Page 1

SPECIAL ALMERE DEZE WEEK EDITIE JUNI 2018

ZORG SPECIAL

Begeleid wonen als opstap naar zelfstandigheid Door Hestia Ruben EILANDENBUURT - In het gebouw van Doenersdreef Zorg aan de Nieuw-Caledoniëstraat 45-47 wonen 26 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ze krijgen er 24 uur per dag zorg en daarnaast werken en leren ze er in de keuken, het klusbedrijf, de receptie, de GreenStory in Almere Haven of volgen ze een opleiding op school. Op de locatie is ook een buurtrestaurant, een loungerette (wasserette) en een fitnessruimte. Deze voorzieningen zijn zowel voor de bewoners van de locatie als voor de bewoners uit de wijk.

ook waar ze extra hulp bij nodig hebben en waar het goed gaat”, zegt begeleider Manuel Hempel. “We gaan uit van de talenten van jongeren en niet van hun beperkingen”.

Wijkgericht werken is een van de principes van Doenersdreef Zorg. Rondom de locatie is een moestuin die op basis van wederkerigheid samen met de buurtbewoners en leerlingen van de onderbouw van basisschool De Archipel wordt onderhouden. “Buurtbewoners maken al dankbaar gebruik van de voorzieningen”, zegt co-creator Glen de Vroede. “De leesgroep komt wekelijks bijeen, er wordt regelmatig gesport in de fitnessruimte, in de loungerettte worden wassen gedraaid of er wordt vergaderd.” Maar ook in de wijk vinden activiteiten plaats. De jongeren onderhouden tuinen, zetten een kastje in elkaar, verven een trap, koken samen maaltijden bij eenzame ouderen en helpen mee bij het organiseren van buurtactiviteiten zoals het Fruitbomen pro-

Krapte op de woningmarkt “Nog een stapje verder op weg naar zelfstandigheid is het zelfstandig wonen met ambulante ondersteuning”, vertelt Glen de Vroede. Maar woningen voor die ‘volgende stap’ zijn maar moeilijk te vinden. Dus wil Doenersdreef zelf bouwen. “Er zijn plannen om een aantal woonunits voor onze jongeren in Almere Buiten te realiseren. Deze woonunits hopen we ook op het Floriadeterrein neer te gaan zetten.” In totaal begeleidt Doenersdreef Zorg op meerdere locaties (Haven, Poort, Kruidenwijk, Seizoenenbuurt, Tussen De Vaarten, Eilandenbuurt en de zorgboerderij in Nieuwegein) 80 tot 85 jongeren waarvan negentien moeders met kind. De Vroede: “Dat is een heel kwetsbare groep. Zij komen moeilijk aan het werk, hebben moeite met alles wat er bij de zorg voor het kind en zichzelf komt kijken maar vooral ook het vinden van passende woonruimte. Daarom is Doenersdreef begonnen te experimenteren met een tiny house voor onze doelgroep”.

ject. De Vroede: “Zo verbinden we ons met de buurt. Het heeft een wisselwerking: veel bewoners hebben behoefte aan een praatje en voor onze jongeren is het ook goed om contact te leggen” . Begeleid wonen De jongeren wonen in de twee gebouwen in de Eilandenbuurt in een appartement met een eigen keuken en badkamer. Mochten ze hulp nodig hebben dan kunnen ze 24 uur per dag rekenen op zorg. “Zo is er altijd iemand aanwezig om ze te begeleiden. Iedere jongere heeft een eigen plan dat gebaseerd is op zijn/ haar interesses en talenten: wat kun je al en wat wil je bereiken, hoe ziet je toekomst er uit? De vorderingen bespreken we om de zes weken en we kijken dan

Samenwerking met kringloopwinkel RataPlan De GreenStory, een leer/werkplek van Doenersdreef Zorg aan de Kerkgracht 41 in Almere Haven, werkt vanaf 11 juni samen met kringloopwinkel RataPlan. In de GreenStory worden jongeren opgeleid in de horeca. De jongeren die zijn opgeleid bij de GreenStory delen hun kennis en ervaring met de medewerkers van RataPlan. Daarnaast krijgen de jongeren de mogelijkheid om ervaring op te doen op de verschillende afdelingen in de kringloopwinkel. Voor zowel kringloopwinkel RataPlan als de GreenStory is het belangrijkste doel het werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. RataPlan Almere Haven is te vinden aan De Steiger 51.

24 uur per dag zorg en aandacht in het hospice

Tolk Zo wil de 21-jarige Vincent Verwoerd, die sinds november vorig jaar op deze locatie woont, graag een hbo-studie voor Russisch tolk gaan doen. Hij leerde zichzelf eerder al Indonesisch en is nu bezig met Chinees en Russisch. “Ondertussen werk ik op de receptie van ons kantoor aan de Hopperzuigerstraat. Eerder zat ik in het onderhoudsteam van het leer-werkbedrijf, maar dat was niet echt wat voor mij. Bij de receptie leer ik contact hebben met mensen, iets wat ik als tolk ook moet kunnen.”

Bekijk een filmpje over Doenersdreef Zorg in de Eilandenbuurt op www.adwtv.nl.

