Page 1

Design aplicat: bun venit oaspeților în living! ARTĂ ȘI DESIGN PENTRU CASA TA

ANUL XVI, NR. 11, NOIEMBRIE 2012

CLASIC ENGLEZESC

2 SUPLIMENTE

GRATUITE CASE DIN LEMN

+

SĂNĂTATE

O casă brașoveană cultivă eleganța Albionului într-un decor montan

DECO DE SEZON

Masculin și feminin la un loc PREȚ 7.9 LEI

DESIGN WAVE

Jean Prouvé, de la industrie la design pe drumul frumuseţii


06

Editorial

elena turcu, redactor-șef

La graniţa dintre căldura toridă şi frigul care-ţi pătrunde până în măduva oaselor, ne dăm întâlnire cu toamna, un anotimp bogat în culori, miresme, texturi şi licăriri sfioase de lumină blândă. Abundenţa acestui sezon o regăseşti cu lejeritate oriunde ţi-ai întoarce privirea. Ca atare, nici interioarele noastre nu scapă neatinse de magia anotimpului. Mai mult, dat fiind că, nu cu mult timp în urmă, cel mai mare târg de ceramică şi obiecte sanitare, Cersaie, şi-a primit vizitatorii într-un cadru de sărbătoare, iar designerii renumiţi ai momentului şi-au etalat la cea de-a 30-a ediţie noutăţile din domeniu, roadele muncii lor vor deveni în curând etalon pentru locuinţele noastre. Dacă te simţi copleşit de tabloul tomnatic creat în jurul tău, te invităm într-un loc în care timpul pare că s-a oprit. Atmosfera tavernelor greceşti, redată cu minuţiozitate, îţi va încărca bateriile pentru o bună perioadă de timp.

h Aiurart artă contemporană într-un spaţiu neconvenţional. Nume consacrate şi tineri la începutul carierei câştigă publicul prin calitatea mesajului artistic. Pag. 80/Galerie de artă


04

sumar noiembrie 2012

Repere 8

agendă

10 Stop2Shop Un decor de toamnă strălucitor 12 Stop2Shop Eleganță de bronz 13 Stop2Shop Confortabil & călduros 14

Alegerea designerului Armonia detaliilor în stilul oriental

46

16 Tema lunii A 30-a ediţie Cersaie, o nouă viziune asupra băii 20

Deco de sezon Colțul tău de liniște

24 În oraș Gustări greceşti autentice într-un peisaj mioritic 28 Design wave Jean Prouvé 34

Profil de designer Dorin Ștefan

căminul meu

68 68 Arta aranjării mesei Bogăția toamnei târzii

38

Căminul meu Reședința Ambasadei Franței

46

Căminul meu Amenajare modernă cu parfum retro Căminul meu Clasic englezesc la poalele Tâmpei

Design aplicat: bun venit oaspeților în living! artă Și desiGn pentru casa ta

anul XVi, NR. 11, NOIEMBRIE 2012

Arta de a trăi

CLASIC ENGLEZESC

2 SUPLIMENTE

GRATUITE CASE DIN LEMN

+

SĂNĂTATE

O casă brașoveană cultivă eleganța Albionului într-un decor montan

76 Povestea

unui brand Dyson, produse de top, apreciate în lumea largă

78 Accesorii Ia loc pe covor!

pentru casa ta

80

58 Lecţia de stil Ambianţă de călătorie pentru intrarea în casă

Galeria de artă Aiurart. Spaţiu de artă contemporană. Din timpul tău

60 case eco Responsabilitate eco pentru cămine

84 Atelier de artist Zoița. Arta ca formă de eliberare

62 Design aplicat Livingul. Bun venit oaspeţilor!

86 Voiaj Istanbul – Un oraş cât o ţară

DECO DE SEZON

Masculin și feminin la un loc PREȚ 7.9 LEI

52

80

PREȚ 7.9 LEI

DESIGN WAVE

Jean Prouvé, de la industrie la design pe drumul frumuseţii

Copertă: Eleganță englezească la poalele Tâmpei Foto: Robert David


16

repere / trend internațional

A 30-a ediţie Cersaie,

o nouă viziune asupra băii m Orașul Bologna din Italia a găzduit, la sfârșitul lunii septembrie, cea de-a 30-a ediţie (una aniversară) a celui mai important târg internaţional de ceramică și obiecte sanitare din Europa, cunoscut sub numele de Cersaie. Organizat de EdiCer Spa, Confindustria Ceramica și Bologna Fiere, Salonul a demonstrat și de data asta că-și merită prestigiul, în ciuda contextului economic nu tocmai favorabil.

