Page 1

ALMERE DEZE WEEK

25 SEPTEMBER PAGINA 49

BIJLAGE ALMERE DEZE WEEK

ALMERE

EDITIE SEPTEMBER 2019

WOONT LEEFT

Zo woon ik: Wonen in een toren in Oosterwold

‘Ik droomde van een huis op een heuvel’ Door Kirsten Thuis-Woudenberg

In Almere kende het stel nog niemand. “Ik ben opgegroeid in Utrecht en woonde hiervoor in Amsterdam”, legt Irene uit. “De sociale cohesie in Oosterwold is groot en je leert zo snel mensen kennen. Toen we hier net woonden kwam er al een buurman die ons uitnodigde om pizza te eten. Vaak komen er meerdere buren bij elkaar en iedereen neemt wat eten en drinken mee. De kinderen spelen dan lekker samen. Zo organiseerden wij pasgeleden een bioscoopavondje waarbij we een film vertoonden op een groot scherm in onze tuin. Allerlei buren zaten hier op picknickkleedjes. Heel gezellig.”

OOSTERWOLD – Als ik Oosterwold binnenrijd, verwonder ik me over de vele verschillende indrukwekkende huizen en bouwstijlen in deze groeiende wijk. De lichtgele toren valt direct op als ik de Ubuntulaan in rijd. Het markante gebouw is, met 13,5

Bewonersinitiatieven

meter hoogte, het hoogste gebouw

In Oosterwold ontstaan bewonersinitiatieven. “Hier in de wijk zit een bakkertje in een zeecontainer. In het weekend verkopen de bewoners hier brood en op donderdagavond is er pizza. Buurtbewoners verhuren hun schapen als levende grasmaaiers, verkopen biologische zelf verbouwde groente of eieren.”

in de wijk. Irene Werdler woont hier samen met haar vriend Arjan, dochter Mira en hond Lola. “Het huis is gebouwd op een terp”, vertelt Irene. “Ik droomde altijd van een huis op een heuvel, waar je vanuit je huis zo de tuin in loopt”. Die droom kwam uit. “Als we de tuindeuren openslaan, loop je vanaf de veranda zo de tuin in, de heuvel af.” Het jonge gezin komt oorspronkelijk uit Amsterdam. “We woonden in een loft aan het IJ in Noord, in een industrieel gebied”, vertelt Irene. “De loft hebben mijn vriend en ik samen verbouwd. We komen allebei uit de interieur/ decor-bouwwereld. Het was onze droom om iets helemaal zelf, vanaf de grond, te bouwen. In Amsterdam woonden we heerlijk, maar ik kreeg steeds meer behoefte aan meer groen en een buurtgevoel.” Via een collega kwam het stel in Oosterwold terecht. “Daarvoor hadden we eigenlijk nooit aan Almere gedacht. We wilden graag ecologisch bouwen, zelfvoorzienend zijn en onze eigen groente verbouwen. Dat kon hier allemaal.”

Irene, Arjan en dochter Mira wonen in een huis op een zelfgemaakte heuvel in Oosterwold. (Foto: Fred Rotgans)

Toren Het opvallende huis van het gezin doet denken aan een toren. “Buurtbewoners noemen ons huis inderdaad ‘de toren’”, zegt Irene lachend. “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor torens, vuurtorens, molens en watertorens. Als klein meisje fantaseerde ik erover hoe het zou zijn om erin te wonen. Mijn vriend en ik stonden een keer samen in een oude boeren hooischuur. Het vervallen bouwwerk was zeshoekig en het inspireerde ons. Samen zijn we gaan tekenen en we kwamen uit op een achthoekig ontwerp. Het huis heeft een vide en een torentje waarin onze slaapkamer is. Dat vind ik een van de fijnste plekken van ons huis. Ik heb nog nooit ergens zo lekker geslapen als hier. Soms horen we zelfs een kerkuil op het dak.”

Vrachtwagens vol aarde

Twee jaar geleden kregen Irene en Arjan de kavel in Oosterwold. “Het bedrijf van mijn vriend maakt het Wikkelhuis, een Tiny House. We zijn direct in een wikkelhuis op de kavel gaan wonen”, legt Irene uit. “Onze dochter Mira was toen bijna twee.”

Het huis is gebouwd op een terp. “Om de terp te maken hebben we heel veel vrachtwagens met aarde laten storten. De betonnen verdieping die we daarvoor plaatsten is voor 80 procent omringd door de heuvel. Daardoor is het beneden altijd lekker koel. Het huis is een ademend geheel van houtskeletbouw en de isolatie is gemaakt van stro. De wanden zijn aan de binnenkant van leem en aan de buitenkant van gele kalkstuc. Dat geeft mij een vakantiegevoel. Vriendelijk en zonnig.”

Dat begon primitief. “We waren nog nergens op aangesloten, we hadden geen stroom en geen water. Elke avond ging één van ons twee emmers water halen bij de buurman. De ander stookte alvast de kachel op, die we ook gebruikten om op te koken. Het water gebruikten we om af te wassen, te koken en de wc door te spoelen. Heel primitief allemaal, maar ik vond het erg fijn om dicht bij de basis te zijn, de essentie van dingen. Je bent als gezin op elkaar aangewezen en dat geeft een soort kampeergevoel.”

