Page 1

BESTE WINKELKETEN VAN NEDERLAND Stem op uw favoriete winkelketens! Dit jaar wordt voor de achtste keer de consumentenverkiezing van Beste Winkelketen georganiseerd. En ook dit jaar bent u aan zet! Waar zijn uw favoriete winkelketens? Geef uw stem en cijfer aan de ketens die volgens u de beste zijn in 2010. Zo maakt u gelijk kans op enkele fantastische prijzen, waaronder de iPhone, iPad en meer! Hoe kunt u stemmen? Stemmen is heel eenvoudig. Ga naar de website www.bestewinkelketen.nl en klik op de button. Grote kans dat u ook door één van uw favoriete winkelketens wordt uitgenodigd om te stemmen. Bijvoorbeeld via hun nieuwsbrief of via een flyer in de winkel. U beoordeelt uw favoriete winkelketen en enkele andere winkels in dezelfde categorie. Natuurlijk mag u ook in meer categorieën uw stem uitbrengen. Door op winkelketens in diverse branches te stemmen, groeit uw kans op prijzen! Om in aanmerking te komen voor een Ipad of Iphone, kunt u dus het beste zo veel mogelijk winkelketens in zo veel mogelijk categorieën beoordelen.

Win een Ipad, iP h o of meer ne Beste winkelketen: u bepaalt! Er zijn in totaal 26 categorieën of branches. Alle winkelketens in deze categorieën worden beoordeeld op 9 verschillende criteria. Deze criteria zijn belangrijk bij de keuze voor een winkel. Hoewel de criteria in alle branches gelijk zijn, wegen ze niet overal even zwaar mee. Zo zijn klantvriendelijkheid en deskundig personeel het belangrijkst in de categorieën Optiek, Juwelier & Bijouterie en Fiets & Vrije Tijd. In de categorie Supermarkten geldt dat juist voor prijsniveau en prijs/kwaliteit verhouding. Hier houden we bij het bepalen van de winnaar rekening mee. Op basis van alle beoordelingen wordt per categorie een winnaar bepaald. Uiteindelijk worden 26 categoriewinnaars benoemd én een winkelketen die zich de Beste Winkelketen van Nederland mag noemen.

Publieksprijs: de winnaars Dit jaar is het voor de 8e keer dat de publieksprijzen worden uitgereikt. In het onderstaande overzicht ziet u de vorige zeven winnaars van de Publieksprijs voor Beste Winkelketen. 2009 Keurslager 2008 Hema 2007 IKEA 2006 IKEA 2005 IKEA 2004 Media Markt 2003 Hema

Schrijf maak een

Reviews en kans

Fiat

op

Panda

Ga naar www.wugly.nl

Zie z.? 11

Bb LZl. ?

Wanneer zijn de winnaars bekend?

De verkiezing loopt tot en met 1 augustus 2010. Tot die tijd kunt u uw stem uitbrengen. De winnaars worden op twee momenten bekendgemaakt. Allereerst op 5 oktober 2010, als duidelijk wordt welke winkel het beste scoort in zijn categorie (van ‘supermarkten’ tot ‘bouwmarkten’, ‘damesmode’, ‘herenmode’ en meer). Daarna wordt duidelijk welke categoriewinnaar door het publiek verkozen is tot ‘overall’ winnaar, oftewel: tot Beste Winkelketen van Nederland 2010. Dat gebeurt op 10 november, tijdens het 15e ING Retail Jaarprijs Gala in Hilversum. Consumenten die aan de verkiezing hebben meegedaan en een prijs hebben gewonnen, krijgen begin september bericht van de organisatie.

Uitgeverij Romeo Delta • Zieuwent • T 0544 352235 • I info@romeodelta.nl • www.romeodelta.nl

1


STEM OP ONS ! Zijn wij voor jou de beste winkelketen in de categorie bouwmarkten? Laat het weten, stem op ons via www.multimate.nl

Door u gekozen tot Beste Winkelketen 2009

en maak kans op prachtige prijzen!

Vindt u ons ook de Beste Winkelketen van 2010?

EuM SwT nl w.ke rslager.

DA’S NOU HET MOOIE VAN MULTIMATE

DUthler: Mode voor dames, heren & kids 6210067_adv beste winkelketen.indd 1

op w

25-05-2010 10:48:47

In de Duthler-vestigingen vindt u een verrassende, ruime collectie dames-, heren- en kinderkleding. Duthler biedt eigentijdse en smaakvolle mode tegen een betaalbare prijs. Naast kwaliteit en aantrekkelijke prijzen staat Duthler ook bekend om het persoonlijke, vakkundige advies en de verrassende service. Al onze vestigingen ademen een gezellige sfeer uit en de gratis koffie staat altijd klaar. Voor de kinderen is een bezoek aan één van onze vestigingen een feestje met snoep en ballonnen. U vindt een Duthler-vestiging in het centrum van: Almelo, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen op Zoom, Deventer, Doetinchem, Drachten, Emmen, Enschede, Goes, Heerlen, Helmond, Hengelo, Hoofddorp, Hoogeveen, Nijmegen, Oss, Roermond, Tiel, Varsseveld, Veenendaal, Veghel, Venray, Waalwijk, Wageningen, Winschoten, Zwolle.

Speel de online BBQ Battle op keurslager.nl en win een straatbarbecue voor 25 personen! Deze actie loopt tot 10 juli 2010. Kijk op www.keurslager.nl voor de actievoorwaarden.

Geachte klant, Iedere dag weer staan we voor u klaar. Om het boodschappen doen zo plezierig en makkelijk mogelijk te maken. Natuurlijk komt u bij ons winkelen omdat de dagelijkse boodschappen zo voordelig zijn. Of voor de uitgebreide keuze in onze verse producten of voor de vele voorraadartikelen – van A-merken tot ons uitstekende C1000 huismerk. Maar misschien komt u ook een klein beetje voor ons. Gewoon, omdat u de sfeer prettig vindt die we met elkaar maken. Of onze hulp en adviezen op prijs stelt. En merkt dat we graag voor u, met onze mooie producten en voor onze winkel werken. Want daar zijn we best trots op. Graag begroeten we u snel weer in onze winkel. Uw C1000.

