Page 1

Nr 1. Jaargang 1 2013

Inhoudsopgave

blz

Terugblik buurtfeest 30 juni

2

Bewonersoverleg Kronenburg-Appelgaard

4

Grrroen in Kronenburg.

4

Kunstboom.

5

Beste wijkbewoners.

6

Heb je een goed idee ? Doe er wat mee !

6

Buurtfeest Appelgaard.

7

Wijkactieplannen bijna klaar.

8

Arnhem in dialoog zoekt gespreksleiders.

8

RSVV

9

Dat is leuk nieuws! Voor u ligt de eerste wijkkrant Kronenburg-Appelgaard en Vredenburg-Holthuizen. Wij zijn trots dat wij u samen een krant aan kunnen bieden met nieuws uit de omliggende wijken. De gezamenlijke wijkkrant zal vier keer per jaar verschijnen. U vindt hierin de headlines van verhalen, verslagen van activiteiten en foto materiaal. Bij sommige artikelen vindt u ook een verwijzing waar u meer over het onderwerp kunt lezen.Vaak zal dit zijn op de wijkwebsite www.kronenburg-appelgaard.nl of www.arnhemzuidmidden.nl Naast de wijkkrant is onze redactie ook te vinden op social media. Op Facebook is er de pagina kronenburgappelgaard te vinden en ons Twitteraccount is kronenburg026. Mocht u nu zelf een leuk verhaal hebben, een foto willen insturen, uw activiteit aan ons door willen geven, dan kan dit via email. Stuurt u dit naar wijkkrant@kronenburg-appelgaard.nl Wij zouden het leuk vinden dat u samen met ons de wijkkrant hiermee vorm geeft.

Veel leesplezier!

1


Terugblik buurtfeest Kronenburg 30 juni Als nieuwkomer in de wijk was ik aangenaam verrast een flyer in de brievenbus te vinden met een aankondiging voor een buurtfeest op het Croydonplein. Leuk! Zo leer je je buren eens op een andere manier kennen. 15 jaar geleden heb ik ook een tijdje in deze wijk gewoond en ik kan me niet herinneren dat er toen dit soort leuke evenementen werden georganiseerd. Ik aarzelde nu dan ook geen moment en heb me samen met een buurvrouw meteen aangemeld. En leuk was het zeker! Vanaf 17:00 uur kon iedereen aanschuiven voor een meer dan uitgebreide barbecue, volledig verzorgd door Keurslager de Haas. Er was meer dan genoeg voor iedereen en er was zelfs gedacht aan de vegetariĂŤrs en speciaal Halal-vlees voor onze Islamitische buren. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt bij een barbecue. Top! De weergoden waren ons goed gezind en met een gezellig muziekje erbij werd het een gemoedelijke middag en avond. Als klapstuk van de avond was er nog een open podium en kon iedereen genieten van leuke voordrachten, zangeressen en dansgroepjes die hun kunsten vertoonden. Geweldig om te zien hoeveel talent er eigenlijk in je eigen wijk woont! Wat ben ik blij dat ik net op tijd terug was van vakantie om dit buurtfeest mee te kunnen maken. Ik had het niet willen missen. Een dikke pluim voor de organisatie en een klein verzoekje: volgend jaar weer graag! Groeten Angela.

2


3


Bewonersoverleg KronenburgAppelgaard

‘Grrroen’ in Kronenburg Grrroen in Kronenburg staat voor: ergens je tanden in zetten, je vast bijten in iets. In dit geval in het aanbrengen van meer kleur en groen in de wijk. Dat is hard nodig, want onderzoek laat zien dat de bewoners dit in de wijk missen. Eigenlijk is dat ook niet zo raar want de wijk bestaat voor 80% uit steen en beton en het aandeel groen is heel klein.

Als inwoner van een wijk wil je ook graag inspraak hebben in wat er in jouw leefomgeving gebeurt. Voor de wijken Kronenburg en Appelgaard is er daarom het bewonersoverleg. Daarin bespreken we ─ samen met een opbouwwerker van Rijnstad en de wijkregisseur als vertegenwoordiger van de gemeente Arnhem ─ allerlei zaken die onze wijken aangaan. Denk daarbij aan: ● ontwikkelingen inzake het winkelcentrum ● zaken betreffende Gelredome ● verkeerssituaties ● onderhoud van de openbare ruimte ● groenvoorziening ● organiseren van activiteiten en vele andere onderwerpen die met onze wijken te maken hebben.