Het Hospice Almere zit nu nog in het Parkhuys. Eind 2018 verhuist het naar De Waterlelie, een zelfstandige ruimte aangrenzend aan woonzorgcentrum De Kiekendief. (Foto: aangeleverd)

FILMWIJK – Hospice Almere, nu nog gevestigd in het Parkhuys, is een bijna-thuishuis. Met tachtig betrokken vrijwilligers en deskundige zorgverleners biedt het hospice 24 uur per dag persoonlijke aandacht aan bewoners en naasten in de laatste periode van het leven. De palliatieve, verpleegkundige zorg die verleend wordt vraagt meer zorg en aandacht dan standaard thuiszorg. Men heeft te maken met bewoners die niet meer beter worden maar tijdens hun verblijf komen te overlijden. Heike, die al enige tijd in het hospice verblijft, vertelt waarom zij voor het hospice gekozen heeft: “Het was eerst best een schok voor mij om te beseffen dat de keus gemaakt moest worden tussen naar huis gaan en twee keer per dag zorg krijgen, of naar het hospice gaan en 24 uur per dag zorg, aandacht en liefde krijgen. En dan tegelijkertijd beseffen dat dit ook

het eindstation zal zijn. Bij het hospice word ik dag en nacht omringd door goede zorg en aandacht en ben ik niet bang om lang te moeten wachten als er acute hulp nodig is.” Uiteindelijk was het geen moeilijke maar een goede keus voor haarzelf en haar naasten. Liefde en aandacht De vrijwilligers zijn een grote steun voor de partners, kinderen, en familie. “De steun die wij hebben mogen ontvangen is geweldig”, zegt een nabestaande. “Met zo veel liefde een aandacht zijn wij bijgestaan in ons verdriet en verlies. Als wij het niet meer konden opbrengen om onze dierbare te verzorgen of zelf aan te raken zijn het de vrijwilligers die dat zonder enige terughoudendheid van ons overnamen. En dat is zo ongelofelijk belangrijk geweest voor ons.” Meer informatie www.hospicealmere.nl.


ZORGSPECIAL

hairdressing & more

. .. n e ll e t s r o o v n e v e s n o ij w Mo ge n

onheid

ho

ue

Sc

raat nr. 29

lon Sourc sa

sthetiq

in de Schoutst Tot ziens in onze Salon ge Sandra, Martine en In

Scissorized by Inge eE

Wij zijn een team van ervaren haarstylisten en beautyspecialiste, gevestigd bij Hair en beautysalon Cuts ‘n Care. Wij werken op hoog niveau in kleur, kniptechnieken en huidverzorging. Wij bieden u een ruime keuze aan korte verzorgende behandelingen die perfect te combineren zijn met een kleur en/of knipbehandeling.

Feestelijke heropening gezondheidscentrum De Spil STEDENWIJK – Gezondheidscentrum De Spil aan het ’s-Hertogenboschplein heeft na een ingrijpende verbouwing op maandag 4 juni haar deuren weer geopend. Alle zorgverleners van gezondheidscentrum De Spil en De Schakel werken nu samen onder één dak. Zaterdag 23 juni is er een feestelijke opening van De Spil. De Spil en De Schakel hebben de krachten gebundeld en werken in het vervolg vanuit één gezondheidscentrum. In dit nieuwe, moderne en complete gezondheidscentrum kunnen cliënten terecht bij de vertrouwde gezichten van hun eigen huisartsen, apotheekmedewerkers, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeu-

ten, verloskundigen en andere zorgverleners. Zorgpunt in De Kiekendief Het Zorgpunt in woonzorgcentrum De Kiekendief aan het Kolkplein 1 is ook op 4 juni van start gegaan. Dit is een extra service van de Zorggroep voor cliënten die iets verder van De Spil af wonen. Op afspraak kunnen zij hier terecht bij de huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut en diëtist. Natuurlijk komt de huisarts zo nodig ook bij cliënten thuis. Zaterdag 23 juni is de feestelijke opening van De Spil voor cliënten, bewoners van Stedenwijk en Centrum en relaties. De Brassband loopt van De Schakel naar De Spil, waar leuke activiteiten zijn voor jong en oud, zoals een gezondheidsmarkt.

hairdressing & more

te r k e n n ism a k ing 10€ k a d o g n li e d n a h e b ie t a in b m o c op e e n au ws ty ling) (k leu re n, kn ippen en we nk br

Afslanken en fit worden?

Wij bestaan

12,5 jaar Iedere klant krijgt een leuke tas cadeau

Dat kan bij ons d.m.v. bewegen in de warmte cabine. Heerlijk voor uw lijf. Zelf ervaren? Bel voor een proefles. Al vanaf 8 euro per les.

Hoe vervelend de situatie ook is, je kunt altijd iets voor iemand doen

Daarom doet Shannon de opleiding Mbo-Verpleegkundige. En wat wil jij?

Welk stukje van de wereld ga jij veroveren?

Wat je toekomstplannen, ideeën en dromen ook zijn; wij gaan je helpen deze waar te maken. Omdat we geloven dat jij het kan. Lees op onze website waarom Shannon voor leren en werken in de Zorg heeft gekozen. Je vindt bij ons verschillende zorgopleidingen: Niveau 4: Mbo-Verpleegkundige Niveau 3: Verzorgende-IG en/of Maatschappelijke Zorg Niveau 2: Dienstverlening Helpende Zorg Welzijn

rocvf.nl


ZORGSPECIAL HIV-behandelcentrum Flevoziekenhuis bestaat 10 jaar

Tactus en Jellinek zijn er vroeg bij ALMERE - Zelf bijhouden hoeveel je drinkt en zo wat inzicht krijgen in je alcoholgebruik? Het kan met de Middelen Meter-app. De app is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg en Jellinek en is gratis te downloaden.

STAD CENTRUM – Het HIV-behandelcentrum in het Flevoziekenhuis bestaat tien jaar. In deze tien jaar is er veel veranderd in de zorg voor patiënten met HIV.

