Page 1

Reizen in Roemenië SNEEUWWANDELEN DE HOOGLANDEN VAN DE WEST KARPATEN Ghetar Karstic Plateau – Het dorp Casa de Piatra

P

roef de magie van de Transilvanische winter! Haal diep adem in de winterse frisse lucht van de hoogvlakte, volg de dierensporen in de verse maagdelijke sneeuw, maak een trektocht door de eindeloze bossen en luister naar het geluid van de stilte. Neem even rust bovenop een besneeuwde bergpiek om je gedachten vrij te laten zweven en het weidse landschap te bewonderen op een zonnige serene dag. Hier, in het Apusenigebergte.

Details van de reis Aankomst/vertrek: Oradea of Cluj-Napoca (u kunt ook worden opgehaald/afgezet op de vliegvelden van Timisoara of Budapest). Duur van de reis: 7 dagen/ 6 nachten Activiteiten niveau: gemiddeld Groep: min. 2 - max. 10 Beschikbaar: December tot half april Behalve snowshoeing krijgt u de gelegenheid om: • wilde dieren op te sporen. • het typische landschap van het Apusenigebergte te bewonderen • het wonder van het karstsysteem te ontdekken en er alles over te weten komen • mensen en leefgemeenschappen te ontmoeten, waar oude gewoontes, tradities en ambachten nog volop in gebruik zijn, ondanks de gemakken van de modern tijd.


Dag 1: Aankomst en warming-up Vervoer van het vliegveld naar het dorp Albac, waar we een korte rustpauze houden om ons op te frissen en van een maaltijd genieten.

en naar hun verhalen luisteren. Het is vandaag al een lange dag geweest, dus brengen we de resterende tijd door met uitrusten en bereiden we ons vast voor op de komende trektochten. De rest van de middag is vrij te besteden. Dag 3: de Scarisoara IJsgrot Na het ontbijt in het gastenhuis brengen we eerst een bezoek aan het Ghetar Touristen Informatie Centrum, waar we, naast uitgebreide informatie over deze streek, ook het geluid van de tulnic (een soort alpenhoorn) kunnen beluisteren, geproduceerd door onze vriend Pasca Ilisie. Hij is 74 en heeft meer dan 60 jaar ervaring in de kunst

Daarna maken we een wandeling in de frisse winterse berglucht naar het dorpje Runc - een typische bergnederzetting, verborgen in het hart van het gebergte, met traditioneel gebouwde houten kleine huizen en een warme gastvrije bevolking. Het wandelspoor voert ons door bossen en over hellingen met een prachtig uitzicht over het Bihor-gebergte en toont ons de schoonheid van het Apuseni landschap in het winterseizoen. Aankomst in het gastenhuis, waar we op temperatuur kunnen komen. Diner en overnachting in het gastenhuis te Runc.

van het hout snijden – een traditioneel beroep bij de Motzi – en hij bewijst ons dit door ons een demonstratie te geven van zijn verbazingwekkend vakmanschap. Hij laat ons zien hoe ritueel gebruikte voorwerpen en voorwerpen van alle dag hier sinds eeuwen gemaakt worden. We zetten onze dagtocht voort en gaan op weg naar de Scarisoara IJsgrot (op 1165 meter hoogte). De grot met een ingang van 48 meter diep en 60 m breed herbergt het Scarisoara Glacier – een indrukwekkend ijsblok van 110.000 kubieke meter (volgens het laatste onderzoek het grootste van de wereld), 22 meter dik en 3500 jaar oud. Een les in geologie die we zeker niet mogen missen.

