Page 1


CUPRINS

10

14

CATWALK

DESIGNER

Colecții și piese de mobilă nou lansate în România Avem noutăți în materie de shopping pentru casă: colecții de mobilă și mic mobilier, disponibile pe piața din România, direct de la sursă.

Designerii români vă urează La mulți ani! Am ales cele mai frumoase obiecte de design care ne pot decora întreaga casă, nu numai în perioada sărbătorilor de iarnă, ci și după ce ne reîntoarcem la rutina vieții obișnuite.

www.magmob.ro REVISTĂ DE SPECIALITATE DEDICATĂ MOBILEI PENTRU CASĂ, BIROU ŞI GRĂDINĂ

17

ACCENT

Sărbători bine amenajate

NR. 6 / 2016 Redactor şef

Zilahi Imre

o obilier! Iată ele de mic m r! Adorăm piesobilei pe gustul tinerilo selecție a m

zilahi@magazinulmobilei.ro / 0730-190.077 Reporter

Andreea Chiru

ihoarhitectura 8 pag. 18 – Ps u o minte sănătoasă ntr – arhitectură pe g şi dormitor într-o in 8 pag. 20 – Liv obilă. Modulară! singură m ilier opping: mic mob h S – 2 2 . g a p 8 în culorile iernii

reporter@magazinulmobilei.ro Colaboratori

Oana Grecea, Iulia Burtea, Codruţa Iana, Pál-Antal Judit, Adela Pârvu, Dragoş Dogaru Tehnoredactare

Réman Tibor dtp@magazinulmobilei.ro Sales marketing@magazinulmobilei.ro Administraţie

Zilahi Annamária Réka office@magazinulmobilei.ro / 0730-190.105 Redacţia

Tîrgu-Mureş 540322 str. Bistriţei nr. 9 ROMÂNIA

Publicaţie editată de SC FAST FORWARD SRL

Redactorul şef al revistei MagMob este vicepreşedintele Alianţei Internaţionale a Publicaţiilor de Mobilă.

06

nr.6/2016

26

BUCĂTĂRII

Mobilier de dining pentru sufletul tău A vorbi despre locul de luat masa și despre spațiile de depozitare din jur este ca și cum ai vorbi despre locul cel mai confortabil din casă. Pentru că aici se presupune că se țin întrunirile de familie sau chiar cele cu tine însuți, atunci când savurezi ceea ce ai în farfurie. Stilul fiecăruia va purta amprenta în mobilierul ales, deși va reflecta permanent gradul de maturitate și cel financiar pe care l-ai atins la acel moment.


CUPRINS

52

TANGENT

Un producător de mobilă și câțiva designeri. Ce poate ieși din asta? Răspunsul ni l-a dat Constantin Alupoaei (Izzi Design Box) în showroom-ul Bucin Mob: „Este un proiect pe care l-am așteptat o viață întreagă!”. Pe scurt: producătorul Bucin Mob a înțeles că evoluția nu ține doar de tehnologie, ci și de design.

36

OFFICE

Discreție la birou

Orice ședință de lucru începe cu o serie de întrebări și probleme aflate în căutarea soluțiilor ideale. Oare cum ar decurge o astfel de întâlnire pe tema sistemelor integrate de prize, încărcătoare și conectoare pentru birou?

38

Low-Poly Cupboard creat de DIZAINĂR pentru BucinMob

TRENDSPOTTING

ULTRA design în doi

La imm Cologne 2017, pavilionul 11 este rezervat expozanților de elită ai industriei de mobilă și design internațional. Haideți să vă arătăm, în avanpremieră, de ce sunt în stare câțiva dintre cei mai apreciați producători de mobilă din lume!

42

CREATIV

Mobilă românească din dantelă naturală

Feminină, romantică și mereu la modă - dantela naturală este slăbiciunea oricărei femei. O româncă a transpus-o în casă, sub formă de mobilier. Trăiește înconjurată de fotolii, scaune, măsuțe și corpuri de iluminat dantelate. Sunt de vânzare!

nr.6/2016

07


EDITORIAL

Există o întrebare dificilă la care trebuie să răspundă orice jurnalist profesionist când intenționează să lanseze un proiect nou: – De ce ne implicăm în aşa ceva, din moment ce toate informațiile pe care le adunăm în câteva pagini sunt deja accesibile pe internet? Cei care lucrează în industria mobilei pot deschide oricând un browser să caute potențiali furnizori noi. Pentru un moment, m-am confruntat și eu cu această întrebare, iar răspunsul pe care l-am găsit a devenit motivul pentru care țineți în mână această ediție specială. Este un „secret public” faptul că în România se fabrică o mare varietate de produse în domeniul mobilierului și că, de peste un secol, suntem un exportator tradițional de mobilă. Mulți producători au parteneriate solide cu clienții lor din străinătate și mulți cumpărători știu la ce uși să bată dacă doresc să lanseze o comandă nouă în România – însă, în prezent, viața și afacerile evoluează rapid. În zori apar noi companii talentate, iar la asfințit dispar altele vechi, renumite. Cum ajung să se cunoască partenerii naturali – producătorul român de mobilă și cumpărătorul din străinătate? Căutând acul în carul cu fân, folosind Google? Unii vor încerca, dar majoritatea lor va renunța pentru că le va lipsi un criteriu esențial: încrederea. Aceasta se poate clădi numai dacă se pornește de la multe referințe bune și contactul personal, apoi prin acorduri în scris, respectate de ambele părți. Ediția specială Furniture from Romania este un proiect al revistei noastre. Am invitat mai mulți exportatori relevanți să ni se alăture și să-și prezinte produsele și serviciile, iar noi trebuie să le mulțumim pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, considerând că această inițiativă va deveni un instrument util celor din industrie. BucinMob, Dolce Dormire, Ecomatrix, Kastamonu, Metal Creativ, Montana, Pure Home Collections, Quadra, Savini Due, SzélMob, Trend Furniture, Ubikubi și Zetam sunt o parte reprezentativă a industriei, iar noi publicăm această ediție tipărită ca o sugestie: există multe alte companii pe care le putem recomanda. Vă asigurăm că vom continua. Avem nevoie de câteva luni pentru a realiza platforma online furniturefromromania.ro, iar în septembrie 2017 vom reveni cu al doilea număr al ediției speciale. Între timp, dacă doriți să achiziționați mobilier din România sau – de pe cealaltă parte – să explorați noi piețe de export, nu ezitați să ne sunați.

08

nr.6/2016

A new tool for the export promotion There is a challenging question every professional journalist must answer as he is planning to launch a new project: – Why the hack we are doing this, when all the information we will gather in a few pages is already accessible on the web? People in the furniture industry can hit the browser anytime, and search for potential new suppliers. I was also facing this question for a moment, and the answer I found became the reason why you are holding this special edition in your hands now. It’s an open secret that in Romania are made large varieties of furniture products, and the country is a traditional furniture exporter for more than a century. Many producers have well established partnerships with their foreign clients, and many buyers know a few doors where to knock if they want to launch a new order in Romania — but life and business are changing fast these days. Talented new companies are raising up at dorn as good old ones are disappearing in the dusk. How the natural partners, the Romanian furniture maker and the foreign buyer will get to know each other? By searching on Google the needle in the hay? Some will try, but most of them will give up, because an essential criteria will be missing: the trust. This can be only built on good reference and personal contact first, and later on signed agreements respected by both sides. The Furniture from Romania special edition is a project of the internationally known MagMob furniture magazine. We have invited a couple of relevant exporters to join us and present their products and services, and we have to say ‘thanks!’ to them for believing that this initiative will be a truly useful tool for the industry players. BucinMob, Dolce Dormire, Ecomatrix, Kastamonu, Metal Creativ, Montana, Pure Home Collections, Quadra, Savini Due, SzélMob, Trend Furniture, Ubikubi and Zetam are the representative part of the industry, and we publish this thin print edition as a hint: there are many more companies we can recommend. More steps will follow, sure. Give us a couple of months to build the furniturefromromania.ro online platform, and for September 2017 we’ll be back with the second edition on paper. In the mean time, just give us a call, if you are willing to buy furniture from Romania, or – on the other side – you are keen to explore the global markets.


CATWALK

e r t ă c e d e a t i a s n n â a l m t ă o p R s a n o i r p d i ț ă ă l t i u b o o N m ai e d i pagini cele m i te s r e c a o în t la fi e preferințelor omânia? Vor d l R u p in to d i în e il b te producă o a fl m tone a tacolul branduri autoh gătiți de spec de Pre bilier, lansate o m e d e s u d i străinătate. ș ră noi pro ța in d s o r de frum consumatorilo

Dalin: familia Toledo Fotolii și canapele personalizate

De la Toledo la Teleorman, Bucovina și Pannonia nu este decât un pas. Toledo este colecția de fotolii cu masă și canapea care s-au bucurat de asemenea succes, încât au fost relansate în alte trei variante estetice, sub nume diferite: setul Teleorman și canapelele Bucovina și Panonia. Stil: atmosfera vintage a anilor ‘60 a fost sursa principală de inspirație pentru familia Toledo, cu linii sculpturale, combinând materiale de calitate și design concentrat pe nevoia de relaxare. Materiale de lucru: structura de rezistență din lemn stratificat, picioarele fotoliilor și mesei sunt din lemn de fag, iar blatul mesei și șezutul fotoliilor sunt îmbrăcate în tapițerie disponibilă în zeci de variante cromatice. Masa este dehusabilă. • Mobila Dalin • www.mobiladalin.ro

Setul Teleorman este o reinterpretare a colecției Toledo în spiritul artei populare românești, prin broderia cu motive tradiționale din zona Olteniei. Broderia a fost inspirată de motivele florale reflectate de costumul popular românesc, iar cele două variante consacrate sunt de broderie albă pe fond roșu, respectiv negru. Clienții pot opta pentru o altă combinație de culori, vizitând Configuratorul de pe pagina de internet a colecției.

Canapeaua Bucovina a fost al doilea pas de transformare a colecției Toledo. Canapeaua fixă se numără printre cele mai mari succese ale mobilei Dalin, prin prisma vânzărilor. Simplitatea designului atrage ochiul asupra superbei broderii roșu/verde pe fond alb și negru. Motivul floral a fost descoperit pe o traistă de stofă, aparținând unui copil din Bucovina.

10

nr.6/2016

Setul Pannonia este cea mai nouă interpretare a colecției Toledo. Cuprinde canapea, fotolii și masă, pe fond negru, cu broderie alb/roșu/verde, inspirată de elementele broderiei kalocsai, din partea de sud a Ungariei. Canapeaua vine la set complet cu un taburet cochet, cu același design, ce poate fi ușor folosit și ca măsuță de cafea.


CATWALK

Bodnar: sistem ULTRAmodern de glisare a ușilor de dulap! Cei de la Bodnar lansează în această perioadă un sistem foarte modern de deschidere a ușilor mobilierului: MFS-G. Este vorba despre un sistem metalic, dezvoltat pe principiul glisării ușilor, dar noutatea ține de faptul că aceste uși glisează unele în fața celorlalte, permițând un adevărat joc al schimbării poziției fiecăreia dintre uși. De exemplu, un dulap cu trei uși își poate schimba look-ul în funcție de felul în care modificăm poziția ușilor. Pe scurt, este un sistem modular, care transformă orice piesă veche de mobilier într-una nou-nouță, prin simpla înlocuire a ușilor cu acest sistem MFS-G. Ușile pot fi în culori diferite sau chiar din materiale diferite, pentru a da mobilierului un look nou de mai multe ori pe zi - de ce nu? E ca o joacă de design, la îndemâna oricui! MFS-G poate fi fixat pe mobilier din lemn sau sticlă, indiferent de rolul mobilei: pentru bucătărie, living, baie sau dormitor. Depinde numai de imaginația voastră să speculați funcțiile acestui nou produs Bodnar: deschidere, glisare, combinare și transformare a mobilierului. Bodnar • www.bodnar.eu

PUBLICITATE

nr.6/2016

11


CATWALK

Elvila: Pandora, cutia cu surprize plăcute Sub denumirea Pandora, Elvila oferă românilor o colecție de mobilă pentru living, foarte ușor de integrat cromatic unor interioare deja amenajate. Măsuța de cafea Pandora este o adevărată cutie a surprizelor, dintre cele mai plăcute însă. Materiale de lucru: PAL melaminat, feronerie metalică și rotile din material plastic. Funcții: depozitare. Măsuța Pandora este extensibilă, conține două sertare și două dulăpioare cu rol de depozitare. Designul este inspirat de nevoia de modularitate a caselor din România, astfel că blatul măsuței glisează pentru a permite accesul la unul dintre sertare; al doilea sertar se deschide clasic, prin tragere. Finisaj: nuc și alb - la cerere, se poate personaliza în variantă sonoma și alb. Biblioteca Pandora este concepută după aceleași principii: stil modern, funcții practice de depozitare, finisaj la alegere. Se compune din două corpuri de mobilier - unul superior, de suspendat pe perete, și altul inferior, de așezat pe podea. Materiale de lucru: PAL melaminat și feronerie metalică. Corpul superior are și dulapuri și spații tip vitrină, la care se adaugă un set de polițe cu rol decorativ. Corpul inferior este mai sobru, cu spații de depozitare cu uși, pentru o depozitare discretă, la care se adaugă și suprafață pentru televizor. Dimensiunile sunt standard: L 220.6 X A 38 X H 200 cm

• Elvila • www.elvila.ro PUBLICITATE

12

nr.6/2016


DESIGNER

Designerii români vă urează

Decoraţiuni fericite!

