Page 1

MAANDELIJKS GRATIS UIT MAGAZINE

UIT ALMERE IN

NOVEMBER 2017 / 1e JAARGANG / NR 2

KIJK VOOR HET LAATSTE UIT-NIEUWS OP WWW.UITINALMERE.NL

FLEVOBIERFESTIVAL IS EEN ONTDEKKINGSREIS

ROXEANNE HAZES MET DEBUUTALBUM NAAR POPPODIUM DE MEESTER

EENZAME BEGEERTE

GREEN LIZARD’S TRIBUTE TO NIRVANA

BUIKPIJN VAN HET LACHEN

GIPHART EXPERIMENT

MILES ROCKS! TRIBUTE MILES DAVIS


Kom gezellig

Brunchen! Prijs € 24,95 p.p.

VANAF ZONDAG 5 NOVEMBER!

Kinderen 4 t/m 12 jaar € 16,00 p.p.

Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis!

DAARNA ELKE EERSTE ZONDAG VAN DE MAAND

VAN 11:30-13:00 UUR EN VAN 13:00 - 14:00 UUR BOWLEN LIKE ONS!

Trekweg 31 - 1338 GA Almere Tel. 036 – 54 91 0 91 info@bowlingalmere.nl www.bowlingalmere.nl

Sluitingsactie!* Wij zijn nog open t/m 20 november op de huidige lokatie en willen iedereen bedanken voor de gezellige jaren * Niet in combinatie met andere acties

RESERVEREN? BEL: 036-54 91 0 91

All you can eat and drink voor 2,5 uur! Ma t/m do Vrij t/m zo

€ 31,95 € 21,95 € 33,95 € 24,95

Begin december zal het nieuwe Wereldrestaurant Atlantis in Poort geopend worden

Archerpad 2 1324 ZZ Almere Tel. 036 - 53 44 900 www.atlantisalmere.nl 7 dagen per week geopend OPEN t/m 20 november

Pim Mullierstraat 101 1362 LC Almere (naast topsporthal)


september november 2017 / p3

Reliëfs Lian de Gier te zien op Kemphaan Telkens voor weer een ziekenhuisopname maakte De Gier lange wandelingen in de natuur die zij dan fotografisch in haar geheugen opsloeg “zodat ik in mijn hoofd die mooie wandelingen als een film kon afdraaien waneer ik verplicht was in bed te blijven. Dan zag ik weer die mooie elementen uit de natuur, de bomen met hun mooie takken en prachtige kleuren in hun stammen en bladeren, het licht, hoe mooi de details van de natuur zijn.”

Lian de Gier wil met haar kunstwerken andere mensen inspireren om nog beter te kijken en te voelen wat de natuur te bieden heeft.  (Foto: aangeleverd)

HOUT – Lian de Gier exposeert haar reliëfs bij Staatsbosbeheer op stadslandgoed De Kemphaan. Haar reliëfs zijn een uiting van haar beleving van de natuur. “De werken gaan vooral over bomen en hun mooie details”, zegt de kunstenares.

De Gier wil met haar kunstwerken andere mensen inspireren om nog beter te kijken en te voelen wat de natuur te bieden heeft. “Dat probeer ik vooral ook door het 3D-effect in mijn reliëfs”, legt de Gier uit. “Zelf ondervond ik veel kracht en troost uit de natuur in een moeilijke periode van langdurige ziek zijn.”

Inspirator De natuur was en blijft haar inspirator, ook in de creatieve en kunstzinnige workshops die De Gier geeft in haar tuinatelier in Almere Buiten en ook voor de workshops die zij binnenkort gaat geven voor Staatsbosbeheer in het Buitencentrum Almeerderhout van stadslandgoed De Kemphaan. De openingstijden van het Buitencentrum op De Kemphaan zijn alle dagen behalve maandag van 10.00 tot 17.00 uur.

Aldichter Poëzie-wedstrijd 2017 ALMERE – Vereniging Aldichter Almere organiseert een poëziewedstrijd in samenwerking met de Rabobank. De wedstrijd staat open voor inwoners van Flevoland en leerlingen van Flevolandse scholen van 12 jaar en ouder. De vereniging bestaat ruim twintig jaar en dat is in juni gevierd met de presentatie van de poëziebundel ‘Klinkers en Medeklinkers’. De poëziewedstrijd, die gesponsord wordt door de Rabobank, is de tweede activiteit in het kader van het jubileum. Dichters die deel willen nemen aan de wedstrijd krijgen van Aldichter een

aantal richtlijnen mee. De inzending moet bestaan uit één zelfgeschreven gedicht van maximaal veertig regels, inclusief witregels. Verder mag het gedicht niet al eerder gepubliceerd zijn, noch op papier, noch op internet. Inzendingen kunnen per mail of per post verstuurd worden aan Aldichter. De inzending dient uiterlijk zondag 26 november in het bezit te zijn van Aldichter, verenigingaldichter@gmail.com of per post naar Vereniging Aldichter, p/a Nienke van Hichtumstraat 10, 1321 JN Almere.

De prijzen Er zijn drie leeftijdscategorieën

en voor elk zijn er drie prijzen. Daarnaast zijn er publieksprijzen. De gedichten worden beoordeeld door een deskundige jury: Co Woudsma, dichter en docent poëzie, Jacqueline Visser, bestuurslid van literair genootschap ‘eindig laagland’ en Anne van Rooijen, bestuurslid van Vereniging Aldichter. De uitreiking vindt plaats op de Nationale Gedichtendag, donderdag 25 januari 2018, in de Goede Rede aan de Kerkgracht 60 in Almere Haven. Kijk voor het uitgebreide reglement op www.aldichter.nl of mail naar verenigingaldichter@gmail. com.

Land Art-tentoonstelling in KAF STAD CENTRUM – Nog tot en met 7 januari is in KAF EXPO een tentoonstelling te zien over Land Art: ‘Once more, with feeling’. Hierin staan de zeven Flevolandse landschapskunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars centraal. Aan de hand van maquettes, fotografie, videomateriaal, historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken geeft KAF de bezoeker de kans om de zeven grote landschapskunstwerken én de performances op één plek te bewonderen. Once more, with feeling vormt zo een bijzondere overzichtstentoonstelling die veertig jaar Land Art viert en wereldwijd nog niet eerder is vertoond.

Flevoland Nergens op de wereld is zoveel Land Art te vinden als in Flevoland. In de afgelopen veertig jaar zijn zeven landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal bekende kunstenaars. Deze opvallende landschapskunstwerken gevormd uit o.a. staal, be-

ton, steen, bomen en aarde bevinden zich op onverwachte plekken midden in het landschap. Bezoekers komen ieder met een eigen reden; bewondering van het kunstwerk zelf, het vieren van een bruiloft, het meemaken van een voorstelling of concert of een dagelijkse wandeling. Het eerste landschapskunstwerk uit deze bijzondere collectie was ‘Observatorium’ van Robert Morris. Sindsdien zijn er elk decennium werken verschenen, met Pier+Horizon van Paul de Kort in 2016 als meest recente toevoeging.

Zeven kunstenaars In het kader van het onderzoeksprogramma Land Art Live hebben

zeven nieuwe kunstenaars zich laten inspireren door de Flevolandse Land Art en een performance op locatie opgevoerd. In tegenstelling tot de originele kunstenaars werken zij niet met staal en beton, maar houden zij zich bezig met sociale processen, menselijke ervaringen en maatschappelijke vraagstukken. Door op een afgelegen locatie aan hun tijdelijke kunstwerk te werken konden zij ontsnappen aan de beperkingen van de kunstwereld en bleven zij trouw aan de beginselen van de Land Art. KAF EXPO is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Kunstenaars van de Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers. Kunstenaars van de Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.

Kijk voor meer informatie www.kaf.nl/Oncemorewithfeeling

Almeerse schrijvers bij elkaar in de boekhandel

STAD CENTRUM – Wie denkt dat Almere geen schrijvers heeft, heeft het mis. Jet van Vuuren, Ilse Ruijters, Marcel Beijer, Aline van Wijnen, Gerrit Jan Groothedde, Mariëtte Middelbeek en Maria van Daalen zijn zo wat namen van auteurs uit een van de jongste steden van het land. Bij boekhandel Stumpel aan de Schutterstraat 18 komen in ieder geval de genoemde schrijvers zondag 12 november van 13.00 tot 15.00 uur hun boeken signeren. Op initiatief van auteur Aline van Wijnen is er 12 november in Stumpel de activiteit ‘Ontmoet & Groet Almeerse auteurs’. “Van de Nederlandse literatuur – fictie en non-fictie – is een groot

deel afkomstig uit Almere. Prijswinnaars, genomineerden, debutanten, veteranen, fulltimers, parttimers, maar allen met de innerlijke drang om gedachten, gevoelens, visies en interpretaties te uiten en te delen. Nu is het de hoogste tijd om eens zoveel mogelijk auteurs bij elkaar op één plek te verzamelen”, aldus Van Wijnen. Bezoekers kunnen die middag meerdere schrijvers tegelijk ontmoeten en hun werk zien. Maar ook vragen aan ze te stellen, voordrachten uit eigen werk beluisteren, boek(en) laten signeren en op de foto met ze gaan. Deze meet & greet is gratis bij te wonen.

