een paar goede reddingen op de been. Tien minuten voor tijd kwam FCD weer op voorsprong, via een goede combinatie tussen Jeffrey Simons en Timo Kleinhesselink. Laatstgenoemde rondde af: 3-4. Nog

steeds was dit niet de beslissing, want LZVV kreeg een discutabele penalty na een vermeende overtreding van Niels van Ree. Er werd flink geprotesteerd, maar scheidsrechter Brandenbarg was onverbiddelijk. De penalty werd benut: 4-4. Met nog vijf minuten te spelen ging FCD vol op de aanval om de wedstrijd te winnen. Een schot van Jeffrey belandde op de paal en Mark Spoor mistte een niet te missen kans. Gelukkig maakte hij die met nog 1 minuut 17 op de klok goed, door de keeper vanaf de zijkant te verschalken: 4-5. In de slotminuut kwam de zege niet meer in gevaar, waardoor FCD een benauwde maar verdiende overwinning boekte. De opluchting en blijdschap was groot, want na twee nederlagen behaalt FCD eindelijk weer drie punten.

Koploper Seegers Brothers delft het onderspit

Darters Sportcafé 2 winnen DINXPERLO - Vorige week woensdag moest de nummer 4 op de ranglijst het opnemen tegen de koploper van de dartteams, Seegers Brothers uit Doetinchem. De Doetinchemmers, met oud-profvoetbalkeeper Lenting (De Graafschap, AGOVV) in de gelederen, arriveerden te laat in het Sportcafé, maar de sfeer was er niet minder om. Na de eerste vier singlewedstrijden stond het 2-2, Mathijs en Arjan verloren hun single, Jeffrey en Ronnie wisten beide met 3-2 te win-

nen. Ronnie kwam verrassend sterk terug na een 2-0 achterstand. De koppelwedstrijden liepen erg goed, er werd er maar één van de vier verloren. Ronnie en Arjan bleken een gouden koppel en lieten de tegenstanders alle hoeken van het dartbord zien. Voor dat de laatste wedstrijd, de teamronde, begon, was de zege al binnen, 5-3 stond het. Deze teamronde, voor het laatste wedstrijdpunt van de avond, werd door Seegers Brothers nog binnengehaald. 5-4 winst dus, een knappe prestatie van de heren van Sportcafoto: youri Siemes fé 2.

BOSMANSLAAN 63 - DINXPERLO - TEL. 06 517 405 75

Heren Favorita fors onderuit

1e dartteam verliest terecht DINXPERLO - Team 1 van dartvereniging ‘t Sportcafé heeft dinsdag 17 januari een verdiende nederlaag geleden tegen Flip10, ze verloren met 7-2. Andre, Denny en Sandy verloren hun single, Robin gooide in zijn pot 2 keer 180 en pakte zo de wedstrijd. ‘De laatste dubbel was voor ons, de teamronde was ook een prooi voor de Flip10. Ondanks dat Andre en Pascal ook 180 gooiden en Sandy een finish van 103 had, zaten we toch onder ons niveau. Flip10 heeft dankzij goed darten hiervan geprofiteerd.’ De volgende wedstrijd is dinsdag 7 februari thuis tegen de Leeuw uit Aalten.

wissen, die dat heel verdienstelijk oppakte. Marvin Sombroek begon VOLLEYBAL wegens een trainingsachterstand op Door onze redactie de bank. Favorita begon sterk en opende met een 4-0 voorsprong, die gedurende bijna de hele set verdedigd werd. DINXPERLO - Wat van tevoren Pas op 21-21 wist Energo langszij gezien werd als een wedstrijd wa- te komen en de set met 25-23 naar rin mogelijkheden lagen, liep op zich toe te trekken. een teleurstelling uit. De heren van Favorita verloren in Beers met Tweede set De tweede set, waarin ook Jeroen 4-0 van Energo. Lith zijn opwachting mocht maken, Vooraf werd Energo gezien als een was Energo duidelijk sterker. Via tegenstander, waartegen punten 13-6 liep Energo uit naar 20-13 gescoord konden worden. In de voorsprong. Pas op dat moment praktijk pakte dit anders uit, hoewel kwam Favorita weer een beetje de verschillen tussen beide teams terug in de wedstrijd en op 22-19 was de coach van Energo gedwonklein waren. gen een time out te nemen. Dat Favorita begon de eerste set met bleek voldoende om de set met een basisplaats voor Jurriaan The- 25-22 winnend af te sluiten. Met Marvin Sombroek inmiddels

weer in het veld werd de derde set begonnen. Ook hierin bleken de teams aan elkaar gewaagd, maar toch wist Energo een 23-20 voorsprong te nemen. Favorita kwam door risicovol serveren terug tot 23-22, maar de service die de stand gelijk moest trekken werd in het net geserveerd, waarna Energo ook deze set met 25-22 wist te winnen. In de vierde set was de pijp leeg bij Favorita. Vrij gemakkelijk kon Energo op voorsprong komen en de set met 25-19 winnen. Een 4-0 winst voor Energo dus, een uitslag die in de onderlinge duels tussen beide teams vrij zeldzaam is. Deze nederlaag betekent dat Favorita nog steeds op de voorlaatste plaats staat en dus flink zal moeten knokken om p/d-wedstrijden te ontlopen.


10

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

coureur finisht hoog bij zwaarste rally ter wereld: ‘ik ben de gelukkigste man op aarde’

Warm welkom Dakar-held Ten Brinke DINXPERLO - Bernhard ten Brinke kon zijn geluk niet op toen hij op 15 januari als negende eindigde in de Dakar Rally. De coureur, die de afgelopen jaren al hoge ogen gooide in andere raceclasses, deed voor het eerst mee aan de zwaarste rally ter wereld. ‘Je legt in veertien dagen 9500 kilometer af en leeft dus praktisch in die auto. Voor de grap zeiden we wel eens: we rijden even naar Parijs en weer terug.’ Succes in Le Dakar valt of staat met een goede voorbereiding. Ten Brinke liet niets aan het toeval over met zijn Riwald Dakar Team. ‘We hebben gezorgd voor goede stoelen, een nieuwe pook en een nieuw stuur. Alles moet in perfecte staat zijn.’ Maar liefst twaalf sets onderkleding versleet hij in die twee weken. ‘We reden door rivierbeddingen, waarbij het water door het dak de auto in kwam. De vierde dag lagen we zelfs op het dak. We trapten de vooruit

