Page 1

Primele alegeri libere în PDL

una mai va aduce primele alegeri cu adevărat libere în PDL. Prin intrarea în scenă a candidatului Vasile Blaga există posibilitatea ca Traian Băsescu să nu mai facă jocurile în partid așa cum le-a făcut până acum. Practic, în PD nu a mai existat o asemenea situație de la alegerile interne în care Traian Băsescu l-a învins pe Petre Roman. La prima vedere, Vasile Blaga pare să aibă șanse mai mari decât Emil Boc. Însă, personal, cred că actualul premier va reuși să câștige bătălia politică. Am mai multe motive să cred acest lucru. În primul rând, Emil Boc nu a pierdut, până acum, nici un război. Întotdeauna, sub conducerea sa, PDL a câștigat toate bătăliile în care a fost implicat. Vasile Blaga a pierdut Primăria Bucureștiului, în condițiile în care, din anul 2000, aceasta devenise cel mai puternic fief al PDL. Apoi, PDL a fost făcut KO în județul lui Blaga, în Bihor, acolo unde PNL a câștigat și Primăria, și Consiliul Județean. Mai mult, în Bihor, PDL nu a fost capabil să păstreze nici măcar alianța cu UDMR. Iată de ce cred că Emil Boc va ieși victorios.

L pag. 6 pag. 2

saptamana@ romanialibera.ro

pag. 2 pag. 2 pag. 2 pag. 4 pag. 4 pag. 4 pag. 5

Etapa a 16-a a Ligii Na]ionale de handbal masculin va programa, pe 26 martie, cel mai a[teptat meci al returului. Doar HC Odorhei [i HCM Constan]a au mai r`mas în cursa pentru titlu.

Derby-ul campionatului la handbal masculin

www.romanialibera.ro

Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca organizeaz`, în perioada 24 martie – 2 iunie ateliere de teatru pentru copii.

Teatru pentru copii

www.romanialibera.ro

În acest an, credincio[ii ortodoc[i, greco-catolici [i romano-catolici vor celebra împreun` s`rb`toarea Buneivestiri.

TradiŢii de Bunavestire

24

RL, Edi]ia de Transilvania

23 Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca ofer` publicului o nou` premier`. Este vorba de spectacolul „Caligula“.

22

„Caligula“, în premierĂ

Nr.23

www.romanialibera.ro

Tot mai multe state arabe sunt cuprinse de revoltele îndreptate împotriva liderilor de pân` acum.

21

Secolul XXI: moartea monarhiei marocane?

11

www.romanialibera.ro

Coloni[tii au creat în zona {aba una dintre cele mai prospere zone din vestul imperiului ]arist.

Cum au colonizat elveŢienii Bugeacul

10

Din ziarul România Liber`, Aldine

RL a aflat de ce medicii nu [i-ar dona corpurile pentru disec]ie. Motivul este faptul c` acestea nu pot fi p`strate în regiunea din care provin, ca s` nu fie recunoscute.

9

CrizĂ de cadavre

8

Din ziarul România Liber`

În mediul clerical sunt pomenite tot mai des numele IPS Andrei Andreicu] [i PS Ioan S`l`jan în calitate de posibili succesori ai mitropolitului Bartolomeu Anania.

Inginerii care vor sĂ devinĂ mitropoliŢi

7

RL, Edi]ia de Transilvania

Câteva zeci de federa]ii patronale pretind c` reprezint` companiile române[ti în rela]ia cu sindicatele [i cu statul.

Cine sunt patronatele?

Din ziarul România Liber`

UCM Re[i]a va trebui s` returneze peste 168 milioane de lei c`tre bugetul de stat.

UCM ReŞiŢa, 40 milioane euro datorie

Din ziarul România Liber`

7 – 11 MARTIE 2011 2 1 – 2 5 martie 2 0 1 1

O sinteză a evenimentelor trecute și viitoare 25

pag. 4

brief Edito

claudiu pĂdurean, redactor-șef

Câți bani au primit romii deportați în Transnistria

Aproximativ 7.000 dintre romii care au fost deportați de Ion Antonescu dincolo de Nistru au primit despăgubiri.

pag. 7


2

săptămâna RL Nr. 23

ce a fost 11/03 – amănunte în RL, Aldine

Amănunte pe www.romanialibera.ro, 8 martie 2011

Cine sunt patronatele? Câteva zeci de federaţii patronale pretind că reprezintă companiile româneşti în relaţia cu sindicatele şi cu statul. Cei mai mulţi patroni nu ştiu exact cine negociază în numele lor.