Het zelf bouwen vindt Irene heel leerzaam. “Met name het plannen van hoe verschillende fases op elkaar aansluiten. Het echte ruwe bouwen bleek toch wel voor een groot deel mannenwerk. Ik heb me vooral bezig gehouden met de binnenzijde van het huis. Het plaatsen van de lemen wanden, de trap maken, zagen en frezen, de vloer leggen, deuren maken. Heel leuk om te doen. En alles wat hier is hebben we gewoon zelf in onze handen gehad.” Het huis is zelfvoorzienend. “We koken op een

Primitief

houtkachel. Die zorgt ook weer voor warmte in de woonkamer en is aangesloten op de CV wat zorgt voor warm water. We hebben muurverwarming: in de muren zitten verwarmingsbuizen waar warm water doorheen loopt. Het is een soort knuffelmuur. Met de zonnepanelen op het dak wekken we onze eigen stroom op. We vangen regenwater op waarmee we de wc doorspoelen en de tuin sproeien. In de tuin verbouwen we onze eigen groente.”

De wijk heeft zelfs een eigen school. “Omdat hier geen school was en er veel kinderen wonen zijn een aantal bewoners zelf een vrijeschool gestart. Er wordt les gegeven in een jurt, een traditionele tent. Onze dochter Mira wordt binnenkort vier en gaat dan ook naar deze school.” Het wikkelhuis, waarin het gezin tijdens de bouw woonde, staat nog steeds op het terrein. “Hier heb ik mijn eigen praktijk Stroom acupunctuur. Veel mensen uit de wijk laten zich bij mij behandelen. Ze hebben door het zelfbouwen dan bijvoorbeeld pijnklachten aan hun schouder of rug en hebben dan behoefte aan onspanning. Het is fijn om hiervoor te behandelen, vooral als mensen aangeven dat ze direct verschil voelen.”

Als we de tuindeuren openslaan, loop je vanaf de veranda zo de tuin in, de heuvel af. (Foto: Fred Rotgans)


HERFST ACTIE De beste Prefab Houtskelet Woning in Europa!

25,0°C

26,0°C 26,0°C 24,0°C

? ?

Duurzaamheid Isolatiewaarden in alle varianten Gecertificeerde bouw materialen Ecologisch en energie zuinig

swinging gate

terrace awning terrace awning

Kwaliteit Vaste partners voor fundering & afbouw Blaastest(luchtdichtheid) als standaard Maatwerk Naast standaard huizen ook echt maatwerk Diverse afwerkingen binnen en buiten Beste binnenklimaat Compleet pakket Heiwerk & fundering Bouwplaats voorzieningen Afbouw en stuc/schilderwerk Prijs Scherp en zeer concurrerend Compleet en transparant zonder fratsen Meer weten? Maak vrijblijvende afspraak: dalithijs@stecocentar.com | +31(0)650508154 | www.stecocentar.com Bezoekadres: Buitenplaats Oosterwold 60-62 in Almere

AL 29 JAAR EEN BEGRIP IN ALMERE

• • • • • • •

Onze adviseurs staan graag voor je klaar. Samen maken we iets moois van jouw huis!

Miamistraat 102, Almere

*

living room’s

shutter

OF SCREENS

GRATIS* SOMFY

CONNEXOON io

BUITENZONWERING TERRASOVERKAPPINGEN RAAMDECORATIE SHUTTERS ROLLUIKEN ALU & STAAL HORDEUREN REPARATIE & ONDERHOUD

ALLE LUXAFLEX RA AMDECORATIES EN HO RREN

10% KORTING*

BEZOEK OOK ONZE TERRASSEN WERELD! Industrieterrein Gooise Kant Antennestraat 20, Almere (036) 536 55 35 www.sun-select.nl www.luxaflexdealeralmere.nl * Vraag naar de voorwaarden. Geldig tot 31-12-2019.

PERGOLA ZONWERING

GRATIS*

STANDAARD LUXAFLEX

Koop nu je vloer, raambekleding of accessoires

WIN

je aankoopbedrag terug!

Vloeren, vloerkleden, gordijnen en raamdecoratie

bedroom’s shutter

BIJ AANSCHAF 2 ROLLUIKEN EN/

Carpetright Almere in Doemere is vernieuwd en dat vieren wij! Maak kennis met het nieuwe Carpetright. Een compleet vernieuwde winkel waar je volop woonideeën opdoet in de inspiratiehoek en altijd topkwaliteit in elke prijsklasse vindt.

light light

*actievoorwaarden van toepassing

Laminaat | Parket | PVC | Vinyl | Tapijt | Vloerkleden | Traprenovatie | Gordijnen | Raamdecoratie

PLISSEDEUR

De actie Win je aankoopbedrag terug is geldig t/m zondag 29 september 2019 en alleen bij Carpetright Miamistraat. BTW vrij is geldig t/m zondag 29 september 2019. Vraag in de winkel naar de actievoorwaarden. Zet- en drukfouten voorbehouden.