eruit, deden onze skibrillen op en raceten verder.’ Van de auto-onderdelen vraagt de Dakar Rally het uiterste. Daardoor ontdekte Ten Brinke hoe belangrijk het is om ervaren monteurs mee te hebben. ‘De tweede dag kregen we te maken met een kapotte carjack. Daardoor stond de auto veel te hoog van de grond. We hebben het hele systeem moeten demonteren.’ Na iedere proef evalueerde de rijder met zijn navigator de rit. Het was vervolgens aan de eerste monteur om - tijdens de nachtrust van de rijders - de nodige aanpassingen te doen. ‘We hebben 13 lekke banden gehad tot aan de rustdag. Na onderzoek bleek dat we teveel remden op de achterwielen’, legt Bernhard ten Brinke uit. Toen dat euvel eenmaal was verholpen, viel de slijtageschade mee. De voorlaatste dag sprong de aandrijfas, maar een reserve-exemplaar had het team bij

de hand. ‘Alle zwakke punten van de auto heb je bij je, zoals de dynamo. En gemiddeld namen we ook 50 kilo aan gereedschap mee om onderdelen onderweg te kunnen vervangen.’ Van kinds af aan droomde Bernhard ten Brinke al over deelname aan Parijs-Dakar. Dat de rally nu in Zuid-Amerika plaatsvindt, deert hem niet. ‘Ik verwacht niet dat ze ooit nog teruggaan naar Afrika, waar ook veel weerstand tegen de rally was. Dertig kilometer voor de aankomst in Lima zag je alleen maar publiek. Mensen zijn daar echt enthousiast. Ze merken dat er een last van je af valt.’ De aankomst in Zeddam was ook indrukwekkend. ‘Familie, vrienden en bekenden wachtten me op. Qua emotie was dat net zo intens als de finish. Thuis merkte ik pas hoezeer het hier leefde, door alle telefoontjes, sms’jes en mailtjes. Dat doet me echt heel veel!’

foto: frank vinkenvleugel

Ondertussen worden al plannen voor volgend jaar gesmeed. Bernhard ten Brinke is er in 2013 zeker weer bij en zijn Franse navigator heeft ook bijgetekend. Ter voorbereiding rijdt Ten Brinke komend

jaar vier of vijf rally’s in onder meer Qatar, Egypte en misschien Polen. ‘We scherpen de doelstellingen aan. In Dakar 2013 gaan we voor plaats in de top 5. En de kans is heel groot dat dat gaat lukken.’

Ambtenaren steken handen uit mouwen voor Voedselbank

Vimabo BV Vimabo heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van procesmachines waarbij de nadruk ligt op de tuinbouw. Samen met de opdrachtgevers worden de functionele eisen bepaald. In de loop van de jaren heeft Vimabo voor verschillende bedrijven machines ontwikkeld en geproduceerd. Vimabo is daarnaast al jaren actief als toeleverancier. De nadruk ligt hierbij vooral op de levering van plaat- en laswerk. Vimabo Machinebouw Vimabo is leverancier van machines en apparaten. Vimabo beschikt over een jarenlange evaring op het gebied van automatisering en mechanisering van productieprocessen. Vimabo levert oplossingen die de handmatige handelingen binnen uw proces verminderen. Vimabo Industriebouw Vimabo is verder de partner voor vele aannemers en bouwbedrijven. Voor de industriële hallenbouw en utiliteitsbouw leveren en monteren wij o.a metalen dak- en gevelbeplating. Vanuit een breed scala aan mogelijkheden wordt voor elke situatie een juiste toepassing gezocht. Jarenlange ervaring staat garant voor uitstekende prijs-kwaliteit en service. Vakwerk op maat! Vimabo Industriebouw is een toonaangevend specialist in o.a. aluminium- en RVS producten voor de bouw en industrie. Wij ontwerpen, produceren en monteren o.a.: • Lekdorpels • Waterslagen • Dakranden • Muurafdekkers • Cassette gevelsystemen • Kozijnen • Balkonhekken • Handelsprofielen • Plaatmaterialen

Vimabo BV • Helmkamp 43 • 7091 HS Dinxperlo • T: +31(0)315 - 654 130 • I: www.vimabo.nl

AALTEN - Vrijdag 13 januari heeft de afdeling Bestuur van de gemeente Aalten in het kader van het jaarlijkse personeelsuitje een bezoek gebracht aan de Voedselbank Oost-Achterhoek. De medewerkers van de gemeente Aalten hebben deze middag vrijwilligerswerk verricht. Ladingen voedsel werden getransporteerd, verdeeld en ingepakt. De Voedselbank was blij met al het extra voedsel dat deze middag werd ingezameld. Ineke Boonk voorzitter van de Voedselbank: ‘Ik vond het een geweldige ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. Op deze wijze komen we in contact met andere relaties. Relaties die we zo dringend nodig hebben. We zijn aan het bekijken of we in de toekomst vaker op deze manier bedrijven of instellingen kunnen ontvangen.’ Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid hebben de medewerkers van de gemeente Aalten niet alleen een middag vrijwilligerswerk verricht. Ook hebben ze mede door de inzet van enkele relaties van de gemeente een nieuwe huisstijl voor de Voedselbank ontworpen en hen voorzien van pr-materiaal.


11

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012 Kunst en cultuur

slechts gewapend met een gouden keeltje en een gitaar stapt Laura in het spotlicht

Dinxperlose Laura in The Voice kids DINXPERLO - Er zit geen rem meer op de muzikale carrière van Laura van Kaam (13). Ze was eerder te zien in een televisieprogramma van Peter Jan Rens en nu behoort ze ook nog eens tot de 85 talenten die meedoen aan The Voice Kids. De juniorversie van The Voice of Holland is vanaf 27 januari te zien bij RTL4. Muziek zit Laura van Kaam in het bloed. Op haar zevende begon ze fanatiek met zingen toen haar pa een karaoke-apparaat kocht. Twee jaar geleden pakte ze de gitaar op en inmiddels kan ze zichzelf oorstrelend begeleiden. Ook muziekcafé De Lantaern in Zevenaar speelde ze onlangs helemaal plat. ‘Het was een heel gezellig publiek’, zegt Laura, die vooral zo veel mogelijk wil optreden om podiumervaring op te doen. Ahoy is haal grote doel, maar ondertussen is ze ook blij met een optreden in een kleine kroeg. Bij voorkeur gevuld met aandachtig publiek. Zoekend ‘Ik ben nog zoekend naar een eigen genre. Na ieder optreden vraag ik wat de mensen mooi vonden’, legt Laura uit. Ze heeft al de meest uiteenlopende nummers gezongen. In projectkoor Teen Spirit bijvoorbeeld, onder leiding van Elske te Lindert. En bij de Plucker Muzikanten. Inmiddels is wel duidelijk dat ze met Nederlandstalige nummers niet verder wil. ‘Ik zing Jantje Smit nog wel, maar dan neem ik mijn gitaar mee voor een paar nummers uit mijn eigen repertoire. Dat is de deal!’

