Page 1

december 2013, 22e jaargang nr. 4

PRETTIGE FEESTDAGEN!!!


Telf. 0523-271144 Fax: 0523-271141 info@bouwbedrijftervoorde.nl

Toeslagweg 5, 7791 RS Radewijk. tel: 0523-216265. email: a.kelder-ranter@hetnet.nl

Ma t/m Za Geopend van 12:00 tot 17:00 uur

OPEN DAG: 2 juni 2013 10.00u – 16.00u Verse asperges: seizoensverkoop vanaf eind april tot 24 juni. Waterbuffelproducten: mozzarella, vlees en waterbuffelroomijs, Aardappelen. Verse eieren.

‘Roker Proat wordt financieel ondersteund door:

Rabobank Vaart en Vechtstreek’


December 2013, 22e jaargang nr. 4

Redactie krabbels

Beste Roke-leu, Het was een onrustige maand november in Radewijk. Drie ongelukken in 14 dagen is iets teveel van het verkeerde. Vooral het eerste ongeluk bracht midden in de nacht, door de loeiende sirenes van de brandweer, veel beroering. Het tweede gaf trouwens een behoorlijk verkeersopstopping. Gelukkig is het over het algemeen redelijk tot goed afgelopen. Het einde van het jaar nadert weer. De redactie wil iedereen alvast prettige feestdagen en een fantastisch 2014 toewensen. Om de feestdagen door te komen hebben we in dit nummer een puzzel, een kleurplaat en een recept opgenomen. Je kunt met de puzzel en kleurplaat een prijsje winnen! Veel plezier! Nog een zakelijke mededeling: we zijn op zoek naar bezorgers die, tegen een kleine vergoeding, de Roker Proat willen rondbrengen. Voor aanmelden en/of meer informatie kunt u een mailtje sturen naar ons emailadres. Voor belangstellenden: bij Boekhandel Heijink is nog een Boek van Roke voor ongeveer 58 euro te koop. Kopij voor de volgende Roker Proat graag inleveren v贸贸r 17 februari 2014 bij Roelof Hagedoorn, Westeindigerdijk 16, of per e-mail sturen in onze vaste lay-out naar rokerproat@radewijk.eu Redactie Roker Proat: Roelof Hagedoorn: hagedoorn@lycos.com Jeanet Meijering: jeanetmeijering@gmail.com Herbert Oldehinkel: herbertoldehinkel@gmail.com Lidy Kremer: lidykremer@hotmail.com

1


Atelier 'de Potstal' creatieve workshops; schilderen & boetseren; vrijgezellen- & andere feestjes; teambuilding; kunstprojecten voor het basisonderwijs; kinderatelier en kinderfeestjes.

www.atelierdepotstal.nl Mijnske Veldhuijzen van Mourik Stobbenhaarweg 9a, 7791 HD Radewijk 0523 237999; mijnskevanmourik@hotmail.

Vanaf medio april kunnen wij u weer de groene en witte asperges leveren. De openingstijd van onze winkel is elke dag van 7.00 tot 22.00 uur. www.aspergetuin.nl Noord-Oosterweg 25 Radewijk


Toneelvereniging

ˆeÉ~xÊ

Beste mens’n, “Reurigheid in de bouw” dat luu is de titel van oes toneelstuk van dit seizoen. Het is natuurluk weer een blijspel en geschreem deur niemand minder dan Herman van der A. Klaas Kroeze hef een bouwbedrief. Hij hef twie dochters die ok werkzaam bint in ’t bedrief. Opa wil heel graag nog een vinger in de pap hebben en de beste man bemuit zich warkelijk overal met. Ie snapt natuurluk wa dat de dames dat allemoale maar niks vindt. De boele wödt flink op stang e jagt en tja, dat past niet iederiene. Een aantal mensen reageert doar nogal heftig op. Komische, hilarische situaties en ik zal ’t maar alvast verklappen.....uuteindelijk komt alles weer op zien pootties terecht. Kortom mensen ie mut kom’n kieken. De volgende doatum bint prikt: 14 december, 18 januari en 24 januari in De Heugte. Kaarties kuj bestellen bej Ria Vinke, tel. nr. 216476 en Alie Reins, tel. nr. 216402. Wej hopt daj allemaole komt kieken!! Luu, tot de volgende Proat, goet gaon en völle wille, Marchien Marchien.