Bewonersoverleg Kronenburg & Appelgaard heeft daarom samen met woningcorporaties Portaal, Volkshuisvesting, Vivare, de gemeente Arnhem (Buiten Gewoon Beter) en Rijnstad de krachten gebundeld in Grrroen in Kronenburg. Grrroen in Kronenburg nodigt alle bewoners uit om zelf ideeën in de wijk te realiseren. Van gevelgroen tot muurschilderingen, alles is mogelijk! Belangrijk is wel dat er draagvlak voor het project bestaat. Initiatiefnemers moeten dan ook allereerst medestanders en mede-uitvoerders zoeken voor hun idee. Daarbij is een duidelijke toekomstvisie nodig met daarin een plan over het beheer.

Om het overleg te versterken zijn wij op zoek naar betrokken, enthousiaste buurtbewoners die met ons mee willen denken. We doen een speciaal beroep op bewoners van de Appelgaard om zich aan te melden! De bijeenkomsten vinden ongeveer vier keer per jaar op een dinsdagavond plaats in de ontmoetingsruimte op Croydonplein 388. Het overleg begint om 19:30 uur en duurt ongeveer tot 21:30 uur. Als het onderwerp erom vraagt worden er ook deskundigen uitgenodigd om mee te praten.

Voorbeelden van gerealiseerde projecten zijn te zien in bijvoorbeeld het Schepen te Boeckoppad en de Schepen Mijnschartstraat. Buren verzorgen hier fleurige hanging baskets met elkaar. Ieder jaar zorgen ze samen voor de benodigde financiën en geven ze de bakken water. Aan de schepen van Bierwischstraat en het Schepen Doorninckpad zijn geveltuintjes gekomen aan de schuren. Het thema dat daar terug komt is fruit. in bijna iedere geveltuin is wel een fruitboom te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld peren-, appel- en kersenbomen geplant. Maar ook de bosbes leent zich heel goed voor een geveltuin. Muurschilderingen vindt je ook op diverse plekken terug in de wijk. Onlangs is nog een grote muurschildering opgeleverd in de fietstunnel onder de Huissensedijk. Deze fietstunnel tussen de buurt Kronenburg en Appelgaard is samen met bewoners en kunstenaars omgetoverd naar een “Overbetuwe landschap”, met in de verte elementen uit de stad Arnhem.

Wil je een keer een overleg bijwonen of heb je vragen stuur dan een e-mail naar secretaris@kronenburg-appelgaard.nl. Kijk voor meer informatie ook eens op www.kronenburgappelgaard.nl.

Hebt u al een idee gekregen na het lezen van dit artikel en ziet u kansen om in de wijk Kronenburg iets met Grrroen te doen? Lees dan meer hierover op de website www.grrroeninkronenburg.nl. Daar vindt u ook gelijk een aanmeldformulier.

4


Kunstboom Wie vanaf de stad over de Burgemeester Matsersingel aan komt rijden, ziet al snel een grote metalen boom staan. Tegenover de Rijnpoort prijkt sinds enkele jaren het kunstwerk met de toepasselijke naam “Boom�. In 1970 is Kunstenaar Albert (A.D) Dekkers begonnen met de creatie, welke hij in 1971 voltooide. Albert Dekkers is in 1925 in Borne geboren en volgde de opleiding Genootschap 'Kunstoefening' in Arnhem. Hij werd na zijn opleiding graficus en illustrator. In 1970 schreef het Arnhems gemeentebestuur op verzoek van Vroom en Dreesman in Arnhem een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een plastiek of ruimtelijke vorm. Het ontwerp van Albert Dekkers werd bekroond met de eerste prijs. Het plaatsten van het beeld liet daarna nog twee jaar op zich wachten. Dit werd veroorzaakt door een intensieve gedachtewisseling over de uitvoerbaarheid ervan tussen de ontwerper, de gemeentewerken en het gemeentebestuur. Helaas werd het kunstwerk op zijn oorspronkelijke plek vaak beplakt met affiches.

5


Heb je een goed idee? Doe er wat mee!

