Page 1

NYHEDSBREV # 2 • Juni 2013

side 1

MIDSOMMER

# 2 • Juni 2013


EFTERSKOLENS ELEVHOLD 2012-13 TAKKER AF udfordringer på et helt andet plan, end det vi før var vant til.

For ti måneder siden stod vi alle fulde af forventninger med sommerfugle i maven, mens vi blev introduceret for alt det, der skulle være vores hjem det næste år. På trods af vidt forskellige baggrunde og individuelle årsager til at have valgt et efterskoleår, var ønsket om at få et uforglemmeligt år, fuld af oplevelser, fælles for alle. Det skulle blive året, hvor vi skulle finde os selv, udvikle os socialt og ikke mindst opbygge en række unikke venskaber for livet. Vi fik mulighed for at starte på en frisk, og begreber som selvstændighed og åbenhed har fået helt nye betydninger, idet vi har skullet stå på egne ben, tage ansvar og møde

# 2 • Juni 2013

Noget af det sværeste i livet er at tage afsked, fordi der er så mange følelser indblandet, men selvom vi ikke længere skal se hinanden hver dag, så har vi fået opbygget nogle utroligt stærke venskaber, og det kommer afstanden ikke til at ødelægge. Fællesskabet blev sat på prøve under lockouten, men selvom skolen var lukket, afholdt det os ikke fra at se hinanden. Venskaberne var måske endda blevet endnu stærkere, og vi var endnu mere opsatte på at nyde den sidste tid, fordi vi nu havde prøvet at opleve en hverdag uden hinanden.

side 2

Af Camille Kirkegaard, Elev i 9c Rønde Efterskole ’12-13

Vi har hver især sat vores personlige præg på holdet og bidraget med det, vi kunne, til sammenholdet. Vi har været omgivet af mennesker 24/7, og ved at indgå i det fællesskab, der er på en efterskole, har vi lært vigtigheden i at hjælpe hinanden. Mennesker løfter bedst i flok, og sammen er man stærkest - det synes jeg, at året her er et godt bevis på.


levelserne, og forhåbentligt kommer der mange flere fremover. Man siger, at man ikke kan købe lykke – men man kan betale for at komme på efterskole, og hvis det ikke er svaret på lykken, så ved jeg ikke, hvad det er.

side 3

Jeg blev spurgt, om jeg ville skrive et lille oplæg om at sige farvel til sin efterskole, men jeg synes, det er vigtigt at understrege, at selvom året lakker mod enden, så slutter det ikke her. Ja, vi bliver spredt for alle vinde og ja, alle skal i gang med noget nyt, og får travlt med det, men vi vil altid have minderne og op-

# 2 • Juni 2013


EFTERSKOLENS FRILUFTSHOLD PÅ PINSETUR I DET GRØNNE Fredag stod 25 friluftselever klar ved bussen på Rønde busterminal med rygsækken pakket til tre døgn i det fri. Turen gik i første omgang til Ry, hvor vi slog lejr fredag nat og efterfølgende til FDF Friluftscenter Sletten, hvor vi tilbragte både lørdag og søndag. Vejret var i top – Perfekt til friluftstur!

I Ry fik eleverne mulighed for at prøve kræfter med den 35 meter høje klatremast. Mange af eleverne nåede helt til tops, og tre havde endda mod til at stille sig op på toppen af den svimlende høje mast. Fra Ry til Sletten gik turen på mountainbikes, og en lille flok tog efterfølgende en tur rundt i skoven på de smalle skovstier. Det bakkede terræn på Sletten var udfordrende og gav sved på panden.

# 2 • Juni 2013

side 4

Eleverne var inddelt i madgrupper, og hver madgruppe skulle fredag handle ind til resten af turen. Og med 80 kr. pr. mand skulle det overvejes nøje, om det var havregryn eller Haribo, der havde højeste prioritet.


Ind imellem de forskellige aktiviteter blev der råhygget på lejrpladsen med bl.a. guitarspil, afslapning i solen og kakao og popcorn på trangia.

Turen sluttede mandag morgen med en 2 timers vandring fra Sletten til Ry med fuld oppakning. Så det var en flok trætte elever, der med ømme fødder og svedige T-shirts nåede toget til Århus.

Friluftsholdet fik nogle gode oplevelser og udfordringer på deres 4 dages pinsetur som i år gik til Sletten ved Silkeborgsøerne.

Se fire billedserier der dækker vores samværsaktiviteter her

# 2 • Juni 2013

Læs mere om Friluftslinjen her

side 5

På hele turen havde eleverne flere gange mulighed for at komme på vandet i enten kano eller kajak, og søndag padlede hele flokken samlet til Himmelbjerget, hvor der blev spist frokost. Søndag fik 10 heldige elever også mulighed for 2 timer på hesteryg i skoven.