Snelle bouwtijd 70 dagen tussen opdracht en aflevering in NL Plaatsing huis in 12 dagen Heien/fundering/voorbereidingen 4 weken

Kom langs in onze vernieuwde winkel!

garage door

www.carpetright.nl


ALMERE WOONT ALMERE LEEFT

51

Nationale Duurzame Open Huizen Route ALMERE - Met de overheidsplannen om woningen aardgasvrij te maken, gaan steeds meer huiseigenaren op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende toepassingen voor hun woning. Een goed moment om te oriënteren is de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november 2019. De Duurzame Huizen Route is een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen. Ruim 1.300 huiseigenaren delen via www.duurzamehuizenroute.nl hun ervaringen. Bezoekers kunnen hier kennis opdoen en krijgen de mogelijkheid om online vragen te stellen. Daarnaast is er op 2 en 9 november 2019 de mogelijkheid om langs te gaan bij één of meerdere woningen. Gastvrije huiseigenaren stellen hun duurzame huis open voor geïnteresseerde bezoekers. Een unieke mogelijkheid om een grote variatie aan woningen en maatregelen te bekijken en de woonverhalen van de bewoners uit de eerste hand te horen. De openstellers vertellen graag over hoe zij tot keuzes voor bepaalde maatregelen zijn gekomen en hoe dit in de praktijk bevalt. Uit het jaarlijkse onderzoek van de Duurzame Huizen Route blijkt dat 86% van de bezoekers de opgedane kennis wil toepassen in hun eigen woning. De inmiddels de zevende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route verwacht ook

(Foto: Duurzame Open Huizen Route) dit jaar weer veel bezoekers. In 2018 openden meer dan 500 huiseigenaren hun deuren en ruim 5.000 bezoekers bezochten een duurzaam huis. De verwachting is dat deze aantallen ook dit jaar verder groeien.

Aanmelden Huiseigenaren die ook hun duurzame woonverhaal willen vertellen, kunnen hun woning aanmelden via www.duurzamehuizenroute. nl/aanmelden. Bezoekers kunnen zich vanaf

7 oktober via de website inschrijven voor een bezoek op 2 en 9 november 2019.

Kunststof tuinhuizen - Bergingen - Aanbouwen

•• ze zelf lf oonntw twer erppen en in in 33DD • ook voor zelflfbboouuw • ook voor ze w • bezoek on s showterre in

www.romahaus.com

J.-D.- Lauenstein-Straße 1 Tel.: 0049 5936 92 3412 49767 Twist (net over de grens bij Emmen) E-mail: info@romahaus.nl


Notariskantoor met een vertrouwd gezicht.

IJZER STER K

Mr. Auke van der Meer is de opvolger van Mr. S.C. Trip, de eerste notaris in Almere.

Ook voor uw tuinvergroting!

Beton Passie Gietvloeren Een prachtige basis voor het hele huis. Onze gietvloeren van beton en polyurethaan zijn slijtvast en vloeistof dicht en geven elk interieur een special touch door de kracht van hun eenvoud. Het laat meubels en accessoires meer spreken, en laat elke ruimte optisch groter lijken. Stone Gietvloeren is niet alleen een schitterende toevoeging aan een strak en moderne interieur, het valt ook prachtig te combineren met een landelijke, romantische, stoere of industriële stijl.

Spachtelputz

Edvard Munchweg 16a, 1328 MA Almere, Tel. (036) 5374432

info@almeernotaris.nl www.almeernotaris.nl

Onze vernieuwde spachtelputz nu nog mooier. Door de fijne korrel een zeer strakke uitstraling. Het geeft de wanden een decoratief en moderne uitstraling. Deze afwerking is kras- en stoot vast. Nu te bezichtigen in de nieuwe spachtelputz hoek in onze showroom.

GIE ENER IG ZUIN

Vrijstaande woningen

vanaf € 167.000,- excl. grond incl. lucht- en warmtepomp installatie

KLEU GRAT R IS

Voor schone verbranding Eenvoudige bediening De luchttoevoer klep open zetten, het vuur aansteken en genieten. Voor optimale verbranding wordt de luchttoevoer (van de kachel) automatisch geregeld. Buffertijd 5-9 uur De mantel houdt de warmte 5 uur vast en met extra gewicht tot 9 uur. Hoge rendement Top techniek uit Oostenrijk, schone verbranding.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte incl. schetsontwerp, neemt u dan contact met ons op!

De Zwaan 19 1601 MS Enkhuizen 0228-350990 www.Toolstra.nl

Openingstijden: Vrijdag 13.30-17.00 uur, zaterdag 9.00 - 12.00 uur www.interpleister.nl Operetteweg 3E, (Naast Politiebureau Muziekwijk-West), 1323 VJ Almere, Tel. 036 5374494

Verzilver-expert Bert van den Berg geeft maandag 30 september een informatieve lezing in Almere.