2


LICHTKIND Energie en Opleidingscentrum Spiritualiteit is niets anders dan “jezelf zijn” en je gevoel volgen. Klinkt gemakkelijk – doch voor veel mensen moeilijk. Veel mensen zijn bang voor oordeel van anderen. Bang om er niet bij te horen. Bang voor emoties die niet meer te onderdrukken zijn. Bang om zichzelf te zijn en vooral: bang om te gevoelig te zijn. Raar??? Nou niet echt – je bent MENS. En daar hoort nou eenmaal voelen en emoties bij. Lichtkind helpt je om jezelf te zijn – te worden – en te blijven. Want ook jij  voelt en wilt graag jezelf zijn. Dus spiritueel. De uitdaging? Meld je aan voor een afspraak via info@lichtkind.nl Compleet vernieuwde websites: www.lichtkind.nl www.lichtengeltje.nl (voor kinderen) www.lichtkindessences.nl (speciale Lichtkind producten) binnenkort speciale site voor tieners! www.lichtkindvoortieners.nl Radewijkerweg 47, 7791 RK  RADEWIJK


Dorcas Werkgroep Radewijk BEDANKT! De Dorcas werkgroep wil iedereen in Radewijk heel hartelijk bedanken voor de bijdrage die u hebt gegeven aan onze oproep om mensen in Oost-Europa te helpen d.m.v. voedselpakketten. We hebben in totaal 10 dozen ingezameld. Het was fijn dat iedereen weer meedeed. De kinderen en personeel van de school ‘t Kompas willen we ook bedanken voor het meedoen aan deze actie. Ook zijn er vele giften binnengekomen. Iedereen bedankt. Dorcas Voedselactie groot succes De Dorcas Voedselactie heeft landelijk geschat 51.000 voedseldozen opgeleverd; 4.000 meer dan vorig jaar. Daarmee is de actie opnieuw een groot succes geworden. De vrijwilligers die zich voor deze actie inzetten, zijn zeer tevreden met de opbrengst. Op dit moment wordt al het ingezamelde voedsel in acht sorteercentra gesorteerd. Zeker 20.000 pakketten zullen nog voor kerst worden verspreid in OostEuropa. Fantastisch dat duizenden vrijwilligers zich weer hebben ingezet voor het inzamelen van voedsel en fondsen voor voedselhulp’, aldus Dorcas-directeur Joeke van der Mei. ‘In Oost-Europa is de winter de moeilijkste tijd van het jaar. Een dik pak sneeuw en temperaturen van twintig, dertig graden onder nul zijn heel gebruikelijk. Als je nauwelijks te eten hebt en een vervallen huis met scheuren in de muur, is het niet eenvoudig om staande te blijven. We zijn dankbaar dat we dankzij de voedselactie deze mensen in die omstandigheden kunnen ondersteunen en bemoedigen.’ In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken, zoals voedsel en kleding, blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. De voedselactie helpt aan ‘voedsel voor nu, én aan voedselzekerheid voor later’.

3


Agrarisch loonbedrijf

Prenger Den Velde Tel.: 0524 - 561229 H.H. LANDBOUWERS: Voor al uw loonwerkzaamheden in deze omgeving moet u zijn bij : PRENGER’S LOONBEDRIJF Niet duur Wel beter !

Beleefd aanbevolen

Houthandel en Timmerbedrijf

WEERTS

Lindeldijk 5 7791 RD Radewijk Tel.: 0523 - 216238


Dorcas deelt voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen door bijvoorbeeld leeftijd, ziekte of een beperking. Het geld besteedt Dorcas aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien.