G Cum au colonizat elvețienii Bugeacul Coloniștii au creat în zona Șaba una dintre cele mai prospere zone din vestul Imperiului Țarist.

U

nul dintre cele mai puțin cunoscute episoade ale istoriei Basarabiei este legat de colonizarea elvețienilor în sudul acestei vechi provincii românești. Este vorba de o acțiune care a fost întreprinsă în secolul al XIX-lea, de către Imperiul Țarist, după ce Rusia a ocupat Basarabia. Elvețienii au fost așezați în Bugeac. Ei au rămas în sudul Basarabiei până când această zonă a fost reocupată de URSS, în anul 1940, când urmașii coloniștilor elvețieni au decis să emigreze. Cei care nu au făcut acest lucru au fost deportați de către Stalin în Siberia. Pentru că elvețienii erau germanofoni, sovieticii se temeau că ei vor sprijini Wehrmachtul german care lupta împotriva Armatei Roșii. Elvețienii din Basarabia, din zona Șaba, proveneau din regiunea Basel.

uvernul îşi bazează deciziile pe consensul obţinut în negocierile formale din Consiliul Economic şi Social. În realitate, patronatele din România reprezintă o încrengătură la fel de pestriţă şi conflictuală ca sindicatele. Două mari grupuri de interese îşi dispută tacit influenţa când este vorba de modificarea legislaţiei: pe de o parte, clasicele patronate, iar pe de altă parte, structurile de lobby ale investitorilor străini. În cazul Codului Muncii au existat două seturi separate de negocieri.

Negocieri pentru modificarea legii

AmCham (Camera de Comerţ Americană din România) şi Consiliul Investitorilor Străini, care nu fac parte din structurile patronale, au deschis în vara anului trecut negocieri pentru modificarea legii. Ulterior, propunerile au fost discutate în paralel în grupurile de lucru de la Guvern. La patronate, consultările au ajuns abia după adoptarea unei prime forme în Guvern. Însă şi în acest caz interesele reale ale oamenilor de afaceri au fost slab reprezentate. Procedura patronatelor presupune consultarea formală a membrilor, însă decizia referitoare la care propuneri să fie reţinute şi care nu a aparţinut conducerii. Proiectul noului Cod al Muncii a fost discu-

10/03 – din ediția RL

Patronatele reprezintă o adevărată încrengătură de organizații

tat cu reprezentanţii filialelor şi cu federaţiile patronale, ne-a declarat Florin Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român (PNR). Toate propunerile şi alte modificări au fost centralizate la confederaţie şi discuFlorin Costache tate în CES.

Criză de cadavre

RL a aflat de ce medicii nu și-ar dona corpurile pentru disecție.

D

onarea în scopuri ştiinţifice a propriului corp, după moarte, este privită de profesorii şi studenţii de la facultăţile de medicină cu repulsie, indiferenţă şi chiar revoltă. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, profesorii recunosc că e criză de cadavre şi se descurcă aşa cum pot pentru a preda la orele de anatomie. „E adevărat, e criză de cadavre, dar facem toate diligenţele pentru a rezolva problema

analiză

documentar

9/03 – Ediția de Transilvania

15/03 – RL, Ediția de Sud-Est

Inginerii care vor să devină mitropoliți

Ceaușescu a refuzat tehnologia sovietică

În mediul clerical, sunt pomenite tot mai des numele IPS Andrei Andreicuț și PS Ioan Sălăjan în calitate de posibili succesori ai mitropolitului Bartolomeu Anania. Viitorul mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului ar putea fi ingineri, care au făcut apoi studii teologice, s-au călugărit și au ajuns ierarhi. Doi dintre cei mai bine plasați potențiali candidați au diplome care le atestă studiile politehnice. Fostul mitropolit ortodox din Cluj, IPS Bartolomeu Anania, avea studii de Medicină.

Proiectul noului Cod al Muncii a fost discutat cu toţi membrii de la PNR. Fie ne-am deplasat la sediile acestora, fie au consultat proiectul pe internet. Propunerile de modificare au fost adunate şi centralizate de conducerea PNR.“

Dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a luat o decizie curajoasă în anii ‘70: a renunţat la tehnologia sovietică de construire a centralei nucleare româneşti, în favoarea celei canadiene. Soluţia aleasă se poate dovedi inspirată în cazul unui cutremur care va afecta sudul Dobrogei. Nicolae Ceaușescu renunțase la tehnologia sovietică din cauza riscurilor pe care le presupunea aceasta.