Colofon UIT in Almere is een uitgave van Almere DEZE WEEK i.s.m. De nieuwe bibliotheek, Kunstlinie Almere Flevoland, BonteHond, CKV Almere, Corrosia Theater, Expo & Film, Collage Almere, Festival 2 Turven Hoog, Festival Who’s Next, Poppodium de Meester, theatergroep Suburbia en Vis à Vis. Redactie (036) 8450027 Advertenties (036) 5300765 Verschijningsfrequentie 10 x per jaar, 1 x per maand, iedere laatste week van de maand huis-aan-huis in geheel Almere en 5.000 extra exemplaren d.m.v. controlled circulation in het uitgaanscentrum van Almere. Oplage totaal 92.000 Verspreidingsgebied huis aan huis 87.000*

*Aantal te verspreiden exemplaren wijkt af van verspreidingsgebied door Nee/Nee sticker, afzetpunten en nieuwbouwwijken.

Druk Rodi Rotatie www.rodimedia.nl Tips voor de redactie uitinalmere@almeredezeweek.nl Verspreiding De Drukwerkverspreiders (036) 5229988 Klachten over verspreiding Tel: (036) 5229988 E-mail: bezorgklacht@almeredezeweek.nl

Copyright: UIT in Almere is een uitgave van Rodi Media Midden Nederland BV. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, fil of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. UIT in Almere is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Uit in Almere behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.


september 2017 / p4

SMAKELIJK Restaurant Haddock

Al 30 jaar een begrip in Almere Sinds 1996

Dineren bezorgen en afhalen

G S R

Heerlijk eten met uitzicht op de haven! Elke dag een wisselend schippersmenu vanaf € 9,50 Terras aan het water. Dagelijks geopend van 9.00 tot 21.00 uur Haddock Archerpad 8-10 036 – 5330646 www.haddockwatersport.nl

www.sake-almere.nl

www.kimono-almere.nl

www.sapporo-almere.nl

Onbeperkt GRiekse Mezedes

€ 22,50

per perso

on

Maandag t/m vrijdag reserveren gewenst

AFHALEN de hele week

15% korting www.rhodosalmere.nl

M , 1315 KK A

Gezellig Italiaans dineren voor een betaalbare prijs Walt Disneyplantsoen 82 Almere-Stad, 036-5353127

www.osolemio-almere.nl


september november 2017 / p5

Roxeanne Hazes met debuutalbum naar Poppodium De Meester

Nederland Leest – Robotica

De jaarlijkse, door het CPNB georganiseerde, leescampagne Nederland Leest staat dit jaar in het teken van Robotica. Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Zaterdag 4 november kan in ieder geval iedereen in

bibliotheek Stad kennismaken met de robots Nao en Pepper (en met ze op de foto!). Ook is er deze dag een demonstratie van zorgrobots en kun je meewerken aan de ontwikkeling van onze chatbot. PS: Zolang de voorraad strekt kan iedereen in de bibliotheek een exemplaar van het beroemde boek van Isaac Asimov ‘Ik, robot’ ophalen.

Kunstenaarsklas: Bouw je eigen Robot (7 – 12 jaar) Zaterdag 25 november komt Roxeanne Hazes met een volledige live-band naar Poppodium de Meester. Na uitverkochte shows van Holland Zingt Hazes in onder ander de Ziggo Dome en vele radio-

en televisieoptredens is het voor Roxeanne tijd om buiten de gebaande paden te treden. Haar vaders muziek is en blijft altijd de basis, en met haar eigen muziek kan ik nu ook een andere kant laten zien. De debuutsingle ‘Ik Was Toch Je Meisje’ krijgt

nu veel airplay en laat duidelijk zien welke kant ze op gaat in de muziek. Met haar show in Poppodium de Meester ontdek je weer een nieuw stukje André, maar vooral heel veel Roxeanne. Voor meer informatie www.demeesteralmere.nl

Ken je deze nog?! Bij 80’s Verantwoord herontdek je dé credible knallers van de jaren ‘80: The Cure, Talking Heads, The Jam, noem maar op! De 7 Inch Twins zoeken de grens op tussen corny hitjes en kwalitatieve topplaten, terwijl VJ Clipsync, Switchdoctor & DirtyBrown je van bijpassende commercials

en popclips voorzien. Is je lievelingsnummer nog niet voorbijgekomen? Dan kan je dat de avond zelf aanvragen via de verzoekenscherm! En wat zijn de jaren ‘80 nu zonder Atari-games? Precies, niks! Laat je in één avond onderdompelen in het beste van de jaren ‘80 en beleef ze als de dag van toen.

4 november 22.00 uur www.kaf.nl

Schrijvers on Stage met Tommy Wieringa en Alma Mathijsen

Tommy Wieringa. (Foto: Gary Doak Photography)

In deze editie van de literaire talkshow Schrijvers on Stage gaat presentator Oscar Kocken donderdag 16 november in gesprek met de schrijvers Tommy Wieringa en Alma Mathijsen.

waarin twee vrouwen besluiten zich aan de wereld te onttrekken en waarin de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme verkend worden.

Wieringa brak in 2006 door naar het grote publiek met ‘Joe Speedboot’. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek ‘De heilige Rita’, een roman over een vader en een zoon en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. Met Alma Mathijsen praat Oscar Kocken over haar in september verschenen roman ‘Vergeet de meisjes’,

Schrijvers on Stage met Tommy Wieringa en Alma Mathijsen Donderdag 16 november, 20.00 uur, de nieuwe bibliotheek Stad. Bibliotheekleden 6,50 euro, niet-leden 8,50 euro.

In november is in de bibliotheek Stad de expositie The Botfactory te zien van beeldend kunstenaar Erik Fakkeldij. Van dierenbotten, leer, slangenhuiden gecombineerd met aluminium, staal en elektromotoren bouwt hij op mechanische dieren lijkende robots die hij liefkozend Artbots noemt. De Artbots van Erik Fakkeldij lijken nog het meest op mechanische dieren. Hij combineert dierenbotten en leer enzovoorts met minder natuurlijke producten zoals aluminium en elektromotoren. Al deze materialen wekken een bizarre dierenwereld tot leven! De officiële opening van de expositie is op zaterdag 4 november om 15.00 uur. Deze expositie is nog te zien tot en met 30 november.

Erik is ook de begeleider van de kunstenaarsklas ‘Bouw je eigen Robot’ die op woensdagmiddag 8 november in Stad georganiseerd wordt. Met gerecycled materiaal en een lijmpistool bouw je je eigen robot. Je start met een leeg conservenblik, die pimp je op met boutjes, moertjes en ringetjes. Ogen van kroonkurken, voelsprieten van metalen veertjes of voetjes van doppen? Verzin het maar, niets is te gek!

Kunstenaarsklas: Bouw je eigen Robot Woensdag 8 november van 15.00 tot 17.00 uur, in de nieuwe bibliotheek Stad aan het Stadhuisplein. Kosten: 3,50 euro. De expositie The Botfactory is van 4 tot en met 30 november te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.


september2017 november 2017//p6 p6

Dit hoort een zondag te zijn

CCC Inc. 50 jaar jubileumtoer

CCC Inc. bestaat vijftig jaar en vieren dat met een jubileumtournee! Zaterdag 4 november staan de heren Joost Belinfante, Jaap van Beusekom, Ernst Jansz, Huib Schreurs, Jan Hendriks en Richard Wallenburg in Poppodium de Meester.

In 1967 richten een paar Amsterdamse vrienden CCC Inc. op. De band krijgt binnen de kortste keren een cultstatus door hun weergaloze liveconcerten en door samen in een commune te gaan wonen. Vanuit een boerderij in de Brabantse Peel bestoken zij

het hele land met hun aanstekelijke mix van folk en Americana. Vijftig jaar later doen ze dat nog steeds en is het alsof de tijd geen vat op hen heeft gehad. www.demeester.nl

Vanaf november veranderen we onze citylounge elke zondag in een plek waar je met je vrienden en familie tot rust komt! Bij de Lazy Sundays kun je elke week terecht voor live muziek, gezelligheid en de heerlijkste wijnen

Bestaat democratie in Almere? Actueel theater, dat is wat ‘De Verleiders’ maken. Met de diepgang van toneel maar de urgentie en snelheid van cabaret. Dinsdag 14 november staat het collectief in Kunstlinie Almere Flevoland met de nieuwe voorstelling ‘Stem kwijt’. Deze gitzwarte komedie gaat over democratie. Want wat doe je als de democratie niet meer werkt of – nog pijnlijker – nooit gewerkt

van Slijterij de Koning. Speciaal voor Lazy Sundays bij KAF maken zij elke week een topselectie van hun beste wijnen, waar je voor maar 15 euro onbeperkt van kunt genieten! Welkom thuis.

