Page 1

Săptămâna surpriză

n nou produs media a apărut pe piaţa românească. Săptămâna RL este un concept total nou și l-am asemănat cu o ceașcă de cafea fierbinte 3 în 1 plină de aromă, gust și savoare. Cititorii noştri vor primi „aroma“ agendei celor mai importante evenimente ce vor fi tratate în detaliu de România Liberă şi de suplimentele sale în decursul săptămânii viitoare, devenind astfel observatori privilegiaţi ce asistă la un soi de avanpremieră a presei. În al doilea rând, vor „gusta“ din evenimentele săptămânii în curs. Și în cele din urmă, la un nivel mai profund, veți putea „savura“ o sinteză a evenimentelor din săptămâna care s-a încheiat duminică. Cititorii noştri se bucură astfel de o informare de calitate, pentru a înţelege tendinţele prezente în societatea noastră. Totul concentrat în opt pagini, întocmai cum aroma cafelei este concentrată într-o linguriţă.

U pag. 5 pag. 6

claudiu pĂdurean, redactor-șef

pag. 4 pag. 6 pag. 4 Cum puteŢi deveni administrator de bloc

pag. 2 pag. 2

Ateliere de creaŢie la Fabrica de Pensule

pag. 2

Angela Merkel va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj

pag. 3

pag. 3

Interiorul locuin]ei este o adev`rat` carte de vizit` care ne reprezint` personalitatea, motiv pentru care ne place s` ne petrecem aici timpul.

Mix de tradiŢii Şi pasiuni

În Suplimentul „Imobiliare“

Ioan Blaj tocmai a terminat facultatea de actorie. A ajuns la Festivalul de Film de la Berlin [i a ap`rut în „Mar]i, dup` Cr`ciun“, dar s-ar putea s` o cunoa[te]i drept „Cristina“ din reclamele Vodafone.

„Am pĂŞIt pe covorul roŞu tremurând…“

În Suplimentul „Timpul Liber“

În perioada 9-13 octombrie, Centrul Cultural Fabrica de Pensule din Cluj g`zduie[te ateliere de crea]ie grafic` destinate copiilor. Atelierele de crea]ie sunt conduse de Attila Graff & Cristina Gagiu.

14

În Edi]ia de Transilvania

13

Turi[tii str`ini care aterizeaz` în Bucure[ti sunt o prad` sigur` pentru taximetri[tii necinsti]i, care „umfl`“ pre]urile de câte trei-patru ori.

12

Incursiune în lumea taximetriŞtilor Ţepari

Nr.1

Incognito

11

Pentru a profesa ca administrator de bloc este necesar` o atestare obligatorie din partea prim`riei în raza c`reia se afl` asocia]ia. Administratorul este o persoan` fizic` atestat`.

1

În Suplimentul „Angaj`ri“

Una dintre figurile celebre ale gimnasticii feminine mondiale, Lavinia Milo[ovici, s-a retras în ultima vreme din centrul aten]iei, dup` ce singurul ei copil a decedat în urma unei boli neiert`toare.

Drama Laviniei MiloŞovici

30

Din ziarul „România Liber`“

Salariile a[a-zis „nesim]ite“ pe care le au angaja]ii din domeniul avia]iei au fost intens comentate în ultima perioad`, în contextul m`surilor de austeritate. Controlorii de trafic aerian au sc`pat de t`ieri.

29

AngajaŢi la stat cu 5.000 de euro

28

Din ziarul „România Liber`“

Sindicali[tii au apelat la sprijinul organiza]iilor de revolu]ionari pentru a provoca ciocniri violente cu for]ele de ordine, dezv`luie surse din rândul organiza]iilor de revolu]ionari din Bucure[ti.

PĂpUŞarii mitingului de la Cotroceni

27

Din „România Liber`“

Vasile Blaga a fost înlocuit la [efia Ministerului de Interne cu senatorul Traian Iga[. Surse din PDL sus]in c` între pre[edintele Traian B`sescu [i Vasile Blaga a intervenit o ruptur`.

Fostul ministru Blaga, mazilit pentru joc dublu

Din ziarul „România Liber`“

Recesiunea a schimbat radical fa]a economiei Gala]iului. Printre cei mai afecta]i investitori se num`r` ArcelorMittal.