Dacă îi asculți cu atenție mesajul, fiecare obiect de design deapănă o poveste. De la conceptul inițial și alegerea materialului potrivit, până la procesul de creație și finalizarea piesei, fiecare etapă contribuie la desăvârșirea poveștii. Caselor noastre le plac basmele în tot timpul anului, nu numai în zilele de sărbătoare. De aceea, am ales cele mai frumoase obiecte de design care ne pot decora întreaga casă, nu numai în perioada sărbătorilor de iarnă, ci și după ce ne reîntoarcem la rutina vieții obișnuite.

PERNA DECORATIVĂ

www.threadsandthrows.tumblr.com

La început a fost desenul ale cărui contururi geometrice resetează viziunea pe care o avem asupra elementelor din natură. A urmat etapa printului digital pe o față de pernă croită 100% din bumbac. Deznodământul ne înfățișează un obiect decorativ fermecător, ce caută să integreze povestea lalelei roșii cu detalii albe într-un decor cald și primitor. Această pernă decorativă se simte confortabil pe canapea sau pe jos, așteptându-și festiv oaspeții.

14

nr.6/2016

www.ciprian-vrabie.com

DECORAȚIUNEA DE BRAD Dacă doriți să reînviați tradiția și să readuceți bradul într-o zonă caldă și familiară, întoarcerea la materialele naturale este cea mai bună soluție. Obiectele din faianță cu detalii de lână, create de Bianca Bardas și de Alexandra Baciu de la Thread and Throws, reinterpretează într-o manieră contemporană frumusețea și delicatețea decorațiunilor. Sunt ideale pentru a scoate bradul din anonimat și le oferă o mare libertate creativă celor care își doresc să le integreze în decorul casei după încheierea sărbătorilor.


DESIGNER

o a.r un l a nac w.u ww

VASUL DE PORȚELAN PICTAT Cănile, ceștile, farfuriile și bolurile Una ca Luna împletesc pasiunea pentru porțelan cu pasiunea pentru pictură. După etapa designului de obiect și realizarea tiparului din ipsos, în care se toarnă porțelanul lichid, piesele sunt pregătite să primească binecuvântarea tușelor decorative. Fie că fantezia a zburat deasupra norilor, fie că s-a cuibărit la firul ierbii sau a surprins farmecul motivelor populare românești, obiectele sunt desăvârșite într-un mod care aduce tradiția în contemporaneitate. În același timp, creațiile Una cu Luna nu se disociază de nostalgia și misterul ce caracterizează arta picturii pe porțelan. Vă provocăm să invitați aceste căni la masa de Crăciun și să vă petreceți apoi diminețile în compania lor, de câte ori veți avea ocazia pe parcursul anului.

PLANTA AERIANĂ

www.aerium.ro

Iată că putem privi tradiționalele plante ambientale dintr-o perspectivă nouă, minimalistă! Așa s-au născut terariile, adevărate produse de design cu plante aeriene încorporate. Designerii de la Aerium le realizează manual, din sticlă borosilicată, la rândul ei lucrată manual de artiști sticlari, adăugându-le cel mai fin nisip alb sau negru și cel puțin două plante aeriene. Orice terariu este livrat împreună cu prețioasele instrucțiuni de îngrijire și un mini kit de suspendare, format din cârlig și plută. Odată ce v-au trecut pragul și le-ați cunoscut mai bine, veți constata că terariile sunt niște accesorii decorative total nepretențioase. Veți fi încântați să descoperiți că au o personalitate puternică și că degajă energie pozitivă în orice colț al casei.

LUMÂNAREA DECORATIVĂ

www.cupcandle.ro

Pe masa festivă sau chiar într-un colț mai misterios al casei, o lumânare decorată cu plante de sezon și crenguțe de brad va încălzi atmosfera în timpul oricărei întâlniri cu familia și prietenii. Este realizată manual din ceară naturală de soia, un produs eco și netoxic, și este turnată într-o piesă de sticlă translucidă de către designerii Cupcandle.

nr.6/2016

15


DESIGNER

AȘTERNUTURILE DE PAT

ww w.m ikel sta .com

JUCĂRIA DE LEMN Dacă vă întrebați unde vă poate duce Calul Bălan creat de Mihai Stamati, aflați că și el cunoaște același traseu al revenirii la simplitate și frumusețe naturală. Acest armăsar decorativ se mândrește cu o construcție rigidă și rezistentă din placaj. Capul și coada lui formează un element compact fixat pe o axă, care îi dă mobilitatea necesară pentru a imita mișcarea legănată a calului. Roțile sunt îmbrăcate în piele naturală, care îi conferă un aspect mai prețios și contribuie la reducerea zgomotului în contact cu podeaua. Ca să poată fi folosit pe post de balansoar, cuprinde și două arcuri care se montează ușor. Oriunde alegeți să îl așezați în casă, va reprezenta mijlocul de transport ideal pentru o călătorie în lumea poveștilor.

Aflați mereu în căutarea a ceea ce este cool, trendy sau fresh, am învățat să ne ferim de sintagma „rafinament și eleganță”. Așternuturile de la Care?Cutare nu se sfiesc să își asume aceste atribute, câtă vreme le redefinesc în contextul designului contemporan. Acest set dantelat este format din husă de pilotă, patru fețe de pernă și un cearșaf, toate realizate 100% din bumbac, și toate pregătite să ofere confort pe tot timpul anului.

www.carecutare.ro

CEASUL DE PERETE De fapt, creația Lilianei Stoica, artista și fondatoarea Deco-Box, nu este doar un ceas, nici un simplu tablou, ci ceas, tablou și izvor de povești la un loc. Lemnul masiv se decupează în forme geometrice, se pictează apoi fiecare piesă în parte și se asamblează în jocuri de lumină și culoare pe panouri de fag. Acest obiect fermecător este inspirat de serile friguroase de iarnă petrecute la bunici, când femeile din sat erau invitate la o șezătoare de cusut.

PUBLICITATE

16

nr.6/2016


ACCENT

MOBILA TINERILOR

Culoare și modularitate!

Ceas decorativ de casă, din lemn natural vopsit | Model „La căsuţe” by Deco-Box

Bunicii noștri consideră că mobila se cumpără pe viață. Ce-i drept, mobila lor e din lemn masiv de cea mai bună calitate, are ornamente sculpturale, iar trecerea zecilor de ani nu prea a afectat-o. Părinții noștri consideră că, în ziua de azi, cel mai bine e să schimbi mobila odată la 10 -15 ani. Nu investești prea mult în ea - contează să fie modernă și fățoasă, să nu coste o avere și să asigure maximul de confort posibil. Noi, cei mai tineri, considerăm că cele mai plăcute cumpărături pentru casă se fac anual. Pentru că nu dispunem de averi colosale, ne place mobila modulară, mobila ușor de mutat prin casă, mobila care se potrivește și în living, și în dormitor. Şi adorăm piesele de mic mobilier! Iată, în paginile ce urmează, o selecție a mobilei pe gustul tinerilor! nr.6/2016

17


ACCENT

PSIHOARHITECTURA:

arhitectură pentru o minte sănătoasă Anul acesta, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, București a găzduit a doua ediție a seriei de conferințe Psihoarhitectura. Conferința este de fapt a treia dintr-o serie de evenimente organizate anual, cu scopul de a introduce un set de paradigme din spectrul umanist: psihologia omului, emoții, stare de bine, confort psihic, frumusețea dicolo de formă.

Evenimentul nu s-a rezumat la conferință, ci a cuprins și două workshopuri educative pe subiecte conexe: autocunoașterea prin forme fractalii și percepția spațiului prin dans. Ne propunem cu toții să definim un cuvânt nou, o noțiuneconcept: psihoarhitectura. Originea termenului Țin să notez încă de la început că, deși termenul de psihoarhitectură îmi aparține, fiind deja impus în domeniul cercetării de gen prin intermediul

18

nr.6/2016

conferințelor Psihoarhitectura, organizate în UAUIM, abordarea nu este nouă; în universitatea noastră, profesori precum reputații dr. arh. Rodica Eftenie, dr. arh. Marius Smighelschi sau conf. dr. Ștefania Ruse cercetează și abordează teoria de arhitectură prin intermediul conceptului de psihoarhitectură. Acest termen este poate cuvântul românesc al internaționalului „neuroarchitecture”, deși cercetările nu sunt congruente. Dar, marea diferență este că termenul românesc face conexiunea între arhitectură – ca spațiu conceput și construit de om, și psihicul uman care nu este redus doar la procesele sale neurologice. Doresc să mă delimitez prin acest concept de noțiunea de neurologie din două motive: lipsa informației pertinente pe subiect și faptul că mintea omului nu se rezumă doar la simplele paternuri ale proceselor mentale, ci rămâne destul de puțin comprehensibilă. De pildă, însăși noțiunea de confort, atât de comună tuturor și de căutată în cadrul profesiei de arhitect, are conotații materialistedimensionale, ergonomice,

funcționale, dar și o importantă componentă psihologică, emoțională. Dacă termenul de „psihologic” este destul de bine definit de specialiști, „emoțional” rămâne un cuvânt care se scrie pe hârtie și se citește printre rânduri. Mintea noastră este ca o casă. Are subsol-subconștient, parter, conștientul imediat, etaje, mansarda – planuri ale gândurilor. Ar trebui sa ne îngrijim casa minții noastre pentru că este singura casă adevărată și cu adevărat importantă. Ce înseamnă Psihoarhitectura? Studiez de ceva vreme acest domeniu de graniță între formă și percepție, între gând și zid, domeniu pe care îl denumesc psihoarhitectura sau psihologia spațiului construit. Despre interacțiunea dintre construcție și mediul s-a scris și studiat temeinic, ca și despre cea dintre om și mediu. Psihoarhitectura ar putea fi un domeniu specific de graniță dintre multe specialități, un nou domeniu științific de cercetare care să aducă noi informații atât în psihologie cât și în arhitectură. Poate spațiul, și în ce măsură, să influențeze starea mentală, de


ACCENT

spirit, emoțională a omului? Ceea ce este cert este că același spațiu, aceeași formă arhitecturală, același gest artistic naște stări total diferite de la un privitor la altul. Ba, mai mult, noi înșine putem avea alte stări de spirit în față aceleiași piețe urbane de pildă, pe care o putem regăsi absolut banală acum, după douăzeci de ani de când ne plimbam prima oară prin fața ei. Noi ne propunem să înțelegem nu numai modul cum spațiul construit schimbă omul, ci să cercetăm modul cum este perceput el de mintea omului, cum poate să-i influențeze emoțiile, trăirile și comportamentele pentru a contribui la starea sa de bine. Este interesant de văzut modul cum spațiul construit, acea aglomerare de materiale reci și impersonale, asamblat după viziunea vreunui artist, este umplut cu viață de către locuitorii săi, cum se întrepătrund cele două lumi atât de depărtate: contondentul - concretul material, și emoția - fluidă, imposibil de palpat. Cred în importanța covârșitoare a influenței mediului asupra stării de bine a omului. Cred în rolul decisiv pe care spațiul natural sau construit îl are asupra psihicului uman. Între genius loci și „jocul subtil al volumelor în lumină”, arhitectura poate să creeze stări de bine, de catharsis. La fel, poate tulbura armonia. Trebuie descoperite modurile în care influențează psihicul uman în ce măsură și cum anume? Psihoarhitectura azi Din păcate, în România, eludarea conceptelor de tip psihoarhitectura a dat rezultatele de care toți beneficiem în mod negativ. Denumesc unul dintre fenomenele din cadrul arhitecturii urbane, arhitectură narcisistă, prin comparație directă cu termenul

de deviație de tip comportamental narcisist, definit în psihologie. Noi, ca arhitecți, suntem obișnuiți să lucrăm spațiul cu forme, pe care le punem din greu la treabă, așezându-le în compoziții speciale, folosind culori, texturi alese cu grijă pentru a obține acea frumusețe unică ce caracterizează viziunea și talentul nostru. Partea vizuală este probabil cea mai importantă pentru noi. Compoziția, echilibrul volumetric și funcțional, goluri și plinuri, tehnic și economic, toate sunt coordonate importante în

drumul către produsul final al creației de arhitectură, ce dau complexitate formulei vitruviene: „firmitas, vetustas, utilitas”. În loc de încheiere: „Dacă le oferi oamenilor nimicul, ei se vor preocupa în a-l compensa cumva”1, spunea Tadao Ando.