Buikpijn van het lachen

heeft? In ‘Stem Kwijt’ onderzoeken ‘De Verleiders’ op hun eigen, vertrouwde manier hoe we verder moeten. Een spetterende, maar scherpe komedie met sterrencast George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte en nu ook met gastspeler Marcel Hensema.

Deze gitzwarte komedie ‘Stem kwijt’ gaat over democratie.  (Foto: Joost Haas)

Eenzame begeerte De nieuwe voorstelling van Theatergroep Suburbia door het jonge regietalent Olivier Diepenhorst! De broeierige eerste ontmoeting tussen een jonge man en vrouw. Twee hunkerende lichamen wanhopig op zoek naar iemand om wat warmte van te stelen. Twintig jaar later en duizenden verwijten verder, leven zij een giftig huwelijk. Een rauw acteursduel over liefde, lust en venijn in een zinderende, knallende en fantasievolle tekst van het Britse theaterrebel Steven Berkoff. Met topcast Lot van Lunteren (‘Winterbloemen’) en Stefan Rokebrand (winnaar Musical Award 2016 ‘Chez Brood’). Try-outs 23, 24 en première 25 november, Corrosia in Almere Haven. Daarna theatertournee!

Meer informatie

http://www.theatergroepsuburbia.nl/ voorstellingen/eenzame-begeerte

(Foto: Claudia Kamergorodski)

Maak jezelf gelukkig met comedy en cabaret in hét comedytheater van Nederland. KAF - Kunstlinie Almere Flevoland heeft wekelijks de grootste comedians en de beste cabaretiers op de bühne staan. In de maand november kun je gegarandeerd iedere donderdag lachen in het theater en staan er de rest van de maand verschillende voor-

stellingen op het menu. Denk aan Comedy Club Almere (02/11), [T]error (04/11) Guido Weijers (09/11), Peper en Zuur met Rayen Panday, Roué Verveer en meer (12/11), René van Meurs (18/11) en Katinka Polderman (30/11). Kortom, genoeg te lachen in KAF! www.kaf.nl


SEPTEMBER NOVEMBER 2017 / P7

GIPHART EXPERIMENT

GREEN LIZARD’S TRIBUTE TO NIRVANA

Zaterdag 11 november brengt de Nederlandse grungeband Green Lizard een tribute aan de beste band van de jaren negentig: Nirvana. Dat deden ze al in 2001 met de Marlboro Flashback Tour, maar in 2016 kwamen ze terug voor

vier shows met verschillende zangers waaronder de Silver Surfering Rudeboy, frontman van de legendarische band Urban Dance Squad. Met drie bijna uitverkochte shows en één succesvol festival is er duidelijk een vraag naar meer.

En dat gaan ze doen in Poppodium de Meester. Green Lizard en Silver Surfering Rudeboy met alle klassiekers van de drie platen die Nirvana heeft uitgebracht op zaterdag 11 november. www.demeester.nl

MILES ROCKS! TRIBUTE MILES DAVIS

Woensdag 22 november vindt onder de vlag van Nederland Leest het Giphart Experiment plaats. Kan een robot – geholpen door een auteur van vlees en bloed – een uniek literair verhaal schrijven? Dat is de vraag waarop Ronald Giphart in dit literaire experiment het antwoord probeert te vinden. Voor de jonge Almeerders organiseren we in deze Roboticamaand leuke workshops. Bij de TechKids leer je, door middel van zelfgemaakte codes, opdrachten geven aan mini-robots en 21ToolKit laat je kennismaken met Dash en zijn vriendje Dot,

de leukste robots die er bestaan. Met speciale software leer je hoe je Dash kunt besturen en programmeren.

Voor meer informatie www.denieuwebibliotheek.nl

VANAF DONDERDAG 9 NOVEMBER 20.00 UUR

FILMCLUB ALMERE: FILMGESCHIEDENIS

Zaterdag 17 november treedt Miles Davis tribute-band MILESROCKS! op in Poppodium de Meester. MILESROCKS! is een tribute van trompettist Michael Varekamp en zangeres Eline Gemerts aan een turbulente periode uit de carrière van jazzle-

gende Miles Davis. De voorstelling zoomt in op eind jaren zestig, wanneer Miles door zijn vrouw, soulzangeres Betty Davis, wordt voorgesteld aan Jimi Hendrix. De blues rock van Hendrix maakt zo’n grote indruk op Miles dat de twee besluiten samen een plaat

te maken, maar helaas overlijdt Hendrix voordat er een noot is opgenomen. Met Eline Gemerts als Betty Davis speelt Michael Varekamp een rockende remake van de plaat die nooit gemaakt werd! www.demeester.nl

De Filmclub Almere gaat weer van start. Deze keer neemt filmwetenschapper Rudi de Boer je mee op reis door de rijke historie van de film. Wanneer je in de bioscoop zit realiseer je vast niet dat deze kunstvorm inmiddels 120 jaar oud is! Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: “De film is een uitvinding zonder toekomst”. Er is sinds die

tijd ontzettend veel veranderd, en tegelijkertijd ook weer niet.

Data 9 november / 20.00 uur 16 november / 20.00 uur 23 november / 20.00 uur 30 november / 20.00 uur Zie voor meer info www.corrosia.nl

€ 30 / € 25 collegereeks € 10 los college


september2017 november 2017//p8 p8

agenda 01-11-17

Schweigman/Slagwerk Den Haag – For the time being Met haar fysieke theater, dans eigenlijk, trekt Boukje Schweigman je een fascinerende leegte in. Een wereld weg van de hectiek van alledag, waar je stilstaat bij de tijd. Stap samen met de performers door dit speels poëtische gat waarin je mag zijn wie je bent, waarin even niks hoeft. Voor zolang als het duurt. Een hit op Theaterfestival Boulevard, nu in Corrosia. Schweigman/Slagwerk Den Haag – For the time being. Zaterdag 18 november om 20.30 uur. Meer info op www.corrosia.nl. € 16 / € 14, online € 15 / € 13 Let op: Deze voorstelling is beperkt toegankelijk voor mindervaliden.

Expo

Lezing

Corrosia Theater, Expo & Film

Corrosia Theater, Expo & Film

TEAM FRANC – Graduation Show 2017 Expo

Keramiek en beelden De nieuwe bibliotheek Haven

Voorlezen - Altijd een feestje!

De nieuwe bibliotheek Stad (woe en do), Buiten(woe), Poort (woe) en Haven (vrij)

TechKids: Robots coderen / workshop 7+

De nieuwe bibliotheek Buiten (woe 1 nov), Poort (woe 8 nov), Haven (woe 15 nov), Stad (woe 22 nov)

02-11-17 Muziek

Middagconcert van twee toptalenten: Elise Besemer, viool en Laurens de Man, piano Goede Rede Concerten

De nieuwe pubquiz

De nieuwe bibliotheek Stad 03-11-17

First Friday

Corrosia Theater, Expo & Film

Boris – Keep the funk alive! Poppodium de Meester Film

Poppodium de Meester zoekt vrijwilligers! De Meester is hét poppodium van Almere, met wekelijks concerten en dancefeesten. Van pop tot house en van hiphop tot rock. Wij kunnen jouw hulp hierbij goed gebruiken! De acti-

viteiten van een culturele instelling als de Meester zijn alleen mogelijk door de inzet van onze grote groep vrijwilligers. Een biertje tappen, de artiesten ontvangen, het licht bedienen of helpen met de promotie. Er is altijd

een plek voor een functie binnen jouw interesses en voorkeur. Ben je geïnteresseerd?

Mail voor meer informatie naar info@demeesteralmere.nl

Gouden Kalveren Special: Brimstone De nieuwe bibliotheek Stad 04-11-17 Theater

Dood Paard, Victor of de kinderern aan de macht

Corrosia Theater, Expo & Film Expo

The Botfactory

De nieuwe bibliotheek Stad

CCC INC Jubileumtour

Ja… hoe zeg je dat?

Poppodium de Meester

Een voorstelling vol verkeerde opmerkingen, foute grappen, om-de-hete-brei-heen-draaigesprekken, veelzeggende stiltes en nietszeggend gepraat.

