Issuu on Google+

PORT PORT PORT PORT PORT PORT FOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIO PORT PORT PORT PORT PORT PORT r a m u FOLIO FOLIO FOLIO K FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIO FOLIO FOLIO t i h o R PORT PORT PORT PORT PORT PORT FOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIOFOLIO FOLIO PORT PORT PORT PORT PORT PORT ARCHITECTURE

2013


CONTENTS

““ Rohit Kumar

University: Indian Institute of Technology Roorkee Nationality: India E-mail: rohitsingla56@gmail.com Ph: +919557647178

Career Abstract

Self-motivated and contributing architecture student seeking for his architectural internship at an innovative design firm that encourages collaborative environment and the duality of research and experiment.

Skill Set AutoCAD ArchiCAD Revit Arch 3DS Max Sketch Up CorelDRAW Photoshop Illustrator Dreamweaver After Effects Flash MS Office

ARCHITECTURE 1. Campus Innovation Center 2. Canal Front Development 3. Mixed Use Building 4. Summer Intern 5. Village scienceshala 6. Sustainable School 7. Health Care Center


Campus Innovation Centre

SITE PLAN IIT ROORKEE

SITE

1

CAMPUS INNOVATION CENTRE Autodesk BIM Competition OCT 2012 Medium// Revit, ecotech, varari, lumion .. Outcome// My team was selected for presentation round at north zone convention of Autodesk India

BIM

IIT ROORKEE

FORM EVOLUTION

EAST


Wind Tunnel Simulation

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

STEPPED LANDSCAPING

LINEAR SKYLIGHT ,natural light

GLAZING AT FRONT ,facing east provide natural light in central atrium.


PLAN

2


Use of extensive glass elements with traditional Indian arches and geometric simple form make it purely iconic which reflect

India.

3

THE GREAT INDIA MALL STUDIO DESIGN PROBLEM 3rd YEAR 2012 Outcome // got first prize among 30 participating teams. (National Level Competitions ) Medium// Sketchup/ 3ds Max/ Photoshop/ Autocad

Problem was introduced in designed studio during my 6th semester and aim was to design a mixed use building with commercial mall of are 51080 msq , office area 13900msq and a hotel of 17500 msq. Site is in proximity of Delhi international airport IGI3 ,it represent India in terms of advancement and tradition ,so traditional element of Indian architecture with extensive glass is used in design.

FORM EVOLUTION


SITE PLAN India mall

SIDE ELEVATION

SITE

LAYOUT DIAGRAM

SHOPPING MALL

SERVICES

5TH TO 9TH LEVEL

FRONT ELEVATION HYPER MARKET

OFFICE BLOCK

FOURTH LEVEL

AIRPORT

PARKING

MULTIPEXES

HOTEL BLOCK

2ND & 3RD LEVEL

FIRST FLOOR LEVEL

GROUND LEVEL

FRONT ELEVATION 1ST BASEMENT PLAN

2ND BASEMENT PLAN


GROUND FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

FIRST BASEMENT PLAN

FOURTH FLOOR PLAN

FIFTH FLOOR PLAN

6-9th FLOOR PLAN

SECOND BASEMENT PLAN


SUMMER INTERN Mott MacDonald

Vidhan Soudha Station

• Grey Granite (Flooring main body) • Green Granite (patterns)

• Grey Granite (Flooring main body) • Green Granite (patterns)

• Engraved granite cladding

SW Entry

• Glass/ Mosaic Tiles (wall finish) • Perforated Metal ceiling

• Metal cell ceiling

• Custom made lights

NW Entry & Lift

4

SE Entry & Lift • Visual continuity to train on platform maintained through cutout section,

• Kashmir Gold Granite (Flooring main body)

NE Entry

• Ruby Red Granite (patterns)

• Provision for backlit advertising panels provided at regular intervals.

• Vitrified/ Ceramic Wall Tiles

Ancillary Block

• Metal baffle ceiling • Strip lights

• Integrated structure created, • Shaft heights matched with entry, • Louver cill level kept above human height, • Greater horizontal surface area provided to reduce height.

CONCOURSE LEVEL PLAN

• Visual continuity to train on platform maintained through cutout section • Provision for backlit advertising panels provided at regular intervals.


Central College Station Main Entry Exit Building

CENTRAL COLLEGE STATION BUILDING SECTION AND PLAN

Proposed circular entry exit ancillary building is elegantly designed with a circular space frame which almost resembles filigree. The circular pattern is reflected on the floor with a circular floor pattern (Rangoli) which looks striking and rich set against a white back ground. The quality of light that filters through the skylight brings in an enhanced feeling of space. The play of light and shadow on the floor pattern is captured in the renderings .Material selection in Public areas: Granite light colored with accents of dark-Sadarelli greyetc. Column cladding of dry cladding with light colored granite Flooring pattern in inlay mosaic for circular pattern.