Dorcas Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Ge誰nspireerd door de oproep in Matthe端s 25:31-46 om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas sinds 1980 aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa en Afrika. Voor de 177 projecten die Dorcas in 17 landen uitvoert in samenwerking met lokale kerken en partnerorganisaties mag Dorcas rekenen op het enthousiasme van duizenden vrijwilligers, ondernemers en donateurs. De dames die voor Dorcas breien willen we ook hartelijk bedanken. U kunt nog altijd hele en schone kleding, mobieltjes, wol en keukengerei brengen bij Mevr. Oldehinkel, Mastdijk 1 in Radewijk. (tel: 0523-216377) Wij zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe locatie voor de te verzamelen kleding ed. Voor informatie kunt u contact opnemen met Mevr. Oldehinkel (216377) en Ali Eggengoor (216509) Werkgroep Dorcas Radewijk. Tel: 0523 - 216377 / 216509

4


Service-onderhoud & handel Tractoren en machines Constructiewerken Mobiele hydrauliekservice

Landbouwtechnische handelsonderneming

Hardenbergerweg 20 7778 HP LOOZEN Tel/Fax 0524 – 562922 06-51011675


KERSTMARKT MET CONCERT IN RADEWIJK Op zaterdag 14 december a.s. wordt in Radewijk weer een oergezellige kerstmarkt gehouden bij Erve Ramaker aan de Radewijkerweg 43. Het is de vijfde editie van dit evenement en vanwege dit lustrum wordt dit jaar extra feestelijk uitgepakt met een kerstconcert bij Atelier De Potstal en Midwinterhoornblazers langs de route. De sfeervolle ambiance en het gevarieerde aanbod van standhouders zorgde in de afgelopen jaren voor een steeds groter aantal bezoekers. Ook dit jaar is er weer van alles te zien, te koop en te proeven: van cadeauartikelen zoals brocante, sieraden, houtzaagwerk, vogelvoer, lekker geurtjes, bloemstukjes en wenskaarten tot warme dranken en heerlijke streekgerechten. Zie voor de deelnemers ook www.erveramaker.nl. De kerstmarkt bij Erve Ramaker is van 10.00 tot 16.00 uur en heeft een speciaal ingerichte kinderhoek voor de kleintjes. Via een korte wandelroute, opgeluisterd door Midwinterhoornblazers, lopen de bezoekers zo naar het nabijgelegen Atelier ‘De Potstal’, waar gedurende de markttijden drie keer een gratis huiskamer kerstconcert wordt gegeven m.m.v. Luco Hans en Anne Veldhuijzen op piano. Op het programma staan verder bekende christmas carols, gezongen door Anna Veurink, Astrid Wenker, Sandra Kempenaar en Marli Veldhuijzen. Aanvangstijden concerten: 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Adres: Stobbenhaarweg 9a.

5


Het is ons vak er iets moois van te maken Bloemenboetiek

Albert Vasse

“De Smidse”

De Groente- en Fruitspecialist DAGELIJKS VERS GESNEDEN GROENTEN EN RAUWKOSTSALADES Tel. : 0524 – 561298 Gramsbergen


Kerstkleurplaat.

Wanneer jij deze kleurplaat mooi inkleurt en opstuurt, dan win je misschien wel een mooi prijsje. Inzenden: Jeanet Meijering, Radewijkerweg 36

6


Heideweg 4 7793 HD Hoogenweg Tel: 0523 – 267780

Fax: 0523 - 677202 Mob: 0610255672 wvalkman@12move.nl

Landbouw- en Loonbedrijf

J.R. RAMAKER

Voor al uw Loonwerk en Kraanwerkzaamheden

Wielenweg 6 7791 HA Radewijk Tel. 0523 – 216362 Bgg. 06 5514 3504 Fax. 0523 - 216224

Fouragehandel

H. EGGENGOOR - RADEWIJK

HOOI En STRO

Mastdijk 2 7791 RN Radewijk Telefoon 0523 – 216440 Mobiel 0653118105


Nieuws van ’t Kompas Kledingcontainer We willen iedereen hartelijk danken voor de zakken met kleding die zijn ingeleverd op school. Korfbalpalen en korfballessen We zijn, op ons voetbalveld, twee korfbalpalen rijker. Ze staan er al een poosje en worden door de kinderen al goed gebruikt. Aangezien wij meedoen aan dit project zijn er in groep 3 t/m 5 ook korfballessen gegeven door onder andere Casper Boom.