De nieuwe bibliotheek Haven (za 4 nov), Stad (za 11 nov), Buiten (za 18 nov), Poort (woe 22 nov)

Elk jaar maakt BonteHond locatietheater op een bijzondere plek: het Almeerse gezelschap maakte Geen I.D. in asielzoekerscentrum Almere, Eigen Schuld in een leegstaand winkelpand en BROEK UIT! in de kleedkamers van FC Almere. Nu is Ja… hoe zeg je dat? te zien bij Tante Truus: een lunchcafé waar – ja hoe zeg je dat – verstandelijk beperkten, verstandelijk uitgedaagden, gehandicapten, mensen met het syndroom van down, afwijkende personen, gewoon mensen, ja mensen werken. Een lunchcafé waar mensen werken. Voor 2,50 euro zie je de voorstelling én krijg je een kopje koffie of thee. Alle zondagen in november bij lunchcafe Tante Truus. www.bontehond.net

08-11-17

21ToolKit: De robots komen eraan!/ workshop 7+

Film

Walk with me

De nieuwe bibliotheek stad

Nederland leest - Robotica De nieuwe bibliotheek Stad

05-11-17 Theater

Mijn kleine zeemeermin 4+ De nieuwe bibliotheek Stad

07-11-17 Film

Eindig Laagland, Lindewijde Paris

Kunstenaarsklas: Bouw je eigen robot / workshop 7-12 jaar De nieuwe bibliotheek Stad

09-11-17

Filmclub Almere: Filmgeschiedenis

Corrosia Theater, Expo & Film

10-11-17 Film

Sami Blood 12+

Corrosia Theater, Expo & Film

Film

Wind River

De nieuwe bibliotheek stad

11-11-17 Theater

Paul Knieriem / Toneelschuur Producties, De huisbewaarder Corrosia Theater, Expo & Film

Green Lizard Nirvana tribute Poppodium de Meester

Verkiezingsdebat 2018 De nieuwe bibliotheek Stad

12-11-17 Muziek

‘Tour de France’ door het UMA Kamerorkest met solist Anton Spronk op cello Goede Rede Concerten

Theater

Geluk voor kinderen De nieuwe bibliotheek Stad

Talk of the town #11

Corrosia Theater, Expo & Film

15-11-17

Speaker’s Night: Women Deluxe Edition De neiuwe bibliotheek Stad

16-11-17 Theater

Bambie is back (try-out) Corrosia Theater, Expo & Film

#MensInAlmere; anders in gesprek De nieuwe bibliotheek Stad

Schrijvers on Stage met Tommy Wieringa De nieuwe bibliotheek Stad

17-11-17 Film

Kedi

Corrosia Theater, Expo & Film

Film

Borg McEnroe

Mijn Dinsdagavond Film, Eelco van Zanten

De nieuwe bibliotheek stad

Cultuurfonds Almere on Tour

Poppodium de Meester VVK: €7,- Aan de deur €10,-

Corrosia Theater, Expo & Film

De nieuwe bibliotheek Haven

Miles Rocks! Miles Davis Tribute

18-11-17


september november 2017 / p9

Sinterklaasintocht Havenkom

British Metal Clash

Poppodium de Meester Dans

Schweigman& / Slagwerk Den Haag, For the time being

Corrosia Theater, Expo & Film 19-11-17 Theater Sinterklaaskoor van Theaterschool Almere De nieuwe bibliotheek Stad 22-11-17

Giphart Experiment

De nieuwe bibliotheek Stad 23-11-17 Theater

Theatergroep Suburbia, Eenzame begeerte

Klassieke muziek voor jongeren ALMERE – Het jongerenfestival Who’s Next, waarin klassieke muziek gepresenteerd wordt voor en door jongeren, is dit jaar van dinsdag 28 november tot en met zondag 3 december. Who’s Next richt zich op jongeren tussen 12 en 21 jaar en heeft als doelstelling om actieve en passieve beleving van klassieke muziek bij deze doelgroep te versterken. Het thema dit jaar is ‘Move & Shake’. Met dinsdag, woensdag en donderdag de kwartfinales van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere en vrijdag 1 december de Nacht van de Kamermuziek. Zaterdag 2 december is de halve finale van het Internationaal Kamer-

Brugklassers lopen naar Kunstlinie Almere Flevoland voor een concert tijdens jongerenfestival Who’s Next. (Foto: aangeleverd)

muziekconcours en zondag 3 december de finale. Van 17 tot en met 22 februari

24-11-17 Film

Loving Vincent

De nieuwe bibliotheek stad

De nieuwe cast van theatergroep SubSub is alweer een paar weken bezig met repeteren voor de muziektheaterproductie ‘Op Drift!’ De spelers zijn tussen de 15 en 23 jaar en komen uit Almere en omgeving.

Flavourland 2017 voorronde Dé popprijs van Flevoland. Poppodium de Meester 25-11-17

Poppodium de Meester 26-11-17 Muziek

Kamermuziek ‘Van Noorwegen tot Argentinië’ door het Erasmus Trio (viool, cello en piano) Goede Rede Concerten Theater

Mannetjes met plannetjes De nieuwe bibliotheek stad 29-11-17

TechKids: Games programmeren

De nieuwe bibliotheek Buiten 30-11-17 Theater

De Gemeenschap ROMP

Corrosia Theater, Expo & Film

maandelijks

GRATIS Uit magazine

www.whos-next.nl

SubSub van start met Op Drift!

Corrosia Theater, Expo & Film

Roxeanne Hazes en LAHKSHMI Nederlandse pop met een eigentijdse twist

2018 staan de eindpresentaties van de muziekactiviteiten en talentontwikkeling centraal.

Stichting Kamermuziekfestival Almere Who’s Next is een uniek muziekfestival waarin muziekeducatie en talentontwikkeling worden gecombineerd, ingebed in een kader van concerten en activiteiten door professionele musici en ensembles. Zo ontstaat een festival voor een breed publiek, waarin bijzondere aandacht wordt gegeven aan jongeren tussen 12 en 21 jaar. Who’s Next heeft tijdens de eerste editie in 2014 bewezen dat het concept van het festival, waarin muziekeducatie, talentontwikkeling en professionele podiumkunsten worden gecombineerd, zorgt voor nieuw publiek.

De komende maanden zullen de acteurs repeteren onder begeDe nieuwe cast van theatergroep SubSub, de puberende jonge telg binnen de Suburbia-familie. (Foto: aangeleverd)

Kunstbende Flevoland zoekt creatieve jongeren Ben jij tussen de 13 en 18 jaar en bezig met Taal, Theater, Expo, Film, Fashion, Muziek, DJ en/of Dans ? Meld je dan nu aan voor Kunstbende Flevoland op www.kunstbende. nl Na het inschrijven kan je meedoen aan de gratis masterclasses. Professionals vanuit het hele land ondersteunen je bij het maken van je eigen choreografie, filmpje, song,

kleding collectie of act. Vervolgens vindt de wedstrijd plaats op zondag 15 april bij Corrosia Theater, Expo & Film. Er zijn geen audities, dus iedereen doet gelijk mee! Vragen? App 06-47311873.

ons

op

leiding van regisseur Esther Bolte. Op 1 december laten ze alvast een proeve zien tijdens de Nacht van de Kamermuziek, op 20 februari zijn ze onderdeel van het Who’s Next festival en vanaf april speelt SubSub in theaterzaal de Voetnoot. ‘Op Drift!’ gaat over talent, passie en de bijkomende prestatiedruk. www.subsub.nl

Flevolands Symfonie Orkest in Goede Rede HAVEN – In ‘De Kring rond Mozart’ speelt het Flevolands Symfonie Orkest stukken van componisten die een relatie hadden met Mozart. Vrienden, collega’s en concurrenten. Het concert is zaterdag 18 november om 20.00 uur in kerkcentrum Goede Rede aan de Kerkgracht 60. Het wordt een gevarieerd programma met als hoogtepunt het Derde Vioolconcert van Mozart. De soliste in het vioolconcert is Daphne Oltheten. Daphne is zowel barok- als moderne violiste en is vooral bekend in Nederland en Duitsland. Aansluitend aan het concert gaat ze

Het Flevolands Symfonie Orkest trad eerder dit jaar ook op in De Goede Rede in Almere Haven. (Foto: aangeleverd)

met het Apollo Ensemble waar ze ook in meespeelt, op tournee door Brazilië. Kaarten kosten 12,50 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Meer informatie: www.flevolandssymfonieorkest.nl

Buitenkunst in een boekje

Uit in almere

STAD CENTRUM – De Almeerse stadsgids Marie-Josée Röselaers heeft een boek gemaakt met daarin alle kunst in de openbare ruimte in Almere. Donderdag 26 oktober overhandigde ze ‘Beelden in Almere’ aan cultuurwethouder Frits Huis bij de expositie ‘Once More With Feeling. 40 Jaar Land Art in Flevoland’ in Kunstlinie Almere Flevoland.