C1000: genomineerd voor Beste Winkelketen 2010.


Winkels het ‘gezelligst’ Nederlanders vinden winkels het meest sfeerbepalend voor een gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy. Bijna 70 procent van alle ondervraagden zet het winkelaanbod op één in hun persoonlijke top-vijf van gezelligheidsfactoren. Op de tweede plaats staat de aanwezigheid van terrasjes, gevolgd door het stads- of dorpcentrum, evenementen en restaurants.

Kleine winkels goed voor stadsbeeld

Shoppen blijft populair Winkelen heeft nog niets van zijn magie verloren. Shoppen is en blijft een klein feestje, zeker in winkels waar iets te beleven valt. Over het verschil tussen vrouwen en mannen, de meerwaarde van een zelfstandige winkel en succesvolle starters. Ook in tijden dat het economisch gezien wat minder gaat, is de winkelstraat een van de drukste straten van het land. We mogen dan wat langer nadenken over een aankoop, en wat vaker op de prijs letten, shoppen blijft onvermeend populair. Na een moeilijk jaar, waarin de omzet in de detailhandel iets krimpte, volgde onlangs zelfs een licht herstel. In maart 2010 boekten de winkels bijna drie procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Funshoppen is voor je plezier een dagje winkelen. Uit onderzoek blijkt dat deze activiteit hoog staat op de lijst van vrijetijdsbestedingen. Stadskernen zijn de populairste locaties om te winkelen, gevolgd door winkelcentra en woonboulevards. We shoppen voor onze ontspanning en ons plezier. Dat geldt vooral voor vrouwen. Een dagje weg – bijvoorbeeld naar een andere stad – staat bij één op de vijf vrouwen in het teken van shoppen. Bij mannen is dat ‘slechts’ één op de tien.

Maastricht leukste winkelstad Van alle Nederlandse steden scoort Maastricht het hoogst als winkelstad. Dit blijkt uit de cijfers die consumenten winkels geven op Wugly.nl. In totaal werden 126 Maastrichtse winkels beoordeeld. Het gemiddelde cijfer is 7,23. Dat is maar 0,01 hoger dan Zwolle, dat op plaats twee eindigde. Buiten de top-10 vallen Rotterdam (17e), Amsterdam (19e), Utrecht (21e) en Groningen (23e). De top-10 ziet er als volgt uit (met achter het cijfer het aantal beoordeelde winkels): 1. Maastricht 2. Zwolle 3. Breda 4. Apeldoorn 5. Nijmegen 6. Hilversum 7. Tilburg 8. Amersfoort 9. Leiden 10. Zoetermeer

7,23 7,22 7,2 7,18 7,17 7,17 7,14 7,12 7,12 7,1

(126) (119) (151) (120) (127) (100) (148) (178) (104) (128)

Winkelen: het kan altijd beter Consumenten zijn over het algemeen erg tevreden met de Nederlandse winkels. Toch zouden we geen Nederlanders zijn als we geen ruimte zien voor verbetering. Onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy vroeg aan 2500 Nederlanders wat er nog beter kan aan onze winkels. Wat blijkt? Liefst 30 procent van de ondervraagden vindt dat onze winkels doordeweeks te vroeg sluiten. Zo’n 36% verlangt bovendien dat supermarkten in het weekend ook ’s avonds open zijn. Opvallend is verder dan bijna 40% ontevreden is over de ‘routing’ in de winkels. Deze mensen kunnen maar moeilijk hun weg vinden. Vooral in supermarkten en warenhuizen is het soms lang zoeken, zo blijkt. Ook de beschrijving van artikelen kan beter. Ruim 40% vindt dat er soms te weinig informatie over een artikel wordt gegeven. Ergernissen In de categorie ‘ergernissen’ komen drie zaken duidelijk naar voren. Zo geeft bijna 60% aan zich te ergeren aan een ‘gebrek aan deskundig en klantgericht personeel’. Vlak daarna komt het fenomeen ‘lange rijen bij de kassa’ (57,9%). Als op twee na grootste ergernis wordt ‘opdringerig verkoopersoneel’ genoemd (45,5%). Er is ook goed nieuws. Ruim tweederde vindt winkelaanbiedingen altijd interessant, met de telecomsector als lichte dissonant (‘slechts’ 51,3%). En driekwart van alle consumenten vindt de winkels over het algemeen goed bereikbaar.

Oertijd Over de vermeende shoplust van vrouwen doen vele theoriën de ronde. Eén van de aardigste is wel dat vrouwen in de oertijd uren bezig waren met het uitkiezen van besjes, planten en kruiden. Die kieskeurigheid had een reden; sommige groenten en fruit konden hun stam goed ziek maken. Ondertussen gingen de mannen op jacht naar een bepaald dier. Zodra het beest gevonden én gedood was, keerden zij terug naar huis. Dit verklaart volgens veel wetenschappers waarom vrouwen uren doorbrengen met het vergelijken van artikelen. Een Amerikaanse professor verklaarde zelfs: ‘Als een prehistorische vrouw in een nieuw gebied kwam, moest ze er snel achterkomen waar het beste eten te vinden was. Daarom gaan vrouwen tegenwoordig graag winkelen als ze op vakantie zijn.’ En de man? Die gaat over het algemeen veel doelgerichter te werk. ‘Vrouwen shoppen, mannen kopen,’ is een veelgehoorde uitdrukking. Een Britse psycholoog vond uit dat de bloeddruk van mannen die een dagje mee gaan shoppen, overeenkomt met die van piloten en politieagenten in crisissituaties. Geen wonder dat zo veel vrouwen liever alleen de stad in gaan. Klein versus groot Vrouw en man zijn het over één ding eens: het stadsbeeld moet vooral zo veelzijdig mogelijk blijven. Dat betekent lekker veel winkels – groot en klein – van verschillend karakter. In tegenstelling tot straten vol bekende winkelketens die je ook in andere steden ziet. Nee, het zijn vooral de leuke boetiekjes en kleine, zelfstandige winkels die kleur geven aan het stadsbeeld. Maar voor hoelang nog? Want hoe leuk ook, de kleine zelfstandige komt steeds meer in de verdrukking. Uit onderzoek blijkt dat ruim 95 procent van de consumenten vindt dat onze stadscentra steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Geen wonder. In Amsterdam is ruim 70 procent van de winkels in het centrum een bekende winkelketen. Over twaalf jaar zou dat wel eens 100 procent kunnen zijn, menen sommigen. Nu al is op sommige Nederlandse toplocaties slechts één procent van de winkels zelfstandig. In de ons omringende landen is het aandeel ‘zelfstandigen’ veel groter.

