Page 1

Reizen in Roemenië VIER HET NIEUWE JAAR IN HET APUSENI GEBERGTE!

Nieuwjaarsavond is een speciale tijd. Geniet er van in een geweldige atmosfeer in het hart van de bergen waar wilde natuur, eeuwen oude tradities en gebruiken wachten om ontdekt te worden! Reis details: Begin/eindpunt: Oradea of Cluj-Napoca (Timisoara of Budapest vliegvelden zijn ook mogelijk). Reisduur: 6 dagen/5 nachten Activiteitsgehalte: gemiddeld Aantal personen: min. 2 – max. 10 Periode: 28 december 2011 – 2 januari, 2012.

Meer dan alleen feesten: • Wilde dieren opsporen • Bewonder het typische landschap van het Apuseni gebergte • Ontdek en leer over de natuurlijke wonderen van de Karst wereld • Ontmoet mensen en gemeenschappen waar oude gebruiken, tradities en kunsten nog leven, ongeacht de uitdagingen van moderne tijden. • Neem deel aan voorbereidingen voor het nieuwe jaar en vier het op traditionele wijze, samen met de lokale bevolking


Dag 1 / 28 december. Aankomst.

Dag 3 / 30 december. Ghetar – Casa de Piatra.

Aankomst in Garda. Vanuit Garda gaan we met een arrenslee naar het dorp Ghetar, door de frisse winter berglucht. Onze gastheer en gastvrouw zijn Dinu en Iuliana, een jonge Moti familie (de naam van de inheemse bevolking van de Apuseni). De komende dagen zullen we in hun gasthuis verblijven en deze zal ons voorzien van een goede mogelijkheid om te leren over de levensstijl van deze berg mensen en te luisteren naar hun verhalen.

Ontbijt in het gasthuis en dan voorbereiden voor een trektocht van 2 uur in de sneeuw, door bossen en velden, in de winterse stilte, richting een iconische plaats: het dorpje Casa de Piatra. We zullen afdalen naar de Garda Seaca vallei en met een arrenslee gaan we vervolgens naar het dorp. Casa de Piatra is een geïsoleerd en schilderachtig nederzetting met een charmante naam die gebaseerd is op de locatie – een grote vlakte omgeven door spectaculaire witte stenen muren. Er wordt ook wel gezegd dat de gehele

Na een lange reis zullen we beloond worden met een heerlijke maaltijd, een paar warme drankjes en welverdiende rust. De tijd die overblijft kan besteed worden aan voorbereiding voor de komende reisjes of een wandeling door de omgeving om vast iets van de sfeer te proeven. Eten en verblijf bij Dinu en Iuliana’s Scarisoara gasthuis. Dag 2 / 29 december. Scarisoara ijs grot. Na het ontbijt gaan we als eerste naar het VVV kantoor van Ghetar waar, naast uitgebreide toeristen informatie over het gebied, we het geluid van Tulnic zullen horen (de lokale variant van de alpenhoorn) gespeeld door een vriend, Pasca Ilisie. Op zijn leeftijd van 47 heeft hij al meer dan 60 jaar ervaring in het houd snijden – het traditionele beroep van de Moti – en hij zal dit laten zien door een demonstratie van dit waanzinnige vak. Hij zal dagelijkse en rituele objecten laten zien die hier al eeuwen lang gemaakt worden. We zullen onze reis van vandaag voortzetten met de Scarisoara ijs grot (1.165 meter hoogte). De grot, met een ingang van 48 meter diep en 60 meter groot, huisvest de Scarisoara Gletsjer – een indrukwekkend blok ijs van 110.000 kubieke meter (de grootste ondergrondse gletsjer ter wereld, volgens de laatste onderzoeken), 22 meter dik en 3500 jaar oud.

nederzetting eigenlijk een stenen huis is. Het is een kleine berg gemeenschap van 16 families voor wie elektriciteit vanzelfsprekend is sinds 2005. Hier zult u een oeroude architectuur ontdekken – de meeste huizen zijn van vele decennia geleden van hout gemaakt met hoge zilverspar daken en opgericht in een traditionele stijl. We zullen ontvangen worden in een lokaal gasthuis dat eigendom is van een Moti familie bestaande uit drie generaties (grootvader, kinderen en kleinkinderen) wiens dagelijks leven in direct verband staat met het ritme van de natuur. Hier zullen we zien hoe tamme dieren gefokt worden in een typische lokale boerderij en we zullen ook de mogelijkheid hebben om te genieten van de plaatselijke keuken, niet erg verfijnd maar zeer smaakvol.