1

Tadao Ando1995 Laureate, Biography published on Pritzker Architecture Prize official site

nr.6/2016

19


ACCENT

Living și dormitor într-o singură mobilă

Modulară!

CE ÎNSEAMNĂ MOBILA MODULARĂ? Este compusă din module de sine stătătoare ce pot fi ușor combinate în mai multe feluri, rezultând de fiecare dată un alt model de mobilă sau chiar mai multe

ww w.a ram isfe elin g.ro 20

nr.6/2016

www.mobiladalin.ro

Inspirată de nevoile oamenilor tineri și de provocările multifuncționalității în spații de dimensiuni reduse, mobila modulară a devenit un trend la scară internațională. Se poate adapta aproape oricărui stil de amenajare interioară și este disponibilă în colecții pentru toate încăperile casei.

piese de mobilier. Se mută ușor prin casă, cântărind puțin sau fiind prevăzută cu sisteme de roți pentru alunecare pe podea. Designul surprinde de fiecare dată pentru că este adaptat nevoii de funcționalitate maximă turnată în dimensiuni reduse.

Aramis Feeling se află în topul brandurilor de mobilă modulară pentru living, iar produsele lor poartă nume jucăușe, inspirate de șansa clienților de a se juca de-a designerii de mobilier din câteva simple mișcări. Fotoliile Aramis Feeling se transformă în

ÎNTRE CANAPEA ȘI PAT, ÎNTRE ȘEZLONG ȘI MĂSUȚĂ DE CAFEA Deși Mihai Grama, unul dintre cei mai talentați designeri români, vrea să-i convingă pe români că o canapea nu înseamnă două locuri de dormit în plus, canapeaua modulară ar putea face excepție pentru că nu este extensibilă, nu este masivă, și mai are și o a treia ipostază: mai multe fotolii separate. Canapeaua modulară e compusă din câteva module ușor de asamblat în mai multe variante de mobilă, în funcție de numărul persoanelor prezente sau de tipul activității. Aveți deci o piesă cu mai multe funcții: canapea, fotolii, pat. Producătorii de mobilă din România sunt foarte inventivi la acest capitol, astfel că veți găsi cu ușurință modele care să vă cucerească și care, pe comandă, pot fi personalizate ca design și dimensiuni.

www .aram isfeel ing.ro

taburete sau măsuțe de cafea, canapelele se fac pat, iar măsuțele de cafea pot fi scaune sau... noptiere. Designul este vesel, vioi, materialele sunt


ACCENT

gn.ro www.ergodesi

LIVINGUL CU O SUTĂ DE FEȚE Tradiționala bibliotecă pe peretele din living este, în interpretarea mobilei modulare, un dressing la vedere cu mai multe variante de configurare: azi într-un fel, mâine

www.mobdeco.ro

în altul. Modulele cu rol de depozitare, unele opace, altele cu elemente de vitrină, se pot schimba între ele de câte ori simțim nevo-

BIBLIO-CANAPEA, O STRUȚO-CĂMILĂ INGENIOASĂ Şi dacă tot am ajuns la etajere și depozitare, haideți să le combinăm! Vom avea în fața ochilor etajere de un nivel sau mai multe, ușor de folosit pe post de piesă de sine stătătoare sau însoțind alte piese de mobilă. De exemplu, canapeaua sau fotoliul! Există un trend în designul interior: etajera ce îmbracă canapeaua, transformând cele două piese în elemente atât de practice și potrivite, încât nu le mai poți despărți. O etajeră lipită de brațul unui fotoliu face inutilă măsuța de cafea sau taburetul; vine cu mai multe spații de depozitare și, datorită designului suplu, ocupă mult mai puțin spațiu. O canapea poate fi amplasată în mijlocul camerei, nu lipită de perete, și „îmbrăcată” în etajere cu rol de măsuță de cafea și/sau mini-bibliotecă. Depinde de fiecare ce rol vrea să dea acestei piese. Își poate aranja la îndemână cărțile preferate, își poate aranja un decor feng-shui sau floral, poate ține aproape serviciul de cafea preferat. Pont:

www.10stunninghomes.com

ușoare, iar denumirile binedispun: fotoliu Tiramisu, canapea Biscuit, taburet Brownie etc. Dintr-o singură mișcare, fiecare piesă devine o alta, iar livingul de peste zi devine dormitor pentru noapte.

canapeaua modulară merge mână în mână cu etajera modulară; împreună, fiecare modul al canapelei se poate despărți pentru a fi folosit drept fotoliu, cu etajera aferentă.

MÂNCAȚI ÎN CASĂ? NU-I BAI! Nici măsuțele de cafea nu au rămas neatinse de „microbul” modularității. așa că le puteți folosi fie ca simplă masă în fața canapelei, fie ca lăzi cu rol de depozitare și chiar tăvi de servire pentru toți membrii familiei. Modelele de la Ikea sunt realizate pe principiul: „E ok să mănânci în casă!”, adică blatul este detașabil și are forma unei tăvi pe care fiecare o poate ține în poală, atunci când își ia gustarea în fața

www.ikea.ro

ia de ceva nou, dar care să nu coste nimic. Caracteristică este combinația de corpuri de depozitare cu etajere deschise, ceea ce permite reașezarea modulelor în poziții cât mai originale și plăcute vederii. Se pot suspenda la orice înălțime și în orice formă, în funcție de imaginația fiecăruia.

televizorului. Unul dintre modele este cu picioare pliabile, astfel că masa nici nu trebuie expusă nonstop. Se poate plia și depozita în cămară. Acestea sunt doar câteva dintre piesele de mobilier cele mai potrivite pentru zilele festive, când sunteți înconjurați de prieteni.

nr.6/2016

21


ACCENT

Shopping MIC MOBILIER ÎN CULORILE IERNII Pentru că e frig, pentru că au fost sărbătorile, pentru că avem nevoie de o atmosferă caldă de familie, am ales o combinație de culori ce înviorează până și cele mai apăsătoare zile de iarnă: alb, roșu și verde. Haideți să vedem ce am găsit prin magazine în materie de mic mobilier colorat! designbrainy.com

Mihai Grama a creat pentru colecția Transhurbana în cadrul MobilaDalin un fotoliu special pentru iernile geroase din zonele de munte ale României. Îl cheamă Tarka și e dintr-un decor mioritic, cu spatele protejat de o blană mițoasă, iar pe interior având redate scene pitorești din viața la stână. Te încălzești numai admirându-l!

Elvila întâmpină iarna în combinații de culori ce ne binedispun. Scaunul Ramona are spătarul înalt și este îmbrăcat în piele ecologică, deci ideal pentru zona de dining. Iar dacă facem un pas mai încolo, ne putem așeza comod în fotoliul Delia, din piele naturală (sau stofă, la alegere), suficient de adânc încât să ne simțim îmbrățișați de designerul care l-a conceput. 22

nr.6/2016


ACCENT

Mobexpert se concentrează în ultima vreme pe multifuncționalitatea pieselor sale. Astfel, a creat măsuța Summertime, cu nume estival, dar cu aspect de iarnă. Blatul este conceput sub forma unei tăvițe în culorile tradiționale ale Crăciunului alb și roșu. Este măsuța ideală pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun cu o ceașcă de vin fiert. O altă măsuță a fost lansată în onoarea Sfântului Andrei: măsuța Andre, de un verde proaspăt și cu un design modern, practic - blatul are forma unei tăvi cu margini înălțate pentru a împiedica accidentele nedorite. O puteți folosi drept masa copiilor, atunci când aveți musafiri de toate vârstele. De un corp TV într-o combinație de culori reci ce ziceți? Corpul Domino este alb ca zăpada, dar două dintre fronturile sertarelor sunt verzi. Atenție la culoarea peretului de care sprijiniți acest corp de mobilă! Pentru ca mobila să se „citească” cât mai bine, e nevoie de o altă culoare decât albul de gheață. Accesorizați corpul TV Domino cu obiecte decorative roșii și veți avea o piesă demnă de un brad împodobit cu gust.

În categoria mic mobilier nu intră doar piese pentru living și dining, ci și pentru dormitor. Adică noptierele. Cei de la Ergodesign au lansat anul acesta o colecție de trei noptiere jucăușe ca niște cuburi Rubik - au suprafețe lucioase, întrepătrunse de linii de culoare. Îți vine să le răsucești, nu-i așa? Se răsucesc doar între ele - noptierele Gloss vin în trei variante de culoare: violet, verde și roz.

nr.6/2016

23


ACCENT

În iarna 2016, SzelMob a ales culoarea roșie pentru mobila care să contribuie la atmosfera de casă tihnită. Așa că vă prezentăm două produse în această nuanță o comodă de hol, în stil clasic rustic,

destul de adâncă și înaltă, cu un dulăpior pentru pantofi și trei sertare pentru mărunțișuri, și o consolă rustică, dar în stil elegant, suplă, grațioasă, tot roșie, dar cu un singur sertar discret pentru

cheile casei și cele de la mașină. Cele două piese de mobilă reflectă stilul rustic, specific atmosferei de Crăciun și iarnă rurală, atât prin culori, cât și prin materiale: lemn masiv de pin și stejar.

Echipa de designeri de la Mobdeco ne îmbie iarna aceasta la o ceașcă aburindă de ciocolată caldă, în jurul unei măsuțe cu ambiții minimaliste: Sole. Designul este inspirat de forma rotundă a soarelui, dar combinația de culori alb/lemn natur spune o poveste de iarnă.

Exotique îmbracă iarna în materiale regale și design prețios. Uitați ce ne propune: un taburet care să ne poarte noroc în noul an. Se cheamă taburet Trifoi, acoperit cu catifea de culoare verde imperial și cu structură din lemn masiv. Este ideal pentru a-l așeza în apropierea bradului de Crăciun sau șemineului sau chiar ferestrei, în așteptarea ninsorii.

24

nr.6/2016

Dacă doriți un verde ceva mai jucăuș, Exotique ne oferă o comodă cochetă, cu sertare ale căror butoane vestesc următorul anotimp - primăvara. Comoda poartă numele Mint Green și este din lemn masiv de mesteacăn, cu finisaj lucios, pentru o întreținere ușoară și durabilă. Observați ornamentele de tip Ludovic al XVI-lea!

Şi pentru că iarna este despre zurgălăi și voie bună, nu puteau lipsi decorațiunile! Simple, vesele, ieftine și de efect - șiragul de clopoței Red, de culoare roșie și cu model alb. Să-i agățați la ușă sau la un geam, pentru a le da ocazia să scoată clinchete plăcute și să v-amintească de iernile la țară.


BUCĂTĂRII

Mobilier de dining pentru sufletul tău

www.regallis.ro

DININGUL PE GUSTUL MEU Dincolo de tendințele profesionistului în domeniu, căruia îi voi da cuvântul în rândurile de mai jos, îmi permit o opinie personală, ca om care a intrat în mai multe case prin prisma meseriei (jurnalist). Mobilier din lemn masiv, cu mese somptuoase, scaune capitonate și dulapuri de de26

nr.6/2016

pozitare (stil vintage) cu vitrină – pe toate le vom vedea la cei mai în vârstă, cu un anumit nivel financiar, care au trecut de etapele creșterii unui copil mic și dispun, probabil, de un spațiu generos. Mesele de sticlă – le consider pretențioase și „reci” – se potrivesc poate mai mult în bucătărie decât în încăperea numită sufragerie ori living ori zona de dining (cum există în vilele sau con-

strucțiile noi, moderne). Scaunele capitonate, frumoase și în tendințe la unii dintre producătorii români, se potrivesc celor care stau mai puțin pe acasă, cu o familie puțin numeroasă și, desigur, fără copii mici care să le păteze. Băncuțele tapițate/capitonate sunt acceptate în zonele foarte strâmte,

unde plasarea pe colțul unei bucătării și al unei mese înseamnă câștigarea de spațiu. De aceea, dincolo de preț, trebuie mereu să alegem produsele care se potrivesc cel mai bine stilului nostru de viață din acel moment. Dining elegant: plăcute și confortabile pot fi mesele din pal/lemn

www.noblesseinteriors.com

A vorbi despre locul de luat masa și despre spațiile de depozitare din jur este ca și cum ai vorbi despre locul cel mai confortabil din casă. Pentru că aici se presupune că se țin întrunirile de familie sau chiar cele cu tine însuți, atunci când savurezi ceea ce ai în farfurie. Stilul fiecăruia va purta amprenta asupra mobilierului ales, deși va reflecta permanent gradul de maturitate și cel financiar pe care l-ai atins la acel moment.