Beste wijkbewoners Van harte gefeliciteerd met de nieuwe wijkkrant, goed initiatief! Graag wil ik me nogmaals voorstellen. Als cultuurscout ben ik aangesteld door Kunstbedrijf Arnhem om bij te dragen aan het tot bloei brengen van het culturele klimaat in de wijken Vredenburg/Holthuizen, Kronenburg/ Appelgaard, Elderveld en het dorp Elden.

Heeft u wel eens een idee gehad voor de straat, buurt of de wijk of zou u iets willen betekenen in de wijk? Er zijn verschillende mogelijkheden om u in te zetten.

De cultuurscouts stimuleren bewoners en kunstenaars om grote en kleine ideeën op het gebied van cultuur of kunst in de buurt waar te maken. Wij ondersteunen bewoners en buurtorganisaties bij het uitwerken en uitvoeren van ideeën voor kunst in de wijk. De afgelopen jaren ben ik bijvoorbeeld betrokken geweest bij Focus a Locus “kunst beleven in de wijk” (www.focusalocus.nl), bij ZON OP ZUID, het HOI kunstwerk en feest op het Croydonplein, alsmede bij kleurrijke onderdoorgang van het Schepen te Boeckoppad naar het winkelcentrum. Op dit moment zijn we samen met stichting GRRROEN in Kronenburg actief bij het ontwerpen en mogelijk maken van een muurschilderingen naar ontwerp van wijkbewoonsters Sonja Klein en Mimi van Bindsbergen. Als je zelf een creatief idee hebt of iets wilt organiseren in de wijk, kun je me altijd mailen of bellen. De cultuurscout brengt 3 x per jaar een nieuwsbrief uit, wil je die ontvangen dan kun je mij ook een mailtje sturen.

Op dit moment zijn er al tientallen vrijwilligers actief met het organiseren van buurtactiviteiten of het draaiende houden van de activiteiten in de ontmoetingsruimte op het Croydonplein.

U kunt natuurlijk ook zelf met een idee rondlopen dat u graag zou willen uitvoeren. Denk aan sociale of fysieke projecten, op een leuke manier kennis maken met straatgenoten of het gezamenlijk opknappen van bijvoorbeeld pleintjes of parken.

Iedereen uit de wijk mag hiervoor een financiële aanvraag indienen. Voor de inwoners van Kronenburg/Appelgaard kan dit via de website www.arnhemzuidmidden.nl onder het kopje Wijkplatform. Uw aanvraag wordt op een aantal punten getoetst door het wijkteam. Dit is een afvaardiging van bewoners uit Kronenburg, Appelgaard, Vredenburg en Holthuizen. Zij bekijken onder andere het draagvlak van de aanvraag en of het budget op een vernieuwende en brede manier wordt ingezet.

Dan tot slot een uitnodiging: vind je het leuk om te dansen of te zingen? In de week van 20 t/m 27 oktober is er een muzikaal dansproject onder leiding van docenten van Introdans: BeVoice. Je repeteert die week elke dag in Malburgen, de uitvoeringen zijn op 26 en 27 oktober in de Stadhuishal. Meld je snel aan, want vol is vol. Deelname vanaf 14 jaar, meedoen is gratis en als zanger of muzikant moet je samenspel-ervaring hebben. Als danser mag je beginnend zijn. Mail je aanmelding naar arnhem@bevoice.eu Houd onze website in de gaten: www.kunstbedrijfarnhem.nl/wijken

Mocht u op weg geholpen willen worden met het opstarten van uw idee dan is er een team van opbouwwerkers die u graag ondersteuning bieden. Ook voor een vrijblijvend gesprek over vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen met opbouwwerker: Sanne van der Werff 06-21131587 s.vdwerff@rijnstad.nl