Dag 4 / 31 december. Vartop ijs grot. Vandaag verkennen we de streek en bezoeken enige representatieve karst verschijnselen. Eerst brengen we een bezoek aan de Coiba Mare grot. De indrukwekkende ingang van de grot is 74 m breed en 47 m hoog. Grote


Dag 6 / 2 januari. Vertrek.

zalen, nauwe galerijen, een ondergrondse rivier, meren en watervallen – 5050 m lang in totaal. We verkennen alleen de eerste zaal, die makkelijk toegankelijk is voor elke bezoeker. Een andere grot die deel uitmaakt van dit karst systeem is de Coiba Mica en kan alleen bezocht worden door specialisten met de juiste uitrusting en alleen bij droog weer. Dan zullen we een kortere tocht (gezien de afstand) in dit gebied maken en een beroemde grot bezoeken, namelijk de Vartop ijs grot. Ondanks zijn naam, is de grot niet beroemd vanwege ijs (er is slecht een hal bedekt met ijs, de rest is sneeuw) maar om zijn kalksteen prachten, het huis van Homo Fossilis 25000 jaar geleden en meer. Teruggekomen bij het gasthuis zullen we weer opwarmen en beginnen met de voorbereidingen voor het nieuwjaarsavond feest. In een specifieke winter sfeer zult u genieten van traditionele maaltijden gebaseerd op oude plaatselijke recepten en eeuwenoude tradities en gebruiken. Dag 5 / 1 januari. Calineasa vlakte. Een kleine trektocht vandaag met als bestemming de Calineasa vlakte. Verspreid over 1300 meter, wordt deze prachtige grote vlakte gebruikt door lokale bergmensen als een tijdelijk onderkomen in de zomer, voornamelijk voor bosbeheer en het onderhouden van dieren. Van hieruit, als we geluk hebben met het weer, kunnen we een geweldig uitziht hebben op het zuidelijke deel van het Apuseni gebergte, inclusief de hoogste top: Cucurbata Mare Peak (1848 m). Voor onderweg nemen we een lunch mee. Vervolgens terugkeren naar het gasthuis om door volledig gebruik te maken van een ontspannend avond programma. Dit is de laatste avond hier, in het hart van het Apuseni gebergte en het avondeten is de perfecte tijd om herinneringen op te halen aan deze uitzonderlijke ervaring.

Na het ontbijt in het gasthuis verlaten het gebied van Casa de Piatra en worden we per auto, door een veranderend landschap, vervoerd richting het dorp Garda de Sus. Onderweg zullen we stoppen bij de Tauz bron – hier, wat lijkt op een perfect helder groen meer omgeven door witte verticale stenen muren is eigenlijk een bron, een rivier die verdween in een gat in de Coiba Mare grot die hier weer naar boven komt, 3 kilometer verderop. In dit dorpje zullen we eerst een kort bezoek brengen aan een oude houten kerk. Deze is opgericht in 1792 en is geverfd in 1804. De kerk heeft een grote collectie van Orthodoxe iconen uit de periode van 1798 tot 1804. Wanneer er genoeg tijd is, is er een lunch in een lokaal restaurant en daarna vertrekken we richting het vliegveld.


VIER HET NIEUWE JAAR IN HET APUSENI GEBERGTE!

Accommodatie zal worden aangeboden in gasthuizen beoordeeld met 2** en 3*** (Madeliefjes – het Roemeense rangorde systeem gebruikt in toerisme).