microfoon. Nu kan ik voor 500 mensen spelen zonder spanning’, zegt de nuchter. Ze ziet ieder optreden als een uitdaging en een kans. ‘Ik wil met de gitaar verder. Om de week heb ik gitaarles en de andere week krijg ik zangles van Sandra Vanreys. Op internet zoek ik naar talentenjachten waar ik kan spelen. Voor Open Podium Amphion ben ik eigenlijk te jong, maar ze hebben me toch toegelaten.’ Amphion Op 1 februari is Laura samen met vier andere artiesten of groepen te horen in de kleine theaterzaal van Amphion. Het publiek bepaalt daar wie er doorgaat naar de grote finale later dit jaar. Op 15 februari staat een schooloptreden ‘Isala Musica’ in de DRU cultuurfabriek gepland en ze is 23 februari samen met de Plucker Muzikanten te horen in het Dr. Jenny woonzorgcentrum. Over The Voice Kids mag ze verder niets loslaten, behalve dat ze bij de laatste 85 hoort. Andere optredens worden aangekondigd via haar eigen website www.lauravankaam.nl. Even niet meer paardrijden De muziek gaat wel ten koste van andere hobby’s. Van het paardrijden komt bijvoorbeeld niets meer. School blijft voor gaan, daar zorgen de ouders van Laura van Kaam wel voor. ‘Een goede opleiding is belangrijk, want de kans dat je doorbreekt is heel klein’, vindt ze zelf. Ondertussen blijft ze stiekem dromen over Ahoy. ‘Het liefst zou ik op een plateau hoog boven het publiek staan.’

Door veelvuldig optreden heeft Laura van Kaam zich razendsnel ontwikkeld. ‘In het begin stond ik met trillende benen achter de

Een oude ambtelijke vergissing?

foto: archief stichting historie breedenbroek

BREEDENBROEK - De entree van Breedenbroek aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw. Links zien we de bungalow van B. Finkenflügel. De huidige bewonder heeft eind vorig jaar het dak verhoogd. Breedenbroek is op het bord verkeerd gespeld. Een ambtelijke vergissing?

In Muziekcafé De Lantaern warmde Laura van Kaam zich op voor Open Podium Amphion en The Voice Kids.

Salon van de nieuwe vangst DINXPERLO - Het Achterhoekse kunstenaarsnetwerk Het Web heeft nieuwe leden, waaronder Neeltje en Paul Hoftijzer uit Dinxperlo. Zij presenteren hun werk in een ‘Salon van de nieuwe vangst’ van 27 januari tot en met 4 maart. Locatie van Het Web is de Veentjes in Doetinchem. ‘Na een periode van wat tegenslagen en gezondheidsproblemen zijn wij in de loop van verleden jaar steeds meer in onze kunstactiviteiten gedoken. Neeltje begon te experimenteren met weven. Weefsels nemen nu de plek in die in haar vroegere objecten en installaties keramiek had’, laat Paul weten. ’Paul heeft het schilderen met olieverf, tekenen en dichten weer ter hand genomen. Samen hebben een verdieping gezocht in de kunstinstallatiereizen, die we al een aantal jaren ondernemen’, vult Neeltje aan. In deze lijn zijn ze ook deelnemers geworden in het kunstenaarsnetwerk het Web. Neeltje Hoftijzer maakt ruimtelijke objecten en installaties met een herkenbare voorkeur voor materialen uit de natuur, gecombineerd met weefsels, die zij vooraf op haar getouwen heeft gemaakt. Vaak zijn basisvormen als spiralen, ritmes en herhalingen terug te vin-

den in haar samenspel tussen natuur en cultuur. Paul Hoftijzer maakt vooral schilderijen op paneel en doek in grotere formaten. Inspiratie voor zijn objecten hergebruikt materiaal haalt hij uit onder meer het spirituele pad. In gezamenlijkheid met Neeltje ontstaan installaties, waarbij grenzen van ieders bijdrage vervagen. Salon van de nieuwe vangst is van 27 januari tot en met 4 maart 2012 te zien op de Veentjes 35 in Doetinchem. Openingstijden van de tentoonstellingen in het Web zijn Vrijdag van 14 tot 17 uur, Zaterdag van 11 tot 17 uur en zondag van 14 tot 17 uur. De officiële opening is zaterdag 28 januari om 16.00 uur in aanwezigheid van de nieuwe deelnemers.

Foto: pr

Huizenaanbod WSD gaat online DINXPERLO - Het woningaanbod van Woningstichting Dinxperlo (WSD) staat binnenkort op een nieuwe website www.thuisindeachterhoek.nl. Daar zijn straks ook de huurwoningen, koopwoningen, garages, parkeerplaatsen en tuinen van vier andere Achterhoekse corporaties te vinden. Reageren kan vanaf begin maart niet meer via www.dehuispagina.nl. ‘Thuis in de Achterhoek’ is een nieuw samenwerkingsverband van vijf wooncorporaties, die samen het grootste woningaanbod van de Achterhoek presenteren. De deelnemende corporaties zijn Sité, Woningstichting Dinxperlo, Woningstichting Bergh, Wonion en ProWonen. In de week van 20 februari ontvangen de huurders en ingeschrevenen een brief, waarin staat wanneer het nieuwe woonruimteverdeelsysteem van start gaat. Tot begin maart worden alle woningen nog aangeboden via De Huispagina. Voor alle typen woningzoekenden is er een passend zoekmodel. Mensen die zich eerder inschreven, hoeven dat niet opnieuw te doen. Zij moeten hun inschrijving straks wel eenmalig opnieuw activeren. Hoe dat werkt staat ook in de brief die direct na 20 februari wordt verzonden. Zoeken naar en reageren op woningen is straks alleen mogelijk via internet. Wie geen internet of computer heeft, kan terecht bij de receptie van de corporatie. Daar staat vanaf begin maart een openbare computer of computerzuil met gratis toegang.