Met de Middelen Meter-app kunnen mensen zelf een periode hun gebruik bijhouden. “Het geeft inzicht in hoeveel en hoe vaak iemand gebruikt en helpt mensen bewust te worden van hun gebruik. De gegevens de worden geregistreerd zijn vervolgens voor de gebruiker van de app terug te zien in een grafiek”, legt Martine Fledderus van Tactus uit. Tactus hoopt dat de app bijdraagt aan een verantwoord gebruik van alcohol. De app is gratis en anoniem te downloaden via de App store en Google Play Store. Tools De app is één van de drie tools die Tactus en Jellinek ontwikkelden in samenwerking met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Ze zijn allemaal bedoeld om gebruik van alcohol of drugs tijdig te signaleren en zo erger te voorkomen. Fledderus: “Een gemiddelde huisartsenpraktijk telt 100 tot 150 patiënten die overmatig alcohol drinken. Maar een huisarts of praktijkondersteuner blijkt dit helaas nog lang niet altijd te herkennen. Daar willen we ze graag bij helpen.” Naast de Middelen Meter-app voor publiek is er een e-learning gelanceerd voor

De circa tweehonderd HIVpatiënten die zijn ingeschreven bij het behandelcentrum in het Flevoziekenhuis hebben altijd te maken met dezelfde arts en verpleegkundig specialist. Daardoor ontstaat een vertrouwensband. Die is belangrijk, want HIV heeft vaak nog een afschrikwekkende klank. Veel mensen die de diagnose krijgen denken dat zij dood gaan. Dankzij de huidige zorg/behandeling is dat absoluut niet meer zo. De levensverwachting is gelijk aan die van mensen zonder HIV. de professionals in de huisartsenpraktijk. Daarmee leert de praktijkondersteuner alert te zijn op de (indirecte) signalen van middelengebruik en dit bespreekbaar te maken. Kijk op www.pohverslaving.nl.

Homeruslaan 100 |

036 536 90 79 |

www.tcap.nl

KIES VOOR TANDHEELKUNDIG CENTRUM ALMERE POORT

Wij nemen nieuwe patiënten aan! Kindvriendelijk Avondopeningen Speciale aandacht voor u en uw kinderen. Neem Vrijgevestigde uw kind vanaf 2mondhygiënist jaar mee naar de tandarts voor controle. (heeft u reeds een tandarts, dan bent ook vanmensen harte Behandeling van uangstige welkom bij de mondhygiënist)

27 behandelcentra Het HIV-behandelcentrum

Spreekt dit allesvan u aan? Wegens uitbreiding de praktijk zijn we op zoek naar een Neem een kijkje op onze website,

spontane enthousiaste neem contact met ons op of kom een keertje langs op de praktijk! tandartsassistent(e)

in het Flevoziekenhuis is een van de 27 Nederlandse behandelcentra. Er is 24 uur per dag iemand bereikbaar. Dat maakt de zorg laagdrempelig en ‘dichtbij’ de patiënt. Wat is HIV? HIV is een afkorting voor het humaan immunodefi-

ciëntie-virus. Het virus tast het afweersysteem van het lichaam aan en kan uiteindelijk aids veroorzaken. Van een dodelijke ziekte is een HIV-infectie een chronische aandoening geworden waarvoor weliswaar dagelijks medicatie moet worden ingenomen maar waar goed mee te leven is.

Cliëntondersteuners geven gratis advies en ondersteuning bij langdurige zorg ALMERE – Mirelle Cazemier Wallet en Joyce Ruben zijn de cliëntondersteuners van Adviespunt Zorgbelang voor Flevoland en Het Gooi. Zij werken onafhankelijk en bieden gratis en onafhankelijk advies en ondersteuning aan mensen die gebruik maken van langdurige zorg. Er is sprake van langdurige zorg als iemand 24 uur per dag op zorg is aangewezen. Dit kan verpleging en verzorging zijn, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidzorg. Mirelle en Joyce helpen bij het regelen van de zorg die nodig is. Bijvoorbeeld door het geven van informatie en

Vrijgevestigde mondhygienist aanwezig

Het team van het HIV-behandelcentrum: verpleegkundig specialist Tine Duijf, internist-infectioloog dr. Judith Branger en internistinfectioloog dr. Renée Douma. (Foto: aangeleverd)

advies, bij het maken van een keuze voor een passende zorgaanbieder en bieden ondersteuning bij een zorgplan of ondersteuning en bemiddeling bij klachten. De cliëntondersteuners zijn bekend met de regio. Daardoor kunnen zij clienten goed informeren over het regionale aanbod van

zorgaanbieders, mogelijke wachtlijsten en de bijzonderheden van het zorgaanbod. Informatie Voor meer informatie of het aanvragen van een gesprek, neem telefonisch contact op via 0320-752231 of via clientondersteuning@ cmo-flevoland.nl. Meer informatie over de cliëntondersteuners staat op www. cmo-flevoland.nl/adviespunt-zorgbelang.

