Page 1

BILLEDBØKER Utvalgte favoritter Dahle, Gro /Svein Nyhus (ill.):

Flere bøker. Sterke problemstillinger tas opp, som en voldelig far i Sinna Mann, sinne og aggresjon i Bak Mumme bor Moni og en mor med psykiske problemer i Håret til mamma. Tikk takk, sier tiden. Bøkene egner seg flott til bruk også sammen med eldre elever. Nyeste bok: ROY – om det å miste et kjæledyr.

Nyhus, Svein:

Nyhus både skriver og illustrerer.

Ersland, Bjørn Arild:

Fra Mandal. Han har hatt stor suksess med rare, underlige, flotte, morsomme bildebøker som: To bøker om Hugo samt Tigli, Tor og

traktoren, Sageren, Kjell Otto og fyret, På jekt etter gull og gråstein og Modellbyggeren. Flere bøker kan med hell brukes på mellomtrinnet. Spennende samarbeid med ulike illustratører. Nyeste bok: Onkel Arne og moderne fiskerier.

Hole, Stian:

Har laget de fantastiske bøkene Den gamle mannen og hvalen – en bok om ensomhet og vennskap og Garmanns sommer – om å grue seg til å begynne på skolen. Noe skal ta slutt, noe skal begynne. Nyeste: Garmanns gate. Bøker også for ungdom/voksne.


Holzwarth, Werner: Den lille muldvarpen som ville vite hvem som

hadde bæsjet på hodet hans. En anmelding: Obligatorisk barnelesning Ingen barn kan vokse opp uten å ha lest om Muldvarpen. Og sannelig bør også voksne ta den frem nå og da. Det geniale med Muldvarpen er at den spiller på vår mest primitive humor; den som berører de illeluktende, brune greiene som har en tendens til nå og da å komme ut av oss med varierende fart og styrke. Dette skildres utrolig treffende gjennom Muldvarpens jakt etter den riktige gjerningsmanns "fingeravtrykk". Vi treffer alle typer og størrelser før han endelig finner den som stemmer med den sirlige lorten som så frekt hadde blitt sluppet på hodet hans. Vår venns kommentarer og uttrykk er uslåelige, og tegningene, beskrivelsene og historien er så sjarmerende, underholdende, tatt på kornet og ikke minst HYSTERISK festlig, at dette er en klassiker i barnelitteraturen. Hurra for primitiv humor og Muldvarpen!

Hovland, Henrik:

De to bøkene om

Johannes Jensen har blitt enormt populære.

Johannes Jensen føler seg annerledes og Johannes Jensen og kjærligheten har mye livsfilosofi i seg og kan leses av alle! Nordqvist, Sven:

Hvor er søsteren min? Fantastisk detaljerte illustrasjoner, en slags letebok. Fin i små grupper.

Solberg, Lisa Aisato N`jie: Mine to oldemødre. Varm og vakker bildebok om ha røtter i flere land. Hvordan er det å vokse opp med én oldemor i Norge - og én i Gambia?

Nilsson, Ulf:

Farvel, herr Muffin og Alle døde små dyr. Om barn, dyr og dyr som dør. Søte, gode bøker. Alle aldre.

Landström, Olof og Lena:

Fire høner og ein hane. Om ein hønseflokk som gjer opprør mot den autoritære hanen og lærer han å dele rettferdig. Hønene går nemleg på kurs og lærer stemmebruk, fjørbrusing,… Morsom også for voksne.


Torseter, Øyvind:

Klikk

Morgenthaler, Anders:

Bjarnes tenner. Historien er morsom, tegningene søte og en hyggelig bok å lese for barna! Baobabtreet .

Opedal/Dybvig

.

Flekkmonsteret bygger harefelle. Ei morsom fortelling om flekkmonsteret som våkner en morgen og har lyst på harekjøtt. Humor for alle, med flotte illustrasjoner.

Brænne/Dybvig

Venner. Vi møter flere dyr i jakten på å bli bedre kjent. Dette er ei fortelling med god humor og fantastiske illustrasjoner. Egner seg meget godt som høytlesingsbok, særlig for de minste.

Bø, Victoria

Selma og dagen som ble grå. Ei varm bok om hva som skjer med Selma når pappa blir syk. Ei bok om barns følelser, illustrert med sterke og uttrykksfulle tegninger som lett kan gjenkjennes av barn. Egner seg godt som høytlesing.

Eriksen, Helga Gunerius

Flugepapir. Om Bente, ei jente i tidlig skolealder og ei flue som er hennes kosedyr. Og det handler om tiden. Tiden de voksne synes er så dårlig: «no har vi dårleg tid», men kan tiden være dårlig? undres barnet. Kan tiden gå ut på dato? Som melk? Og hvorfor kan ikke flua være mitt kosedyr og kose seg, tenker Bente og steller i stand til en fluefest. Ei bok om barnets undring over ting i hverdagen. Humor og flotte, ville illustrasjoner!


Prinsesse Martha Louise

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet. Et nydelig eventyr om hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet. Det er jo det alle barna lurer på. Hvorfor har de ikke kroner på hodene sine hvis de er ekte? En god høytlesingsbok med flotte tegninger. Prinsessens eventyr baserer seg på unionsoppløsningen, dermed får barna også et innblikk i historiens forløp.

Moursund, Gry: Hipp hurra for selveste Susi. Susi er 5år, men hvor blir det av tante Anna? Hun er jo den viktigste gjesten! En bok full av morsomme påfunn, fart og spenning og en original forklaring på hva som hadde hendt med tante Anna. Et fyrverkeriet av en bildebok med sterke farger og mange detaljer.

East, Stella: Ulveungen Sim. Illustrasjonene er vakre og får fint fram kontrasten mellom historiene om ulvelivet i frihet og livet i dyrehagen. Bakerst i boka kan en lese fakta om ulv, og boka er tilegna ulvetispa Sno frå "Koppangflokken" som i 2002 var den første ville ulv i fangenskap. Nynorsk/bokmål. Stai, Kari:

Jakob og Neikob. Jakob og Neikob er to gode venner som bur i lag, men dei er veldig forskjellige. For mens Jakob seier ja til alt, seier Neikob nei til alt. Kan ein bu saman når ein er så ulike? Om det å være positiv og negativ.

AAsmundtveit, Anne Kristin/Hilde Kramer: Gule roser til pappa. Når noen dør. En poetisk og varsom fortelling til trøst for barn og voksne i sorg.

Ludvigsen, Frank/Dagfinn Bakke:

Da den lille pingvinen begynte å fryse.

Varm historie om kald pingvin Dette er historien om en liten pingvin som fryser så fryktelig at han har fått istapp under nebbet. Selv om han bor på Nordpolen eller et annet arktisk strøk, og ikke burde fryse, fryser han likevel. Han spør alle han møter hva de gjør for å ikke fryse, og han får mange ulike svar. Alle har et rim for sin "metode". Pingvinen prøver alle rådene, men ingenting hjelper. Han fryser fryktelig likevel. I løpet av historien blir barna kjent med de fleste dyrene som bor i arktiske strøk. Historien gjentar seg helt til han finner løsningen. Dyrene svarer på rim, skriften er stor og lett å lese. Tegningene er fine og gjenspeiler miljøet dyrene lever i. Alt i alt er det en hyggelig bok å lese for barna.

Billedbøker - favoritter 2009  

Billedbøker

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you