12 C 100 M 60 Y0 K 20

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Serviceberichten Medisch en zorg Huisartsenpraktijken R F W Schuurman en D Teunissen Nieuwstraat 2/A, Dinxperlo Tel: 0315-651041 Valk vd en Boer De Huisartsenpraktijk Burg Haverkampstraat 7, Dinxperlo Tel: 0315-652203 Huisartsenpost Doetinchem Telefoon (0314) 32 98 88 Bereikbaar: alleen op afspraak, weekend, avond en nacht. Bel tijdens kantooruren uw eigen huisarts. Escura Apotheek Telefoon (0315) 65 24 25 Bereikbaar: ma t/m vr van 8-18 uur en zaterdag van 10-12 uur Careaz Dr. Jenny Veensgracht 1, 7091 BR Dinxperlo. Tel. 0315657500, info@careazdrjenny.nl Voor vragen over wonen, maaltijden, dagverzorging, thuiszorg en vrijwilligerswerk. Careaz Thuiszorg Voor al uw vragen m.b.t. thuiszorg en huishoudelijke verzorging. Careaz Thuiszorg, tel 0544 397010. Website www.careaz.nl Buurtzorg Buurtzorg is 24 uur per dag bereikbaar via tel. 06-20611818 voor Dinxperlo en omgeving. Elke maandag-middag houden wij inloopspreekuur in de bibliotheek te Dinxperlo van 15.30-16.30 uur.

Sensire Dinxperlo Sensire thuishulp, wijkzorg, nachtzorg, verpleging en verzorging. Tel. 0900-88 56 (10 ct/min, 24 uur per dag) Voor meer informatie kijk op www. sensire.nl Sensire Maatschappelijk Werk Tel. 0900-6228 724 (10ct/min) Voor spreekuurtijden kijk op www.sensire.nl. E-mail: info@sensire.nl Verloskundigen Verloskundigen Praktijk Ulft Telefoon (0315) 64 19 05, Spoedlijn (06) 51 61 52 02 Telefonisch spreekuur: ma 13.30-14.30 uur, diwo-do: 13.00-17.00 uur Alarmlijn politie, brandweer en ambulance Telefoon: 112, bereikbaar: 24 uur per dag Sensire Thuiszorg, wijkzorg, nachtzorg, verpleging en verzorging Telefoon (0900) 88 56, bereikbaar: 24 uur per dag Diergeneeskundig Centrum De Slinge Telefoon (0543) 47 33 40 Yunio Jeugdzorg Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg Telefoon (0900) 98 64 Bereikbaar: 24 uur per dag

Overige service VVV DInxperlo Raadhuisstraat 8, 7091 AE Dinxperlo. Open: ma-vr van 10.00-12.00 uur en van 13.3016.30 uur. Op zaterdag alleen van 10-12 uur. Bioscoopbonnen en VVV-cheques buiten de openingstijden via Boland Schoenmode, Hogestraat 26-28. Figulus Welzijn Locatie Dinxperlo: Terborgseweg 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 0315-655282 e-mail: a.visser@ figulus-welzijn.nl. website: www.figulus-welzijn.nl Wetswinkel Eénmaal per twee weken (even weken) op dinsdag van 18.30-20.00 uur, locatie: Figulus Welzijn. Terborgseweg 5, 7091 DP Dinxperlo. Tel.: 031565 52 82

St. Michaelskirche Suderwick SUDERWICK - Bekanntmachung: das Pfarrbüro in Suderwick bleibt am Mittwoch, 8. Februar geschlossen. Ergebnisse der Kollekten und Sammlungen in der Weihnachtszeit in der Gemeinde St. Michael Suderwick: Adveniat: € 919,77 Weltmissionstag der Kinder: € 130,04 Sternsinger: € 1.616,40 Caritas-Wintersammlung: € 1.707,70 Veranstaltungen für Kinder im Michaelstreff: Dance, dance, dance Bock auf ein paar Tanzschritte? Auch für Nichttänzer am Freitag, 27.01. und 3.02.2012 ab 18.00 Uhr. Wintergrillen!!! Am Samstag, 28.01. ab 18.00 Uhr. Kosten €1,50 pro Person – dafür gibt es ein alkoholfreies Warmgetränk und 2 Grillwürstchen mit Brot. Und selbstgemachten Salat. Vielleicht bringt ja noch jemand etwas mit! (Anmeldung erbeten) Karnevalsparty für Kinder und Jugendliche! Am Samstag, 4. Februar sind alle Kinder im Alter von 6 – 12 Jahren zur Karnevalsparty eingeladen. Ihr könnt verkleidet kommen oder eure Tiermasken mitbringen. An diesem Nachmittag fertigen wir auf besonderen Wunsch einen Regenmacher an. Die Kosten betragen 3,-€ incl. Snacks und Getränken. (Anmeldung erbeten).

Alles over paardenvoeding in IJzerlo IJZERLO - Het voeren van paarden roept nogal eens vragen op. Daarom geeft André van Aggelen op woensdag 8 februari een lezing over paardenvoeding in de ontvangstruimte van Rijhal Aalten aan de Tammeldijk 2. De toegang is gratis, maar wel na aanmelding vooraf. André van Aggelen is paardenvoedingsdeskundige en werkzaam bij Cavalor, dat paardenvoer levert in meer dan 45 landen. Cavalor begeleidt bijvoorbeeld Anky van Grunsven en Jos Lansink bij het samenstellen van voedingsschema’s. Verder is op 8 februari ook ‘De Voerboer’ aanwezig; een jong bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in diervoeders, stalstrooisel, voedingssupplementen, likstenen en verzorgingsproducten. Rijhal Aalten is gevestigd aan de Tammeldijk 2 (inrit Theetuin Rensink). De rijhal houdt zich bezig met het bevorderen van het welzijn van paarden door lezingen, cursussen en workshops. In verband met het beperkte aantal plaatsen moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden voor de lezing over paardenvoeding via e-mail: gisa. binnendijk@planet.nl. De toegang is gratis, de lezing begint om 20.30 uur. Onder de aanwezigen worden een consult door een voedingsdeskundige en twee zakken voer verloot.