Lacul Crasna E60

Valcãu de Jos

ORADEA Bar

Lugaºu de Jos

Copãcel

Borod

Cefa

P. Ungurului

g

Vida

Remeþi

Motel Leºu

Roºia

Pomezeu

Rãbãgani

Cãpîlna

Ciumeghiu

Remetea

Negr

P. ªura Boghii

Pietroasa Sat de vacanþã Boga

P. Mãgura

Vîrtop

2

ºu

1

Ar

ac

Scãriºoara ieº u

Gîrda de Sus

Bihor

Runc

1849

Rimetea

Vadu Moþilor

Arieºu Mic

P. Huda lui Paparã

Gãina

Avram Iancu

1486

Sãlciua

Baia de Arieº

Vidra

Sebiº

Bîrsa

Ari

Albac

e

ar

M

Criºtioru de Jos Dezna

Mirãslãu

Poieniþa

Hãlmagiu

Almaº

ªiria

Roºia Montanã

Bulzeºtii de Sus

AIUD

Abrud Ab

ºu

Gurahonþ

Rîmeþ

Cheile Rîmeþilor

reº

Vîrfurile

Bucium

Cri

ru

Mu

Pleºcuþa

Alb

Chiºindia

Zimandu Nou

Ponor

1437

Criºu Alb

Mogoº

d

Întregalde Galda

E81

ruce

Teiuº Þebea

Vaþa de Jos

ARAD Vladimirescu

E68

Cricãu

Buceº

Galda de Jos

Ghioroc

Mihalþ

Ighiu Pãuliº

Conop

Bucureºci

Brad

Roºia Nouã Bîrzava

P. Liliecilor

Zlatna

Criºcior

A

m

Meteº

po

i

E79

Almaºu Mare

Lipova

ALBA IULIA

Valea Frumoasã Hanul Cerbu

Vãliºoara

Petriº

Bãiþa

Sãvîrºin

Bata

Vinga

Geo

Balºa

ag

Vorþa

E68

iu

Mada Mu

re

Birchiº

º

Lunca

Gurasada

Vinþu de Jos

Certeju de Sus ªibot Geoagiu Bãi

Ohaba Lungã

Dobra

Brãniºca

Fãget

Simeria

Opmerking: We zijn altijd ontvankelijk voor vragen en behoeftes van onze toeristen. Zodoende kan de reisplanning die hierboven is beschreven aangepast worden wat betreft de periode en de activiteiten die inbegrepen zijn. Neemt u vooral contact met ons op wat betreft de details.

E81

Mureº

Bobîlna

DEVA

SEBEª E68

Geoagiu Bara

Sebeº

Zam

Maºloc

De prijs is exclusief: persoonlijke drankjes en verfrissingen, verzekering, souvenirs en andere persoonlijke kosten.