şi am trimis oameni prin spitale, să caute“, a declarat Alexandru Ispas, şeful Catedrei de anatomie de la UMF „Carol Davila”. Întrebat dacă ar fi de acord ca, după moarte, să-şi doneze corpul pentru ca studenţii să poată învăţa pe el, profesorul este tranşant: „Nu se pot folosi cadavre din aceeaşi regiune, aceeaşi localitate, care pot fi recunoscute. Studenţii nu trebuie să ştie cine au fost persoanele respective, e un cod etic al lumii medicale“.


Nr. 23

săptămâna RL

3

ce a fost Amănunte pe www.romanialibera.ro, 9 martie 2011

special

Ce deputat a cerut șpagă o rentă viageră Deputatul Blaga din Orăștie a cerut unui reporter sub acoperire o rentă viageră drept șpagă. În schimbul acesteia, el urma să îl ajute pe un imaginar investitor arab să cumpere 55.000 de hectare de teren.

Î

n contextul disputei iniţiate în urmă cu aproximativ o lună, RL a realizat un experiment prin care a vrut să testeze disponibilitatea parlamentarilor de a se implica în afaceri private. În acest scop, am expediat către 460 de deputaţi şi senatori un SMS capcană, în care pretindeam că reprezint un fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite şi le propuneam aleşilor să facem afaceri împreună în România. Aproape un sfert din membrii Legislativului au răspuns pozitiv acestei propuneri. Unii m-au asaltat chiar cu apeluri şi SMS-uri, insistând să se întâlnească cu mine. După publicarea articolului în care am dezvăluit numele parlamentarilor ce s-au arătat dispuşi să încalce legea referitoare la interdicţia de a se implica în afaceri, o parte dintre aceştia au încercat să se dezvinovăţească spunând că în realitate urmăreau strict interesul public şi nu al propriului buzunar.

Un telefon pe care nu-l mai aştepta nimeni

La o săptămână distanţă am avut parte însă de o imensă surpriză. Pe numărul de telefon de la care am expediat SMS-ul capcană am fost sunat de deputatul Iosif Blaga (PDL), care s-a comportat de parcă nu ar fi ştiut nimic despre experimentul nostru. Culmea este că articolul publicat de RL fusese preluat de site-urile de ştiri, un post TV şi a fost citat de publicaţia „Financial Times“, într-un material despre moralitatea parlamentarilor români. Deputatul Deputatul Iosif Blaga ar fi vrut rentă viageră Blaga m-a abordat încercând să afle detalii despre afacerea propusă de “investitoarea Nu am spus că nu vreau o răsplată, dar sumele mari Lynn Fischer” din Emiratele Arabe. I-am propus acestuia să ne întâlnim într-unul bat la ochi.“ din barurile de la „Mariott Grand Hotel“. Iosif Blaga, deputat PDL Am venit la întâlnire însoţit de o colegă care a jucat rolul investitoarei Fischer şi

7/03 – din ediția RL

ȘpagĂ „Sumele mari bat la ochi“

de un prieten actor, care a pretins că este traducătorul fondului de investiţii arab. Dialogurile purtate cu parlamentarul Blaga dezvăluie mecanismele folosite de aleşi pentru a se implica în afaceri fără a se expune însă restricţiilor prevăzute de lege.

Primarul care a dat prietenilor sectorul 6

Primarul Cristian Poteraș a „retrocedat“ ilegal amicilor parcele extrem de valoroase.

G

rupul de interese din jurul primarului sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a câştigat zeci de milioane de euro de pe urma unor schimburi frauduloase între parcele situate la periferie cu terenuri valoroase din centrul Bucureştiului. Printre cei care au obţinut parcele amplasate pe marile bulevarde din sectorul 6 sunt rudele lui Poteraş şi fratele omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Primarul Cristian Poteraş a fost trimis în

judecată, acuzat de implicare într-o reţea de tip mafiot care a pus mâna pe unele dintre cele mai valoroase terenuri din sectorul 6. Mecanismul prin care acţiona „grupul de intereseȘ, aşa cum a fost definit de procurorii DNA, este unul ingenios. Surse din interiorul Primăriei Sectorului 6 identificau solicitările de retrocedare venite din partea unor bătrâni cărora comuniştii le confiscaseră abuziv terenurile, apoi retrocedau terenurile cu pricina amicilor.

