Page 1

Reizen in Roemenië

ONTDEK HET APUSENIGEBERGTE OP TOUR SKI’S vanaf het PADIS KARST PLATEAU naar het dorp CASA DE PIATRA De stilte in de prachtige zonnige dag wordt slechts onderbroken door het kraken van de sneeuw onder je ski’s en het hijgen van je ademhaling. Je neemt even rust en houdt je adem in. Het uitzicht is adembenemend. Als je geluk hebt, hoor je ‘s ochtends vroeg het mannetje van de auerhoen om zijn vrouwtje roepen. Ook in dit ijzige landschap gaat de natuur zijn gang. Geniet van een vakantie op Alpine-ski’s over de wijde plateaus en door de diepe bossen van het Apusenigebergte, waar diersporen de enige tekenen van leven zijn. Warm in de avonden je handen boven het vuur en versterk de innerlijke mens met een glas ‘crampa’ (warme pruimenbrandewijn) bij de maaltijd, bereid volgens traditioneel ‘Apusenisch’ recept. En daarnaast ook; het opsporen van dieren, natuurfoto’s maken, de bergcultuur bestuderen. Reisdetails: Aankomst/vertrek: Oradea of Cluj-Napoca (u kunt ook worden opgehaald/afgezet op de vliegvelden van Timisoara of Budapest. Duur van de tocht: 8 dagen/ 7 nachten Activiteits niveau: gemiddeld Groep: min. 2 – max. 10 Beschibare data: 2011: January 8e – 15e; 22e – 29e; February 5e – 12e; 12e – 19e; March 5e – 12e; 12e – 19e; 19e – 26e; April 2e – 9e; 9e – 16e; December 18e-25e. Prijs: op aanvraag


Dag 1: Aankomst en warming-up Vervoer naar Padis – aankomst in de Cetatile Ponorului berghut en incheck. Na een warm drankje (en een warme maaltijd) en een stevige rustpauze kunnen we onze eerste skitocht in de omgeving met een gerust hart aanvangen.

Als we genoeg tijd en energie hebben, maken we een 3-4 uur durende tocht ( een rondtocht) door de Poiana Ponor/ Ponor Glade naar de Izbucul Ponor/Ponor Karst Bron. Ponor Glade – een typische kalkstenene glooing, ingesloten door deels beboste berghellingen. Deze helling, bedekt met dun gras, slingert zich de naburige hellingen op naar het aangrenzende stroomgebied. Het meest opmerkelijke van deze glooiing is de manier waarop het water door de grond wordt geabsorbeerd. Door kleine zandbedekte gaatjes, die werken als een vergiet, loopt het water weg naar de bedding. Wanneer we te moe zijn en genoeg hebben van al het gereis op één dag, zullen we alleen maar een korte wandeling maken rond de berghut of gewoon goed uitrusten om ons op de volgende dag voor te bereiden.

Dag 2: de Cetatile Ponorului karstformatie Ontbijt in de Cetatile Ponorului berghut. We maken onze uitrusting klaar en bereiden ons zelf voor op onze volgende tocht: naar het Cetatile Ponorului/Ponorului Fortresses karstformatie. Het wordt beschouwd als één van de meest indrukwekkende karstformaties van Oost Europa en is een bezoek meer dan waard. Niet alleen vanwege de drie prachtige zinkgaten en het wilde bos erom heen, maar ook omdat we nu, in de winter, wanneer alles door sneeuw bedekt is, de kans krijgen om de sporen te zien, die de wilde dieren die in dit gebied leven, achterlaten: wolven, gemzen, vossen en marters. We hebben lunch voor onderweg bij. De formatie wordt gevormd door drie grote stenen cirkels, die gesitueerd zijn in een wijde 300 m diepe beboste inzinking met een bovenomtrek van meer dan

1 km. De omliggende hellingen worden maar op één plek doorsneden, door de Cetăţi vallei bergkloof. De 150 m stenen wal aan de westkant van Zinkgat I heeft een grotportaal van meer dan 70 m breed, waardoor Cetăţi vallei loopt. Het enorme portaal doet denken aan een gotisch kruisbooggewelf en is een symbool geworden voor het Apuseni karstgebergte. De maat van de sparren die tegen de stenen muren hangen is het enige dat ons een idee geeft van de omvang van dit portaal en van de muur waarin het is uitgehold. Links is het bovenste gedeelte van een nog hogere stenen muur te zien, die Zinkgat III omringt. Duur van de tocht: ongeveer 5-6 uur.