MUSIKLINJEN, RØNDE EFTERSKOLE JUNI 2013

side 6

Så er vi i gang med de sidste uger – også på musiklinjen. Vi arbejder frem mod en lille koncert i den sidste weekend. Det betyder, at vi øver og øver – og det går rigtig godt, selvom der ikke har været så mange undervisningsgange på det sidste pga. lockouten og de skriftlige prøver. Musikrepertoiret er meget blandet: fra nyere pop til rock-klassikere. Så eleverne på skolen kan godt begynde at glæde sig… Her er billeder fra koncerten og musiklinjen takker af efter nogle fede musikoplevelser både i og uden for musiktimerne.

# 2 • Juni 2013


TO NYE FAG PÅ RØNDE EFTERSKOLE Når Rønde Efterskole til august slår dørene op for et nyt hold, er det med et nyt koncept for valgfag. Skoleåret er inddelt i fire perioder, hvor der kan vælges forskellige periodefag. Det betyder at der til sommer kommer en række helt nye fag. Et af dem er Adventure Race et andet er Smykkeværksted.

Smykkeværksted I smykkeværkstedet afprøver vi forskellige teknikker og materialer. Vi vil fx arbejde med smykkeler, læder, cykelslanger, friendly plastic, metaltråd, skrot, hama-perler, fletteteknik m.m.

# 2 • Juni 2013

side 7

Adventurerace Adventure Race er en god blanding af ekstremsport, fysisk udfordring og samarbejde. Her kan man blandt andet prøve kræfter med mountainbike - O-løb vandaktiviteter - klatring - fysisk træning - kano Bike'n Run – samarbejdsopgaver – kajaksejlads. Udover den ugentlige træning vil der også være mulighed for at deltage i forskellige Adventure Races sammen med andre efterskoler i løbet af skoleåret.


VI MÅ IKKE GLEMME KIRGISTAN Camille Kirkegaard, elev på Rønde Efterskole,

ge et af CPC’s dagcentre, hvor lokale børn hver dag

fortæller her om sin rejse til Kirgistan, hvor

kan få et måltid varm mad gratis.

fattigdomsgrænsen. FÅR VI MAD i morgen? Fryser vi ihjel i nat?

Her får de undervisning i deres rettigheder og om andre – for os danskere – basale begreber som fx hygiejne. Vi hørte lidt om dagcenteret og deltog i en af deres ’peer to peer-timer’, hvor unge lærer

Det er spørgsmål som disse, der dagligt plager den

andre unge om nogle af disse grundlæggende ting.

kirgisiske familie i en barsk hverdag, hvor en fod-

Inden vi skulle videre var vi med børnene udenfor,

bold og en håndfuld farveblyanter er luksusting.

hvor vi legede både danske og kirgisiske lege.

I slutningen af marts var jeg i Kirgistan med mit

LEG ER SÅDAN en fantastisk ting, for på trods af, at

linjefag Global Iværksætter. Kirgistan ligger i Cen-

vi ikke kunne forstå hinanden, og på trods af vores

tralasien og er præget af arbejdsløshed, fattigdom

dybt forskellige baggrunde, så følte jeg mig på det

og politisk undertrykkelse, og omkring 40 procent

tidspunkt ligeværdig med dem. Legene giver også

af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.

børnene et pusterum i deres ellers så barske hver-

Som globale iværksættere støtter vi organisationen

dag, og en mulighed for at opleve, at vi er nogle,

Center for Protection of Children (CPC) økonomisk

der rent faktisk gerne vil dem noget godt.

og arbejder bl.a. med gadebørn og de socialt udsatte i hovedstaden Bishkek. Formålet med turen var at se, hvilken forskel vi gør, og komme tæt på en anderledes kultur end den, vi er vant til i Danmark. Vi var en gruppe på syv elever, en lærer, vores tolk og en socialarbejder. Først på dagen skulle vi besø-

# 2 • Juni 2013

Efter et par timer på dagcenteret skulle vi videre på familiebesøg. Den første familie, vi skulle besøge, bestod af en dreng på omkring 8 år, som vi havde mødt på dagcenteret, og hans 43-årige enlige mor. Faren var

side 8

over 40 procent af befolkningen lever under


alkoholiker og var flyttet til en anden by, hvorfra han ingen penge sendte familien. De boede i et slumkvarter i et faldefærdigt rum på cirka 8m². De ejede ingen møbler og sov på nogle tæpper på gulvet. Rummet var kun lyst op af en enkel pære, det var dårligt isoleret, og de havde ingen opvarmning. Det var let at forestille sig, hvor koldt det må være en vinternat, hvor temperaturen kan snige sig ned til cirka 40 minusgrader. Moren havde intet fast arbejde og gik hver dag rundt i uvisheden om, hvorvidt hun kunne brødføde sig selv og sit barn næste dag.