Deputatul a refuzat ideea de a primi un comision din afacere, într-o singură tranşă, deoarece „sumele mari bat la ochi“, spunându-ne însă că ar dori o rentă viageră lunară, în schimbul serviciilor pe care urma să le presteze. Într-o atmosferă destinsă- pe acorduri de rithm&bluesam făcut prezentările şi i-am spus lui Iosif Blaga că „doamna Lynn“ cercetează piaţa terenurilor agricole din România şi din Africa. I-am spus deputatului că vrem să cumpărăm 55.000 de hectare în zona Orăştie ( acolo unde Blaga fusese până nu demult primar), iar el s-a oferit să ne ajute.

reportaj 8/03 – www.romanialibera.ro

Născut în închisoare Jozefa Kovacs s-a născut în temniță, la începutul anilor 1960. Mama sa – deținut politic – a trebuit să se descurce singură, deoarece comuniștii nu au permis nimănui să o asiste la naștere. Jozefa a ajuns apoi într-un orfelinat, din care a ieșit doar după ce mama sa a fost eliberată. În România, sunt mulți oameni născuți în închisorile comuniste, cărora statul nu le recunoaște calitatea de deținut politic.


4

săptămâna RL Nr. 23

ce urmează pe scurt

21/03/2011 – www.romanialibera.ro

Secolul XXI: moartea monarhiei marocane?

22/03 – www.romanialibera.ro

„Caligula“, în premieră

Tot mai multe state arabe sunt cuprinse de revoltele îndreptate împotriva liderilor de până acum. Flăcările par să fi ajuns și în Maroc, o monarhie bine văzută de către statele occidentale.

D

e mai bine de trei secole, Marocul este guvernat de dinastia Alaoui. Deși are una dintre cele mai bogate familii regale din lume (bugetul pentru o singură zi se ridică la 960.000 de dolari americani), Marocul este considerat drept un regat sărac. Pe fondul mișcărilor de liberalizare din lumea arabă, marocanii au protestat în luna februarie. Oamenii au cerut mai multe drepturi și libertăți. „La începutul lunii martie, regele Mahomed al VI-lea a anunțat că va reforma Constituția și că este dispus chiar să renunțe la putere în favoarea primului-ministru“, potrivit presei internaționale. Peste granițe, regele Mahomed este perceput ca un adevărat reformator, în comparație cu tatăl lui, Hassan al II-lea, care a fost implicat în mai multe scandaluri legate de încălcări ale drepturilor omului.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca oferă publicului o nouă premieră. Este vorba de spectacolul „Caligula“, în regia lui Mihai Măniuţiu, care va avea loc în sala mare a instituţiei, miercuri, 23 martie, de la ora 20.00. Spectacolul va fi tradus în limba română. Preţul biletelor este cuprins între 10 şi 15 lei. 22/03 – www.romanialibera.ro

Seară de balet la Operă

Monarhie constituțională?

În opinia mai multor analiști politici, monarhia marocană ar putea supraviețui pe termen lung doar dacă se va transforma cu adevărat într-o monarhie constituțională, aidoma celor care funcționează în țările occidentale, cum ar fi Marea Britanie ori Olanda. În prezent, regele controlează autoritar regatul nord-african. Cu toate că regimul său nu este unul democratic, Marocul este una dintre destinațiile de vacanță preferate ale occidentalilor. În ultimele decenii, regatul african a reușit să atragă serioase investiții străine.

Marocul este cuprins de frământări politice

25/03/2011 – www.romanialibera.ro

La începutul lunii martie, regele Mahomed al VI-lea a anunțat că va reforma Constituția și că este dispus chiar să renunțe la putere în favoarea primului-ministru.“ presa internațională

23/03/2011 – Ediția de Transilvania

Opera Română din Timişoara oferă publicului o seară de balet. Spectacolul „Giselle“ pe muzica lui Adolphe Charles Adam, libretul Theophile Gautier şi Jules Henri Saint-Georges este regizat de Carmen Cojocaru, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa. Vor participa şi elevii idn Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, secția de coregrafie „Ștefan Gheorghe“. Reprezentaţia, în două acte, va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00. 23/03 – Ediția de Transilvania

Tradiții de Bunavestire

Derby-ul campionatului la handbal masculin Teatru, dans şi poezie cu „Ruins True“ Etapa a 16-a a Ligii Naţionale de handbal masculin va programa, pe 26 martie, cel mai aşteptat meci al returului. Cu UCM Reşiţa şi Pandurii TârguJiu lovite de probleme financiare, doar HC Odorhei şi HCM Constanţa au mai rămas în cursa pentru titlu, iar cele două formaţii se vor întâlni în meci direct la finalul săptămânii. Partida va avea loc pe terenul campionilor en-titre din Constanţa,

care vor să răzbune, în primul rând, înfrângerea umilitoare din tur, de la Odorhei, 28-37. Harghitenii sunt liderii clasamentului şi vor să rămână la fel şi după meciul de pe malul mării, dar acest lucru poate fi posibil doar printr-o victorie. În cazul unui succes al marinarilor, lupta pentru titlu rămâne deschisă, iar soarta campionatului se va decide doar în urma rezultatelor indirecte.