Proposed design of circular entry exit building by BMRC is positioned at the pivotal corner of the triangular layout of the Sealdah Main passenger terminal area.It balances the linear mass of the terminal building,and is located at visually strategic location,with the potential of a being new landmark in the city fabric.

CENTRAL COLLEGE STATION ENTRY EXIT BUILDING PLAN


Contemporary Art Museum

5

Ground Floor Plan

1st and 2nd Floor Plan


GROUND FLOOR EXHIBITION HALL

COURTYARD

PANTRY

AUDITORIUM

GALLERY

FIRST FLOOR OFFICE AREA

EXHIBITION HALL

COURTYARD

LABORATORIES

Science shala A design problem introduced during cognizance 2010 IIT techfest, the main aim of problem was to design a science center for villagers, in which sustainability, ambiances and selection of materials were the key features to look at and design should serve its functional purpose as a science center which should be technologically inspirational for its user as well as on other hand it should be more adaptive from villager’s perspective.

6

SCIENCE CENTER FOR INDIAN VILLAGE Spotlight Competition Cognizance 2010 annual technical festival of IIT ROORKEE Outcome // got first prize among 30 participating teams.(National Level Competitions ) Medium// Sketchup/ 3ds Max/ Photoshop/ Physical modeling

EAST ELEVATION

EAST ELEVATION


ENTRANCE

Stone cladding and textured paint is used on Glass is used in facade and around galleries which make the facade more attractive and also make galleries accessible from multiple sides .

ENERGY SAVING It connects all the major buildings and has a green cover which compliments the character of the building. It also has space for sitting which can be utilized when using the cafeteria. Adjustable louvers have been provided at the southern face to shade the windows from the southern sun. .

A sustainable and energy efficient model of the building ensures that the building has a very small carbon footprint and also it is supported by a very efficient system for capturing the sun's energy and it also have bio gas plant.

6

SCIENCE CENTER FOR INDIAN VILLAGE Spotlight Competition Cognizance 2010 annual technical festival of IIT ROORKEE Outcome // got first prize among 30 participating teams.(National Level Competitions ) Medium// Sketchup/ 3ds Max/ Photoshop/ Physical modeling

A very liberal use of mesh or “jaalis� has been done so as to provide adequate ventilation and also serve as an aesthetic element blending the past traditions of mughal architecture with the modern elements.

GREENOVATION A green roof to compensate for the vegetation cut during the construction of the center. Planters have been provided at various places to increase the space for planting plants. T h e sky walk corridor serves the dual purpose of providing a corridor space below and a green path above.

COURTYARD The central courtyard gives the space a very lively character and also serves as a light well. It provides natural light to all the spaces inside the building and make the environment very pleasing and appropriate for learning.


SUSTAINABILITY

Primary School

SITE

UNDERSTANDING SITE Ÿ Located in the village of bhangeri- mahawatpur, near the city of Ÿ Ÿ Ÿ Ÿ Ÿ Ÿ

Haridwar, Uttrakhand. The region has an extreme and erratic climate The average temperature is 28c. Extreme winter with temperature (min) of 6c. Summer are hot and humid and temperature may go upto 42c. The annual rainfall is about 2600mm. Monsoon season starts in july and goes on uptil october with torrential

CHILDREN SPECIFIC

FRONT ELEVATION

WEST ELEVATION

EXPERIENCE Inspiriring creative thoughts there should be a versality in the design hence the design is kept very simple.

INCLUSIVITY The spaces must be colourful and children friendly they must also teach the children to apprecate nature at its fullest and to respect it.

CLIMATOLOGICAL EFFICIENCY Maximum daylight efficiency of class rooms modules by facing them to the north and east direction.

Maximum rainwater must be harvested especially during month of july and august.

Maximum utilization of solar power Orient pitched roof

FRONT ELEVATION

with solar pannel in south west direction. FRONT ELEVATION

THE GREEN R’S REDUCE Carbon footprint Embodied energy Electrical consumption Construction material and time

REUSE Reuse natural energy Reuse paper Reuse local material Reuse rain water for irrigation center court ADMIN BLOCK

RECYCLE Recycle waste Recycled fabric used as shades

All the spaces are well connected with wide corridors shaded with bamboo Covering

Why?

How?

To raise the standard of education among the villagers or underdeveloped area near by haridwar . As it a paradise for nature loves but the kind of monotonous structures threatens the town so a purely sustainable traditional green approach is requires to set an example for others.