Dispare industria, înfloresc afacerile

Din Edi]ia de Sud-Est

27 septembrie – 1 octombrie 2010 11 – 15 octombrie 2010

O sinteză a evenimentelor trecute și viitoare 15

pag. 2

brief Edito


2

săptămâna RL

ce urmează pe scurt

Citește în RL de MARȚi, 12 octombrie, Incognito

Incursiune în lumea taximetriștilor țepari

11/10 – supliment „Angajări“

Cum puteți deveni administrator de bloc

Turiştii străini care aterizează în Bucureşti sunt o pradă sigură pentru taximetriştii necinstiţi, care „umflă“ preţurile de câte trei-patru ori. Mulţi dintre ţepari nu au, pur şi simplu, aparat de taxat, iar alţii folosesc „maimuţa“, un dispozitiv care modifică numărul de kilometri.

V

i s-a întâmplat vreodată să luați un taxi și când ați ajuns la destinație să constatați că aparatul de taxat indică un preț de trei- patru ori mai mare decât cel la care vă așteptați? Cu siguranță că mulți dintre noi se regăsesc în situația neplăcută descrisă mai sus și pe care la momentul respectiv nu au știut cum s-o interpreteze. Reporterii incognito ai României Libere au încercat să afle metodele prin care mulți taximetriști - în special din marile orașe - își păcălesc clienții. Unul dintre jurnaliști a jucat rolul unui cetățean străin care coboară din avion la Aeroportul Otopeni și este acostat de taximetriștii-pirat bucureșteni. Astfel am constatat că de multe ori străinii reprezintă „o pradă sigură“ pentru taximetriștii necin­stiți și trebuie să plătească prețul unei curse de câteva ori mai scump decât în mod normal. Unii dintre șoferii filmați cu camera ascunsă de ziariști nu aveau nici măcar aparat de taxat iar alții mizau pur și simplu pe neatenția clienților. Jurnaliștii incognito au mai descoperit că una dintre cele mai sigure și mai subtile metode de păcălire a clienților este așa-numita „maimuță“. Este vorba despre un dispozitiv care se atașează la aparatul de taxat și care-i modifică acestuia reperele (numărul de kilometri parcurși, de exemplu).

Pentru a profesa ca administrator de bloc trebuie o atestare obligatorie din partea primăriei în raza căreia se află asociația. Administratorul este persoana fizică, atestată în condițiile prezentelor norme metodologice și care asigură managementul de proprietate și managementul financiar. În plus, administratorii trebuie să aibă capacitate deplină de exercitare a acestei funcții, dar și să fi urmat un curs de pregătire profesională organizat de către Consiliul Local în colaborare cu asociațiile guvernamentale. 11/10 – supliment „Angajări“

Team-building-urile, necesare mai ales în timp de criză

Taximetriştii necinstiţi mizează pe „prada“ reprezentată de turiştii străini

Jurnaliștii incognito au mai descoperit că una dintre cele mai sigure metode de păcălire este așa-numita «maimuță». Este vorba despre un dispozitiv care «derutează» aparatul de taxat.“ reporterii incognito

Reportajele Incognito pot fi urmărite şi pe Prima TV, în cadrul emisiunii Focus, ora 18.00.

15/10/2010 – Supliment „Imobiliare“

13/10/2010 – RL, Ediţia de Transilvania

Team-building-ul reprezintă, de cele mai multe ori, o ieșire împreună cu echipa cu care se exercită, zi de zi, respectiva profesie. În general, teambuilding-urile sunt folosite de companiile în care comunicarea este vitală pentru productivitate. Activitățile sunt reprezentate de diverse jocuri, în care se urmărește atât evoluția fiecărei persoane, cât și a grupului. Rezultatele sunt evaluate pe baza unor criterii stricte, astfel încât, la final, să poată fi oferit un feedback echipei. 13/10 – RL Ediţia de Transilvania

Comedy Cluj înveseleşte Ardealul

Mix de tradiţii şi pasiuni

Ateliere de creaţie la Fabrica de Pensule

Interiorul locuinţei este o adevărată carte de vizită care ne reprezintă personalitatea, motiv pentru care ne place să ne petrecem aici timpul. Suntem obişnuiţi însă să ne amenajăm interiorul cu idei „bătătorite“; foarte rar ieşim din tipicul celor clasice (apreciate de persoanele de vârstă medie sau peste) sau moderne, minimaliste (adoptate de obicei de cei tineri). Şi în casele din Occident se „poartă“