Úw orthopedisch specialisten in de Bartok kliniek in Almere Muziekwijk

BEL OF MAIL VOOR EEN AFSPRAAK MET STEVEN BRALS

06 46 35 16 33 steven@feelgoodsport.nl dr. G.H.R. Albers

NU GEOPEND

PERSONAL TRAINING STUDIO

FEELGOODSPORT PERSONAL , DUO & SMALL GROUP TRAINING Palmpolstraat 62, Almere www.feelgoodpoint.nl

drs. I. van der Haven

ΠNaast Algemene Orthopedie Voor meer informatie www.feelgoodpoint.nl of bel: 06-55 33 77 60

PERSON TRAININAL G

€ 40,00 GRATIS

PROEFL

ES

P.U.

gespecialiseerd in knie-, heup- en schouderklachten

ΠGeen wachtlijst ΠBehandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

Voor al onze andere locaties zie onze website: www.ave-orthopedischeklinieken.nl


ZORGSPECIAL Easyslim.nu: Afslanken was nog nooit zo makkelijk! Sinds 3 jaar verovert Easyslim.nu de afslankbranche in Nederland. Met op dit moment 47 vestigingen is er bijna altijd een in de buurt. Maar wat is het geheim van het succes van Easyslim.nu?

ten het nog makkelijker maken en Easyslim.nu nog dichter bij huis brengen.� Gelijk een afspraak bij de hoofdvestiging in Almere voor een proefbehandeling en intake ma-

Dagactiviteiten bij Zorggroep Almere

LFO  LBO /V WPPS  OPSNBBM 5FMFGPPO PGNBBLEF afspraak online via www.easyslim.nu

Karin Hut, oprichter van de succesformule leg uit: “Ons succes is dat we het simpel houden. De klant gaat onder ons zeer geavanceerde apparaat en slankt gelijk af. Onze franchisenemers hebben allemaal ĂŠĂŠn ding gemeen: zij hebben ervaring met het apparaat en passie voor hun werk. De klant staat bij ons hoe dan ook centraal en wij streven naar een 100% klanttevredenheid.â€? Karin, die zelf ook een studio in Almere heeft, streeft er continue naar om de dienstverlening te verbeteren. Daarom heeft ze onlangs in Lelystad en Zeewolde nieuwe vestigingen geopend. Karin: “Bij de hoofdvestiging in Almere kwamen veel klanten uit Lelystad en Zeewolde, dat is best een stukje rijden. Wij willen deze en toekomstige klan-

Dagvoorzieningen van Zorggroep Almere zijn vooral gericht op mensen met dementie, maar ook voor mensen met een lichamelijke aandoening. (Foto: aangeleverd)

ALMERE – Als u nog thuis woont, maar met een plezierige invulling en/of structurering van uw dag enige ondersteuning kunt gebruiken, dan bent u bij de dagvoorziening van Zorggroep Almere aan het goede adres. Op verschillende locaties verspreid over de stad kunt u of uw partner of familielid deelnemen aan leuke dagactiviteiten (programma’s) met professionele begeleiding en indien nodig verzorging en

behandeling. Samen met u kijken we wat voor u passende activiteiten zijn en waar dit mogelijk is. Denk aan bezig zijn in de buitenlucht, wandelen en beweegoefeningen, geheugentraining en spellen, creatieve bezigheden etc. Op elke locatie wordt voor een gezamenlijke lunch gezorgd. De dagvoorzieningen van Zorggroep Almere zijn vooral gericht op mensen met dementie. Daarnaast is er ook een locatie die speciaal bedoeld is voor mensen

met een lichamelijke aandoening, bijvoorbeeld ten gevolge van niet-aangeboren-hersenletsel. Doel van de dagvoorziening is om mensen te ondersteunen bij het langer thuis wonen en bovenal het hebben van een prettige en passende dag. Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website www.zorggroep-almere.nl onder het kopje Dagactiviteiten.

Wij zijn er als u ons nodig heeft. Op alle momenten in uw leven.

Verloskunde Jeugdgezondheidszorg

Kinderfysiotherapie Opvoedadvies

Jeugd maatschappelijk werk

Gezinsverzorging en thuisbegeleiding Fysiotherapie

Wijkverpleging Ergotherapie

Wonen in een woonzorgcentrum van Zorggroep Almere

En natuurlijk staan op elk moment in uw leven onze huisartsen en apotheekmedewerkers ook voor u klaar. www.zorggroep-almere.nl


ZORGSPECIAL Studenten MBO College Almere hebben banen in de zorg voor het uitkiezen

MEER DUIDELIJKHEID OVER RUGKLACHTEN? 18, 20, 26, 27, 28 juni 2018 bent u van harte welkom op onze “Scandag”

Spine Health incompany organiseert deze dag speciaal voor mensen die rugklachten (of andere klachten zoals nekklachten of hoofdpijn) hebben en graag willen weten of chiropractie een oplossing kan bieden.

Floortje: “Als verpleegkundige krijg je enorm veel verantwoordelijkheid.” (Foto: aangeleverd)

ALMERE – De vraag naar gediplomeerde mbo-verpleegkundigen is groot. De studenten die nu examen doen merken dat. Waar voorheen slechts kleine, tijdelijke contracten werden aangeboden hebben de 95 afgestudeerden de banen nu voor het uitzoeken. “En daar hebben ze ook hard voor gewerkt”, zegt Eefke Stagge, opleidingsmanager Zorg van MBO College Almere.

veel van de studenten gevraagd. Naast de theorievakken moeten onze studenten het vak leren in de praktijk”, licht Stagge toe. “We werken nauw samen met grotere en kleine partners om onze studenten goed voor te bereiden op een baan in de zorg. Denk aan het Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere, maar ook kleinere aanbieders van zorg werken graag met onze studenten.”

Mbo-verpleegkundige is geen makkelijke opleiding. “Er wordt

Werken met mensen Studenten Mbo-verpleegkun-

dige Floortje heeft zojuist een contract getekend bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam. “Werken met mensen is het leukste wat er is. Je bent continu bezig met nadenken, klinisch redeneren en aan het uitvogelen wat er aan de hand is. Als verpleegkundige krijg je enorm veel verantwoordelijkheid.” Floortje wil in de toekomst graag op de hartbewaking of intensive care werken. “Dat ik naast mijn nieuwe baan ook een cursus hartbewaking mag volgen is dan ook een mooie extra.”