Casper heeft ooit bij Juventa gespeeld, daarna bij DOS46 en ook nog in het Nederlands Korfbalteam. De kinderen hebben dus les gehad van een ware topper. Naast de korfballessen en de korfbalpalen mochten we ook nog twee korfbalballen ontvangen en een map vol met suggesties voor korfballessen. Alle kinderen waren erg enthousiast. De maand december Altijd weer een gezellige en drukke maand. Eerst vieren we natuurlijk het sinterklaasfeest op school. We hopen dat de Sint en zijn pieten ook dit jaar onze school weer bezoeken. Samen met de kinderen volgen we het Sinterklaasjournaal. Als we afscheid hebben genomen van Sint gaan we aan de slag met het kerstfeest. We vieren dit jaar het kerstfeest in de kerk ‘De Opgang’ in Radewijk.

7


Korenmolen Windlust en Bakkerij “De Broodmolen” Aan de Radewijkerweg 19 in Radewijk.

Het adres voor: • Heerlijk vers brood • Diverse mixen • Diverse streekproducten • Diverse diervoeders

www.korenmolen-windlust.nl www.debroodmolen.com


VOMOL Alle leerlingen van groep 7 en 8 hebben meegedaan aan het project VOMOL. VOMOL staat voor: Veilig Omgaan Met Opvallende Landbouwverkeer. De leerlingen hebben geleerd hoe je het beste om kunt gaan met grote landbouwvoertuigen en wat het van de ‘chauffeur vraagt als hij of zij een fietser tegenkomt. Het was voor de kinderen een leerzame ochtend. Uitnodiging nieuwjaars/winterbuffet Op 10 januari willen wij, kinderen, leerkrachten en ouderwerkgroep van basisschool het ‘t Kompas u uitnodigen voor een gezellige en smakelijke bijeenkomst. Op 18:00 uur willen we even met elkaar toasten op het nieuwe jaar (met een kop koffie/thee, glas gluwein of glas limonade). Vanaf 17:00 uur tot 19:00 uur kunt u genieten van een wintersbuffet of iets te drinken halen. Elk drankje of hapje in een bakje kost € 0,50.

Komt allen!!!! Tussenstand fotopuzzels: Aantal goed J.F. van Faassen Ina Drenten Johanna Reins Gerda Reins Jennie Kiwiet-B Janny Woertel

Persoon 1 2 6 6 6 4

Omgeving 2 3 3 3 3

Bezorgers gezocht! we zijn op zoek naar bezorgers die, tegen een kleine vergoeding, de Roker Proat willen rondbrengen.. Heb jij interesse? Stuur voor meer informatie een berichtje naar de rokerproat@radewijk.eu

8


Stichting Algemeen Belang Radewijk

* KERSTBINGO * Op vrijdag 20 december as. houden we weer onze

.

KERSTBINGO

Zoals gewoonlijk hebben we weer mooie/lekkere prijzen, en aan het eind van de avond is er de superbingo met een speciale prijs. We beginnen om 20.00 uur WIJ REKENEN OP UW KOMST

* PRETTIGE FEESTDAGEN/ NIEUWJAARSBORREL * De beheers commissie en het bestuur van De Heugte wil een ieder prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toewensen, en de donateurs bedanken die doormiddel van hun bijdrage ervoor zorgen dat we in Radewijk het dorpshuis in stand houden. Wij nodigen u uit om een Nieuwjaars borrel te komen drinken op zaterdag 4 januari 2014 van 15.00 – 16.00 uur in De Heugte.