BUCĂTĂRII

dacă oferă confortul de minimum 50 cm pentru un scaun/persoană. Gândiți-vă mereu, când alegeți masa și o adaptați spațiului avut în vedere, că fiecare mesean trebuie să aibă circa un metru pentru el (scaunul și puțin spațiu în jur pentru coate). O masă mare (eventual extensibilă) va ocupa un spațiu generos care nu prea va permite existența unei comode/vitri-

www.elvila.ro

VOCEA PRODUCĂTORULUI Dacă ar fi să ne referim la vânzările din portofoliul companiei Elvila, cele mai căutate piese de dining sunt bufetele, mesele și scaunele stil

Conform reprezentantului Elvila, tendințele pentru mobilierul dining sunt în prezent băncile pentru ședere, prezentate clienților în diferite forme și cu diferite materiale de acoperire.

www.mobilamontana.ro

ne unde să depozitați vesela sau/și fețele de masă. Producători: pe siteurile și în showroomurile producătorilor români (Lemet, Noblesse, Elvila, Mobirom etc) găsiți la secțiunea „mobilă dining” în general versiunea de masă și scaune, și, doar dacă vă îndreptați spre living, găsiți și alt tip de mobilier (bufet, vitrină, comodă, măsuțe de cafea, bibliotecă).

www.elvila.ro

www.mobexpert.ro

clasic. „Putem aminti componentele din programele Tudor, Elite, Torra. La acestea se adaugă produsele din pal, cu linii drepte, moderne, în finisajele nuc și stejar sonoma: Dining Calipso, Dining Tara, Dining Venus”, explică Mihaela Bișog, din partea Elvila. Locul pentru servit masa – dining-ul – este un spațiu des ocupat și deschis pentru invitați, și de aceea trebuie organizat astfel încât să fie confortabil, util și plăcut. Pe lângă masă și scaune, foarte necesar este și un bufet compartimentat bine în care să putem depozita vesela, fețele de masă și toate cele de trebuință.

„Băncile tip colțar sunt ideale pentru zonele reduse ca dimensiune. Pentru a contribui și mai mult la crearea unei încăperi spațioase, acelei bănci i se pot atribui o masă și scaune, și astfel putem crea un colț mult mai practic. Asemenea pro-

duse se regăsesc în colecția Elvila: Oslo, Korsika, Basel, Roma”, afirmă reprezentantul Elvila. Recomandarea Elvila pentru zona de dining este de depozitare a obiectelor cu ajutorul unei etajere, a unei măsuțe de cafea cu sertar sau a unui bufet cu mai multe sertare. Organizarea și aranjarea într-o ordine a lucrurilor personale (reviste, cărți, cd-uri, acte) înseamnă economie de spațiu. Amintim aici produsele Elvila: bufet patru uși Lille, bufet cu trei uși și două sertare Tara, dulap două uși și polițe Tara, măsuța Pandora, măsuța de cafea Octagon, măsuța de cafea Tara, măsuța de cafea Mixt P. Orice ați alege trebuie să țineți minte că, după inima casei – bucătăria, zona de dining înseamnă sufletul, adică colțișorul de rai pe care îl aveți în timp ce vă relaxați în jurul bucatelor de pe masă.

www.elvila.ro nr.6/2016

27


BEDDING

Saltele româneşti

potrivite nevoilor clienţilor

Salteaua este unul dintre cele mai importante accesorii responsabile de calitatea somnului. Pentru a avea parte de un somn adânc, odihnitor şi revigorant este esenţial să alegem o saltea care să se potrivească nevoilor noastre şi să fie confecţionată din materiale de calitate.

Salteaua este o investiţie pe termen lung, având o perioadă de folosinţă îndelungată, astfel achiziţionarea ei nu trebuie făcută pe baza unei decizii pripite. Alegerea saltelei ideale este un demers meticulos, care trebuie să includă mai întâi o perioadă de informare, urmată de prospectarea pieţei şi consultarea unui specialist în saltele. Dar înainte de toate, trebuie stabilite criteriile pe care dorim să le satisfacă salteaua în funcţie de necesităţile

www.aramisfeeling.ro

şi preferinţele noastre. Pe piaţă există numeroase tipuri de saltele, realizate din diferite materiale sau combinaţii de materiale, încât cu siguranţă vom găsi modelul care ni se potriveşte. Saltelele din spumă poliuretanică conţin această spumă în densităţi variabile, densitatea determinând rigiditatea, respectiv elasticitatea suportului. Principalul avantaj al acestor saltele este faptul că nu se deformează în timp şi rezistă la o greutate mare, datorită miezului integral din spumă. Datorită suprafeţei ortopedice, aceste saltele se pliază după forma corpului, susţin coloana vertebrală, vertebrele fiind aliniate în mod natural. Saltelele confecţionate din spumă cu memorie au numeroase avantaje. Spuma vascoelastică este un material inovator, termosensibil care preia conturul corpului şi distribuie greutatea în mod egal, pe

toată suprafaţa saltelei. Astfel, indiferent de poziţia în care dormim, presiunea din zona umerilor, şoldului, membrelor este mult ameliorată sau chiar eliminată. Aceste saltele asigură poziţia naturală a coloanei vertebrale şi oferă independenţă faţă de mişcările partenerului. Foarte eficiente sunt saltelele realizate din spumă poliuretanică în combinaţie cu spumă cu memorie. Nucleul din spumă poliuretanică are rolul de a rigidiza salteaua, iar stratul de memory foam oferă confort şi susţinerea corectă a coloanei vertebrale.

nr.6/2016

29


BEDDING

Salteaua iMemory Silver, marca Dormeo, are nucleul din spumă Ecocell (spumă poliuretanică) având două părţi de durităţi diferite, fiecare de înălţime de 7,5 cm. Husa saltelei conţine un strat de spumă iMemory (spumă vascoelastică) cu grosimea de 2 cm, cusut în husă, iar partea superioară a husei conţine fibre acoperite cu argint.

Spuma Ecocell este un material de calitate înaltă, ce asigură circulaţia aerului, se adaptează la

forma corpului, este antialergică şi antibacteriană. Cele două nuclee ale saltelei, cu niveluri diferite de fermitate, se pot

30

nr.6/2016

întoarce individual pentru a se adapta la nevoile şi preferinţele dorite. Partea de culoare albastră oferă o susţinere mai fermă şi se adaptează mai bine la greutatea corpului. Partea de culoare oranj asigură o susţinere mai delicată şi se adaptează mai puţin la greutatea corpului. Stratul de spumă cu memorie, cusut în husa saltelei, se adaptează la conturul corpului şi reduce presiunea în zona umerilor, şoldului şi membrelor. Materialul Climalite cu fibre acoperite cu argint reglează căldura şi are proprietăţi antialergice, antibacteriene şi antistatice. Salteaua iMemory Silver este o inovaţie deoarece poate oferi patru nivele diferite de duritate: moale, medie, tare sau foarte tare. Baza bilaterală poate fi uşor întoarsă pe partea tare sau moale, la care se poate adăuga sau nu, după preferinţe, stratul de spumă Memory din husă. Salteaua este potrivită pentru cuplurile care preferă să doarmă pe saltele de duritate diferită, pentru persoanele care suferă de transpiraţie excesivă, pentru cei cu probleme cu coloana vertebrală, astmatici şi toţi cei care suferă de diferite alergii. Dormeo este o marcă Studio Moderna, recunoscută la nivel mondial, lansată în România în

2004. Oferta Dormeo include produse de o calitate deosebită întro diversitate de modele: saltele anatomice şi ortopedice, perne, paturi, pilote, huse pentru saltele etc. Salteaua Diamante 5k cu Aloe Vera + Memory 5 cm, marca Dolce Dormire, este formată dintrun strat de bază din spumă Dormiflex 30, cu grosimea de15 cm şi un strat de spumă Memory Extra cu grosimea de 5 cm. Diferenţa de rigiditate şi elasticitate dintre cele două straturi conferă un efect relaxant, reconfortant. Salteaua Diamante 5k, după cum sugerează şi numele ei, este o sursă de răsfăț şi datorită acestui strat special dotat cu tehnologie Memory Extra, strat care se mulează perfect după forma trupului, ajutând la menţinerea poziţiei corecte a coloanei vertebrale. Salteaua conţine şi un strat de protecţie Termoflex care asigură pe durata somnului o temperatură constantă, optimă, astfel nu mai este nevoie de o husă cu 2 feţe pentru iarnă sau vară. Totodată, are un strat special cu efect de antitranspiraţie care reduce gradul de deshidratare al corpului în timpul nopţii. Husa saltelei este tratată cu microcapsule pline cu Aloe Vera ce protejează pielea şi poate remedia durerile articulare.


BEDDING

Salteaua Diamante 5k este recomandată persoanelor care preferă o saltea anatomică, o saltea care să contribuie la eliminarea stresului acumulat pe durata zilei, la relaxarea totală a corpului, persoanelor cu probleme datorate deshidratării de peste noapte, cauzată de transpiraţia excesivă.

Dolce Dormire este o marcă nouă pe piaţa produselor pentru dormit din România. Firma Vise Plăcute, sub brandul Dolce Dormire, oferă perne, saltele, paturi tapiţate şi somiere. Saltelele cu arcuri împachetate individual beneficiază de structură concepută pentru o susţinere activă a corpului şi coloanei vertebrale şi reducerea deranjului generat de mişcările partenerului. Aceste saltele conţin arcuri „ambalate” individual, care acţionează separat, fiecare arc fiind îmbrăcat întrun sac ce amortizează presiunea pe care arcul o produce. Astfel, modificarea poziţiei unui arc nu va afecta arcurile vecine. Arcurile împachetate separat conferă suport şi reduc presiunea generată de greutatea corpului, nu transmit mişcările partenerilor, astfel asigură un somn liniştit.

Salteaua Pocket Springs Support de 25 cm oferită de Aramis Feeling are un miez format din peste 600 de arcuri împachetate individual, şi două straturi de spumă poliuretanică de înaltă rezilienţă. Datorită sistemului de arcuri ambalate individual, asigură distribuţia uniformă a greutăţii pe timpul somnului. Arcurile sunt aşezate între două straturi de spumă poliuretanică, un strat de suport (sub arcuri) şi un strat de confort (deasupra arcurilor). Rezultatul este o saltea cu fermitate medie. Deoarece fiecare zonă a saltelei funcţionează separat, mişcările partenerilor nu se transmit. Asigură ventilaţie optimă, aerul circulă cu uşurinţă în interiorul saltelei, evitându-se supraîncălzirea pe timpul somnului. Stimulează circulaţia san-

nr.6/2016

31


BEDDING

persoane cu greutăţi diferite. Minet Conf este o companie românească fondată în anul 2001, face parte din grupul de firme Minet, grup ce activează de

o bună aerisire a saltelei. Suportul uniform asigură relaxarea totală pentru muşchii întregului corp şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Se adaptează corpului pe timpul somnului şi asigură suport individual în cazul a două

peste 31 de ani în industria poliesterului. Saltelele de calitate superioară sunt definite de design inovator şi sunt realizate din materiale naturale şi rezistente în timp.

www.aramisfeeling.ro

guină prin reducerea presiunii în punctele de contact cu corpul. Salteaua transformă somnul în aromaterapie. În husa matlasată a saltelei se ascund săculeţi cu levănţică uscată. Săculeţii pot fi îndepărtaţi şi reumpluţi când este necesar. Aramis Feeling face parte din Aramis Group, firmă specializată în producţia de mobilier tapiţat şi saltele la cele mai înalte standarde de calitate. Saltelele Latex sunt confecţionate din latex 100% natural, produs rezultat din seva arborelui de cauciuc. Au proprietăţi hipoalergenice şi antibacteriene, fapt pentru care reprezintă o alegere bună pentru persoanele sensibile la alergeni. Sunt caracterizate printr-o bună elasticitate, iar datorită sistemelor cu mai multe zone de presiune conferă o susţinere foarte bună. Aceste saltele oferă cea mai bună combinaţie între confort şi fermitate. Salteaua anatomică Latex, marca Somnomed, oferită de firma Minet Conf, este o saltea având întregul miez din Latex. Este o saltea foarte confortabilă datorită zonelor de duritate diferită şi creează un suport ortopedic uniform pentru coloana verte-

brală. Asigură un mediu sănătos fără micro-organisme, acarieni, bacterii şi praf. Are o reţea îmbunătăţită de canale de aer verticale şi orizontale, care garantează

32

nr.6/2016


MAGMOB.RO

Online îţi oferim altceva!

