Page 30

UNIUNEA EUROPEANĂ

Cariera în Instituţiile Europene*** Aderarea României la UE a deschis porţile către posturi în cadrul Instituţiilor Europene. Românii pot candida atât pentru posturile deschise membrilor din toate ţările Uniunii, cât şi pentru posturile destinate exclusiv ţărilor nou venite, România şi Bulgaria. Procesul de selecţie se face exclusiv prin intermediul portalului European Personnel Selection Office www.europa.eu/epso și a fost modificat radical în 2010. Un instrument ajutător: www.euroconcurs.ro - aici găsiţi informaţii în limba română, exemple de teste, un ghid online; mai mult, sunt organizate periodic seminarii şi training-uri în marile oraşe din România.

PROCEDURI EPSO VALABILE DIN 2010

w w w. r o m b e l . c o m

2

internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi celelalte popoare ale Europei să îşi unească producţiile de oţel şi cărbune, ca "prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”. Scopul era crearea unei comunităţi în care membri să îşi pună sub control comun producţia de oţel şi cărbune - ca bază a puterii lor militare - în scopul evitării izbucnirii unui nou război. Ţările cărora li se adresa prioritar provocarea - Franţa şi Germania fuseseră în război timp de aproape 100 de ani, iar cel de-al doilea război mondial aproape că le distrusese. În 1985 s-a hotărât ca ziua de 9 mai să devină "Ziua Europei".

24

La 16 martie 2010 EPSO a lansat noua procedură de selecţie a funcţionarilor UE. Scopul este eficientizarea sistemului, scurtarea timpilor de aşteptare şi reducerea numărului de etape; accentul nu se mai pune pe cunoştinţe, ci pe evaluarea competenţelor. EPSO a introdus un program de trei ani, în cadrul căruia instituţiile îşi evaluează în mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri anuale, în trei cicluri, pentru administratori, asistenţi şi lingvişti, completate de concursuri individuale pentru specialişti. Potrivit CE, noua procedură de selecţie a EPSO îmbunătăţeşte calitatea şi fiabilitatea procesului. În prezent, procedura are doar două etape: un test de preselecţie pe calculator desfășurat în fiecare ţară şi o etapă de evaluare la Bruxelles. Noul ciclul va dura între 5 şi 9 luni, şi nu până la doi ani, cum era cazul în sistemul precedent. Începând cu 2010, centrul de evaluare din Bruxelles va include 2 spaţii de testare dotate pentru persoane cu diverse handicapuri şi nevoi speciale. Cei care vor fi selecţionați („laureați”), vor fi incluşi pe liste de rezervă, de unde vor putea fi selectaţi de către diversele instituții europene. De regulă, listele de rezervă rămân valabile 1 an pentru generalişti, 3 ani pentru specialişti, până la următorul concurs la aceeaşi limbă 2013 - Ghidul Românului în Belgia

Profile for Dorin Fleseriu

Ghidul Romanului in Belgia 2013  

Ghidul Romanului in Belgia , editia 2013

Ghidul Romanului in Belgia 2013  

Ghidul Romanului in Belgia , editia 2013

Profile for rombel
Advertisement