În perioada 9-13 octombrie, Centrul Cultural Fabrica de Pensule din Cluj găzduieşte ateliere de creaţie grafică, destinate copiilor. Atelierele de creație conduse de Attila Graff & Cristina Gagiu, artiști vizuali în Fabrica de Pensule, vor aborda mai multe medii artistice pentru a familiariza copiii cu diferite tehnici, materiale, modalități creative de exprimare artistică. În cadrul atelierelor, care vor

mult clasicul şi modernismul, dar mai întâlnim şi altă abordare care foloseşte obiecte vechi în combinaţie cu mobilier şi accesorii noi, moderne. Stilul acesta, căci tendinţa este atât de accentuată încât a devenit un stil, poartă mai multe denumiri, cel mai des folosit termen fiind vintage (termen utilizat pentru lucruri vechi, folosite, de epocă, în limba engleză).

dura 6 săptămâni, fiecare sesiune va aborda o temă într-un mediu artistic, urmărind dezvoltarea unor proiecte sau lucrări colective ale copiilor: figura umană (baze și reprezentare, crochiuri), compoziție, culoare, finalizare. Cursurile sunt dedicate unui grup de maximum 15 copii, cu vârste între 10 și 15 ani, cu cunoștințe medii despre desen. Intrarea este liberă.

Clujenii au ocazia să vadă, în perioada 9-17 octombrie, un adevărat regal de filme de comedie. 100 de filme vor fi proiectate în cadrul Comedy Cluj. Nouă filme se află în competiţie pentru marele premiu al festivalului. Preţul unui bilet obişnuit este de 10 lei, iar cel al unui bilet cu preţ redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 8 lei. Există şi abonamente disponibile, de 40 de lei pentru cinci filme şi de 70 de lei pentru 10 filme.


săptămâna RL

3

ce urmează concert

cultură

cultură

17/10 – www.romanialibera.ro

14/10 – suplimentul „Timpul Liber“

15/10 – supl. www.romanialibera.ro

Cesaria Evora cântă în România

Ioana Blaj: „Am pășit pe covorul roșu tremurând…“

777 de arbori în memoria lui Michael Jackson

Cunoscuta cântăreaţă născută în Insulele Capului Verde, Cesaria Evora, revine în România, cu două concerte extraordinare. Primul, pe data de 16 octombrie, va fi susţinut în Braşov, de la ora 21.00, la Sala Sporturilor, iar cel de-al doilea va avea loc pe data de 18 octombrie, în Bucureşti, la Sala Palatului, de la ora 20.00. Cântăreaţa, supranumită „Diva desculţă“, îşi va promova noul său album, „Nha Sentimento“.

Ioana Blaj tocmai a terminat facultatea de actorie. A ajuns la Festivalul de Film de la Berlin și a apărut în „Marți, după Crăciun“, dar s-ar putea să o cunoașteți drept „Cristina“ din reclamele Vodafone. O cheamă Ioana Blaj și nu vrea să intre în lumea televiziunii, fiind de părere că arta este mai importantă decât profitul. Citiţi un material detaliat în suplimentul Timpul Liber, doar împreună cu RL de joi. Tot în aceeaşi ediţie, veţi putea afla informaţii despre Festivalul Anim’est şi despre Festivalul Artelor.

13/10 – supliment „Imobiliare“

O să apară pe 13/10/2010 – paginile ziarului România Liberă

Angela Merkel va fi omagiată la Cluj

Angela Merkel vine la Cluj

Cancelarul Germaniei va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii BabeşBolyai. De asemenea, Angela Merkel ar putea anunţa o importantă investiţie în domeniul auto, care ar urma să fie realizată în Transilvania.

C

ancelarul creştin-de­mo­ crat al Germaniei, Angela Merkel, va vizita Clujul pe data de 12 octombrie. Cel mai probabil, Angela Merkel va rămâne la Cluj până pe data de 13 octombrie. Şeful Guvernului federal german va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Este vorba de cea mai mare universitate din România şi singura din Europa de Est care are statut multicultural. Universitatea Babeş-Bolyai are trei linii autonome de studiu în limbile celor trei comunităţi tradiţionale din Transilvania, română, maghiară şi germană, dar oferă şi studii în limbile engleză şi franceză. Angela Merkel va vizita universitatea clujeană şi se va întâlni cu membrii rectoratului. De asemenea, ea ar urma să se întâlnească cu studenţii de la limba germană, dar şi cu alţi studenţi ai universităţii clujene, cum ar fi cei ai Facultăţii de Studii Europene.