Revista noastră apare de şase ori pe an în forma sa clasică, pe hârtie — însă prin platforma noastră online este la îndemâna ta la orice oră, pe tot parcursul anului. Te invităm deci să îţi faci un obicei din a accesa zilnic site-ul MAGMOB.RO, căutând idei care să te inspire în proiectele de amenajare pentru casă, birou şi grădini. Îţi spunem de pe acum: conţinutul ediţiei print şi cel al portalului online diferă, în folosul tău, al cititorului. Pentru ca navigarea prin site să îţi fie cât mai uşoară, ne-am gândit să îţi oferim câteva explicaţii. Dacă ai avea nedumeriri în plus, click pe Contact, aşteptăm mesaj din partea ta.

prima pagină te va întâmpina mereu cu ceva nou îţi vei da seama dacă ne urmăreşti în mod regulat » Ctrl+D salvează-ne cu un bookmark

selecţia de etichete semnalate cu # hashtag te ajută să regrupezi informaţia în funcţie de ce te interesează mai mult

am decis să promovăm în primul rând mobilierul produs în România » alege şi tu mobilă de la firme autohtone

caută simplu, tastând piesa dorită, sau selectează din categoriile predefinite şi grupate de noi » te vei obişnui rapid cu logica 34

nr.6/2016


MAGMOB.RO

Alegând o subcategorie, ai acces la numeroase articole care îţi prezintă produse specifice sau care îţi oferă informaţii detaliate referitoare la stiluri şi variante de amenajări.

Aveţi de ales dintre două moduri de a naviga: a. porniţi pe logica „Am de amenajat un anume spaţiu din casă”, şi căutaţi articole organizate în categorii (Casă, Birou, Exterior, Horeca) şi subcategorii; sau b. mergeţi direct la ţintă, folosiţi etichetele – au semnul # (hashtag) înainte – şi sistemul vă va grupa cele mai noi articole care poartă acea etichetă (ex: #saltele)

Ca să îţi facem navigarea prin site cât mai uşoară, ţi-am pus la sfârşitul fiecărui articol sugestii cu alte teme pe care s-ar putea să fii interesat(ă) să le citeşti. Majoritatea fotografiilor îţi oferă şi linkuri către paginile proprii ale producătorilor de mobilă – cum spuneam, MagMob promovează în primul rând mobila produsă în România –, şi îţi recomandăm să vizitezi aceste pagini: vei găsi o varietate nebănuit de mare cu produse despre care credeai că se pot cumpăra doar în străinătate. Echipa MagMob doreşte să deschidă o punte (ba chiar un pod) între fabricile româneşti de mobilă şi potenţialii clienţi din România, aflaţi în căutare de piese originale şi de bună calitate. Veniţi în ring! — noi, cei de la MagMob vom fi galeria voastră şi comentatorul în acelaşi timp.

Dacă v-au plăcut anumite articole sau piese de mobilier, le puteţi arăta altora prin share, like sau pin pe Facebook, Pinterest, LinkedIn. Există şi un mod fix de-a ţine aproape: abonaţi-vă la newsletter din doi paşi şi un click.

Desigur, ediţia print va continua să apară de şase ori pe an. Dacă preferaţi să răsfoiţi în continuare revista, vă puteţi abona pe site, la Contact.

Da, noua pagină magmob.ro se adaptează automat la rezoluţia ecranului pe care o accesaţi. Am avut grijă ca imaginile să fie clare şi relevante, iar textul să fie uşor de citit. Ştim însă că nimic nu e perfect: dacă întâmpinaţi probleme în timp ce navigaţi prin site, vă rugăm să ne atrageţi atenţia (click pe Contact sau Redacţie) — veniţi să amenajăm acest „colţ de net” împreună!

nr.6/2016

35


techdekproducts.com

OFFICE

Discreţie la birou SISTEME INTEGRATE PENTRU RACORDURI ELECTRICE ȘI DE INTERNET Orice ședință de lucru începe cu o serie de întrebări și probleme aflate în căutarea soluțiilor ideale. Oare cum ar decurge o astfel de întâlnire pe tema sistemelor integrate de prize, încărcătoare și conectoare pentru birou? În primul rând, trebuie să stabilim ce ne dorim să conectăm. Pentru că suntem la serviciu, pe lângă prize-

le de curent este recomandat să ținem cont de conexiunea LAN la rețeaua internă, dar și de încărcătorul USB. În continuarea ședinței, discutăm despre modalitatea de implementare a soluțiilor pentru racordurile electrice și internet: le putem monta direct în mobilă, încastrate, sau le putem aplica pe piesele de mobilier, la exterior. Cilindrică, rotundă sau

dreptunghiulară – noi alegem forma produsului de care avem nevoie, dar și alte detalii care țin de finisaje și de încadrarea într-un anumit spațiu. Astfel de sisteme integrate își pun cel mai bine în valoare abilitățile în birouri sau săli de conferințe. În plus, sunt genul acela de lucruri pe care, spre deosebire de planuri, grji și stres, este benefic să le luăm cu noi acasă de la locul

de muncă. Până la închiderea acestei ședințe, vom întocmi o listă completă de produse care să corespundă celor mai stricte exigențe. De acum, nu vom mai fi nevoiți să ne aplecăm sub masă sau să scotocim sub dulap, pentru că principala calitate a sistemelor integrate este capacitatea de a pune totul la dispoziția utilizatorului. Iată de ce aveți nevoie!

Sistemele modulare EVOline Port au fost dezvoltate cu scopul de a asigura distribuția în siguranță a energiei electrice. Pentru că siguranța are prioritate, toate contactele sunt argintate, iar componentele de plastic nu conțin halogen. Scop: reducerea gradului de inflamabilitate la minimum. Mai mult decât atât, produsele EVOline Port dețin patente internaţionale și au primit recunoaștere prin acordarea Premiului „Reddot” pentru design şi funcţionalitate. Varianta Port Data integrează 3 prize de 250 V/ 16 A și un conector modular RJ45:RJ45 ecranat, CAT6, pentru conectare cablu UTP 1:1. Port Multimedia este compus din două prize de 250V / 16 A, înclinate la 60 grade, un conector modular RJ45:RJ45 ecranat, CAT6, pentru conectare cablu UTP 1:1, un conector VGA 15 – pin și două conectoare Audio de 23,5 mm. EVOline este binevenit și în bucătărie, ca ajutor de bază la prepararea cu ușurință și în siguranță a celor mai delicioase mese. Port Cuisine cuprinde trei prize de 250V / 16 A și se adaptează la toate gusturile.

36

nr.6/2016


OFFICE

Sistemul modular EVOline Frame Dock este soluția practică pentru conexiunile de acasă sau de la birou. Pentru că dovedește o mare capacitate de adaptabilitate la montaj, are darul de a transforma spaţiile neutilizate în zone cu maximă funcţionalitate. Varianta Medium reunește patru prize de 250 V/ 16 A, varianta SMALL trei astfel de prize, iar sistemul SMALL DATA aduce în plus, pe lângă cele trei prize, și un conector modular dublu RJ45:RJ45 ecranat CAT6, pentru conectare cablu UTP 1:1.

Produsele EVOline FlipTop oferă soluția elegantă de conectare. Varianta Flip Top Data este formată din trei prize de 250 V / 16 A, înclinate la 60 grade, și un conector modular RJ45:RJ45 ecranat, CAT6, pentru conectare cablu UTP 1:1. Sistemul modular EVOline FlipTop Cuisine a fost creat special pentru a se integra în bucătărie și conține patru prize.

De multe ori, acasă sau la birou, trebuie să avem un număr mare de cabluri la îndemână ca să ne desfășurăm activitatea. Coloana pentru cabluri este un produs special gândit pentru a masca firele inestetice și este disponibilă cu finisaj argintiu, pentru a trece neobservată într-un mod elegant.

U! NO

BONUS DESIGN: SOLUȚIA INTEGRATĂ PENTRU... MASA DE BIROU

Jive este o trecere de cabluri dublă, realizată din aluminiu, care permite firelor să traverseze masa de birou într-un mod simplu și eficient.

U! NO

Datorită soluțiilor Rumba, cablurile pot trece nestingherite prin masa de birou, în cel mai discret mod cu putință, păstrând estetica unitară a acesteia. Sunt dotate cu un sistem de peri care au rolul de a proteja biroul de murdărirea accidentală. Pot fi achiziționate în două variante de formă și dimensiune: cea mică de 80 x 80 x 23 mm și cea mare de 80 x 276 x 23 mm.

Această priză verticală încastrabilă din aluminiu, disponibilă cu finisaj negru sau argintiu, este binevenită în orice birou. Conține următoarele mufe: 1 x buton ON/ OFF, 1 x TEL, 1 x LAN, 4 x USB, 1 x siguranță suprasarcină, trei prize DIN 49440, 1 x microfon, 1 x speakers, 1 x VGA.

Te ajută să economisești spațiu. Îmbină versatilitatea practică și designul elegant. Se adaptează de minune în orice încăpere, acasă sau la locul de muncă. Are dublă funcționalitate – servește atât pentru lucru, cât și pentru relaxare. Poate fi util în pregătirea unei prezentări, dar oferă și suportul ideal pentru lectura unei cărți agreabile. În același timp, oferă și spațiu de depozitare pentru obiectele personale. Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu biroul www.mobexpert.ro multifuncțional!

www.grandeaur.ro

r! lle e s st Be

r! lle e s st Be

www.szelmob.ro

nr.6/2016

37


TRENDSPOTTING

www .rolfb

enz.c

om

ULTRA design în doi

UN NOU TREND INTERNAȚIONAL La imm Cologne 2017, pavilionul 11 este rezervat expozanților de elită ai industriei de mobilă și design internațional. Haideți să vă arătăm, în avanpremieră, de ce sunt în stare câțiva dintre cei mai apreciați producători de mobilă din lume!

Canapeaua Agio de la Rolf Benz este creată pentru două persoane și cam zece nevoi de relaxare deodată. Înălțată ușurel pe o structură suplă de origine metalică și dotată cu perne pentru șezut și spătar la care se adaugă

și două brațe generoase, această sofa sofisticată dispune de un sistem de înclinare, deschidere și întindere de o flexibilitate ieșită din comun. Ceea ce la o primă vedere pare o canapea minimalistă pentru doi este, de fapt, o piesă multifuncțională. Variante de folosire: pat, șezlong, canapea, taburet, fotoliu. Atenție! Aceste funcții se pot folosi diferit pentru cele două locuri, asigurând celor două persoane aflate pe canapea poziții diferite, în funcție de dorințele fiecăruia.

www.rolf-benz.com

Anul acesta, în trend sunt textilele în nuanțe de verde și mobila ultra-multifuncțională. Cuvinte cheie: minimalism, modularitate, design futurist. Totul, de la mate-

riale, estetică și funcții, este gândit și executat astfel încât să asigure confort și să dea încăperilor un preview asupra lumii de mâine.