ret igennem nogle utrolig hårde ting, men alligevel

Inden vi skulle videre til næste familie, gav vi bl.a.

var moren åben for at fortælle om det.

moren og drengen en fodbold, nogle farveblyanter

Det var helt tydeligt, at hun elskede sin søn rigtig

og et tæppe. Det var selvfølgelig nogle luksusting

højt, men det virkede desværre, som om hun hav-

for dem, og de var meget taknemmelige, men alli-

de mistet håbet for sig selv og nu kun ønskede, at

gevel følte jeg ikke rigtig, at det var nok, og det gik

han fik et godt liv. Det var hårdt og frustrerende at

mig på, at jeg var så magtesløs. Det var en meget

opleve, hvordan nogle mennesker materielt set in-

frustrerende situation, og jeg havde bare lyst til at

genting har – men også livsbekræftende, at der på

give dem alle mine penge. Det gjorde jeg ikke, men

trods af al elendigheden og de kummerlige forhold

i stedet sagde jeg lige inden vi gik, at der nok skul-

var den her ubetingede mor-søn-kærlighed.

le komme bedre tider. Det var vigtigt for mig at for-

# 2 • Juni 2013

side 9

Familien levede i ekstrem fattigdom og havde væ-


tælle, at de aldrig skulle miste håbet, selvom tilvæ-

smider mindre mad ud, men alligevel har jeg fået

relsen til tider kunne se sort ud.

sat mit liv i perspektiv, og jeg er begyndt at værdsætte de små ting i livet.

Kirgistan har en helt enestående kultur, og jeg har

Jeg har fundet nye grænser ved mig selv og andre,

lært, at det er meget mere end et lille land med

og jeg kan helt klart anbefale humanitært arbejde

politiske og sociale problemer samt dårlige levevil-

som dette til enhver, der brænder bare det mindste

kår. Landet er fuld af oplevelser og indtryk, flot na-

for det.

tur og en helt fantastisk form for gæstfrihed.

Jeg har lært, at man ikke kan redde verden, men at

Nu, efter jeg er kommet hjem, og hverdagen igen

man kan gøre en forskel for nogle mennesker.

er i fuld gang, tager jeg ikke kortere bade eller

Se billedserier fra rejsen til Kirgistan 2013 - her

MUSICALEN »MIDT OM NATTEN« Fra musicalen "Midt om Natten"

# 2 • Juni 2013

side 10

TUREN TIL Kirgistan har givet mig rigtig meget.


VELKOMMEN TIL KIRSTEN PETERSEN - NY LÆRER I HØJSKOLEN Julies sprog, Er lyset for de lærde blot, Danskerne findes i mange modeller. Jeg sidder her i foredragssalen på Rønde Højskole og bliver glad og høj af at være en del af fællesskabet, sangen og fortællingen.

Når livet ikke leves på højskolen, så kan man bl.a. finde mig i sofahjørnet med en god bog, i en kajak ude i Kaløvig eller i gang med et kreativt projekt. Dette må gerne krydres med ture ud i verdenen. Billetten til sommerferiens tur til Island er bestilt, jeg skal med efterårsholdet til Berlin og forårsholdet til Albanien, og samtidig skal jeg i tankerne følge mine første rejseelevers færd til Tanzania og Nepal. Glæder mig helt vildt til det og alt det andet.

side 11

Mit navn er Kirsten Petersen og kan nu kalde mig højskolelærer. Jeg skal undervise i tekstil, design, dansk for fortsætter og være en del af rejselinjen. Og alt det skal krydres med det, der kendetegner højskolen. For mig et drømmejob. Jeg glæder mig til samarbejdet med nye kollegaer, samværet og sam-

talerne med eleverne, skiftende arbejdstider og et kreativt summende tekstillokale.