Dag 3: de Living Fire IJsgrot Vandaag skiën we óf op het Groapa Barsa/Barsa Karst Plateau óf naar de Pestera Ghetarul Focul Viu/Living Fire IJsgrot - dat hangt af van de dikte van de sneeuw- en uiteindelijk (als er genoeg tijd en energie over is) naar de Piatra Galbenei/Galbenei berg (1.243 m) – een bergpiek die eindigt in een kalkstenen steile rotswand van meer dan 200m, die ons ruim uitzicht verschaft op een groot deel van het Apusenigebergte. Ook bekend als het Barsa Dal, is het gebied vermaard om zijn wilde plantengroei. Het heeft een nat klimaat, dat de groei van een dichte vegetatie bevordert, zoals in een moeras. Daar vlakbij transformeert het Barsa wandelpad zich door het dichte woud, de onzichtbare dalen en de afwezigheid aan oriëntatiepunten tot een waar avontuur. Er zijn een groot aantal uiterst fascinerende karstverschijnselen, zoals : een ingestort zinkgat, nu met gras bedekt, en nog een ander zinkgat, waar een natuurlijk gevormde brug overheen loopt, een meer met donker water (Tăul Negru/Het donkere meer), dat een brokkelig zinkgat en verscheidene grotten vult.

De Focul Viu IJsgrot herbergt het derde grootste permanent bevroren blok oerijs van het land (na dat van de Scărişoara IJsgrot en van de Borţig spelonk , die ook in het Apuseni Natuurpark gesitueerd zijn), met een volume


van om en nabij 25.000 m3. Het is een kleine grot die uit twee zalen bestaat. De eerste is de grootste en beschermt het ijsblok. In het plafond bevindt zich een groot raam, waardoor takjes, bladeren en sneeuw van buiten in grote hopen in de grot vallen en zich opstapelen in het midden van de hal. Er valt genoeg licht naar binnen om de groep ijsstalagmieten te kunnen zien, die zich tegenover de ingang gevormd hebben. Rond twaalf uur ’s middags valt het zonlicht door de opening in het plafond en schept een verbazingwekkend mooi flakkerend spel van licht en kleur. Lunchpakketten mee. Duur van de tocht: ongeveer 5-5.5 uur. Dag 4: het Lost World Karst Plateau Ontbijt in de Cetatile Ponorului berghut. We binden de ski’s onder en skiën naar het Lumea Pierduta/Lost World Karst Plateau, zo genoemd vanwege de verdwenen wilde natuur. Het is een beboste karstvlakte, die door twee rivieren wordt ingesloten, de Bear en the Sec en aan de andere kant door de Gârdişoara bergpiek. Vanuit een hydrologisch gezichtspunt: twee valleien, die hier los van elkaar zijn ontstaan, komen stroomafwaarts samen en zonderen daarmee een ingesloten vlakte af. Het The Lost World plateau verbergt een enorm ondergronds netwerk van grotten en zalen, die bovengronds als begroeide zinkgaten te herkennen zijn. Twee daarvan vormen een toegang naar het ondergrondse via spelonken met spectaculaire steile wanden, een paar van de meest indrukwekkende van het Roemeense karsterfgoed. Deze klimtocht duurt ongeveer 4-5 uur. We nemen lunchpakketten mee. duur van de totale tocht: ongeveer 5-5,5 uur. Dag 5: Casa de Piatra Vandaag verlaten we de Padis streek en gaan op weg naar het dorp Casa de Piatra. Casa de Piatra is een afgezonderde en schilderachtige nederzetting met een romantische naam, die verwijst naar het landschap rondom- een grote helling, omgeven door spectaculaire witte stenen muren. Er wordt wel gezegd, dat de hele nederzetting als het ware zelf één stenen huis is. Het is een kleine berggemeenschap van 16 families, die pas 5 jaar geleden werden aangesloten op elektriciteit. Hier treffen we een archaïsche architectuur aan – de meeste huizen zijn decennia geleden van hout gemaakt met hoge daken van dennenhout en opgetrokken in een traditionele bouwstijl. Hier worden we ondergebracht in een plaatselijk gastenhuis bij een Motzi familie. Dit is voor ons een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met de leefwijze van deze bergbevolking, om hun geschiedenis te horen en naar hun verhalen te luisteren. Na een lunch , een warm drank en een rustpauze zijn we weer klaar om het gebied op de ski te verkennen. We beginnen bij de Coiba Mare en de Coiba Mica Grotten (20’-30’minuten op de ski vanaf het gastenhuis). De indrukwekkende ingang van de grot is 74 m breed en 47 m hoog. Grote zalen, nauwe galerijen, een ondergrondse stroom, meren en watervallen- 5050 m lang in totaal. Wij zullen alleen de eerste zaal bezichtigen, die makkelijk toegankelijk is voor elke bezoeker.

