Page 1

pag. 2

Gătitul, ca pretext pentru turism

R pag. 6

claudiu pĂdurean, redactor-șef

saptamana@ romanialibera.ro

omânii ignoră, în general, potențialul economic pe care îl are propria lor bucătărie. Am aflat acest lucru dintr-o conversație cu fostul director Nokia din România, John Guerry, pe care l-am întrebat dacă s-a obișnuit cu bucătăria românească. ´Ce bucătărie românească, pentru că voi aveți doar restaurante italienești?“, a glumit John Guerry. Apoi, după ce a trecută de la glumă la tonul serios, texanul care a locuit în Transilvania a vorbit despre prietenii săi care vin în vizită în România și care ar dori să descopere mai multă mâncare cu specific local. Iar faptul că gastronomia românească este ignorată este unul dintre motivele pentru care turiștii aleg să petreacă mult mai puțin timp în România decât în Ungaria, de exemplu. Cei care au înțeles acest lucru par să fie proprietarii de pensiuni din zona Mărișel, județul Cluj, care promovează această zonă, an de an, inclusiv prin intermediul unei inedite Cupe a Presei la Gătit. Vedetele ediției din acest an au fost slănina ardelenească și cartofii ecologici din Munții Apuseni.

pag. 6 pag. 3 pag. 6 pag. 5 pag. 4 pag. 5 pag. 4

Seara de Mo[ Nicolae este a[teptat` cu ner`bdare de copiii din toat` România. Mo[ul a fost, la origine, un sfânt cre[tin.

Cum a devenit Sfântul Nicolae „frateleø lui Moş Crăciun

RL, suplimentul Aldine

Steaua Bucure[ti are nevoie de o victorie cu Liverpool, în penultimul meci al grupei K din Europa League, pentru a fi aproape calificat` în prim`vara european`. Pag. 4

Meci pentru primăvară

În ziarul România Liber`

Sta]iunile de schi de pe Valea Prahovei, tot mai sufocate de turi§ti, vor avea un rival în Mun]ii Apuseni. Aici, tot mai multe destina]ii turistice ofer` noi pârtii de schi.

2

Apusenii, rivalii Văii Prahovei

2

www.romanialibera.ro

O furtun` geomagnetic` ar putea produce un dezastru, iar întreruperile de curent ar putea dura luni de zile.

Ce dezastre pot aduce furtunile solare

30

RL, suplimentul New York Times

29

Festivalul de Film Studen]esc FFFest 2010 se va organiza, anul acesta, f`r` nici un sprijin financiar din partea vreunui întreprinz`tor privat sau al autorit`]ilor locale.

19

FFFest 2010, fără sprijin

Nr. 8

www.romanialibera.ro

Departamentul de Stat al SUA critic` România pentru c` nu a rezolvat unele probleme legate de libertatea religioas`, pe care Washingtonul le-a constatat [i în anii anteriori.

România, codaşă la libertate religioasă

18

Din ziarul România Liber`

Una dintre cele mai cunoscute pic­to­ri]e din Cluj, An­dreea Radu, a vândut dou` tablouri actorului American Nicholas Cage.

17

PictoriŢa care l-a impresionat pe Cage

16

Din ziarul România Liber`

100.000 de euro reprezint` valoarea total` a amenzilor primite în 2010 de casele de schimb valutar de la inspectorii Protec]iei Consumatorului.

Paradisurile fiscale de la colŢul străzii

15

Din ziarul România Liber`

În 2011, Compania de Autostr`zi nu va pl`ti firmei Bechtel lucr`ri noi pe Autostrada Transilvania. Pu]inii bani pe care americanii îi vor primi sunt cei în contul unei datorii vechi din anul 2009.

Autostrada Bechtel intră în pauză

Din ziarul România Liber`

OCCRP radiografiaz` re]eaua prin care au fost sp`late milioane de euro [i în care sunt implica]i apropia]i ai omului de afaceri Sorin Ovidiu V\ntu.

Banii Petrom Service, spălaŢi de mafioŢi

Din ziarul România Liber`

15 – 19 noiembrie 2010 29 noiembrie – 3 decembrie 2010

O sinteză a evenimentelor trecute și viitoare 3

pag. 5

brief Edito

„Ortodoxia ne-a ținut în loc“

Istoricul Neagu Djuvara crede că religia ortodoxă este una dintre cauzele rămânerii în urmă a României față de Ungaria, Cehia sau Polonia.

pag. 3


2

săptămâna RL Nr. 8

ce a fost 19/11 – amănunte în RL, Aldine

Amănunte pe www.romanialibera.ro

Banii Petrom Service, spălați de mafioți OCCRP radiografiază rețeaua prin care au fost spălate milioane de euro și în care sunt implicați apropiați ai omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

M

Cum a fost confiscată locomotiva Unirii Unul dintre cele mai penibile momente din istorie s-a petrecut la doar câteva zile după Marea Unire cu Transilvania.