38

nr.6/2016


www.h

orgeng larus.ch

TRENDSPOTTING

Echilibristică cu scaunul Ga. Un scaun deja consacrat, pe care unul dintre cei mai vechi producători de scaune din Elveția îl produce de circa 50 de ani. Noutate: designerul Hans Bellman l-a refăcut în așa fel încât să pară lipsit de gravitație. Proiectul este cu atât mai original, încât designerul a trebuit să conceapă nu doar scaunul, ci și o întreagă clasă de unelte și materiale pentru producerea lui. Concept: 1+1 nu dau întotdeauna 2. Uneori rezultă tot 1. Două jumătăți de scaun sunt alipite în așa mod încât să ia ochii. Picioarele scaunului dau impresia unei lipse de echilibru, dar în realitate, scaunul este perfect sigur. Designul este punctul său forte – șezutul înclinat spre mijloc creează o iluzie vizuală.

ww

w.g

irsb

erg

om

O colecție esențială de accesorii care să contribuie la puterea de atracție a specialităților culinare. Un producător german, pe nume Girsberger, lansează în premieră, o colecție de accesorii din lemn masiv de stejar și alun pentru prepararea și servirea mesei. Oamenii s-au luat foarte în serios, dincolo de calitatea materialelor, designul fiind uluitor de sofisticat pentru niște (să zicem simple) tocătoare, castroane și organizatoare de tacâmuri sau tăvi. Produsele sunt calculate matematic, cel puțin asta inspiră designul lor: precizie, geometrie, minimalism. Secretul producătorului: experiență în meșteșugul lucrului cu lemnul.

a descusut lemnul de toate secretele sale. Așa că a trecut la... metal. La imm Cologne, acest producător va prezenta mobilier corp realizat în stil minimalist, foarte bine organizat, fabricat din metal. Rafturi, polițe, dulapuri – toate la un loc sunt asamblate sub forma unui adevărat dressing pentru bucătărie, birou, hol, bibliotecă și alte încăperi ale casei. Sistemul String este revoluționar sub aspectul rezistenței, designului suplu, spațiului mic pe care-l ocupă, raportat cu spațiul de depozitare pe care-l asigură.

www.string.se

Kerma e cea mai nouă și modernă canapea modulară pe care e15 urmează să o lanseze în pavilionul 11 de la imm Cologne 2017. Secretul succesului: ușurința și suplețea cu care face trecerea de la canapea standard de hol la colțar pentru living sau șezlong pentru zona de lectură a dormitorului. Evident, este modulară, compusă din elemente ce se pot alătura sau separa fără niciun efort. Cei de la e15 au creat-o cu gândul la echilibrul dintre stilul minimalist de amenajare și nevoia tot mai acută de relaxare și răsfăț fizic.

er.c

www.thonet.de

este noul Agent 007 al confortului din zona pieselor de mobilă. Design: ultra-minimalist, dublă funcționalitate în funcție de momentele zilei. Pe timpul serii, noptiera este o simplă noptieră cu sertar și spațiu de păstrat telefonul, ceasul și ochelarii la îndemână, dar pe timpul zilei poate fi trasă pe brațul canapelei sau fotoliului, sub forma unui spațiu de lucru sau de sprijinit cartea și chiar tableta. Producătorul Thonet se numără printre cei ce fac cinste industriei de mobilă și design din Danemarca, iar sursa de inspirație rămâne nevoia de a maximiza funcția, micșorând dimensiunile. Conceptul extrem de simplu se remarcă în materialele necesare: un simplu sertăraș, aplicat unui suport metalic, ușor de combinat cu alte piese de mobilă. O altă eră a designului, parcă!

www.e15.com nr.6/2016

39


PUBLICITATE

PUBLICITATE

office@zetam.ro offic e@zetam.ro

www.zetam.ro www w.zetam.ro

nou 40

nr.6/2016

Garnitura NEW YORK


CREATIV

A

c Mobilă românească i it p

din dantelă naturală!

Feminină, romantică și mereu la modă - dantela naturală este slăbiciunea oricărei femei. O româncă a transpus-o în casă, sub formă de mobilier. Trăiește înconjurată de fotolii, scaune, măsuțe și corpuri de iluminat dantelate. Sunt de vânzare! reflectă nevoia ei de relaxare și armonie estetică.

PROCESUL TEHNIC Nu este deloc simplu. Piesa de mobilă se croșetează manual, din dantelă naturală, apoi, peste machetă se toarnă rășină pentru a-i da rezistență și duritate. Iată etapele: se alege modelul de piesă/se croșetează manual dantela naturală, pe bucăți mici, ulterior cusute între ele/se aplică rășină prin pensulare/se așteaptă șapte zile pentru întărire/se aplică și pe interior un nou strat de rășină. Dantela este obținută din bumbac 100% natural, fiind excluse

CUM ȘI UNDE FOLOSIM MOBILA BRODATĂ? Acest tip de mobilier este, în ciuda aspectului diafan și a culorii albe, foarte rezistent și stabil. Poate nu-ți vine să te așezi pe un sursă foto: Adela Pârvu

Silvia Junjan a învățat să croșeteze în copilărie, pentru că așa era tradiția pe atunci. Nu a făcut din asta o profesie, ci o simplă pasiune la care s-a reîntors abia când a devenit bunică. Le-a croșetat nepoților căciulițe, fulare și mănuși, și nu a mai putut lăsa lucrul din mână. De aici și până la mobila croșetată nu a fost decât un pas. A început să îmbrace mobila în dantelă, devenind creator de mobilă brodată. Tehnica a învățat-o pe propria piele, după săptămâni de încercări și eșecuri, iar designul original la care a ajuns în final

imitațiile pentru că, dacă firul de bumbac ar conține material textil, în contact cu rășina și-ar pierde din rezistență. Cât durează: depinde de dimensiuni și de mâna de lucru. Un fotoliu brodat ar dura două luni pentru a fi creat de o singură persoană; un scăunel sau un lampadar durează până la 20 de zile sau și mai puțin, dacă există mai multe persoane care își aduc aportul.

sursă foto: Adela Pârvu 42

nr.6/2016


CREATIV

GARANȚIE Piesele de mobilă brodată ale Silviei Junjan sunt garantate ca și rezistență în timp, pe baza testelor realizate de o firmă autorizată în domeniu și care i-a eliberat creatoarei certificatul de calitate ISO 9001.

DIN CULISE: AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE MOBILEI DIN DANTELĂ Câteva dintre avantaje au fost deja enumerate: se potrivesc și în casă și în grădină, și sunt simplu de mutat. Pe lângă acestea: reprezintă un set de mobilă plin de originalitate, ceva ce vezi mai rar în casele românilor. PONT: dacă montezi o sursă de lumină la interiorul oricăreia dintre aceste piese, vor lumina pe timp de noapte, ducând la o atmosferă feerică. În ce privește întreținerea, iarăși e vorba de un avantaj: se spală cu apă și detergent, putând fi clătite chiar cu furtunul, în curte, ca orice mobilă outdoor. Dezavantaj: exclud funcția de depozitare, pentru că sunt transparente și tot ce ascundem la interiorul lor se vede.

sursă foto: Adela Pârvu

fotoliu brodat din prima clipă în care-l vezi, dar, odată ce te-ai așezat, ești uluit de duritatea materialului și de stabilitatea sa. Așa că mobila Silviei Junjan se încadrează la două categorii de mobilier: indoor ŞI outdoor, putând fi mutată din grădină în casă și invers; rezistă la radiațiile soarelui la fel de bine cum rezistă și la îngheț. În ciuda durității, aceste piese cântăresc foarte puțin, deci mutarea lor dintr-o parte în alta a spațiului privat nu ridică nicio problemă. Ca stil de amenajare, mobila brodată se încadrează clar în stilul romantic, clasic și totuși modern, prin noutatea materialelor și a designului. Este nevoie de spații mari, luminoase, din centrul cărora, aceste mobile să atragă atenția. Se potrivesc pe terase deschise, în livinguri feminine și elegante, în grădini de flori bine îngrijite.

afara țării, unde deja acest tip de mobilă are căutare. Nu se gândește să se îmbogățească, ci să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte. „Sper să transform pasiunea mea într-un proiect pentru comunitatea de care aparțin, antrenând și alte femei din zonă ca mână de lucru. Aici, în SatuMare, sunt multe femei care cunosc meșteșugul croșeturilor din datelă”, a mărturisit Silvia Junjan revistei noastre.

CLIENȚI ȘI PERSONALIZARE

culorii dantelei, a dimensiunilor și modelului - piese masive sau piese de mic mobilier. Timpul de execuție depinde însă de mărimea și complexitatea pieselor alese de client. Dar cine sunt clienții Silviei Junjan? „Cei care apreciază frumosul, cei ce-și doresc produse unicat, cei care prețuiesc designul și munca manuală - adică cei care-și permit să investească în lucruri de calitate”, explică Silvia Junjan. Puteți lua legătura cu dânsa la numărul de telefon 0756 365 643 sau pe email silvia_junjan@yahoo.com.

Atipică și originală, creată manual, mobila brodată a Silviei Junjan poate fi personalizată în funcție de client, sub aspectul

PLANURILE SILVIEI JUNJAN CU MOBILA BRODATĂ Sunt ambițioase și onorabile. Creatoarea își dorește să popularizeze și să vândă mobila din dantelă atât în România cât și în nr.6/2016

43


EVENIMENTE

foto: Hettich

INOVAŢIA în mobilă

Dacă sertarul se închide lin şi dacă bucătăria ta are un decor fabulos, merită să ştii: funcţionalitatea şi estetica mobilei depind în mare măsură de calitatea accesoriilor şi componentelor folosite. MagMob participă anual la cel mai deştept târg dedicat acestor produse.

începe aici

SICAM 2017, PORDENONE, ITALIA Era o vreme când detaliile legate de componentele mobilierului erau cunoscute doar de inginerii din fabricile de mobilă, iar „cei de la proiectare” aflau despre noutăţi doar de la „cei de la achiziţii”. Azi lucrurile stau radical altfel, informaţiile despre ce ştiu să facă noile accesorii şi fero-

nerii sunt căutate atât de designerii de produs şi cei de interior, cât şi de către clienţii finali. Ca urmare, târgurile de specialitate care prezintă în mod exclusiv componente de orice fel, necesare creării oricărui tip de mobilă sunt extrem de importante. În Europa sunt două târguri de acest fel, unde cele mai mari

branduri expun fără greş pentru a-şi prezenta inovaţiile: interzum (Köln, Germania) şi Sicam (Pordenone, Italia). La fel ca în ultimii ani la rând, şi în octombrie 2016 am făcut pelerinajul în orăşelul situat la jumătate de drum între Veneţia şi Verona pentru a afla care sunt noutăţile. Pe lângă atmosfera degaja-

Colegii de la revistele Xylon şi World Furniture

Am fost singurii expozanţi din România...

46

nr.6/2016

tă, tipică pentru italieni, Sicam are un atu major faţă de alte evenimente similare. Aici nici cele mai mari firme nu pot exagera construind ditamai standuri care să impresioneze publicul. Fondatorul târgului – omul de afaceri Carlo Giobbi – a creat un concept inedit, menit să pună în centrul atenţiei pro-


EVENIMENTE

Eveniment mult apreciat şi de designerii de produs

O fotografie realizată în ultima zi de târg!

dusele companiilor din industrie, şi nu capacitatea financiară a acestora. Singurul expozant din România la acest prestigios eveniment a tocmai redacţia noastră, însă în rândul vizitatorilor am întâlnit foarte mulţi profesionişti de acasă. În lumea accesoriilor de mobilă, bucătăria e cel mai favorizat loc, sistemele de glisare a sertarelor fiind perfecţionate de giganţi ca Blum sau Salice. Tot ce mişcă în bucătărie trebuie să o facă silenţios şi să aibă durabilitate în condiţii de utilizare cotidiană. Au fost expuse o pleiadă de butoni şi mânere din ceramică pictată, zamac periat sau fier forjat, iar oferta de sisteme de iluminat integrabile în corpurile de mobilier (LED-uri) a devenit şi

mai variată. Schattdecor, Fantoni şi Confalonieri şi-au prezentat la Sicam cele mai noi decoruri printate, şi la fel au făcut şi Cleaf, Cosentino, Kastamonu, Egger şi Kronospan, câţiva dintre marii producători de panouri. Un interes în creştere se îndreaptă către soluţiile de compartimentare a sertarelor şi altor spaţii interioare ale mobilei, un domeniu în care Hettich a venit cu soluţii ingenioase. Fără a exagera prea mult, la Pordenone se pot depista trendurile anului viitor în materie de componente decorative, utilizate de către producătorii de mobilă. Redacţia noastră va fi prezentă şi la a opta ediţie a târgului Sicam, care va avea loc în perioada 10-12 octombrie 2017. n

Compartimentarea sertarelor a devenit o temă tot mai importantă | foto: Hettich

Decorurile Cleaf sunt distribuite în România prin firma Cressent, Baia Mare

nr.6/2016

47


EVENIMENTE

Germania ne aşteaptă la imm cologne 2017

Todd Bracher semnează conceptul DAS HAUS În Europa, cel mai important eveniment al anului în lumea producătorilor şi comercianţilor de mobilă se consumă în ianuarie, la Köln, în Germania. MagMob este prezent la târgul imm cologne pentru a vă ţine la curent cu cele mai senzaţionale noi creaţii. Urmăriţi pagina magmob.ro! Kölnmesse, organizatorul târgului de mobilă, acordă în fiecare an unui alt designer onoarea de a-şi prezenta propriul concept în privinţa casei ideale, cu accent pe amenaja-

rea interioarelor. În 2017, această şansă revine americanului Todd Bracher, care în octombrie, la o conferinţă de presă din Salzburg, anunţa că în viziunea sa funcţionalitatea primează, obiectele din inte-

rioare având rostul să servească nevoile de bază ale celor care locuiesc în acel spaţiu: confort şi utilitate. Cei ce vor avea ocazia de a vizita acest târg, în pavilionul 2.2, vor găsi proiectul lui Todd. Chiar dacă de această dată România nu va avea un pavilion naţional finanţat de către stat, în pavilionul 3.1 peste o duzină de firme exportatoare de mobilă din ţară îşi vor expune noutăţile – în perioada 16-22 ianuarie pe pagina

Pure Talents: FLEXIT | design Pieter Peulen, Belgia

48

nr.6/2016

www.magmob.ro veţi găsi imagini cu acestea. Oricum, ceea ce ne face să fim prezenţi în fiecare an la spectacolul de mobilă de la Köln este varietatea în design şi seriozitatea în afaceri. Aici se pot afirma noi talente în design (Pure Talents e platforma ideală creată de organizatori), şi tot aici pot fi întâlnite formele, culorile şi materialele care vor domina stilul mobilierului în vogă al anului în curs. n


EVENIMENTE

În martie, Indonezia ne fascinează iarăși IFEX 2017: MOBILĂ DIN RATTAN, TEC ŞI PALISANDRU Chiar dacă e în cealaltă parte a globului, Indonezia e o ţară de unde mai mulţi importatori de mobilă din România îşi procură acele piese care prin originalitate completează oferta generală, fabricată în ţară. Din acest motiv, MagMob vizitează anual cel mai mare târg de mobilă din Jakarta, capitala acestei ţări exotice, pentru a reveni cu impresii şi informaţii de la faţa locului.