Overwaarde opnemen? Waar u goed op moet letten! ALMERE - Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de mogelijkheden om overwaarde die in uw woning zit op te nemen zonder daarbij te moeten verhuizen. 47% van de vijftigplussers heeft wel eens nagedacht over het verzilveren van de overwaarde en zich daar op georiënteerd. Het is lastig om goed te bepalen wat nou de meest geschikte oplossing is. “Met het verzorgen van lezingen over overwaarde verzilveren willen we mensen begeleiden in het maken van de juiste keuze” aldus Bert van den Berg, verzilverexpert. “Veel mensen weten dat ze overwaarde hebben, maar doen hier niks mee. Door de sterk stijgende prijzen in de woningmarkt is de overwaarde de afgelopen jaren flink toegenomen. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om in te schatten wat de waarde van hun woning is. Ook heeft niet iedereen een goed overzicht van de hoogte van de (eventuele) huidige hypotheek. “De laatste tijd komt het onderwerp overwaarde opnemen gelukkig steeds meer op de agenda. Toch weten consumenten weinig over de minimale benodigde leeftijd om een verzilverproduct af te sluiten, of met welk inkomen er getoetst wordt om te bepalen hoeveel overwaarde men kan opnemen.” stelt Bert van den Berg. “Het verzilveren van overwaarde kost namelijk geld, maar afhankelijk van het bestedingsdoel en de periode waarover men zekerheid wil, kan dit tussen de verschillende producten veel verschillen. Zelf kan ik tevens als ervaringsdeskundige, zo mag ik mij inmiddels wel noemen, mijn ervaringen in het traject, met u delen. Een traject, waarbij velen ongetwijfeld “door de bomen het bos niet meer zien” Er bestaat dan ook geen‘voor iedereen’ standaard oplossing.

Het is om die reden dat wij, met een aantal adviseurs, het Overwaarde platform hebben opgezet. De favoriete bestedingsdoelen zijn het levensloopbestendig maken van de huidige woning, het naleven van een droom of het ondersteunen van de kinderen bij de aankoop van een woning. Ook het aflossen van de huidige aflossingsvrije hypotheek is sinds de ‘aflossingsblij’ campagne van de banken een actueel thema. In sommige gevallen kan de huidige hypotheek zelfs zonder aflosboete worden ingelost. “Dit zijn dingen die veel mensen nog niet weten, maar waar wij u meer over kunnen vertellen.” “Er zijn ons meerdere gevallen bekend van mensen die in een prachtig vrijstaand huis wonen, maar waarbij het pensioeninkomen ontoereikend is om de woning te onderhouden en levensloopbestendig te maken. Het verzilveren van overwaarde is hiervoor dé oplossing, al moeten mensen wel weten waar ze nu het beste terecht kunnen.” Overwaarde Platform bestaat uit een samenwerking van onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij zijn bekend met alle producten en hebben jarenlange ervaring in het adviseren en begeleiden van mensen met een verzilverbehoefte. Een veelvoorkomend misverstand wat heerst bij vijftigplussers, is dat een gesprek met een hypotheekadviseur gelijk geld kost. Een eerste adviesgesprek bij deze partijen is echter altijd gratis en vrijblijvend. De hypotheekadviseur komt bij de mensen thuis om de wensen en behoeften te inventariseren en op basis daarvan een advies te geven; kosteloos! Pas als u besluit om via de adviseur een product af te sluiten, betaalt u daarvoor kosten. De adviseur adviseert niet

alleen, maar onderhoudt ook het contact met alle partijen en zorgt dat alles goed geregeld is. Zo wordt de klant volledig ontzorgd. “Tijdens de lezingen is er altijd een financieel adviseur aanwezig” Bert van den Berg geeft binnenkort een lezing over de mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven op www.overwaardeplatform.nl

Bert van den Berg, Verzilver-expert

Locatie Boathouse Noorderplassenweg 150, Almere Data Maandag 30 september Van 19.30 uur tot 21.00 uur Inschrijven kan via: www.overwaardeplatform.nl

LET OP! VOL = VOL


ALMERE WOONT ALMERE LEEFT ADVERTORIAL

StecoCentar, uw partner voor houtskelet woningen ALMERE - In sneltreinvaart wordt de traditionele bouw ingehaald door geprefabriceerde houtskeletbouw. Snelle bouwtijd, prijs en duurzaamheid zijn hiervoor de verklaring. Nederland heeft nog een inhaalslag te maken waar dit decennia lang wereldwijd de meest gebruikte bouwstijl is.