KIJK VOOR HET LAATSTE UIT-NIEUWS OP WWW.UITINALmERE.NL

Sinds het ontstaan van Almere is veel aandacht besteed aan de verfraaiing van de open-

bare ruimte. In de beginjaren was het vooral de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (RIJP), later waren het de gemeente Almere, woningcorporaties, pensioenfondsen, particulieren, (bouw)bedrijven, kunstinstellingen en bewoners die kunstwerken hebben gerealiseerd. Er waren landelijke subsidieregelingen voor beeldende kunst bij de aanleg van grote werken en bij openbare gebouwen en scholen. Om de informatie over de meer dan 150 kunstwerken te verzamelen heeft Marie-Josée Röse-

laers veel speurwerk verricht. “Meerdere websites heb ik geraadpleegd, zoals die van Museum De Paviljoens. Daarnaast hebben veel Almeerse kunstenaars, de afdeling cultuur van de gemeente, woningcorporaties, bedrijven en bewoners me enorm geholpen. Het Cultuurfonds Almere heeft dit project financieel ondersteund. Zonder al deze bijdragen was het niet gelukt om zo’n mooi overzicht te maken.” Het boekje is te koop bij VVV Almere aan De Diagonaal 199 en kost 10 euro.

Overal in Almere zijn kunstwerken in de openbare ruimte te zien. Ze zijn gebundeld in het boek ‘Beelden in Almere’, gemaakt door stadsgids MarieJosée Röselaers. (Foto: aangeleverd)


september 2017 / p10

Met live muziek van Navtilos!

Eten bij Pallas Athene met de Eerste en Tweede Kerstdag We hebben dit jaar weer 2 sessies:

Eerste sessie

Tweede sessie

van 16.30 t/m 19.30 uur deze sessie is à la carte van de kerstkaart

vanaf 20.00 uur t/m sluiting 3 gangen keuze menu voor € 49,95 p.p.

Alle voorgerechten € 11,50 hoofdgerechten € 29,- en nagerechten € 9,45

Voor onze kleine vrienden hebben we een kinderschotel voor € 12,- p.p. LIVE MUZIEK zaterdag 4 nove

mber

Reserveren (036) 523 25 52

Rembrandtweg 14

GRATIS parkeren voor de deur!

www.pallasathenealmere.nl

Afhalen en catering mogelijk

3 gangen menu: maandag t/m donderdag € 24,95 en vrijdag t/m zondag € 28,95


september 2017 / p11

Kom kennis maken met ons nieuwe concept. Streetfood en Bistro Bites uit alle windstreken.

FlevoBierFestival is een ontdekkingsreis

Grenzeloos genieten voor € 26,95

TRY OUTS IN NOVEMBER 50% KORTING OP HET ETEN Wel graag even reserveren 036-5255679 info@elmundoalmere.nl

Dinsdag t/m zondag

Gratis één uur bowlen bij reservering van een grill/gourmetarrangement

Actie geldig t/m 30 november 2017 Deze actie is niet geldt niet i.c.m. andere kortingen Indiaas Restaurant

Woensdag t/m zondag

20% KORTING op een hoofdgerecht

Keuze uit hele kaart, geldig in restaurant/afhaal, exclusief drankjes

AKTIE GELDIG TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON T/M 30 NOVEMBER. Twaalf brouwers laten het publiek tijdens het FlevoBierFestival kennismaken met speciaal bier zoals velen nog niet kennen.  (Foto: aangeleverd)

STAD CENTRUM – Poppodium de Meester is zondag 12 november de plek om figuurlijk ondergedompeld te worden in de wereld van speciaalbier. De organisatie ligt in handen van de vrijwilligers van Pint Flevoland. Twaalf brouwers laten het publiek tijdens het festival kennismaken met speciaal bier zoals velen nog niet kennen. Huub Meulenberg, voorzitter van Pint Flevoland: “De Meester is een prachtige locatie. Livebands geven het een mooie muzikale omlijsting. De nadruk ligt op genieten en ontspannen

met vrienden en familie. Een soort van idylle.” De organisatie rekent op ongeveer driehonderd bezoekers. “Afgaande op de reacties via sociale media op het festival zou dat er zeker in moeten zitten”, zegt Meulenberg, “maar het blijft sowieso een festival met een intieme sfeer.”

Verhaal De brouwers laten het publiek niet alleen proeven. Ze vertellen tevens een goed verhaal. “Bierbrouwen is niet moeilijk. Het goed doen wel. Het proces, de ingrediënten en de mogelijke combinaties die je kunt toepassen,

maakt dat er over speciaal bier veel valt te vertellen. Nederland is de drempel van vijfhonderd bierbrouwerijen gepasseerd. Hiermee is het aantal brouwerijen weer terug op het niveau van de middeleeuwen, toen vrijwel iedere stad een of meer eigen brouwerijen kende”, weet Huub Meulenberg. Het is voor de vijfde keer dat het FlevoBierFestival wordt georganiseerd in het centrum. In andere steden is het fenomeen al erg populair. Meulenberg: “Van Amsterdam tot Enschede van Groningen tot Maastricht, speciaalbier-festivals zijn hot.”

Dirigent Hans C. Jansen draagt stokje over Nadat Jansen in mei van dit jaar het Requiem van Fauré had gedirigeerd ging hij op vakantie. “Daar voerde ik lange gesprekken over hoe ik verder zou gaan. Uiteindelijk besloot ik een stap terug te doen en het stokje over te dragen.” Jansen begon in 1966 met lesgeven. “Ik was toen nog student aan het conservatorium. In 1969 kwam ik in Swifterbant terecht. Daar werd ik snel gebeld met de

Dirigent Hans C. Jansen: “Culturele activiteiten moeten niet op een eilandje zitten, maar verbinden. En dan kan cultuur zich in de stad verbreiden.” (Foto: aangeleverd)

Bij inlevering van deze coupon ontvang je een

Gratis mini proeverij van onze eigen bieren Actie geldig t/m 30 november

SUSHI SAKATA MENU

40 stuks van € 40,- voor € 28,2 nigiri garnaal, 2 nigiri flaming salmon, 4 maki california, 4 maki kamikaze, 4 maki tempura ebi, 4 maki inktvis, 8 maki zalmsalade, 6 maki krab en 6 maki komkommer

BIJ AFHALEN: 1 GRATIS SUSHI

‘Ik ga zelf meer muziek luisteren’

ALMERE – Dirigent Hans C. Jansen (71) wordt een luisteraar. De bekende Almeerse dirigent draagt het stokje van zijn stichting Multiple Voices over. “Fysiek ben ik er aan toe om minder actief te zijn in het culturele Almeerse wereldje. Ik ga meer naar muziek luisteren en concerten bezoeken. Er is nog zoveel te ontdekken.”

GRATIS mini proeverij van onze eigen bieren!

vraag of ik muziekles wilde geven op de Christelijke Mavo. Vlak daarop belde ook het Interkerkelijk koor van Dronten. Ik kon meteen aan het werk. Daarna heb ik nooit meer hoeven solliciteren.”

Multiple Voices In 1986 verhuisde Jansen naar Almere. In 1989 is Multiple Voices opgericht onder de naam Promenadekoor Almere. Medio 1999 is besloten om het repertoire uit te breiden, en werd tegelijkertijd het tijdperk Promenadekoor afgesloten. “De Almeerse cultuur was nog in de opbouwfase. Ik vond dat er in Almere veel meer samengewerkt moest worden tussen koren en orkesten. Daar ben ik flink mee aan de slag gegaan. En dat is goed gelukt. Er wordt nu ook samengewerkt met koren op het oude land.” Jansen vindt dat er nog veel te doen is om de cultuur in Almere op te bouwen. “Ik blijf het zeggen, werk met elkaar samen. Versterk elkaar. Culturele activiteiten moeten niet op een eilandje zitten, maar verbinden. En dan kan cultuur zich in de stad verbreiden.”

Actie geldig t/m 30 november 2017

2e hoofdgerecht

GRATIS

*Het voordeligst hoofdgerecht is gratis, niet geldig i.c.m. andere acties of cadeaukaarten. Telefonisch reserveren verplicht 036-7370347. Actie geldig t/m 30 november

NIEUW! DE WAGYU BURGER VAN 100% PROCENT WAGYU VLEES!

NU 50 % OP 1 WAGYU BURGER MENU Minimaal bestelbedrag 14 euro, Telefonisch bestellen, Bon inleveren bij chauffeur

GELDIG T/M 30 NOVEMBER

1 uur gratis squashen voor 2 personen Bij inlevering van deze bon met 2 personen 1 uur gratis komen squashen incl. gebruik van een leenracket en bal.