Lăudată pentru ecologism

Iniţiativa de a-i oferi Angelei Merkel titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii clujene vine din partea unui membru marcant al comunităţii evreieşti din Cluj-Napoca, profesorul Ladislau Gyemant, decanul Facultăţii de Studii Europene. Profesorul Ladislau Gyemant a declarat că a propus acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al universităţii clujene cancelarului german pentru că „Facultatea clujeană de Studii Europene apreciază politica desfăşurată de Angela Merkel, dar şi atitudinea ei ecologistă, mai exact lupta împotriva încălzirii globale“. Programul cancelarului german cuprinde şi o conferinţă de presă. Delegaţia Angelei Merkel cuprinde câteva zeci de persoane, inclusiv jurnalişti de la cele mai importante publicaţii germane. Surse din comunitatea germană de afaceri din Cluj afirmă că Angela Merkel ar putea anunţa, la Cluj, şi semnarea unui important contract, prin care o firmă din industria auto germană se va angaja să deschidă o fabrică în Transilvania.

Membrii unui fanclub Michael Jackson din Cluj vor planta, în zona Sfântul Ion din cartierul Făget, 777 de copaci în memoria celui care a fost numit Regele Pop. Evenimentul a fost programat pentru zilele de 16 şi 17 octombrie. Persoanele care vor să participe ca voluntari la această acţiune trebuie să îi contacteze pe reprezentanţii Asociaţiei Michael Jackson Human Nature’s Fan Club Romania. Acţiunea va culmina duminică, de la ora 14.00, cu dezvelirea unei plăci comemorative.

personalitĂȚI • Angela Merkel nu este prima personalitate importantă care devine Doctor Honoris Causa al universităţii clujene. • Acelaşi titlu l-a primit, printre alţii, şi Papa Benedict al XVI-lea. El a acceptat titlul când era doar cardinalul Jozef Ratzinger, însă decernarea efectivă a titlului a avut loc după ce el a devenit Suveran Pontif. Diploma i-a fost înmânată Nunţiului Apostolc în România din acea vreme, monseniorul Jean-Claude Perisset. • De asemenea, patriarhul ecumenic ortodox al Constantinopolelui, Bartolomeu I, are titlul de Doctor Honoris Causa. La rândul său, fostul suveran al României, Regele Mihai I, a primit titlul de Profesor Honoris Causa.

Piaţa birourilor, foarte ofertantă

Recesiunea a dus la scăderea chiriilor, dar şi la reorientarea unor clienţi dinspre periferiile marilor oraşe către centru.

U

n proces important pe piaţa birourilor l-au constituit creşterea ratei de neocupare şi scăderea chiriilor, ca urmare a numeroaselor livrări pe parcursul anului trecut, când s-a înregistrat şi o scădere rapidă a cererii. Dezechilibrul acestui sector imobiliar este consecinţa în special a estimărilor optimiste legate evoluţia viitoare a pieţei. Întrucât aceste previziuni nu s-au conformat realităţii, un număr însemnat de proiecte se confruntă cu dificultăţi în finalizarea construcţiilor. O altă tendinţă observată în prima parte a anului în curs pe piaţa birourilor o constituie şi modificarea zonelor solicitate de către chiriaşi, astfel încât periferia şi zonele secundare sunt mai puţin căutate din cauza distanţei mari faţă de reţeaua de transport public şi a infrastructurii mai proaste.


4

săptămâna RL

ce a fost 01/10 – amănunte în RL, Aldine

Amănunte pe www.romanialibera.ro

Păpușarii mitingului de la Cotroceni Sindicaliștii au apelat la sprijinul organizaţiilor de revoluţionari pentru a provoca ciocniri violente cu forţele de ordine.

D Cum au colonizat Brătienii Dobrogea

Teritoriul Dobrogei a cunoscut cele mai mari schimbări etnografice și demografice dintre toate provinciile românești.

U

na dintre temele din istoria României evitate de istoriografia oficială este cea a colonizărilor cu populaţie românească a Dobrogei. Intrarea Dobrogei în componenţa României în anul 1878 pare să fi fost mai curând un accident istoric, la finalul Războiului de Independenţă. Dobrogea, o provincie de graniţă a Imperiului Otoman, era subdezvoltată economic și locuită de o populaţie majoritar musulmană. În Dobrogea trăiau și mulţi creștini, dintre care majoritatea erau români. După unirea Dobrogei cu România, mulţi dintre locuitorii turco-tătari au emigrat în Imperiul Otoman. În locul lor, premierul Ion C. Brătianu i-a încurajat să se stabilească pe românii ardeleni, dar și pe refugiaţii din Basarabia de Sud, ocupată de Rusia. A urmat un al doilea val de coloniști, în perioada interbelică. De data aceasta, era vorba de aromâni.