m

Text: Lucia Lazăr | Foto: Lucia Lazăr, www.tileofspainusa.com

O

rganizarea la standarde ridicate și cifrele impresionante (un spaţiu expoziţional de 170.000 de metri pătraţi, 1.074 de firme participante și aproape 100.000 de vizitatori, dintre care 32% străini) sunt grăitoare în acest sens. Cu siguranţă, Cersaie a fost, pentru patru zile, kilometrul zero al designului de interior european. Aici și-au dat întâlnire cei mai renumiţi producători din domeniu, veniţi de pe toate continentele, arhitecţi și designeri celebri, retaileri, studenţi, jurnaliști, simpli vizitatori, aici s-au trasat cele mai noi direcţii și tendinţe în materie de plăci ceramice, obiecte sanitare și accesorii pentru baie și tot aici au avut loc, zilnic, seminarii, dezbateri, întâlniri tematice, demonstraţii și concursuri. Este al doilea an în care, cu prilejul expoziţiei, s-a organizat concursul „Beautiful ideas”, destinat studenţilor italieni la facultăţile de design și arhitectură. Cea care a reușit să creeze imaginea Cersaie 2012, explorând tema „evoluţiei ceramicii”, a fost Grazia Piccininno, o studentă la secţia design industrial a Facultăţii de Arhitectură din Genova. Ea a realizat o imagine tridimensională constând

din două plăci roșii ce formează un acoperiș, un simbol al arhitecturii și designului interior. O altă competiţie susţinută de Cersaie și adresată, de asemenea, tinerilor arhitecţi a fost „Young architects scrape the sky”. Designeri celebri Pintre numeroșii designeri celebri prezenţi la târg, capete de afiș au fost portughezul Eduardo Souto de Moura, unul dintre cei mai populari arhitecţi ai momentului, câștigător al premiului Pritzker în 2011, arhitecta germană Heike Hanada, câștigătoare a competiţiei internaţionale pentru noul Muzeu Bauhaus din Weimar în 2012, și arhitectul japonez Shigeru Ban.


târg de ceramică

Căminul

noiembrie 2012

17


52

căminul meu / Sobrietate britanică

Clasic englezesc la poalele Tâmpei O casă veche, de dimensiuni mari, dar compartimentată cu atenţie şi viziune, reuneşte elemente desprinse din eleganţa Albionului şi le plasează într-un decor montan, în mijlocul oraşului Braşov.

a începutul anului 2010, după căutări îndelungate, o familie braşoveană descoperea în zona Gării o casă clădită înainte de Primul Război Mondial, al cărei potenţial era evident. Cei doi tineri şi băieţelul lor de 3 ani au fost cuceriţi pe loc de vecinătate şi de planurile pe care începuseră deja să şi le facă pentru noul lor cămin. Ideea iniţială consta în simpla consolidare a casei. Lucrările în care capul familiei, de profesie inginer constructor, a fost foarte implicat au luat o altă turnură atunci când s-a descoperit că locuinţa avea nevoie de mult mai multă atenţie pentru a redeveni sigură. S-a ajuns astfel la reconstruirea ei deasupra demisolului. Rezultatul a luat forma unui imobil de aproximativ 350 de metri pătraţi, cu etaj şi 12 încăperi în total. Mai exact, la demisol se află un dormitor, un birou, o baie şi o sală de entertainment, la parter se găsesc un living de 60 de metri pătraţi, o baie de serviciu şi o bucătărie, iar la etaj sunt trei dormitoare şi două băi. Pe scurt, o casă compactă, cu spaţii largi, generoase şi aerisite. Cât despre amenajare, tinerii proprietari au dorit adoptarea unui stil clasic, elegant, dar nu laborios, ieşit însă din tiparele

Proprietarii au fost fermecaţi încă de la început de potenţialul şi vecinătatea construcţiei.

Text: Diana Bogdan | Foto: Robert David


53

Livingul este rezultatul

dorinţei proprietarilor de a se bucura de o atmosferă intimă, obţinută cu ajutorul unui mobilier în culori închise – negru antichizat cu blaturi de lemn, pe care designerul l-a temperat cu nuanţe de ocru.

Căminul

noiembrie 2012


64

căminul meu / design aplicat

2. Minimalismul anilor ’60 Un living care pare desprins din anii ‘60, când interioarele occidentalilor aveau un suflu futurist. Forme simple, circulare, unghiuri drepte, culori de pământ şi ingeniozitate în ceea ce priveşte folosirea spaţiilor de depozitare. Pe scurt, un look sofisticat, obţinut strict din îmbinarea unor piese cu aspect minimalist.