# 2 • Juni 2013


GRUNDLOVSDAG PÅ HØJSKOLEN

side 12

Der var heldigvis høj sol, for vi havde ingen plan B – og vi fik også gæster fra byen, da vores Grundlovsfest løb af stabelen grundlovsdag. Vi har længe syntes, det var oplagt for højskolen at fejre grundlovsdagen – og i år blev så året, hvor vi fik stablet et rigtig godt arrangement på benene med både lidt til eftertanke og dejlig grillmad og picnic-stemning. Især var vi glade for talerne – den officielle grundlovstale var ved lektor Ulla Morre Bidstrup – men som noget nyt havde også højskolens egne elever budt ind på talerækken. Det kom der nogle meget spændende taler ud af, og her kan du læse Charlottes bud på en grundlovstale:

# 2 • Juni 2013


GRUNDLOVSTALE – EN UNDREN, EN GLÆDE.

Datoen i dag lyder onsdag den 5. juni, hvilket her på højskolen betyder tre ting for mit vedkommende: 1. Huske at skrive tillykke til far med Fars Dag 2. Vi har rengøringstjans på værelset og 3. Grundlovsdag. Her har jeg lige brug for lidt hjælp til at forstå, hvorfor vi alle sammen sidder her og fejrer denne dag? Jeg undrer mig stadig og har brug for at gå tilbage i historien for at finde trygge rammer til egentlig at forstå. Tilbage til noget der ligner 1. klasse, hvor vi alle sad og klappede ordene op i stavelser: Grund – lovs – fest. Okay heraf kan jeg uddrage følgende: 1. JUHU der fest! 2. Åh nej noget med grundlov og alt kedelighed det bringer med sig. Eller ja.. Jeg ved virkelig ikke, hvad det vil sige med grundlov og eller festen? Eftersom jeg er i min bedste alder vil jeg

# 2 • Juni 2013

mene at jeg forstår ordet ”fest.” Men når det sammensættes med ”grundlov” bliver jeg pludselig meget i tvivl om, hvad der er sket og skal ske. Jeg undrer mig. En følelse af uvidenhed og en snært af kritik fylder min mave fordi jeg ærligt talt ikke helt er med på, hvorfor vi har denne ”festdag” i kalenderåret. Kigger jeg indad har det nok noget at gøre med at jeg er fuldstændig ligeglad med politik og med menneskene inde på Christiansborg, der alle siger at velfærd er noget vi vil have men bruger forskellige midler til at nå dertil. De skal jo nok komme frem til et eller andet som vil gavne vores lille demokrati. Eller undrer jeg mig fordi at jeg er ungt menneske, der i vores generation, tager ord som politik, demokrati og grundlov forgivet? Er jeg – vi – vores generation blevet nurset i et lille vattæppe til at tro, der ingen problemer eksisterer således at stemmeret, ligestilling og demokrati er en selvfølge? For helt ærligt, det er vist kun når jeg tænder TV2 i den bedste sendetid og ser Ulla T stå ude i ødemarken midt i et Taliban-oprør, at jeg indser, hvor heldige vi i virkeligheden er. Charlotte

side 13

I dag vil jeg gerne fortælle og tale lidt om, hvad Grundlovsdag er for en som mig her i det 21. århundrede. Mit navn er Charlotte. Jeg er 21 år, opvokset på Fyn og lige pt. bosat her på Rønde Højskole – velkommen.


BREV TIL MINISTEREN: HØJSKOLEN GIVER MULIGHED FOR EN NY LIVSBANE Af Højskoleforstander Birgit Fuglsbjerg

Kære Marianne Jelved

I forbindelse med den nye højskolelov ønsker jeg at gøre opmærksom på, at vi på Rønde Højskole gerne vil bidrage til samfundets fælles interesse. Vi har i øjeblikket 60 elever som fortrinsvis er unge, som tager på højskole for at få inspiration

# 2 • Juni 2013

side 14

Tak for en inspirerende dag på Borups Højskole den 8. april. Især blev jeg glad for din afsluttende bemærkning om, at højskolen repræsenterer borgeren og den almene interesse for samfundet. Her er højskolebevægelsens fælles mening uanset hver skoles særlige profil. Højskolerne repræsenterer for mig en kærlig kritik af den individuelle orientering i samfundet: Vi er en skole for individer, men vi repræsenterer den fælles interesse i samfundet.


Vi ønsker i højere grad at kunne tilbyde højskoleophold til fattige unge, unge på kontanthjælp, unge frafaldne fra uddannelsessystemet - kort sagt unge på taberkurs, - fordi vi kan noget særligt, som giver lyst og vilje til at blive en agtet person i vores samfund. Ansvar for det sammenhængende samfund Vi kan som højskole også noget særligt i forhold til integration af unge med anden etnisk baggrund, og vi ønsker fortsat at kunne gøre en samfundsmæssig og individuel forskel her, når tilskuddet fra integrationsministeriet til sommercamp-forsøget ophører i 2013. Jeg opfordrer til, at denne succes får mulighed for at fortsætte. Vi vil gerne påtage os et øget ansvar for et sammenhængende samfund. Dette kræver en ændring i betalingsloven og de økonomiske mu-