Huiswerkbegeleiding Huiswerkbegeleiding nodig? Meer informatie bij Dini Veerbeek via: www.huiswerk-dinxperlo.nl Begrafenisvereniging De Laatste Eer Uitvaartverzorger: R. Derksen, Beggelderdijk 37, tel. 0315-652664 Politiebureau Dinxperlo De politie is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur aan de Raadhuisstraat 4, Dinxperlo. Buiten deze tijden alleen op afspraak. Telefoon (0315) 61 70 20, b.g.g. (0900) 88 44. Politie Suderwick bereikbaar via tel.nr. 02874-98 94 80.

Kerkdiensten Rooms-Katholieke Kerk De Goede Herder, Dinxperlo Wegens asbestproblemen zijn er geen diensten in De Goede Herder kerk Dinxperlo. De diensten hebben tot nader aankondiging plaats in de Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek. Protestantse Gemeente Dinxperlo Zondag 29 januari 2012 Uitgangscollecte: Catechese en educatie 10.00 UUR ONTMOETINGSKERK, ds. H.Veer, oppasdienst, kindernevendienst Evanglisch Ref. Kirche, Suderwick Johannes-Meis-Str. 2, 46399 Bocholt-Suderwick Gemeinde St.-Michael, Suderwick Donnerstag 26.01.2012 18.40 Uhr Rosenkranzgebet 19.00 Uhr Abendmesse Messgedenken für Leb. u. Verstorb. der Familien Jansen u. Güldenberg, Hermann Schlütter Sonntag, 29.01.2012 09.30 Uhr Hl. Messe

Sechswochenwochen für Klemens Klaaßen Jahresgedenken für Cordula u. Wim Geven Messgedenken für Rudi Wiesmann, Anna Kronenberg Vrije Baptistengemeente Dinxperlo De Vrije Baptistengemeente Dinxperlo houdt iedere zondag om 10.00 uur een dienst in gebouw De Bron aan de Ottenshof 9 te Dinxperlo. Er is zondagsschool en crèche. Voor inlichtingen: 0315651320 of 0315-654871 of www.baptistendinxperlo.nl Vergadering van Gelovigen Dinxperlo Zondagsdienst 9.30 uur met avondmaalviering (créche aanwezig), 11.15 uur preek wo. av. 19.30 uur gebedsdienst, Locatie: Kerkhofplein 7 voor info: 0315-652336 De Christelijke Gereformeerde Kerk Berkenhovestraat 9, 7122 ZX Aalten. Iedere zondag zijn de diensten om 9.30 uur en 15.00 uur o.l.v. predikant Ds. R.Bikker. Er is oppasdienst voor de kinderen.

Bouwbedrijf Luijmes v.o.f. Terborgseweg 35 7091 HN Dinxperlo Tel. : 0315 652512 Fax : 0315 654979

þ Nieuwbouw þ Aan- verbouw þ Metselwerk þ Tegelwerk þ Onderhoudswerkzaamheden þ Kozijnen - Ramen - Deuren in hout en kunststof þ Gevelbekleding in hout en kunststof


13

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012 RondomDinxperlo

gezellig middagje uit voor bewoners zorginstellingen en woongroepen

Dagtochtjes CareTravel vallen goed VOORST - Het zijn de kleine dingen die het ’m doen. Vanuit die gedachte is CareTravel ontstaan. De stichting maakt kleinschalige uitstapjes mogelijk naar een abdij, een klompenfabriek of een molen. Afgelopen woensdag genoten zeventig mensen bij zaal Van Hal in Voorst van zang, soep met zuur en een presentatie van een molenaar. CareTravel regelt dagtochtjes voor bewoners van zorginstellingen en woongroepen, maar ook voor diegenen die hieraan verbonden zijn. Bijvoorbeeld mensen met thuiszorg, bewoners van aanleunwoningen of mantelzorgers. Jos van den Berg nam het initiatief. ‘Na een baan als vertegenwoordiger ben ik door omstandigheden in de zorg terechtgekomen. Als ik mensen vervoerde naar een behandeling in het ziekenhuis, merkte ik dat ze genoten van heel kleine dingen. Bijvoorbeeld een koe in de wei.’ In april 2011 werd een eerste rit gemaakt. Sindsdien is het aantal aanvragen flink gestegen. Gelukkig groeit het aantal vrijwilligers ook mee. ‘We richten ons in eerste instantie op mensen in zorginstellingen, maar ook privé raken mensen steeds meer in een isolement’, weet Van den Berg. De uitstapjes die CareTravel mogelijk maakt zijn vaak in de eigen regio en daardoor heel betaalbaar. In sommige situaties mogen familieleden ook mee. ‘Mensen mogen zich zelf aanmel-

Molenaar Johan Velthorst geeft uitleg over de Voorstse korenmolen tijdens een uitje van CareTravel. den voor een uitstapje en ze kunnen ook een eigen wens aandragen.’ Na tal van kleinschalige tochtjes was het vorige week tijd voor een grootschalige ontmoeting bij Van Hal,

waar herinneringen werden opgehaald. Na een kopje koffie vertelde molenaar Johan Velthorst over de onlangs gerestaureerde korenmolen in Voorst. Hij had jarenlang een

foto: RondomDinxperlo

boerderij op twee kilometer van de molen. Ook hem was het een doorn in het oog dat de molen er krakkemikkig bij stond. De stichting Korenmolen Voorst bracht daar

Zeepboetiek breidt aantal workshops uit

Superbingo in Dinxperlo op 1 februari

DINXPERLO - Ingrid Houwer van Zeepboetiek breidt haar workshops uit met Decopatch. Decopatch is de benaming van het decoratief beplakken van voorwerpen met speciaal papier dat je kunt scheuren en knippen om flitsende creaties te maken.

DINXPERLO - Op woensdagavond 1 februari aanstaande wordt er weer een Superbingo georganiseerd in Dinxperlo. De jackpot bij deze Superbingo bedraagt 400 euro, ongeacht het aantal deelnemers.