Onze huurwet is daar voor een groot deel schuldig aan. Die geeft winkeliers het recht om hun huurcontract door te verkopen, bijvoorbeeld aan een vermogende winkelketen. Ook de oneindige huurperiode is in het nadeel van de startende ondernemer, die meer oren heeft naar een contract voor vijf jaar. En een starter een lagere beginhuur geven, mag ook al niet.

Extra beleving De verschraling van het winkelaanbod is bepaald niet in het voordeel van de consument. Want unieke, zelfstandige winkels bieden vaak iets extra’s. Extra service bijvoorbeeld en een persoonlijk contact tussen consument en winkelier. Maar ook een divers aanbod van ambachtelijke en soms unieke producten, die je in het door massaproductie gedicteerde warenhuis niet snel zal vinden. Last but not least is ook de beleving in het voordeel van de kleine ondernemer. Het kunnen proeven, uitproberen, testen, ervaren en meer. De verwachting is dat klein de komende jaren zal uitgroeien tot ‘zeer klein’, of anders gezegd: zeer gespecialiseerd. Met diensten en producten die in de grote ketens niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. En met heel veel variatie van één product, zodat de keuze ongeëvenaard is. Daaromheen wordt dan een totaalconcept neergezet, van beleven, adviseren en uiteindelijk ook verkopen. Succesvolle starters Sommige startende ondernemers doen dit al, en met succes. Zo is Mooi Parfurmerie sinds de start in 2007 uitgegroeid tot een keten van 21 winkels. Met dank aan een uitgekiende combinatie van service en beleving. Zo kunnen klanten zich inschrijven voor een schoonheidscursus in de winkel en is er een centrale catwalk, waar de consument alle producten kan testen en eventueel ook opgemaakt kan worden. Ook wijnwinkel Grapedistrict timmert hard aan de weg. De wijnen zijn hier niet ingedeeld op land, regio of druif, maar op smaak en moment van drinken. Extra service is er in de vorm van proeverijen, lange openingstijden, een party- en bezorgservice en koele wijnen die meteen geproefd kunnen worden. Mede daardoor groeide Grapedsitrict in korte tijd van 2 naar 8 filialen. Ook sleepte het in 2007 de Retail Jaarprijs voor Beste Starter in de wacht. Net als Mooi Parfurmerie een jaar later. Meer over de Retail Jaarprijzen leest u elders in deze krant. Plus hoe u zelfstandige ondernemers kunt belonen door ze op te geven voor de Publieksprijs voor Beste Zelfstandige Winkel. Stemmen kan uiteraard ook, op www.bestezelfstandige.nl.

Zoekt u een winkel? Ga naar Wugly! Wilt u weten welke winkel het beste presteert? Ga dan naar Wugly.nl! Sinds begin dit jaar is deze handige en informatieve site actief. ‘Wugly: alle winkels, alle reviews’ is een consumentenplatform waarop u snel en eenvoudig winkels kunt vinden. Niet alleen waar de winkels precies zitten, maar ook wanneer ze open zijn en misschien wel het allerbelangrijkste: hoe ze beoordeeld worden. De website is nog volop in ontwikkeling, maar biedt vandaag al heel veel nuttige informatie. U kunt zoeken op categorie. Stel, u wilt een nieuwe tv kopen en bent op zoek naar een goede winkel, dan is het beste adres bij u in de buurt zo gevonden. U kunt ook op stad zoeken; handig als u een keer ergens anders gaat winkelen!

n?

le Winke

eerst

naar

.nl y l g u w.w

w

In september is de mobiele website beschikbaar en kunt u dus ook op uw mobiele telefoon zien waar precies de leukste en interessantste winkels zitten. Met natuurlijk per winkel één of meer beoordelingen. En vanzelfsprekend staat het u vrij om zelf ook een review schrijven!

3


Stem jij ook dit jaar weer? Tevreden klanten: job nr.1 bij Hornbach! Al 5 jaar op rij mochten wij ons dankzij de consumenten van Nederland ‘Beste Bouwmarkt’ noemen. Een waardering waar wij enorm trots op zijn. Bij Hornbach proberen wij namelijk niet zo maar zo veel mogelijk artikelen te verkopen. Bij Hornbach ben jij als klant voor ons hét belangrijke product! Voor jou willen wij bergen verzetten om ervoor te zorgen dat je tevreden de deur weer uitloopt. En nog veel belangrijker: ook weer met een tevreden gevoel terug komt. Daar werken wij elke dag weer hard aan, dat is onze Job nr.1! We hopen dat we ook dit jaar daarom weer op jouw stem mogen rekenen.

STEMMEN KAN VIA:

WWW.HORNBACH.NL

Beste Winkelketen.indd 1

12-05-2010 16:43:10


De categoriewinnaars in 2009 Baby- en Kindermode 1. Hema 2. Prénatal 3. H&M

Boeken

1. Selexyz 2. Bruna 3. De Slegte Selexyz:“Vijf jaar achtereen is Selexyz verkozen tot Beste Boekwinkelketen van Nederland. Klanten waarderen onder meer de deskundigheid van ons personeel en ons uitgebreide assortiment. Ook dit jaar hopen wij als beste uit de bus te komen. Dank voor uw vertrouwen!”