L

iderii românilor ardeleni au decis să formeze o delegaţie oficială, care „să depună la picioarele Tronului“ declaraţia de Unire. Adică, să notifice autorităţile din Bucureşti cu privire la decizia adoptată de românii ardeleni cu privire la unirea cu România. Delegaţia ardelenilor a fost formată din fruntaşi politici şi religioşi, printre care Vasile Goldiş, episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu, ori episcopul ortodox de Caransebeş, Miron Cristea. Toţi aceştia au pornit cu trenul, din Sibiu către Bucureşti. Delegaţia românilor ardeleni a fost primită cu un mare entuziasm şi cu o emoţie de nedescris de către fraţii de peste Carpaţi. Însă, acolo, delegaţii ardeleni au primit o veste care i-a lăsat stană de piatră. Nu mai aveau cu ce să se întoarcă acasă, pentru că unul dintre „băieţii deştepţi“ din epocă a decis să le rechiziţioneze locomotiva cu care veniseră!

embrii crimei organizate şi politicieni corupţi din Europa de Est îşi camuflează averile şi afacerile la adăpostul industriei offshore. Prin documentări de tip incognito şi investigaţii jurnalistice transfrontaliere, o echipă de reporteri din Balcani arată cum reţelele consultanţilor offshore din regiune facilitează finanţarea terorismului, traficul de armament și spălarea banilor proveniţi din contrabanda de cocaină sud-americană. În România, personajul principal este consultantul offshore bucureştean Kiss Laszlo Gyorgy.

Opt milioane de euro

Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat pentru spălare de bani şi complicitate la delapidarea a 8 milioane de euro din contabilitatea firmei societăţii Petrom Service (actuala PSV Company SA) - compania pe care mogulul Sorin Ovidiu Vîntu a anexat-o la afacerile sale. Banii au fost drenaţi printr-un circuit off­ shore transfrontalier pus la punct de Kiss împreună cu partenerul său Ian Taylor - un controversat avocat offshore din Noua Zeelandă. Cei doi sunt exponenţii unui uriaş imperiu offshore, ramificat ca o pânză de păianjen pe toate continentele, investigat pentru

16/11 – amănunte în RL

Rețeaua Petrom Service este anchetată de procurori

trafic de armament între ţări teroriste şi pentru spălarea banilor unui cartel mexican de droguri, monitorizat de spionajul american, anchetat în Noua Zeelandă, cercetat pentru evaziune fiscală şi delapidare în Balcani.

reporterii incognito

Care este cea mai tânără gaură neagră Oamenii de ştiinţă au acum ocazia să înţe­leagă cum explodează stelele care devin apoi găuri negre.

A

stronomii americani au descoperit cea mai tânără gaură neagră care există în vecinătatea galaxiei noastre. Deşi e proaspăt formată, de doar 30 de ani, dimensiunile sale sunt de cinci ori mai mari decât ale Soarelui. Descoperirea a fost făcută de Observatorul Chandra. Gaura neagră este o rămăşiţă a supernovei SN 1979C şi este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 milioane de ani-lumină de Pământ. Datele culese

politică

economie

17/11 – RL, ediția de Transilvania

19/11 – din ediţia RL de Sud-Est

Război total în PSD

Ceața a închis porturile de la Marea Neagră

Excluderea din PSD a viceprimarului Mircea Dolha a stârnit o mulţime de dileme în preajma alegerilor pentru funcţia de primar al Băii Mari, pentru că acesta este dat de sondajele de opinie ca principal favorit, fapt confirmat de surse din conducerile tuturor partidelor politice cu şanse în alegeri (PNL, PDL, PSD). Mai puţin este afectat cel care a dirijat excluderea sa, preşedintele PSD Maramureş, Mircea Ursache.

«Mecanismul propus» este, de fapt, scheletul unei operaţiuni de import, gândită în aşa fel încât să eludeze impozitele aferente şi taxele vamale europene.“

Porturile maritime au fost închise din nou, vineri după-amiază, din cauza ceţii, după ce operaţiunile fuseseră suspendate vineri dimineaţă şi reluate ulterior în jurul prânzului. Potrivit reprezentanţilor Căpităniei Zonale Constanţa, activitatea în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia a fost suspendată în jurul orei 15.30, din cauza vizibilităţii reduse, de sub o jumătate de milă marină.

de Observatorul Chandra şi Observatorul ROSAT au relevat o sursă de raze X stabilă în perioada 1995-2007. Acest lucru sugerează existenţa unei găuri negre, care este alimentată de materia atrasă în interior de o supernovă sau un sistem binar. Descoperirea i-ar putea ajuta pe astronomi să înţeleagă mai bine cum explodează stelele masive, care dintre ele se vor transforma în găuri negre sau stele neutronice.