Decopatch is speciaal ontwikkeld papier uit Frankrijk, dat je met lijmlak van decopatch op ecoshape-, hout- en glasfiguren kunt plakken. Ingrid heeft een ruime keuze van decopatch-papier en -modellen op voorraad. Door deze eenvoudige basistechniek is Decopatch al vanaf 5-jarige leeftijd mogelijk. Om kennis te maken met Decopatch is er aanstaande Zaterdag 21 januari vanaf 13.00 uur een inloopmiddag Decopatch bij Zeepboetiek. ‘Tijdens die middag kun je ook, voor het introductiebedrag van 5 euro per persoon, een mini-workshop Decopatch volgen‘, laat Ingrid Houwer weten. Natuurlijk blijft Zeepboetiek ook de veel bezochte workshops, zeepketting, zeepgebak en tashanger maken geven. ‘Graag tot ziens bij Zeepboetiek aan de Lange Akker 1 in Dinxperlo!’ Meer informatie staat op www.zeepboetiek.nl.

verandering in. Op 27 november 2010 werd de gerestaureerde molen weer in gebruik gesteld. ‘Ik ben een paar jaar geleden gestopt met werken en heb een molenaarsopleiding gedaan‘ vertelde Velthorst aan de gasten. ‘Eerst deed ik provinciaal examen en daarna landelijk. Van alle soorten molens moet je wat weten.’ Terwijl buiten die wieken van de beltmolen in rap tempo ronddraaiden, liet de molenaar in de warme zaal een film zien van de restauratie. De kap van 10 ton werd er in een keer opgezet. ‘Dat was 150 jaar geleden een heel karwei. Toen werden de onderdelen één voor één omhoog gehesen.’ Na zijn boeiende verhaal traden de Strangzangers op. En vanuit de keuken werd Van Hals Rondum de Middagpot geserveerd. Dikke soep met zuur, roggebrood, balkenbrij, rijstepap en nog meer lekkers om van te watertanden. De gasten en de vrijwilligers genoten volop. ‘We blijven kleinschalig, maar we proberen steeds meer mensen te bereiken‘, vulde Jos van den Berg nog aan. ‘Dit jaar schaffen we een brancard aan voor mensen die bedlegerig zijn.’ Er staan al weer leuke uitjes gepland, zoals een bezoek aan manege Diekshuus in Gendringen, een bezoek aan mosterdstadje Doesburg en een verrassingsmiddag bij Het Oergoed. Meer informatie staat op www.caretravel.nl. Aanmelden voor een uitje kan ook telefonisch via 0315-642093.

Daarnaast is er uiteraard de wekelijkse bingo, tevens op de woensdagavond. Locatie is ‘Ontmoetingscentrum Ons Huis’, Maurits Prinsstraat, Dinxperlo. Aanvang: altijd 20.00 uur, zaal open vanaf 18.45 uur.

Ingrid Houwer biedt nu ook workshops Decopatch aan.

foto: frank vinkenvleugel


14

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

Ne f it houdt Nederland war m

G RATIS 12

JAAR GARANTIE

OP ALLE ONDERDELEN VAN UW NIEUWE

NEFIT HR- KETEL !

Gokt u erop dat uw oude cv-ketel het de hele winter uithoudt? Of kiest u voor zekerheid? Ruil nu uw oude ketel in voor de ultieme HR-ketel van het meest vertrouwde merk, de robuuste Nefit TopLine. U profiteert dan van een ijzersterke aanbieding: wij bieden u maar liefst 12 jaar garantie op alle onderdelen. Dat betekent meer warmte- en warmwatercomfort, een lager energieverbruik en absolute zekerheid ...tot ver in 2023! Maak snel een vrijblijvende afspraak en vraag naar de voorwaarden.

Tijdelijke actie! Den Dam 41a, 7084 BL Breedenbroek Tel: 0315-652299, B.g.g. Mob: 06-11153300 Email: info@wohlan.com Website:www.wohlan.com

Voor stoBBenfrezen, Groot of klein, moet u Bij Bullée in BreedenBroek zijn!

terborgseweg 12 7084 an Breedenbroek tel. (0315) 61 73 88

Bullée BreedenBroek • Grondwerk • straatwerk • Groenwerk

• stobben frezen met een grote frees achter de tractor, of met een kleine frees (88 cm breed), zodat ook moeilijk bereikbare stobben weggehaald kunnen worden! • Het zagen van bomen en/of struiken • Versnipperen van takhout en bomen tot 50 cm. doorsnede

www.Bullee-BreedenBroek.nl of Bel 0315 - 61 73 88

Volg ons op Twitter: @RondomDinxperlo

Arnhem Doetinchem Dinxperlo

of kijk op onze site: RondomDinxperlo.nl

Of het nu gaat om een woonhuis, een utiliteitsgebouw, een bedrijfspand of gebiedsontwikkeling… bouwen is het waarmaken van een ambitie, het realiseren van een droom. Maar bouwen is ook een complex proces. Alle stappen daarin - ontwikkelen, ontwerpen, bouwen, exploiteren, onderhouden - bepalen uiteindelijk sámen het succes van een bouwproject. Bouwen is daarom méér, de KlaassenGroep biedt u die meerbouwwaarde.

www.klaassen.com

STERK in waterwerk

Direct het laatste nieuws uit Dinxperlo en omstreken!

Beggelderdijk 39 (ingang winkel Helmkamp) 7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888 www.tki-dinxperlo.nl

Maatwerk in: Pompen en tuinberegening Loodgieterswerkzaamheden Sanitaire installaties CV aanleg en onderhoud Airconditioning Elektrawerkzaamheden Schrikapparatuur


15

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012 C 100 M 60 Y0 K 20

Dinxperlose straatzoeker Win een diner voor 2 bij Engbergen!

leael 1. A………………. brtaartaitsxe 2. B………………. ritldvenaebaktrsr

3. B……………….

somwengerwadl

4. M………………

hognoefs 5. G………………... paemedkds 6. D……………….. rieotewhastensar

7. E………………..

iewinmkesedk

8. K………………..

weseenagtal 9. A…………........... karhokpedf 10. K……………...... derboeteiw 11. B………………... teofothns 12. O………………. putkaetasner

13. K……………….

glnezaarohrutoi

14. G………………..

aausstaastnr 15. N………………..

Sticker wint puzzel van vorige week De heer of mevrouw B.G. Sticker van de Eisenhowerstraat 8 in Dinxperlo mag met twee personen dineren bij Restaurant Engbergen in Voorst. Onze excuses voor het foutje in de puzzel vorige week.

Aandacht nodig?