# 2 • Juni 2013

ligheder for at komme på højskole. Ud over at vi kan løse en samfundsmæssig opgave i forhold til unge, som er marginaliserede i samfundet, vil vi også kunne bringe de fremtidige ledere i samfundet sammen med unge med ringere vilkår. Dette er en særlig vigtig opgave i forhold til at udvikle et sammenhængende demokratisk samfund i fremtiden. Konkret vil jeg foreslå, at UU’erne eller/og jobcentrene får mulighed for at administrere særlige puljer til gruppen af uddannelsesmæssigt marginaliserede unge over 18 år i lighed med de puljer, som UU’erne allerede med succes administrerer for unge under 18. Dermed kan man sikre, at der ikke åbnes for en strøm af unge til folkehøjskolerne, som set i start-firserne, men at en gruppe unge med kurs mod bunden gives mulighed for en ny livsbane. Mvh Birgit Fuglsbjerg Forstander, Rønde Højskole

side 15

til, hvordan de kan gøre en særlig forskel i samfundet i forhold til egen uddannelse, men også i forhold til at præge samfundet som helhed.


SØREN KIERKEGAARD 200 ÅR! ”Jeg havde betænkt at celebrere min Geburtsdag med noget Nyt, jeg aldrig før har smagt, americansk Olie,” skriver Søren Kierkegaard på sin 39-års fødselsdag den 5. maj 1852. 5 maj fejrede hele Danmark – i hvert fald Kierkegaard-entusiasterne – den danske filosofs 200-års fødselsdag. Og Kierkegaard-entusiaster finder man

på Rønde Højskole, i hvert fald i form af filosofilærer Kenneth Degnbol, som i dagens anledning havde dækket op til fin kaffe-salon i filosofitimerne. Selv dukkede han op i livré, klar til at være tjenende ånd for eleverne. De havde hver især valgt en filosof at være på denne dag, og så går snakken livligt.

I marts blev første "Litteraturkreds"-arrangement afholdt på Rønde Højskole. Det er et tiltag af en af de gamle elever, Line Andersen, fra RHE efteråret 11', der i øjeblikket læser Nordisk Sprog og Litteratur ved Aarhus Universitet. Konceptet går ud på, at Line medbringer noget læsestof - i første omgang var det blandt andet en blindlæsning af 4 noveller af danske forfattere (blindlæsning betyder, at man ikke ved hvilken forfatter, der har skrevet novellen, eller hvornår den er blevet skrevet), som de elever, der havde meldt sig til eventet, blev udsat for. Aftenen forløb succesfuldt med to timers heftig diskussion.

# 2 • Juni 2013

Næste gang vil der blive mere fokus på tema, når litteraturkredsen igen i morgen skal mødes og diskutere 4 nye noveller. Udover Novelle-læsning skal Kredsen ved siden af læse Peter Høegs: "Elefantpasserens børn", som så skal diskuteres i slutningen af højskoleopholdet. "Det er super fedt, at der er så mange elever, der har lyst til at bakke op om projektet, især fordi det jo bare er en tidligere elev som mig, der styrer slagets gang. Vi havde en super fed aften, og jeg synes engagementet fra elevernes side var helt vildt overvældende. Jeg glæder mig i hvert fald allerede til næste gang," fortæller Line.

side 16

LITTERATURKREDS


MAD, VIN & KULTUR 15. juni - 21. juni MAD, VIN & KREATIVITET 15. juni – 21. juni OPLEV DJURSLANDS SKØNHED PÅ CYKEL 21. juni - 27. juni OPLEV DJURSLANDS SKØNHED TIL FODS 21. juni – 27. juni EGNSKURSUS – FRA ÅRHUS TIL MOLS 28.juni – 4. juli RYTMISK KOR 28.juni – 4. juli FAMILIEKURSUS: OUTDOOR OG IDRÆT FOR HELE FAMILIEN 28.juni – 4. juli SÆRLIGE ØJEBLIKKE – SOMMER PÅ RØNDE HØJSKOLE

Allerede nu er vi klar med en oversigt over vores sommerkurser i 2014. Vi håber, I kan have lyst til at deltage – eller sende nogen I holder af, af sted på en fantastisk oplevelse i Rønde. Send en mail til post@rhe.dk for at I kan komme med på vores mailingliste og få tilsendt brochuremateriale, så snart det er klart.