Bouwmarkten

1. Hornbach 2. Multimate 3. Gamma Hornbach: “Al 5 jaar op rij mogen wij ons ‘Beste Bouwmarkt van Nederland’ noemen. Een waardering waar wij enorm trots op zijn. We werken er hard aan om deze waardering in stand te houden.”

Cadeauwinkel

Retail Jaarprijs viert derde lustrum

De Oscars in winkelland Wat zijn de leukste en beste winkels van Nederland? Op deze vraag wordt elk najaar een antwoord gegeven. Begin november om precies te zijn, tijdens de uitreiking van de ING Retail Jaarprijzen. Voor winkels is dit wat de Oscars zijn voor de filmwereld. Al 15 jaar lang is de Retail Jaarprijs de belangrijkste prijs in winkelland. Wie hiervoor genomineerd wordt, heeft iets om over op te scheppen. Dat geldt al helemaal voor de winnaars. Trots roepen zij het publiek op om toch vooral naar de ‘beste winkel van Nederland’ te gaan. Deze boodschap in hun advertenties slaat aan. Logisch, want wie shopt er nu niet graag bij winkels die uitblinken in service, aanbod, vernieuwing en presentatie? Acht prijzen Zoals er meerdere Oscars zijn, is er ook meer dan één Retail Jaarprijs. Er zijn er zelfs acht: vier hoofdprijzen en vier deelprijzen. De hoofdprijzen zijn onderverdeeld in een juryprijs en publieksprijs. Van elk worden er twee uitgereikt: de Vakjuryprijs voor Beste Winkelketen en Beste Zelfstandige Winkel en de Publieksprijs voor ‘Beste Winkelketen van Nederland’ en ‘Beste Zelfstandige Winkel van Nederland’. Vier hoofdprijzen dus. En twee daarvan worden door de consument ‘weggegeven’. Iedereen kan meedoen, door zijn stem uit te brengen op www.bestewinkelketen.nl en

CD, DVD & Games

2007 Beste Winkelketen: Selexyz Beste Zelfstandige Winkel: Van de Belt modewereld (de Wijk)

1. Paradigit 2. Mycom 3. Media Markt De titel ‘Beste Computerspeciaalzaak van Nederland’ motiveert Paradigit Computers al 4 jaar op rij om zich te onderscheiden met service, deskundigheid en de beste DEALS! Ons motto: Zorgeloos genieten!

De categoriewinnaars in 2009

Derde lustrum Komend najaar worden de ING Retail Jaarprijzen alweer voor de vijftiende keer uitgereikt. Daarmee viert deze belangrijkste winkelonderscheiding zijn derde lustrum. Maar voordat het zo ver is, komt het eerst tot een shortlist van kandidaten. Daarvan blijven er per categorie drie kandidaten over. Deze genomineerden dingen op 10 november aanstaande mee naar de acht Retail Jaarprijzen. Meer weten? Kijk dan op www.retailjaarprijs.com.

Zij waren de beste 2009 Beste Winkelketen: Rituals Cosmectics 
 Beste Zelfstandige Winkel: Linneweever Optiek (Wateringen)

Computerspeciaalzaken

Beste Bricks & Clicks Ook bij de vier deelprijen komt er een jury aan te pas. Zo wordt elk jaar een ‘Leukste winkel om bij te werken’ gekozen, plus de ‘Beste Starter’ en de ‘Beste Bricks & Clicks’. In die laatste categorie vallen winkels die naast hun ‘stenen’ winkel ook een goede webshop hebben. Ten slotte is er nog een Retail Jaarprijs voor winkels die hun personeel voldoende ruimte bieden om te groeien, de zogeheten ‘Human Capital Award’.

14 jaar Vakjuryprijs

1. Wereldwinkel 2. Hema 3. Gall & Gall Wereldwinkel: “De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland en in 2009 voor de derde achtereenvolgende keer verkozen tot Beste Cadeauwinkel. Dit succes is te danken aan 12.500 vrijwilligers die in 375 Wereldwinkels de wereld mooier maken door prachtige fairtrade cadeaus te verkopen.”

1. Media Markt 2. Free Record Shop 3. Bart Smit

www.bestezelfstandige.nl. In 2009 gingen de publieksprijzen naar de Keurslager en Van Tilburg Mode & Sport in het Brabantse Nistelrode. De vakjury oordeelde anders. Na onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een rondje ‘mystery shopping’ koos zij voor Rituals Cosmetics en Linneweever Optiek in Wateringen.

2008 Beste Winkelketen: Rivièra Maison 
 Beste Zelfstandige Winkel: Kindercompagnie (Lithoijen)

2006 Beste Winkelketen: Jumbo Supermarkten Beste Zelfstandige Winkel: Hartog’s Volkorenbakkerij & Maalderij (Amsterdam) 2005 Beste Winkelketen: HEMA Beste Zelfstandige Winkel: Van Dijk (Waalwijk) 2004 Beste Winkelketen: Intratuin Beste Zelfstandige Winkel: Rinsma Fashion & Trends (Gorredijk) 2003
 Beste Winkelketen: Hunkemöller Beste Zelfstandige Winkel: P.G.C. Hajenius (Amsterdam)

2002 Beste Winkelketen: Gall & Gall
Vakjuryprijs Beste Zelfstandige Winkel: Bek Boeken (Veghel) 2001
 Beste Winkelketen: Oil en Vinegar
 Beste Zelfstandige Winkel: Nijhof Bouw en Woonwaren (Baarn) 2000 Beste Winkelketen: C1000
 Beste Zelfstandige Winkel: De Drukkerij (Middelburg)

Vakjurprijs Beste Winkelketen Rituals

1999 Beste Winkelketen: Bruna Beste Zelfstandige Winkel: Edgar N. (Driebergen) 1998 Beste Winkelketen: Konmar Beste Zelfstandige Winkel: Harley World (Arnhem)

Vakjurytour

1997 Beste Winkelketen: Pearle Opticiens
 Beste Zelfstandige Winkel: Lekker & Laag (Tilburg) 1996 Beste Winkelketen: Bever Zwerfsport Beste Zelfstandige Winkel: Ibink Juwelen (Barneveld)


5


Alle maten één prijs. Maat 38-54.