Noua sală Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca invită publicul joi, 24 martie, la spectacolul „Ruins True“. Creaţia colectivă de dans în spiritul operei lui Samuel Beckett, regizată de Gábor Tompa, s-a născut ca o coproducţie dintre Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi Teatrul Maghiar din Cluj, şi a fost prezentată cu mare succes la a doua ediţie a Festivalului Interferenţe. În spectacol vor

evolua dansatori de renume mondial precum: Liam Clancy, Jess Humphrey, Yolande Snaith. Scenografia este semnată de Ian Wallace, costumele de Jaymee Ngernwichit, iar muzica originală a fost compusă de Shahrokh Yadegari. Spectacolul va participa anul acesta la Festivalul de la Avignon, în cadrul programului off la Théâtre des Halles, iar pe data de 26 martie va fi jucat la Budapesta, la Pesti Színház

În acest an credincioșii ortodocși, greco-catolici și romano-catolici vor celebra împreună sărbătoarea Buneivestiri. Este vorba de una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui. O serie de comunități din Transilvania păstrează tradiții ancestrale legate de această sărbătoare.


Nr. 23

săptămâna RL

5

ce urmează teatru

spectacol

cultură

23/03 –www.romanialibera.ro

25/03 – www.romanialibera.ro

24/03 – www.romanialibera.ro

„Giordina“ şi jocuri de cuvinte

„Doamna de turtă dulce“

Teatru pentru copii

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu prezintă sâmbătă, 26 martie, spectacolul „Doamna de turtă dulce“ de Neil Simon, în regia lui Şerban Puiu. Din distribuţie fac parte Nicu Mihoc, Mariana Mihu, Alexandru Malaicu, Iulia Popa, Raluca Iani, Florin Coşuleţ. Reprezentaţia va avea loc de la ora 19.00, iar preţul unui bilet este de 15 lei; pentru studenţi, elevi şi pensionari, cu reducere, 10 lei.

Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca organizează în perioada 24 martie2 iunie ateliere de teatru pentru copii. Acesta va fi coordonat de Alexandru Jucan şi se adresează copiilor cu vârste între 7 şi 13 ani. Atelierele au loc în fiecare zi de joi între orele 15.00 şi 17.00. Înscrierile se fac la telefon 0264/598.551, iar detaliile sunt postate pe www.ccfcluj.ro. Copiii vor avea posibilitatea să joace într-un festival de teatru francofon pentru copii, la Dej.

Trupa de teatru „Iosif Vulcan“ a Teatrului de Stat din Oradea invită publicul la spectacolul „Giordina” de Jean-Claude Carrière, în regia lui Petre Panait. Din distribuţie fac parte Corina Cernea, Petre Ghimbăşan, Şerban Boda şi Petre Panait. Spectacolul va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 18.00. Reprezentanții teatrului orădean se așteaptă la un interes mare din partea publicului pentru acest spectacol.

24/03 – supliment Timpul liber

va apĂrea pe 23/03/2011 – Ediția de Transilvania

Recensământul agricol se lasă cu procese

Cum le-a dat statul ţeapă recenzorilor Cele peste 1.000 de persoane din Maramureș care au participat la recensământul agricol au primit din partea statului mai puțini bani decât ar fi trebuit.

P

este 1.000 de recenzori maramureşeni care au participat la recensământul agricol se consideră înşelaţi de stat, după ce au fost anunţaţi că vor primi mai puţini bani pentru cele două luni de muncă decât figurează în convenţiile semnate cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş. Ei spun că indemnizaţiile care figurează în convenţii au fost diminuate cu 32%, după ce statul le-a reţinut nu doar impozitul, ci şi contribuţiile pentru CAS şi şomaj.