eplasarea „spontană“ la Palatul Cotroceni a poliţiștilor protestatari, din data de 24 septembrie, a fost pregătită cu cel puţin două zile înainte, potrivit de­ cla­raţiilor unor participanţi. Sindicaliștii ar fi apelat la sprijinul unor organizaţii de revo­ luţionari pentru a provoca violenţe. Dorin Maior, Puiu Fesan, Vasile Pestreanu, Nicolae Costache, George Costin și alţi lideri ai unor asociaţii de revoluţionari s-au întâlnit la sediul Federalei Revoluţionarilor, condusă de Bebe Ivanovici, pentru a pune la cale acţiuni radicale în timpul protestelor sindicaliștilor. Întâlnirea a fost stabilită în ziua în care erau organizate protestele sindicatelor din cadrul CNSRL Frăţia, organizaţie apropiată de PSD. În acea zi, reacţia forţelor de ordine a fost testată de către un grup de revoluţionari, care au forţat pătrunderea în sediul Guvernului. „Conspiratorii“ ar fi ajuns la concluzia că ar trebui pregătite câteva grupuri pentru a declanșa violenţe în faţa Palatului Cotroceni, violenţe ce urmau a fi amplificate de interlopi. Violenţele din faţa Palatului Victoria au fost premeditate Aceste violenţe ar fi legitimat începerea demersurilor pentru suspendarea președintelui susţinătorii ideii de a-i sprijini pe sindicaliști Traian Băsescu. cu acţiuni radicale pentru demiterea lui Traian Băsescu, contra unor posturi ce urmau Confirmare clară a fi negociate cu Ion Iliescu. Eu le-am cerut să George Costin a confirmat întâlnirea: „Maior nu amestece interesele revoluţionarilor în joși Fesan, pe Bebe nu l-am văzut, au fost curile politice“.

05/09 – din supl. New York Times

Nelu Florea, (zis Pluto), fost poliţist, revoluţionar

Plaga universităţilor din SUA Pentru studenții erei internetului, originalitatea este opțională, iar tot mai mulţi apelează la metoda copy-paste

L

a Colegiul Rhode Island un student din anul I a dat copy-paste de pe pagina cu întrebări frecvent puse a unui site de internet pentru a scrie despre oamenii fără adăpost, dar nu s-a gândit că trebuie să citeze sursa în temă. La Univer-sitatea DePaul din Chicago, indiciul că un student copiase era nuanța purpurie a mai multor paragrafe pe care le luase de pe internet; când a fost luat la întrebări de un îndrumător, nu s-a apărat – voia doar să știe cum

actualitate

sport

29/09 – din ediţia RL de Transilvania

01/10 – din ziarul România Liberă

Merele gugulanilor ajung în Germania

Drama Laviniei Miloșovici

Gugulanii, adică locuitorii Banatului Montan, au supraproducţie de mere. Teoretic, ei ar trebui să fie fericiţi. Însă multe dintre merele lor putrezesc pe pământ pentru că nu au cumpărători. Există și gugulani care au resușit să vândă merele lor bio unor firme din Gemania care prepară sucuri, însă preţul pe care-l primesc este ridicol de mic, doar 30 de bani pentru un kilogram. Și asta, în timp ce locuitorii din Reșiţa plătesc în magazine câte 5 lei/ kg. de mere de import tratate chimic.

Eu sunt alături de poliţiști până mor. Suntem mai mulţi revoluţionari care am fost la miting și la marș. Numai eu am numărat vreo 20. Suntem susţinuţi și de Ponta, și de Crin.“

Una dintre cele mai celebre figuri ale gimnasticii feminine mondiale, Lavinia Miloșovici, s-a retras în ultima vreme din centrul atenţiei, după ce singurul ei copil a decedat în urma unei boli neiertătoare. Lavinia Miloșovici a hotărât în ultima vreme să se ţină departe de mass-media și nu mai răspunde, decât foarte rar, la numerele de telefon care nu-i sunt cunoscute. Cu un palmares impresionant, care numără 19 medalii mondiale și olimpice, Milo, cum era alintată de colegele ei de echipă, a rămas în istorie.

să schimbe culoarea purpurie a textului în negru. Înainte profesorii rezolvau pro­blema admonestându-i pe studenți. Cazurile acestea sugerează că mulți studenți nu înțeleg că folosirea unor cuvinte pe care nu ei le-au scris este un lucru necinstit. În sondaje întreprinse în perioada 2006-2010 de Donald L. McCabe, fondator al Centrului pentru Integritate Academică, aproximativ 40% din cei 14.000 de studenți au recunoscut că au copiat câteva fraze.


săptămâna RL

5

ce a fost c.v.