Dagelijks tot 19.30 uur


Havenzicht 12 • Almere 1357 NN 036-5255679 • www.elmundoalmere.nl

Theatergroep Suburbia kan door

Trekweg 31 • Almere 1338 GA 036-5491091 • www.bowlingalmere.nl

Indiaas Restaurant

De Evenaar 171 • Almere 1336 NH 036-5245447 • www.tajalmere.nl

Koetsierbaan 2 • Almere 1315 SE 036-7820500 • www.bierfabriek.com/almere

Suburbia speelde afgelopen zomer op De Kemphaan de voorstelling De Verlossing. Suburbia hoeft nu, met nieuw vrijgekomen geld voor cultuur, niet meer te vrezen voor haar voortbestaan.  (Foto: Claudia Kamergorodski)

ALMERE – De rijksoverheid gaat weer investeren in cultuur. Vanaf 2018 komt er meer geld beschikbaar voor cultuur blijkt uit het gepresenteerde regeringsakkoord. Van 25 miljoen tot 80 miljoen vanaf 2020. Met deze investering door het nieuwe kabinet zijn gezelschappen zoals Suburbia verzekerd van hun voortbestaan.

“Goed nieuws voor Flevoland”, aldus zakelijk leider Jos van Hulst. “Daarmee kunnen de gezelschappen met een regionale functie blijven bestaan. Zeker met het oog op het nieuwe cultuurbestel waar regionaliteit en stedelijk zeggenschap doorslaggevend zal zijn. We moeten wel scherp blijven, want het regeerakkoord lijkt regionaliteit te beperken tot stedelijke centra in het zuiden en noorden

van Nederland. Daarmee zouden we de aansluiting kunnen missen. Gelukkig is het nog niet zo ver. We zijn blij dat we door kunnen met voorstellingen op locatie en in het theater, met talentontwikkeling voor jongeren en dat we binnenkort met wijkprojecten komen in Almere. Maar bovenal zijn we blij met de hernieuwde bevestiging van de waarde van cultuur voor ons land.”

Muziekproject ‘Echte Sprookjes’ van start Cinemadreef 236 • Almere 1325 ER 036-5362144 • www.sushideluxe.nl

ALMERE – Deze maand is het muziekproject ‘Echte Sprookjes’ van start gegaan. Echte Sprookjes is nieuw, sociaal betrokken kritisch en bestaat vooral uit leuke liedjes. Echt als een spotprent, actueel als het nieuws, onderbouwd als een geschiedenisboek. Initiatiefnemer Rico Brouwer: “Iets wat ik meemaak, een wet of een gebeurtenis in de actualiteit is de aanleiding voor nieuwe muziek waarin ik uitleg wat er aan

Belfort 140b • Almere 1315 VD 036-7370347 • www.sizzlingdeluxe.nl

de hand is in Nederland en wat we daaraan kunnen doen. Hoe weet je tegenwoordig immers nog wat echt is en wat niet? Ik ga er niet mee akkoord dat we leven in een tijd waarin nepnieuws verdringt waar het over zou moeten gaan: het belang van onze samenleving. Ik ga daar wat aan doen en ik doe dat op muziek. Welke sprookjes je gelooft en of het sprookjes zijn, daar gaan de liedjes over. Informeer jezelf in kleine liedjes over grote dingen.” Rico was kandi-

Chansonzanger Gérard Lenorman in Almere STAD CENTRUM – De Franse chansonzanger Gérard Lenorman (72) komt voor een eenmalig concert naar Nederland. Hij treedt vrijdag 17 november op in KAF.

Markerkant 1084 • Almere 1316 AJ 036-5345372 • www.spareribexpress.nl

Marathonlaan 20 • Almere 1318 EE 036-5329029 • www.squashalmere.nl

daat-kamerlid voor de Piratenpartij in 2017 en zet zich in voor onsgeld, diem25 en stichting bitcoin. Hij schrijft muziek, zingt en speelt gitaar en bas. Proefopnamen van de eerste liedjes staan online, in oktober worden ze opgenomen en vanaf november zijn ze live te zien en horen op podia in Nederland. Meer informatie en muziek is te vinden op de website echtesprookjes.nl of via Twitter@echtesprookjes.

De legendarische chansonzanger werd in de jaren ’60 en ’70 bekend met klassiekers als ‘La ballade des gens heureux’ en ‘Voici les clés’. De kaartverkoop voor het concert op vrijdag 17 november is reeds van start gegaan. Gérard Lenorman, liefkozend ‘Le Petit Prince’ van het Franse chanson genoemd, vergaart eind jaren zestig bekendheid wanneer hij op tour gaat met het bekende chansonkoppel Johnny Hallyday en Sylvie Vartan en nummers schrijft voor niemand minder dan Brigitte Bardot. Pas echt bekend wordt hij wanneer hij de hoofdrol in de

Gérard Lenorman.  (Foto: aangeleverd)

Franse versie van de musical Hair overneemt van Julien Clerc en het grote publiek kennis maakt met zijn bescheidenheid, charisma

en rauwe stem en timbre. In de decennia die volgen scoort hij een lijst aan hits, waaronder Voici les clés , Gentil dauphin triste en Si j’étais président . Legendarisch is La ballade des gens heureux , een van de meest bekende en gezongen Franse liedjes uit de geschiedenis van het Franstalige chanson. In de afgelopen jaren bracht Lenorman meerdere Best Ofalbums uit en bleef hij toeren. In 2012 sloeg hij de handen ineen met de meest populaire Franse artiesten van het moment, waaronder Zaz, Florent Pagny en Joyce Jonathan, waarmee hij zijn chansons in een nieuwe, moderne uitvoering stak.

Meer informatie en kaarten www.kaf.nl/gerardlenorman


september november 2017 / p13

Kinderen tekenen dementerende ouderen in Archipel

Almeerders én burgemeester stellen expositie samen

Burgemeester Franc Weerwind bekijkt tijdens de opening, 14 oktober, samen met één van de Almeerse curatoren het werk van een pasafgestudeerde kunstenaar. Het werk is nog tot januari te zien in Corrosia.  (Foto: Fred Rotgans)

HAVEN CENTRUM – Voor het vierde jaar op rij presenteert Corrosia Theater, Expo & Film aan de Markt in Almere Haven werk van net afgestudeerde beeldend kunstenaars, geselecteerd door de inwoners van Almere zelf. De expositie ‘TEAM FRANC – Graduation Show 2017’ toont werk van Kirsten Everink, Kristel Geerts, Charlotte Gramberg, Aurélie d’Incau, Mattia Papp, Djillie Roes, Leendert Vooijce en Shunyao Yu.

De tekeningen in woonzorgcentrum Archipel.  (Foto: aangeleverd)

LITERATUURWIJK – Bij ‘De Muren van Archipel’, de tentoonstellingsruimte van woonzorgcentrum Archipel aan de Poëziestraat 166, is een mooie tentoonstelling die iedereen een vrolijk gevoel geeft. De tentoonstelling is het resultaat van het project De Toekomst, dat met financiën van Fonds RCOAK werd gemaakt. Leerlingen van basisschool De Omnibus zijn het afgelopen jaar zestien keer op bezoek geweest op de beschermde afdeling van Archipel, de afdeling waar ouderen wonen die lijden aan een vorm van dementie. Ze gingen er tekenen. De bewoners zaten model. Nu zijn alle 250 tekeningen te zien. Een kleurrijke en vrolijk makende verzameling portretten.

Het zou een soort maatschappelijke stage genoemd kunnen worden, maar dan voor kinderen tussen 7 en 12. Een kennismaking die wat projectleider Hein Walter betreft voor alle kinderen goed zou zijn. Zo maken de kinderen op jonge leeftijd kennis met het leven van ouderen en raken ze vertrouwd met ouderdom en dementie: “Kinderen zijn onbevangen en gaan op een heel natuurlijke manier om met mensen die lijden aan dementie. De kinderen brengen energie en vrolijkheid bij de ouderen, en de ouderen geven, wellicht zonder dat ze zich dat bewust zijn, levensles. Het waren bijzondere ontmoetingen en ontroerende ervaringen, voor oud en jong. De kinderen van nu zijn de bestuurders van de toekomst. Als ze als kind kennismaken met het

leven van ouderen, dan bestaat de kans dat ze als volwassenen zorgzame en empathische bestuurders worden.” De tekeningen zijn allemaal charmant. De kinderen hebben met aandacht en vaak met oog voor detail de ouderen getekend. Tien tekeningen zijn geselecteerd en daarvan zijn ansichtkaarten gedrukt. Alle ruim zeshonderd leerlingen van De Omnibus kregen een setje ansichtkaarten. Het is natuurlijk de bedoeling dat die kaarten nu of later verstuurd gaan worden, al is de kans wel groot dat ze bewaard worden: ze zijn te mooi om te versturen.