“Het komt regelmatig voor dat op röntgenfoto’s of MRI-scans geen oorzaak kan worden gevonden van pijnklachten. Mensen krijgen dan te horen ‘dat ze er maar mee moeten leren leven.’ In dat geval zou de Sigma SpineLiner Scan meer duidelijkheid kunnen geven over de oorzaak van de klachten. Hiermee worden afwijkingen in de wervelkolom en het zenuwstelsel gemeten.” aldus Per Munksgaard, chiropractor.

De Scan kost op deze dag € 20,00 en dit is inclusief een persoonlijke uitleg van de resultaten.

We werken alleen op afspraak, telefoon: 020 7997 556. Gustav Mahlerplein 2, 1082 MA Amsterdam www.chiropractiezuidas.nl

Woonzorg Flevoland biedt Individuele begeleiding en Dagbesteding op maat ‘Wij ondersteunen cliënten om, binnen hun eigen mogelijkheden, langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.’ Als één van de aanbieders van een ondersteuningsarrangement binnen de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) biedt Woonzorg Flevoland naast Huishoudelijke Ondersteuning, nu ook Individuele begeleiding en ĂŐďĞƐƚĞĚŝŶŐǀŽŽƌŵĞŶƐĞŶŵĞƚĐŽŐŶŝƟĞǀĞ problemen. Dit kan gaan om problemen met het geheugen, niet-aangeboren ŚĞƌƐĞŶůĞƚƐĞů͕ĐŽŶĐĞŶƚƌĂƟĞƉƌŽďůĞŵĞŶĞŶ ĚĞŵĞŶƟĞ͘ Tom Bourez, Teammanager: “We zijn met Ondersteuning Thuis ruim drie jaar succesvol in Lelystad, daar hebben we onszelf inmiddels op de kaart gezet. Het voelt voor ons als een logische stap om nu ook in Almere onze diensten uit te breiden met Dagbesteding en Individuele begeleiding. Verpleging en verzorging bieden wij in Almere aan sinds 2015. De Huishoudelijk ondersteuning hebben wij daar sinds 1 januari 2017 aan toe mogen voegen. Dat wij daar nu ook Individuele begeleiding en Dagbesteding aan kunnen bieden, maakt de Thuiszorg die wij bieden nog completer.”

Wat houdt ondersteuning in? “Soms lukt het niet meer om het dagelijks leven zo te organiseren zoals men gewend was. Dit kan gaan om het vinden van een zinvolle dagindeling, het aangaan van sociale contacten, huishoudelijke klussen of het op orde brengen en houden van uw ĂĚŵŝŶŝƐƚƌĂƟĞ͘Ğ/ŶĚŝǀŝĚƵĞůĞďĞŐĞůĞŝĚĞƌƐ van Woonzorg Flevoland bieden maatwerk: We richten ons op wat mensen nog wel kunnen en wat ze willen bereiken. Wij ondersteunen cliënten om, binnen hun eigen mogelijkheden, langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

ĂŐďĞƐƚĞĚŝŶŐĞŶůŽĐĂƟĞƐ “De dagbesteding wordt vanuit ǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞůŽĐĂƟĞƐŝŶůŵĞƌĞ aangeboden, onder andere in ŽƌŐƌĞƐŝĚĞŶƟĞZĞĞĚĞǁĂĂƌĚ͘sĂŶƵŝƚĞĞŶ sfeervolle huiskamer wordt een zinvolle en gestructureerde daginvulling geboden aan ĐůŝģŶƚĞŶĚŝĞďĞŚŽĞŌĞŚĞďďĞŶĂĂŶƐŽĐŝĂůĞ contacten of waarvan de mantelzorger ontlast moet worden.”

ĞŵĞŶƟĞnjŽƌŐ “Bij de dagbesteding en individuele begeleiding maken we veelvuldig gebruik ǀĂŶĚĞƐƉĞĐŝĂůŝƐƟƐĐŚĞŬĞŶŶŝƐǀĂŶŽŶnjĞ ĐĂƐĞŵĂŶĂŐĞƌƐĚĞŵĞŶƟĞ͘ŽŽƌŵŝĚĚĞů van belevingsgericht werken en hierbij passende zorg, behandeling, diensten en ĂĐƟǀŝƚĞŝƚĞŶĚƌĂŐĞŶnjŝũŽƉƟŵĂĂůďŝũĂĂŶŚĞƚ ǁĞůďĞǀŝŶĚĞŶǀĂŶĚĞĐůŝģŶƚŵĞƚĚĞŵĞŶƟĞ en zijn naaste. Ook houdt onze Specialist ouderengeneeskunde wekelijks een speciaal spreekuur voor kwetsbare ouderen.”