M&S Universe! M&S Mode brengt al jaren de leukste damesmode tegen heel aantrekkelijke prijzen. Onze collectie is verkrijgbaar vanaf maat 38 tot en met maat 54 én voor alle maten geldt dezelfde prijs! En mocht u het nog niet weten, onze collectie is ook verkrijgbaar in onze webshop waar u 24 uur per dag terecht kunt! Ga daarom snel naar onze website, stem op ons en bekroon ons met de ING Retail Jaarprijs, de prijs voor beste winkelketen van 2010! Dank u wel en graag tot ziens in één van onze winkels!

24 hours shopping op www.msmode.nl


Vervolg: De categoriewinnaars in 2009 Damesmode

1. Miss Etam 2. M&S 3. Esprit M&S Mode: “In 2007 werd M&S Mode bekroond tot Beste Damesmode Winkelketen van Nederland. Vorig jaar eindigden we als tweede. Beide keren werd M&S Mode hoog gewaardeerd op basis van assortiment, prijs, klantvriendelijkheid en winkelbeeld. M&S Mode hecht veel belang aan deze verkiezing omdat het de consument aan het woord laat.”

Drogisterij 1. Etos 2. DA 3. Kruidvat

Elektronica 1. Media Markt 2. Expert 3. BCC

Fiets & Vrije Tijd

1. Bike Totaal 2. ANWB 3. Halfords Bike Totaal: “In de categorie Fiets & Vrije tijd is Bike Totaal door de consument uitgeroepen tot Beste Winkelketen 2009. Bike Totaal versloeg de concurrenten vooral door goede beoordelingen voor service en personeel. Natuurlijk zijn wij erg trots op deze scores, die de kwaliteit en vakmanschap van de Bike Totaal winkels bevestigen.”

Foodspeciaalzaken

1. Keurslager 2. Gall & Gall 3. Bakker Bart Keurslager: ”De Keurslager is uitgeroepen tot ‘Beste Winkelketen 2009’. Mede dankzijde uitstekende scores op de onderdelen ‘personeel’, ‘service’ en ‘assortiment’. Door de toegekende titel weten veel consumenten ons ook in 2010 weer te vinden, onder meer voor de lekkerste barbecuespecialiteiten.”

Food to Go 1. Hema 2. La Place 3. McDonald’s

Prijs voor leukste winkel om bij te werken

‘Een geweldig team’ Winkelmedewerkers kunnen ‘hun’ winkel opgeven voor de Retail Jaarprijs ‘Leukste winkel om bij te werken’. Volgens juryen HBD-voorzitter Geert Vermeer staat voor het personeel de sfeer in de winkel voorop. In de Nederlandse retail werken 767.000 mensen, waarvan 655.000 medewerkers. De rest is ondernemer of meewerkend gezinslid. Volgens Geert Vermeer, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), staan gezelligheid en teamgeest voorop bij het winkelpersoneel. Het HBD organiseert de Retail Jaarprijs ‘Leukste winkel om bij te werken. Het personeel kan zich daarvoor inschrijven. Vermeer: “Uit die inschrijvingen blijkt vaak dat medewerkers een winkel opgeven vanwege de sfeer. ‘Een geweldig team’ en ‘geweldige collega’s’ zijn veelgehoorde kreten.” Ook de klanttevredenheid wordt belangrijk gevonden. “Verkopers vinden het prettig als een klant met een goed gevoel de deur uitgaat. Die relatie met de klant draagt bij aan hun werkplezier. Dat geldt zeker ook voor hun betrokkenheid bij de bedrijfsvoering. Medewerkers waarderen het als ze mogen meedenken, bijvoorbeeld over de inrichting van de winkel. Ten slotte zie je een behoefte aan ontwikkelingsmogelijkheden en opleidingen. Extra loyaal zijn de medewerkers die een kans krijgen om verder te komen.” Deskundig De betrokkenheid van het Nederlandse winkelpersoneel is groot. Maar hoe zit dat met de deskundigheid? Die verschilt per winkel, zegt Vermeer. Dat heeft vooral te maken met het soort klant. “Er is een verschil tussen funshoppen en het doen van gerichte aankopen. In het eerste geval heb je iemand nodig die gastheer of –vrouw is. Die de klant op haar gemak stelt, de weg wijst en voor sfeer en beleving zorgt. Dit type medewerker hoeft niet eens alles te weten over een bepaald product. Vaak weet de klant dat zelf wel. Als mensen heel gericht op zoek gaan naar een artikel, is die kennis wél belangrijk. Daar zie je dat verkopers zich meer ontwikkelen als superspecialisten. Je kunt dus moeilijk zeggen dat de één deskundiger of beter is dan de ander. Ondernemers stemmen hun verkooppersoneel af op de klanten die ze krijgen.”

Leukste Winkel om Bij te Werken Leurs Tuincentrum Tuincentrum Leurs Het HBD biedt winkeliers een opleidingsfonds, dat subsidie verstrekt ten behoeve van trainingen. Uit de aanvragen van de afgelopen jaren blijkt dat steeds meer ondernemers investeren in de kennis en klantvriendelijkheid van het personeel. Dat geldt ook voor de winnaar van de Retail Jaarprijs ‘Leukste winkel om bij te werken’ 2009: Tuincentrum Leurs uit Venlo. De jury was zeer te spreken over de ‘ruime aandacht voor trainingen en de veiligheid in en rond het bedrijf’. Volgens juryvoorzitter Geert Vermeer zijn dit twee van belangrijke criteria waar de jury naar kijkt. “Maar we kijken ook naar flexibiliteit, teamgeest en collegialiteit.” Voor deze prijs kan het winkelpersoneel zijn ‘eigen’ winkel aanmelden. In 2009 – toen de prijs voor de tweede keer werd uitgereikt - ontving het HBD 163 voordrachten, met name van modewinkels, drogisterijen en supermarkten. Half mei, met nog vier maanden te gaan, staat de teller al op 100. Inschrijven kan tot 20 september a.s. op www.ikwerkbijdeleukstewinkel.nl.