De beheerders en bestuur

9


Voor de juiste inzender hebben we een prijsje, bij meerdere juiste inzendingen word er geloot. Inleveren bij Jeanet Meijering Radewijkerweg 36

10


Minikraanverhuur en grondverzetbedrijf

Guichelaar Radewijkerweg 22 7791 RG Radewijk Tel: 0523 – 216654 Mob: 06 29477432

Betrouwbaar in service en techniek


Plaatselijk Belang Radewijk Secretariaat: Erna Hagedoorn, Noordoosterweg 25, 7791 RB Radewijk, tel. 0523-216408 ________________________________________________________ Beste Rokenaren, Het is weer volop herfst. Als de zon schijnt, zijn de kleuren in de natuur prachtig om te zien. Ook nu hebben we vaak echt Hollands weer: regen, storm, maar ook mooie zonnige en windstille dagen die uitnodigen om lekker buiten bezig te zijn. De winter komt er weer aan… Nog even en het is weer Kerst en Nieuwjaar. De tijd gaat snel….. Hieronder vindt u weer een aantal mededelingen van onze kant. Misschien hebt u het gezien: de deuren van de buurtbusgarage zitten lekker in de grondverf. Ook zijn er nieuwe windveren aangebracht voorzien van kunststof afdekplaten zodat deze heel lang mee kunnen. Jan ter Voorde (Jan van Loo) en Ab Ekkelenkamp (Ab van de Baas), hartelijk dank voor jullie (gratis) hulp! De bestuursleden hebben rondom de garage het nodige snoeiwerk verricht. Alle overbodige oude spullen die al jaren in de garage stonden zijn opgeruimd, zodat de boel er weer netjes bijstaat. De suggestie van Jan Ramaker om Radewijk te vermelden op het verkeersbord aan de Duitslandweg bij de laatste kruising voor de grens (linksaf richting Hoogenweg) wordt opgevolgd. Vrachtauto’s richting Wielen die over de Duitslandweg rijden, rijden zich regelmatig vast als ze vanuit Duits Wielen naar Nederlands Wielen willen. Dit alles is een gevolg van het feit dat vrachtauto’s vanuit Hardenberg op weg naar Wielen niet meer over de Hoogenweg mogen rijden en dus aangewezen zijn op de Duitslandweg. De gemeente is niet op de hoogte van de planning van de ANWB, maar de wijziging gaat door. De aanhouder (Jan Ramaker) wint! Begin oktober hebben we met onze contactambtenaar en de ambtenaar die verantwoordelijk is voor de straatverlichting de proef met het doven van de verlichting in Roke geëvalueerd. We hebben nogmaals benadrukt dat we alleen maar veel negatieve reacties hadden ontvangen en geen enkele positieve. Volgens ons wegen de argumenten van energiebesparing en lichtvervuiling bij de meerderheid van de inwoners bij lange na niet op tegen de gevoelens van sociale onveiligheid en verkeersonveiligheid.

11


HENRY ALFRING DE OOSTERMAAT 60 7783 BX GRAMSBERGEN TEL: 0524-562282

Opgeteld de beste!