Nr. 8

săptămâna RL

3

ce a fost c.v.

Mai multe detalii pe www.romanialibera.ro

special

Diplomat de carieră Neagu Djuvara (94 de ani)

„Ortodoxia ne-a ținut în loc“ Istoricul Neagu Djuvara crede că religia ortodoxă este una dintre cauzele rămânerii în urmă a României față de Ungaria, Cehia sau Polonia. Neagu Djuvara spune că prioritatea zero a guvernanților ar trebui să fie recuperarea Basarabiei și regretă că este prea târziu pentru a se implica în politica activă.

I

storicul Neagu Djuvara spune că, dacă ar avea cu 20 de ani mai puţin, ar can­di­da la preşedinţia României şi şi-ar asuma ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării. Crede însă că e prea târziu să se mai apuce de politica activă şi observă că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie, plus argumente prin care demonstrează cum şi când s-au aşezat liderii români „cu fundul în două luntri“.

• 1937 - licenţiat în Litere la Sorbona; • 1940 - doctor în Drept la Sorbona; • 1941 - elev-ofiţer de rezervă în campania din Basarabia, rănit la Odesa; • 1944, 23 august - este trimis curier diplomatic la Stockholm; • 1947-1961 - secretar general al „Comite­tului de Asistenţă a Refugiaţilor Români“, la Paris; colaborator la Radio Europa Liberă; • 1961-1984 - consilier diplomatic şi juridic al Ministerului francez al Afacerilor Străine în Republica Niger; • 1972, mai - doctorat de stat (docenţă) la Sorbona, cu o teză de filosofie a istoriei; • 1975 - publică „Civilisations et lois historiques. Essai d’étude comparée de civilisations”, Mouton, Paris - Haga (carte premiată de Academia Franceză); • După anul 1989, el a publicat o serie de cărți în limba română, care sunt pe cale să zguduie istoriografia românească.

Teama de Rusia

Într-un interviu publicat de RL, Neagu Djuvara avertizează că „România trebuie să se teamă de Rusia, fiindcă de sute de ani are poftă să muşte din toţi vecinii. Occidentalii nu ştiu că Rusia până la Petru cel Mare nici nu ajungea la Marea Neagră, iar la Nistru a ajuns abia la 1792, deci noi n-am prea fost vecini cu Rusia“. De asemenea, el mai spune că „România trebuie să fie mai curajoasă şi să aibă un discurs public clar adresat basarabenilor: «Noi vă primim oricând vreţi să veniţi». La un moment dat poate se va crea o masă critică şi o majoritate ar vota un referendum de reunire”.

Ortodoxia și România fără români

Istoricul Neagu Djuvara mai lansează un avertisment. Din cauza scăderii natalității, a imigrației și a emigrației, România riscă să devină o țară în care românii să fie în minoritate. Istoricul a vorbit și despre cauzele înapoierii României, iar religia ortodoxă ar fi una dintre aceste cauze. „Istoria ne-a fost foarte vitregă: invaziile barbare s-au încheiat în Occident în jurul anului 900; în Orient, căruia îi aparţinem, ele se termină la 1200. Când treci de la o generaţie la alta e nevoie de 150 de ani de adaptare, de incubare. Doar la ruşi

18/11 – din ediția RL

Dacă aş fi avut cu 20 de ani mai puţin aş fi candidat la preşedinţia ţării şi primul meu Neagu Djuvara este unul dintre cei mai apreciați istorici români obiectiv ar fi fost recuperarea Basarabiei. Aceasta ar trebui să fie există o dată clară a trecerii de la civilizaţia ţia occidentală pătrunde în Orient. România principala ţintă a României, apoi bizantină la cea occidentală: 1 ianuarie 1700, a mers mai repede, dar în acest caz nu avem să reuşim să ne impunem în UE.“ când Petru cel Mare dă decretul prin care toţi boierii sunt obligaţi să-şi taie barba şi să se îmbrace după moda europeană. Tot atunci se modernizează armata şi, încet-încet, civiliza-

date concrete, schimbarea începe însă după 1800: în Transil­vania modernizarea se face prin Bi­serica Greco-Catolicăø, mai spune Neagu Djuvara.