TEAM FRANC is niet zomaar weer een Graduation Show. Het is een expositie die is samengesteld door acht Almeerders. Samen met curator Fleurie Kloostra reden Ans, Kees, Ruurd, Ans, Lindsay, Leendert, Jacqueline en Erika half Nederland door om de eindexamenexposities op vier kunstacademies te bezoeken. Hun opdracht: haal de meest indrukwekkende jonge kunstenaars van dit moment naar Almere. Na verhit en rijp beraad onder leiding van de nieuwe team captain burgemeester Franc Weerwind, kwamen zij tot hun keuze voor TEAM FRANC – Graduation Show 2017,

een spannende tentoonstelling die bruist van de ambities. De Almeerse curatoren bezochten dit jaar de eindexamenexposities van AKI ArtEZ Enschede, de Gerrit Rietveld Academie, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. De tentoonstelling is tot en met 20 januari 2018 elke dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Toegang gratis. Elke zaterdag is er om 13.00 en 15.00 uur een gratis rondleiding over de kunstenaars en hun kunstwerken.

Benefietconcert koor That’s Life

Meer informatie www.dezijderups.nl

Crowdfunding Art helpt kunstenaars ALMERE – Het nieuwe platform Crowdfunding Art biedt dé oplossing voor funding en marketing van kunst. Crowdfunding Art vult het gat op tussen kunstbeurs, veiling en galerie en helpt particulieren, verzamelaars en bedrijven om werk in oplage (repro’s) aan te kopen, op basis van kortlopende reserveringen. Crowdfunding Art werd eerder dit jaar opgericht. Daarmee krijgt de kunstmarkt een positieve impuls. Enerzijds door het exclusieve aanbod van kleinere series en de diversiteit. Daarnaast doordat de repro’s slechts gedurende dertig dagen verkrijgbaar zijn en alleen worden geproduceerd indien een funding succesvol is. Dit stimuleert vraag en aanbod op korte

termijn en verhoogt daarmee de exclusiviteitswaarde van de repro’s. Kunstenaars, fotografen en digital artists die willen meedoen, zijn blij verrast met de totaal-ontzorging die Crowdfunding Art biedt, bij de productie- en verkoop van repro’s. Het is voor hen dé ideale verkooptool én verhoogt hun naamsbekendheid. Maar het allerbelangrijkste is de no-cost workflow, die creatieven een ongekend krachtige bewegingsvrijheid geeft en een wereldprimeur is op dit niveau. Het is de missie van Crowdfunding Art om exposure en empowerment te geven aan kunstenaars in Nederland. En dat samen mogelijk te maken: Eén voor Allen Allen voor Eén.

Het interkerkelijk koor That’s Life zoekt oud-leden voor een concert op 11 november.  (Foto: PetraBorschFotografie)

Crowdfunding Art is een fundingplatform waarop handel inzichtelijk is tussen kunstenaars en kopers.   (Foto: aangeleverd)

Aanmelden Kunstenaars kunnen een campagne aanvragen. Ga hiervoor naar de site www.crowdfundingart.nl. Daar kunnen kunstliefhebbers ook repro’s reserveren. Ga hiervoor naar de site www.crowdfundingart.nl

HAVEN CENTRUM – Het interkerkelijk koor That’s Life uit Almere bestaat zaterdag 11 november dertig jaar. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan is er die dag een concert in kerkcentrum Goede Rede aan de Kerkgracht 60 om 20.00 uur. Muzikale medewerking wordt verleend door Manya Heuwekemeijer met haar band (www. manya.nu). That’s Life is een gemengd koor dat een zeer gevarieerd repertoire ten gehore brengt. Nummers uit films en musicals worden afgewisseld door Nederlandstalige nummers en wereldmuziek.

Om een bijzondere invulling te geven aan dit concert, is het koor op zoek naar oud-leden. Deze mogen een actieve bijdrage leveren aan het concert. Oud-leden die hiervoor interesse hebben kunnen zich opgeven via concert30jaar@koor-thatslife.nl. De opbrengst van het concert komt geheel ten goede aan het Voedsel Loket Almere. Vertegenwoordigers hiervan zijn op de avond aanwezig om meer te vertellen over hun doelstelling. De entree is 12 euro en kinderen tot en met 12 jaar betalen 5 euro. Dit is inclusief een consumptie in de pauze.


Let’s party!

Personeelsfeest, jubileum, bruiloft of receptie? Wij maken van elke gelegenheid een feest!

B&S Partyverhuur

tafels stoelen serviezen bestekken glaswerk

BALLONNEN www.balloonfactory.nl

Huur nu met 15% korting

Trendsetter voor al uw ballonnen en decoraties

Helium ballonnen 1 euro per stuk.

Afhalers van artikelen krijgen 15% korting in de maand november

Ballonnenboog 90 euro. Ballon helium trossen vanaf 5,50 euro per stuk

Deze actie geldt niet i.c.m. andere kortingen

Hefbrugweg 2, 1332 AN Almere

www.bsverhuur.nl

Mail : info@balloonfactory - 0628131415

ALS GEZELLIGHEID DE BOVENTOON MOET VOEREN!

OOSTWOUDE R E SUSHI

Wij staan altijd voor u klaar om uw evenement, festival, tuinfeest of verjaardag te voorzien van de beste en lekkerste sushi

036-5362144 www.sushideluxe.nl DÖNER

Keuze uit de heerlijkste dönerhapjes en -menu’s

036-5347300

V

E

N

T

S

Uw partner voor ieder evenement

Organisatie | Realisatie | Verhuur De Huchtstraat 23 Almere - 036 525 32 27 info@oostwouderevents.nl - www.oostwouderevents.nl

bakkerijflevo@hotmail.nl SURINAAMS

036-8413055 www.altijdlekker-almere.nl SPARERIBS EXPRESS

036-5345372 www.spareribexpress.nl

Wij bezorgen u een heerlijke maaltijd.

DÖNER

036-5290120 www.donertown-almere.nl

Lekker eten, goede prijs!

RIO DE JANEIROPLEIN 7, 1335 HE ALMERE

AFHAAL/BEZORG

036-5359494 www.dominos.nl

Almere Stad Cinemadreef 238 036 5359494

Almere Buiten Makassarweg 209 036 5213990

Almere Haven Meerstraat 50 036 2100136

M ARKTK RAAM.N L V E R H U U R


VVV UITkalender Foto: Maarten Feenstra

Neem

gratis mee!

DE LEUKSTE UITJES De komende tijd is er genoeg te doen in Almere. Bekijk www.vvvalmere.nl voor de leukste uitjes en laat je inspireren.

UIT

HIJ KOMT, HIJ KOMT…. SINTERKLAAS KOMT AAN IN ALMERE 1 november t/m 26 november

Bekijk alle uitjes op www.vvvalmere.nl

wo 1 november 11.00 – 13.00 uur Film: Tullip Fever www.denieuwebibliotheek.nl

za 18 Stadstuinenfestival november | za 8 en zo 9 juli vanaf 14.30 uur Sintparade www.almerecentrum.nl

Juli 2017

UITgelicht

www.visavis.nl

Stadstuinenfestival

t/m zo 30 juli | diverse tijden

do 2 november 20.15 – 22.15 uur Comedyclub www.kaf.nl

t/m zo 30 juli | diverse tijden

Theatergezelschap Vis à Vis - ‘Mare’

Theatervoorstelling ‘De Verlossing’

VVV UITkalender

In het weekend van 8 en 9 juli vr 3 november wordt het centrum van Almere 10.00 – 12.00 uur omgetoverd tot één grote stadstuin. Start to play Een festival waar theater, lifestyle www.kaf.nl en de beleving van groen samen

komen. Ontdek de producten van vr 3 november lokale boeren en telers, ga aan de 20.00 – 21.45 uur slag tijdens diverse workshops en Almere City FC AZ Experience Alkmaar ontdek de Floriade –Food www.almerecity.nl waar alles draait om het voedsel van de toekomst. Ook voor kinderen4zijn er leuke activiteiten. za november 20.00 – 23.00 uur Meer info: www.stadstuinenfestival.nl First Friday www.corrosia.nl

zo 5 november 13.00 – 16.00 uur Klokhuislab www.stadennatuur.nl

www.theatergroepsuburbia.nl

t/m zo 2 juli | 10.00 - 22.00 uur HOUSE of ARTS Onverwachte Ontmoetingen www.kaf.nl

Neem

gratis

za 18 november 10.00 17.00 uur- 17.00 uur t/m zo 2– juli | 11.00 me e! Workshop knutselen met Ontdek de wereld van de brandweer www.pitveiligheid.nl marsepein www.almerecentrum.nl za 1 en zo 2 juli | 10.00 - 14.00 uur Modderrun zo 19 november www.ultimatecitychallenge.nl 11.00 – 13.00 uur Wandeling en- 15.00 vogels za 1 juli | 10.00 uurspotten in de Oostvaardersplassen Rommelroute Lindengouw, Peppengouw, Hoekwierde www.staatsbosbeheer.nl en Oldewierde |

Bijna is het weer zo ver. Dan komt Sinterklaas met zijn Pieten naar Almere! In de ochtend komt hij met zijn gevolg aan in de Havenkom van Almere Haven en in de middag komt hij aan in Almere Centrum. De week erna bezoekt de Sint Almere Buiten.