Împletirea unui astfel de fotoliu durează o săptămână

50

nr.6/2016

Asociaţia Industriei de Mobilă şi Meşteşuguri din Indonezia (HIMKI), în colaborare cu firma Dyandra Promosindo, organizează târgul IFEX în perioada 11-14 martie 2017, evenimentul urmând să aibă loc în Jakarta International Expo (JIExpo), cartierul Kemayoran al capitalei. Ca o noutate se introduce conceptul „Esenţa infinită a

inovaţiei”, accentuând necesitatea de a adăuga creativitate şi inspiraţie autentică în procesul de realizare industrială a produselor de mobilier şi decoraţiuni. Insulele din care se compune Indonezia sunt bogate în materii prime care nu se regăsesc în Europa, în Java, Kalimantan şi Sumatra, iar tehnicile de îmbinare şi decorare a pieselor de mobilier sunt complet diferite de


EVENIMENTE

ce cunoaştem noi în Europa. Palisandru, rattan, tec, mahon, tamarind şi acacia – toate sunt folosite pentru fabricarea de piese unice, majoritatea în regim manufacturial, pentru că nivelul de tehnologizare nu este la acelaşi nivel ca în ţări mai dezvoltate. Acest aspect însă nu este în detrimentul calităţii, ba chiar este oarecum un avantaj: munca meşterilor artizani este respectată, iar tradiţia prelucrării lemnului este cultivată şi de tinerele generaţii. În doar ultimii cinci ani, industria mobilei din Indonezia a cunoscut o dezvoltare palpabilă, vizibilă pentru vizitatorii care participă anual la târgul IFEX. Investiţiile în designul industrial au început să dea roade, prezentările firmelor expozante sunt tot mai spectaculoase, iar exporturile în toate

colţurile lumii cresc şi ele. Anul trecut la IFEX au expus circa 500 de firme, iar organizatorii au numărat 9140 de vizitatori profesionişti sosiţi din 112 ţări diferite la târgul din Jakarta. Pentru anul acesta se anunţă schimbări majore, centrul JI Expo fiind extins prin deschiderea a noi hale expoziţionale. În anii anteriori, guvernul indonezian a promovat intens utilizarea lemnului de rattan, o materie primă care se regenerează rapid, şi are proprietăţi remarcabile în ce priveşte rezistenţa la umiditate. IFEX e printre altele şi o destinaţie importantă şi pentru comercianţii de decoraţiuni. Aici pot fi găsite obiecte sculptate în lemn şi piatră, bogat ornamentate în stilul tipic mitologiei arhipelagului, cu flori şi dragoni dansând. Bucăţile de lemn uscat, adunate de pe malul oceanului

(driftwood) sunt îmbinate ingenios pentru a crea lămpi, mobilier sau chiar şi compoziţii murale, de mare efect. n

Stilul industrial este abordat cu talent de exportatorii din Indonezia

nr.6/2016

51


TANGENT

Un producător de mobilă şi câţiva designeri CE REZULTATE POATE DA O ASTFEL DE COLABORARE? Răspunsul ni l-a dat chiar unul dintre designerii prezenți în showroom-ul Bucin Mob: „Este un proiect pe care l-am așteptat o viață întreagă!”. Pe scurt: producătorul Bucin Mob a înțeles că evoluția nu ține doar de tehnologie, ci și de design. Astfel că a lansat un proiect de colaborare cu cei mai talentați designeri de mobilier din România. Prima probă s-a încheiat cu succes: standul Bucin Mob de la BIFE-SIM 2016. Urmează târgul imm cologne din Germania.

52

nr.6/2016

Cu o experiență de zeci de ani în industria producătorilor de mobilă din România, echipa Bucin Mob deschide chiar zilele acestea un nou capitol de evoluție: afirmarea internațională, cu o colecție de piese de mobilier create de designerii români. Bucin Mob a investit ani la rând în tehnologie și utilaje, iar anul acesta a decis să investească în idei originale, adică în designul de mobilier. Actuala provocare a acestui proiect este amenajarea standului Bucin Mob de la târgul imm cologne 2017 cu circa 20 de piese de design de la patru tineri

talentați. Urmează târgurile de la Kiev și Milano, iar echipa Bucin Mob speră ca și mai mulți designeri să se alăture celor de până acum: Mihnea Ghilduș, Constantin Alupoaei, Magda Traciu și Radu Cadâr.

Este o relație ce ar putea deveni benefică în ambele sensuri. Dacă s-ar înfiripa! Designerul Mihnea Ghilduș explică: „Din punctul de vedere al designerului, este nevoie de un ceva pe care să-l ai în


TANGENT

Standul Bucin Mob de la BIFE-SIM 2016 a fost amenajat de designerul Mihnea Ghilduș pornind de la macheta Bucin Mob, ce reprezintă o căsuță rustică și un scaun. „Standul a ridicat ștacheta, obligând pe ceilalți producători ca la BIFE-SIM 2017 să apeleze și ei la designeri pentru amenajarea standurilor”.

comun cu producătorul de mobilă. În cazul meu cu Bucin Mob a fost lemnul masiv, Bucin Mob fiind printre puținii care lucrează exclusiv cu acest material”. Şi... încrederea reciprocă! Ghilduș a creditat echipa Bucin Mob cu încredere pe baza tehnologiei avansate pe care producătorul ia pus-o la dispoziție. La același numitor comun aderă și designerul Constantin Alupoaei de la Izzi Design Box. „Dragostea pentru lemn și dorința de nou sunt elementele care m-au determinat să mă implic în acest proiect cu Bucin Mob”. Produsele create de Izzi Design Box în acest proiect se înscriu în stilul eclectic, prin introducerea de finisaje atipice, forme variate și materiale diverse, adaptate bazei de lucru puse la dispoziție de Bucin Mob - stejar și tehnologie performantă.

„Bucin Mob vrea să iasă din tagma executanților de mobilier, vrea să producă piese de mobilă unice, originale, care să reflecte creativitatea designerului român. Vrea să se afirme pe plan internațional cu aceste produse de design autentic românești”, dezvăluie Mihnea Gheorghiu, din echipa Bucin Mob. Cu alte cuvinte, producătorul este dornic să ofere Occidentului un produs de brand Made in Romania, executat la cele mai înalte standarde de calitate, ușor de realizat în volum mare. Este un drum de-a lungul căruia sunt așteptați și mai mulți designeri de produs din țara noastră. Prin prisma experienței în fabricarea mobilei și prin investițiile în tehnologie de ulti-

mă oră, Bucin Mob este, deocamdată, cam singurul producător român capabil să vină în întâmpinarea criteriilor de performanță în ce privește execuția mobilierului de design. Are și dorință, și putință.

Proiectul a plecat de la nevoia de a rezolva principala provocare a acestei relații: designerii creează piese de mobilier originale, cu acel ceva aparte, dar foarte greu de transpus în produse de serie de către un producător sau altul. Așa că tema proiectului a fost: produse de design, ușor de realizat la scară mare. Material: lemnul masiv. Termen de predare: „ieri”. S-au avântat designeri puși pe fapte mari, capabili să lucreze în ritm susținut.

nr.6/2016

53


TANGENT

Contribuția Izzi Design Box se reflectă într-o gamă de mese joase pentru living și banchete pentru dining. Noutatea acestor produse ține și de combinația de materiale, mai puțin obișnuită: marmură, lemn și rășină epoxidică. „Implementăm și un model de comodă ce se distinge prin detalii unice de montaj. Este modelul de start pentru o colecție viitoare, cu accente pe material, detaliu și design”. La mijlocul lunii ianuarie 2017, standul Bucin Mob de la Köln va da primul său examen internațional în ce privește colaborarea cu designerii de mobilier. Așteptările sunt mari, și din partea producătorilor, și din

Izzi Design Box: „Această piesă a fost o provocare, prin claritatea și atenția la detalii solicitate în procesul de producție. Dar echipa BucinMob a reușit s-o transpună într-un produs la scară mare”.

partea designerilor. Izzi Design Box își dorește ca produsele să placă publicului străin, iar Bucin Mob speră să se impună în fața aceluiași public dintr-o nouă poziție: producător de mobilă unică, originală, superior executantului de mobilă la comandă. „Ne interesează foarte mult feedback-ul acestui târg”, afirmă Mihnea Gheorghiu de la Bucin Mob. Iar concluzia acestei colaborări mai puțin obișnuite pentru România vine de la Izzi Design Box, ca o profeție: „România poate exporta și design, nu doar material lemnos!”

54

nr.6/2016


BIZAR

O NOUĂ SPECIE: MOBILIERUL POLAR Mai mult ca niciodată, în sezonul rece simți nevoia de a te cuibări în colțurile cele mai călduroase ale casei, cu o cană aburindă în mână. Ce ai spune dacă te-am sfătui să faci loc în basmul tău și pentru o piesă de mobilier îmblănită? Acest munte de confort, fermecător camuflat în spatele unor detalii neașteptate și jucăușe, va deveni noul centru de interes al casei.

SCAUNUL MODERN-MONGOLEZ www.michaeldawkinshome.com

Michael Dawkins nu face vrăji, dar a creat o piesă cu puteri magice. Acasă sau la birou, acest scaun va aduce la viață interiorul în care alegeți să îl integrați. Numai exuberanța unui stil intelectual, care se definește printr-o întrepătrundere a genurilor, ar fi putut să se materializeze în această neașteptată prietenie dintre crom și blana de oaie mongoleză. Texturile se ceartă între ele, dar efectul este pe deplin armonios.

CREATURE CREDENZA

www.evanzcrane.com

Nu este necesar să fii fan Războiul Stelelor ca să apreciezi această canapea în ediție limitată, este suficient să fii puțin înfrigurat. Vikingii sunt cei care au adus în Islanda oile. După o mie de ani în care au fost nevoite să se adapteze unui mediu aspru, lâna lor a devenit extrem de lungă și de subțire. Un singur fir poate ajunge la 20 de centimetri lungime. În același timp, este moale și suplă. Nu este vopsită, ci poate veni într-o varietate de nuanțe. Lemnul din care sunt realizate spatele și lateralele canapelei a fost inițial parte din construcția unui hambar. Aceste scânduri sau bușteni vechi de 15-200 de ani au o granulație proeminentă și nuanțe delicioase, de la miere la nuci și alune. Trăsăturile personale, precum găurile, crăpăturile, nodurile, au supraviețuit din viața anterioară a lemnului. Materialele tradiționale și tehnicile moderne se îmbină în această piesă despre care se poate spune orice, numai că-i plictisitoare nu.

www.sentientfurniture.com

CANAPEAUA CHEWBACCA

Designerul Evan Z. Crane era bântuit de ceva timp de imaginea acestei ființe vii care se intitulează cu modestie „comodă”. La început, nici măcar nu a îndrăznit să o schițeze, de teamă că nu va putea surprinde cu fidelitate complexitatea unei asemenea piese. Până la întâlnirea cu oile din Islanda, când totul a căpătat sens… Ceea ce o face cu adevărat minunată pe Creature Credenza este modul în care o adunătură de elemente diferite, contrastante pe alocuri, reușesc să funcționeze perfect împreună. Cadrul din lemn de alun băițuit într-o nuanță închisă și fațetele sertarelor din arțar oxidat inițiază un set de așteptări care se confirmă spectaculos prin blana densă de oaie. Ușile laterale sunt căptușite pe interior cu un material textil customizat, înviorat de un imprimeu cu rațe. Oricum te-ai uita la ea, orice ușă sau sertar ai deschide și în orice loc ai plasa-o, această comodă rămâne o creatură cu personalitate unică.

nr.6/2016

55


BIZAR

Ține cont de toate sfaturile anterioare, înlocuiește blana naturală cu blană artificială pentru o abordare mai fresh și personalizează piesele cu accesorii moderne! Felicitări, ai obținut mobilier îmblănit ridicat la rangul de SUPERCOOL!