Pictorița care l-a impresionat pe Cage

Una dintre cele mai cunoscute pic­to­riţe din Cluj, An­dreea Radu, i-a vândut două tablouri lui Nicholas Cage.ctorul Nicolas Cage a vizitat acum Nicolas Cage venise împreună cu familia

A

câteva zile oraşul Cluj într-o zi de pauză de la fil­mările la pelicula „Ghost Rider 2“, care este realizată în zo­na Sibiului. Pictoriţa Andreea Radu este o admiratoare a actorului Nicolas Cage şi nici din greşeală nu a visat că picturile ei vor fi apreciate de actorul american. Aflat într-o vizită privată în Cluj-Napoca, actorul a luat masa într-unul dintre restaurantele din centrul oraşului, la Hubertus.

să viziteze Pădurea Baciu, care a dobândit faima că este locul unde au loc diferite fenomene paranormale. Actorul american intenţionează, de altfel, să cumpere o bucată de teren la Cluj, unde să îşi ridice o casă de vacanţă. În restaurant, pereţii erau împânziţi de lucrările artistei Andreea Radu, dintre care actorul a cumpărat „Peisaj de iarnă în Ardeal“ și „Nud“.

Neagu Djuvara, istoric

it 17/11 – amănunte în RL

Cea mai bună aplicație pentru iPhone

Aplicaţia Trip Journal, dezvoltată de o companie românească, a primit trofeul „All around best app ever“, în cadrul conferinţei mondiale 360iDev, a dezvoltatorilor de aplicaţii pentru iPhone. Aplicaţia le oferă utilizatorilor posibilitatea de a împărtăşi cu prietenii informaţii actualizate despre locurile pe care le vizitează, urmărirea rutelor prin GPS şi vizualizarea pe Google Maps, potrivit site-ului 101bestiphoneapps.com. Utilizatorii pot să posteze poze pe internet sau pe să scrie pe propriul blog.


4

săptămâna RL Nr. 8

ce urmează

Citește în pag. 6

Topul evenimentelor săptămânii. pe scurt

30/11/2010 – suplimentul New York Times

Ce dezastre pot aduce furtunile solare

2/12 – România Liberă

Meci pentru primăvară

O furtună geomagnetică ar putea produce un dezastru, iar întreruperile de curent ar putea dura luni de zile. Meteorologii fac eforturi pentru a-și îmbunătăți prognozele și pentru a reduce riscurile acestor evenimente.

O

furtună solară – explozie de gaz încărcat cu electricitate care afectează câmpul magnetic al Terrei – face ca rețelele electrice s-o ia razna. O furtună geomagnetică de amploare ar putea provoca întreruperi de curent în regiuni întregi, timp de luni de zile, estimează experții în acest domeniu. Efectele s-ar putea chiar extinde asupra mai multor continente, ceea ce ar putea afecta economia planetei mai rău decât o face actuala criză economică. Dat fiind impactul social și economic pe care o astfel de pană de curent l-ar produce, inginerii și oamenii de știință încep să analizeze în detaliu amenințările furtunilor solare.

Steaua Bucureşti are nevoie de o victorie cu Liverpool, în penultimul meci al grupei K din Europa League, pentru a fi aproape calificată în primăvara europeană. Roş-albaştrii se află pe locul al doilea în grupă, la trei puncte de formaţia engleză şi la două puncte în faţa celorlalte două echipe, Napoli şi Utrecht, iar un succes împotriva cormoranilor ar ajuta nu doar la palmares, ci şi în ecuaţia grupei. SteauaLiverpool va avea loc joi, 2 decembrie, de la ora 20.00. 8/12 – RL, ediția de Transilvania

Maraton de stand-up comedy

Eforturi pentru îmbunătățirea prognozelor

„Specialiștii în acest domeniu fac eforturi de a îmbunătăți prognozele, pentru a oferi companiilor de utilități informațiii mai precise despre momentul și locul în care ar putea lovi furtunile solare și cât de mare va fi impactul acestora“, spun jurnaliștii de la New York Times International Weekly, care au pregătit un material amplu dedicat amenințării reprezentate de fenomenul furtunilor geomagnetice. Mulți dintre specialiști se tem că un astfel de fenomen ar putea produce o stare de haos la scara întregii planete.

Rețelele de electricitate ar putea fi devastate de o furtună geomagnetică

7/12/2010 – suplimentul Imobiliare

Specialiștii în acest domeniu fac eforturi de a îmbunătăți prognozele, pentru a oferi companiilor de utilități informațiii mai precise despre momentul și locul în care ar putea lovi furtunile solare.“ jurnaliștii New York Times

2/12/2010 – suplimentul Timpul liber

Casa de Cultură a Studenților din Cluj va găzdui, în zilele de 8 și 9 decembrie, un adevărat maraton de stand-up comedy. La acest eveniment vor participa comedianți din toată țară, iar maratonul va reprezenta unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Transilvania. Organizatorul evenimentului, Adrian Sahr, va urca în persoană pe scenă pentru a-i distra pe spectatori în calitate de performer. 2/12 – www.romanialibera.ro

„Interferențe“, la Cluj

Ce locuință poți cumpăra cu 100.000 euro?