TOYOTA Garage Reinders v.o.f. Telefoon: 0524 – 561275 7783 AM GRAMSBERGEN


De resultaten van de gehouden enquĂŞte waren op dat moment nog niet beschikbaar. Zo gauw we daar meer over horen en over het beleid in de toekomst, zullen we u dat melden. Meerdere keren hebben wij de slechte toestand van verschillende wegen in Radewijk onder de aandacht gebracht van het gemeentebestuur. Vaak worden er dan noodreparaties uitgevoerd omdat het geld voor groot onderhoud ontbreekt. Deze week (week 46) ontvingen we de nieuwe planning wegenonderhoud 20142016. Gelukkig worden er in onze buurtschap veel knelpunten aangepakt! Een nieuwe asfaltdeklaag wordt in 2014 aangebracht op de Mastbrugweg (Stobbenhaarweg-Mastdijk) en de Volle Urenweg (Loozenweg-Olsmandijk); in 2015 is daarvoor aan de beurt de Boterdijk, de Noord-Oosterweg (Verkavelingsweg-Radewijkerweg, inclusief de Westeindigerdijk tussen NO-weg en Radewijkerweg, waar ook grasstenen worden aangebracht); de Radewijkerweg (Pekeldijk-1e inrit huisnr. 64a). Plaatselijk asfaltherstel en aanbrengen van een slijtlaag en (her)leggen van grasstenen vindt in 2015 plaats aan de Radewijkerweg vanaf de Stobbenhaarweg tot aan de Pekeldijk. Als wegen zijn voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag worden deze in het jaar daarop vaak voorzien van een nieuwe (grint)slijtlaag: in 2014 de Wielenweg, de Stobbenhaarweg tussen Mastbrugweg en Snoeijinksdijk (inclusief lokaal asfaltherstel); in 2015 de Mastbrugweg, de Mastdijk, de Volle Urenweg en Olsmansdijk. In 2016 gebeurt dat op de Boterdijk, de Noord-Oosterweg en de Radewijkerweg. We zullen dus nog enig geduld moeten hebben. De wegen die voor 2014 op de planning staan zullen voor de zomervakantie worden aangepakt. Voor de jaren 2015-2016 kunnen -als daar dringende redenen voor zijn- nog wijzigingen aangebracht worden. Onze eerste reactie op deze planning is positief. Wij zijn blij dat een aantal knelpunten wordt aangepakt!

12


Voor al uw werkzaamheden

Schildersbedrijf

B. Kampherbeek

• schilderwerken • hout rot reparaties • glas werken • wandafwerking

Uw vertrouwen waard Tel: 0524 - 562215 Fax : 0524 - 563664 Hoge Holt 6 - Gramsbergen

Voor meer informatie: www.bkampherbeek.nl

Dalfsen - Gramsbergen - Kampen - Vriezenveen Doorbraakweg 16a - 7783 DC - Gramsbergen Tel.(0524)- 561234 Internet : www.morrenhof-jansen.nl

E -mail : info@morrenhof-jansen.nl

Uw tankstation met 24-uurs service middels de buitenpaal, tevens geschikt voor alle creditcards, bank en giro. En sparen met grote sprongen met de goldtygercard

DE ANERDIJK 20 – 7783 CN GRAMSBERGEN – TEL. 0524-562301


Busreis 60+ op 1 oktober Ook dit jaar lukte het weer om samen met de Ouderengroep van de kerk een busreis te organiseren. Zo rond half negen vertrok de bus bij De Heugte met 52 deelnemers, met aan het stuur Harm, onze vaste chauffeur. Deze keer reden we richting Drenthe. Het was mooi weer en bij Ane werden we al getrakteerd op ons eerste hartige hapje! Door het mooie Drentse landschap reden we naar onze eerste halteplaats Rolde, waar we een bezoek brachten aan het dorp van Bartje. Daar werden we ontvangen met koffie en een plak krentestoete. De eigenaar van het dorp van Bartje, de 71-jarige Anne Baas vertelde ons als een volleerde conferencier over de geschiedenis van Rolde, over het dagelijkse leven van boeren, kruideniers, ambachtslieden en arbeiders. Af en toe zong hij liedjes en deed hij zijn verhaal in dichtvorm.

Het bleek dat velen van ons nog veel wisten van de oude gebruiksvoorwerpen die hij ons liet zien. Na zijn ‘voorstelling’ konden we op eigen houtje rondkijken. Te zien zijn daar o.a.: het Anne de Vries-museum, een oud schooltje, zandtapijten, een plaggenhut, 100 strijkijzers en een kapperszaak.

13


Hierna gingen we op weg naar de Sprookjeshof in Zuidlaren waar we een heerlijke warme maaltijd kregen voorgeschoteld. Na deze warme maaltijd was er geen tijd om even een dutje te doen want de bus bracht ons naar het molenmuseum De Wachter, dat een paar honderd meter verderop ligt.

In dit museum werden we ontvangen door een aantal vrijwilligers (in het museum werken er bij toerbeurt in totaal 85!) die ons daar rondleidden. Het museum bestaat uit een grote loods met een beneden- en bovenverdieping en de molen zelf met allerlei bijgebouwen en een broodbakkerij. In het zomerseizoen wordt er ’s zaterdags brood gebakken op de ouderwetse ambachtelijke manier. In het molenmuseum De Wachter zijn onvoorstelbaar veel dingen te zien.