Lampadar Brunswick, antichizat, h: 105 – 135 cm, furnizor: Eichholtz, Delta Studio, 440 euro (+ TVA)

Set Print Polo Cup (4 buc.), finisaje din lemn, 45x55 cm/buc., furnizor: Eichholtz, Delta Studio, 594 euro (+ TVA)

Vază din porţelan Rosenthal Studio-Line, colecţia Opening, design: Little Wonder, h: 33 cm, My House, 2.038 lei

Living Decoboco, Moir, compus din: Bibliotecă Target, din MDF vopsit, design: Nendo, 100x200x27 cm, 1.515 euro (+ TVA)

Cuier Baobab, design: Xavier Lust, Galeriile Noblesse, preţ la cerere

Canapea Decoboco, structură din lemn şi metal, şezut tapiţat cu material textil sau piele, design: Nendo, 363x40/78x110/171 cm, preţ începând cu 5.762 euro (+ TVA)

Masă de cafea Moya, din poliuretan şi sticlă, design: Nendo, 100x28 cm, 1.357 euro (+ TVA) Măsuţă de cafea Link, din metal vopsit, design: Nendo, 45x45 cm, preţ: începând cu 396 euro (+ TVA)


65

Colţar Richard Gere, finisări: gri, poliester, acrilic, bumbac, furnizor: Eichholtz, 315/160x62 h cm, Delta Studio, 3.630 euro (+ TVA)

Covor Safari, cusut manual, din piele de bovină, 160x240 cm, Mobexpert, 1.971 lei

Măsuţă de cafea, din sticlă şi lemn, colecţia Vendome, Galeriile Noblesse, preţ la cerere

Căminul

noiembrie 2012


80

arta de a trăi / galeria de artă

aiurart.

Spaţiu de artă contemporană. Din timpul tău

m

Deschis recent în Bucureşti, pe strada Lirei, la numărul 21, spaţiul Aiurart promovează, printr-o viziune ambiţioasă, un concept complex de artă contemporană, arhitectură şi design. Nume consacrate şi tineri la începutul carierei câştigă publicul prin calitatea mesajului artistic. Text: Mariela Vanu | Foto: Robert David

I

rina şi Alexandru Radu au pornit în forţă proiectul „Aiurart. Spaţiu de artă contemporană. Din timpul tău”, alegând un eveniment major din domeniu pentru a deschide porţile galeriei, mai exact „Noaptea Albă a Galeriilor”, când au vernisat şase proiecte în paralel. Viziunea lor este una complexă: un spaţiu interactiv, în care publicul este familiarizat cu lucrările de artă, pictură şi sculptură, artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. Ideea s-a născut din convingerea Irinei şi a lui Alexandru Radu că „trăim într-o lume cu o minunată abundenţă de artişti şi proiecte artistice. Putem spune, chiar dacă sună exagerat sau ca un clişeu, că trăim o nouă perioadă a renaşterii. Suntem iubitori şi consumatori perfecţi de artă contemporană în mod special şi de estetică actuală în general. De mai bine de 10 ani, ne programăm călătoriile după harta şi calendarul marilor expoziţii şi am descoperit arta contemporană românească mai curând în expoziţii din Europa. Am aflat că avem tot mai mulţi artişti, tot mai multe proiecte şi tot mai multe galerii de artă şi spaţii alternative care merită un public mai mare. Dar şi un public în formare, care trebuie să primească mai multă informaţie. Şi am început să ne uităm şi la ce lipseşte!”

Numele ales pentru galerie provine tot dintr-o călătorie, în Maroc, unde au descoperit că, în dialectul berber, luna, astrul nopţii, se traduce prin „aiur”. Spaţiul de expunere are o poveste interesantă: este vorba despre o casă cu vârstă considerabilă, ce a aparţinut unei familii de negustori greci. Ea a fost construită în 1898 şi extinsă ulterior, în anii ’30, peste o cramă datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de dinainte de ridicarea corpului principal. S-a ales o renovare înţeleaptă, în care să nu intervină modificări la structură, proporţii şi mai ales la ornamentele originale, acestea din urmă fiind curăţate cu grijă de straturile succesive de vopsea adăugate în timp.Valoroasa şi minuţioasa renovare, realizată cu sprijinul şi sub îndrumarea arhitectului Bogdan Pop şi al echipei ASDESIGN 95, a durat opt luni. Structura clădirii este implicată în mesajul ideatic al galeriei. Astfel, cele trei niveluri succed diverse forme de manifestare şi materializare artistică. Demisolul cu trei încăperi şi un hol, ce însumează circa 50 de metri pătraţi, este dedicat mai mult artei video, instalaţiilor audiovizuale imersive, instalaţiilor interactive, dar şi expoziţiilor de artă cu caracter urban, precum cele din seria „the artvertising agency, personal art projects by art directors”, cele de grafică ori artă digitală.

La demisol, seria instalaţiilor continuă cu două lucrări de Patricia Teodorescu, „Aliteraţie” (instalaţie audiovizuală imersivă) şi „Doina” (video), şi un video de Gheorghe Rasovzky, „Wasted”, ambii invitaţi la Aiurart de asociaţia culturală Instalart, în cadrul lansării proiectului Instalart/ sculptură/001.

În două camere la parter sunt prezentate lucrările artiştilor Marian Zidaru, „La Fântână”, şi Mircea Roman, „Vierme”, în colaborare cu asociaţia culturală Instalart.


81

Căminul

noiembrie 2012

Caminul - XVI, NR. 11 , Noiembrie 2012  
Caminul - XVI, NR. 11 , Noiembrie 2012  

Caminul - XVI, NR. 11 , Noiembrie 2012

Advertisement