„Pește cu mazăre“ la Teatrul Metropolis

Cam orice, de la o garsonieră într-o zonă de lux până la o casă pe pământ. Depinde de așteptările clientului, căci o asemenea sumă permite accesul la mai toate apartamentele din ansamblurile rezidențiale care se vând în acest moment și, cu siguranță, acoperă cele mai multe oferte din blocurile vechi. Totuși, în cazul caselor nu vă așteptați la zone centrale. O casă

Teatrul Metropolis din București a programat un spectacol de excepție, a cărui cronică o veți putea citi în suplimentul Timpul Liber. Durata spectacolului va fi de o oră și 20 de minute. Autor: Ana-Maria Bamberger. Regia: Olga Tudorache. Cu: Olga Tudorache, Tamara Crețulescu. Un spectacol vibrant, plin de farmec, umor amar și luciditate, în care o puteți vedea pe Olga

de 100.000 euro poate să asigure tot confortul necesar în ceea ce priveşte suprafaţa construită şi spaţiul verde pe care îl oferă, dar va fi cu siguranţă situată la periferia oraşului. Chiar şi o casă de vacanţă în zone foarte cunoscute şi căutate este posibilă la acest preţ, dar va avea dimensiuni mici, finisaje de calitate medie şi foarte puţin teren.

Tudorache într-o manifestare teatrală de excepție. I se alătură, cu multă pasiune și vitalitate, Tamara Crețulescu, într-o poveste a zilelor noastre, care vorbește despre sufletul femeii și frământările ei. Teatrul Metropolis (Str. Mi hai Eminescu nr. 89, tel. 021/210.42.81), marți, 30 noiembrie, ora 19.00. Preț bilet: 21,20 lei.

Festivalul de Teatru „Interferențe“, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, își deschide porțile în seara de 1 Decembrie, de la ora 19.00. La acest festival participă trupe de teatru din nouă țări. Festivalul se va încheia pe data de 12 decembrie. Spectacolele vor avea loc la Teatrul Maghiar, la Teatrul Național „Lucian Blaga“, Casa Tranzit și Fabrica de Pensule. În total, vor fi 21 de spectacole.


Nr. 8 săptămâna RL

Scandal diplomatic pentru o autorizație. turism

Citește în pag. 7

ce urmează

cultură

datini

2/12 – RL, ediția de Transilvania

2/12 – suplimentul Timpul liber

3/12 – RL, Aldine

Apusenii, rivalii Văii Prahovei

S-a sfârșit cum a început

Cum a devenit Sfântul Nicolae „fratele“ lui Moș Crăciun

Stațiunile de schi de pe Valea Prahovei, tot mai sufocate de turiști, vor avea un rival în Munții Apuseni. Aici, tot mai multe destinații turistice oferă noi pârtii de schi pentru amatorii sporturilor de iarnă. În stațiunea Băișoara, din județul Cluj, pe lângă vechea pârtie de schi, vor fi deschise în această iarnă alte două pârtii, iar în Mărișel va fi pusă în funcțiune pârtia Ulciorul, de 750 de metri. Nu lipsesc nici pârtiile din stațiuni deja cunoscute, precum Stâna de Vale ori Arieșeni.

Durata: 1h 20 min. Autor: Sean O’Casey. Regia: Horațiu Mălăele Cu: Mihai Constantin, Daniel Badale, Victoria Dicu. Teatrul Național „I.L. Caragiale“ – Sala Mare, vineri, 3 decembrie, ora 20.00. Preț bilet: 16-30 lei. Două personaje dintr-o Irlandă rurală din prima parte a secolului XX au o dispută pe tema cine are cele mai multe treburi de făcut în cursul unei zile: soţia care munceşte pe lângă casă sau bărbatul care se ocupă cu munca la câmp? Pentru o zi fac schimb de roluri.

Seara de Moș Nicolae este așteptată cu nerăbdare de copiii din toată România. Moșul care aduce cadouri copiilor cuminți și „bâte“ copiilor care nu sunt ascultători a fost, la origine, un sfânt creștin. Însă tradițiile creștine s-au îmbinat, de-a lungul secolelor, cu tradiții păgâne, iar spiritul mercantil din societatea de consum a adus noi tradiții, neopăgâne, care au fost altoite pe vechea tradiție a generosului Sfânt Nicolae.