# 2 • Juni 2013

5. juli - 11.juli TEKSTIL: STRIK OG DESIGN MED HANNE PJEDSTED 5. juli - 11.juli TEKSTIL: HÅND - OG MASKINBRODERI 5. juli - 11.juli MALEKURSUS AKRYLMALERI 5. juli - 11.juli FAMILIEKURSUS 12.juli – 18.juli SENIORDANS 2.august – 8. august GLÆDENS ØJEBLIKKE - AUGUSTSTEMNING 2.august – 8. august PÅ CYKEL OMKRING RØNDE 2.august – 8. august

side 17

SOMMERKURSER 2014


FORSTANDERE GÅR, FORRETNINGSFØREREN BESTÅR Fra 1953 frem til i år 2013 har Rønde Højskole og Efterskole blot haft 2 forretningsførere: Konrad Damholt, der blev ansat på skolen i 1953, beklædte stillingen frem til sin pensionering i 1991. Ejvind Johansen, der overtog hvervet efter Konrad Damholt i 1991, har nu pr. 1. september valgt at gå på pension. I disse 60 år kan antallet af forstandere på Rønde Højskole og Efterskole tælles på tre hænder.

EDEL OG KONRAD DAMHOLT FEJREDE DIAMANTBRYLLUP

Konrad Damhold er uddannet agronom og kom til højskolen i 1953 for at lede landbrug og undervise. Edel fik siden ansættelse som bogholder på skolens kontor. Begge er stadig i fuld vigør!

# 2 • Juni 2013

side 18

I april måned kunne Edel og Konrad Damholt fejre diamantbryllup – 60 år. De har boet i Rønde i snart lige så mange år. Dagen blev fejret med naboer, familie, venner og gamle kolleger og elever.


Af Ejvind Johansen I enhver periode sker der forandringer. Dette er virkelig også gældende for de 22 år, jeg fik mulighed for at være skolens forretningsfører. Allerede før jeg tiltrådte, var Henning Nørhøj og jeg på indkøb af computere til skolens kontor. Indtil da foregik bogføring ved Edel Damholts bogholderimaskine, og andre på kontoret havde en skrivemaskine. Skolen havde ikke en fax, det kom efter nogle år, og den er allerede for flere år siden skrottet. Tænk hvad der siden er sket med integrerede IT systemer, e-mails, google, facebook, twitter, hjemmeside, elektroniske overførsler og indberetninger til offentlige myndigheder, EAN etc. etc.

# 2 • Juni 2013

Tænk også, hvad der i denne periode fysisk er ændret på skolen: Efterskolens boområder er gjort tidssvarende. Fritidsområderne i hovedbygningen og lærerværelsesområderne er totalrenoverede. Amfiteaterområdet er ændret til højskoleelevernes have. Efterskolens undervisningsfløj blev bygget. Barakken fra 2. verdenskrig - hvor pedellen og mange lærere gennemtiden har boet, blev fjernet og det nye kollegium ”Trehøje” blev bygget. Udhuse og carporte er blevet fjernet og erstattet med en ”mini” hal. Den har for øvrigt altid været for mini! En af de meget synlige forandringer er, at beplantningen omkring hovedbygningen er blevet fjernet, så man udefra kan se ind på vores flotte gamle skole. Skolens elevtal er i perioden steget med 25 %, og trods de mange investeringer og et dermed øget pengeforbrug, er skolens egenkapital forøget med 60 %, så skolen i dag fremstår som en meget solid og økonomisk velfunderet skole. Er det så blevet nemmere at drive en skole gennem disse år? Helt klart nej. Midt i 90erne kom en ny lov grundet Tvind, og efterfølgende kom der mange ændringer og bekendtgørelser. Forskellige regeringer ændrede tilskuddene, både til eleverne og til skolen. Tilskud og ordninger til forskellige elevgrupper bliver

side 19

ET TILBAGEBLIK OVER 22 ÅR


At være forretningsfører er ofte en vanskelig position, for som embedsmand skal man være loyal overfor skolens forstandere og bestyrelse. Dette uanset om man synes, deres beslutningerne er rigtige eller forkerte. Rigtig mange gange har jeg været den, der skød forstandernes pludselige ideer ned. Ikke altid lykkedes det, og det er utvivlsomt også godt for skolen. Man skal også være omstillingsparat, når nye forstandere kommer til. Hvis jeg selv må sige det, synes jeg, det er lykkedes med alle 7 forstandere, der har været på skolen gennem disse 22 år. Disse mange år, må jeg betegne som de bedste arbejdsår, jeg har haft. RHE er en god arbejdsplads, hvor der er plads til udfoldelse, og der er stor medleven, når livet går op såvel som ned. Jeg håber, man vil kunne huske perioden som en tid, jeg var med til at præge positivt, og ikke blot huske mig som ham, der altid forsøgte at holde på pengene og mane til tilbageholdenhed.