53

Nauwelijks woningen voor mensen met modaal inkomen ALMERE - Het is voor huizenkopers uitzichtlozer. In Eindhoven komen zij in aanmerking voor 2 procent van het totale aanbod,

met een modaal inkomen vrijwel in Utrecht en Almere is dat slechts 1 procent. onmogelijk een woning te vinden. Groningen (13 procent) en Rotterdam (10 proVooral voor alleenstaanden met

cent) zijn nog het meest toegankelijk.

een modaal inkomen is het aantal Meer diversiteit

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen

betaalbare woningen zeer gering. en het schaarse woningaanbod zijn er steeds

minder betaalbare woningen beschikbaar voor

Slechts zes procent van het comple- de grote groep middeninkomens in Nederland, te huizenaanbod is nu beschikbaar stelt het onderzoek van De Hypotheker. In veel provincies wordt door het schaarse aanbod

voor deze inkomensgroep. regelmatig overboden, waardoor huizenko-

StecoCentar is een gezond, solide en betrouwbaar familiebedrijf in de wereld van Prefab huizen met een jaarcapaciteit van 50.000 m2. Ultimo 2020 wordt dit uitgebreid naar 300.000 m2. Kortom een serieuze speler in Europa met vestigingen in o.a. Nederland, Duitsland en Zwitserland. StecoCentar heeft een ultramoderne fabriek waar ecologisch bouwen de drijfveer is. Wij werken uitsluitend met gecertificeerde materialen zonder chemische middelen. Onze CO2 uitstoot wordt volledig geneutraliseerd. Maatwerk StecoCentar biedt net als alle concurrenten een scala aan modelhuizen. Maar de kracht van StecoCentar is dat wij letterlijk elk huis van de tekentafel kunnen bouwen. Echt maatwerk (uw droomhuis), uniek in de markt van Houtskeletbouw. Naast een cascohuis leveren wij een compleet pakket, vanaf architect tot “sleutelklaar”. U bepaalt zelf wat u afneemt. Onze offertes zijn compleet, transparant zonder vage meerwerkkosten.

Kernwaarden StecoCentar heeft een ambitieuze doelstelling. Dat vertaalt zich in scherpe tarieven en uiteraard hoogstaande kwaliteit. Onze kernwaarden zijn: - Hoogste kwaliteit én betrouwbaar - Snelheid (70 dagen voorbereiding en maximaal 12 dagen bouwtijd) - Scherpe en transparante prijzen - Zeer compleet van architect tot turn-key oplevering! - Beste en zéér energiezuinige klimaatbeheersing (warmte én vooral koeling!) in huis zonder – lelijke/herriemakende - buitenunit - Standaard blaastest (bewijs luchtdichtheid/ isolatiewaarden) - Offertes binnen een week Thijs Rijsbergen en Dali Marjanovic ontvangen u graag op ons kantoor in Oosterwold/ Almere voor een vrijblijvend gesprek waarin u verbaasd zult staan van de mogelijkheden. Ons motto: “wij maken samen uw droomhuis”.

Advertorial Paul Roescher introduceert:

Lease-Zeker-Plan voor Keukenapparatuur ALMERE - Nieuw in de keukenwereld is het leasen van apparaten. De aanschaf van de keuken wordt hierdoor fors lager en de klant weet precies waar die aan toe is, zonder risico’s. Het leaseconcept is natuurlijk niet nieuw, we leasen immers al jaren auto’s, CV-ketels en zelfs telefoons. We willen steeds minder betalen voor het bezitten van iets en zijn op zoek naar overzichtelijke maandelijkse kosten. Betalen voor het gebruik Door te betalen voor het gebruik, zijn consumenten in staat om hun kapitaal in andere zaken te investeren, zoals in een koopwoning en/ of een nieuwe keuken. Leasen geeft bovendien een hoge mate van financiële duidelijkheid en dus rust: er wordt immers gewerkt met vaste maandbedragen. Bovenop de genoemde voordelen komt hier nog een stuk duurzaamheid bij. Want door het LEASE-ZEKER-PLAN zorgt Paul Roescher voor duurzaam gebruik en hergebruik. Comfortabel en duurzaam leven is zo heel makkelijk geworden.

Lease-Zeker-Plan Gelet op het bovenstaande introduceert Paul Roescher het LEASE-ZEKER-PLAN. De kern van dit plan: een keuken wordt (zoals gebruikelijk bij Paul Roescher) achteraf betaald en er wordt een leasecontract aangegaan voor de apparatuur. Ie-

dere 8 jaar worden de apparaten vervangen door spiksplinternieuwe, waardoor men als het ware over een nieuwe keuken beschikt. Mocht een apparaat tussentijds kapot gaan of onderhoud nodig hebben, dan regelt Paul Roescher dit snel en goed. Nooit meer gedoe met voorrijkosten, onderdelenkosten of arbeidsloon en altijd (!) garantie op alle apparatuur.

De voordelen op een rijtje 1. Lagere investering bij aanschaf keuken omdat apparatuur niet wordt gekocht 2. Duidelijkheid en rust van een vast maandbedrag 3. Meer kapitaal beschikbaar voor andere zaken, zoals een koopwoning of verre reis 4. Altijd de nieuwste apparatuur en na 8 jaar vervangen door splinternieuwe 5. Eindeloze garantie 6. Duurzaam en circulair

Meer informatie Ga met Paul Roescher in gesprek om erachter te komen wat u kunt besparen en hoe zorgeloos uw keuken voortaan kan zijn. Op www.paulroescher.nl/lease-zeker-plan kunt u alles nog eens rustig nalezen.

