Page 1

8. Preberi ali poslušaj odlomek iz knjige in reši spodnje naloge.

11. Kaj bi se zgodilo, če bi Ranta srečal znanega košarkarja? Izberi si enega in napiši njun pogovor. Pogovarjata naj se o košarki, treningih … 12. Kaj pa, če je Ranta ljubitelj rapa, a tega ne pove? Poslušaj Nipkejev rap Noben me ne razume in ga predelaj tako, kot bi ga povedal Ranta.

»Povej mi, prosim, kakšno vezo ima košarka z Metko?«

Najboljšo izvedbo v razredu lahko posnamete in objavite na spletni strani Bralnice ustvarjalnice.

»Močno nevarno vezo! Če ti pod košem preveč mencaš in zavlačuješ, ti Metka takoj piska tri sekunde. Če si preveč divji, ti lahko presodi prekršek v napadu. Tako delaš prekrške in nazadnje, ko pri metu prevečkrat zgrešiš, se te Metka naveliča in te postavi hladit na krompir... e, mislim na klop.« Ranta je poslušal z odprtimi loputami. »To seveda še ni vse,« je nadaljeval Smodlak, »prekršek v napadu si že dobil. Drugo osebno ti punca zapiše, ko zamudiš na randi, tretjo ti prilima, ker si pozabil na njen rojstni dan. Četrto dobiš, ker ne veš, kakšne barve so njene oči. Potem zakričiš nanjo, piska ti tehnično in paf, že si v autu.« »Smodlak, kako, da se ti tako spoznaš na te reči?« ga je vprašal Ranta. »Ranta, jaz se samo učim na napakah, ki jih drugi delajo!« se je smejal Smodlak.

Podčrtaj besede in besedne zveze, ki so značilne za jezik košarkarjev. Ali tudi ti uporabljaš te izraze ali rečeš kako drugače? Navedi nekaj primerov. Ali odlomek govori predvsem o košarki ali o čem drugem? Pojasni.

9. Napiši NASVET ZA RANTO, v katerem mu svetuješ, kako naj se obnaša do Metke, da jo bo osvojil.

NASVET ZA RANTO

KVIZ

Kaj pomeni, če nekdo reče …? 1. Ko je jedel, je bil kobilica, ko se je najedel, je postal lenivec. A Jedel in prebavljal je hitro. B Jedel in prebavljal je počasi. C Jedel je hitro, prebavljal pa počasi in leno. Č Jedel je počasi in leno, prebavljal pa hitro. 2.

Klikerji so mi primrznili. A Ne razumem. B Ne delajo mi roke. C Izgubil sem se. Č Mislim prehitro.

3. Koleščki v njegovi glavi so glasno ropotali in kmalu našli rešitev. A Kolesa so se glasno premikala. B Govoril je glasno in našel rešitev. C Ni razmišljal in našel je rešitev. Č Razmišljal je in našel rešitev. 4.

Soba je bila tip top. A Soba je bila premajhna. B Soba je bila zelo velika. C Soba je bila urejena. Č Soba ni bila urejena.

6.

Ranta je izgubil svoj skalp. A Ranta je izgubil žogo. B Ranta je izgubil dlake. C Ranta je izgubil čelado. Č Ranta ima novo pričesko.

7.

Takrat pa kugla seka. A Takrat pa sonce sije. B Takrat pa sneži. C Takrat pa pada toča. Č Takrat pa dežuje.

8. Njegovi možgani pa so tako ali tako še vedno šteli ovčke. A Slišal je ovčke. B Videl je ovčke. C Še vedno je bil zaspan. Č Ni mogel zaspati. 9. Opa, Ranta, slišali smo, da si menda požrl leksikon! A Opa, Ranta, slišali smo, da si se najedel! B Opa, Ranta, slišali smo, da si strgal leksikon! C Opa, Ranta, slišali smo, da si še vedno lačen! Č Opa, Ranta, slišali smo, da si se naučil!

5. Tako tičita skupaj, kot bi bila žoga njegova druga glava. A Dobil je novo žogo. B Vedno ima pri sebi žogo. C Žoga je velika tako kot njegova glava. Č Žoga je iz gume. 10. Zberite najboljše nasvete in pomagajte Ranti na poti do »uspeha«. Nasvete objavite na spletni strani Bralnice ustvarjalnice.

12

13

Profile for Založba Rokus Klett, d.o.o.

BU_12  

BU_12