# 2 • Juni 2013

Det er virkelig mit store ønske, at folketing/ regeringer vil give vores unikke skoleform ro og stabile forhold at arbejde under. Dette til gavn for fremtidens unge og dermed til gav for Danmark og til inspiration for andre lande, hvorfra især højskolen indbyder elever til at være på skolens kurser. Disse mange år har givet kontakt med nogle tusinde elever og kursister. Siden 1998 har Myzi (min kone) hver uge haft besøg af skolens internationale elever, både til undervisning og hyggeligt samvær. Rønde Højskole har som landets eneste højskole, hvert år haft elever fra Albanien, hvilket har betydet, 50 unge herfra er blevet præget med, hvordan demokrati og undervisning foregår i Danmark. Efter næsten 50 års arbejdsliv, glæder jeg mig til at lave ingenting, og herefter gøre lige, hvad jeg har lyst til. Frivilligt arbejde er vi i Danmark jo blevet gode til. Måske har Rønde Højskole og Efterskole, ind i mellem brug for en frivillig indsats? Med dette tilbageblik ønsker jeg skolen, bestyrelsen, ledelsen og medarbejderne alt det bedste for fremtiden.

side 20

løbende ændret. Utrolig mange indberetninger skal foretages, både manuelt og elektronisk. Kampen for at skaffe elever, er gennem tiden blevet skærpet meget.


# 2 • Juni 2013

side 21

NYT FRA ELEVFORENINGEN ELEVSTÆVNET I ÅR ER LØRDAG DEN 5. OKTOBER


INVITATION TIL ELEVSTÆVNE 2013

Praktiske informationer:  Vi vil gerne have, at I bliver og overnatter på skolen, så I kan være med til hele festen. I den forbindelse skal I selv have liggeunderlag/luftmadras, sovepose og hovedpude med.

# 2 • Juni 2013

Vi sælger alkohol til festen og det vil vi rigtig gerne have at I støtter, da pengene går til elevforeningen og dermed nuværende elever. Derfor må man ikke selv tage alkohol med. Det beløb, I betaler for weekenden dækker også måltider. Det vil sige, at hvis I er tilmeldt arrangementet om dagen (fra 11-17) dækker det også frokost og eftermiddagskaffe, mens tilmeldingen til om aftenen også dækker ovenstående måltider, aftensmad og morgenmad søndag. Vi tager på skolen, kun imod kontanter. Der er mulighed for at hæve penge i Rønde.

Vi håber, du vil komme og være med til en hyggelig oplevelse sammen med Elevforeningens bestyrelse og de andre gæve hjælpere! Hvad der skal ske om lørdagen kommer senere, så følg med på hjemmesiden og facebook: Med venlig hilsen, og på gensyn fra Elevforeningens bestyrelse

side 22

Kære alle Nu er det igen ved at være tid til det årlige Elevstævne på Rønde Højskole og Efterskole. I år er Elevstævnet lørdag den 5. oktober 2013 – søndag den 6. oktober 2013. Det er bl.a. til vores årlige Elevstævne, at du har muligheden for at komme og bakke op om din gamle skole og din Elevforening. Vi vil gerne bede dig om at tage kontakt til dit hold og gøre dine holdkammerater opmærksomme på dette års Elevstævne. For at tilmelde dig elevstævnet skal du gå ind på skolens hjemmesides online tilmeldingsblanket – linket: http://www.rondeefterskole.dk/kontakt/tilmeldelevstaevne-2013/ Betalingen når kontoret kontakter dig.


ELEVSTÆVNET I ÅR ER LØRDAG DEN 5. OKTOBER Program Lørdag den 5/10 11-12: Ankomst

17.30: Generalforsamling

12.00: Frokost (spisesal/teatersal)

18.00: Farvel til dagsgæsterne

13.00: Velkomst i Hallen

18.30: Klargøring til Festen

13.45: Workshops:

19.00: Spisning

Jubilarkaffe i C og D

Bordfodbold

Sang

Sport i hallen

Søndag den 6/10

Textil

09.00: Morgenmad

Gåtur i Rønde

10.00: Morgensamling og tak for denne

16.15: Oplæg

# 2 • Juni 2013

gang!

side 23

15.00: Kaffe/Fotografering af jubilarer

02.00: Festen slutter og fælles oprydning


ELEVFORENINGENS GENERALFORSAMLING

TILMELDING -

Lørdag den 5. oktober 2013 Dagsorden:

For at tilmelde dig elevstævnet skal du gå ind på skolens hjemmesides online tilmeldingsblanket – linket: http://www.rondeefterskole.dk/kontakt/tilmeldelevstaevne-2013/

• Valg af referent

PRISER kr. 90 for frokost og eftermiddagskaffe

• Valg af ordstyrer

kr. 225 for frokost, kaffe, festaften og morgenmad Vi håber at dette har overtalt dig, hvis du endnu var i tvivl 

• Beretning ved Elevforeningens formand samt skolens ledelse

• Indkomne forslag

Derfor skal DU deltage i elevstævnet 2013… -

• Valg til bestyrelsen -

• Evt. VI OPFORDRER ALLE TIL AT DELTAGE – PÅ GENSYN!

Du møder dine tidligere holdkammerater. Du får to dage fyldt med minder om tiden på Rønde Højskole eller Efterskole. Du får en masse lækker mad. Du får et brag af en festaften. Du får den billigste mulighed for at have en fantastisk weekend på Rønde Høj-og Efterskole.

side 24

• Fremlæggelse af regnskab til godkendelse (den 1. september 2012 - 31. august 2013)

Vi håber at dette har overtalt dig, hvis du endnu var i tvivl 

# 2 • Juni 2013


ELEVFORENINGENS BESTYRELSE 2012-13 Supleanter: Randi H. Jespersen, Kollegievænget 1,1 D 208, 8700 Horsens, randihj@ofir.dk - 2829 3483 Anna Emilie Krarup, Saralystvej 13A, 8270 Højbjerg, annaemilie2@gmail.com - 8627 5495

Vi ses til det årlige RHE Elevstævne den 5.- 6. oktober 2013 side 25

Formand Camilla Strauss, Ladefogedvej 35A, 8200 Århus N, camilla.strauss@hotmail.com - 2883 6089 Næstformand Emil Smidth Nielsen, Trondvad 22, 8362 Hørning, sap_emo@hotmail.com - 2068 2106 Line Andersen, Pedergårdvej 59, 7400 Herning, line_andersen91@yahoo.dk - 2282 6080 Katrine Mavraganis, Holm Parkvej 238, 8270 Højbjerg, - LHE repræsentant katrine053@hotmail.com 5098 2694 Gry Handest, Bispensgade 60, 9800 Hjørring, gryhandest@gmail.com - 2883 3500 Tobias Leander, Blåhøjvænget 5, 8260 Viby J, tobias.leander1@gmail.com - 2783 1542 Mathias Gliemann Hemmer, Vejlby Vænge 72, 8240 Knebel mghemmer@gmail.com - 6061 4005

# 2 • Juni 2013


Nyhedsbrev fra RHE udgives af Elevforeningen for Rønde Højskole og Efterskole. Nyhedsmailen udsendes den 20. i månederne: marts, juni, oktober og december. Deadline for indlæg er 10 dage før udgivelse. elevforening@rhe.dk – du er altid meget velkommen til at sende et indlæg til nyhedsbrevet. Er du fx ude at rejse, bringer vi meget gerne et rejsebrev. Er du på jagt efter gamle holdkammerater fra Rønde, bringer vi gerne en efterlysning. Har du en mening om det ”nye” elevstævne, hører vi også gerne det, etc. Send dit bidrag til nyhedsbrevet til it@rhe.dk. På forhånd MANGE TAK.

MØD OS PÅ FACEBOOK links til …

Højskolen Efterskolen

# 2 • Juni 2013

BESØGSAFTEN I HØJSKOLEN Mandag d. 1. juli kl. 17.30-20.30 Hvad laver man på Rønde Højskoles lange kurser? Hvordan bor man? Hvad koster det at gå på højskole? Tilmeld dig: http://www.rondehojskole.dk/kontakt/tilmeldbesoegsaften-rh/

EFTERSKOLERNES DAG SØNDAG 29. SEPT. 2013 Rønde Efterskole slår dørene op søndag den 29. september 2013 – åbent hus fra kl. 10 til 17. For at få et indtryk af, hvad det vil sige at gå på efterskole, kan du komme på besøg og mærke lidt af stemningen på vores besøgsaftener. Du er velkommen til at besøge os andre dage, blot du tilmelder dig: http://www.rondeefterskole.dk/kontakt/tilmeldbesoegsaften.

side 26

KOLOFON

RHEjun13  

I samarbejde med skolerne udgiver Elevforeningen for Rønde Højskole og Efterskole et nyhedsbrev

RHEjun13  

I samarbejde med skolerne udgiver Elevforeningen for Rønde Højskole og Efterskole et nyhedsbrev

Advertisement