PAUL ROESCHER MEGASTORES: Rijssen, Plaagslagen 2, Tel. 0548 530 350 Apeldoorn Vlijtseweg 196, Tel. 055 360 1747 www.paulroescher.nl

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker waarin per regio in kaart is gebracht hoeveel woningen beschikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Het modale inkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro. Modale tweeverdieners maken iets meer kans op een woning. Met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van 60.000 euro kun je een hypotheek krijgen van 285.000 euro. Groningen (60 procent) en Almere (52 procent) zijn de steden waar modale tweeverdieners het meeste kans maken op een woning, in Amsterdam (15 procent) en Utrecht (19 procent) het minst.

Modale eenverdiener Als modale eenverdiener maak je op dit moment nog de meeste kans op een woning in Groningen. Het percentage betaalbare woningen ligt hier op 24 procent van het totale woningaanbod. Voor modale eenverdieners die in een grote stad willen wonen, is de situatie nog

pers, naast de kosten koper, extra eigen geld moeten inbrengen. “Vooral de alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen vist achter het net, terwijl deze groep alleen maar groter wordt. Dat is zorgwekkend, omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert”, benadrukt Johan Drost, franchisenemer van De Hypotheker in Almere. “Het is dan ook cruciaal dat er voldoende woningvoorraad beschikbaar is voor de modale inkomens. Dit is mogelijk door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse of door het stimuleren van de doorstroming onder senioren. Want een betaalbare woning moet voor iedereen mogelijk zijn, niet alleen voor de hogere inkomens.”

NIEUW BEDRIJF GESTART? BEL (036)

8450027

~ O P I N I E ~

Toename aantal dak- en thuislozen Steeds meer daklozen met psychosociale en psychische problemen kom je landelijk en zeker in Almere tegen. Het lijkt wel dat je moet dweilen met de kraan open. Nu komt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek nog met haar schokkende gegevens. Het aantal daklozen is sterk gegroeid. Het aantal is in 10 jaar meer dan verdubbeld. In 2009 waren er ongeveer 18 duizend mensen dakloos. Vorig jaar was dit aantal bijna 40.000. Staatsecretaris Blokhuizen is daarvan hevig geschrokken en zou de uitspraak gedaan hebben: “Bij verdubbeling volgend jaar pak ik mijn biezen”. Het is ongetwijfeld een valide onderzoek en toch kun je bedenkingen hebben met al die geschatte getallen. Tijdens de start van de Sociale Vernieuwing en Decentralisatie lagen de getallen van de verschillende onderzoeksbureaus ook al uiteen. Zo noemden de onderzoekers van het Instituut voor Sociale Geneeskunde in Nijmegen (in 1987) een getal van 32.000 dak- en thuislozen en voorspelden een toename in 2000 van een derde. Dus toen al ruim 40.000. (bron: Open Forum).

Dak- en thuislozen Waar ik moeite mee heb is dat de term ‘daklozen’ niet wordt gedefinieerd. Dit is natuurlijk moeilijk omdat deze groep zeer divers

is. De term Dak-en Thuislozen was wel onderbouwd en in verschillende onderzoeken terug te vinden. Zo zijn kenmerken en hoedanigheden van een thuisloze duidelijk te benoemen, terwijl de dakloze, vaak thuisloze, onder de zelfde noemer kan vallen. Je kunt dakloos worden door een financieel debacle, echtscheiding; geen huisvesting hebben, door welke oorzaken dan ook, maar dan ben je nog geen dakloze die de kenmerken van een thuisloze heeft. Daarom moet men die koppeling tussen die dak- en thuislozen niet verstoren. Het heeft er wel toe geleid dat de Sociale Vernieuwing en Decentralisatie de opvang van dak - en thuislozen buiten proportie heeft afgeremd. De Hoge kwaliteit van deze opvang, begeleiding en behandeling kan door verdere bezuinigingen nog verder onder druk komen te staan waardoor het aantal ‘Daklozen’, waar het onderzoek op gericht was, extreem kan toenemen. De spoeling voor de Dak – en Thuislozenzorg wordt nog dunner als de nieuwe daklozen er aan komen zoals de Economische Dakloze en de Lachgasverslaafden. Het ergste is dat deze getallen over mensen gaan die hun eigen diepe pijn hebben en voelen en dat is met geen geld of inzet te vergoeden. Ik heb vertrouwen dat deze staatsecretaris ‘het karwei’ zal afmaken. Toch nog Sociale Vernieuwing?

Jo Bosma


ALMERE DEZE WEEK

25 SEPTEMBER PAGINA 54

VO W O OFF B B EE SS TA UU WW VO OO R RN N I EI EUUWWBBOOUUW T AAANNDDEE BBOO

“Uit eigen productie geleverd” DE STEIGER – De Flevo KozijnenDE STEIGER – De Flevo Kozijnenfabriek heeft de beschikking over fabriek heeft de beschikking over een een eigen eigen showroom showroom waarbij waarbij aannemers maar aannemers maar ook ook particulieparticulieren ren kan kan worden worden getoond getoond wat wat er er allemaal allemaal mogelijk mogelijk is is met met kunstkunststof kozijnen. en dakkapellen.