Poiana Aiudului

Lupºa

Cîmpeni

Sohodol

Buteni

Pîncota

Buru

Cheile Pociovaliºtei

1826

Alb

6

Casa Speo

Cheia

Cheile Turzii

Muntele Mare

P. Poarta luii Ioanele

acã

gru

Ne

Cr

Horea

Ocoale

P. Scãriºoara

Se

Arieºeni iºu

Muntele Cacovei

4 1160

Cãrpinet

P. Liliecilor

Bocsig

TURDA

Iara

Casa de Piatra 3

Salina Turda

Petreºtii de Jos

Bãiºoara

P. Vîrtop 5 P. Coiba Mare

Gîrda

Moneasa

1579

P. Fînaþe

Vaºcãu

ªicula

Bãtrîna

i ulu nc Ru

Sighiºtel Nucet

Ch. Galbenei

Tureni

Padiº

Glãvoi

P. Cetãþile Ponorului

eile Ch

Lunca Beliu

Cãrand

Groapa Ruginoasã

P. Urºilor

Cîmpani

P. Focul Viu

na lbe

Sar

tiº

Ga

ªtei

1112

Sintea Mare

E81

Poiana Horea Chiºcãu

Sîntana

E60

Valea Ierii

MãguriRãcãtãu

Rieni

Pleºul

E671

Aiton

Ciurila

Iara

Criºu Pietro s

Curtici

Feleacu

d

u Cal Someº

P. Cetatea Rãdesei

Sudrigiu Lazuri de Beiuº

Seleuº

Floreºti

ce

Drãgãneºti

So me

Finiº

Ineu

Gilãu

Sãvãdisla

Lacul Fîntînele

Apateu

ªimand

Lacul Gilãu Lacul Tarniþa

Beliº

Prislop

Cermei

Socodor

CLUJ-NAPOCA

Someºu Cald

1792

P. Onceasa Casa Piatra Altarului

ChiºineuCriº

Riºca

Butea

Budureasa

Beiuº

u

Miºca

Grãniceri

Mãrgãu Rãchiþele

Stîna de Vale

Criºu

ªoimi

Apahida

Baciu Cãpuºu

Cabana Ardeleana

1836

Meziad Urviº

Olcea

Elek

E60

Cãlãþele

Vlãdeasa

Meziad

Batãr

Zerind

Sîncraiu

Sãcuieu

Cabana Vlãdeasa

Lacul Drãganu

P. Meziad

Avram Iancu

E576

Chinteni

Sînpaul

Izvorul Criºului

Lacul Leºu

Sîmbãta Cociuba Mare

GYULA

de Huedin

Jucu

Aghireºu

Repe

gan

d

Ia

Tinca

Sarkad

Criºu

Re

H

Fildu de Jos Valea Drãganului

Runcuri

a

p To

Holod Tulca

E81

Almaºu

Poieni

Bulz

P. Lesiana

Zece P. Moanei Hotare

Lacul Vida

Drã

n u

Husasãu de Tinca

Mãdãraº

Tomnatic

Ceica Dobreºti

Salonta

Doboz

Ciucea

Bratca

P. Vîntului

Drãgeºti Lãzãreni

Vultureni

Cuzãplac

ªuncuiuº

Tãºad

E79

Okány

Aºchileu

624

Vîrciorog

Iclod

Zimbor Piatra Craiului

Vadu Criºului

Osoiu

Hidiºelu de Sus

ic

r a

Topa de Criº

Mãgeºti

Leº E671

Panticeu Alm

P. Igriþa

Bãile 1 Mai

meº uM

y

Bãile Felix

Bucium

Auºeu

Aºtileu

Hilda

Agrij

Cizer

Sig E60

Sãcãdat Nojorid

u

Aleºd

Tileagd

Oºorhei Sînmartin

So

u iº Cr

Sîntandrei

om

Românaºi

Bãniºor Ineu Repede

Darvas

észtö

Bãlan

Crasna

ªinteu

Borº

Köröszegapáti

ZALÃU

Halmãºd

Poiana Florilor

Biharkeresztes

Furta

Bij de prijs is inbegrepen: - transfer van en naar het vliegveld - accommodatie in kamers met 2 tot 4 simpele bedden - 3 maaltijden per dag (begint met lunch op de eerste dag en eindigt met ontbijt op de dag van vertrek) - bagage transport - Feestelijke avondmaaltijd op nieuwjaarsavond - Arrenslee vervoer - Gids en alle bijkomende kosten - Entree kosten voor de grotten - Hout snijden demonstratie - Uitrusting: sneeuwschoenen en loop stokken

E68

Orãºtie

www.romtour.nl

Contactpersoon: Luc Hardus

Elspeterweg 78a 3888 MX Uddel Tel +31 (0)577 - 400 673

info@romtour.nl Reizen in Roemenië Geprint op Biotop3; houtvrij papier, totaal chloorvrij en FSC-keurmerk

Vier het nieuwe jaar in het Apuseni gebergte  

Vier het nieuwe jaar in het Apuseni gebergte

Vier het nieuwe jaar in het Apuseni gebergte  

Vier het nieuwe jaar in het Apuseni gebergte

Advertisement