Amănunte pe www.romanialibera.ro

Dezgheţ

Diplomat de carieră

între Bonn și „Estul sălbatic“ Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat pentru RL că ţara sa este interesată de rezolvarea conflictelor îngheţate, precum cel din Transnistria. „România ar trebui să promoveze o politică de austeritate, dar în același timp să investească pentru a-și crea o conjunctură favorabilă în viitor“, a declarat ambasadorul.

G

ermania aniversează duminică 20 de ani de la reunificare. După două decenii dificile, unitatea a reușit să fie asimilată în mentalitatea germanilor, în pofida celor 45 de ani de ruptură forţată, susţine ambasadorul Andreas von Mettenheim. Fost șef al secţiei de presă în cadrul mai multor ambasade, Andreas von Mettenheim pare degajat în prezenţa reporterilor. Zâmbitor și elegant, afirmaţiile sale sunt caracterizate de precizia și austeritatea... germane. Despre relaţiile cu Rusia, austeritatea bugetară și Schengen, Von Mettenheim se exprimă reţinut, dar suficient pentru a sublinia esenţialul. Esenţial în relaţiile româno-germane pare să fie că acestea încep să se vindece ca după o răceală îndelungată.

• Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România, este un diplomat de carieră, apreciat de comunitatea diplomatică din București. • El a preluat postul din România în anul 2009. Activează în diplomaţie din anul 1975. A îndeplinit misiuni la Moscova, Paris, Madrid, New Delhi și Karachi. • Ultima funcţie, înainte de numirea ca ambasador la București, a fost aceea de director general adjunct în Ministerul de Externe din Bonn, unde se ocupa de probleme juridice și consulare, precum și de probleme legate de migraţie. Ambasadorul Germaniei este căsătorit și are patru copii.

Nostalgia trecutului

Ambasadorul german este contrariat de faptul că încă există regrete ale oamenilor după comunism. „Personal, sunt uimit că mai există oameni care nutresc sentimente de nostalgie faţă de fostul regim comunist. Vă pot spune însă că, în Germania, tendinţa este descrescătoare și că sunt din ce în ce mai puţini nostalgici. Pe de altă parte, la noi, procesul de unificare a avut loc și la nivelul mentalităţii oamenilor, ceea ce a dus la reinstaurarea normalităţii“, a spus Andreas von Mettenheim. De asemenea, Excelenţa Sa a vorbit despre faptul că Germania va rămâne unul dintre prietenii României “Am acordat un sprijin activ procesului de aderare a României la Uniunea Europeană și la NATO și vom face același lucru și în continuare. Poate că am cam neglijat dialogul bilateral, dar ne-am propus să recuperăm aceste lip-

27/09 – RL, Ediţia de Sud-Est

Aderarea la spaţiul Schengen este un act politic și, de aceea trebuie luate în considerare toate Andreas von Mettenheim este un diplomat de prim-rang legăturile, toţi pașii pregătitori ai suri acum. (…) Absenţa de care vorbeam se Rusia. „Cred că este în interesul Germaniei României pentru a adera la acest referă numai la dialogul politic germano- și în interesul întregii Europe să avem relaţii spaţiu.“ român. În domeniile culturii, știinţei sau economiei, dialogul a fost întotdeauna unul foarte amplu“, a adăugat ambasadorul german. El a abordat și problema relaţiilor cu

bune cu Federaţia Rusă. În acest context, noi suntem interesaţi de situaţiile nerezolvate, Andreas von Mettenheim, de așa-numitele conflicte îngheţate, deci in- ambasadorul Germaniei clusiv de Transnistria“.

Dispare industria, înfloresc afacerile pe bani publici Recesiunea a schimbat radical faţa economiei Galaţiului. Printre cei mai afectaţi investitori se numără ArcelorMittal.

C

ele mai profitabile firme gălăţene în „Top 2009“ sunt cele care lucrează cu statul și cele care învârt afaceri imo­ biliare, multe cu „zero“ sau câţiva sala­riaţi. Președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galaţi, Marian Filimon, a dat publicităţii topul societăţilor comerciale gălăţene în 2009. La categoria întreprinderilor mari, lipsesc din top ,,greii“ economiei gălăţene, ArcelorMittal Galaţi, Șantierul

Naval Damen și Arabesque, care au înregistrat fie pierderi mari, fie au datorii mari la stat. În cazul Arabesque, e posibil ca absenţa din top să fie justificată și prin politica firmei, care se extinde în Ucraina și Serbia. Pe primul loc la categoria întreprinderi mari se află Metex Big SA Galaţi, care cu 40 de salariaţi a obţinut, în 2009, un profit de 45 milioane lei. Firma este deţinătoarea mai multor reţele de spaţii comerciale.