SCAUNUL HIMALAYA OFFICE Orice gamer de performanță merită un scaun demn de poziția lui. Blana artificială îi conferă nivelul maxim de confort și un look jucăuș. Înălțimea ajustabilă și pernele pufoase îl fac compatibil cu orice device-uri care pot fi ținute în mână sau pe birou. Este gata oricând pentru un gaming party, o seară de filme și, în general, pentru activitățile ce implică distracție maximă. Înglobează un sistem audio cu Bluetooth și două boxe, care se conectează instant la Xbox, PlayStation, Game Boy, MP3/CD/DVD și home theater.

FOTOLIUL GOT GAME Regulile jocului s-au schimbat radical odată cu apariția fotoliului ideal pentru sesiunile de gaming intensiv. Xbox, PlayStation, Game Boy – se pretează pentru toate! Este îmbrăcat într-o blană artificială țesută din cele mai fine materiale, care reproduc perfect pufoșenia texturilor naturale. Înglobează un sistem audio dotat cu Bluetooth, patru boxe, un subwoofer și un adaptor de putere. www.pbteen.com

MASA PUFOASĂ PENTRU MANI-PEDI Abia începând de acum, ședințele de manichiură și pedichiură se vor transforma într-un adevărat răsfăț. Baza acestei măsuțe de toaletă este îmbrăcată într-o blană moale și pufoasă, iar blatul neted îți permite să ții mâinile sprijinite pentru o aplicare fără cusur a ojei. Compartimentele interioare sunt bine organizate, special pentru a găzdui toate nuanțele de ojă, pilele și forfecuțele. Pe spatele uneia dintre ușițe te întâmpină o oglindă binevenită la ritualul de înfrumusețare. Și, ca surpriza să fie completă, setul de manichiură este inclus. În plus, măsuța fermecată poate fi personalizată cu propria ta monogramă din litere colorate.

www.pbteen.com

SCAUNUL-CAVERNĂ Acest scaun a fost inventat pentru a întruchipa simbioza perfectă dintre confort și personalitate puternică. Este construit pe un schelet de fier ultrarezistent, din căptușeală de spumă și blană artificială de calitate superioară. Picioarele albe îl fac ușor de integrat în orice interior. Mai mult decât atât, este ușor de transportat pentru că nu cântărește mai mult de 13 kilograme. www.pbteen.com

56

nr.6/2016


SHOWROOM

Colecția Sphinx miroase a iarnă în casă Colecția Sphinx a fost lansată la finalul anului 2016 și are un design atipic pentru casele românilor, un design inspirat din rezistența lemnului și fragilitatea pădurilor tăiate fără dreaptă socoteală. Masa de cafea, bufetul, biroul și dulapul acestei colecții sunt din lemn masiv prins pe structuri metalice subțiri. Rezultă o colecție specială, de impact vizual, ce amintește de stilul rustic, interpretat în manieră ultra-modernă. Dă culoare oricărei case, indiferent de (in)existența obiectelor decorative specifice: tablouri, oglinzi etc. » www.mobila-montana.ro

Sistem de mese extractibile N-ai loc în bucătărie? Ba ai, cu sistemul de masă extractibilă de la Cressent. E chiar ingenios: sistemul garantează maximă versatilitate, ocupă spațiul unui simplu sertar, dar asigură cel puțin două locuri de masă. Când nu stai la masă, nici nu știi că îl ai. Când vrei să pui masa, deschizi sertarul și iată blatul! Sistemul permite folosirea acestei suprafețe fie ca masă, fie ca prelungire a blatului de lucru. Suportă o greutate de 60 kg, iar montarea este foarte simplă. Sistemul de la Cressent e ideal pentru bucătăriile foarte mici, pe care le maximizează doar atunci când e nevoie. » www.cressent.ro

Taburet EXOTIC, multifuncțional

S-a mai inventat ceva: taburetul cu rotile și spații de depozitare! Această piesă de la Mobexpert este genială, prin prisma cuprinderii mai multor funcții practice într-un design jucăuș. Rotilele permit deplasarea ușoară peste tot în living, cele patru sertare se ocupă cu păstrarea revistelor, jucăriilor sau serviciului de cafea, iar bancheta tapițată asigură cel puțin un loc de ședere confortabil, în jurul unei măsuțe de cafea. Materiale: metal, stofă, lemn. Stil: vintage contemporan. » www.mobexpert.ro

58

nr.6/2016


SHOWROOM

Baie provensală, dar modernă

Foi de uși!

Vă prezentăm o colecție de mobilă de baie pentru cei dornici de spații luminoase, primitoare și tradiționale. Colecția de la Savini Due se cheamă Decape Azzuro și se compune din mai multe piese clasice, necesare oricărei băi: chiuvetă ceramică și mască din lemn masiv, cu dulăpior și sertare, oglindă atașată cu corp de iluminare inclus și dulăpior pe picioare, prevăzut cu sertare pentru păstrarea discretă a obiectelor de uz în baie. Stil: provensal, cu accente rustice. » www.savinidue.ro

Dacă vrei să schimbi aspectul ușii, dar nu te poți hotărî între mai multe modele, nu dispera! Kastamonu îți dă ocazia de a lua toate modelele acasă și de a le folosi pe rând. Pentru că, în realitate, nu ușa vrei s-o schimbi, ci designul ei! Kastamonu a lansat anul acesta o colecție de foi de ușă, ce permite înnoirea aspectului holului de câte ori dorești. Aceste fețe sunt plăci fibrolemnoase cu densitate mare, având suprafața texturată și modele imprimate în relief, obținute prin presare. Sunt disponibile numeroase modele de foi, iar cele mai practice sunt cele nefinisate - pot fi finisate în funcție de alegerea clientului sub aspectul culorii și lăcuirii. » www.kastamonu.ro

Măsuță de cafea și... șah! Regallis a lansat la finalul anului 2016 o măsuță de cafea pentru divertismentul familiei. Pe blatul măsuței este pictată o tablă de șah, astfel că în timp ce savurăm cafeaua, putem muta piesele într-o provocare a minții. Sau invers - când jucăm șah, putem savura pe îndelete o ceașcă de cafea. Materiale: lemn masiv, finisaj lucios. Design: stil clasic de artă, cu forme rotunjite pentru o impresie vizuală odihnitoare. Sursa de inspirație: mobilă în stil baroc, plină de ornamentații sculpturale și cu un finisaj gen oglindă. » www.regallis.ro

nr.6/2016

59


SHOWROOM

Fotoliul Alecu e pentru confortul tinerilor Creat cu gândul la tinerii care apreciază materialele de calitate, fotoliul Alecu e cât se poate de tipic românesc, după nume. Se încadrează unui stil de amenajare avangardist, chiar industrial, pentru case în care confortul în interpretare minimalistă face legea. Materiale: tapițeria este de cea mai bună calitate, adică piele de vită, iar structura fotoliului este un cadru metalic din țeavă pătrată de oțel, vopsit electrostatic cu vopsea mată. Există mai multe variante de culoare disponibile atât pentru tapițeriea fotoliului Alecu, cât și pentru cadrul metalic.

» www.ateliermustata.ro

Colecţia Atlantis Cine vrea să aibă o casă unică trebuie să aleagă piese unice de mobilier. Poate începe cu prototipurile designerilor. Iată un exemplu: colecția de mobilă pentru living Atlantis, lansată de Edith Munteanu în cadrul BIFE-SIM 2016. Colecția se compune dintr-un bufet cu dulap și sertare pentru depozitarea veselei din zona de dining, o măsuță de cafea, un șezlong pentru relaxare și un taburet care, în situații de urgență, poate fi folosit ca a doua măsuță de cafea. Surprinzătoare este combinația cromatică: finisajul alb al lemnului contrastează cu elemente decorative textile într-un joc de culori intens, vibrant albastru verde și galben în diverse nuanțe.

Masa Hudson, surprinzător mixaj de lemn și metal!

Cine crede că, în materie de mese pentru dining, nu prea mai e nimic de inventat se înșală. Cei de la Ecomatrix continuă să surprindă cu modele care mai de care. Ne-a atras atenția în mod deosebit masa Hudson, cu un design îndrăzneț prin combinația de materiale și forme. Blatul dreptunghiular al mesei este din lemn masiv de stejar în finisaj natural (respectând imperfecțiunile perfecte ale lemnului), dar picioarele sunt parcă dintr-o altă poveste! Concepute din oțel cu finisaj în trei variante (auriu, argintiu și bronz), picioarele sunt realizate din cinci forme geometrice, asamblate cu multă creativitate.

» www.ecomatrix.ro

60

nr.6/2016


SHOWROOM

RACE, scaunul cu mai multe poziții Vrei un scaun de bar? Sau vrei un scaun de birou? Ai chef de un scaun în hol, cu rol de așteptare? A, sigur ți-ar fi utilă o băncuță cu vreo 2-3 locuri. La toate astea răspunde un singur scaun: Race. Partea de spătar și șezut este fixă, disponibilă în mai multe culori, în schimb, picioarele și mânerele diferă unele sunt înalte, pentru bar, altele sunt prevăzute cu rotile, pentru birou, unele sunt simple și drepte, pentru holuri, altele au mânere metalice și picioare tip sanie, pentru legănare. Toate aceste variante vin la pachet cu scaunul Race. Depinde de fiecare ce picioare și mânere folosește pe rând! » www.scaune.ro

Blaturile Nett Top 7, ultra-performante!

NettFront a introdus în gama colecțiile sale de blaturi, modelul Nett Top 7, cu o structură foarte ușoară, confecționat din MDF, cu dimensiuni fixe. Aceste blaturi au un design elegant, datorită vopselei mate disponibilă în 60 de nuanțe, pentru ca fiecare client să își poată personaliza blatul în funcție de mobilierul de acasă. Blaturile Nett Top 7 se potrivesc spațiilor din afara bucătăriei, având rolul de a îmbogăți vizual și funcțional încăperi precum biroul, livingul, sala de recepție de la hoteluri sau sala de mese a restaurantelor. Întreținerea blaturilor este simplă și nu necesită mult timp - modelul Nett Top 7 se curăță cu o cârpă moale umezită, folosind și produse de curățat care nu zgârie și nu conțin alcool sau acizi.

» www.nettfront.ro

nr.6/2016

61


PRINT+ONLINE

Cum îmi fac abonament la revista MagMob? Revista noastră apare full color de şase ori pe an, şi îţi va însori ziua ori de câte ori o vei primi prin poştă. Există două modalităţi prin care îţi poţi face un abonament: Prima – ne trimiţi prin poştă sau email talonul de mai jos completat. Te rugăm să te asiguri că la adresa pe care ne-o dai există o cutie poştală suficient de mare în care

#

64

să încapă o revistă lată de 22 cm. A doua – intră pe www.magmob.ro, dă click pe Contact, şi găseşti acolo un formular online, similar. Alege abonamentul dorit, completează câmpurile date, dă click pe „trimite“ şi concomitent cu noi vei primi şi tu la adresa de e-mail menţionată o notă referitoare la comanda trimi-

să. Noi îţi vom trimite o factură, tu o plăteşti, şi gata: eşti abonat la singura revistă din România care îţi aduce în mod exclusiv informaţii despre mobilier. Nu uita! – revista MagMob promovează în primul rând mobilierul produs în România – cumpără şi tu mobilă produsă în fabricile din ţară!

decupaţi, completaţi, expediaţi talonul prin poştă sau prin e-mail (copie scanată)

nr.6/2016


MagMob 6/2016  

Înmobilăm casa pentru sărbători, vă arătăm cum arată mobila din dantelă şi cea îmblănită, şi lansăm un nou proiect: Furniture from Romania.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you