Wij steunen Oranje! Doe mee aan de Oranje-quiz tijdens de poulefase van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika! Op www.wugly.nl/oranje kunt u tot 24 uur voor een wedstrijd de uitslag voorspellen en enkele leuke vragen over het Nederlands Elftal beantwoorden. Wugly maakt de avond vóór de wedstrijd in een persbericht bekend wat de voorspelling van het Nederlandse legioen is. Na een duel van Oranje wordt uit alle goede voorspellingen een winnaar geloot, die daags na de wedstrijd bekend wordt gemaakt. De gelukkigen krijgen via e-mail bericht. Kijk op www.wugly.nl/ oranje en doe mee. Nederland speelt op 14, 19 en 24 juni. Deelname aan de Oranje-quiz kan vanaf 11 juni. Voor de eerste speeldag kunt u een voorspelling doen tot 13 juni 13.30 uur. Voor de tweede speeldag is 18 juni 13.30 uur de deadline en voor de laatste speeldag 23 juni 20.30 uur. Gaat Oranje door, gaan wij door. Volg de actie op de speciale website. Veel succes!

Leurs Tuincentrum Venlo

De categoriewinnaars in 2009 7


Stem op www.formido.nl

Hier kunt u altijd op rekenen: 1) Inspiratie nodig? Wij geven actuele woonklusideeĂŤn. 2) Ergens naar op zoek? Vraag het aan ons. 3) Speciale maat? Vraag naar de uitgebreide mogelijkheden. 4) Goed advies nodig? Wij helpen u graag en deskundig.

5) Thuisbezorgen? Bij ons geen probleem. 6) Op maat zagen? Wij doen het gratis. 7) Uw keus niet aanwezig? Dan bestellen wij. 8) Ruilen of retouren binnen 30 dagen? Geen probleem. 9) U wilt een eigen kleur in verf? Wij mengen hem.

Voor adressen kijk op www.formido.nl

Primera is met ruim 400 winkels in Nederland dĂŠ winkelketen voor o.a. tabak, kansspelen, tijdschriften, wenskaarten, cadeaukaarten, tickets en boeken. Vorig jaar winnaar in de categorie Tabak & Gemak.

www.bristol-online.nl

Gaat uw stem dit jaar weer naar Primera?

Voor de beste winkelketen ...even naar Primera

advertentie-ING.indd 1

27-05-2010 14:31:22

Kom uit je luie stoel en stem op KARWEI.nl Wat je ook bedenkt. Geen punt bij KARWEI


Vervolg: De categoriewinnaars in 2009 Herenmode

1. C&A 2. V&D 3. Hema Alle medewerkers van C&A Nederland zijn ontzettend trots dat wij vorig jaar de prijs voor Beste winkelketen herenmode hebben mogen ontvangen. Wij zien het als een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat wij ook dit jaar weer positief worden beoordeeld door onze klanten!

Lingerie & Ondermode 1. Hunkemöller 2. Livera 3. Hema

Optiek

1. Pearle Opticiens 2. Hans Anders

Parfumerie

1. Ici Paris XL 2. Douglas 3. Etos ICI PARIS XL is reeds 6 keer verkozen tot ‘Beste Parfumerie’ van Nederland. Een waardering waar wij met de hele organisatie hard voor werken en dan ook waanzinnig trots op zijn.

Schoenen

1. Ziengs 2. Schuurman Schoenen 3. VanHaren Ziengs: Al 3 jaar op rij de beste Winkelketen in de categorie schoenen! Daar zijn we trots op. Wij maken het verschil door het ruime assortiment merkschoenen voor jong & oud en ons klantvriendelijke & deskundige service.

Iedereen die stemt, heeft prijs! Iedereen die stemt op zijn favoriete winkelketen, kan dit jaar op iets bijzonders rekenen. ippies.nl, het nieuwste spaarprogramma van Nederland, biedt elke stemmende consument 50 ippies aan. Dus door te stemmen op uw favoriete winkelketen, heeft u al meteen prijs! U hoeft zich dan alleen nog maar aan te melden bij ippies.nl, waarna u meteen verder kunt sparen. Een ippie is een internetpunt en staat gelijk aan 1 eurocent. De punten zijn nu al bij meer dan 500 webwinkels te sparen. En binnenkort ook bij ‘stenen’ winkels! Sparen gaat snel en u kunt de ippies eenvoudig uitgeven op het internet.