RL online 30/09 – www.romanialibera.ro

Meniu în limba română pentru YouTube.com

YouTube.com, cel mai mare site de video sharing, a lansat suportul de limbă română. La accesarea YouTube.com, utilizatorii din România sunt întâmpinaţi cu un mesaj în limba română. Aceștia au posibilitatea de a opta pentru afișarea site-ului în română sau pentru revenirea la limba engleză. De asemenea, din subsolul paginii YouTube, utilizatorul poate selecta una dintre cele 36 de suporturi de limbă disponibile.


6

săptămâna RL

top 10 evenimente trecute Fostul ministru Blaga, mazilit pentru joc dublu Vasile Blaga a fost înlocuit la şefia Ministerului de Interne cu senatorul Traian Igaş

S

ecretarul general al PDL, Vasile Blaga, a demisionat din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor, ca reacţie la criticile preşedintelui României, Traian Băsescu, la adresa poliţiştilor care au protes­ tat în faţa Palatului Cotroceni. Motivele reale par să fi fost altele. Şi anume, păstrarea

unor şefi din serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, bănuiţi de „scurgeri de informaţii” către politicieni, precum Marian Vanghelie. Un alt motiv este reprezentat de relaţiile cordiale pe care Vasile Blaga le întreţine cu o serie a partidelor din opoziţiei PSD şi PNL.

Marţi, 29 septembrie 2010

• Surse din PDL susţin că între preşedintele Traian Băsescu şi secretarul general al partidului, Vasile Blaga, a intervenit o ruptură • Motivele: nereformarea serviciului de informaţii al Ministerului de Interne şi legăturile dintre Vasile Blaga şi politicieni din opoziţie

Statul, din nou acţionar la Petromidia Vineri, 1 octombrie

Angajaţi la stat cu 5.000 de euro Joi, 30 septembrie

G

S

rupul Rompetrol, deţinut de compania de stat kazahă KazMunaiGaz, a decis să transforme în acţiuni o datorie de circa 500 milioane de euro către statul român, care devine astfel acţionar la rafinăria Petromidia, cu 44,69 la sută din acţiuni. Grupul kazah a declarat că „acţiunile sunt atribuite direct statului român“. La cursul actual la bursă al unei acţiuni Rompetrol, statul al obţine 280 milioane de euro pentru pachetul său de acţiuni.

alariile aşa-zis „nesimţite“ pe care le au angajaţii din domeniul aviaţiei au fost intens comentate în ultima perioadă, în contextul măsurilor de austeritate care au lovit majoritatea bugetarilor. Puţin ştiu însă că lefurile controlorilor de trafic aerian sunt plătite din fondurile gestionate de Eurocontrol, organismul care supraveghează mişcarea avioanelor din toată Europa şi care, la rândul său, este finanţat din preţul călătoriei fiecărui pasager.

Luni, 27 septembrie

Miercuri, 29 septembrie

Joi, 30 septembrie

Salariile ar putea creşte cu 14%

Datornicii rămân vânduţi

Extremiştii îşi pierd busola

Bugetarii ar putea primi salarii majorate cu minimum 14% din ianuarie 2011, a declarat Petru Călian (PD-L), membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Pentru că reprezentanţi ai Consiliului Fiscal s-au arătat sceptici cu privire la această posibilitate, Călian a precizat că majorarea salariilor a fost discutată cu FMI.

După ce a trecut cu surle şi trâmbiţe de Senat, Legea falimentului personal a fost retrasă de către Guvern. Dacă legea ar fi fost adoptată, ar fi fost protejaţi cei care au ajuns în situaţia de a-şi pierde casa din pricina unor datorii foarte mici. Băncile care blochează conturile datornicilor ar fi trebuit să le lase acestora o sumă necesară traiului zilnic.

„Cercul de prieteni Jobbik”, care promovează autonomia Ţinutului Secuiesc, are mai mulţi fondatori decât adepţi. Liderii maghiarilor din Transilvania dezavuează, la unison, prezenţa formaţiunii extremiste maghiare Jobbik la Târgu-Mureş. Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, este şi el criticat dur pentru noile pretenţii referitoare la extinderea autonomiei.

Marţi, 28 septembrie

Luni, 27 septembrie

Miercuri, 29 septembrie

Vineri, 1 octombrie

„Elodia”, prima condamnare

Au câştigat Cupa Mondială

Uninominalul, ameninţat

Adio impozit minim!