29/11/2010 – www.romanialibera.ro

cifre Festival important  40 de filme vor fi proiectate în cadrul 1 Festivalului de la Cluj.  ase facultăți ori academii de profil din toată țara Ș vor participa la acest festival.  estivalul FFFest 2010 va grupa proiecțiile F în cinci secțiuni.  ouă filme de la începutul secolului D vor fi refăcute de participanți.

Interesul studenților pentru filme este mare, dar cel al autorităților este zero

FFFest 2010, fără sprijin

F

estivalul de Film Studenţesc FFFest 2010 se va organiza, anul acesta, fără nici un sprijin financiar din partea vreunui întreprinzător privat sau a autorităţilor locale, lucru care i-a nemulţumit pe reprezentanţii Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj. „Cred că este un semn prost pentru mediul academic şi de afaceri din Cluj, nici o companie, nici o finanţare din partea Consiliului Local nu am primit, deşi am depus cereri. Totuşi, acest festival de film este dedicat studenţilor şi ei sunt componenta de bază a vieţii acestui oraş. Dacă tot ne considerăm un oraş cultural, artistic, se datorează în mare parte influxului de tineri care vin în fiecare an. Şi e o formă de lipsă de respect în cele din urmă“, a afirmat Doru Pop, profesor al Facultăţii de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai.

Cred că este un semn prost pentru mediul academic şi de afaceri din Cluj, nici o companie, nici o finanţare din partea Consiliului Local nu am primit, deşi am depus cereri. Totuşi, acest festival de film este dedicat studenţilor şi ei sunt componenta de bază a vieţii acestui oraş.“ Doru Pop, organizator

140 de filme

În cadrul festivalului vor fi prezentate 140 de filme realizate de studenţi din întreaga ţară, de la şase facultăţi de cinematografie şi media, precum Academia de Teatru şi Film, Hyperion sau Universitatea Media. Evenimentul se va desfăşura între 26 şi 28 noiembrie. Filmele vor fi prezentate pe cinci secţiuni: film de ficţiune, documentar, film experimental, film foarte scurt şi film de animaţie. La finalul festivalului vor fi proiectate şi două remake-uri, ca omagiu adus regizorilor clujeni de la începutul secolului Jeno Janovics şi Mihaly Fekete. „Din grozăviile lumii” este un film realizat cu scopul de a educa şi a prezenta cazul unui ren-

tier bogat care se îmbolnăveşte de sifilis şi îşi pune în pericol întreaga familie pentru că vrea să ascundă ruşinoasa afecţiune. Filmul a fost difuzat inclusiv în conferinţe medicale. Al doilea film este povestea de dragoste dintre fiica unei cârciumăriţe zgârcite şi un cavaler, fiul „bătrânului cu bocanci“. Mama fetei vrea să îi despartă pe cei doi, pentru un ginere mai cu stare. „La începutul secolului, între 1912 şi 1920, în Cluj a fost o fabrică de film renumită în lume. Din cauza aceasta am ales două filme făcute în perioada respectivă, pe care vrem să le refacem cu studenţii’“, a declarat Orsalya Toth Orsaya, de la Universitatea Sapientia.

5


6

săptămâna RL Nr. 8

top 10 evenimente trecute Paradisurile fiscale de la colțul străzii 100.000 de euro reprezintă valoarea totală a amenzilor primite în 2010 de casele de schimb valutar.

R

eporterii RL au mers la zece puncte „exchange house“ din București. Unele dintre ele aparțin unor companii importante de pe piață. În majoritatea cazurilor, comercianții nu au eliberat bonuri fiscale pentru tranzacțiile efectuate. Mai mult decât atât, vânzătorii nu au respec-

tat nici celelalte condiții impuse de legislație pentru schimburile valutare, cum ar fi obligativitatea prezentării unui act de identitate sau semnarea formularului de acceptare a tranzacției. Neregulile au atras din partea autorităților amenzi de 100.000 de euro în 2010.

MIERCURI, 17 noiembrie 2010

• Evaziunea fiscală pentru a deveni o regulă în funcționarea caselor de schimb valutar, care au intrat în vizorul comisarilor Protecției Consumatorului. • Reporterii incognito ai României Libere au reușit să demonstreze cum funcționează sistemul prin care este ocolit Fiscul.

Șeful Gestapo în București, agent CIA Luni, 15 noiembrie

Sală de sport de 4.000.000 euro la Cornu Joi, 18 noiembrie

S

S

tatele Unite ale Americii au reciclat foști naziști din rațiuni de „interes național“. Un raport secret al Departamentului american al Justiției, obținut de New York Times, arată că spionajul american a protejat criminali de război naziști pentru că erau utili intereselor SUA. Printre cei protejați s-a numărat și Otto von Bolschwing, fostul șef al Gestapo la București. Fostul spion nazist a fost unul dintre apropiații lui Adolf Eichman, cel care are pe conștiință milioane de evrei.

ala de sport din Cornu, destinată celor 270 de elevi din comună, a fost dată în folosință în urmă cu două săptămâni. Investiția a fost începută în timpul guvernării lui Adrian Năstase, care are o casă în comună. Apoi, ele au fost blocate de noua putere de după 2004. Lucrările au fost reluate în 2006, după ce antreprenorul, Edilconst, apropiat de PSD, a încheiat un contract cu General Concrete SRL, o firmă a unui sponsor PDL din Cernavodă.