Dag 2: Ghetar plateau Ontbijt in het gastenhuis. Daarna maken we ons klaar voor onze volgende bestemming- het dorpje Ghetar Met deze 6 uur durende tocht vervolgen we ons avontuur van gisteren. Aankomst in het gastenhuis, waar we inchecken en ons opwarmen. Onze gastheer en gastvrouw zijn Dinu en Iuliana, een jonge Motzi familie (dat is de benaming voor de bevolking van het Apusenigebergte). De dagen die we bij hen doorbrengen in hun gastenhuis geven ons de kans een goed beeld te vormen van het soort leven, dat deze bergbewoners leiden. We kunnen hun geschiedenis horen

Dag 4: het dorp Casa de Piatra Op weg naar het dorp Casa de Piatra, onze eindbestemming van deze dag, trekken we de berg over via een van de mooiste hellingen van het Apusenigebergte – de Calineasa Glade. Verspreid op een hoogte van 1300 meter, is deze helling- nu een stille witte wereld- een tijdelijke zomernederzetting, die door de lokale bevolking voornamelijk gebruikt wordt voor bosbouw en veeteelt. Op een heldere dag heeft men een weids uitzicht op het zuidelijk gedeelte van het Apusenigebergte en de hoogste bergtop: de Cucurbata Mare


Vanaf hier keren we terug naar ons gastenhuis (nog 3 km), rusten goed uit en genieten van een ontspannend avondprogramma. Dag 6: de Vartop IJsgrot

Piek (1848 m). We hebben lunch voor onderweg mee.. Daarna vervolgen we onze weg en bereiken in de middag het gebied rond Casa de Piatra en onze eindbestemming, het gastenhuis. Het dorp Casa de Piatra is een afgezonderde en schilderachtige nederzetting met een romantische naam, die verwijst naar het landschap rondom – een grote helling, omgeven door spectaculaire witstenen muren. Men zegt wel, dat de hele nederzetting eigenlijk één groot stenen huis is. Het is een kleine berggemeenschap van 16 families, die pas 5 jaar geleden van elektriciteit werden voorzien. Hier treffen we een archaïsche architectuur aan – de meeste huizen zijn tientallen jaren geleden van hout gemaakt met hoge dennenhouten daken en opgetrokken in een traditionele stijl. Aankomst in het gastenhuis en incheck. We worden ondergebracht in het plaatselijke gastenhuis, eigendom van een Motzi familie, die bestaat uit drie generaties (grootvader, kinderen en kleinkinderen), die dicht bij de natuur leven. We kunnen op deze boerderij, typerend voor de streek, zien hoe huisdieren worden gefokt en krijgen de kans te genieten van de plaatselijke keuken, niet erg verfijnd, maar bijzonder smakelijk. Dag 5: de Tauz karst bron Vandaag verkennen we de streek en bezoeken enige representatieve karst verschijnselen. Eerst brengen we een bezoek aan de Coiba Mare grot. De indrukwekkende ingang van de grot is 74 m breed en 47 m hoog. Grote zalen, nauwe galerijen, een ondergrondse rivier, meren en watervallen – 5050 m lang in totaal. We verkennen alleen de eerste zaal, die makkelijk toegankelijk is voor elke bezoeker. Een andere grot die deel uitmaakt van dit karstsysteem is de Coiba Mica en kan alleen bezocht worden door specialisten met de juiste uitrusting en alleen bij droog weer. Er loopt een verbindende galerij tussen de twee grotten - de Coiba Mare en de Coiba Mica – via een rivier die verderop ontspringt in een van de mooiste karst bronnen van het Apusenigebergte – de Tauz karst bron. Daarna vervolgen we onze tocht via de dorpen Sohodoale en Hodobana. We nemen paadjes die alleen bekend zijn bij de plaatselijke bevolking en bereiken tenslotte de Tauz karst bron. De Tauz karst bron lijkt een smetteloos helder groen meer, omgeven door witte verticale stenen muren, maar is in werkelijkheid een bron, een rivier die verdween door een zinkgat in de Coiba mare en die hier, 3 km verderop door de grond omhoog borrelt. We hebben lunch voor onderweg mee.

Ontbijt in het gastenhuis. Vandaag maken we een korte tocht (wat afstand betreft) in de streek en bezoeken een beroemde grot – de Vartop ijsgrot. Ondanks de naam staat de grot niet bekend vanwege het ijs (er is eigenlijk maar één zaal die bedekt is met ijs, de rest is alleen maar sneeuw) maar om zijn sierlijke

kalkstenen rotsformaties en ook vanwege de 25.000 jaar oude voetafdrukken van de Homo Fossilis in de kalkstenen grond. Terugkeer naar het gastenhuis. We brengen een ontspannen avond door. Dag 7: Vertrek Na het ontbijt in het gastenhuis verlaten we de streek van Casa de Piatra en maken een drie uur durende tocht op sneeuwschoenen door het afwisselende landschap naar het dorp Garda de Sus. In het dorp brengen we eerst een kort bezoek aan de oude houten kerk. De kerk is gebouwd in 1792 en in 1804 geschilderd en bezit een grote collectie Orthodoxe iconen, die dateren vanaf 1798 tot 1804. Lunch in een plaatselijk restaurant en vervoer naar het vliegveld.


