Page 1

PROGRAM PREDAVANJ, IZLETOV IN AKCIJ DOPPS OKTOBER 2012 Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma delavnice. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si najkasneje na dan dogodka.

PREDAVANJA CERKNICA Knjižnica Jožeta Udoviča, Partizanska cesta 22, Cerknica ob 19:00 23. oktober 2012 (torek): Zgodovina posegov v Cerkniško jezero (predava Tine Schein)

Predavatelj iz Notranjskega regijskega parka bo predstavil nekdanje ideje in posege za ojezeritev ali izsušitev Cerkniškega jezera.

LJUBLJANA DOPPS, Tržaška cesta 2, Ljubljana ob 19. uri 4. oktober 2012 (četrtek): Kanal Kazinga - raj za vodne ptice v Ugandi (predava Vojko Havliček) Kanal Kazinga v Ugandi, ki povezuje Edvardovo in Georgovo jezero, je kratek, vendar poln življenja. Predavatelju so se zdele najzanimivejše ptice. Obilje hrane je privabilo gonoleke, škarjekljune, afriške nesite, sedlaste štorklje, pelikane, ibise, čebelarje, ... Ptic je bilo polno tako na vodni gladini kot na bregu, grmovju in drevesih.

MARIBOR Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Koroška cesta 160, Maribor ob 18. uri 3. oktober 2012 (sreda): Indija (predavata Tilen Basle in Uroš Orešič) Mlada predavatelja bosta predstavila svoje potovanje po Indiji, ki sta jo prepotovala kar z motorjem. Obeta se nam zanimivo, potopisno obarvano predavanje z obilo posnetki ptic in življenja tamkajšnjih ljudi.

IZLETI 7. oktober 2012 (nedelja): Evropski dan opazovanja ptic (Eurobirdwatch '12) Evropski dan opazovanja ptic poteka ravno v času selitve in je namenjen osveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovi ogroženosti in na inih varstva. Za preživetje selivk so nujno potrebna postajališ a na selitveni poti, predvsem mokriš a, kjer se lahko nahranijo in odpo ijejo. Selivke pa lahko opazujemo tudi v mestnem parku. Letos bomo na ta dan v Mariboru, Ljubljani in Kopru pripravili opazovalne točke, na katerih boste lahko pokukali skozi teleskop in opazovali ptice, ornitologi pa vam bodo povedali še kaj več o pticah in njihovih selitvah. Vabimo vas, da nas v nedeljo, 7. oktobra 2012, med 9. in 12. uro obiščete na naslednjih točkah ter sodelujete pri opazovanju: - Maribor, Mariborski mestni park, pred Akvarijem-terarijem - Ljubljana, Tivolski ribnik, na betonski ploščadi z ograjo na južni strani ribnika - Koper, Naravni rezervat Škocjanski zatok, prva opazovalnica pri baraki (levo od parkirišča) 13. oktober 2012 (sobota): Obročkanje ptic na Barju (vodi Dare Fekonja)


Med pticami, ki obiščejo našo krmilnico, lahko opazimo, da ima katera na nogi obroček. Če vas zanima, kako obročkamo ptice, kakšen je namen obročkanja, kako najlažje določimo vrste, kakšne rezultate dobimo na podlagi analiz zbranih podatkov in še marsikaj zanimivega, se nam pridružite pri obročkanju ptic na Ljubljanskem barju. Od blizu boste spoznali tudi ptice, ki se v času selitve zadržujejo na pragu našega glavnega mesta. Dobimo se ob 8. uri na parkirišču pred Agrotehniko Gruda oziroma NLB na Viču, od koder se bomo odpravili na Barje.

dopps  
dopps