Een andere grot die deel uit maakt van het karst systeem is de Coiba Mica . Deze kan alleen bezocht worden door specialisten met de juiste uitrusting en alleen bij droog weer. Er is een verbindende galerij tussen de twee grotten –de Coiba Mare en de Coiba Mica- via een rivier die verderop ontspringt. Dag 6: de Calineasa Glade Na een stevig ontbijt maken we ons klaar om een skitocht te ondernemen naar de Calineasa Glade (een rondtocht van 5-6 uur ). Deze mooie helling, gelegen op een hoogte van 1300 meter, is een tijdelijk zomerverblijf, die de lokale

bevolking voornamelijk gebruikt voor bosbouw en het hoeden van vee. Bij helder weer hebben we vanaf hier een prachtig uitzicht op het zuidelijk deel van het Apusenigebergte met inbegrip van de hoogste bergpiek: de Cucurbata Mare Bergpiek (1848 m). Dag 7: de Tauz karst bron Vandaag maken we een rondtrip en gaan skiën langs de dorpjes Sohodoale en Hodobana . Daarna keren we terug naar het bospad, dat ons naar een van de beroemdste karstbronnen van het Apusenigebergte voert– de Tauz karst bron (3 km van het gastenhuis). De Tauz karst bron lijkt een smetteloos helder groen meer, omgeven door witte verticale stenen muren , maar is in werkelijkheid een bron, een rivier die verdween door een zinkgat in de Coiba Mare Grot en die hier, 3 km verderop door grond omhoog komt. Daarna keren we terug naar het gastenhuis om te genieten van onze laatste avond in het Apusenigebergte. Dag 8 Ontbijt in het gastenhuis. Vertrek – vervoer vanaf Casa de Piatra naar het dorp Garda de Sus per paardenslee. Vervoer naar het vliegveld.


OP TOURSKI’S HET APUSENIGEBERGTE IN

Prijs: Zie Bijalge / Website

De prijs is inclusief:

Lacul Crasna E60

Valcãu de Jos

ORADEA Bar

Lugaºu de Jos

Copãcel

Borod

Cefa

P. Ungurului

g

Vida

Remeþi

Motel Leºu

Roºia

Pomezeu

Rãbãgani

Cãpîlna

Ciumeghiu

Remetea

Negr

Vîrtop

3

4

Muntele Cacovei

Casa de Piatra

Runc

Dezna

Ari

1

Ar

Rimetea

Albac

e

ar

M

Vadu Moþilor

Arieºu Mic

P. Huda lui Paparã

Gãina

Avram Iancu

1486

Sãlciua

Baia de Arieº

Vidra

Sebiº

Bîrsa

Sîntana

Cheile Pociovaliºtei

ac

Scãriºoara ieº u

1826

Alb

P. Poarta luii Ioanele Casa Speo

1849

Criºtioru de Jos

Bocsig

Mirãslãu Poiana Aiudului

Lupºa

Cîmpeni

Sohodol

Poieniþa

Buteni Vîrfurile Hãlmagiu

Almaº

ªiria

Roºia Montanã

Bulzeºtii de Sus

AIUD

Abrud Ab

ºu

Gurahonþ

Rîmeþ

Cheile Rîmeþilor

reº

Pleºcuþa

Bucium

Cri

ru

Wij staan open voor uw vragen en behoeftes. Daarom kan het reisschema, dat hierboven is beschreven, worden aangepast wat betreft de reisdata en de omschreven activiteiten. Neem a.u.b. contact met ons op voor nadere details.

Mu

Chiºindia

Zimandu Nou

Ponor

1437

Criºu Alb

Alb

Pîncota

Cheia

Cheile Turzii

Muntele Mare

Gîrda de Sus

Bihor

Salina Turda

Buru

i ulu nc Ru

6

acã

gru

Ne

Horea

Ocoale P. Scãriºoara

Se

Arieºeni iºu

Cr

Iara

5

P. Vîrtop

4

P. Coiba Mare

TURDA

ºu

1579

1

Gîrda

Nucet Cãrpinet

P. Liliecilor

ªicula

Glãvoi

P. Cetãþile Ponorului

Ch. Galbenei

1160

P. Fînaþe

Vaºcãu

Moneasa Cãrand

Groapa Ruginoasã

P. Mãgura

Sighiºtel

Tureni

Petreºtii de Jos

Bãiºoara

eile Ch

Lunca

Bãtrîna

Iara

na lbe

Sar

tiº

Ga

Chiºcãu P. Urºilor

Cîmpani

1112

MãguriRãcãtãu

Poiana Horea

P. Focul Viu

Valea Ierii

d

Padiº

2

ªtei

Pleºul

Beliu

E671

P. ªura Boghii

Pietroasa Sat de vacanþã Boga

Rieni

Cermei Sintea Mare

Curtici

Aiton E81

u Cal Someº

P. Cetatea Rãdesei

Criºu Pietro s

Seleuº

Feleacu

Ciurila

ce

Drãgãneºti

Lazuri de Beiuº

N.B.:

Floreºti

E60

So me

Finiº

Ineu

Gilãu

Sãvãdisla

Lacul Fîntînele

Apateu

ªimand

Lacul Gilãu Lacul Tarniþa

Beliº

Prislop

Sudrigiu

ChiºineuCriº

CLUJ-NAPOCA

Someºu Cald

1792

P. Onceasa Casa Piatra Altarului

Socodor

Riºca

Butea

Budureasa

Beiuº

u

Miºca

Grãniceri

Mãrgãu Rãchiþele

Stîna de Vale

Criºu

ªoimi

Apahida

Baciu Cãpuºu

Cabana Ardeleana

1836

Meziad Urviº

Olcea

Elek

E60

Cãlãþele

Vlãdeasa

Meziad

Batãr

Zerind

Sîncraiu

Sãcuieu

Cabana Vlãdeasa

Lacul Drãganu

P. Meziad

Avram Iancu

E576

Chinteni

Sînpaul

Izvorul Criºului

Lacul Leºu

Sîmbãta Cociuba Mare

GYULA

de Huedin

Jucu

Aghireºu

Repe

gan

d

Ia

Tinca

Sarkad

Criºu

Re

H

Fildu de Jos Valea Drãganului

Runcuri

a

p To

Holod Tulca

E81

Almaºu

Poieni

Bulz

P. Lesiana

Zece P. Moanei Hotare

Lacul Vida

Drã

n u

Husasãu de Tinca

Mãdãraº

Tomnatic

Ceica Dobreºti

Salonta

Doboz

Ciucea

Bratca

P. Vîntului

Drãgeºti Lãzãreni

Vultureni

Cuzãplac

ªuncuiuº

Tãºad

E79

Okány

Aºchileu

624

Vîrciorog

Iclod

Zimbor Piatra Craiului

Vadu Criºului

Osoiu

Hidiºelu de Sus

ic

r a

Topa de Criº

Mãgeºti

Leº E671

Panticeu Alm

P. Igriþa

Bãile 1 Mai

meº uM

y

Bãile Felix

Bucium

Auºeu

Aºtileu

Hilda

Agrij

Cizer

Sig E60

Sãcãdat Nojorid

u

Aleºd

Tileagd

Oºorhei Sînmartin

So

u iº Cr

Sîntandrei

om

Românaºi

Bãniºor Ineu Repede

Darvas

észtö

Bãlan

Crasna

ªinteu

Borº

Köröszegapáti

ZALÃU

Halmãºd

Poiana Florilor

Biharkeresztes

Furta

• Vervoer per auto naar en van het dorp Garda de Sus en vervoer per paardenslee/auto naar het dorpje Ghetar en vanaf Casa de Piatra • 3 maaltijden per dag (te beginnen met de lunch bij aankomst en eindigend met het ontbijt op de dag van vertrek) • 7 nachten accommodatie • Begeleiding door een gids en alle kosten die daaraan verbonden zijn • Kosten gemaakt ter voorbereiding van deze reis. Prijs exclusief: Transfer van en naar luchthaven drankjes en verfrissingen, verzekering, souvenirs en andere kosten op persoonlijke titel.

Mogoº

d

Întregalde Galda

E81

ruce

Teiuº Þebea

Vaþa de Jos

ARAD Vladimirescu

E68

Cricãu

Buceº

Galda de Jos

Ghioroc

Mihalþ

Ighiu Conop

Bucureºci

Brad

Roºia Nouã

Pãuliº

Bîrzava

P. Liliecilor

Zlatna

Criºcior

A

m

Meteº

po

i

E79

Almaºu Mare

Lipova

ALBA IULIA

Valea Frumoasã Hanul Cerbu

Vãliºoara

Petriº

Bãiþa

Sãvîrºin

Bata

Vinga

Geo

Balºa

ag

Vorþa

E68

iu

Mada Mu

re

Birchiº

º

Lunca

Gurasada

Vinþu de Jos

Certeju de Sus ªibot Geoagiu Bãi

Ohaba Lungã

Dobra

Brãniºca

Fãget

Simeria

E81

Mureº

Bobîlna

DEVA

SEBEª E68

Geoagiu Bara

Sebeº

Zam

Maºloc

E68

Orãºtie

www.romtour.nl Elspeterweg 78a 3888 MX Uddel Tel +31 (0)577 - 400 673

info@romtour.nl Reizen in Roemenië Geprint op Biotop3; houtvrij papier, totaal chloorvrij en FSC-keurmerk

Folder TOURING SKI  

vanaf het PADIS KARST PLATEAU naar het dorp CASA DE PIATRA Reisdetails:

Advertisement