Win kaarten voor Classic WM

DINXPERLO - De mooiste nummers uit opera’s als Il Trovatore en Lucia di Lammermoor klinken op 4 februari vanaf 20 uur in ontmoetingscentrum Ons Huis. Koor Classic WM treedt dan op met een programma dat eerder in schouwburg De Storm is opgevoerd. Lezers van RondomDinxperlo maken kans op twee sets van twee kaarten voor dit unieke concert. Onder leiding van dirigent Emile Engel legt Classic WM de basis waarop solisten zoals Martin Hogenkamp, Ben Stevens en Marijke ten Kate kunnen exceleren. De sopranen Iris Jansen, Lilian Boonstra en Christine van Ens vormen een ensemble in Cavalleria Rusticana. Opera’s als Don Pasquale worden 4 februari afgewisseld met operettes als Die Lustige Witwe en Mikado. Beantwoord de vraag ‘Wie dirigeert Classic WM In Concert?’ om kans te maken op twee kaarten voor het opera- en operetteconcert. Stuur het antwoord naar classicwm@rondomdinxperlo.nl. Winnaars krijgen automatisch bericht. Kaarten zijn ook te koop voor 10 euro bij Marengo Ruitersport, VVV Dinxperlo en via www.kleintheaterdinxperlo.nl. Entreeprijs aan de zaal is 12,50 euro.

Reserveer vandaag nog een advertentie en kom onder de aandacht van ruim 6.000 lezers rondom Dinxperlo. Mail ons: adverteren@rondomdinxperlo.nl of bel vandaag nog (06) 5884 9298 C 100 M 60 Y0 K 20

Rondom Dinxperlo Internationale huis-aan-huiskrant voor Dinxperlo (NL), Suderwick (D) en omgeving

Uw naam ................................................. Adres ........................................................ Postcode / Plaats ....................................................................

Straatzoeker Deze week hebben we Dinxperlose straatnamen door elkaar gehusseld. Welke straten zoeken we? Om u op weg te helpen is de beginletter van iedere straat al aangegeven. Mail de gevonden straatnamen met uw adresgegevens naar puzzel@rondomdinxperlo.nl of schrijf deze op een kaartje met uw naam en adres en lever deze in bij Boekhandel Heezen Hogestraat 25 of bij de VVV aan de Raadhuisstraat in Dinxperlo. Doet u dat voor aanstaande zaterdag voor 12.00, dan maakt u kans op een diner voor twee bij Restaurant Engbergen in Voorst. De winnaar krijgt automatisch bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Agenda voor RondomDinxperlo Zaterdag 4 februari MUZIEK - Sfeervol optreden in Ons Huis te Dinxperlo door het Opera en Operette Koor Classic WM uit Winterswijk. Aanvang: 20.00 uur, entree 10,00 euro (vvk) en 12,50 euro aan de kassa. Kaarten kopen kan bij VVV Dinxperlo, Marengo Ruitersport en via www.kleintheaterdinxperlo.nl.

Donderdag 15 maart LEZING - NBvP, Vrouwen van Nu: presentatie Tussen Carnaval en Pasen door de heer Gerrit Hazewinkel uit Eibergen. Locatie: zaal Bruggink, Caspersstraat 2, De Heurne. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Vrijdag 16 maart Zaterdag 11 februari THEATER - Try-out van Eric Koller in Klein TheBEWEGEN - Hermen Draaijers Winterwandelater Dinxperlo. Aanvang: 20.30 uur, entree 15,00 tocht door De Grenswandelaars op zaterdag 11 euro, jeugd 12,50 (incl. 1 consumptie). Kaarten zijn Jaargang 2 en zondag 12 februari. De afstanden die men kan te bestellen via www.kleintheaterdinxperlo.nl. 4 Januari 2012 lopen zijn 6, 12 en 20 km. Onderweg is er weer een prima verzorgde rust met koffie, snert en verse Zaterdag 14 april broodjes. MUZIEK - Chr. Muziekvereniging Psalm 150 en Chr. mannenkoor Con Spirito geven een gezamenDonderdag 16 februari lijk concert in sportcentrum het Blauwe Meer op LEZING - NBvP, Vrouwen van Nu: presentazaterdag 14 april. Aanvang 20:00 uur. Meer infortie Orgaandonatie en Transplantatie door Egbert matie volgt. Hermsen uit Silvolde. Locatie: Ontmoetingscentrum Ons Huis, Maurits Prinsstraat 6, Dinxperlo. Zondag 15 april Inloop met koffie of thee vanaf 19.30 uur. Aanvang MUZIEK - Voorjaarsconcert van harmonie Sint 20.00 uur Antonius bij zaal Koenders in Breedenbroek. Meer informatie t.z.t. op www.sint-antonius.nl. LEZING - Contactavond van Amateur Geologie Dinxperlo (AGD) bij het cultureel centrum aan Dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni de Terborgseweg 5. Paleontoloog Henk Oosterink BEWEGEN - Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 praat de bezoekers bij over de stand van zaken in juni vindt de avondvierdaagse in Dinxperlo plaats. de Winterswijkse steengroeve. Aanvang 20.00 uur. De inhaalavond is op 4 juni. Voorinschrijving op een nader te bepalen datum in mei 2012. Zondag 26 februari MUZIEK - Meezingmiddag met de Plucker Muzikanten en de Vrolijke Noot in zaal Old Dutch van 14.00 tot 17.00 uur. Er is een verloting in de pauze. Entree 3 euro en kinderen tot 12 jaar gratis. Uw bericht ook in onze agenda? Mail naar agenda@rondomdinxperlo.nl Vrijdag 9 maart SPORT - Open Jeugdwedstrijd van schietvereniging Sint Hubertus Breedenbroek op vrijdag 9 en zondag 11 maart. Meer informatie op www.sinthubertusbreedenbroek.nl.