Sinterklaasintocht in Almere Haven Zaterdag 18 november vanaf 11.00 uur begint het programma in de havenkom van Almere Haven. Sinterklaas en zijn Pieten worden 11.30 uur op een vloot van botters en aken in de havenkom verwacht. Daar wordt hij verwelkomd door burgemeester Franc Weerwind en krijgt Sint officieel de sleutel van de stad. Nadat Sinterklaas zoveel mogelijk kinderen een hand heeft gegeven, vertrekt hij naar de Markt. Daar wordt Sint getrakteerd op een flamencodans. Het programma op de Markt duurt tot ongeveer 13.00 uur. Sintparade in Almere Centrum Een paar uur later, om 14.30 uur, komt de Sint naar Almere Cen-

(Foto: Geertfotografeert.nl)

trum. Dit jaar is de Sintparade anders dan anders! Sinterklaas komt dit jaar aan via het Weerwater met de antieke blusboot Jan van der Heyde II van Veiligheidsmuseum PIT. Daarna wordt hij door de wethouder ontvangen op de Esplanade. Er is hier een leuk podiumprogramma en Sinterklaas spreekt de kinderen toe. Daarna gaat Sinterklaas in het kindertreintje een

Stadstuinenfestival za 8 en zo 9 juli

www.rommelroutealmere.nl zo 19 november 13.30 – 15.30 uur za 1 juli | 20.00 uur Rondleiding met zingende AC/DC UK gids www.demeesteralmere.nl www.stadennatuur.nl t/m zo 30 juli | diverse tijden zo 2 juli | 11.00 - 13.30 Theatergezelschap Vis àuur Vis - ‘Mare’ Discgolf - Sunday League vr 24 november www.visavis.nl www.hetknaagtinalmere.nl 19.30 – 00.00 uur t/m zo 30 juli |2017 diverse tijden Flavourland voorronde zo 2, 9 en 30 juli | 13.00 -Verlossing’ 14.00 uur Theatervoorstelling ‘De www.demeesteralmere.nl Vragenuurtje met de Boswachter

Juli 2017 Fotografie: Richard Terborg

UITgelicht Gestrand

Het jaarlijks terugkerende festival dat op zaterdag 15 juli op het Almeerderstrand plaatsvindt, Stadstuinenfestival biedt een 12-uur lang programma In het weekend van 8 en 9theater juli uiteenlopend van muziek, ma 6 november wordt het centrum van Almere en beeldende kunst. Gestrand is 18.30 – 22.00 uurgroteisstadstuin. omgetoverd tot geschikt één een festival dat voor het Een waar theater, lifestyle Kroegentocht voor ouders helefestival gezin en is gratis toegankelijk. en de beleving groen samen www.deschoor.nl Bereid je eigen van meegebrachte komen. deen producten van vlees opOntdek de BBQ’s geniet van lokale boeren en telers, ga aan vr november het10 culturele programma en allede slag tijdens diverse workshops watersportactiviteiten bij Marinaen 20.00 – 21.50 uur ontdek de Floriade Food Experience Muiderzand. Film: Sami Blood (12+) waar alles draait om het voedsel www.corrosia.nl Meer www.facebook.com/ van deinfo: toekomst. Ook voor kindeGestrandFestival ren zijn er leuke activiteiten. Meer info: www.stadstuinenfestival.nl

t/m zo 2 juli | 10.00 - 22.00 uur wo 5, 12 19 juli HOUSE ofen ARTS - | 11.00 - 17.00 Ontmoetingen uur Onverwachte Pop-up speeltuin Cocon (1+) www.kaf.nl www.denieuwebibliotheek.nl

Stadstuinenfestival Almere Centrum www.pitveiligheid.nl www.stadstuinenfestival.nl

za 1 en zo 2 juli | 10.00 - 14.00 uur vr 24 november Modderrun 20.00 – 23.00 uur www.ultimatecitychallenge.nl Cocktails at Hudson za 1 juli | 10.00 - 15.00 uur www.restauranthudson.nl Rommelroute Lindengouw, Peppengouw, Hoekwierde za 25 november en Oldewierde vanaf 12.00 uur www.rommelroutealmere.nl Sinterklaasintocht Almere Buiten za 1 juli | 20.00 uur AC/DC UK www.vvvalmere.nl

Meer UITtips? www.vvvalmere.nl

za 11 november 10.00 – 23.30 uur Thermen La Mer Day Spa: Lichtjes AvondFotografie: Richard Terborg Gestrand www.thermenlamer.nl Het jaarlijks terugkerende festival zo dat12 opnovember zaterdag 15 juli op het 13.00 – 18.00 uur Almeerderstrand plaatsvindt, biedt een 12-uur lang programma Flevobierfestival uiteenlopend van muziek, theater www.demeesteralmere.nl en beeldende kunst. Gestrand is een dat geschikt is voor het za 18festival november hele gezin en isuur gratis toegankelijk. vanaf 12.00 Bereid je eigen meegebrachte Sinterklaasintocht Almere vlees op de BBQ’s en geniet van Haven het culturele programma en alle www.vvvalmere.nl watersportactiviteiten bij Marina Muiderzand. Meer info: www.facebook.com/ GestrandFestival

Aankomst Sinterklaas in Almere Buiten Op 25 november vanaf 12.00 uur bezoekt Sinterklaas met heel veel pieten het winkelcentrum in Almere Buiten. Ze bezoeken het hele centrum en Sinterklaas maakt zoveel mogelijk tijd vrij om alle kinderen een handje te geven. Iedereen die zijn Pietendiploma haalt die dag, krijgt een cadeautje van de Sint!

www.theatergroepsuburbia.nl www.hetknaagtinalmere.nl

t/m zo 2 juli | 11.00 - 17.00 uur za 8 en zo juli | 12.00 17.00 uur Ontdek de 9wereld van de- brandweer

www.demeesteralmere.nl

za 25 en zo 26 november zo 2 juli | 11.00 - 13.30 uur 14.30 - 17.00 uur Discgolf - Sunday League Sinterklaas bij Smullen & www.hetknaagtinalmere.nl Spelen www.smullen.nl zo 2, 9 en 30 juli | 13.00 - 14.00 uur Vragenuurtje met de Boswachter www.hetknaagtinalmere.nl zo 26 november 13.00 – 16.00 uur wo 5, 12 en 19 juli | Houtoogstdag 11.00 - 17.00 uur www.stadennatuur.nl Pop-up speeltuin Cocon (1+) www.denieuwebibliotheek.nl

zo 26 november za 8 en–zo17.00 9 juli |uur 12.00 - 17.00 uur 13.00 Stadstuinenfestival Op zoek naar deAlmere groteCentrum 5 in www.stadstuinenfestival.nl het Almeerderhout: Ree www.staatsbosbeheer.nl

Meer UITtips? www.vvvalmere.nl

ronde door het centrum maken. De Sintparade wordt, naast natuurlijk Sint en heel veel Pieten, gevormd door een 16-man sterke Pietenband, twee dansscholen en een 3-koppig dixielandorkest en een draaiorgel. Daarnaast rijden er Segwaypieten mee op gezellige Sinterklaasmuziek. De route van de Sintparade gaat via het Forum, De Diagonaal, Schutterstraat, Korte promenade, Bottelaarspassage naar de Zoetelaarspassage en eindigt in de Zadelmakerstraat.

Meer informatie: www.vvvalmere.nl

(Foto: Fred Rotgans)

BLACK FRIDAY IN ALMERE CENTRUM Vrijdag 24 november is het Black Friday. Dan start traditiegetrouw de uitverkoop in Amerika. Ook in Nederland wordt deze dag steeds populairder. De winkels in Almere Centrum doen ook mee aan Black Friday. Daarom is er die dag een extra koopavond tot 21.00 uur. Heel veel winkels hebben kortingen van 20% of andere leuke acties. Iedereen met een Almere Centrum Klantenkaart maakt bovendien kans op een uur lang shoppen in een winkel naar keuze met een styliste. Weten hoe je mee kunt doen? Kijk op: www.almerecentrum.nl

(Foto: Eljee Bergwerff)

LICHTJESAVOND BIJ THERMEN LA MER Ontspannen tijdens de Day Spa bij Thermen La Mer wordt extra bijzonder tijdens de Lichtjesavond. De avond wordt een magische belevenis omdat de Day Spa wordt verlicht met honderden lampjes. Je ontspant extra in de sfeervolle ambiance, ge-

combineerd met bijzondere löyly’s. Kom jij ook naar deze sfeervolle dag met een programma vol heerlijke saunarituelen? Lichtjesavond Zaterdag 11 november www.thermenlamer.nl


Uit in Almere november 2017