Hartelijke groet

of

Lies Joosten

Karin Veldkamp 06-21297808

Email lies.joosten@kunstbedrijfarnhem.nl Telefoon 026-3272319 / 06-57941788 Facebook: cultuurscout Arnhem Zuid

k.veldkamp@rijnstad.nl

6


Buurtfeest Appelgaard door Angelique Spaan

Na het feest een week te hebben verzet, vanwege verwacht slecht weer wat achteraf niet zo bleek te zijn, konden we toch zondag 25 augustus 2013 het buurtfeest houden. De ochtend begon om 10.00 uur met het opbouwen. Het mooie van dit soort activiteiten is dat buurtbewoners spontaan komen meehelpen. Om 12.00 uur was er voor alle vrijwilligers koffie met broodjes. De kinderen in de buurt konden bijna niet meer wachten, maar gelukkig: om 13.00 uur begon het feest. Alle kinderen en volwassenen hadden het prima naar hun zin. En de behulpzame buurtbewoners zetten hun beste beentje voor. Er was voor iedereen wat te doen: een rodeobal, een springkussen, schminken en nagels pimpen. En natuurlijk was er muziek, want dat maakt het allemaal wat gezelliger. Ook was er voor iedereen drinken, barbecue, suikerspin en heerlijk Oudhollands ijs. De zon scheen lekker dus de dag kon niet meer stuk. Er was ook een buurtbewoner uit Irak die met de kinderen creatief ging tekenen. Leuk dat mensen spontaan aan mijn deur komen om een activiteit met kinderen te willen doen. Mensen maken een praatje met elkaar en leren hun buurtgenoten kennen. En dat is ook een beetje de opzet van het buurtfeest, weten wat er leeft in je buurt. Om 17.00 uur was het afgelopen, de buurtbewoners hielpen ook mee om alles netjes op te ruimen. Het is weer een geslaagde dag geweest voor jong en oud waar we met plezier op terugkijken. Ik wil iedereen die zich als vrijwilliger heeft ingezet bedanken voor al hun hulp die dag. Want zonder hulp van buurtbewoners kan een dergelijk dag niet slagen!

7


Wijkactieplannen bijna klaar

Arnhem in dialoog zoekt gespreksleiders

Arnhem heeft de afgelopen jaren met de zogenaamde Vogelaarmiddelen en provinciaal geld flink ingezet op een aantal specifieke wijken. Deze inzet heeft in veel wijken tot verbeteringen geleid op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Onlangs kon u hierover lezen in de krant, maar we zijn nog niet klaar! Bovendien moet de gemeente allerlei taken van de Rijksoverheid overnemen en tegelijkertijd bezuinigen. Dat vraagt om een andere aanpak. Voortaan betrekken we alle Arnhemse wijken bij de wijkaanpak. Hierbij hebben we de hulp en inspraak van bewoners nodig.

Van 4 t/m 10 november organiseert stichting Rijnstad in samenwerking met MEE Gelderse Poort, RIBW en SWOA wederom Arnhem in Dialoog. Een week lang gaan honderden mensen met elkaar in gesprek over het thema: Samenleving begint in de wijk. De organisatie is op zoek naar gespreksleiders. Ervaring is niet vereist. Het volgen van een korte training is wel verplicht. U kunt bij een of meer tafels gespreksleider zijn. Het tijdstip en de locatie bepalen we in overleg. In de korte training leert u de methodiek welke u inzet bij de gesprekken. Tijdens een dialoog hoeven mensen elkaar niet te overtuigen van hun gelijk, het gaat vooral om het luisteren naar elkaar. Maar het is wel van belang dat een gespreksleider ervoor zorgt dat de deelnemers zich op hun gemak voelen en de structuur van het gesprek in de gaten houdt. De aangeboden training geeft u hiervoor geschikte handvaten. Het is een leuke en uitdagende klus die weinig vraagt van uw tijd.