In de showroom laat de Flevo In de showroom laat de Flevo Kozijnenfabriek zien wat er alleKozijnenfabriek zien wat er allemaal maal mogelijk mogelijk is is met met kunststof kunststof kozijnen en dakkapellen. “En kozijnen, schuifpuien en dakkadat is heel veel”, lachtveel”, Radjesh. pellen. “En dat is heel lacht “We leveren maatproduct Radjesh. “We een leveren een maatvan hogevan kwaliteit. Maar weMaar bieproduct hoge kwaliteit.

den ook service. En daarom is we bieden ook service. En daarom het goed dat mensen daarvan nu is het goed dat mensen daarvan voorbeelden kunnen zien in onze nu voorbeelden kunnen zien in showroom. We richten ons onze showroom. We richtenmet ons name op kleine aannemers en met name op kleine aannemers particulieren. WeWe zijn en particulieren. zijntrots trotsop op wat wat we we maken.” maken.”

NU OOK OP MAAT DAKKAPELLEN Vraag g naar de mogelijkhe den

Uit eigen eigen productie productie geleverd: geleverd: KLAAR DE NORM VAN 2020, Uit MET EENVOOR NEDERLANDSE UITSTRALING MET EEN NEDERLANDSE UITSTRALING

Acrylcolor Beste kleurtechniek in de markt met al 35 jaar ervaring. TV® lijmtechniek Geoptimaliseerd om de STV® lijm¬techniek toe te passen in het S 9000 systeem. Diepere kozijnen Verschillende kozijnprofielen om de typische Nederlandse uitstralingen te kunnen waarborgen. IKD® - Intensiv-KernDämmung De beste isolatie door optioneel IKD® isolatie profielen toe te voegen

WARMTE-ISOLATIE U-WINDOW tot

0,75*

W/(m2·K)

Kwaliteits kunststof kunststof kozijnen kozijnen met •• Kwaliteits met 15 15 jaar jaar garantie garantie Schuifpuien •• Schuifpuien Ramen &&(terras)deuren (terras)deuren •• Ramen Op Gevelbekleding •• Gevelbekleding Dakkapelkozijnen kozijnen kozijnen •• Dakkapel Horren 15 jaar garantie •• Horren Hang en en sluitwerk sluitwerk10 10jaar jaargarantie garantie Hang en •• Hang Ventilatierooster rooster •• Ventilatie sluitwerk SKG*** met met PKVW PKVWCertificaten Certificaten •• SKG*** 10 jaar HR++ Glas Glas 10 10 jaar jaargarantie garantie •• HR++ garantie Trippel glas glas 10 10 jaar jaargarantie garantie •• Trippel 60 min. min. Brandvertragende Brandvertragendekozijnen kozijnen •• 60 Kozijnen met methoutlook houtlookverbinding verbinding •• Kozijnen Kozijnen met methoutnerf houtnerfuitgevoerd uitgevoerdzowel zowelbinnen binnenals als •• Kozijnen buitenkant buitenkant Kozijnen uitgevoerd uitgevoerdmet meteen eenAcrylcolor Acrylcolor •• Kozijnen

De Steiger 128a | 1351 AL Almere | Telefoon 036 744 16 16 | info@flevokozijnenfabriek.nl

www.flevokozijnenfabriek.nl

Nog 30 bouwkavels te koop in Nobelhorst en Duin ALMERE - Droom je ervan zelf een huis te bouwen in het dorpse Nobelhorst of in strandstad Duin? Er zijn nog kavels in diverse afmetingen beschikbaar in deze wijken. In het buurtje De Houtwal in Nobelhorst bouw je je huis aan een van de drie groene houtwallen. Je kunt hier een vrijstaande woning of een rijhuis laten bouwen in een zacht glooiend landschap. Hier geniet je tijdens alle seizoenen optimaal van de natuur om je heen. De prijzen variëren van € 83.500 tot € 195.000, de grootte van de bouwgrond ligt tussen de 97 tot 392 m2. Meer informatie: ikbouwmijnhuisinalmere.nl/kavelsdehoutwal

Boomrijk In de buurt Boomrijk in Duin liggen kavels voor vrijstaande woningen in het oorspronkelijke Muiderbos. De mooiste bomen vormen de basis voor een boomrijk woonlandschap. Een mooie afwisseling op de omliggende duinen. Luxe wonen met veel privacy staat in Boomrijk centraal. De kavels liggen verdeeld over drie hofjes. De prijzen variëren van € 207.500 tot € 228.000. De grootte van de bouwgrond varieert van 200 tot 235 m2. De woningen mogen maximaal twee bouwlagen hebben. Om een divers straatbeeld met samenhang in stijl en materiaal te krijgen, is een beeldkwaliteitsplan van toepassing. Meer informatie: ikbouwmijnhuisin.almere.nl/ duin Wil je meer weten over het bouwen van je eigen huis of over onze laatste beschikbare kavels? Kom dan eens langs in de Kavelwinkel of maak een afspraak. Onze adviseurs zelfbouw vertellen je er graag meer over. Kijk op: ikbouwmijnhuisinalmere.nl.