Poliţistul braşovean Cristian Cioacă a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este judecat pentru accesarea fără drept a adresei de e-mail a fostei sale soţii, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007. Complicele lui Cioacă, Marian Niţu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Naţionala de handbal feminin a României a câştigat o victorie de senzaţie la Cupa Mondială, care are loc în Danemarca, şi au reuşit să câştige trofeul pentru a doua oară consecutiv. Fetele, antrenate de Radu Voina, au câştigat finala mare a competiţiei după ce au învins, cu 24-23, echipa Norvegiei, campioană olimpică en-titre, formaţie pe care o mai bătuseră în grupe.

PSD a început procedurile parlamentare de modificare a legii electorale. Proiectul prevede alegerea pe listă a jumătate dintre membrii Camerei Deputaţilor. Senatul ar urma să reprezinte comunităţile locale. Schimbarea este susţinută de UDMR, dar şi de unii parlamentari ai PDL. Liberalii susţin că este prea devreme pentru a putea vorbi despre modificarea legii electorale.

Firmele nu mai datorează impozitul minim pe profit, impropriu numit forfetar, după ce Guvernul l-a eliminat sub presiunea mediului de afaceri şi a FMI. În ultimele trei luni ale acestui an, firmele vor plăti impozit doar dacă raportează profit. De la 1 ianuarie 2011, va fi introdusă impozitarea forfetară propriu-zisă. De asemenea, creanţele companiilor vor fi compensate din oficiu cu cele ale statului.


8

săptămâna RL

top viitor sport

15/10 – www.romanialibera.ro

15/10/2010 – RL, Ediția de Transilvania

Steaua face „repetiţie“ pentru Utrecht

15/10 – www.romanialibera.ro

CFR Cluj, prin Moldova către „Allianz Arena“

CFR Cluj a avut două săptămâni de pauză pe placul antrenorului Sorin Cârţu. Tehnicianul campionilor aştepta această întrerupere pentru a mai remedia câteva dintre lacunele echipei sale tocmai înainte de meciul cu Bayern München, din cadrul etapei a treia a grupelor Ligii Campionilor. Până la partida de pe „Allianz Arena“, feroviarii vor disputa un meci la Vaslui, contra unei echipe care, deşi a început greoi campionatul, pare că şi-a revenit în ultimele etape. „Sorinaccio“ va pregăti duelul cu moldovenii şi cu gândul la meciul de marţi, acolo unde campionii trebuie să se autodepăşească dacă vor să obţină un rezultat mare. Resuscitaţi în Liga I după victoria la scor cu FC Braşov, 4-0, din ultima etapă, CFR-iştii vor să continue drumul ascendent şi la Vaslui. publicitate

Castelul din Bonţida îşi recapătă strălucirea Stalinismul văzut de un sfânt 15/10 – „Aldine“

P

rinţul Vladimir Ghika, descendent din familie domnească, este una dintre marile figuri ale istoriei româneşti din secolul XX. Botezat ortodox, el a devenit preot catolic şi a primit din partea Papei dreptul de a oficia deopotrivă în ritul bizantin şi în cel latin. Deşi putea să se refugieze în Occidentul liber, el a rămas în România comunistă pentru a fi alături de enoriaşii săi. Scrisorile către fratele său, Dimitrie Ghika, dezvăluie o frescă inedită a stalinismului din societatea românească.

Unicul derby al fotbalului românesc, aşa cum îl denumeşte lumea fotbalului, Dinamo-Steaua, îşi va derula la sfârşitul acestei săptămâni un nou episod.

D

acă pentru alb-roşii acesta este, într-adevăr, cel mai important meci al acestui tur de campionat, steliştii nu uită că, la doar patru zile după acest meci, vor juca „dubla“ decisivă pentru calificarea în primăvara europeană cu olandezii de la Utrecht. Totuşi, un meci cu Dinamo nu poate fi tratat ca un experiment, astfel că roş-albaştrii vor alinia cea mai bună echipă pentru derby-ul din „Ştefan cel Mare“. Un avantaj pentru stelişti pare a fi faptul că jucătorii veniţi de la Unirea Urziceni nu au drept de joc în Europa League, astfel că la meciul cu Utrecht vor apărea şi câţiva jucători care au evoluat puţin sau deloc în meciul cu Dinamo.

Saptamana Romania Libera - 1  

Un nou produs media a apărut pe piaţa românească. Săptămâna RL este un concept total nou si l-am asemanat cu o ceasca de cafea fierbinte 3 î...