School through its design and construction can reconfigure the architecture in Haridwar and near by region. The children can learn to appreciate the nature w and energy from the school and hence inspire and educate the community.

SITE SELECTION

SECTION

Recreational area is provided at the center which support different activities mid day meal, open learning, playing, assembly.

Class room are north facing with high rise windows which is a source of natural lighting and ventilation through out the day.

Alternative open void or space provided after every classroom which provide a inspiring space for learning and the whole are is shaded with bamboo sheets

SCHOOL MUST TRY TO ACHIVE ZERO ENERGY CONSUMPTION AND HENCE ENCOURAGE TRADITIONAL AND ETHICAL GREEN CONSTRUCTION

center assembly point classroom computer room BIOFARM library

Sloped roof facing south west direction and are equipped with solar panels windows at top facing north-east direction getting direct natural light. Massing is done in such a way Mutual shading between two rows of classrooms.

Central courtyard space as for assemblypoint this central space gives Inclusivity to the space

Innovative features of bio farm and earth berming

Central, interactive, learning, reading playing, eating space INFORMAL LEARNING


PLANNING CONCEPTS

MULTIPURPOSE HALL: Located in the centre,easily accessible, can also be used for mid-day meal.(brick jail)

TOILET BLOCK

Playground: Disconnected yet integrate with the recreational area.

CORRIDOR: Runs throught the school,covered With bamboo,aesthetic element. and a connection between different bocks

CONTEXTUAL AND AESTHETIC IMPACT: The newly shaded landscape creates a platform for meeting, learning and teaching with multiple fields. The buildings have not only an educational effect. The simple design concept ensures the architectural aesthetics in detail by using low-cost, economicallyconstructive design, without any intricate details that cannot be learnt by locals. Well blended in environment of Haridwar.

LIBRARY

Classroom for secondary section (48 m sq. can occupies 40-50 students ) .and large area mutual shaded space created by class room blocks

CENTER COURT SPACE: Nursery Block: Located separated so as to reduce disturbances.

ENTRY: The entrance symbolizes a strong axial character, gives easy access to various sections of the school.

Playing area: Contains swings, slides and other playing equipments.

The bamboo space frame covered with “khaprail” heaving a span of 20 m the truss help in keeping the courtyard shaded ,characterizing the cool breeze from north (ganga) . It provide a assembly space for student where they can play , eat , do any group activity overall provide incusivity to the school .

CHILD SPECIFIC DESIGN: Ÿ Design a space according to the needs of children,

simple relationship between spaces and form. Ÿ Encourages outdoor practical learning (void in

between two class room provide semi open space ). Ÿ All area are around a large multi activity shaded area

which create as whole a interesting environment. Ÿ Black boards for writing in center open space

encourage informal learning.


N

Rain water harvesting: >Rainwater, available in plenty, used for watering plants and playground. >Estimated 1300kl of rainwater available every year.


8

5

5

4

8 7

6`

3

2

7

HEALTHCARE CENTER Autodesk BIM Competition 2011 Outcome //The jury really liked the concept and my team got selected in best 10 teams in north India. Medium// Revit Architecture / Photoshop /Autocad

Aim of problem was to design a health care center for the young generation which can motivate them to keep there selves healthy and fit. As the site is in engineering university where students have no time to spend no their health so a green and natural ambiance with a feeling of openness is provided in center with fatalities like gymnasium, cafeteria, yoga ,physiotherapy etc are provided.

1 1

1 1

1

PLAN


RECEPTION

DESIGN FEATURES

INTERNAL VOIDS

Two internal voids are provided at the centre which is open to the environment from above and partially glazed from inside and have lot of green plantations it create a comfortable and natural environment inside. Yoga and physiotherapy centre have three sided glazed wall facing a natural scenery and wooden flooring

Ÿ Proper lighting is provided

for all

kind of activities during night. Ÿ Ÿ Bright light is provided near

reception area. Ÿ Ÿ Dim lighting in the corridors. Ÿ Ÿ Observation and emergency room

well lighted during night time. Ÿ Night illumination is creating a type of pathway for the night time circulation. Ÿ A 24*7 pantry is provided at back side with some sitting and with interesting landscaping

Lots of voids and ventilators have been provided in between the rooms and along the corridor for better air circulation(passive cooling) and natural lighting. The canteen has been given a place where people can relax and enjoy the scenic beauty of the site, thus promoting wellness.


Rohit Kumar University: Indian Institute of Technology Roorkee Nationality: Indian E-mail: rohitsingla56@gmail.com Ph: +919557647178


Architecture Portfolio