Ondersteuning nodig? ,ĞĞŌƵďĞŚŽĞŌĞĂĂŶŽŶĚĞƌƐƚĞƵŶŝŶŐǀĂŶ Woonzorg Flevoland, dan kunt u terecht bij ŚĞƚǁŝũŬƚĞĂŵďŝũƵŝŶĚĞǁŝũŬ͘ĞƉĂƌƟĐŝƉĂƟĞ adviseur bespreekt met u wie u kan helpen ĞŶǁĂƚƵnjĞůĨŬƵŶƚĚŽĞŶ͘ĞƉĂƌƟĐŝƉĂƟĞ adviseur kan u helpen met Woonzorg Flevoland in contact te komen. DĞƚǀƌĂŐĞŶŽĨǀŽŽƌĂĚǀŝĞƐŬƵŶƵĂůƟũĚ terecht bij ons klantadviesteam, Kerkstraat 98-100 of T. 036 - 52 56 820

Met toewijding, vertrouwen en energie ǁǁǁ͘ǁŽŽŶnjŽƌŐŇĞǀŽůĂŶĚ͘Ŷů


ZORGSPECIAL Fare ontvangt donatie van Oranjefonds

De zomer in met een nieuw contract? Kom speeddaten bij het Leger des Heils Flevoland! Wij zijn op zoek naar gemotiveerde professionals (met name voor de functie van groepsbegeleider) binnen de diverse afdelingen binnen Flevoland. ‡=RHNMLMHHQEDDQZDDULQMHMHHQWKRXVLDVPHYRRUGH]RUJDDQGHNZHWVEDUH PHGHPHQVNZLMWNXQW" ‡+HEMLMHHQ0%2+%2VRFLDOHVWXGLH ELMQD DIJHURQG" ‡'HQNMLMLQPRJHOLMNKHGHQHQQLHWLQEHSHUNLQJHQ" ‡.XQMLM]HOIVWDQGLJZHUNHQHQDQWLFLSHUHQRSRQYHUZDFKWHVLWXDWLHV" ‡+HEMLMHHQSRVLWLHYHFKULVWHOLMNHJHORRIVRYHUWXLJLQJQDDVWHQOLHIGH  LQOHYLQJVYHUPRJHQ" 'DQEHQMLMGHSURIHVVLRQDOGLHZLMJUDDJZLOOHQOHUHQNHQQHQRSRQ]HVSHHGdate!

Vrijwilligers van de stichting Fare. (Foto: aangeleverd)

ALMERE - Stichting FARE Almere, die zich inzet voor de minima in Almere, heeft van het Oranjefonds een donatie van 2.000 euro ontvangen. Dit geld wordt gebruikt om de stichting in haar groei te ondersteunen. Met de donatie kan de stichting zaken voor de inrichting van haar pand aanschaffen evenals kledingrekken, tafels en een

koelkast. Hiermee kan de stichting doorgroeien en hulp blijven bieden aan de hulpbehoevende minima in Almere. Natascha Coppens-Vasconcellos, voorzitter van de stichting, is dankbaar voor de donatie. “We dachten altijd dat we nergens voor in aanmerking kwamen, maar nu bleek dat er een club was die ons kon helpen.� Stichting FARE Almere

deelt elke maand aan gemiddeld vijftig gezinnen voedselpakketten uit. Dit betreft veelal gezinnen die bij andere instanties tussen wal en schip vallen, maar wĂŠl hulp nodig hebben. Deze gezinnen zijn cliĂŤnt bij de stichting en hebben inzicht in hun financiĂŤn gegeven om voor deze pakketten in aanmerking te komen. Meer informatie: info@farealmere.nl.

Leger des Heils Flevoland is op zoek naar enthousiaste

Vakantiekrachten -

helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen (in opleiding) voor de zomerperiode (juli/aug) uren in overleg salaris passend bij je opleiding solliciteren via onderstaande link

CoĂśrdinerend wijkverpleegkundige Voor de thuiszorg

Helpenden (plus) Verzorgenden IG (Wijk)verpleegkundigen Donderdag 28 juni a.s. organiseert Leger des Heils Flevoland een speeddate. We ontvangen je graag om 9.00 uur op onze locatie Buitenhaeghe aan het Atheneplantsoen 1 in Almere-Buiten. Tijdens deze ochtend maak je kennis met het Leger des Heils Flevoland en ontdek je de verschillende mogelijkheden die wij voor je hebben. Je krijgt een lunch aangeboden. Rond 13.30 uur weet jij of jij met een gloednieuwe contractaanbieding bij onze mooie organisatie de deur uitloopt. Opgeven kan door je CV te sturen naar P&O.Flevoland@legerdesheils.nl Geef je snel op, want vol=vol. Op onze website https://www.werkenbijhetlegerdesheils.nl onder betaalde banen vind je alle vacatures binnen het ‘social work’ van het Leger des Heils Flevoland.

Voor meer informatie: www.werkenbijhetlegerdesheils.nl (vacatures/betaaldwerk/selecterenopFlevoland)  Afdeling HR 036 54 96 820

doen wat we geloven


ZORGSPECIAL Vaccinaties?

Vakantie boeken? GGD bezoeken!

Ook voor landen rond de middellandse zee!

erbinden doen we samen

ALMERE – De zomervakantie is in zicht. Veel Flevolanders zoeken de zon op. U misschien ook wel. Maar wist u dat u een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen in landen zoals Marokko en Turkije, maar ook in landen verder weg zoals Kaapverdië en Indonesië? Een vaccinatie beschermt. Uit onderzoek blijkt dat 23% van de reizigers naar een risicoland voor Hepatitis A niet gevaccineerd is. De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, het is dus geen standaard kinderprik. Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties.

Vakantie geboekt? Ga gezond op reis en kom gezond weer terug! Denk aan vaccinaties, óók voor kinderen!

www.ggdreisvaccinaties.nl Henna Tuinfort is uw huisarts bij HACUSERK, Almere Buiten. Een kleinschalige praktijk, waarbij naast het ziektebeeld, ook aandacht is voor de persoon.