Welke Zelfstandige Winkel krijgt uw stem? Nederland kent duizenden zelfstandige winkeliers. Deze zijn erg belangrijk voor de variatie in ons straatbeeld. Voor de consument zorgen zij voor de afwisseling tussen de ketens. Maar ook voor persoonlijk contact, extra service en een uniek assortiment dat vaak nergens anders te verkrijgen is. Omdat de ING Retail Jaarprijs ook deze groep winkels (naast de winkelketens) belangrijk vindt, kunt u dit jaar voor de derde keer stemmen op uw favoriete zelfstandige winkel. Hoe kunt u stemmen? Stemmen is eenvoudig. Dus u gaat naar www.bestezelfstandige winkel.nl, maakt een keuze uit de lijst met deelnemers en geeft een beoordeling. Ook schrijft u een korte toelichting. Dit alles kan al vanaf 3 juli. Een aantal winkels zal u misschien rechtstreeks oproepen om te stemmen, via hun nieuwsbrieven of flyers in de winkel. Vanaf begin juni kunt u al zien welke winkels zich hebben ingeschreven. Staat uw favoriete winkel er niet tussen? Laat de betreffende winkelier dan weten dat hij/zij mee kan doen aan de verkiezing! Winkels kunnen zich nog tot en met 2 juli 2010 aanmelden. Tijdens de stemperiode maakt u kans op mooie prijzen. Hoe worden de winnaars bepaald? U geeft als klant de winkel een beoordeling op de volgende criteria: prijs/kwaliteit verhouding, prijsniveau, aanbiedingen, personeel, service en assortiment. De verkiezing wordt eerst per provincie uitgevoerd. Uit de winkels met de hoogste gemiddelde cijfers worden op 25 september 2010 de 12 provinciewinnaars bekendgemaakt. Dat gebeurt in De Telegraaf. Daarna strijden deze provinciewinnaars om de titel ‘Beste Zelfstandige Winkel’ van Nederland. De uitslag hiervan wordt op 10 november 2010 bekendgemaakt, tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala in Hilversum.

Steegenga Mode in Balk (Categorie Dames- en herenmode)

Via Cannella in Cuijk (Categorie Woonwinkel)

“Door onze deelname aan de verkiezing Beste Zelfstandige Winkel werden we gemotiveerd weer net even de ‘puntjes op de i te zetten’. Een goede periode om stil te staan bij de verbeteringen die we in de winkel konden aanbrengen. Door de deelnemersrapportage die wij ontvingen, kregen wij veel inzicht in het presteren van onze winkel op allerlei aspecten.”

“Doordat wij werden gekozen tot provinciewinnaar van Friesland, hebben wij veel publiciteit gekregen. De Telegraaf schonk destijds landelijke aandacht, maar we zijn ook volop benaderd door lokale media. We hebben hierdoor zeker 20 procent meer bezoekers ontvangen! Dit hadden we zelf natuurlijk nooit kunnen bereiken. Twee dingen vielen ons op. Ten eerste: klanten kopen graag bij een ‘winnaar’. Ten tweede: veel consumenten die de winkel niet kenden, zagen onze bekroning als reden om de winkel eens te bezoeken!”

Speelgoed

1. Intertoys 2. Bart Smit 3. Action Intertoys: “Onze klanten hebben ons met name goed beoordeeld op ons brede assortiment en onze goede aanbiedingen. Dat klanten dit vinden, is echt iets om trots op te zijn. En daar gaan we dit jaar weer voor!”

Win een Ipad, iP of meherone Sundance Kid in Groningen (Categorie Schoenen)

De categoriewinnaars in 2009

“Meedoen is spannend. Het is natuurlijk maar afwachten hoe mensen op je reageren. We hebben ongelofelijk veel positieve reacties gekregen van onze klanten. Wat dat betreft vormde deze verkiezing een extra stimulans voor onze medewerkers. Zeker toen we bekroond werden tot provinciewinnaar van Groningen. Toen merkte je echt dat de stad trots op ons was.”

Winkelier? Doe mee!

Aanmelden voor de verkiezing Beste Zelfstandige Winkel van Nederland kan tot en met 2 juli 2010. Wilt u zich met uw winkel hiervoor inschrijven, ga dan naar www.bestezelfstandigewinkel.nl en meld u aan. Voor elke deelnemende winkel zijn verschillende promotiepakketten beschikbaar. Deze maken meedoen eenvoudig en waardevol voor uw winkel!

9


Dag te veel betalen. Hallo laagste prijsgarantie! Er zijn supermarkten die roepen dat ze de goedkoopste zijn. Terwijl ze dat helemaal niet zijn. Jumbo is de goedkoopste! En dat garanderen we met de laagste prijsgarantie. Sterker nog: vindt u een product ergens anders toch blijvend goedkoper? Laat het ons weten, dan krijgt u het gratis. Zo zijn we. Kom langs en zeg maar ‌ dag te veel betalen!

* Bron: Consumentengids mei 2010 – prijsmeting drogisterijartikelen.

Kijk voor de spelregels op jumbosupermarkten.nl


Stem op uw favoriete folder en maak kans op mooie prijzen!

Vervolg: De categoriewinnaars in 2009 Sport

1. Intersport 2. Perry Sport 3. Sport 2000

Meld u aan om wekelijks deel te nemen aan een korte vragenlijst over de folders die u thuis ontvangt. De vragen gaan over de folders die u deze week ontvangen heeft. Geef aan welke folder voor u de ‘folder van de week’ is en maak kans op mooie prijzen. Wekelijks ontvangt u folders van verschillende winkels en bedrijven. De belangrijkste vraag die ‘Folder van de Week’ stelt, is welke folder u het beste vindt. U beoordeelt folders op onder meer aantrekkelijkheid, beste aanbiedingen en overzichtelijkheid. Tevens kunt u aangeven welke folders u wel en niet ontvangt. Elke week wordt onder de inzenders een prijs verloot. Regelmatig zullen er extra prijzen ter beschikking worden gesteld. Wekelijkse prijzen zijn onder andere: Bioscoopbonnen, waardecheques, een minilaptop, weekendjes weg.

Supermarkten

1. Jumbo 2. Dirk 3. Albert Heijn Jumbo: “Jumbo heeft de afgelopen jaren talloze onderscheidingen gekregen, van zowel leveranciers, fabrikanten en vooral ook consumenten. Ze zijn voor Jumbo een enorme stimulans om het elke dag nóg beter te doen.”

Tabak & Tijdschriften 1. Primera 2. Bruna

Actiefolders goed gelezen

1. BelCompany 2. kpn winkel BelCompany: “Het winnen van de Beste Winkelketen Telecom 2009 is voor ons het bewijs dat klanten ons waarderen en ons vertrouwen geven. Het maakt ons trots op onze medewerkers in de winkels die de klanten helpen bij het maken van de juiste keuze. Zij verstaan de klant tenslotte als geen ander”.