Joi, 18 noiembrie

Vineri, 19 noiembrie

Vineri, 19 noiembrie

Șeful OMV, pus sub acuzare

România, codașă la libertate religioasă

Budapesta spune „Nem!“

Procurorii austrieci au pornit o anchetă împotriva șefului celei mai mari companii petroliere din regiune, OMV. Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al companiei care deține și pachetul majoritar de acțiuni al Petrom, este învinuit de efectuarea de tranzacții bursiere pe bază de informații privilegiate. Preliminariile anchetei au durat mai multe luni.

Departamentul de Stat al SUA critică România pentru că nu a rezolvat unele probleme legate de libertatea religioasă, pe care Washingtonul le-a constatat și în anii anteriori. Printre ele se numără nerestituirea bunurilor confiscate Bisericii Greco-Catolice în anul 1948 și date în folosința Bisericii Ortodoxe. O altă problemă este legată de neînregistrarea unor noi grupări religioase.

Conducerea Teatrului Național din Budapesta a retras autorizația de organizare a recepției de Ziua Națională a României, la presiunile unor politicieni extremiști din Jobbik, din opoziție, și din FIDESZ, aflat la guvernare. Motivul ar fi acela că serbarea Zilei de 1 Decembrie ar fi un act antimaghiar. Intelectualii ardeleni, români și maghiari, deplâng această situație.

Luni, 15 noiembrie

Miercuri, 17 noiembrie

Marți, 16 noiembrie

Marți, 16 noiembrie

Misterioasele morți ale spionilor

Clujul, fără „Regele berii“

Autostrada Bechtel intră în pauză

Revine scandalul inchisoriloR

În 2011, Compania de Autostrăzi nu va plăti firmei Bechtel lucrări noi pe Autostrada Transilvania. Puținii bani pe care americanii de la firma Bechtel îi vor primi de la statul român sunt cei în contul unei datorii vechi din anul 2009. Din cei 415 kilometri, câți ar avea Autostrada Transilvania, în șase ani au fost construiți doar 52, între Câmpia Turzii și Gilău. Bechtel a anunțat deja că va concedia circa 800 de angajați.

Amnesty International le cere autorităților române să înceapă o anchetă completă referitoare la presupusul rol al României în programele CIA de extrădări extraordinare și detenție secretă. România este una din cele opt țări europene menționate în noul raport al Amnesty International pe tema închisorilor secrete ale CIA. Autoritățile române au negat că ar fi existat închisori ale CIA pe teritoriul României.

O serie de crime și de sinucideri au răvășit lumea serviciilor secrete. În timp ce în Rusia morțile misterioase se înmulțesc, președintele Dmitri Medvedev a promulgat o lege care extinde puterile serviciilor secrete interne (FSB, exKGB) și a decorat agenții ruși capturați în Statele Unite ale Americii și readuși în țară în urma unui schimb de spioni. Spionii ruși care au căzut în dizgrație au însă parte de morți violente.

Conducerea companiei sud-africane Ursus Breweries a decis să renunțe la producția de bere din Cluj și să transfere liniile tehnologice în Buzău. Astfel, s-a pus capăt unei istorii a berii care a început în Cluj în anul 1878. Motivele transferului sunt legate de scăderea volumului vânzărilor de bere și de imposibilitatea extinderii fabricii din Cluj. Pe Internet, mii de clujeni au anunțat că vor renunța la brandul Ursus.


Nr. 8 săptămâna RL

pe scurt 15/11 – din ediția RL

Își iau bugetarii banii înapoi?

Tribunalele din România încep să dea peste cap deciziile Curții Constituționale legate de tăierea salariilor bugetarilor. Astfel, instanțele încep să dea câștig de cauză bugetarilor care au contestat în justiție reducerea cu 25 la sută a salariilor sau indemnizațiilor de concediu. Chiar dacă deciziile tribunalelor ar putea deveni definitive, autoritățile nu au bani pentru a le putea pune în aplicare. Teoretic, bugetari ar trebui să deschidă noi procese, pentru executarea silită a autorităților care nu pot să restituie banii. Până atunci, însă, urmează judecarea recursurilor declarate de juriștii instituțiilor publice.