Huisartsenpraktijk

HACUSERK

kleinschalig - vaste huisarts Henna Tuinfort echografie - acupunctuur - seksuoloog

Wij hebben ruimte voor nieuwe patiënten! Inloopspreekuur (zonder afspraak) 07.30-08.30 uur Dagelijks: 08.30-17.00 uur Dinsdagavond tot 20.00 uur 036-5371493, www.hacuserk.nl Leguaanstraat 43, 1338 HC Almere Buiten

Zonnebloemauto huren? Nu met e 10,- korting

Zit je in een rolstoel of scootmobiel? Wil je er graag op uit in het voorjaar? Maak kennis met de Zonnebloemauto en krijg e10,- korting bij je reservering. Regel het snel via www.welzorg.nl/zonnebloemauto en gebruik de actiecode “Almere” of bel 088 0016717 Deze actie is geldig tot en met 30 april 2018. Deze actie is niet geldig met andere kortingen of acties. Aan deze advertentie kunnen geen rechten worden ontleend. Welzorg en haar partners kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor onjuiste prijzen, druk- of zetfouten. Afbeeldingen kunnen afwijken.

Kijk voor meer informatie op www.welzorg.nl/zonnebloemauto

088 0029910

Paul Klaver

GROEPSPRAKTIJK VOOR FYSIOTHERAPIE

Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie bestaat al meer dan 25 jaar. We hebben aangetoond aan de eisen van een PLUS praktijk te voldoen. Dit houdt in dat de groepspraktijk zich onderscheidt op verschillende thema’s als; Kwaliteit, Bereikbaarheid, Preventie, Specialisatie en Samenwerking. De vestiging in Almere tussen de Vaarten; de Andy Warholstraat 31 sluit mooi bij deze eisen aan. In onze maandelijkse column behandelen we actuele onderwerpen passend bij de vele specialisaties binnen onze fysiotherapie praktijk. Wilt u uw vraag behandeld zien? Dan kunt u deze zenden naar info@paulklaver.nl. Uw vraag zal anoniem worden behandeld.

Slapende handen? de zenuwen! Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren. Carpaal Tunnel Syndroom. Als de inhoud van de carpale tunnel (in de pols) maar een beetje opzwelt dan komt de zenuw onder druk te staan en raakt bekneld. Een dergelijke zwelling kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld: hormonale veranderingen zoals bij de zwangerschap of de overgang, maar ook door overbelasten van de pols, suikerziekte, reuma of arthrose van de pols of een gebroken pols. Als de zenuw in de pols bekneld zit, zoals bij een carpaal tunnel syndroom dan krijg je klachten van tintelingen in de duim, wijsvinger, middenvinger en soms ook in een deel van de ringvinger. Deze klachten treden vaak het eerst ’s nachts op. Patiënten klagen er over dat zij ’s nachts wakker worden met een slapende hand. Dit trekt bij als zij de hand verplaatsen of bewegen. De klachten kunnen ook optreden door druk op de basis van de hand zoals bij fietsen en autorijden. Er kan ook een zeurende pijn in de arm naar de ŽĐŚƚĞŶĚƐďŝũŚĞƚŽƉƐƚĂĂŶ͕ elleboog en schouder trekken.

ůĂƚĞƌŽŽŬŶĂĚĞƚƌĂŝŶŝŶŐŽŵ

ǀĞƌǀŽůŐĞŶƐŽŽŬƟũĚĞŶƐŚĞƚ Het schoudergordelsyndroom of Thoracic Outlet Syndroom. (TOS) is ŚĂƌĚůŽƉĞŶŇŝŶŬŚŝŶĚĞƌůŝũŬ een verzamelnaam voor aandoeningen ƚĞǁŽƌĚĞŶ͘ŝƚŝƐǀĂĂŬŚĞƚ waarbij de vaat-zenuwbundel die in het schoudergebied ligt, bekneld raakt. ŵŽŵĞŶƚǁĂĂƌŽƉŚĞƚůŽƉĞŶ Typische klachten zijn schouderpijn, ŐĞƐƚĂĂŬƚŵŽĞƚǁŽƌĚĞŶ͘Kŵ zwakte in de arm/hand en tintelingen ĚŝƚƚĞǀŽŽƌŬŽŵĞŶŵŽĞƚĞƌ en slapend gevoel in de hand bij het uitvoeren van activiteiten boven ĂůŝŶŐĞŐƌĞƉĞŶǁŽƌĚĞŶďŝũ het hoofd. Het kan op verschillende ĚĞĞĞƌƐƚĞƚĞŬĞŶĞŶ͘ manieren ontstaan. Het kan spontaan

optreden of het gevolg zijn van een ongeval. Ook een verkeerde houding kan de symptomen veroorzaken. De Thoracic Outlet is een ‘tunnel’ tussen de halsspieren of tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Zenuwen lopen door deze openingen naar de arm, hand en schouder. Als deze zenuwen worden afgeklemd in deze tunnel dan noemt men dit “Thoracic Outlet Syndroom” of schoudergordelsyndroom. In de meeste gevallen (meer dan 90%) zijn het enkel de zenuwen die worden afgeklemd, in sommige gevallen worden zowel de bloedvaten als de zenuwen afgeklemd. Zenuwwortelcompressie. Als de zenuw al bij de wervelkolomuitgang (de wortel) bekneld raakt door bijvoorbeeld een blokkade in de wervelkolom, arthrose of een nekhernia levert dat dezelfde soort klachten op. Deze zijn herkenbaar aan het specifieke gebied in de arm passend bij die ene zenuwwortel. De behandeling bestaat uit het aanpassen van de werk- zit- en slaaphouding. Het aannemen van een goede houding verlicht de symptomen. Het kan nodig zijn bepaalde gebieden rond de zenuw te versoepelen middels manipulaties of mobilisaties en te versterken middels medische trainingstherapie. De Orthopedisch Manueel/ fysiotherapeut heeft een directe WĂƵů<ůĂǀĞƌ'ƌŽĞƉƐƉƌĂŬƟũŬ toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig ǀŽŽƌ&LJƐŝŽƚŚĞƌĂƉŝĞŚĞĞŌ is om een afspraak te maken. ƌƵŝŵĞŽƉĞŶŝŶŐƐƟũĚĞŶĞŶ Paul Klaver Groepspraktijk geenFysiotherapie wachtlijst,heeft waardoor voor ruime openingstijden en geen wachtlijst u snel aan uw herstel kunt waardoor u snel aan uw herstel werken. kunt werken. Voor meer informatie bel: 036 2030010, kom langs of bekijk de website: WWW.PAULKLAVER.NL