Tuin & Dier

1. Intratuin 2. Welkoop 3. GroenRijk Vier jaar op rij is Intratuin de beste Tuin & Dierketen. De mooiste beloning van onze klant: een vijfde titel in 2010, het jaar waarin we 30 lentes jong zijn.

Warenhuis & Huishouden 1. IKEA 2. Hema 3. de Bijenkorf

Wist u dat de meeste mensen folders lezen vanwege de scherpe aanbiedingen die erin staan? 25,7% van de respondenten noemt dit de belangrijkste reden om een folder te lezen in 2009. En wist u ook dat de meeste respondenten folders om deze reden als ’Folder van de Week’ nomineren?

Meld u aan om wekelijks deel te nemen aan een korte vragenlijst over de folders die u thuis ontvangt. De vragen gaan over de folders door die u wekelijks ontvangt. Geef aan welke folder voor u de ‘folder van de week’ is en maak kans op mooie prijzen. Aanmelden kan op www.foldervandeweek.nl.

Win een Fiat Panda met Wugly! Met elke review die u de komende tijd op Wugly schrijft, maakt u kans op een Fiat Panda! verkocht? Op wugly.nl weet u het snel genoeg! ‘Wugly: alle winkels, alle reviews’ is een consumentenplatform waarop u snel en eenvoudig winkels kunt vinden. Niet alleen waar de winkels precies zitten, maar ook wanneer ze open zijn en misschien wel het allerbelangrijkste: hoe ze beoordeeld worden.

Hoe werkt het? Ga naar wugly.nl, maak een account aan en schrijf een review over de winkel die u onlangs heeft bezocht. Of beter nog: schrijf zo veel mogelijk reviews, want met elke review maakt u meer kans op de Fiat Panda. Een account is zo gemaakt! De actie van wugly.nl loopt tot 1 december 2010. Elke review staat gelijk aan een lot. Op 4 december 2010 worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Ook de reviews die u via de verkiezing van de beste winkelketen voor wugly.nl schrijft, loten mee!

Wugly.nl is nog volop in ontwikkeling, maar biedt vandaag de dag al heel veel nuttige informatie. Door te zoeken op categorie, komt u altijd bij de beste en dichtstbijzijnde (speciaal)zaken uit. En verzekert u zich misschien wel van de beste koop. Als consument kunt u ook informatie over winkels toevoegen. Door het profiel van uw favoriete winkel aan te vullen helpt u andere consumenten ook deze winkel te vinden!

Wugly: alle winkels, alle reviews Wilt u weten welke winkels het beste worden beoordeeld in uw stad? Of wilt u weten waar uw favoriete merk wordt

Colofon Redactie: Frank Quix (Q&A Research & Consultancy) en Jeroen Jansen Uitgever: Romeo Delta Multimedia B.V. 0544 - 35 22 35

Wonen

Over het onderzoek Het onderzoek “Folder van de week” wordt in opdracht van Netwerk VSP sinds 2006 uitgevoerd door onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy. Bijna 20.000 beoordelingen zijn gegeven door respondenten die lid zijn van www.foldervandeweek.nl. Elk jaar beoordelen zij folders van de grootste winkelketens in Nederland. In het onderzoek zijn in totaal 86 folders opgenomen.

De folder van drogisterijketen Kruidvat is uitgeroepen tot de ‘Folder van het Jaar 2009’. In de top 10 van de wekelijkse huis-aan-huis folders wordt de Kruidvat-folder op de voet gevolgd door de folders van MediaMarkt en Lidl. Dit blijkt uit een overzicht van het wekelijkse online-onderzoek ‘foldervandeweek.nl’ dat in opdracht van Netwerk VSP wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Q&A Research en Consultancy. Netwerk VSP toont met dit onderzoek de populariteit van de folder aan.

Andere redenen waarom respondenten folders lezen, zijn: - er staan leuke producten in - er staan producten in die ze willen kopen - de goede reputatie van de winkel - de hoge informatiegraad

Telecom

Meld u snel aan op www.foldervandeweek.nl!

Reviews en maak kans op

Schrijf

een

Fiat

Panda BLZ.? ? Win

www.romeodelta.nl

1. IKEA 2. Rivièra Maison 3. Intratuin

Projectmanager: Daniël Schmitz en Ivonne Tutert Vormgever: Chris Nijhof Drukwerk: Drukkerij Dijkman

De categoriewinnaars in 2009

Verpreiding: VSP Netwerk Totale oplage: 1.300.000 stuks

Vanaf september is de mobiele website beschikbaar en kunt u dus ook op uw mobiele telefoon zien waar precies de leukste en interessantste winkels zitten. Met natuurlijk per winkel één of meer beoordelingen. En vanzelfsprekend staat het u vrij om zelf ook een review schrijven. Doet u dat, dan maakt u tot 1 december 2010 kans op een superzuinige Fiat Panda! Voor deze handige alleskunner betaalt u geen wegenbelasting.

Ga naar www.wugly.nl

Deze krant is tot stand gekomen in samenwerking tussen Retail Jaarprijs Events BV, Q & A, VSP Netwerk en Romeo Delta

11


De grootste warenhuisketen van Nederland staat in bloei Het gaat goed met V&D. De vernieuwingen die we vanaf 2007 in al onze 62 vestigingen hebben doorgevoerd, zijn aangeslagen. Onze ambitie om weer een toonaangevende retailer te zijn komt hiermee dichterbij. Dit is echter geen reden om tevreden achterover te hangen, in tegendeel, we blijven ons verbeteren en ontwikkelen. We willen niet alleen toonaangevend zijn, we willen het vooral blijven. Zodat je nu en in de toekomst bij ons lekker kan shoppen en jezelf verrassen met een unieke mix van merken. Op www.bestewinkelketen.nl kun je op ons stemmen.

Schets retail campagne DEF.indd 1

17-05-10 10:56

Beste winkelketen 2010  

Beste winkelketen 2010