7

Amănunte pe www.romanialibera.ro

Scandal diplomatic pentru o autorizație După ce a ignorat apelurile repetate ale Parisului şi a declanşat un scandal imens, autorizând extinderea unui bar, gard în gard cu Ambasada Franţei, primarul Andrei Chiliman a pier­dut şi procesul deschis pentru anularea autorizaţiei.

Î

ntr-un oraş în care autorizaţiile de construcţie se acordă, de multe ori, la limita legislaţiei, iar uneori sunt eliberate chiar de către alte instituţii decât cele abilitate, apariţia unui imobil fără nici un sens lângă o clădire istorică sau lângă o biserică riscă să nu mai şocheze pe nimeni. Sunt însă şi cazuri fericite în care astfel de documente sunt anulate de instanţă, mai ales dacă intervin probleme legate de securitatea unor instituţii.

Primarul Chiliman a pierdut în justiție războiul cu Ambasada Franței

Proteste din Franța

Astfel s-a întâmplat cu autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman, pentru extinderea unei terase-bar cu program non-stop, amplasată chiar lângă Ambasada Franţei. După ce demersurile Parisului pe lângă primăria de sector au eşuat, reprezentanţa diplomatică s-a

adresat Ministerului de Externe şi Prefecturii Municipiului Bucureşti, cu scopul declarat de a obţine anularea autorizaţiei. Conflictul nu a trecut neobservat, pentru că nici ambasada, nici edilul Chiliman nu s-au abţinut de la declaraţii dure. În cele din urmă, ambasada a deschis un proces și a obținut, în instanță, anularea autorizației cafenelei Tonka publicitate


8

săptămâna RL Nr. 8

top viitor cultură 2/12 – RL, ediția de Transilvania

Lupta împotriva drogurilor devine artă

Sub sloganul „Ideile tale pot prinde viaţă într-un film“, proiectul Comedia Colectivă lansat de Asociaţia Culturală Ideograma este deschis tuturor pasionaţilor de film, care se pot implica activ în toate etapele specifice realizării unui lungmetraj. „Comedia Colectivă va avea un aspect deosebit în peisajul cinematografic, deoarece tinerii, elevi sau studenţim şi, de altfel, orice persoană pasionată de cinematografie pot contribui cu idei pentru un scenariu mai larg pe tema consumului de droguri. Dacă le spui tinerilor că nu e bine să consume droguri e una, dar dacă ei pot construi povestea înseamnă să-i implici. Acest proiect implică tinerii în procesul de creaţie a unui film de lungmetraj, pentru a-i ajuta ca în final să înţeleagă riscurile pe care le prezintă traficul şi consumul de droguri“, spune Walter Ghidibaca, director de proiecte la Asociaţia Culturală Ideograma.

8/12 – supl. „Meciul Campionilor“

3/12/2010 – RL, Aldine

Uzinele austro-ungarilor devin muzee „Petrecere“

de final de an

CFR Cluj îşi va lua „la revedere“ de la propriii fani în anul 2010 cu un meci împotriva lui AS Roma, în ultima etapă a Grupei E din Liga Campionilor.

P Ce mănâncă studenții de azi? 29/11 – www.romanialibera.ro

U

ltimii ani au adus o schimbare în comportamentul alimentar al tinerilor, în special în cel al studenților. Dacă acum câțiva ani era la mare modă mâncarea de tip fast-food american, acum mulți tineri preferă mâncarea asiatică. Și asta, pentru că mulți dintre tineri cred că mâncarea asiatică este mai sănătoasă și are mai puține grăsimi decât cea europeană. Astfel, în campusurile studențești din Cluj au ajuns la mare modă restaurantele chinezești, indiene ori japoneze.

artida va avea loc miercuri 8 decembrie, de la ora 21.45, şi chiar dacă se anunţă destul de frig, fanii feroviarilor vor să mai asculte încă o dată imnul Ligii Campionilor la ei pe stadion, dar şi să-i revadă pe Totti, Borriello sau De Rossi. La ultima vizită a românilor în Gruia, aceştia s-au impus cu 3-1, un scor pe care Cadu, Culio şi restul CFR-iştilor vor să-l răzbune în meciul din acest sezon. Ca şi la celelalte două întâlniri din grupă, şi de această dată România Liberă va prezenta, în suplimentul „Meciul Campionilor”, toate detaliile referitoare la partida cu italienii. În ultimul număr al anului, suplimentul marca RL va cuprinde, în cele opt pagini ale sale, prezentarea detaliată a celor două loturi, rezultatele şi clasamentul grupei în acel moment, dar şi un interviu cu unul dintre protagonişti. publicitate

Saptamana Romania libera - nr 8  
Saptamana Romania libera - nr 8  

Saptamana Romania libera