SNEEUWWANDELEN OP DE HOOGLANDEN VAN DE WEST KARPATEN

Prijs: Zie Bijlage / Website

De prijs in inclusief:

Lacul Crasna E60

Valcãu de Jos

ORADEA Bar

Lugaºu de Jos

Copãcel

Cefa

P. Ungurului

g

Vida

Motel Leºu

Roºia

Pomezeu

Rãbãgani

Cãpîlna

Remetea

Olcea

Beiuº

u

Cri

ªoimi

P. ªura Boghii

Pietroasa Sat de vacanþã Boga

Vîrtop

Sighiºtel

ºu So me

Muntele Cacovei 1

Ar

ieº u

Gîrda de Sus

Bihor 1849

Dezna

P. Huda lui Paparã

Gãina

Avram Iancu

1486

Sãlciua

Baia de Arieº

Vidra

Mirãslãu Poiana Aiudului

Lupºa

Cîmpeni

Sohodol

Poieniþa

Buteni Vîrfurile Hãlmagiu

Almaº

ªiria

Roºia Montanã

Bulzeºtii de Sus

AIUD

Abrud Ab

ºu

Gurahonþ

Rîmeþ

Cheile Rîmeþilor

reº

Pleºcuþa

Bucium

Cri

ru

Mu

Chiºindia

Zimandu Nou

Ponor

1437

Criºu Alb

Alb

Pîncota

N.B.: Wij staan altijd open voor de wensen en behoeften van onze gasten. Daarom kan de reis worden aangepast aan de grootte en de wensen van de groep.