14


Groothandel in baby& kinderartikelen


Vooral oudere mensen (in onze leeftijd) vinden er heel veel dingen die in hun jeugd thuis, op de boerderij of in hun werk werden gebruikt. Een feest der herkenning dus…. Zo is er een enorme hoeveelheid gereedschappen. Een reeks profielschaven is te vinden in de stelmakerij. Er is een groot aantal schrijfmachines van verschillende leeftijd, een grote collectie gewichten en heel veel lampen en elektrisch materiaal. Veel verzamelingen zijn door verschillende mensen aan het molenmuseum geschonken. De molen bestaat uit verschillende afdelingen waar verschillende producten worden gemaakt; meel, specerijen (o.a. peper, nootmuskaat) en lijnolie (en dus ook lijnkoeken). Op de begane grond bevindt zich ook een grote stoommachine. Opvallend was het grote enthousiasme van de vrijwilligers bij de rondleidingen. Bij ons vertrek werden we dan ook door hen uitgewuifd. Op de terugreis werden we nog een aantal keren getrakteerd door Marlinda die dit jaar de hapjes op een uitstekende manier had verzorgd. Even over zes waren we weer terug bij De Heugte; we hoorden alleen maar: ‘dit was een zeer geslaagde reis’. Bij deze hartelijk dank aan de dames die dit hebben voorbereid en georganiseerd. Allerwegen wordt in ons land op veel plaatsen en op veel momenten gesproken over de ‘participatie’-samenleving. U hebt daar ongetwijfeld iets over gehoord. Burgers moeten meer gaan participeren (meedoen); bij een hulpvraag moeten we allereerst kijken wat we zelf (gezin, familie, buren) kunnen doen en dan pas naar de officiële organisaties. De trend van de laatste jaren is dat de rijksoverheid steeds meer taken (vooral op het gebied van zorg, jeugd, werk en inkomen) afstoot naar de gemeente. Tegelijkertijd moet er bezuinigd worden omdat de overheid steeds minder geld kan uitgeven. De gemeenten zijn nu bezig met deze grote operatie waar ongetwijfeld voor- en nadelen aan zijn verbonden. Zeker is dat er in de toekomst een (groter) beroep zal worden gedaan op zelfredzaamheid. In ons bestuur praten we vaker over dit onderwerp. Ons idee is dat we in Radewijk al veel zelf doen. Veel ouderen wonen naast of vlak bij hun kinderen, buren schieten te hulp. Wat we ons wel eens afvragen is of dat genoeg is en of er behoefte is aan meer. Te denken valt o.a. aan: - een vrijwilligerspoule (tuinwerkzaamheden, boodschappen halen) - ouderen lopen het risico te vereenzamen op het platteland; is er behoefte aan een ontmoetingsplek?

15


We overwegen in onze jaarlijkse ledenvergadering hierover verder met u van gedachten te wisselen. Mocht u nu al concrete ideeën en/of vragen hebben dan vragen we u contact op te nemen met één van onze bestuursleden. Tot slot We wensen jullie allen een heel aangenaam najaar en heel plezierige feestdagen. Sportcommissie Onlangs hebben we afscheid genomen van Marcel Spijkers, Sanne Gort en Merlijn Hagedoorn. Nogmaals bedankt voor jullie inzet voor de sportcommissie. Omdat er geen andere kandidaten waren om zitting te nemen in de sportcommissie is in overleg met de badmintonclub, de gym club en de sjoelclub besloten om de commissie anders te laten draaien. Op 10 oktober hadden we onze eerste vergadering in een nieuwe samenstelling. Ook een afvaardiging van de bovenstaande clubs waren hierbij afwezig. Een voordeel voor ons en de clubs zijn de korte lijnen. Gym Op maandag van 10.45 tot 12:00 uur wordt er in De Heugte gym gegeven. U bent van harte welkom om een keer te komen kijken of mee te doen met gym. Gym voor de kleinere onder ons Op maandag van 15:15 tot 16:15 zijn alle kinderen van 6 tot en met 9 jaar van harte welkom om te komen gymmen in De Heugte. Ben je nieuwsgierig kom gerust een keer kijken samen met je papa of mama. Kerstfair 14 december Op 14 december staan wij op de kerstfair van Erve Ramaker. U kunt voor een kleine vergoeding bij ons terecht voor een kop koffie/thee en iets lekkers. We worden hierbij ondersteunt door de andere clubs. Met de opbrengsten van de verkoop kunnen we materiaal vervangen. Komt dus allen! Namens de Sportcommissie, Trijn Holtrop