16

RondomDinxperlo • Woensdag 25 januari 2012

SV Dinxperlo

negentigjarige voetbalclub uit dinxperlo heeft van oorsprong sterke band met suderwick

De oprichting en beginjaren van SV Dinxperlo DINXPERLO - SV Dinxperlo bestaat maar liefst negentig jaar. Er is in die tijd veel ge­ beurd. In dit eerste artikel gaat RondomDinxperlo nóg wat ver­ der terug in de tijd. Om precies te zijn naar de reden van de oprichting van de groen-witte voetbalclub uit Dinxperlo. Voor 1922 voetbalden de Dinxperlose voetballers in clubverband over de grens bij GSV Viktoria 09 in Suderwick. Viktoria was een succesvolle Duits-Nederlandse club en wist in het seizoen 1920-1921 kampioen te worden mede dankzij de inbreng van Dinxperlose voetballers. Gedurende het seizoen 19211922 (december 1921) besliste het districtsbestuur te Wesel dat de foto: archief svd Dinxperloërs niet meer mochten voetballen bij Viktoria. Afgunst SVD 1 kampioen 2e klasse H GVB 1924-1925. Vlnr.: J. Jansen, G. Schoppers, G. Kolenbrander, Th. Icking, van naburige verenigingen werd als E. v.d. Akker, G. Brunsveld, J. Wensing, G. Breukelaar, F. Schreur, A. Knulst, de later voorzitter W. Mas­ reden genoemd vanwege de behaal- selink en J. Vogel, één der oprichters. de successen. De Dinxperloërs wilden toch blijven voetballen en zo werd op 10 maart 1922 op initiatief van onder meer Govert Veerman, Theo Vogel, Johan Prinzen en Wim Masselink een vergadering uitgeschreven. Deze vergadering vond plaats in het feestgebouw van Dinxperlo, het huidige Old Dutch, en had tot doel de oprichting van een Dinxperlose voetbalvereniging. Veerman werd de eerste voorzitter. Overige bestuursleden waren Theo Vogel, Johan Prinzen, Arie Knulst, Dhr. De Leeuw en H.W. Schoppers. Een week later werd de contributie vastgesteld op 25 cent per maand, jeugd 15 cent. Bovendien moesten de seniorenleden 50 cent inleggeld betalen om de nieuwe vereniging van startkapitaal te voorzien. De clubkleuren werden zwart-geel en een terrein werd gehuurd bij Vlaswinkel op het Beggelder. De club telde 45 leden. Op 27 maart stonden de eerste wedstrijden op het programma. Het tweede won met 3-1 van TOP uit Terborg terwijl het eerste met liefst 6-1 verloor van DES Doetinchem. De belangstelling voor het voetballen was groot want op 3 april konden zelfs vier teams worden samengesteld. Er werd besloten om een

elftalcommissie in het leven te roepen om de teams te kunnen indelen. Op 25 april werd met liefst 14-1 gewonnen van Sparta Ulft mede dankzij een volgens de krant “lakse” Ulftse doelman. Het jonge SV Dinxperlo kreeg een harde klap te verwerken toen de Duitse voetbalbond de beslissing om geen Nederlandse spelers toe te laten weer introk. Vele spelers keerden op dat moment terug naar hun voormalige club Suderwick. Mede daardoor schreef SV Dinxperlo zich nog niet in voor de competitie van 1922-1923. Dankzij het doorzettingsvermogen van voorzitter Veerman bleef SV Dinxperlo bestaan en kon er in 1923 een elftal voor de competitie worden ingeschreven. In 1923 verhuisde SV Dinxperlo naar een nieuw terrein bij de Keupenbrug: “De Broamheuvel”. Als kleedkamer fungeerde café Takke. Hier werd ook de eerste competitiewedstrijd gespeeld. Tegenstander DSC Doetinchem werd met 4-0 verslagen. Een kampioenschap zat er voor SVD nog niet in. Het eerste kampioenschap Het eerste kampioenschap werd gevierd op 20 januari 1925. In een

Voor 1922 voetbalden de Dinxperloërs bij GSV Viktoria in Suderwick. Toen dat niet meer mocht, ontstond SV Dinxperlo.

competitie met clubs als Terborg, Lichtenvoorde, Varsseveld en Viod Ulft werd door een 1-2 zege bij Etten de titel veilig gesteld. Daarna volgden twee promotiewedstrijden tegen Grolse Boys. Ondanks een gelijkspel en een nederlaag promoveerde SV Dinxperlo naar de eerste klasse GVB. De resultaten in de eerste klasse waren niet slecht te noemen maar een titel werd in de jaren ’20 niet meer behaald. Een tweede team kon soms wel en soms niet worden samengesteld. Groen-wit Ergens eind jaren 20 werd het zwart-gele shirt van SV Dinxperlo vervangen door de huidige kleur groen. Vanwege geldgebrek konden er geen nieuwe shirts worden aangeschaft. GSV beschikte over groene reserveshirts en dankzij de goede onderlinge verhoudingen mocht SV Dinxperlo in deze shirts spelen. Sindsdien speelt SV Dinxperlo in het groen-wit. Afdeling gymnastiek Een afdeling gymnastiek werd opgericht in oktober 1922 en vanaf december werd er begonnen met de trainingen die onder leiding stond van de heer Hüppertz uit Bocholt. De afdeling gymnastiek begon met 23 leden. In 1929 vond er op 9 mei een grote turndag plaats bij SV Dinxperlo. In een grote optocht trokken deelnemende verenigingen naar het sportterrein. Muzikale medewerking werd verleend door het pas opgerichte muziekkorps van EMM. Dit korps zou onze turners en turnsters nog vaak vergezellen bij turndagen. EMM kwam ook spelen op het moment dat SV Dinxperlo een

Groen-wit van SVD was in de beginjaren zwart-geel. De omslag was niet uit luxe

kampioenschap had te vieren. Een volgend kampioenschap kwam er in 1931 maar daarover meer in een volgende bijdrage. In de volgende bijdrage: • Het kampioenschap van 1931 en de promotie naar de KNVB • Dhr. Boersbroek, leider van de afdeling gymnastiek 19311957 • De eerste trainer(s) • Het Gielink Met dank aan dhr. H. Agterhof, auteur van 1909-1931 voetballen in Dinxperlo ter ere van het 65 jarig jubileum van SV Dinxperlo.

Voorzitter Govert Leendert Veerman (1922-1930 en 19351936).

Anekdote Breedevoort – SV Dinxperlo uit 1923 Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in 1923 in en tegen Breedevoort moest de wedstrijd voortijdig worden afgebroken. Na een schot op doel van Theo “het kanon” Icking knapte de bal. Toen ook een tweede bal tijdens het oppompen sprong werd besloten de wedstrijd in de kroeg voor te zetten. Beide teams kregen een dobbelsteen. Breedevoort gooide twee ogen en SV Dinxperlo drie. Daarmee werd SV Dinxperlo tot winnaar van de wedstrijd uitgeroepen. In de kroeg werden op de behaalde zege de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd.

week-4-2012-RondomDinxperlo  

krant RondomDinxperlo

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you