Vinovat, noul Cod Fiscal

Prins la mijloc de diminuarea dictată de Guvern, directorul DADR Maramureş, Virgil Ţânţaş, a menţionat că „vinovat” este... noul Cod Fiscal, conform căruia pentru orice venit obţinut trebuie plătite contribuţiile la asigurări sociale şi şomaj. „Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor ne-a informat asupra obligativităţii aplicării contribuţiilor la bugetul de stat şi la somaj pentru sumele cuvenite celor care au participat la recensământul agricol.“ Virgil Țânțaș

ne-a informat asupra obligativităţii aplicării contribuţiilor la bugetul de stat şi la șomaj pentru sumele cuvenite celor care au participat la recensământul agricol. Din acea indemnizaţie pe doua luni se vor reţine 27,5%“, a mai explicat Ţânţaş. Secretarii din primării responsabili cu recensământul agricol,au anunţat conducerea Instituţiei Prefectului că refuză să ridice bani mai puţini decât sumele care figurează în convenţia semnată cu DADR Maramureş. Ei au anunţat că vor da în judecată instituţia agricolă pentru că recenzorii au fost traşi pe sfoară de stat. În Maramureș, la recensământul agricol desfăşurat în perioada 2 decembrie 2010-31 ianuarie 2011 au participat 793 de recenzori, 142 de recenzori-şefi şi 76 de coordonatori locali, respectiv secretarii de primării. Oamenii implicaţi în recensământul agricol trebuiau să fie plătiţi, conform convenţiei semnate cu DADR Maramureş, cu 1.000 lei - recenzorii,

consecinȚe Merg în instanță

Secretarii primăriilor maramureşene i-au anunţat pe cei din conducerea Prefecturii că nerespectarea convenţiei semnate se va repercuta asupra recensământului populaţiei din 22-31 octombrie. Recenzorii refuză să mai participe la o nouă „mascaradă“. Ei spun că este anormal să plătească și pentru sumele cuvenite în contul recensământului agricol, în condițiile în care sunt angajați cu carte de muncă și deja și-au plătit aceste contribuții.

1.260 lei – recenzorii-şefi şi 1.375 lei - coordonatorii locali. După două luni de aşteptare, cei implicaţi în recensământul agricol au fost anunţaţi că sumele cu care trebuiau plătiţi le vor fi diminuate.

CNDB la Teatrul Național Publicul bucureștean gustă spectacolele care pun în valoare calitățile dansatorilor.

Î

ncepând din luna martie, spectacolele Centrului Național al Dansului București se pot vedea în fiecare zi de marți la Sala Atelier a Teatrului Național. Pe 22 martie, ora 19.00, CNDB va prezenta aici „Dedublarea“ (foto), lucrarea de licență a coregrafei și dansatoarei Mădălina Dan. „Dedublarea este o autoreflecţie asupra dansului, a felului în care acesta poate fi înţeles, accesat şi practicat. Mi-am permis să abordez anumite problematici tabu ale dansului contemporan cu detaşare şi ironie, am încercat să vorbesc despre acestea din interiorul discursului coregrafic, plasându-mă lucid în mijlocul citatului, al clişeelor şi al convenţiilor, transformând contraexemplul în material de lucru şi sursă de inspiraţie“, spune coregrafa despre spectacolul său. Biletele pentru producțiile CNDB se pot achiziţiona de la Agenţia TNB.


6

săptămâna RL Nr. 23

top 10 evenimente trecute Imperiul Rodipet, îngropat sub ochii AVAS Afacerea presupune o gaură de 50 milioane de euro și nici un vinovat.

S

tatul înregistrează o pagubă de 50 milioane de euro în urma privatizării fostei rețele de distribuție Rodipet. Aceasta a fost vândută, pe nimic, în anul 2003, unei firme care a tras fosta regia națională de distribuție a presei într-o suveică ce număra alte 70 de firme. Șocantă este lipsa de reacție a Autorității

pentru Valorificarea Activelor Statului în fața jafului. O singură verificare la Inspectoratul Teritorial de Muncă ar fi fost suficientă pentru ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului să vadă că firma cumpărătoare nu respectă clauzele și să rezilieze contractul de privatizare.

Joi, 10 martie 2011

• Privatizarea Rodipet a fost făcută prin metoda suveică, iar vinovații de dezastru nu mai pot fi trași la răspundere. • Vânzarea fostei regii naționale de distribuție de presei a fost făcută la un preț derizoriu.

Liderii PNL îl țin pe Felix în brațe

Viață extraterestră pe un meteorit

Vineri, 11 martie

Marți, 8 martie

J

U

udecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, irevocabil și definitiv, că a fost corect verdictul dat în 2006 de CNSAS, cum că Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea. La unison, liderii PNL și PSD au susținut că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi lipsită de relevanță, astfel că Dan Voiculescu își păstrează liniștit atât funcția de vicepreședinte al Senatului, cât și pe cea de la Partidul Conservator.

n cercetător de la NASA spune că a descoperit urme de viață extraterestră, fosilizate, în fragmentele unui meteorit. Richard Hoover și-a publicat teoria alături de fotografiile făcute la microscop ale unor mici creaturi care seamănă cu niște viermi. „Implicațiile ar fi acestea: viața există peste tot, iar viața de pe Terra ar putea proveni de pe alte planete“, spune el. Afirmațiile sale au provocat deja dezbateri aprinse.