16


Hoe goed kent u Radewijk en omgeving? Onder deze kop beproeven we de Rokenaren over hun kennis van Radewijk en omgeving Waar is dit?: We plaatsen een detailfoto van een gebouw, voorwerp of uitzicht, en de mensen moeten raden wat of waar het onderwerp zich bevindt. Graag de oplossing sturen naar Jeanet Meijering (Radewijkerweg 36) of naar ons e-mail adres). Degene die eind 2013 de meeste oplossingen goed heeft krijgt een prijsje.

Wie is dit ?? Ook nu weer twee foto’s “uit de oude doos”. Deze keer twee dames. Mocht u ze herkennen, meldt dit dan schriftelijk aan Jeanet Meijering of naar ons e-mail adres. Degene die na vier edities de meeste foto’s heeft herkend wordt verblijd met een prijs. De linker dame is nu midden veertig, de rechter dame is nu ruim zeventig.

17


Griesmeel-ovenschotel Benodigdheden:  4 á 5 appels  3 eetl. griesmeel  4 dl melk  Kaneel en suiker  2 theel. suiker  Glazen ovenschaal met deksel Bereiding: Verwarm de oven op 150 ºC. Meng in een kopje suiker en kaneel, ongeveer ¼ kopje. Schil appels en verwijder klokhuis met appelboor, snijd stevige plakken, beleg hiermee bodem van de schaal. Vul de boorgaatjes en lege plekjes op met suiker/kaneel mengsel. Tweede laag appelschijven erboven op, zorg ervoor dat de boorgaten niet precies op de vorige laag komen. Hierover weer suiker/kaneel mengsel. Voor de pudding: Breng melk aan de kook, strooi mengsel griesmeel/suiker (2 theel.) al roerend in de kokende melk, al roerend 3 min. Laten koken. Verdeel de pudding over de appel, zodanig dat alles bedekt is, en een glad geheel is. Plaats de schaal 60 min. in het midden van de voorverwarmde oven. Eet smakelijk Snuffelhoekje: Voor het archief van de Roker Proat zoekt de redactie naar de originele foto’s die ooit in de Roker Proat hebben gestaan. Heeft u deze foto’s stuur dan even een berichtje naar rokerproat@radewijk.eu. We willen deze graag even inscannen. U krijgt ze natuurlijk ongeschonden terug.

18


www.eggengoor.com Onze dagelijkse werkzaamheden omvatten een breed scala aan disciplines. Door onze jarenlange ervaring heeft Eggengoor veel kennis opgedaan in diverse werkgebieden en variëren van middelgroot tot grote projecten. Om u een indruk te geven van onze diensten, hebben we een aantal disciplines op een rijtje gezet: • Rioleringen • Bouwrijp maken bedrijventerrein en voor woningbouw • Natuurbouw • Cultuurtechnische werken • Graven van waterlopen

ISO-, MILIEU-, VCA**gecertificeerd

• Dijkverzwaringen • Oeverbeschermingen • Natuurvriendelijke oevers • Waterpartijen • Kunstwerken • Betonwerken

Radewijkerweg 13a 7791RJ Radewijk

Profile for Roelof Hagedoorn

Roker Proat 2013 Jaargang 22 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Roker Proat 2013 Jaargang 22 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Advertisement