WƌĂŬƟũŬ͗ŶĚLJtĂƌŚŽůƐƚƌĂĂƚ 3ϭ͕ 1328 MB Almere d͗͘Ϭϯϲ ϮϬϯϬϬϭϬͬ͗͘ŝŶĨŽΛƉĂƵůŬůĂǀĞƌ͘Ŷůͬǁǁǁ͘ƉĂƵůŬůĂǀĞƌ͘Ŷů


ZORGSPECIAL Focus4Skillz-Dagbesteding voor mensen met normaal tot hoogbegaafd iq

Hersenstichting collecteert

De kwaliteit van leven staat centraal door acceptatie, participatie en realisatie. Start 16 juli 2018 Het diploma is dood. Lang leve skills! De arbeidsmarkt verandert. Er zijn problemen, maar er zijn vooral ook mogelijkheden. Met een creatieve mindset, een gezond arbeidsethos en skills kom je de aankomende jaren verder dan in recente decennia. Laten we dát nu ook eens benoemen. Het draait niet allemaal meer om educatie, maar steeds vaker om capaciteiten en potentieel. Het draait om skills en inzet. We hebben het vaak over problemen op de arbeidsmarkt, maar bieden deze tijden juist niet nieuwe kansen? Meer dan ooit in de recente jaren en decennia kan een gemotiveerde professional weer iets bereiken op basis van skills en inzet. Meer en meer bedrijven, werkgevers en opdrachtgevers kijken

naar potentieel. Dit zijn dé jaren om je carrière een impuls te geven. Ongebaande paden kunnen lonend zijn, underdogs worden winnaars en glazen plafonds houden mensen met goede ideeën steeds minder vaak tegen. Werk hard en maak je eigen succes. Laten we in plaats van te blijven zeuren over hoe moeilijk het allemaal wel niet is nu eens kijken naar de andere kant van het verhaal. Want wat de omstandigheden ook zijn: in de meeste gevallen geven inzet

en kwaliteit de doorslag. Zoek, vind en erken waar jij goed in bent, werk hard en maak je eigen succes. Focus4Skillz dagbesteding. Check onze website www.Focus4Care.nl Focus4care biedt beschermd wonen, ambulante begeleiding, individuele begeleiding door middel van sport en dagbesteding in Almere.

FOCUS4SKILLZ Voor meer informatie check Facebook of onze website

ALMERE – Chaos in je hoofd na een bezoek aan een restaurant, elke dag de weg kwijtraken in je eigen huis of je geliefde niet meer herkennen. Voor de meesten van ons ondenkbare situaties, maar niet voor mensen met een hersenaandoening. Eén op de vier mensen krijgt in het leven een hersenaandoening. Een groot deel houdt blijvende klachten en worstelt dagelijks met allerlei prikkels. Dementie dreigt een ernstige volksziekte te worden: één op de vijf mensen krijgt uiteindelijk dementie. Deze ziekte maakt steeds meer slachtoffers en kan iedereen overkomen. Daar legt de Hersenstichting zich niet bij neer. Met hart en ziel zet deze stichting zich in om toekomstige patiënten te kunnen genezen. Jaarlijks organiseert de Hersenstichting de collecteweek om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek en voorlichting. Wie wil helpen door een uurtje in eigen buurtje te collecteren kan zich aanmelden als collectant of collecteorganisator. Kijk voor meer informatie op www. hersenstichting.nl of stuur een e-mail naar collecte@hersenstichting.nl. Of bel 070-3604816.

www.focus4care.nl

Ons mailadres is

info@focus4care.nl

Dagbesteding Voor jongvolwassenen en volwassenen met een gemiddeld tot hoogbegaafd IQ.

“Een nieuwe style van dagbesteding” Op de dagbesteding kan je kiezen uit onderstaande modulen. Elke module staat 2x per week centraal. Daarnaast is er volop gelegenheid binnen jouw module om bezig te zijn met jouw activiteit zoals bijvoorbeeld schilderen, moestuin, kano’s opknappen, productiewerk, spelletjes, puzzelen, etc.

HEB JE EEN TIP OF WIL JE IETS MET ONS DELEN?

In een gezellige en veilige sfeer, samen aan jouw talenten werken!

1

2

3

4

5

BALANS

ZELFREDZAAM

COMMUNICATIE

ONTWIKKELING

WERK

Lichaam/Geest

Plannen/admin Rijbewijstheorie Koken

Drama Relaties Oorzaak/gevolg

Competenties Talent

Jobcoaching Sollicitatietraining

www.focus4care.nl

FOCUS4SKILLZ - ALMERE

HILDOKROPSTRAAT 8A

GEBRUIK DAN WHATSAPP! TEL (06) 13837374

Zorgspecial Almere DEZE WEEK  
Zorgspecial Almere DEZE WEEK