Miercuri, 9 martie

Luni, 7 martie

Luni, 7 martie

Dilema Sarkozy: Cât de util ne este 8 martie?

UCM Reșița, 40 milioane euro datorie

De ce se blochează afacerile chineze în România

Președintele Franței, Nicolas Sarkozy, s-a întrebat ieri care este utilitatea Zilei Internaționale a Femeii. El consideră mai importantă problema „găsirii unor locuri de muncă pentru bărbați și femei“. Ziua Femeii „este un eveniment simpatic, trebuie celebrată, dar uneori ar trebui să ne concentrăm pe lucruri esențiale“, a spus Sarkozy, în cadrul întâlnirii cu primarii din departamentul Morbihan din Franța.

UCM Reșița va trebui să returneze peste 168 de milioane de lei către bugetul de stat, după ce Direcția Generală a Finanțelor Publice din Caraș Severin a descoperit recent că firma nu a respectat graficul de reeșalonare și scutire de datorii, stabilit în 2006 de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului și de Ministerul Finanțelor. UCM Reșița este controlată de firma elvețiană INET AG, care deține aproape 60 % din acțiuni.

Ambasadorul Chinei la București, Liu Zengwen, spune că o serie de firme din țara sa vor să investească în România. Unul dintre județele care ar putea fi privilegiate din punctul de vedere al investițiilor chineze este Clujul. HydroChina dorește să participe la realizarea unei hidrocentrale în valoare de 1,1 miliarde € în zona Tarnița – Lăpuștești, iar compania Avic International dorește să investească 500 de milioane € în Combinatul de Hârtie și Celuloză Someș SA Dej.

Joi, 10 martie

Vineri, 11 martie

Marți, 8 martie

Miercuri, 9 martie

E.Coli pe coșurile de supermarket

Unde duce parteneriatul Stat-Biserică

Pentru ce a ajuns Chirac în boxa acuzaților

Prețul benzinei urcă, vânzările scad

La Paris a început procesul fostului președin­ te francez Jacques Chirac, acuzat de angajări fictive pe vremea când era primar al capitalei Franței. Pentru prima oară în istoria Franței, un fost șef al statului trece pragul tribunalului ca acuzat. Procurorii susțin că angajările fictive au servit intereselor politice ale lui Chirac și celor ale partidului său, actualul UMP al președintelui Nicolas Sarkozy

Companii petroliere continuă să scumpească și mai mult combustibilii, deși vânzările le-au scăzut constant, de la o lună la alta, în ultima jumătate de an. De la începutul lui 2011, au fost operate mai multe majorări consecutive ale prețurilor benzinei și motorinei vândute la pompă. În prezent, cel mai scump sortiment de benzină costă circa 6 lei.

Jumătate din coșurile de cumpărături de la supermarketuri sunt contaminate cu E.Coli, potrivit unui studiu al Universității Arizona, din Statele Unite ale Americii. Cercetătorii au examinat la întâmplare 85 de cărucioare de la mari magazine din patru state americane și au descoperit că 72 la sută din acestea sunt periculoase pentru sănătate. Bacteria E.Coli era prezentă în jumătate din aceste cărucioare.

Proiectul de lege care prevede un parteneriat între stat și Biserică în privința asistenței sociale stârnește controverse. Mai multe organizații neguvernamentale spun că această lege ar instaura un monopol al Bisericii asupra serviciilor sociale și că politicienii ar putea folosi parteneriatul în scopuri electorale. PDL, partidul care a propus legea, susține, în schimb, că, pe termen lung, statul ar avea numai de câștigat.


Nr. 23 săptămâna RL

ce a fost

7

11 martie 2011, www.romanialibera.ro

Câți bani au primit romii deportați în Transnistria Aproximativ 7.000 dintre romii care au fost deportați de Ion Antonescu dincolo de Nistru au primit despăgubiri.

D

intre cei 25.000 de romi trimişi în lagăre de Guvernul Antonescu, s-au mai întors acasă doar jumătate. În jur de 7.000 de deportaţi sau moştenitori ai acestora au primit despăgubiri din partea statului german. Deportarea romilor în Transnistria a fost decretată pe 1 mai 1942 şi a început o lună mai târziu, când au fost îmbarcaţi în trenurile către Transnistria primii 11.441 de romi - 2.352 de barbaţi, 2.375 de femei şi 6.714 copii. Alţi 13.176 de romi sedentari au fost deportaţi în septembrie 1942. Datele provin din raportul Comisiei Wiesel despre Holocaust. Cele două loturi de romi trimise în Transnistria reprezentau la vremea respectivă aproximativ 12% din totalul populaţiei rome re-

cenzate în 1930, care era de 262.501 de persoane rome.