Bewoners beseffen heel goed dat de rol van de gemeente aan het veranderen is. Het is niet meer u vraagt, wij draaien. Bewoners zijn zelf (ook) aan zet en verantwoordelijk voor hun buurt. Daarom voeren we in alle wijken gesprekken met bewoners, ondernemers en instellingen. Op deze manier ontstaat een beeld per wijk en van Arnhem in z’n geheel en wordt duidelijk waar we samen met bewoners, partners en professionals in de wijk op moeten inzetten. Alle wijkgesprekken zijn inmiddels gevoerd. De resultaten van elk gesprek zijn na afloop teruggelegd in de wijk via de website www.meedoeninarnhem.nl. Hier kon iedereen een reactie achterlaten of zelf suggesties doen. Voor elke wijk wordt een wijkactieplan gemaakt op basis van de resultaten uit de wijkgesprekken en reacties op de site. Deze wijkactieplannen zijn nu in concept af, en worden opnieuw voorgelegd aan de bewoners. Na deze toetsing wordt na de zomer het gezamenlijke wijkactieplan met actiepunten voor de komende twee jaar vastgelegd. De uitvoering van deze actiepunten wordt in eerste instantie betaald door de provincie, de zogenaamde GSO IV budgetten. Daarnaast beschikt iedere wijk, zoals altijd al, over een wijkbudget, blijven de woningcorporaties de wijkaanpak steunen en kan de rijksoverheid ook nog wat kleine incidentele bijdragen doen. Maar extra geld uitgeven kan dus niet meer. Wel kan de gemeente het beschikbare geld anders verdelen en vooral gebruiken waar het het meest nodig is. Wensen en problemen worden tegen elkaar afgewogen en er wordt bekeken wat het eerst aangepakt moet worden. Er wordt bepaald welke actiepunten van wezenlijk belang zijn om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te vergroten. Er wordt ook gelet op wat bewoners zelf kunnen oppakken, samen met de gemeente en/of andere partners in de stad. En uiteraard blijkt nu al uit de wijkgesprekken dat de ene wijk of buurt meer steun nodig heeft dan de andere. We houden u op de hoogte van de voortgang via uw eigen wijkplatform, wijkkrant of wijkwebsite.

Arnhem in Dialoog is ontstaan na de aanslagen op 11 september. Veel mensen waren van mening dat het goed is om elkaars standpunten beter te begrijpen. Niet alleen in Arnhem, maar overal in Nederland, zitten mensen met elkaar om de dialoogtafel.

8


Om te beginnen gefeliciteerd met de geboorte van de krant voor de wijken Kronenburg, Appelgaard, Vredenburg en Holthuizen. Als bestuur van de RSVV willen wij graag van de gelegenheid gebruik om in deze eerste uitgave onze vereniging aan de bewoners voor te stellen, voor zover de RSVV nog niet bekend is. De RSVV staat voor Recreatieve Sportvereniging Vredenburg en is op 1 april 1974 door een paar enthousiaste en sportieve bewoners opgericht. Volgend jaar bestaat de vereniging 40 jaar en dat wordt uiteraard ook gevierd met de leden. De RSVV is een omnivereniging waar een groot aantal sport en spelvormen voor jong en oud wordt aangeboden tegen een relatief lage contributie. Voor dit contributiebedrag mag een lid deelnemen aan alle sporten, die op het sportrooster staan vermeld, mits hij/zij bij de leeftijdsgroep hoort. Bij de RSVV ligt de nadruk op een laagdrempelige, recreatieve sportdeelname. RSVV is daarom niet aangesloten bij enige sportbond. Door de jaren heen is wel het enige veranderd. Was in het begin de spel en gymzaal Vredenburg aan de Slochterenweg onze enige locatie en kwamen de leden alleen uit de wijk Vredenburg, tegenwoordig is het aantal locaties waar wij sporten aanbieden aanzienlijk uitgebreid en komen de leden uit alle wijken in Arnhem Zuid en soms nog iets verder.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten ga dan naar onze website www.rsvv.nl. Daar vindt u o.a. ons sportrooster met alle sporten, tijden en locaties. U mag altijd komen kijken en als u daarna enthousiast bent geworden, lever dan het aanmeldingsformulier in bij de docent(e), sportleid(st)er of commissielid. Overigens zijn wij altijd op zoek naar leden die als vrijwilliger mee willen helpen bij enkele jaaractiviteiten, zoals de Nieuwjaarsborrel, Barbecue en volgend jaar de feestavond. Hiervoor kunt u contact opnemen met een van de bestuursleden. Met vriendelijke groet Bestuur van de RSVV

Email de redactie!

COLOFON Redactie

Fotografie

wijkkrant@kronenburg-appelgaard.nl

Angela Angelique Jeroen Marjon Nathalie Sanne

Andy, Paul

WWW.KRONENBURG-APPELGAARD.NL

Opmaak Andy

Deze wijkkrant is een initiatief van het bewonersoverleg Kronenburg-Appelgaard.

9

Wijkkrant 1-2013  
Wijkkrant 1-2013  

De eerste digitale wijkkrant van Kronenburg, Appelgaard.

Advertisement