Rimetea

Vadu Moþilor

Arieºu Mic

Sebiº

Bîrsa

Ari

Albac

e

ar

M

Criºtioru de Jos

Bocsig

Buru

Cheile Pociovaliºtei

1826

Runc

Scãriºoara

ac

Casa Speo

Salina Turda

Cheia

Cheile Turzii

Muntele Mare

P. Poarta luii Ioanele

6

Alb

Ne

Horea

Ocoale

P. Scãriºoara

acã

iºu

Cr

ªicula

2

Se

Arieºeni gru

TURDA

Iara

Casa de Piatra 3 4

1160

P. Fînaþe

Cãrpinet

P. Liliecilor

Tureni

Petreºtii de Jos

Bãiºoara

P. Vîrtop 5 P. Coiba Mare

Gîrda

Nucet

Ch. Galbenei

Vaºcãu

Moneasa

1579

i ulu nc Ru

Lunca

P. Mãgura

Bãtrîna Glãvoi

P. Cetãþile Ponorului

eile Ch

1112

Beliu

Cãrand

Groapa Ruginoasã

P. Urºilor

Cîmpani

P. Focul Viu

na lbe

Sar

tiº

Ga

ªtei

Pleºul

Sintea Mare

E81

Padiº

Poiana Horea Chiºcãu

Sîntana

Ciurila E60

MãguriRãcãtãu

Rieni

Cermei

E671

Sãvãdisla

Aiton

Valea Ierii

d

u Cal Someº

P. Cetatea Rãdesei

Sudrigiu

Curtici

Feleacu

Iara

Drãgãneºti

Lazuri de Beiuº

Ineu

Floreºti

Lacul Fîntînele

Miºca

Seleuº

Gilãu

Beliº

Prislop

Finiº

Apateu

ªimand

Lacul Gilãu Lacul Tarniþa

Someºu Cald

1792

P. Onceasa Casa Piatra Altarului

Socodor

CLUJ-NAPOCA

ce

Avram Iancu

ChiºineuCriº

Riºca

Butea

Budureasa

Criºu Pietro s

Grãniceri

Mãrgãu Rãchiþele

Stîna de Vale

ºu Negr

Apahida

Baciu Cãpuºu

Cabana Ardeleana

1836

Meziad Urviº

Elek

E60

Cãlãþele

Vlãdeasa

Meziad

Batãr

Zerind

Sîncraiu

Sãcuieu

Cabana Vlãdeasa

Lacul Drãganu

P. Meziad

Ciumeghiu

E576

Jucu Chinteni

Sînpaul

Izvorul Criºului

Lacul Leºu

Sîmbãta Cociuba Mare

GYULA

de Huedin

Remeþi

Ia

Aghireºu

Repe

gan

d

Runcuri

Tinca

Sarkad

Criºu

Re

H

Lacul Vida

a

p To

Holod Tulca

Doboz

Fildu de Jos Valea Drãganului

Drã

n u

Husasãu de Tinca

Mãdãraº

E81

Almaºu

Poieni

Bulz

P. Lesiana

Zece P. Moanei Hotare

Ceica Dobreºti

Salonta

Tomnatic

Vultureni

Cuzãplac Ciucea

Bratca

P. Vîntului

Drãgeºti Lãzãreni

Aºchileu

ªuncuiuº

Tãºad

E79

Okány

De prijs is exclusief; Transfer van en naar luchthaven, drankjes en verfrissingen, verzekering, souvenirs en andere persoonlijke uitgaven.

Iclod

Zimbor Piatra Craiului

624

Vîrciorog

ic

r

Borod Vadu Criºului

Osoiu

Hidiºelu de Sus

E671

a

Topa de Criº

Mãgeºti

Leº

Panticeu Alm

P. Igriþa

Bãile 1 Mai

meº uM

y

Bãile Felix

Bucium

Auºeu

Aºtileu

Hilda

Agrij

Cizer

Sig E60

Sãcãdat Nojorid

u

Aleºd

Tileagd

Oºorhei Sînmartin

So

u iº Cr

Sîntandrei

om

Românaºi

Bãniºor Ineu Repede

Darvas

észtö

Bãlan

Crasna

ªinteu

Borº

Köröszegapáti

ZALÃU

Halmãºd

Poiana Florilor

Biharkeresztes

Furta

• 3 maaltijden per dag (te beginnen met de lunch bij aankomst en eindigend met de lunch op de dag van vertrek) • 6 nachten accommodatie • Sneeuwschoenuitrusting (sneeuwschoenen en bergwandelstokken) • Toegangsprijs voor de grotten • Begeleiding door een gids en alle kosten daaraan verbonden • Kosten gemaakt ter voorbereiding van deze reis

Mogoº

d

Întregalde Galda

E81

ruce

Teiuº Þebea

Vaþa de Jos

ARAD Vladimirescu

E68

Cricãu

Buceº

Galda de Jos

Ghioroc

Mihalþ

Ighiu Conop

Bucureºci

Brad

Roºia Nouã

Pãuliº

Bîrzava

P. Liliecilor

Zlatna

Criºcior

A

m

Meteº

po

i

E79

Almaºu Mare

Lipova

ALBA IULIA

Valea Frumoasã Hanul Cerbu

Vãliºoara

Petriº

Bãiþa

Sãvîrºin

Bata

Vinga

Geo

Balºa

ag

Vorþa

E68

iu

Mada Mu

re

Birchiº

º

Lunca

Gurasada

Vinþu de Jos

Certeju de Sus ªibot Geoagiu Bãi

Ohaba Lungã

Dobra

Brãniºca

Fãget

Simeria

E81

Mureº

Bobîlna

DEVA

SEBEª E68

Geoagiu Bara

Sebeº

Zam

Maºloc

E68

Orãºtie

www.romtour.nl Elspeterweg 78a 3888 MX Uddel Tel +31 (0)577 - 400 673

info@romtour.nl Reizen in Roemenië Geprint op Biotop3; houtvrij papier, totaal chloorvrij en FSC-keurmerk

Sneeuwschoenwandelen in Roemenië  

Proef de magie van de Transilvanische winter! Haal diep adem in de winterse frisse lucht van de hoogvlakte, volg de dierensporen in de verse...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you