Deportarea

Deportarea romilor nu a avut, oficial, o motivaţie rasistă, ci una de natură socială. În 1942, ordinul Mareşalului Antonescu a fost clar: „Toţi ţiganii nomazi, acei cari nu-şi pot justifica existenţa şi acei cu condamnări, vor fi adunaţi prin grija organelor Jandarmeriei şi trimişi până la 1 noiembrie a.c. în Transnistria”. „Consider, în condiţiile în care criteriul de deportare ar fi fost doar cel de natură socială, al menţinerii siguranţei populaţiei, că ar fi trebuit să fie deportaţi doar romii care comiteau infracţiuni grave, însă documentele şi mărturiile supravieţuitorilor arată că au fost deportaţi şi romi care nu erau certaţi cu legea”, susţine Adrian Furtună, co-autor

Romii deportați în Transnistria s-au confruntat cu o adevărată tragedie

al ultimei cărţi despre Holocaustul romilor, „Sostar na rovas?” (De ce nu plâng - n.r.). În continuarea argumentaţiei sale, Adrian Furtună precizează: „Un alt argument care susţine politica de purificare etnică a lui Ion Antonescu este acela că au fost deportaţi foarte mulţi romi care locuiau la sate,

iar din mărturia sa reiese că problemele cele mai grave erau întâmpinate la oraş. Ultima întrebare pe care o mai putem ridica este: de ce nu a fost deportat şi acel segment de populaţie ne-romă cu antecedente penale, dacă s-ar fi dorit asigurarea siguranţei cetăţenilor?”. publicitate


8

săptămâna RL Nr. 23

top viitor sport 28/03 – www.romanialibera.ro

All Star Game, la Dej

22/03 – supl. New York Times

25/03/2011 – RL, Aldine

De ce nu poate urma Transnistria Răpiri. Spionaj. Rating modelul Kosovo de credit?

Iubitorii baschetului din Ardeal sunt aşteptaţi duminică, 27 martie, la „Meciul stelelor“ din baschetul feminin românesc, All Star Game, care va avea loc în Sala Sporturilor din Dej. Cele mai bune jucătoare din partea nordică a Diviziei A de baschet feminin vor înfrunta baschetbalistele din sudul ţării, într-un meci Nord contra Sud, care va umple tribunele sălii dejene. Marea majoritate a jucătoarelor care vor evolua pentru echipa Nordului vin de la proaspăta câştigătoare a Ligii Europei Centrale, BC ICIM Arad, dar nici sportivele de la liderul clasamentului, CSM Satu-Mare, nu vor fi uitate, astfel că Nordul pare mare favorită în show-ul anual al baschetului feminin românesc. Anul trecut, All Star Game-ul a avut loc la Drobeta TurnuSeverin, iar „Meciul stelelor“ din baschetul masculin se va desfăşura anul acesta pe 9 aprilie, la Sibiu.

Puțini oameni pătrund cu adevărat în imperiul întunecat al banilor, dar Jules Kroll este unul dintre cei puțini.

Cum va fi înscăunat noul mitropolit de Cluj 25/03 – în ediția RL

C

eremonia de înscăunare a noului mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului este programată pentru data de 25 martie. Numele noului mitropolit urma să fie stabilit de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe data de 18 martie, data apariției pe piață a acestei ediții. Ceremonia de înscăunare era programată la Catedrala Mitropolitană, în prezența patriarhului Daniel Ciobotea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

A

veri jefuite, răscumpărări plătite, afaceri încheiate – scoaterea la lumină a acestor secrete și a nenumăratelor secrete mai mici care fac parte din istoria sa – au făcut din Kroll un om bogat. În urmă cu aproape 40 de ani, când practic a inventat domeniul cunoscut sub numele de corporate intelligence (informații în afaceri), a captat atenția conducătorilor de companii. Într-o vreme în care detectivii particulari își câștigau pâinea spionând neveste infidele, Kroll și-a înființat un fel de CIA privată. Dacă o companie din Top 500 sau o casă de investiții de primă mână avea nevoie de informații murdare despre competitori, Kroll era cel angajat să sape după ele. publicitate

Saptamana Rl - nr 23  

Saptamana RL

Saptamana Rl - nr 23  

Saptamana RL