ALMERE WOONT ALMERE LEEFT

55

Vrijwilligers gezocht om ouderen Ze zijn sneller binnen dan je denkt tips en informatie te geven

Laat ons eens door de ogen van een inbreker naar je woning kijken. Wij komen bij je thuis en laten zien wat de eventuele verbeterpunten zijn op het gebied van inbraakbeveiliging.

ANBO in actie tegen inbraken en oplichting INBRAAK! Laat het niet gebeuren! Hoewel het aantal woninginbraken in vergelijking met een aantal jaar

Driepuntsluiting merk HMB Met 3 Haakschoten Inclusief sluitkommen

geleden sterk is afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS dat er in 2018 toch nog bijna 43.000 keer werd in-

Inclusief Veiligheidsbelag met Kerntrekbeveiliging

gebroken. Daarnaast worden ouderen regelmatig slachtoffer van onli-

VOOR- OF ACHTERDEUR

ne oplichting. Omdat de impact op slachtoffers heel groot is, komt ou-

INCLUSIEF MONTAGE VAN € 499,-

derenbond ANBO - met steun van het

NU €349,

ministerie van Justitie en Veiligheid

Met een goede voorbereiding, meer bewustzijn en het liefst ook wat meer assertiviteit is de kans kleiner dat iemand slachtoffer wordt. “Vooral ook omdat uit eerder onderzoek onder bijna 4.500 ouderen blijkt dat veel mensen dénken dat ze goed voorbereid zijn, bijvoorbeeld op babbeltrucs en phishing. Maar deze vormen van criminaliteit zijn een groeiend probleem en daarom vermoeden we dat mensen hun vaardigheden overschatten”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Om te zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich assertief en weerbaar voelen, wil ANBO ervoor zorgen dat mensen minder snel slachtoffer worden. En áls ze dan slachtoffer worden, dat zij weten wat ze moeten doen. Daarvoor doen we twee dingen: we geven tips en we trainen vrijwilligers om (later dit jaar) bij mensen thuis informatie en voorlichting te geven.”

Geraffineerd Volgens Den Haan schamen veel mensen zich als ze zijn opgelicht aan de deur. “Ze denken:

24 uurs noodservice Schadevrij deuren openen bij: Calamiteiten Afgebroken sleutel Buitensluiting Verloren sleutel

036-5499656 24/7 Sloten en sleutels Autosleutels Hang & sluitwerk Kluizen Graveerwerk Alarminstallaties Plaatsen & monteren

-

hadden we maar beter moeten opletten. Dat is onzin. Oplichters kunnen zeer geraffineerd zijn. Doe altijd aangifte. Dan kan de politie niet alleen op zoek naar de dader en kunnen volgende slachtoffers misschien vermeden worden, maar dan wordt ook duidelijker hoe vaak oplichting aan de deur voorkomt.”

KOM LANGS

ENORM VAN DRIEL

Vrijwilligers Om mensen thuis informatie te geven om criminaliteit te voorkomen, zoekt ANBO vrijwilligers. In het najaar wordt een aantal bijeenkomsten georganiseerd om nieuwe vrijwilligers daarvoor te trainen. “Tijdens de training gaan we in op mentale weerbaarheid, voorbereiding op babbeltrucs, phishing en andere vormen van online oplichting, veiliger internetbankieren en het beveiligen van apparaten.” Ook krijgen vrijwilligers meer inzicht in de mogelijkheden om een huis beter te beveiligen. Bijvoorbeeld met hang- en sluitwerk, kierstandhouders en domotica. Meer informatie staat op www.anbo.nl/veilig.

VEILIG DE HERFST IN Antikerntrekbeslag voor houten deuren Bescherming tegen het uittrekken van uw cilinder Ook voor achter- en balkondeur

Inclusief montage v.a.

€ 95,Geldig t/m 30 november 2019

Pas op voor malafide slotenmakers Ga voor een erkend bedrijf

Sleutels - Sloten - Veiligheid Oslostraat 51 (ingang verlengde Noordeinde) 1334 CB Almere Monitorweg 20 zaterdags gesloten 1322 BJ Almere | www.hbcalmere.nl

Wacht niet tot het te laat is!

Voor een beveiligingsadvies op maat, conform het politiekeurmerk veilig wonen®

Markerkant 11-39 Almere-Stad

ijzerwaren • gereedschappen Tel.: 036-5331474 Tussenmeer 205, Amsterdam machines • hout • verf Slijkstraat 7, Weesp

UW KLUS, ONS VAK!

ZONWEREN EN SFEER CREËREN

heid van ouderen te verbeteren.

“Met een goede voorbereiding, meer bewustzijn en het liefst ook wat meer assertiviteit is de kans kleiner dat iemand slachtoffer wordt van inbraak en oplichting.” (Foto: aangeleverd)

ZONWEREN EN SFEER CREËREN

- dit najaar in actie om de weerbaar-

www.enormvandriel.nl

Flevosol

Rolluiken actie

Anti inbRAAk

w w w . a m b i a n c e - z o n w e r i n g . n l

Profile for Rodi Media

Almere Woont Almere Leeft  

Uitgave van Almere DEZE WEEK

Almere Woont Almere Leeft  

Uitgave van Almere DEZE WEEK

Profile for rodimedia